Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
deco16 ::
Če si postaviš nižjo toleranco pol itak, da težko dosežeš željeno temperaturo, ampak po mal prčkanju se da vse zrihtat da je čist OK.
Zafrkte te lahko že preprosto hitro zračenje prostorov.
Krivulja je zato da mač čim nižji DV, če je prava fine tunaš dokler se ti pač da :D
Zafrkte te lahko že preprosto hitro zračenje prostorov.
Krivulja je zato da mač čim nižji DV, če je prava fine tunaš dokler se ti pač da :D
alekskac ::
Je seveda res, kakor kdo. Jaz osebno +/- 0.3?C ne zaznam telesno. To bi moral skoz termometer gledat da bi vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
telexdell ::
Če moraš na izgotovljen sistem kaj dodajat, se men zdi da je nekaj narobe, ali z nastavitvami, ali s hidravliko po hiši. Cone so zabloda, termostatske glave pa itak ne po pameti. To je tko ko da z gasilnim aparatom reguliraš moč kotla na polena pri polno odprtem vleku.
Dokler gledaš dogajanje v hiši kot statično zadevo pol imaš povsem prav. Ko pa na stvar pogledaš dinamično, kjer se pojavijo pribitki zaradi sončnega sevanja, prisotnost več ali manj ljudi v različnih prostorih, kuhanje, pranje, razsvetljavo... ti pa ostane le izbira med gasilnim aparatom ali zmanjšanjem bivalnega udobja. Sam raje z vremensko krivuljo krmili radiatorsko najbolj podhranjen prostor ostale prostore pa gasim s termostatskimi glavami na radiatorjih. Mi je to precej boljše kot da bi mi bilo nekje vroče, drugje pa bi me zeblo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
joez7 ::
No sva že dva
.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
DamijanD ::
No pri nas pa imamo 2 povsem ločena nadstropja z različnimi potrebami in različno usmerjenostjo oken in prideta 2 coni še kako prav.
Zgleda je odvisno od mase, oziroma toplotne vztrajnosti. Kar sem se jaz ukvarjal, mi reagira dovolj počasi da krivulja+uravnoteženje funkcionira. Po drugi plati pa sem precej dolgo uravnaval pretok vode skoz vse grelna telesa, da sedaj igra v redu. Mogoče. Nočem zdej nobenga tukaj kurcat, sam občutek mam da je centralistika dovolj napredovala od uporabe termostatskih glav da je možno to ceneje in preprosteje reševat. Je pa treba mogoče mal bolj natančno preračunat izplene in prilagodit pretok, če se da mogoče s tem kaj doseči.
Možno je pa tudi, da bom tud moral vso svojo "pamet" požret, ko bo nova in bolj debela izolacija na strehi in mi bo mansarda delala čisto drugače, pa tega ne bo možno reševat z uravnoteženjem in krivuljo. Potem bom pa z dolgim nosom jedel "pito ponižnosti", tud je možno.
Možno je pa tudi, da bom tud moral vso svojo "pamet" požret, ko bo nova in bolj debela izolacija na strehi in mi bo mansarda delala čisto drugače, pa tega ne bo možno reševat z uravnoteženjem in krivuljo. Potem bom pa z dolgim nosom jedel "pito ponižnosti", tud je možno.
Zgodovina sprememb…
Marsikdo, kateri je iz drugega vira prešel na TČ že ima vgrajene termostatske ventile. Zakaj jih metati ven in si delati nepotrebno delo? Če nočeš, da ti pripirajo pretok jih pač odpreš do konca ali še boljše- povsem odstraniš termostatsko glavo. Če pa se ti kak prostor pregreva pol jih pač uporabiš.
Dinamično uravnoteženje sistema pač ima svoje dobre in slabe lastnosti. S pripiranjem pretoka skozi radiator nimaš hitre in enostavne možnosti spremeniti ogrevalni režim prostora. To velja zlasti za prostore, katere redko uporabljaš (npr. sobe za goste ali otroške sobe, ko so otroci na šolanju v dijaškem/študentskem domu...). Če pa spremeniš odprtje spodnjega ventila se ti pa lahko poruši celoten uravnotežen sistem.
