» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
37 / 37
»
»»

deco16 ::

Še dobro da toplotne porabijo več ponoči ker je praviloma bolj mrzlo :)

energetik ::

Moja večino leta več porabi podnevi in pa zvečer, ko kurimo STV... Zato mi dinamični cenik ne pride toliko v poštev, ker ravno v večerni konici kuhamo in se tuširamo. Če jo pa hočem naviti za gretje STV 1x dnevno sredi dneva, bi moral pa kar tam do 55° navit, kar pa spet ni učinkovito za TČ.
Bo treba kakšen BHEE nabavit... Ali pa 300L bojler menjati vsaj na 500L.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

sbawe64 ::

joez7 je izjavil:

Prevelik zalogovnik? Zaradi prostora?
Sem mel priliko videl postavitev, s ~2000l zalogovnikom (prej uplinjevalna peč na drva), pa če sem prav opazil so odstranili samo nekakšen "Ladomat", ki je skrbel, da ni bla peč premrzla. Vsa sekundarna regulacija pa je ostala ista (Seltron WDC20???). Model se je pohvalil, da TČ obratuje samo podnevi.
Vse skupaj pa na radiatorjih. Se nekateri kar znajo it 8-) . Ni mi čist jasno zakaj ni pustil peči.

https://www.fordsolar.si/izdelek/laddom...
Ladomat skrbi, da se skozi peč ne pretaka vseh 2000l mrzle vode.
Druga rešitev je termostatski mešalni ventil (dela brez elektrike, čisto mehanska rešitev), tretja mešalni ventili z pogonom + wdc20 (in podobno, dela na elektriko, wdc odpira/zapira).

2)
https://www.caleffi.com/sl-si/nastavlji...

3) Seltron, Firšt
https://www.instal.si/index.php?c=240
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

alekskac ::

Musashi je izjavil:

alekskac je izjavil:

tony1 je izjavil:

"a jaz mam še radijatorje, ki niso zelo primerni (35 let stari alu, nekateri celo na 12mm Cu cevkah)."

Imaš zalogovnik?

Če ne, kako imaš urejen priklop iz TČ (cev premera ene cole) na radiatorske cevi (običajno pol cole)? Ni bilo nikoli težav s šumenjem vode, kjer bi pumpa TČ delala na previsokih obratih zaradi relativno tankih cevi?

Da. Imam zalogovnik (prevelik, ampak OK). Radijatorske cevi so Cu, 12 in 15 mm. Šumenje je bilo prej, ko je bila še plinska centralna (ne moteče, čisto potihem). Iz TČ gre cev 32x3mm alumplast na priklope zalogovnika 5/4. Iz zalogovnika gre 32x3 cev do razdelilca, od tam pa dve vertikali 26x3. Alu radiajtorji so na 15 in 12 mm Cu. Ni idealno, ampak hiša je topla. Se ne sekiram nič okrog ogrevanja več.

zemeljski ali utekočinjen? Če zemeljski zakaj si se odločil za menjavo?

UNP, predrago je bilo. Sem šel vmes na polenski kotel, sedaj pana TČ že enih 5 let.

joez7 je izjavil:

Prevelik zalogovnik? Zaradi prostora?
Sem mel priliko videl postavitev, s ~2000l zalogovnikom (prej uplinjevalna peč na drva), pa če sem prav opazil so odstranili samo nekakšen "Ladomat", ki je skrbel, da ni bla peč premrzla. Vsa sekundarna regulacija pa je ostala ista (Seltron WDC20???). Model se je pohvalil, da TČ obratuje samo podnevi.
Vse skupaj pa na radiatorjih. Se nekateri kar znajo it 8-) . Ni mi čist jasno zakaj ni pustil peči.

1000 litrski je. Imam še uplinjevalni kotel, ki ga zelo redko kurim. Za TČ je to malo preveč, zato sem priklope naredil da teče skozi tretjino zalogovnika iz TČ, kotel na polena pa čez celo višino zalogovnika. NI čisto optimalno, tretjina je še vedno kar veliko vode, ampak OK, deluje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Gorazd3 ::

Koliko m2 pa grejete in kakšna je potem poraba?

T743 je izjavil:

Meni je 12KW TČ pri 50 letni hiši brez fasade ravno prav, radiatorjev se ni nič menjalo niti dodajalo, skoraj sigurno bo po izdelavi fasade zate že premočna in bi lahko vzel le 10kw ali celo 8kw, odvisno od kvadrature.
Če je cenovno zelo ugodna pa boš preživel tudi malo manjši COP in SCOP.

