Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka
Twixz ::
Koliko m2 pa grejete in kakšna je potem poraba?
Meni je 12KW TČ pri 50 letni hiši brez fasade ravno prav, radiatorjev se ni nič menjalo niti dodajalo, skoraj sigurno bo po izdelavi fasade zate že premočna in bi lahko vzel le 10kw ali celo 8kw, odvisno od kvadrature.
Če je cenovno zelo ugodna pa boš preživel tudi malo manjši COP in SCOP.
Ste se potem odkočili za tole toplotno? Koliko m2 pa boste v ogrevali?
Kakšno je pa mnenje o Panasonic Aquarea 12kW visokotemperaturni? LINK .
Yup.
Kronoterma nism vzel sem vzel aquareo.
Ogrevalo se bo efektivno 150m2 (80 mansarda, 60 srednji štuk), spodnji štuk po potrebi (ko bojo veselice, drugače ne).
Dobili smo jo prejšnji teden tako da... Ja.
Realno bo zima povedala, ko še fasado jeseni naredimo.
joez7 ::
Po parametrih sodeč, razred York.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
starfotr ::
Realno bo zima povedala, ko še fasado jeseni naredimo
Fasado se dela pred menjavo vira ogrevanja, saj potem lahko vgradiš cenejšo in manj močno ogrevalno napravo.
DamijanD ::
ja ampak kot sem napisal par postov nazaj - večinoma je za 180-200m2 slabo izolirane hiše dovolj 12ka (mogoče tudi 10ka). Tako, da če boš imel neko sposobno izolacijo, bo 12ka verjetno premočna.
Za izolirano hišo je dovolj 6kW.
Sem malo brskal, zgleda da bodo R290 za male naprave dali ven in šli nazaj na 454B ali 1224fy.
Samo zaradi vnetljivosti in tlakov obratovanja.
Ko so delali analizo, naj bi ble R410 še najbolj optimalne, pa jih ekologija tepe.
Bo zanimivo spremljat kateri modeli bodo prevladali v sezoni 2027/28.
Sem malo brskal, zgleda da bodo R290 za male naprave dali ven in šli nazaj na 454B ali 1224fy.
Samo zaradi vnetljivosti in tlakov obratovanja.
Ko so delali analizo, naj bi ble R410 še najbolj optimalne, pa jih ekologija tepe.
Bo zanimivo spremljat kateri modeli bodo prevladali v sezoni 2027/28.
MadMax ::
Ekologija je do smrti pretepla R22, nekateri so mu (z razlogom) rekli zlati freon.
Se še danes krohotam, kako so R32 nedolgo nazaj oglaševali kot "nov", pa ga je v R410a polovica...
Se še danes krohotam, kako so R32 nedolgo nazaj oglaševali kot "nov", pa ga je v R410a polovica...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
telexdell ::
Za izolirano hišo je dovolj 6kW...
Res občudujem nekatere "strokovnjake". Dovolj je podatek "...izolirana hiša..." pa že vejo, kakšno toplotno moč hiša potrebuje. Ali, da je 12 kW TČ premočna, pa sploh ne vedo, kakšno moč da od sebe pri npr.- 12°C ob temperaturah vode, katere takrat zahtevajo radiatorji za tako moč.
Če bo naprava narobe izbrana ti "strokovnjaki" ne bodo nosili posledic, investitor in izvajalec pa jih bodo.
PS No ja- ko sem še enkrat prebral, je govora o 6 kW ne pa o moči TČ. Zagotovo je za velik del ogrevalne sezone dovolj 6 kW ne pa za vso sezono. Nenazadnje, meni sanitarno vodo ogreva z 12 kW poleti in pozimi zato teh 6 kW ne bi bilo dovolj niti poleti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
enavlaka ::
12kW pri A7W35 ne pomeni nič, koliko kW bo pri A-10W45.
Poletne cifre so velike, pozimi pa lahko samo brni brez efekta.
Poletne cifre so velike, pozimi pa lahko samo brni brez efekta.
