Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
energetik ::
Moja večino leta več porabi podnevi in pa zvečer, ko kurimo STV... Zato mi dinamični cenik ne pride toliko v poštev, ker ravno v večerni konici kuhamo in se tuširamo. Če jo pa hočem naviti za gretje STV 1x dnevno sredi dneva, bi moral pa kar tam do 55° navit, kar pa spet ni učinkovito za TČ.
Bo treba kakšen BHEE nabavit... Ali pa 300L bojler menjati vsaj na 500L.
Bo treba kakšen BHEE nabavit... Ali pa 300L bojler menjati vsaj na 500L.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
sbawe64 ::
Prevelik zalogovnik? Zaradi prostora?
Sem mel priliko videl postavitev, s ~2000l zalogovnikom (prej uplinjevalna peč na drva), pa če sem prav opazil so odstranili samo nekakšen "Ladomat", ki je skrbel, da ni bla peč premrzla. Vsa sekundarna regulacija pa je ostala ista (Seltron WDC20???). Model se je pohvalil, da TČ obratuje samo podnevi.
Vse skupaj pa na radiatorjih. Se nekateri kar znajo it. Ni mi čist jasno zakaj ni pustil peči.
https://www.fordsolar.si/izdelek/laddom...
Ladomat skrbi, da se skozi peč ne pretaka vseh 2000l mrzle vode.
Druga rešitev je termostatski mešalni ventil (dela brez elektrike, čisto mehanska rešitev), tretja mešalni ventili z pogonom + wdc20 (in podobno, dela na elektriko, wdc odpira/zapira).
2)
https://www.caleffi.com/sl-si/nastavlji...
3) Seltron, Firšt
https://www.instal.si/index.php?c=240
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
alekskac ::
"a jaz mam še radijatorje, ki niso zelo primerni (35 let stari alu, nekateri celo na 12mm Cu cevkah)."
Imaš zalogovnik?
Če ne, kako imaš urejen priklop iz TČ (cev premera ene cole) na radiatorske cevi (običajno pol cole)? Ni bilo nikoli težav s šumenjem vode, kjer bi pumpa TČ delala na previsokih obratih zaradi relativno tankih cevi?
Da. Imam zalogovnik (prevelik, ampak OK). Radijatorske cevi so Cu, 12 in 15 mm. Šumenje je bilo prej, ko je bila še plinska centralna (ne moteče, čisto potihem). Iz TČ gre cev 32x3mm alumplast na priklope zalogovnika 5/4. Iz zalogovnika gre 32x3 cev do razdelilca, od tam pa dve vertikali 26x3. Alu radiajtorji so na 15 in 12 mm Cu. Ni idealno, ampak hiša je topla. Se ne sekiram nič okrog ogrevanja več.
zemeljski ali utekočinjen? Če zemeljski zakaj si se odločil za menjavo?
UNP, predrago je bilo. Sem šel vmes na polenski kotel, sedaj pana TČ že enih 5 let.
Prevelik zalogovnik? Zaradi prostora?
Sem mel priliko videl postavitev, s ~2000l zalogovnikom (prej uplinjevalna peč na drva), pa če sem prav opazil so odstranili samo nekakšen "Ladomat", ki je skrbel, da ni bla peč premrzla. Vsa sekundarna regulacija pa je ostala ista (Seltron WDC20???). Model se je pohvalil, da TČ obratuje samo podnevi.
Vse skupaj pa na radiatorjih. Se nekateri kar znajo it. Ni mi čist jasno zakaj ni pustil peči.
1000 litrski je. Imam še uplinjevalni kotel, ki ga zelo redko kurim. Za TČ je to malo preveč, zato sem priklope naredil da teče skozi tretjino zalogovnika iz TČ, kotel na polena pa čez celo višino zalogovnika. NI čisto optimalno, tretjina je še vedno kar veliko vode, ampak OK, deluje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 54610 (1938) | floyd1 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 82 83 84 85 )Oddelek: Loža | 825729 (10552) | Apartcik |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 77863 (12518) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 37721 (26502) | Telbanc |
| » | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 26444 (18759) | a_borlak |