Ste se potem odkočili za tole toplotno? Koliko m2 pa boste v ogrevali?

Twixz je izjavil:

Kakšno je pa mnenje o Panasonic Aquarea 12kW visokotemperaturni? LINK .

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gorazd3 ()

Nekako se ne morem odločit katero toplotno izbrati za 220m2, od tega bo 30m2 v kleti na isti veji vendar bodo radiatorji bolj priprti.. Hiša izolirana 10cm, ostrešje dobrih 20cm.Ta teden se bi rad odločil, imam pa ponudbo za Panasonic 12 kW https://www.aircon.panasonic.eu/SI_sl/m... in Kronoterm Adapt 2M.

Peter18 ::

https://eco-asset.eu/en/home/526-heat-p...
?
Panasonic kompresor. Za razliko v ceni pa se greješ več let "zastonj".

Peter18 ::

Panasonic_WH-WXG12ME8
A+7/W35, COP 5,06
A+2/W35, COP 3,54
A-7/W35, COP 3,00
A+7/W55, COP 3,23
A+2/W55, COP 2,42
A-7/W55, COP 2,17

Kensol_KTM_14kW
A+7/W35, COP 5,18
A+2/W35, COP 4,29
A-7/W35, COP 3,55
A+7/W55, COP 4,15
A+2/W55, COP 3,49
A-7/W55, COP 2,33

Kronoterm_ADAPT_2M
A+7/W35, COP 7,93
A+2/W35, COP 5,80
A-7/W35, COP 3,62
A+7/W55, COP 5,62
A+2/W55, COP 4,15
A-7/W55, COP 2,59

joez7 ::

Gorazd3 je izjavil:

Nekako se ne morem odločit katero toplotno izbrati za 220m2, od tega bo 30m2 v kleti na isti veji vendar bodo radiatorji bolj priprti.. Hiša izolirana 10cm, ostrešje dobrih 20cm.Ta teden se bi rad odločil, imam pa ponudbo za Panasonic 12 kW https://www.aircon.panasonic.eu/SI_sl/m... in Kronoterm Adapt 2M.

Jaz 200m2 grejem s poceni 6kW modelom za 3.5k +1k za ostali material. Je dovolj do nekje -7°C.
Hiša pa klet+pritličje+nadstropje. Gradnja iz `60 + nova okna + 10cm + 25cm ostrešje.
COP pa nekje 3.2 (po večih sezonah ogrevanja - za sanitarno vodo pa STČ300l). COP mi ni nekaj, sam SE še vedno ma viške.
TČ 6kW ma el. moč od 600W, do max 1950W - avg. 1000W (povpreček celega leta).
Vse skupaj pa na radiatorjih - 24h - ko je potrebno greti - baafer 150l (ob priliki bo večji).
Nekaj časa je bla celo modana v 4kW (zaradi konic el.), po priklopu HEE pa nazaj na 6kW.
Je pa zmožna dajat realnih 6kW A-10/W45. Pri A7/W45 pa daje nekje max. 8kW. Malce ji zamerim samo min moč, ki je vedno nekje 3kW (za popolno regulacijo bi morala it do 2kW).
Eni so si umislili celo York (~ 1.5k€).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

tony1 ::

Gorazd3 je izjavil:

Moč je predimenzionirana. Piši energetskemu svetovalcu (plačuje jih država in so zastonj), da naj naredi izračun energetskih izgub objekta, in nato na osnovi izračuna vidiš, kakšno toplotno moč TČ rabiš.

Pa še nekaj: tak izračun se bo delal na osnovi projektne temperature (-7, +3, '7 stopinj...), ki jo je treba realno izbrati. Če imate minus 2x letno za 2 dni je brezveze vzeti moč za temperature pod ničlo, ker tista 2 dni pregurate na osnovi toplotne vztrajnosti objekta ali pa prižgete gretje s klimami, tako velika bajta verjetno eno ali dve gotovo ima...

Radiatorjev se s TČ načeloma ne pripira. Če radiatorjev tam še nimaš lahko narediš finto in daš manjše. Če se jih bo pripiralo je najbolje imeti zalogovnik in ločeno vodno pumpo zanj...