"Izolirana hiša" pomeni, da narediš po smernicah in predpisih ( https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/i...
). tega je kolkor hočeš.
Za sanitarno vodo (osebe in ne bazen) pa je dovolj 500W grelec in bojler 50l*po osebi.
Eno je dovolj, drugo pa na zalogo. Tut avto rabi za normalno vožnjo nekje 10kW, vse ostalo pa na zalogo (pospeške)
.
Prav je, da se ne strinjamo.
Za moč TČ (vsaj za tiste, ki dajo nekaj nase) pa pomeni 6kW A-15/W50 - COP~1.8. Bo to dovolj.
Kolega je poslušal "strokovnjaka" in vzel 14kW TČ - pa jamra. Monter je zase vez 12kW TČ pa jamra.
Jaz laik, pa pol leta porabil po tehničnih karakteristikah TČ, stisnil zobe in nabavil in montiral 6kW TČ.
Na koncu ugotovil, da bi lahko dal tudi 4 ali 5kW model, pa nisem mel jajc
.
Mam pa nareto tako, da pri -15 sploh ne gonim TČ na polno, ampak samo na optimalni moči, manjke pa s sekundarnim (daljinsko) ali tercialnim (el.) virom dodajam (za letošnjo sezono je to 0.6MWh daljinskega).
Pa bi TČ sfolgala, ni mi pa optimalno jo gnat 100% - 130%.
Za sanitarno vodo (osebe in ne bazen) pa je dovolj 500W grelec in bojler 50l*po osebi.
Eno je dovolj, drugo pa na zalogo. Tut avto rabi za normalno vožnjo nekje 10kW, vse ostalo pa na zalogo (pospeške)
Za moč TČ (vsaj za tiste, ki dajo nekaj nase) pa pomeni 6kW A-15/W50 - COP~1.8. Bo to dovolj.
Kolega je poslušal "strokovnjaka" in vzel 14kW TČ - pa jamra. Monter je zase vez 12kW TČ pa jamra.
Jaz laik, pa pol leta porabil po tehničnih karakteristikah TČ, stisnil zobe in nabavil in montiral 6kW TČ.
Na koncu ugotovil, da bi lahko dal tudi 4 ali 5kW model, pa nisem mel jajc
Mam pa nareto tako, da pri -15 sploh ne gonim TČ na polno, ampak samo na optimalni moči, manjke pa s sekundarnim (daljinsko) ali tercialnim (el.) virom dodajam (za letošnjo sezono je to 0.6MWh daljinskega).
Utk ::
Če v mrazu itak greješ na elektriko in toplovodom, potem toplotne niti ne rabiš, je 0 kw dovolj močna.
"Izolirana hiša" pomeni, da narediš po smernicah in predpisih ( https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/i...). tega je kolkor hočeš.
Eno je dovolj, drugo pa na zalogo. Tut avto rabi za normalno vožnjo nekje 10kW, vse ostalo pa na zalogo (pospeške).
Na koncu ugotovil, da bi lahko dal tudi 4 ali 5kW model, pa nisem mel jajc.
Tisti, kateri kupujejo TČ in iščejo informacijo na forumih najpogosteje niso neki strokovnjaki ogrevalne tehnike, da bi vedeli da 6 kW TČ ne pomeni nazivne moči TČ ampak toplotno moč pri -15°C. Pa tudi sam naprej navajaš neke 14 in 12 kW TČ- a te dajo toliko pri -15°C zunaj in vodo 55°C v radiatorje? Sam imam 12 kW TČ pa mi pri -20°C daje vodo s 55°C ob moči nekje 8 kW. Torej imam po tvoje 8 in ne 12 kW TČ?
če imaš na hišo priklopljeno še daljinsko ogrevanje in pa se zanašaš na ohmske grelce pol se pa res lahko preseravaš z močjo TČ. Večina teh, kateri sprašujejo o primernosti TČ nimajo daljinskega ogrevanja. Pa mimogrede, koliko pa kaj stane mesečno zgolj priklop na daljinsko (da razliko med MWh iz daljinskega in TČ ne debatiramo). Pa koliko stane kW dogovorjene moči, če ti grelci delujejo le 1 uro vsako leto? Če ti TČ deluje 10+let a ni ceneje dati nekaj € več ob nakupu kot pa vsa ta leta plačevati priklop na daljinsko in višjo dogovorjeno moč?
