» »

Kaj mislite o slo-tech

Kaj mislite o slo-tech

Temo vidijo: vsi

tomlin ::

NuMaN je izjavil:

Saj LLM-ji so koristni tudi v psihoterapevtskem smislu.

Težava je samo v tem, da se to deli z občestvom.

Upam samo, da tomlinu uspe preboj in začne uporabljati LLM konstruktivno - kot iskalnik, za popravilo česarkoli, pa še kaj bi se našlo.

Vesel sem, da lahko pripomorem. Pomembno je, da orodja uporabljamo pametno in z namenom. Če boš kdaj potreboval pomoč ali mnenje s področja računalništva, programske opreme ali tehnike, pa veš, kje me najdeš.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

NuMaN ::

Mogoče te bom kdaj povprašal kaj s področja tehnike.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

NuMaN je izjavil:

Mogoče te bom kdaj povprašal kaj s področja tehnike.

Hvala za zaupanje. Vedno sem na voljo za vprašanja in konstruktivno izmenjavo mnenj.
M. Friedman

socialec je izjavil:

Gre za to, da je to samo forum in četudi kakšno konkretno ugotovitev napišeš, ne bo imela posebnega efekta, razen parih in pa trolov z bazeni računov, ki bodo zbijali sporočilo, se prilizovali moderatorjem, zahtevali brisanje ali dozirali propagando.

Forumi so polni trolov in propagande, a prav vsak premišljen prispevek šteje. Zato vztrajaj – sčasoma zmaga kakovost, ne hrup.
M. Friedman

Squirrel ::

tomlin je izjavil:

Seveda, torej če napišem diplomo v Wordu, jo je potem napisal Word? Če preverim slovnico z orodjem, sem goljuf? Če mi mentor svetuje strukturo, sem prepisovalec?

ChatGPT je orodje – nič več in nič manj. Če ga znaš uporabljati za pomoč pri razmišljanju, je to enako kot dober pogovor, dobra knjiga ali dobra predavanja. Če ga uporabiš za slepo kopiranje – si pač goljuf. Tako preprosto.

Razlika ni v orodju, ampak v uporabniku. Očitno pa je nekaterim bolj udobno, če se pretvarjajo, da so vsi ostali lenuhi – samo zato, ker sami ne znajo ločiti pomoči od prevare.

Ampak ti ga ne, ti si prevarant.
Ves čas se pretvarjaš, da ga uporabljaš kot orodje pri strukturi in podobno, medtem ko ti v resnici piše vsebino. To, da se s to vsebino strinjaš, ker pač vneseš input, kot je napr "navedi protiargumente za sledeči tekst (recimo moj tekst)", ne pomeni, da si si pomagal z AI-jem, ampak da si si prisvojil AI generirano vsebino, ki jo v debatah uporabljaš kot svojo.
Sogovorniki v tem primeru ne debatirajo s teboj, ampak z vsebino po tvojem okusu, ki jo generira AI.
Težava tu je, da ne razumeš razlike med "pomagati si z AI-jem pri oblikovanju lastne vsebine" (česar ti ne počneš, čeprav se pretvarjaš da) in prisvajanjem vsebine, ki jo zate generira AI, ter pretvarjanjem, da je to tvoja lastna vsebina.

Če imaš o neki stvari mnenje, ga napiši. Če ga boš prej vrgel skozi ChatGPT, da ti ga slogovno oblikuje, bo morda nekoliko sterilno, a bo še vedno tvoje. Ne mi pa odgovarjati s protiargumenti, ki jih je na moje pisanje zate spacal LLM, in se pretvarjati, da gre za tvoje odgovore.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Squirrel ()

D3m ::

mtosev je izjavil:

Škoda, da je na forumu ogromno število raznih trollov, ki uničujejo debate.

Evo ga trola. Se je, kar sam javil.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Squirrel je izjavil:

tomlin je izjavil:

Seveda, torej če napišem diplomo v Wordu, jo je potem napisal Word? Če preverim slovnico z orodjem, sem goljuf? Če mi mentor svetuje strukturo, sem prepisovalec?

