Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
DamijanD ::
Ene imajo minimum tako nizko postavljen, da se (baje) kompresor niti ne maže dovolj takrat.
joez7 ::
Moja ma nin 30Hz, max pa vse do 90Hz, večidel pa okoli 43-45Hz.
Je pa zanimiva, do 37°C gre dol do 30Hz, ko pa je dvižni vod višje, pa min 42Hz. Pač zgleda neka nastavitev parametrov v FW.
Moja dejansko deluje od ~45% moči naprej, manj pa se izklaplja.
Je pa zanimiva, do 37°C gre dol do 30Hz, ko pa je dvižni vod višje, pa min 42Hz. Pač zgleda neka nastavitev parametrov v FW.
Moja dejansko deluje od ~45% moči naprej, manj pa se izklaplja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Magic1 ::
Tam je najbolj efektivna.
Says who?
Toplotna črpalka... Lažje kot lahko odvedejo zunanja rebra, bolje dela.
Magic
MadMax ::
Po tvoje je torej povsem vseeno kak kompresor ima...
Pa ni.
V bistvu je en cel kup spremenljivk. Prekopalca rečt da je to na minimumu je, najblažje rečeno, naivno.
Pa ni.
V bistvu je en cel kup spremenljivk. Prekopalca rečt da je to na minimumu je, najblažje rečeno, naivno.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Magic1 ::
Tako kot je naivno, da TČ deluje najefektivneje pri nizkih temperaturah dvižnega vodo, ane.
Seveda ni to edino, je pa top two. Razlika v temeraturi med zunanjimi rebri in notranjim je najpomembnejši del toplotne črpalke.
Seveda ni to edino, je pa top two. Razlika v temeraturi med zunanjimi rebri in notranjim je najpomembnejši del toplotne črpalke.
Magic
feryz ::
Inverterske imajo najboljši izkoristek pri 60 do 65% nazivne moči oz. obratov kompresorja. To ni nobena skrivnost.
30Hz ni tako malo, malo je pod 20.
30Hz ni tako malo, malo je pod 20.
aborko ::
Teh 60-65% naj bi veljalo za inverter sam, ne pa za celotno TČ.
AI pravi takole:
Heat Pump Inverter Compressors: The 30% to 50% Rule: A heat pump's job is not just to convert electricity, but to move physical heat from the outside air into your home using refrigerant.Oversized Coil Advantage: When a variable-speed heat pump drops down to 30% or 40% capacity, the physical heat exchanger coils inside the unit remain the same size. The refrigerant flows slower through what are now effectively "oversized" coils.Thermodynamic Magic: This slower flow reduces the temperature gap (thermal gradient) between the refrigerant and the outdoor air, maximizing heat transfer while drastically reducing the pressure the compressor has to fight against. This mechanical advantage easily overpowers any minor electrical efficiency losses from running the motor at lower speeds.
AI pravi takole:
Heat Pump Inverter Compressors: The 30% to 50% Rule: A heat pump's job is not just to convert electricity, but to move physical heat from the outside air into your home using refrigerant.Oversized Coil Advantage: When a variable-speed heat pump drops down to 30% or 40% capacity, the physical heat exchanger coils inside the unit remain the same size. The refrigerant flows slower through what are now effectively "oversized" coils.Thermodynamic Magic: This slower flow reduces the temperature gap (thermal gradient) between the refrigerant and the outdoor air, maximizing heat transfer while drastically reducing the pressure the compressor has to fight against. This mechanical advantage easily overpowers any minor electrical efficiency losses from running the motor at lower speeds.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
enavlaka ::
Kompresor se mora vrtet, da se maže. V cevovodu se nalaga olje, če so premali pretoki.
Ja pumpa že dela na minimalnih obratih ampak vsake 15 minut zažene interval pumpanja olja.
Višji izkoristek pri nižjih obratih je zaradi manjših padcev na izmenjevalnikih. Poglaviten faktor na pumpi je temperatura obtoka vode. Vse ostalo je popolnoma nepomembno.