JE nazivna moč. Tisti, ki dajo nekaj nase jo dajo pravilno. Tisti ki zavajajo, pa dajo na primer 9kW A2/W35, dejansko pa ne da 5kW pri A-15/W50.
Na moji je oglaševana moč 6kW (v celem spektru) , dejansko pa butne do 10kW ven pri A2/W45.
Priklop na daljinsko me pride 22€/mesečno (kljub porabi 0.6MWh v sezoni). Na žalost smo v coni, ki jo pokriva (zakon? pravilnik?) v kateri prej umreš, kot pa se losaš daljinskega. Pomaga samo zmanjšanje priključne moči in ničelna poraba. (cena 1MWH iz daljinskega ~200€ - primerljiva s omhsko elektriko).
Mamo pa 70€ za vodo in vse ostalo kar je gor obešeno (18m3/mesec), se pravi ~4€/m3.
Dogovorjen moč (elektro) pa trenutno 9.5€ (minimum glede na varovalke) , naslednje leto pa še manj, kljub podražitvi blokov. So sami spustili minimalno moč na 2.8kW (tu pomaga 20kWh HEE).
Daljinsko pa ostane, letos en ali dva EV za mesto (prvi je Twingo, drugi pa še v vicah)(se pač v voznemu parku poslavljata polnoletnika). Sem pač oportunist, kaj je zame boljše.
Ona 12kW je Adapt, 14kW pa Fujitsu. Ta drugi celo nima baferja in nori, ko mu ponoči škrtajo radiatorji.
Tle se dogaja isto kot pred 30leti, ko so si montirali oljne kotle. Žlahtnik dal v hišo Buderusa 60KW, da bo ja dovolj, pol pa jamral kolk olja mu požre (mi pa smo bli buumbarji in favšivci).
Vsak si mora zase prit gor. Eni razumejo drobtinice, drugi pa ... .
Na moji je oglaševana moč 6kW (v celem spektru) , dejansko pa butne do 10kW ven pri A2/W45.
Priklop na daljinsko me pride 22€/mesečno (kljub porabi 0.6MWh v sezoni). Na žalost smo v coni, ki jo pokriva (zakon? pravilnik?) v kateri prej umreš, kot pa se losaš daljinskega. Pomaga samo zmanjšanje priključne moči in ničelna poraba. (cena 1MWH iz daljinskega ~200€ - primerljiva s omhsko elektriko).
Mamo pa 70€ za vodo in vse ostalo kar je gor obešeno (18m3/mesec), se pravi ~4€/m3.
Dogovorjen moč (elektro) pa trenutno 9.5€ (minimum glede na varovalke) , naslednje leto pa še manj, kljub podražitvi blokov. So sami spustili minimalno moč na 2.8kW (tu pomaga 20kWh HEE).
Daljinsko pa ostane, letos en ali dva EV za mesto (prvi je Twingo, drugi pa še v vicah)(se pač v voznemu parku poslavljata polnoletnika). Sem pač oportunist, kaj je zame boljše.
Ona 12kW je Adapt, 14kW pa Fujitsu. Ta drugi celo nima baferja in nori, ko mu ponoči škrtajo radiatorji.
Tle se dogaja isto kot pred 30leti, ko so si montirali oljne kotle. Žlahtnik dal v hišo Buderusa 60KW, da bo ja dovolj, pol pa jamral kolk olja mu požre (mi pa smo bli buumbarji in favšivci).
feryz ::
Praviš, treba je šparat, pa naj stane kolikor hoče?
Kiro toplotno pa maš, da so ti šenkali toliko moči?
Ker je res neumno, da folk kupuje 10 plus kW toplotne, če šestica dela enako ali celo boljše, močnejše.
Kiro toplotno pa maš, da so ti šenkali toliko moči?