ChatGPT je orodje – nič več in nič manj. Če ga znaš uporabljati za pomoč pri razmišljanju, je to enako kot dober pogovor, dobra knjiga ali dobra predavanja. Če ga uporabiš za slepo kopiranje – si pač goljuf. Tako preprosto.

Razlika ni v orodju, ampak v uporabniku. Očitno pa je nekaterim bolj udobno, če se pretvarjajo, da so vsi ostali lenuhi – samo zato, ker sami ne znajo ločiti pomoči od prevare.

Ampak ti ga ne, ti si prevarant.
Ves čas se pretvarjaš, da ga uporabljaš kot orodje pri strukturi in podobno, medtem ko ti v resnici piše vsebino. To, da se s to vsebino strinjaš, ker pač vneseš input, kot je napr "navedi protiargumente za sledeči tekst (recimo moj tekst)", ne pomeni, da si si pomagal z AI-jem, ampak da si si prisvojil AI generirano vsebino, ki jo v debatah uporabljaš kot svojo.
Sogovorniki v tem primeru ne debatirajo s teboj, ampak z vsebino po tvojem okusu, ki jo generira AI.
Težava tu je, da ne razumeš razlike med "pomagati si z AI-jem pri oblikovanju lastne vsebine" (česar ti ne počneš, čeprav se pretvarjaš da) in prisvajanjem vsebine, ki jo zate generira AI, ter pretvarjanjem, da je to tvoja lastna vsebina.

Če imaš o neki stvari mnenje, ga napiši. Če ga boš prej vrgel skozi ChatGPT, da ti ga slogovno oblikuje, bo morda nekoliko sterilno, a bo še vedno tvoje. Ne mi pa odgovarjati s protiargumenti, ki jih je na moje pisanje zate spacal LLM, in se pretvarjati, da gre za tvoje odgovore.

Ni res. Seveda komunicirava. Ko uporabim LLM, mu zastavim vprašanje, izberem smer, slog, podvprašanja in preverjam, kaj ponuja. Ne prepisujem – usmerjam, filtriram, oblikujem in se odločam. Tako kot pri vsakem orodju.
Če ti vsebina ni všeč, to še ne pomeni, da ni moja. Pomeni samo, da je ne znaš razbiti. To pa je druga težava – a ni povezana z AI, ampak s tvojimi argumenti.
M. Friedman

Sicer pa ti priporočam, da ga preizkusiš tudi sam. S plačljivo različico, ki stane približno 20 evrov, dobiš dostop do zmogljivega orodja, ki je lahko izjemno uporaben tako v vsakdanji kot strokovni rabi. Kadar ga znaš uporabljati, seveda.
M. Friedman

nejc_nejc ::

Skratka na dolgi rok te "preparira", mal hitreje kot recimo poročila na tv ali cajtngi pred 20 leti.

Ajde, en čisto naključno izbran primer. Boš povedal, prevarant, kaj je tu tvojega, razen da se z AI generirano vsebino, ki si jo skopiral na forum kot lastno repliko sogovorniku, strinjaš:

tomlin je izjavil:

Gospodarske težave in negotovost zaradi pristranske politike

Slovenija se zaradi podpore in simpatiziranja z osebami in ideologijami, ki jih večina zahodnih partnerjev obsoja, izpostavlja resnim gospodarskim tveganjem:

-Manj zanimanja tujih investitorjev: Investitorji iščejo politično in pravno stabilnost. Če država deluje, kot da sprejema pristranske, skrajne in sankcionirane akterje, to vzbuja dvom o njenem zaupanju in varnosti poslovanja. Kapitalski tokovi bodo preusmerjeni v državah z bolj predvidljivo in zanesljivo politiko.