On off pumpa ti bo delala enako dobro kakor inverterca. Kompresor je samo pumpa za hladivo, več obratov ima, bolj pumpa.
Ja pumpa že dela na minimalnih obratih ampak vsake 15 minut zažene interval pumpanja olja.
Višji izkoristek pri nižjih obratih je zaradi manjših padcev na izmenjevalnikih. Poglaviten faktor na pumpi je temperatura obtoka vode. Vse ostalo je popolnoma nepomembno.
On off pumpa ti bo delala enako dobro kakor inverterca. Kompresor je samo pumpa za hladivo, več obratov ima, bolj pumpa.
starfotr ::
Dizlov ne znate vozit, TČ ne znate uporabljat. Tudi peči na trda goriva niste znali uporabljat, zato vam je šlo v tri krasne.
Nije žvaka za seljaka.
Nije žvaka za seljaka.
Matr, ti moraš imeti pa žalostno življenje.
Iz vsakega posta žari negativna energija. Drugega niti spisati ne znaš.
Iz vsakega posta žari negativna energija. Drugega niti spisati ne znaš.
Utk ::
Razen njega so vsi tako zabiti da ne znajo niti peči na drva zakurit, kaj šele gumb na toplotni črpalki vžgat.
Itak pa nimamo sploh certifikata za to, tako da ne bi niti smeli, tudi če bi znali.
Itak pa nimamo sploh certifikata za to, tako da ne bi niti smeli, tudi če bi znali.
starfotr ::
Jaz nekih težav nimam. Mi je pa zanimivo, koliko in kakšne jih imate/imajo drugi.
Velika večina pa izvira iz tega, da niti 1x ni nihče prebral navodil za uporabo. In da je bilo kupljeno in vgrajeno neustrezno izbrana (projektirana) oprema za določen namen.
Velika večina pa izvira iz tega, da niti 1x ni nihče prebral navodil za uporabo. In da je bilo kupljeno in vgrajeno neustrezno izbrana (projektirana) oprema za določen namen.
Zakaj bi pa brau navodila?
Kot piše zgoraj, imaš knof za on/off in to je to.
Pri nas pa še tega ne poznamo. Zunaj je in se vrti. 365 dni/leto.
Kot piše zgoraj, imaš knof za on/off in to je to.
Pri nas pa še tega ne poznamo. Zunaj je in se vrti. 365 dni/leto.
joez7 ::
Če ne gre za novogradnjo, je dokaj dobra osnova za razmišljanje o moči trenutna letna poraba energenta (kurilca, drv, peletov,...). To da nek približek. Pri nas je ~1700l kurilca šlo v 10/12kW TČ
Seveda so pa tudi monterji včasih pravi pajaci. Mi je prišel kolega s ponudbo za prenovo kurilnice, da bi jo malce pogledal, če vse štima. Takoj mi je padla v oko moč TČ, katera je bila 6 kW Fujitsu. Ker poznam njegovo hišo sem ga vprašal, če bo še naprej kuril olje v hudem mrazu? On pa, da ne. Po malce tuhtanja, kako je monter pol prišel do take TČ... Skratka, monter je upošteval 600 l porabe kurilca na sezono. Dodatnih 10 pm drv pa ne.
Zato je dobro, da vsaj okvirno vemo, kakšno moč TČ potrebujemo.
Takole zgleda (moj) graf porabe 6kW TČ, ki greje 210m2, na radiatorjih. Če bi bla poddimenzionirana, bi vlekla ves čas ~2-2.5kW el.
Letno porabo za ogrevanje mamo ~10MWh toplote, kar bi zneslo nekje (čez palec) 1.300l olja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 55801 (3129) | floyd1 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 82 83 84 85 )Oddelek: Loža | 833373 (18196) | Apartcik |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 78530 (13185) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 38975 (27756) | Telbanc |
| » | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 197336 (164160) | Zvezdica27 |