Dinamično uravnoteženje sistema pač ima svoje dobre in slabe lastnosti. S pripiranjem pretoka skozi radiator nimaš hitre in enostavne možnosti spremeniti ogrevalni režim prostora. To velja zlasti za prostore, katere redko uporabljaš (npr. sobe za goste ali otroške sobe, ko so otroci na šolanju v dijaškem/študentskem domu...). Če pa spremeniš odprtje spodnjega ventila se ti pa lahko poruši celoten uravnotežen sistem.
bm1973 ::
Nekih velikih prihrankov po prostorih, ki niso konstantno uporabljeni, ne boš imel. Tiste 1 EUR prihranke ti lahko ubije gretje tistega prostora, ker se ti na TČ lahko vklopijo grelci od odprtju ventila.
Nekih velikih prihrankov po prostorih, ki niso konstantno uporabljeni, ne boš imel. Tiste 1 EUR prihranke ti lahko ubije gretje tistega prostora, ker se ti na TČ lahko vklopijo grelci od odprtju ventila.
Če imaš 90% časa prazno celo eno etažo hiše...
Grelci pa so se mi v 9. letih uporabe TČ vklopili točno 1x- ob montaži, ko sem jih preizkusil
PS pa- a ne velja več, da če znižaš stalno temperaturo v prostoru za 1°C pol prihraniš 5% energije za ogrevanje tega prostora? Glede na hišo je lahko 1%, če pa je prostorov več...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Sam v bajti se toplota pretaka, ne ostane na mestu...
Sicer pa vsak po svoje...
Je pa res neumno cel štuk greti, če je prazen. Sam ne moreš ga pa imeti na 12 stopinj...
Je pa res neumno cel štuk greti, če je prazen. Sam ne moreš ga pa imeti na 12 stopinj...
Jaz tudi tako razumem, da v kolikor je cona znotraj ovoja ne prinese zapiranje teh "con" veliko prihranka. Toplota teče po "toplotnem klancu" navzdol, tudi znotraj stavbne lupine. Po tem načelu jaz ogrevam tudi sobe za goste.
Zgodovina sprememb…
floyd1 ::
Gledam malo te "wired remote" kontrolerje za Mideo, ki izgledajo skoraj povsem enako kot za naš York (model KJRH-120K). Je kdo že dejansko preizkusil, če ti kontrolerji delujejo z različnimi napravami, ali je spet kaka "caka" (recimo kaka blokada v FW kot npr. "whitelist" pri računalnikih), da moraš potem rezervni del kupit pri "original proizvajalcu"? Ali našel kako zanesljivo informacijo o tem?
Še to - naša stara Toshiba je imela možnost priklopa dodatnega kontrolerja, da si imel enega v kleti na notranji enoti TČ, drugega v dnevni. Je to mogoče tudi tu, ker v navodilih tega nisem videl?
Še to - naša stara Toshiba je imela možnost priklopa dodatnega kontrolerja, da si imel enega v kleti na notranji enoti TČ, drugega v dnevni. Je to mogoče tudi tu, ker v navodilih tega nisem videl?
Sam v bajti se toplota pretaka, ne ostane na mestu...
Saj- termostatski ventili so nastavljeni tako, da je temperatura nekje 17..18°C. Ko pa so napovedani obiski se pa kak dan ali dva prej prestavijo termostatski ventili na 22°C. Ko pa obiski gredo, pa zopet... Na ta način ne prihaja do kondenzacije vlage na stenah in posledično plesni in/ali zatohlega zraka. Prakticiram že nekaj let tako, pač od takrat, ko je etaža postala prazna.
Ja, to se je zgodilo pri nas doma, ko sem se odselil, in se zgornji štuk no ogreval.
Zdaj se, čisto malo in ni plesni...
Zdaj je bolj problem po blokih, kjer ima folk individualno ogrevanje, neha kurit in posledično in noter mraz in vlago.