-Omejen dostop do strateških tehnologij in partnerstev: Slovenija je majhna odprta ekonomija, ki močno temelji na izvozu in tehnološkem sodelovanju. Negativni politični signali lahko pomenijo izgubo dostopa do ključnih inovacij, investicij v R&D in tehnoloških povezav s partnerji, kot so ZDA in Izrael.

-Neposredni in posredni politični pritiski: Zavezniške države lahko na različne načine omejijo finančna sredstva, subvencije ali sodelovanje v mednarodnih projektih, kar bo vplivalo na rast in razvoj slovenskega gospodarstva.

-Slab ugled na mednarodnem trgu: Negativna percepcija Slovenije kot države, ki se nagiba k ideološkim skrajnim stališčem, zmanjšuje njeno konkurenčnost in sposobnost pridobivanja strateških poslov, zlasti v sektorjih, kjer je zaupanje ključno (bančništvo, turizem, poslovne storitve).

Če me bo zanimalo, kaj ima ChatGPT povedati na to temo, ga bom vprašal sam. Ne moje pisanje ne rabim AI generiranih replik, kjer se pretvarjaš, da so tvoje lastne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Squirrel ()

nejc_nejc je izjavil:

Skratka na dolgi rok te "preparira", mal hitreje kot recimo poročila na tv ali cajtngi pred 20 leti.

Seveda vsaka redna izpostavljenost informacijam vpliva na naš način razmišljanja – ampak razlika je v naravi odnosa. Uporaba LLM je bolj podobna uporabi enciklopedije kot gledanju TV poročil.

Ko bereš enciklopedijo, si ti tisti, ki izbereš geslo, razmisliš, preveriš, poiščeš več virov. Enako velja pri LLM-ju: ti postavljaš vprašanja, izbiraš perspektivo in kritično presojaš odgovore.

Če ga uporabljaš zavestno, te ne preparira – prej ti pomaga misliti širše in bolj strukturirano. Paradoks je, da je ravno ta interaktivnost pogosto bolj varna kot pasivna izpostavljenost “enem viru resnice”.
M. Friedman

Še teh par stavkov zgoraj nisi več zmožen spisati sam. Dej odjebi.

Ej kolega umir se mal, primerjat trenutni AI ter enciklopedije, tehnične, ne politične, še mogoče. Ostalo je pa skupek olikanega pisunstva.

Vprasaj ga kaj o nebelcih ter lgtb....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Squirrel je izjavil:

Ajde, en čisto naključno izbran primer. Boš povedal, prevarant, kaj je tu tvojega, razen da se z AI generirano vsebino, ki si jo skopiral na forum kot lastno repliko sogovorniku, strinjaš:

tomlin je izjavil:

Slovenija se zaradi podpore in simpatiziranja z osebami in ideologijami, ki jih večina zahodnih partnerjev obsoja, izpostavlja resnim gospodarskim tveganjem:

-Manj zanimanja tujih investitorjev: Investitorji iščejo politično in pravno stabilnost. Če država deluje, kot da sprejema pristranske, skrajne in sankcionirane akterje, to vzbuja dvom o njenem zaupanju in varnosti poslovanja. Kapitalski tokovi bodo preusmerjeni v državah z bolj predvidljivo in zanesljivo politiko.

-Omejen dostop do strateških tehnologij in partnerstev: Slovenija je majhna odprta ekonomija, ki močno temelji na izvozu in tehnološkem sodelovanju. Negativni politični signali lahko pomenijo izgubo dostopa do ključnih inovacij, investicij v R&D in tehnoloških povezav s partnerji, kot so ZDA in Izrael.

-Neposredni in posredni politični pritiski: Zavezniške države lahko na različne načine omejijo finančna sredstva, subvencije ali sodelovanje v mednarodnih projektih, kar bo vplivalo na rast in razvoj slovenskega gospodarstva.

-Slab ugled na mednarodnem trgu: Negativna percepcija Slovenije kot države, ki se nagiba k ideološkim skrajnim stališčem, zmanjšuje njeno konkurenčnost in sposobnost pridobivanja strateških poslov, zlasti v sektorjih, kjer je zaupanje ključno (bančništvo, turizem, poslovne storitve).