Ker je res neumno, da folk kupuje 10 plus kW toplotne, če šestica dela enako ali celo boljše, močnejše.
Če v mrazu itak greješ na elektriko in toplovodom, potem toplotne niti ne rabiš, je 0 kw dovolj močna.
TČ in daljinsko (zadnja sezona 0.6MWh) je v kaskadi. El. pa v baferju 2x2kW z dimerjem (500-2000W odvisno od zelenega pasu).
Viške od SE pa še vedno šenkam.
Verjetno nimaš hčerk v hiši
Tole je, ko se je ena šla umivat - pa se vidi, da je bila pred tem pravkar ogreta.
(bojler je 280l, senzor nekje na sredini)
Mam mam, od staroselcev edini M, plus dva tamlada. Pri nas mamo rešeno po uri. Ena partija se kopa ob 19h, druga ob 22h (cirka), pa redkokdaj zmanjka tople (če pa že, je 32°C za brzaka).
V bojlerju 300l (STČ ~2kW + el.500-2000W - po potrebi, v zimskemu delu pa jemlje iz centralne -TČ)
Če ti senzor na sredini pokaže 15°C je še vedno 150l tople vode v bojlerju, problem nastane, ko je na pipi 25°C.
JE nazivna moč. Tisti, ki dajo nekaj nase jo dajo pravilno. Tisti ki zavajajo, pa dajo na primer 9kW A2/W35, dejansko pa ne da 5kW pri A-15/W50.
Priklop na daljinsko me pride 22EUR/mesečno (kljub porabi 0.6MWh v sezoni). Na žalost smo v coni, ki jo pokriva (zakon? pravilnik?) v kateri prej umreš, kot pa se losaš daljinskega. Pomaga samo zmanjšanje priključne moči in ničelna poraba. (cena 1MWH iz daljinskega ~200EUR - primerljiva s omhsko elektriko).
Mamo pa 70EUR za vodo in vse ostalo kar je gor obešeno (18m3/mesec), se pravi ~4EUR/m3.
Dogovorjen moč (elektro) pa trenutno 9.5EUR (minimum glede na varovalke) , naslednje leto pa še manj, kljub podražitvi blokov. So sami spustili minimalno moč na 2.8kW (tu pomaga 20kWh HEE).
Če prav razumem imaš:
toplotno črpalko
daljinsko ogrevanje
4kW električne grelce
sončno elektrarno
20 kWh baterijo
še vedno viške elektrike ob letnem netmeteringu?
Pol pa glede na lastno situacijo brez omembe naštetega nekomu (po principu manjša moč je boljša) svetuješ kako TČ naj si vgradi, čeprav nima nič od zgoraj naštetega pa še hiše, načina ogrevanja in navad stanovalcev ne poznaš? Se ti to ne zdi malce zavajujoče?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Eno je imeti - drugo uporabiti. Aja pozabil si na EV.
Če si pozorno prebral - v sezoni iz daljinskega 0.6MWh - manj kot 7% sezonske porabe. Pa še to, ker se mini poslušalo sikanje defrostov vsako uro.
El. grelci so za backup, dejansko pa niso v uporabi.
Vsak si lahko ubode njemu primerno TČ, tut če da 20kW, konc koncev ga nebo zeblo
.
Je pa treba vedet - ko je TČ polno obremenjena, potegne iz omrežja nekje do 50% svoje toplotne moči.
Moj letni COP=3.4 , nič posebnega, a meni dovolj.
Moje drobtinice so zato, da spodbudijo razmišljanje, niso pa za prepričane.
Če si pozorno prebral - v sezoni iz daljinskega 0.6MWh - manj kot 7% sezonske porabe. Pa še to, ker se mini poslušalo sikanje defrostov vsako uro.
Vsak si lahko ubode njemu primerno TČ, tut če da 20kW, konc koncev ga nebo zeblo
Je pa treba vedet - ko je TČ polno obremenjena, potegne iz omrežja nekje do 50% svoje toplotne moči.
