» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
36 / 36
»
»»

kulSMS ::

Jaz sem pred mesecem naročil na Poljskem KENSOL Monoblock 6kW za cca 1400EUR (skupaj z prevozom).
Montaža vodovodaja (vključno z drobnim materialom) je bila 450EUR. Potem pa še cca 400 EUR stvari, ki sem ločeno kupil: Magnetni filter, antifreze vnetili, antivibracijske cevi + elektro material.
Elektriko, senzorje in komunikacijo pa sem sam uredil.
Sem pa priključil skupaj z obstoječim kotlom na kurilno olje. Dodal dva vntila, da lahko ročno preklopim med TČ in kurilnim oljem.
Vzel sem manjšo moč, da ne bo v predsezoni in posezoni premočna (minimalno gre na 1.7kW), ker imam direktno vezavo. - (10kW model gre minimalno na 4.5kW).
Glede na prejšno porabo sem ugotovil, da v najhladnejših zimskih nočeh načeloma ne preseže izguba hiše 7kW (2x75m2). Bom videl, ali je bo pozimi dovolj, če ne bo - bo pa še kotel malo pomagal.
Sedaj dela že cca 14 dni in večinoma je na minimumu čez noč, čez dan pa je ugasnjena. Nekaj dni ko je bilo bolj hladno pa je tudi čez dan delala.
Ko dela na tem režimu (600 rpm), če si zelo blizu se sliši, če pa greš 3m stran pa skoraj ni slišati. Na full pa še nisem testiral.

joez7 ::

kulSMS je izjavil:

Jaz sem pred mesecem naročil na Poljskem KENSOL Monoblock 6kW za cca 1400EUR (skupaj z prevozom).
Montaža vodovodaja (vključno z drobnim materialom) je bila 450EUR. Potem pa še cca 400 EUR stvari, ki sem ločeno kupil: Magnetni filter, antifreze vnetili, antivibracijske cevi + elektro material.
Sem pa priključil skupaj z obstoječim kotlom na kurilno olje. Dodal dva vntila, da lahko ročno preklopim med TČ in kurilnim oljem.
Vzel sem manjšo moč, da ne bo v predsezoni in posezoni premočna (minimalno gre na 1.7kW), ker imam direktno vezavo. - (10kW model gre minimalno na 4.5kW).
Glede na prejšno porabo sem ugotovil, da v najhladnejših zimskih nočeh načeloma ne preseže izguba hiše 7kW (2x75m2). Bom videl, ali je bo pozimi dovolj, če ne bo - bo pa še kotel malo pomagal.
Sedaj dela že cca 14 dni in večinoma je na minimumu čez noč, čez dan pa je ugasnjena. Nekaj dni ko je bilo bolj hladno pa je tudi čez dan delala.
Ko dela na tem režimu (600 rpm), če si zelo blizu se sliši, če pa greš 3m stran pa skoraj ni slišati. Na full pa še nisem testiral.

Link? da se ne matramo preveč :D .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

joez7 je izjavil:

kulSMS je izjavil:

Link? da se ne matramo preveč :D .

https://eco-asset.eu/en/home/524-heat-p...
pri meni je bila cena neto 1083, bruto 1322EUR + transport 133EUR, sedaj izgleda da je še ceneje €999.81.
Dostava pa je bila v prej kot enem tednu.

aborko ::

Zakaj si se pa za ravno to TČ odločil ob poplavi drugih kitajskih? Ok ugodna cena, panasonic kompresor, še kej? Si našel kakšen graf padanja moči in/ali COP z zunanjo temperaturo?

aborko je izjavil:

Zakaj si se pa za ravno to TČ odločil ob poplavi drugih kitajskih? Ok ugodna cena, panasonic kompresor, še kej? Si našel kakšen graf padanja moči in/ali COP z zunanjo temperaturo?

Najbolj zaradi tega, ker sem že kakšno leto gledal in sem si rekel nekaj moram kupiti, ker sicer samo čas zapravljam z iskanjem raznoraznih variant. Cena mi je dovolj nizka, da sem šel v to kot v projekt - kaj se da narediti, pustil pa sem backup oljni kotel. Pa nekaj z dostavo iz Evrope sem želel, da hitro pride, pa nimam sitnosti s carinami. Gledal sem tudi eno drugo trgovino - še ceneje, pa so bili komentarji 30% slabih.

Sem tudi grafe prej preštudiral:
https://kensol.pl/documents/POMPY_CIEP%...
moč 6kW (se mi zdi, da ni tako pogosta ta moč) je tak kompromis za moje razmere, da lahko pridem dovolj visoko in dovolj nizko.
Pa želel sem nekaj čimbolj enostavnega glede regulacije, ker sem že od prej imel na raspberry pi in imam še naprej po svoje narejeno.
Kot si napisal panasonic kompresor - se dobro sliši.
Tudi izgled je malo bolj fancy, da ni navadna škatla. https://www.youtube.com/shorts/l3RrapxW...
Na koncu me je že Claude AI zatežil: STOP ustavi se, ta je ok, kaj spet iščeš neke druge variante.