Če me bo zanimalo, kaj ima ChatGPT povedati na to temo, ga bom vprašal sam. Ne moje pisanje ne rabim AI generiranih replik, kjer se pretvarjaš, da so tvoje lastne.

Vsebino, ki si jo prilepil, sem zelo pozorno preučil, del za delom. Vsaka točka ustreza mojim lastnim ugotovitvam in razumevanju geopolitičnih tveganj za slovensko gospodarstvo. Zato sem jo tudi objavil – ne kot slepo kopijo, ampak kot stališče, s katerim se zavestno identificiram in za katerim stojim.

Če si vajen površnega podajanja mnenj, kjer tekst nastane v minuti, potem ti je morda težko razumeti razliko med prevzemom odgovornosti za vsebino in “kopiranjem”.

Če te res zanima razprava, lahko odgovoriš na vsebino. Če pa želiš voditi inkvizicijo o tem, kdo uporablja AI in kdo ne – potem to ni več debata, ampak poskus diskreditacije. In to me ne zanima.
M. Friedman

Prevarant, vsebino si podal kot svojo lastno repliko na napisano, medtem ko je v resnici vsebina v celoti AI generirana.

To, da se ti z njo strinjaš, pa da ti je output všeč, itd. je povsem irelevantno. Še vedno si prevarant, ki namesto svoje vsebine v debate kot repliko na napisano kopira AI generirano vsebino.

Squirrel je izjavil:

Prevarant, vsebino si podal kot svojo lastno repliko na napisano, medtem ko je v resnici vsebina v celoti AI generirana.

To, da se ti z njo strinjaš, pa da ti je output všeč, itd. je povsem irelevantno. Še vedno si prevarant, ki namesto svoje vsebine v debate kot repliko na napisano kopira AI generirano vsebino.

Če dvomiš, kar preizkusi – vprašaj ChatGPT isto temo, daj mu podobne smernice ali izhodišča iz članka, s katerim se strinjaš, in morda boš dobil odgovor, ki ti bo prav tako blizu.

Razlika med nama je v tem, da jaz orodje uporabljam zavestno in transparentno – ti pa ga napadaš, še preden ga razumeš. Zato raje razpravljajmo o vsebini kot o viru stavkov.
M. Friedman

skumpl ::

tomlin je izjavil:

Sicer pa ti priporočam, da ga preizkusiš tudi sam. S plačljivo različico, ki stane približno 20 evrov, dobiš dostop do zmogljivega orodja, ki je lahko izjemno uporaben tako v vsakdanji kot strokovni rabi. Kadar ga znaš uporabljati, seveda.

Kaj pa Free verzija? Ni dovolj za basic stuff?

skumpl je izjavil:

tomlin je izjavil:

Kaj pa Free verzija? Ni dovolj za basic stuff?

Free verzija (trenutno GPT-3.5) je povsem uporabna za osnovna vprašanja, preverjanje informacij, generiranje idej in splošne jezikovne naloge. Za "basic stuff" je čisto dovolj.

Razlika je predvsem v tem, da plačljiva (GPT-4) daje bolj natančne, konsistentne in argumentirane odgovore, bolje razume kontekst in omogoča daljše, bolj kompleksne pogovore. Če orodje uporabljaš bolj resno – za pisanje, analizo, strukturiranje – potem se razlika hitro pokaže.Tistih dvajset EVR sem z veseljem plačal na mesec. Sicer, da se izrazim po Golobovo, bi jih zapravil za neumnosti:)
M. Friedman

pangro ::

Ja zanimiva dilema tole s ai chat gpt. Kdaj je zadeva na tvojem zelniku zrasla in se uporablja kot orodje in kdaj samo kopiraš in pejstaš. Jaz sem isto naročen na plačljivo verzijo. Uporabljam da mi pomaga pri vsakdanjih izzivih za programiranje pa če moram kaj pošraufat doma itd. Tistih 20 eur je đabe saj jih hitro not prineseš. Na zadnje sem prenavljal del kopalnice za nasvete sem uporabljal chat, mi lahko nekdo očita da to ni moj izdelek? In to velja za katerekoli končni izdelek pa naj se gre za programiranje, pisanje esejev itd. Po moje če imaš vizijo kaj hočeš doseči in ti pri tem pomaga AI jaz ne vidim tukaj problema.