Ta vlaga pa potem zleze po stenah v višja nadstropja in ven na skupne prostore zaradi kapilarne vlage, ki gre na toplo in tam se pol pojavlja plesen...
Zdaj se, čisto malo in ni plesni...
Zdaj je bolj problem po blokih, kjer ima folk individualno ogrevanje, neha kurit in posledično in noter mraz in vlago.
Ta vlaga pa potem zleze po stenah v višja nadstropja in ven na skupne prostore zaradi kapilarne vlage, ki gre na toplo in tam se pol pojavlja plesen...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Sem zasledil podobno škrtarjenje tudi pri žlahti v vrstni hiši, kjer majo hladno steno do enega soseda ki skoraj ničesar ne ogreva. Je pač drek če je temeperatura stene pozimi pod rosiščem, posebno če ni mehaničnega prezračevanja. Rado se za kakimi omarami nabira vlaga.
Dimnik ::
Fantje vprašanje, york priklopljen, ampak še ni zagnan.
Problem je da kroži topla voda iz zalogovnika skozi toplotno, ampak v obratni smeri, se pravi na izdod toplotne gre noter vroča iz zalogovnika. Da se razumemo, to se dogaja ko imam ogrevan zalogovnik z pečjo in deluje ogrevanje v hiši, Bo ok, če vgradim 5/4 nepovratnil in kje ga vstaviti? Na veji do toplotne ali iz toplotne?
Problem je da kroži topla voda iz zalogovnika skozi toplotno, ampak v obratni smeri, se pravi na izdod toplotne gre noter vroča iz zalogovnika. Da se razumemo, to se dogaja ko imam ogrevan zalogovnik z pečjo in deluje ogrevanje v hiši, Bo ok, če vgradim 5/4 nepovratnil in kje ga vstaviti? Na veji do toplotne ali iz toplotne?
feryz ::
Nikjer.
Razen če si iz Primorske in temperatura ne gre nikoli pod nulo.
Če imaš solidne pumpe, ti nepovratni itak ne bo nucal. Le zmanjšal boš pretok, kar je slabo.
Razen če si iz Primorske in temperatura ne gre nikoli pod nulo.
Če imaš solidne pumpe, ti nepovratni itak ne bo nucal. Le zmanjšal boš pretok, kar je slabo.
Fantje vprašanje, york priklopljen, ampak še ni zagnan.
Zato pa se priklaplja izhod iz toplotne nekje na sredino zalogovnika (od 1/3 do 1/2), naprej deluje slojenje vode.
Ne devat nepovratnega ventila - ti bo žal. Tisto malo tople vode, ki ti greje TČ je zaželjeno - ti vsaj ne bo zmrznila pri -10°C
Pol ko boš mel TČ v obratovanju - bo itak obtočna črpalka od TČ vse uredila.
Ob izpadu elektrike, ti bo ta minimalni termosifonski pretok grel izmenjevalec v TČ in preprečil zamrznitev. Tak ko maš je idealno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Dimnik ::
Ok, bom probal zagnat tako kot je. Bom pa dal pumpo za ogrevanje na 1, pumpa za bojlerja je pa od začetka na 1.
Bom videl, kaj bo,ko bo samo toplotna v delovanju, brez peči.
Saj imam ventile z izpustom in bi jih lahko zaprl, ko bi ogreval na peč, ampak bi rad, da je čim manj ročnega dela.
Bom videl, kaj bo,ko bo samo toplotna v delovanju, brez peči.
Saj imam ventile z izpustom in bi jih lahko zaprl, ko bi ogreval na peč, ampak bi rad, da je čim manj ročnega dela.
Pri nas pa sem opazil nekaj drugega - ko TČ nekaj časa pošilja toplo vodo v talno gretje (seveda precej nižja temp. kot za sanitarno vodo) zazna senzor Yorka počasno padanje temp. v bojlerju (recimo kake 3-4 stopinje). Termometer na samem bojlerju sicer ne trzne kaj dosti, voda je topla, tako da se ne sekiram. Je možno, da 3-potni ventil malo prepušča tudi v smeri bojlerja, ko bi moral šibati toplo vodo samo v talno gretje?