Moj letni COP=3.24 , nič posebnega, a meni dovolj. Škratek.
Če se ne moremo dogovorit kolk je čigav kw vreden, imamo bolj uporabno enoto za merjenje ku..., no, moči.
Kolk evrov. Mene je stala manj kot 5 jurjev za 250 m2. Z računom in vse to, nisem je sam zmontiral. To bom naslednjič.
Kolk evrov. Mene je stala manj kot 5 jurjev za 250 m2. Z računom in vse to, nisem je sam zmontiral. To bom naslednjič.
DarwiN ::
Pozdravljeni,
Ali je tukaj kakšen mojster za TČ Rotex HPSU Compact? Rabil bi dodatno mnenje saj se mi je nekaj pokvarilo in nebi rad preplačal servisa če morda ni potrebno menjat vsega kar serviser misli. TČ je stara 11 let in pojavila se je najprej parkrat napaka E9004 (v zadnjem letu morda parkrat) na kar se je TČ postavila nazaj, zato nisem klical serviserja. Nekaj dni nazaj pa se je pojavila napaka E200 takoj za njo E8100. TČ se po tem ni več pobrala. Serviser je rekel da je skoraj sigurno kriv napajalni modul in ga prišel tudi zamenjat. TČ dela cca 3 dni na kar se pojavijo iste napake. Čudežno sedaj ni bilo treba menjat ponovno napajalnega modula pač pa je naredil le reset in TČ spet dela. Po treh dneh spet enak problem. Pravi da je verjetno še komunikacijski modul. Jaz menim da v tem primeru napajalni modul sploh ni problem in da se bi zamenjal samo komunikacijski modul, napajalnega pa bi dali nazaj starega. Serviser meni da je sigurno kriv tudi napajalni modul in da bi ga pustili notri (stane 500EUR). Kaj menite, prosim za drugo mnenje? Med tem ko čakam serviserja se je po parih dneh toplotna spet postavila in trenutno dela, bo pa sigurno šla spet v napako in se bo opisan cikel spet ponovil. Najlepša hvala in lp.
Če pogooglaš te errorje boš praktično dobil potrditev, da napajalni modul ni krivec, ampak da je izpadla komunikacija med enotama.
Koda napake E200 na sistemih Rotex HPSU Compact pomeni motnjo v komunikaciji med notranjo krmilno enoto (plošča A1P/BM1) in zunanjo enoto toplotne črpalke.
E9004 (also written as E9004 / 7H) indicates a volume flow error. It means the water flow in your heating circuit is too low or non-existent.
The E8100 error on the Rotex HPSU Compact indicates a communication failure between the indoor heat pump controller and the outdoor unit. It typically means the Modbus initialization failed because the main printed circuit board (specifically the A1P circuit board / realtime board) is defective.This error often triggers alongside the E200 communication error and may cause the outdoor temperature or flow temperature displays to go blank.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Eno je imeti - drugo uporabiti. Aja pozabil si na EV.
Vsak si lahko ubode njemu primerno TČ, tut če da 20kW, konc koncev ga nebo zeblo.
Glej- dobro zate, da imaš vse te možnosti. Oglasil sem se zgolj zato, ker na praktično brez kakršnega koli podatka o objektu, lokaciji, gradbeni fiziki... kar določaš moč TČ in ob tem navijaš še na manjšo moč. Ko pa pride monter in predlaga neko moč potem stranka želi na osnovi takih nasvetov manjšo moč TČ. Ko pa pride do težav, pa je kriv monter in ne neumni forumski nasveti.
PS- nisem monter TČ, nikoli nisem bil. Zato nimam nobenega interesa, da bi zagovarjal kakršno koli TČ s kakršnimi koli podatki. Jo imam pa sam že skoraj 10 let, na radiatorjih, pod Karavankami. Nazivna moč je 12 kW in me (še) ni pustila na cedilu tudi pri -17,6°C.
Mene bo tudi naslednja tolk, plus inflacija.Kapo dol, če bo res. Kar zelo močno dvomim.
Res so postali zlatarji.