Za pisanje na slo techu ga še nisem uporabil:)) so se mi pa včasih tomlin-ovi prispevki zdeli preveč smooth:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pangro ()

Kaj je pa s tisto verzijo za 200 dolarjev a to pa potem trga gate?

Seveda bi bil nor, če nebi izkoristil.
Problem, je da je to pri mulariji nekritično. To pri njih ni "kuli" temvec ošiljena fižolovka s katero nekritično opletajo.
Za tekstualno uporabo, moras pa znat, da te ne dobijo.
Jbg tudi goljufija je umetnost.

pangro je izjavil:

Ja zanimiva dilema tole s ai chat gpt. Kdaj je zadeva na tvojem zelniku zrasla in se uporablja kot orodje in kdaj samo kopiraš in pejstaš. Jaz sem isto naročen na plačljivo verzijo. Uporabljam da mi pomaga pri vsakdanjih izzivih za programiranje pa če moram kaj pošraufat doma itd. Tistih 20 eur je đabe saj jih hitro not prineseš. Na zadnje sem prenavljal del kopalnice za nasvete sem uporabljal chat, mi lahko nekdo očita da to ni moj izdelek? In to velja za katerekoli končni izdelek pa naj se gre za programiranje, pisanje esejev itd. Po moje če imaš vizijo kaj hočeš doseči in ti pri tem pomaga AI jaz ne vidim tukaj problema.

Za pisanje na slo techu ga še nisem uporabil:)) so se mi pa včasih tomlin-ovi prispevki zdeli preveč smooth:D

Hvala, super si to povzel. Tudi sam gledam na AI kot na orodje, ki lahko pohitri pot od ideje do izvedbe – ne kot nekaj, kar “namesto tebe” misli.

Ključ je ravno v tem, kar praviš – če imaš vizijo in cilj, potem je AI samo pomočnik, kot dobra enciklopedija, orodje za razmišljanje, ali kot če bi kdaj vprašal prijatelja za mnenje.

Kar se “smooth” prispevkov tiče – ja, priznam, včasih me zanese pri strukturi in formulaciji :). Ampak miselna vsebina vedno ostane moja. Če pa AI pripomore k temu, da se povedano lažje prebije skozi šum foruma – še toliko bolje.

pangro je izjavil:

Kaj je pa s tisto verzijo za 200 dolarjev a to pa potem trga gate?

Tista verzija za ~200 $/mesec (t. i. ChatGPT Team/Enterprise) je bolj namenjena ekipam in podjetjem – ponuja več varnostnih možnosti, višje omejitve konteksta, API dostop, daljše zgodovine pogovorov, boljše sodelovanje med uporabniki ipd.

Če si posameznik, ki AI uporablja za pisanje, raziskovanje, kodiranje, študij itd., je 20 € Pro naročnina (GPT-4o) več kot dovolj – že ta “trga gate”. ;)

200 $ pa je smiselno, če imaš ekipo, interne dokumente, zahteve po varovanju podatkov, ali pa želiš več računskih virov za kompleksnejše aplikacije.
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tomlin ()

nejc_nejc je izjavil:

Seveda bi bil nor, če nebi izkoristil.
Problem, je da je to pri mulariji nekritično. To pri njih ni "kuli" temvec ošiljena fižolovka s katero nekritično opletajo.
Za tekstualno uporabo, moras pa znat, da te ne dobijo.
Jbg tudi goljufija je umetnost.