MadMax ::
Imaš 3-potni preklopni ventil, ali mešalni?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Preklopni, Firšt rotodivert-M.
Verjetno je že prej to delal, le da nisem tako pozorno spremljal kot zdaj, ko je nova TČ.
Verjetno je že prej to delal, le da nisem tako pozorno spremljal kot zdaj, ko je nova TČ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: floyd1 ()
MadMax ::
Menda je znana zadeva, da preklopni sčasoma začne puščat. Nisem pa še nobenega puščajočega dobil v roke, da bi pogledal kaj se mu zgodi.
Za mešalnega sem pa vprašal, ker ga včasih kak DIY majstr vgradi nevedoč da mešalni že po defoltu pušča (ker mora).
Za mešalnega sem pa vprašal, ker ga včasih kak DIY majstr vgradi nevedoč da mešalni že po defoltu pušča (ker mora).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Ja, jaz sem tudi temu pravil "mešalni", sem pa vedel kako deluje. Vgradili pa so ga 10 let nazaj ob vgradnji prejšnje TČ.
Zaenkrat sicer ne vidim neke panike, temp. v bojlerju je OK, kaže pa res malo narobe zdaj kontroler temp. vode v dnevni sobi.
joez7 sicer v tej temi pravi, da gre ta Firštov ventil razdret in menjat samo notranjost (pol nimaš rezanja cevi), tako da v skrajni sili letos še to naredim. Pol verjetno ne bo več puščal.
Zaenkrat sicer ne vidim neke panike, temp. v bojlerju je OK, kaže pa res malo narobe zdaj kontroler temp. vode v dnevni sobi.
joez7 sicer v tej temi pravi, da gre ta Firštov ventil razdret in menjat samo notranjost (pol nimaš rezanja cevi), tako da v skrajni sili letos še to naredim. Pol verjetno ne bo več puščal.
Glede Firšta in puščanja. Razdira se samo če se dogaja Leak - pušča nazven.
Odstraniš glavo, odstraniš vijake (tudi tista dva mala knipinga) odstraniš ploščico, in maš dostop do jedra - tu se zamenja semering.
Tisto malo puščanje med A in B in C je zaželjeno (prepreči zamrznitev kake stvari v kotlovnici).
Če hočeš met popolno tesnenje moraš vzet EMV 110 ..710 https://www.first.si/STRANI/a-EMV710.htm . serijo s krogličnim ventilom.
Odstraniš glavo, odstraniš vijake (tudi tista dva mala knipinga) odstraniš ploščico, in maš dostop do jedra - tu se zamenja semering.
Tisto malo puščanje med A in B in C je zaželjeno (prepreči zamrznitev kake stvari v kotlovnici).
Če hočeš met popolno tesnenje moraš vzet EMV 110 ..710 https://www.first.si/STRANI/a-EMV710.htm . serijo s krogličnim ventilom.
Hvala za razlago. Saj me niti ne moti, ampak nova TČ prikazuje na displayu temperaturo na tem senzorju in pač vidim nekaj, kar prej nisem. Menjaval ga zdaj zagotovo ne bom.
Še to, glede el. priklopa tega rotodivert Firšta je bilo točno tako, kot si napisal nekaj strani nazaj (fiksna faza), hvala. Preden sem jo priklopil sem edino preveril, če je to enaka faza, kot potem tista "s stikalom". Verjetno ne bi bilo dobro, da bi tu vzel različni fazi?
Še to, glede el. priklopa tega rotodivert Firšta je bilo točno tako, kot si napisal nekaj strani nazaj (fiksna faza), hvala. Preden sem jo priklopil sem edino preveril, če je to enaka faza, kot potem tista "s stikalom". Verjetno ne bi bilo dobro, da bi tu vzel različni fazi?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 70907 (5562) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 22879 (11660) | Telbanc |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 30695 (11296) | joez7 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 739180 (71008) | energetik |
| » | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 21899 (14214) | a_borlak |