Zelo priporočam tudi branje tele teme v celoti, je veliko branja ampak bo tudi veliko znanja in realnih izkušenj. Ker monterji najbolj z veseljem prodajo 2x premočno TČ - ker je dražja.

Točno tako.
Kak radiator pa je občasno potrebno pripirat - zaradi zunanjih virov ( ko tamladi nabija PC (~400W)), ne gre drugače. Sprava meli navadne termostaske glave, sedaj pa od Kase (pa v aplikaciji nadzor), dejansko pa se od 14x glav, zapirajo samo nekje pet. Krivuljo pa nastaviš dovolj nizko (visoko), da je za vse ravno prav.

Ja, je kar odvisno kje si, nižje od Postojne večinoma sploh ne devajo več centalnega ogrevanja, sam klime (še posebej, če je objekt izoliran). Mariborsko Pohorje ~600-800m pa poleg TČ +SE, še olje in klaftra drv.
Weather in drugi - ti lepo podajo povprečne temperature (in extreme) za tvoj kraj. Za -30 pride sam olje ali drva.

tony1 je izjavil:

Gorazd3 je izjavil:

Moč je predimenzionirana. Piši energetskemu svetovalcu (plačuje jih država in so zastonj), da naj naredi izračun energetskih izgub objekta, in nato na osnovi izračuna vidiš, kakšno toplotno moč TČ rabiš.

Pa še nekaj: tak izračun se bo delal na osnovi projektne temperature (-7, +3, '7 stopinj...), ki jo je treba realno izbrati. Če imate minus 2x letno za 2 dni je brezveze vzeti moč za temperature pod ničlo, ker tista 2 dni pregurate na osnovi toplotne vztrajnosti objekta ali pa prižgete gretje s klimami, tako velika bajta verjetno eno ali dve gotovo ima...

Radiatorjev se s TČ načeloma ne pripira. Če radiatorjev tam še nimaš lahko narediš finto in daš manjše. Če se jih bo pripiralo je najbolje imeti zalogovnik in ločeno vodno pumpo zanj...

Zelo priporočam tudi branje tele teme v celoti, je veliko branja ampak bo tudi veliko znanja in realnih izkušenj. Ker monterji najbolj z veseljem prodajo 2x premočno TČ - ker je dražja.

Energetski svetovalec mi je priporočal okrog 15kW, torej komu sedaj verjeti? Enostavno tukaj res nič ne razumem.

Zanima me ali bi mi odsvetovali postavitev toplotne črpalke na tale prodec ob hiši. Avgusta 2024 je bila narejena drenaža v globino slaba dva metra in pas širok cca 70cm. Priložene slike, toplotna bi stala tam nekje kjer je rdeča samokolnica.

https://ibb.co/XfXRLhQV
https://ibb.co/CsXCd0rS
https://ibb.co/WNLjg4PP

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gorazd3 ()

Zanima me ali bi mi odsvetovali postavitev toplotne črpalke na tale prodec ob hiši. Avgusta 2024 je bila narejena drenaža v globino slaba dva metra in pas širok cca 70cm. Priložene slike, toplotna bi stala tam nekje kjer je rdeča samokolnica.

Čist fajn bo. Jaz bi samo drenažno cev speljal proč od hiše. Kar bo pa viškov (mimo cevi) bo pa prodovec popil. Samo glej, da bo TČ v vaser vagi, in vsaj 30-35cm proč od stene objekta (preber navodila od dotične TČ).

Toplotna bo stran od hiše ziher vsaj 30 cm. Bolj me skrbi kakšno posedanje tukaj, glede na to da je toliko navoženega prodca.

Dovodne cevi in kable, daš itak v obliki "S", pa te tut 15cm premika nebo oviralo.
V osnovi pa nekih premikov nebo. Ali boš dal betonski podstavek ali pa protivibrirne pragove.
https://www.bing.com/search?pglt=43&q=p...
Mal si poglej konkretne izvedbe in jih kopiraj.

Jaz mam takale https://www.bing.com/images/search?view... ker mam postavitev na tlakovce.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

Dovodne cevi in kable, daš itak v obliki "S", pa te tut 15cm premika nebo oviralo.
V osnovi pa nekih premikov nebo. Ali boš dal betonski podstavek ali pa protivibrirne pragove.
https://www.bing.com/search?pglt=43&q=p...
Mal si poglej konkretne izvedbe in jih kopiraj.

Jaz mam takale https://www.bing.com/images/search?view... ker mam postavitev na tlakovce.