Ha ha ja to je tista varianta ko je prfoks od tebe zahteval da neko knjigo,zgodbo povzameš s svojimi besedami. V današnjem času bo definitivno s svojimi besedami:D

@tomlin, lej se strinjam, če ti chat besedilo oblikuje da je strukturirano in slovnično pravilno potem se lažje in bolj zanimivo bere pa vseeno kot je nekdo omenil moraš znati tudi goljufati če se lahko tako izrazim:))

Zgodovina sprememb…

tomlin je izjavil:

Ampak miselna vsebina vedno ostane moja.

Vsebina, ki nam jo serviraš v političnih debatah NI tvoja. Je AI generirana. Ti jo v replikah na napisano samo lažno predstavljaš kot svojo. Lastna vloga, ki jo v tem opisuješ je mogoče delno, ampak samo delno kuratorstvo. Avtorstvo vsebine pa ne.
To da AI napiše repliko na moje pisanje, ti pa to kje mogoče malce skrajšaš ali pa še to ne, vsebine še vedno ne naredi tvoje, samo predstavljaš jo kot takšno. Si plagiator in prevarant.

Tudi zdajle, po vsem povedanem se še vedno sprenevedaš, lažeš in manipuliraš.

pangro je izjavil:

@tomlin, lej se strinjam, če ti chat besedilo oblikuje da je strukturirano in slovnično pravilno potem se lažje in bolj zanimivo bere

To je res, le da Tomlin tega ne počne. Nihče se ne bi obregnil ob njegove objave, če bi AI uporabljal samo za to, da izboljša strukturo ali slovnično popravi njegovo lastno vsebino.
Kar on naredi, je, da recimo vnese moj tekst v ChatGPT in od njega zahteva protiargumente, ki jih nato AI generira, Tomlin pa jih objavi, kot da bi bila to njegova lastna vsebina.
Na stotine objav in replik na naše pisanje, ki jih je objavil, niso njegovo delo, ampak vsebina, ki jo zanj generira AI, on pa samo mogoče tu pa tam malce skrajša in podobno ter objavi kot lastno.

Squirrel je izjavil:

pangro je izjavil:

@tomlin, lej se strinjam, če ti chat besedilo oblikuje da je strukturirano in slovnično pravilno potem se lažje in bolj zanimivo bere

To je res, le da Tomlin tega ne počne. Nihče se ne bi obregnil ob njegove objave, če bi AI uporabljal samo za to, da izboljša strukturo ali slovnično popravi njegovo lastno vsebino.
Kar on naredi, je, da recimo vnese moj tekst v ChatGPT in od njega zahteva protiargumente, ki jih nato AI generira, Tomlin pa jih objavi, kot da bi bila to njegova lastna vsebina.
Na stotine objav in replik na naše pisanje, ki jih je objavil, niso njegovo delo, ampak vsebina, ki jo zanj generira AI, on pa samo mogoče tu pa tam malce skrajša in podobno ter objavi kot lastno.

Zanimivo, kako se ponavlja ista napaka v tvoji interpretaciji: ne razumeš razlike med avtomatsko generirano vsebino in izbrano, pregledano ter vsebinsko prevzeto stališče.

Da – pogosto dam AI-ju določen input, recimo tvoj tekst, in zahtevam protiargumente. Nato jih pregledam, presodim, popravim, izberem tiste, ki ustreza mojemu razumevanju, in jih objavim kot mojo repliko – ker se z njimi identificiram in za njimi stojim.

Če bi preprosto objavljal slepo, brez presoje, potem bi bilo tvoje nerganje smiselno. A ker sam prevzamem odgovornost za vsako misel, ki jo objavim, je to povsem legitimna in zavestna uporaba orodja – primerljiva z uporabo strokovne literature, enciklopedije ali sogovornika pri iskanju nasprotnih tez.

In če že govoriš o "stotinah replik" – si morda pozabil, da za vsako izmed njih stoji moja odločitev, kaj bom napisal in česa ne? AI lahko predlaga, jaz pa odločam. To ni prevara – to je zmožnost refleksije in izbire.