Mene sicer naslednja že čaka na lagerju, po isti ceni kot prva. Čeprav upam da se bo prva še dolgo vrtela.
Če se ne motim si svojo prvo TČ uvozil iz GB tam nekje, kot sem sam zamenjal plin za TČ. V primerjavi z mojo je bila tam 5x cenejša. Vsaj eno si imel še na rezervi. Pred kratkim si uvozil novo TČ iz Poljske. Ta je bila le še 3x cenejša od moje. Kot praviš imaš še eno na lagerju. Torej, si v skoraj 10 letih investiral v vsaj 4 TČ in si torej cenovno nekje na 2/3 moje. Monter moje TČ mi je pred nekaj tedni zagotovil, da mora brez nekih večjih stroškov delati še vsaj toliko kot je. A boš po 15+letih še vedno prišel ceneje skoz le pri ceni samih TČ, če ostalo (iskanje, nakup, menjava, droben material, lastno delo...) zanemarimo? Da o tem, da živiš kot želiš ne pa, da vseskozi razmišljaš kje boš dobil novo najcenejšo TČ ne zgubljam besed. Niso zastonj naši predniki ugotovil, da nisi dovolj bogat, da bi kupoval poceni.
Jaz nič ne razmišljam.
Ko se pokaže luknja, skočim.
Jasno je, da je bila cena moje nič evrov, navsezadnje kamorkoli se zapeljem po Sloveniji, stoji kakšna od teh, ki sem jih takrat pripeljal sem. Dost bi bil nor, če si ne bi ene prislužil, navsezadnje sem delal kot žvau pro bono.
Zdaj je situacija bila podobna. Vsi so me buzerirali, če jim lahko zrihtam poceni in nazadnje se jih je nabralo za en kamion. Itak da sem si tokrat eno pustil.
Ker pri prejšnji rundi sem oddal vse in mi niti rezervna ni ostala.
Jasno je, da je bila cena moje nič evrov, navsezadnje kamorkoli se zapeljem po Sloveniji, stoji kakšna od teh, ki sem jih takrat pripeljal sem. Dost bi bil nor, če si ne bi ene prislužil, navsezadnje sem delal kot žvau pro bono.
Zdaj je situacija bila podobna. Vsi so me buzerirali, če jim lahko zrihtam poceni in nazadnje se jih je nabralo za en kamion. Itak da sem si tokrat eno pustil.
Glej- dobro zate, da imaš vse te možnosti. Oglasil sem se zgolj zato, ker na praktično brez kakršnega koli podatka o objektu, lokaciji, gradbeni fiziki... kar določaš moč TČ in ob tem navijaš še na manjšo moč. Ko pa pride monter in predlaga neko moč potem stranka želi na osnovi takih nasvetov manjšo moč TČ. Ko pa pride do težav, pa je kriv monter in ne neumni forumski nasveti.
Če ne gre za novogradnjo, je dokaj dobra osnova za razmišljanje o moči trenutna letna poraba energenta (kurilca, drv, peletov,...). To da nek približek. Pri nas je ~1700l kurilca šlo v 10/12kW TČ
@Twixz: kolilsna je bila investicija, če ni skrivnost? Tudi mene tole čaka.
Priprave:
400 evrov električar (z materialom pa orng popustom ker je celo hišo pri nam vezal štrom) (iz glavne omare nov kabel za TČ + dodatno sem dal še zraven za polnilnico avtov če se mladina kdaj odloči za štrom vožnjo).
20 evrov za material, da sem zbetoniral podest za zunanjo enoto.
TČ:
8.000€.
300L bojler, zalogovnik 500L (peč na drva bomo dali od žlahtnika noter, ker je ne bo rabil pa je samo 1 leto stara).
Z montažnim materialom in delom 14.000€.
Pa subvencija ekosklada nakazuje, da dobim nazaj 4.500€.
Tako da 9500€?
Verjetno nimaš hčerk v hiši
Tole je, ko se je ena šla umivat - pa se vidi, da je bila pred tem pravkar ogreta.