Če bo črpalka stala postrani oz se nagnila v eno stran tudi ne bo najbolje.🙃

" Energetski svetovalec mi je priporočal okrog 15kW, torej komu sedaj verjeti? Enostavno tukaj res nič ne razumem. "

Žal je butelj, ker gotovo ne živiš v Babnem Polju. Preprosto ni želel prevzeti odgovornosti in šel predlagati premočno TČ in si tako, po pilatovsko umil roke.

Druge ni, orodje za izračun toplotnih izgub boš moral najti na spletu (lahko kdo pomaga z linkom?) in vanj vnesti zgradbo sten, oken in izolacijskega ovoja stavbe; predvsem pa vzeti realno projektno temperaturo.

bbbbbb2024 ::

tony1 je izjavil:

" Energetski svetovalec mi je priporočal okrog 15kW, torej komu sedaj verjeti? Enostavno tukaj res nič ne razumem. "

Žal je butelj, ker gotovo ne živiš v Babnem Polju. Preprosto ni želel prevzeti odgovornosti in šel predlagati premočno TČ in si tako, po pilatovsko umil roke.

Druge ni, orodje za izračun toplotnih izgub boš moral najti na spletu (lahko kdo pomaga z linkom?) in vanj vnesti zgradbo sten, oken in izolacijskega ovoja stavbe; predvsem pa vzeti realno projektno temperaturo.

Eno so toplotne izgube, drugo pa, kako hitro toplotna črpalka segreje hišo oz. prostor. Moj bivši računovodja sije vgradil mislim da 7kW toplotno, nekaj takega. To so mu naračunali kot optimalno.

Realnost je ta, da se toplotna črpalka muči mislim da 4-5 dni, da hišo sploh segreje na začetku, potem pa jo mora ves čas pustiti na dnevnem režimu. Zelo velik padec temnperature, na primer, ko je menjaval vrata (vhodna in garažna) - toplotna rabi 2 dni, da segreje hišo.

Meni so za našo hišo priporočali 12kW, pa sem vzel 17kW. Ima zalogovnik 1500l za vodo. Zalogovnik je sicer že bil od prej.
Toplotna rabi eno uro, max. 2 uri, da napolni zalogovnik IN segreje radiatorje. Dela pa na polno.
Potme rabi manj, dosti manj. Ob polnoči se izklopi in ob petih se vklopi. Do 6h zjutraj je hiša topla.

Problem s premočnimi toplotnimi je samo ta, da če nimajo bufferja, se lahko cikličlno vklapljajo-izklapljajo.

Jaz sem zelo zadovoljen, računovodja pa razmišlja, da bi toplotno vrgel ven, ker vse zebe. Žena šopa kalorifer v dnevni. Potem veš, koliko je ura.

Sodelavka od žene tudi pravi, da imajo hišo mrzlo. Ves čas jo prepričujejo, da naj samo pusti toplotno, da ves čas dela. Želijo ji povedati, da če bo toplotna že v jeseni začela delati, da bo vedno "ujela" koliko mora prinesti toplote v hišo.

Mi toplotno vklopimo, ko nas zebe. In je hiša topla v uri ali dveh. Iz nule.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Načeloma je najbolj ugodno, če TČ laufa nonstop, torej stalno pokriva izgube.

Drugače pa pri nas ogrevamo 200m2 praktično neizolirane hiše, ki pa je iz siporexa (zdajšni ytong) in to brez problema dela 12kW - če bi še enkrat kupoval bi verjetno vzel 10kW.
Najlažje je poračunati glede na porabo trenutnega energenta (olje/drva,...)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

"Mi toplotno vklopimo, ko nas zebe. In je hiša topla v uri ali dveh. Iz nule."

Vsa finta je, da se s TČ tako ne dela. Samo dodatno delo si delaš (zdaj, včasih so kolm nosili iz kleti v peč, danes pa pritiskaš stikalo za vklop). 1500l zalogovnik je ogromen, če bi ga moral sam plačati bi problem ogrevanja reševal drugače ;)

" Sodelavka od žene tudi pravi, da imajo hišo mrzlo. Ves čas jo prepričujejo, da naj samo pusti toplotno, da ves čas dela. Želijo ji povedati, da če bo toplotna že v jeseni začela delati, da bo vedno "ujela" koliko mora prinesti toplote v hišo."