Skratka: ne zamerim, če ti to presega okvirje razumevanja avtorstva v digitalni dobi. Ampak ne pričakuj, da bom zato tiho, samo da bo tebi lažje verjeti, da še vedno živiš v času rokopisa na papirju.
M. Friedman

Sploh ne vem, kaj tako na dolgo in široko zavijaš.

Z lastnimi besedami bi povedal komot, da zate AI naredi repliko na moje pisanje, in če ti je AI generirana replika ali pa deli nje všeč, mi jih serviraš kot svoj lasten odgovor. Ergo, še vedno nisi ti avtor vsebine, ampak AI. Ti se samo pretvarjaš, da si repliko skupaj spravil sam.

Squirrel je izjavil:

Z lastnimi besedami bi povedal komot, da zate AI naredi repliko na moje pisanje, in če ti je AI generirana replika ali pa deli nje všeč, mi jih serviraš kot svoj lasten odgovor. Ergo, še vedno nisi ti avtor vsebine, ampak AI. Ti se samo pretvarjaš, da si repliko skupaj spravil sam.

Glej, ravno v tem je najina razlika . Ti si prepričan, da je vse, kar ti ni všeč ali presega tvoj izrazni doseg, avtomatsko "neavtentično". Jaz pa uporabim orodje, razmislim, izberem in za napisanim stojim.

Avtor ni tisti, ki tipka – ampak tisti, ki odloča, kaj bo povedal in zakaj. In tega očitno ne razumeš.
M. Friedman

mtošev ::

Zakaj sploh futrate trola? Saj je razvidno, da lastnoročno ni sposoben spacat ničesar. Ne mu odgovarjat, tako kot v drugih temah, pa bo vse ok.

delavec44 ::

Squirrel je izjavil:

Tomlin daje poudarek na napačno besedo pri "slepo kopira". On misli, da je "slepo" problem, mi pa da je že "kopira" problem. Ker pač generirana ideja, ki jo skopiraš, ni tvoja. Drugače bi bilo, če bi on sam podal ideje in bi orodje le generiralo strukturiran odgovor.

In ne, če ideja ni tvoja, si ne moreš prisvajati avtorstva. Pa naj bi ti to povedal ChatGPT, prijatelj, wiki ali citat v knjigi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

mtošev je izjavil:

Zakaj sploh futrate trola? Saj je razvidno, da lastnoročno ni sposoben spacat ničesar. Ne mu odgovarjat, tako kot v drugih temah, pa bo vse ok.

Trola običajno prepoznaš po tem, da kriči “ne odgovarjajte mu” – ker sam nima odgovora.

delavec44 je izjavil:

Squirrel je izjavil:

Tomlin daje poudarek na napačno besedo pri "slepo kopira". On misli, da je "slepo" problem, mi pa da je že "kopira" problem. Ker pač generirana ideja, ki jo skopiraš, ni tvoja. Drugače bi bilo, če bi on sam podal ideje in bi orodje le generiralo strukturiran odgovor.

In ne, če ideja ni tvoja, si ne moreš prisvajati avtorstva. Pa naj bi ti to povedal ChatGPT, prijatelj, wiki ali citat v knjigi.

Napačno izhodišče. Avtorstvo ni vezano na to, ali si “biološko generiral idejo iz niča”, ampak ali razumeš, izbereš in zanjo stojiš. Tudi če me kdo navdihne, še ne pomeni, da mu prepuščam avtorstvo mojega odgovora.

Če pa hočeš imeti razpravo, kjer šteje samo tisto, kar pride direktno iz trebuha brez razmisleka – potem ja, AI je grožnja. Pa ne meni.
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

Kaj pa če ti chat poda argument oz zaključek s katerim se ti idejno ne strinjaš in se v bistvu pokrije z zaključki tistega ki mu ti repliciraš?