Mi je pa vzelo ene 10 dni, da sem vse naštudiral, kako bi to povezal. (ali bi buffer, ali toplotni izmenjevalec, ali bi noter dal antifreze tekočino, ali dam antifreze ventile, pa potem točno kako komunikacijo povezat in senzorje naštimat, pa sporočanje kdaj mora črpalka za vodo delat - prvič sem videl Toplotno črpalko od znotraj -- sedaj ko je AI se da to naštudirat, prej je bilo to veliko težje -- na koncu sem se odločil za skoraj najbolj izi varinato - direktna povezava, brez antifreze tekočine ampak z antifreeze ventili, ki naj bi v primeru, da zmanjka elektrike in se voda ohladi na 3 stopinje, se odpre malo, gre malo vode ven pride nova toplejša se zapre ventil - in na tak način počasi malo kroži in ne zmrzne - zame je to dovolj dobra rešitev, ker vem kako to potem poštimat naslednji dan, če pa je neka večja situacija, pa zaprem ventile (že notri), ki gredo do TČ in izpraznim ta zunanji del )

joez7 ::

Hvala za izčrpno pomoč. Bo še kateremu koristilo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

alekskac ::

joez7 je izjavil:

Pri SEMIČ Teja, ma na zalogi. Majo pa ti ponavadi puše - za nekaj čas pomaga bakrena mast.
Kako maš rešeno z kondenzom, maš drenažni vod za vodo?

Glede puš, nisem še odprl. Mel sem v planu malo podmazat. Nisem vedel za trik z bakreno mastjo (mislil sem dat teflonsko, ali celo navadno belo).
Nimam odvod kondenza. Uporabljam vodo temperature nad rosiščem, okrog 18˚C. Ob dneh, ko je sopara strahotna, za kako uro ali dve poženem razvlaževalec. Če je res hudo, za eno popoldne. Sicer se mi vlaga ob običajnih dneh z vročino giblje okrog 55% rzv pri 24-25˚C v prostorih. To preživim. Če je pa 60% ali celo več, pa raje poslušam razvlaževalnik in malo potrpim glede hrupa.

floyd1 ::

Katere konvektorje sploh imaš in koliko približno to stane? Vedno, ko sem se spravil to gledat, sem nekako prišel do zaključka, da je za tako ceno boljše nabavit še eno klimo :|.

enavlaka ::

V pušo gre navadna mast ali motorno olje.
Če imaš tako vlago je bolje imeti klimo. Če hladiš prostor bo namreč samo narastla, kar pomeni, da je mrzlo a hkrati se lima na tebe.
Dobro počutje prihaja od suhega zraka

IMP konvektorji so. Sem kupil rabljene, 4 kose za 360 eur. Malo sem počistil zadeve, na aliju sem kupil orodje za poravnavo rebrc za par fičnikov, in zomntiral. Kar se vlage tiče, kot rečeno, do 55% preživim. Klima bi bila zoprna, ker bi moral vleč 2 napeljavi ekstra za hladivo da bi bile notranje enote tam, kjer želim. Tko pa mam po ceveh za centralno. Meni je važno da nimam ponoči 28?C v mansardi. Vlažnost zluftam čez noč, ko se shladi okolica hiše pod 25?C. To je običajno ob 22. uri.

enavlaka ::

Ponoči samo nabijaš z vlago. Saj pade temperatura ampak je vlaga zjutraj proti 90%.

energetik ::

alekskac je izjavil:

Nimam odvod kondenza. Uporabljam vodo temperature nad rosiščem, okrog 18˚C. Ob dneh, ko je sopara strahotna, za kako uro ali dve poženem razvlaževalec. Če je res hudo, za eno popoldne. Sicer se mi vlaga ob običajnih dneh z vročino giblje okrog 55% rzv pri 24-25˚C v prostorih. To preživim. Če je pa 60% ali celo več, pa raje poslušam razvlaževalnik in malo potrpim glede hrupa.
Če je tebi OK, v redu. Ampak meni je 55% pri 25° že ornk neudobno. Jaz sem takrat, ko sem hladil še s talnim, razvlažilce gnal vsaj 16h na dan, ob tropskih nočeh pa 24/7.
vires in numeris

enavlaka je izjavil:

Ponoči samo nabijaš z vlago. Saj pade temperatura ampak je vlaga zjutraj proti 90%.

Ja seveda. Ker hladnejši nočni zrak vsebuje res veliko več vlage kot vroči dnevni ... Odgovor človeka z izkušnjami! Hint: zjutraj je vlažnost ob celonočnem zračenju okrog 40%, temperatura v mansardi pa 22?C.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

energetik je izjavil:

alekskac je izjavil:

Če je tebi OK, v redu. Ampak meni je 55% pri 25° že ornk neudobno. Jaz sem takrat, ko sem hladil še s talnim, razvlažilce gnal vsaj 16h na dan, ob tropskih nočeh pa 24/7.

Se če je več, sklatim. Klima bi to z vlago uspešneje rešila, ja. Ampak deluje, da ni več nevzdržno vroče, za male pare, pa vse sem sam zmontiral. Verjetno bi tud manj elektrike pokurilo na klimo, ker hladit mansardo z 12kW TČ tud ni optimalno. Ampak bom še razširil, imam še dva konvektorja v garaži, bo hlajenje bolje izkoriščeno. Imam še dva prostora, ki se tudi poleti pregrevata.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()
««
36 / 36
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21244492 (3690) Meizu
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4199810501 (23001) letmein
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22877041 (11696) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28835809 (24590) Telbanc
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16625698 (18013) a_borlak

Več podobnih tem