Tako je, TČ mora biti ves čas prižgana. Prvo leto nastavljaš toplotno krivuljo (ta pove, pri kateri zun. temp. bi imel določeno temp. ogrevalne vode, da te ne zebe) in si dober do naslednje ledene dobe.

Povedano drugače: nije žvaka za seljaka. :|

Magic1 ::

Eni ne morejo iz svoje kože. Spremenijo način ogrevanja, a obdržijo stare navade... Fora TČ je ravno v tem, da dela 24/7 pri najnižji potrebni moči in temperaturi, ker je takrat najbolj efektivna. Če imaš zalogovnik, nastaviš le to, da dela intenzivneje pri dnevnih višjih temperaturah (takrat ko zunanja enota ne zmrzuje). Tako vsaj izkoristiš zalogovnik, ki je drugače nesmiselen pri TČ.
Magic

aborko ::

Mi toplotno vklopimo, ko nas zebe.

Tega ne razumem, zakaj bi te sploh kdaj zeblo ? Pa šele potem vklopis? Pa ponoči izklapljas TC? Zakaj? Ko bi na vsakem semaforju ugasnil avto, ob speljevanju pa na blokado vsakič do naslednjega semaforja. Tako ti sedaj TC dela, vsakic na 100% ob vsakem vklopu.

Naša 6kW nabere v sezoni nekje 3-3.5k delovnih ur. Večidel pa obratuje na minimumu. Gret začnemo septembra in končamo nekje v maju. Fajn je to, da ma porabo med 600W - 1000W in 1300W, konico pa nekje 1950W (samo če je predolgo stala). Ma pomivalec večje konice.

feryz ::

Pri nas je toplotna užgana 365 dni na leto.
Nimam pojma zakaj ne bi bila? Včeraj se je uro ali dve vrtela, danes se je zjutraj, v četrtek se bo pol dneva.
Zakaj točno bi jo sklapljal?

enavlaka ::

Že kake 5 let stara inverterska se samo prižge na začetku hlada in ugasne, ko je toplo.
8-9 mesecev je vklopljena, sama pa regulira obrate in delovanje po potrebi. Nikoli nas ni zeblo ali pa, da bi čakali, da se segreje. Ne vem zakaj bi človek zmrzoval preden lahko zalavfaš? YUgo nostalgija?

To pa ziher ni jugo nostalgija.
V jugi smo imeli peč na kurilca, prižgano celo leto, pokurili smo nekje med 4000 in 5000 litrov kurilca, za ogrevanje in sv.
Danes folk stori samomor, če bi moral dati toliko za kurjavo, takrat pa je bilo popolnoma normalno.

Takrat je bil kurilc današnjih 20-30c, ker smo imeli povezave z arabci.

aborko je izjavil:

Mi toplotno vklopimo, ko nas zebe.

Tega ne razumem, zakaj bi te sploh kdaj zeblo ? Pa šele potem vklopis? Pa ponoči izklapljas TC? Zakaj? Ko bi na vsakem semaforju ugasnil avto, ob speljevanju pa na blokado vsakič do naslednjega semaforja. Tako ti sedaj TC dela, vsakic na 100% ob vsakem vklopu.

Mi imamo toplotno Thermia, ki greje zalogovnik 1500l za radiatorsko gretje in bojler za sanitarno vodo 300l. Ko ne kurimo več, na Therimii izklopim gretje zalogovnika, potem greje samo še sanitarno vodo.

Zdi se mi butasto, da bi mi zjutraj Thermia grela prostor, popoldne pa Samsung klima - hladila.
Ko je kurilne sezone konec, pač izklopim gretje zalogovnika in izklopim termostat. Zakaj bi grel zalogovnik celo poletje vodo 1500l? Termostat, ki se napaja iz zalogovnika, uravnava mešalni ventil.

Meni in moji družini se zdi bolj zdravo, da pač podnevi imamo termostat na 23 stopinj, ponoči pa na 17, ampak ponavadi temperatura, če so res mrzli dnevi, pade na 21 stopinj. Ponoči se pokrivamo z odejo, podnevi pa hodimo okrog v kratki majici. To nam paše. Se nam zdi pa pomembno, da med 5h in 6h zjutraj, toplotna ogreje celo ohišo, dejansko iz zalogovnika.

To je bilo bolj važno, ko so bili otroci majhni, zdaj so veliki, ampak pač nočemo imeti 23 stopinje celo noč.