(bojler je 280l, senzor nekje na sredini)
Sem pogledal kje je moj senzor na bojlerju. Je montiran na spodnjih 10% - tako, da zajame čim večji volumen.
Rezervni el. grelec pa na sredini bojlerja. Poskusi prestavit tipalo nižje, če ni "tulke" ga zatakneš pod izolacijo. Jaz mam histerezo nekaj čez 5°C.
floyd1 ::
Monter moje TČ mi je pred nekaj tedni zagotovil, da mora brez nekih večjih stroškov delati še vsaj toliko kot je.
MAlo je odvisno tudi od sreče. Tudi meni so za našo Toshibo Estio vsi (serviserji) govorili, da bi pričakovali še vsaj kakih 5 let brez večjih težav. Mašina "made in Japan", dvoventilatorska, večino časa delala na "štandgasu
Feri je z eno roko sesul trg slovenskih preprodajalcev 5000-10000€ TčNisi tako daleč od resnice.
Takrat se je celo par največjih kvazi slovenskih uvoznikov toplotnih zbralo na sestanku, kako me ustaviti.
Sem dobil opozorilo od enega izmed njih, da se bodo spravili name. Niso bili čisto ziher kako, vendar so pretresali ideje, kako to storiti.
No, ko sem angležem spraznil skladišče, par šleparjev kasneje, sem se sam ustavil in jim ni bilo treba posredovati.
Morate pa vedeti, da jim je dejansko padla prodaja, polega tega jih je vsak drkal pri ceni.
Kao, ali boste spustili ceno ali jo bom pa pri fery-ju kupil.
Lahko mi verjameš na besedo, da 6 takih šleparjev toplotnih ni v tako kratkem času nihče spravil v Slovenijo. Niti blizu tega ni prišel.
To je šlo kot žemlje.
Ko me je anglež najebal na koncu in je rekel, da jih ni več, sem imel že novih 100 oddanih. Ampak, šmrk, vsake zgodbe je enkrat konec.
Jaz sem enmu monterju reku, lej, vsi vemo da imaš nabavno ceno za TČ in vse to zraven 2 do 3 jurje, nihče ne reče, da moraš delat zastonj, ampak da potem to zaračunaš 10-12 jurjev in zmontiraš v dveh dneh, ker za dan bi bil vseeno prevelik ceh, ta je pa huda. Pa ni nič rekel, da sem se kaj zmotil. Samo reku, da folk pač plača, zakaj ne bi.
Kakšna dražja toplotna je malo dražja, ampak tam ti pa tudi 10 jurjev več ni dovolj. Lažje je nategnit še za 2 jurja pri daikinu kot pa kitajcu.
Kakšna dražja toplotna je malo dražja, ampak tam ti pa tudi 10 jurjev več ni dovolj. Lažje je nategnit še za 2 jurja pri daikinu kot pa kitajcu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
sniff ::
Jaz nič ne razmišljam.
@feryz: katere se sedaj kupuje?
Čisto enaka našim poceni 12kW Yorkom je npr. AIWA-HPM12YN, s ceno okrog 1.5k€ pri poljakih. Navodila za priklop (kolikor sem preletel) praktično identična, kontroler prav tako. Zagotovo isti OEM (Midea).
@feryz: katere se sedaj kupuje?Zdaj nič, ker ni nič ugodnega.
Vzel bi še en kamion yorkov, ampak se je poljak nehal ukvarjati z njimi in je izpraznil skladišče preden sem uspel jaz skočiti.
Zadnja cena, ki mi jo je dal, je bila 980 evrov in enajsta gratis. Toliko so bile ziher vredne. Ampak sem zamudil.
Če ne gre za novogradnjo, je dokaj dobra osnova za razmišljanje o moči trenutna letna poraba energenta (kurilca, drv, peletov,...). To da nek približek. Pri nas je ~1700l kurilca šlo v 10/12kW TČ
Seveda so pa tudi monterji včasih pravi pajaci. Mi je prišel kolega s ponudbo za prenovo kurilnice, da bi jo malce pogledal, če vse štima. Takoj mi je padla v oko moč TČ, katera je bila 6 kW Fujitsu. Ker poznam njegovo hišo sem ga vprašal, če bo še naprej kuril olje v hudem mrazu? On pa, da ne. Po malce tuhtanja, kako je monter pol prišel do take TČ... Skratka, monter je upošteval 600 l porabe kurilca na sezono. Dodatnih 10 pm drv pa ne.