Magic1 je izjavil:

Eni ne morejo iz svoje kože. Spremenijo način ogrevanja, a obdržijo stare navade... Fora TČ je ravno v tem, da dela 24/7 pri najnižji potrebni moči in temperaturi, ker je takrat najbolj efektivna. Če imaš zalogovnik, nastaviš le to, da dela intenzivneje pri dnevnih višjih temperaturah (takrat ko zunanja enota ne zmrzuje). Tako vsaj izkoristiš zalogovnik, ki je drugače nesmiselen pri TČ.

Kakšna moja koža? Preberi si knjige, najbolj zdrava temperatura za spanje je 17 stopinj. Nam se pozimi hiša shladi na 20-21 stopinj ponoči. Podnevi pa 23 stopinj. Sier so rekli 22 stopinj je zdravo, a mi smo vajeni hoditi okrog po hiši v kratki majici vse leto.
Kaj je fora TČ mene en drek briga.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Ne to ni vaša fora, to je verjetno tvoja fora, ostali v družini pač nimajo besede. Tvoj primer se reši tako, da imaš v spalnici konstantno temperaturo 24h, pa naj bo to 17°C, ali 22°C. Kolikor komu odgovarja, se da nastavit in celo prilagajat. Da pa greš spat pri 22 in zjutraj pade do 17°C v spalnici je pa itak adijo pamet. A zvečer švicaš, zjutraj pa se stiskaš? V dnevnem prostoru pa imaš konstantno višjo temperaturo (pa naj bo to 20 ali 24°C, sploh ni važno). A plesen tudi tudi rad gojiš s tem jojo-tom? To da ti temeratura pade na 17°C, pomeni da so stene še občutneje hladnejše in dovzetne za kondenzacijo.
Magic

Magic1 je izjavil:

Ne to ni vaša fora, to je verjetno tvoja fora, ostali v družini pač nimajo besede. Tvoj primer se reši tako, da imaš v spalnici konstantno temperaturo 24h, pa naj bo to 17°C, ali 22°C. Kolikor komu odgovarja, se da nastavit in celo prilagajat. Da pa greš spat pri 22 in zjutraj pade do 17°C v spalnici je pa itak adijo pamet. A zvečer švicaš, zjutraj pa se stiskaš? V dnevnem prostoru pa imaš konstantno višjo temperaturo (pa naj bo to 20 ali 24°C, sploh ni važno). A plesen tudi tudi rad gojiš s tem jojo-tom? To da ti temeratura pade na 17°C, pomeni da so stene še občutneje hladnejše in dovzetne za kondenzacijo.

Kot rečeno, ne pade na 17 stopinj. Pade max. na 20 stopinj, največkrat pa 21 stopinj. Gretje ne dela med polnočjo in peto zjutraj.
Pa ne razumem nekaj. Otroci spijo v svojih sobah, midva z ženo v spalnici. Živali pa v svoji sobi. Torej je več kot ena soba.

Vam pa pač paše cel dan ista temperatura. Ni problem. Ti kar imej to. Nam paše drugače. Temperaturo je bolj kontrolirala moja žena, ne jaz.

Kar jaz želim povedati je, da ni vseeno, v kolikšnem času toplotna črpalka doseže željeno temperaturo v prostoru. Večina poddimenzioniranih toplotnih črpalk se muči točno s tem. "Načeloma" je dovolj močna, v praksi pa rabi par dni, da pride do željene temperature in vsak temperaturni šok rabi vsaj dan, dva, da zopet nazaj spravi temperaturo.

Pa še nekaj je. Ko so otroci bili na študiju, so bile njihove sobe na 17 stopinj, dejansko se niso grele. Ko so v petek prišli domov, je termostatski krmilnik spravil temperaturo nazaj na 23 stopinj v roku 2 ur.

Lep primer je moj bivši računovodja, ki bi po mojem mnenju moral imeti vsaj 12kW toplotno. Pa nima in se ves čas muči s toplotno, ki ves čas šiba. In če njegova žena pravi, da jih non-stop zebe, jih pač zebe.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Jaz sem si poleg toplotne, dal nma radiatorje digitalne ventile, kjer nastavim temperaturo.

TČ nima zalogovnika, če ne dela pumpa, tudi TČ ne...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Dimnik ::

bbbbbb2024, na koliko segrevaš zalogovnik?