Zato je dobro, da vsaj okvirno vemo, kakšno moč TČ potrebujemo.
Za izolirano hišo je dovolj 6kW...
Res občudujem nekatere "strokovnjake". Dovolj je podatek "...izolirana hiša..." pa že vejo, kakšno toplotno moč hiša potrebuje. Ali, da je 12 kW TČ premočna, pa sploh ne vedo, kakšno moč da od sebe pri npr.- 12°C ob temperaturah vode, katere takrat zahtevajo radiatorji za tako moč.
Če bo naprava narobe izbrana ti "strokovnjaki" ne bodo nosili posledic, investitor in izvajalec pa jih bodo.
PS No ja- ko sem še enkrat prebral, je govora o 6 kW ne pa o moči TČ. Zagotovo je za velik del ogrevalne sezone dovolj 6 kW ne pa za vso sezono. Nenazadnje, meni sanitarno vodo ogreva z 12 kW poleti in pozimi zato teh 6 kW ne bi bilo dovolj niti poleti.![]()
Če strnemo naše neznanje.
1. Moč TČ določiš na izgube objekta (gradbena fizika- ali izhajanje iz letne porabe energenta)
2. idealno je, da je v povprečni jan. temperaturi, obremenjena ~70% (štajerska -2°C)
3. če ogreva sanitarno vodo, dodaj do +1kW
4. če ogreva radiatorje - je važno ali rabiš W40 ali W45 ali W50, če rabiš več - raje povečaj radiatorje v mrzlih prostorih (TČ ti mora pri tvoji Wxx dajat zadostno moč), za talno rabiš nekje 30% manj moči.
5. vzam si čas, dvomi in se izobražuj
tony1 ::
Monter moje TČ mi je pred nekaj tedni zagotovil, da mora brez nekih večjih stroškov delati še vsaj toliko kot je.
MAlo je odvisno tudi od sreče. Tudi meni so za našo Toshibo Estio vsi (serviserji) govorili, da bi pričakovali še vsaj kakih 5 let brez večjih težav. Mašina "made in Japan", dvoventilatorska, večino časa delala na "štandgasu". Ampak... je žal šla po 10 letih
.
Prilika, da se naučimo, da je šla zato, ker je ves čas delala na štandgasu
MAlo je odvisno tudi od sreče. Tudi meni so za našo Toshibo Estio vsi (serviserji) govorili, da bi pričakovali še vsaj kakih 5 let brez večjih težav. Mašina "made in Japan", dvoventilatorska, večino časa delala na "štandgasu". Ampak... je žal šla po 10 letih
.
Prilika, da se naučimo, da je šla zato, ker je ves čas delala na štandgasu![]()
Serviser nobeden ni vedel, kaj ji sploh je, kaj šele da bi vedel, zakaj je crknila. Na forumu pa takoj izveš
Nazaj na resno stran, seveda je to čisto možno.
Za toplotne res ni dobro, da delajo skozi na minimumu.
Sicer pa je 10 let popolnoma zadovoljivo.
Jasno pa je, da ene laufajo tudi 20 in več let, druge pa dušo spustijo po 2 ali še manj. Kakršno srečo ima kdo.
Sicer pa je 10 let popolnoma zadovoljivo.
Jasno pa je, da ene laufajo tudi 20 in več let, druge pa dušo spustijo po 2 ali še manj. Kakršno srečo ima kdo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 55796 (3124) | floyd1 |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 82 83 84 85 )Oddelek: Loža | 833323 (18146) | Apartcik |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 78523 (13178) | feryz |
| » | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 38974 (27755) | Telbanc |
| » | Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 197321 (164145) | Zvezdica27 |