Ta način sem imel, sicer od polenajste do pete zjutraj je seltron izklopil ogrevanje, ampak takrat sem kuril v ventilacijsko in zalogovnik, zdaj pa prek toplotne zalogovnik in seltron odprt na max 24ur

"Kar jaz želim povedati je, da ni vseeno, v kolikšnem času toplotna črpalka doseže željeno temperaturo v prostoru. Večina poddimenzioniranih toplotnih črpalk se muči točno s tem. "Načeloma" je dovolj močna, v praksi pa rabi par dni, da pride do željene temperature in vsak temperaturni šok rabi vsaj dan, dva, da zopet nazaj spravi temperaturo."

Menim da te težave z ves čas prižgano TČ, tudi "poddimenzionirano" (pravilneje ne naddimenzioniranih), sploh ni.

"Pa še nekaj je. Ko so otroci bili na študiju, so bile njihove sobe na 17 stopinj, dejansko se niso grele. Ko so v petek prišli domov, je termostatski krmilnik spravil temperaturo nazaj na 23 stopinj v roku 2 ur."

Tega v sodobnih, izoliranih objektih z novimi okni ni dobro početi, ker lahko pridelaš plesen po stenah.

Če nekdo ne more/noče spati na 20 stopinjah, so najbolj enostavna rešitev za to termostati na radiatorjih. Ali pa zamenja kovter za poletnega.

Toplotna črpalka se mora mučit, švicat, drugače od nje ni nič. Izkoristek pri pumpi ki samo cikla je slab. Nastavljeno imam na 24°C in pozabiš, da je zima, pomlad, poletje. Vse dela avtomatika.
Kdo se bo pri zdravi pameti igral kurjača ter štelal dnevno in nočno temperaturo in take bedarije.
Plesni ni, zatohlosti tudi ne, pa se perilo pozimi suši noter.

Pri nas talno skozi goni.
V spalnicah pa imamo okna odprta 24 ur dnevno. Da ni prevroče.
Če je fajn v minusu samo na kip, če ni tako mraz pa odpremo na ful. Kakor komu paše.
Je pa super, da imaš hladno v sobi in topla tla. Ko se iz postelje izvališ.
In čez dan samo okno pripreš ali zapreš in se takoj segreje v sobi. In obratno, zvečer takoj shladi.

Dimnik je izjavil:

bbbbbb2024, na koliko segrevaš zalogovnik?

Ta način sem imel, sicer od polenajste do pete zjutraj je seltron izklopil ogrevanje, ampak takrat sem kuril v ventilacijsko in zalogovnik, zdaj pa prek toplotne zalogovnik in seltron odprt na max 24ur

Zalogovnik napajata dva toplotna vira:

peč na pelete - v rezervi

načeloma s setom ventilov preklopim med njima. Lahko bi delovala tudi oba, samo sibirske zime nimamo.
Ciljno temperaturo zalogovnika definira toplotna, glede na tipalo zunaj, giblje se med 51 in 54.

Če preklopim na peč na pelete, ima le-ta temperaturo zalogovnika na 68 stopinj.

enavlaka je izjavil:

Toplotna črpalka se mora mučit, švicat, drugače od nje ni nič. Izkoristek pri pumpi ki samo cikla je slab. Nastavljeno imam na 24°C in pozabiš, da je zima, pomlad, poletje. Vse dela avtomatika.
Kdo se bo pri zdravi pameti igral kurjača ter štelal dnevno in nočno temperaturo in take bedarije.
Plesni ni, zatohlosti tudi ne, pa se perilo pozimi suši noter.

Pri nas je težava klima. Imamo Samsung, 12kW, ena zunanja in pet notranjih enot. To si pač prižigajo vsak po svoji želji. Ne more nam toplotna greti, klima pa hladiti. Pa še nekaj, sicer smo klimo samo pri testiranju nagnali do daske, ponavadi ne laufa z več kot 1,7 -2 kW, ampak kompresor ima pa hud. Naš limit so 3x25A varovalke.

Ko toplotno izklopimo, potem je neko prehodno obdobje, ko luftamo, tam nekje pozno junija pa začnemo s klimami.

Tak luksuz špilamo, odkar imamo SE. Jaz pogosto delam v noč, v pisarni imam klimo, pri 30 stopinjah se ne da delati. Ohladim si domačo pisarno in še malo potegnem.

Zgodovina sprememb…

Gorazd3 je izjavil:

Ima še kdo kakšno mnenje glede tega.

Drenaža ni nosilni material, to, da voda ponika v njo pa ti bo namočilo tla in hišo.
Tudi upam, da si med ilovico in prodom namestil geotekstil, če ne ti bo blato hitro zabilo drenažo.

Naredi betonski podstavek ali pa umakni Tč kam dlje in tako, da ti ne bo brnela ali defrostala pod okni spalnice. Vodo spelji stran od hiše, če ne boš imel drsalnico.

alekskac ::

Jaz sem naredil betonski podstavek,ponikovalnico pa direkt pod črpalko. Sem cvikal zaradi drsalnice, in zdaj ni nič. Ponikne preden bi utegnilo zmrznit. Sapo me je hecal, da sem naredil skret na štrbunk pod TČ, mah, mi dela.

enavlaka je izjavil:

Drenaža ni nosilni material, to, da voda ponika v njo pa ti bo namočilo tla in hišo.
Tudi upam, da si med ilovico in prodom namestil geotekstil, če ne ti bo blato hitro zabilo drenažo.

Naredi betonski podstavek ali pa umakni Tč kam dlje in tako, da ti ne bo brnela ali defrostala pod okni spalnice. Vodo spelji stran od hiše, če ne boš imel drsalnico.

Absolutno nisem imel namena dati toplotne direkt na prodec, ampak na betonsko podstavek. Skri me samo dejstvo, da se bi kaj posedli, ker je navoženo cca 2m prodca. Tudi geotekstil je nameščen, prav tako čepkasta folija ob xps.😌

Če ste po materialu skakali z žabo in ga basali v slojih se ne bo posedal. Drugače pa se bo vsaj še nekaj let.
Za vodo odsvetujem ponikovalnico pri hiši. Spelji čim dlje stran. Na kakšno megleno jutro moja naredi 20L vode na dan, to teče kot iz pipe. Da bi se to stekalo ob hiši, ni variante.

Tlačni odtis TČ je manjši od tvoje noge. Če se ti noge ne pogrezajo se tut TČ nebo pogreznila 8-) .

Vse se pogreza, še elektro omarice
Leta, voda, letni časi in gre proti peklu ..

Bomo kr dali betonski podstavek na prodec in gor toplotno. Pred tem bomo še pa malo stisnili z žabo. Prej absolutno nismo stiskali prodca z žabo. Bomo pa videli kaj se bo zgodilo v par letih.?

DamijanD ::

joez7 je izjavil:

Tlačni odtis TČ je manjši od tvoje noge. Če se ti noge ne pogrezajo se tut TČ nebo pogreznila 8-) .

On nima časa, da bi zdaj tam par let nepremično stal, da bi ugotovil ali se bo kaj posedel:D

MP12345 ::

Pozdravljeni,
Ali je tukaj kakšen mojster za TČ Rotex HPSU Compact? Rabil bi dodatno mnenje saj se mi je nekaj pokvarilo in nebi rad preplačal servisa če morda ni potrebno menjat vsega kar serviser misli. TČ je stara 11 let in pojavila se je najprej parkrat napaka E9004 (v zadnjem letu morda parkrat) na kar se je TČ postavila nazaj, zato nisem klical serviserja. Nekaj dni nazaj pa se je pojavila napaka E200 takoj za njo E8100. TČ se po tem ni več pobrala. Serviser je rekel da je skoraj sigurno kriv napajalni modul in ga prišel tudi zamenjat. TČ dela cca 3 dni na kar se pojavijo iste napake. Čudežno sedaj ni bilo treba menjat ponovno napajalnega modula pač pa je naredil le reset in TČ spet dela. Po treh dneh spet enak problem. Pravi da je verjetno še komunikacijski modul. Jaz menim da v tem primeru napajalni modul sploh ni problem in da se bi zamenjal samo komunikacijski modul, napajalnega pa bi dali nazaj starega. Serviser meni da je sigurno kriv tudi napajalni modul in da bi ga pustili notri (stane 500€). Kaj menite, prosim za drugo mnenje? Med tem ko čakam serviserja se je po parih dneh toplotna spet postavila in trenutno dela, bo pa sigurno šla spet v napako in se bo opisan cikel spet ponovil. Najlepša hvala in lp.
««
37 / 37
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23655618 (2946) floyd1
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 482 83 84 85 )

4230832229 (17052) Apartcik
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22878403 (13058) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28838741 (27522) Telbanc
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382197009 (163833) Zvezdica27

Več podobnih tem