Evo izziv:
Ali obstajajo šumeče tablete, z učinkovino, recimo janževca?

pangro je izjavil:

Kaj pa če ti chat poda argument oz zaključek s katerim se ti idejno ne strinjaš in se v bistvu pokrije z zaključki tistega ki mu ti repliciraš?

Točno v takih primerih se vidi, da ChatGPT ni nadomestilo za mišljenje, ampak orodje, ki ponudi možne smeri. In ja – večkrat mi ponudi zaključke, s katerimi se ne strinjam, ali pa se prekrivajo s stališči sogovornika.

Takrat jih preprosto zavrnem. Izberem drugo možnost, preverim drugo perspektivo, ali pa napišem odgovor povsem sam.

Ključna razlika: AI ponudi, jaz odločam. Če bi sprejel vsako repliko brez premisleka, potem res ne bi bil avtor. Ampak ravno to, da zavračam, izbiram in strukturiram, pomeni, da je izdelek moj.
M. Friedman

tomlin je izjavil:

Ključna razlika: AI ponudi, jaz odločam. Če bi sprejel vsako repliko brez premisleka, potem res ne bi bil avtor. Ampak ravno to, da zavračam, izbiram in strukturiram, pomeni, da je izdelek moj.

Pa še vedno nisi avtor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

pegasus ::

Torej tema je iz "kaj si mislite o slo-tech" postala "kaj si mislite o chatgpt"? Odličen derail.

pangro je izjavil:

Seveda se zgodi, da mi ChatGPT ponudi argumente, s katerimi se ne strinjam – in takrat mu tudi to povem. Polemiziram z njim, zavračam zaključke, preverjam alternative. To ni slepo kopiranje, ampak proces – podoben tistemu, ko razpravljaš s človekom, a v tišini pred monitorjem.

Če na koncu objavim neko repliko, je to rezultat moje presoje, ne njegove direktive. In ravno ta selekcija je tisto, kar določa avtorstvo.
M. Friedman

Samael ::

tomlin je izjavil:

Tudi če me kdo navdihne, še ne pomeni, da mu prepuščam avtorstvo mojega odgovora.

Torej, kdo je avtor tega zapisa? Ti? Te je ChatGPT "navdihnil", da tole sestaviš? Boš trdil, da si tole sestavil ti in da ne gre copy/paste AI podane replike na pisanje nekoga drugega?

tomlin je izjavil:

Samael != Samuel

pegasus je izjavil:

Torej tema je iz "kaj si mislite o slo-tech" postala "kaj si mislite o chatgpt"? Odličen derail.

Se popolnoma strinjam – tema se je preusmerila, ker so se nekateri bolj ukvarjali z mojim slogom pisanja kot z vsebino foruma. Sam sem govoril o Slo-Techu – dokler me niso začeli preizpraševati o orodju, ki ga uporabljam.

Samael je izjavil:

tomlin je izjavil:

Tudi če me kdo navdihne, še ne pomeni, da mu prepuščam avtorstvo mojega odgovora.

Torej, kdo je avtor tega zapisa? Ti? Te je ChatGPT "navdihnil", da tole sestaviš? Boš trdil, da si tole sestavil ti in da ne gre copy/paste AI podane replike na pisanje nekoga drugega?

tomlin je izjavil:

Da, tisto sem napisal jaz. S pomočjo orodja, ki sem mu dal jasne smernice, preveril rezultat, izločil neskladnosti, dopolnil ključne poudarke in prevzel odgovornost za zapisano. To ni “copy/paste”, ampak kurirana vsebina, s katero se v celoti identificiram.

Če ti to ni dovolj, potem očitno ni problem v metodi, ampak v tem, da nočeš sprejeti, da nekdo zna misliti drugače kot ti – in to tudi artikulirati.

Ampak naj te pomirim: avtor je tisti, ki stoji za besedami – ne pa tisti, ki zgolj pritisne “Enter”. V tem pogledu sem jaz avtor. In bom to tudi ostal, ne glede na tvojo potrebo po diskreditaciji.
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Squirrel je izjavil:

Še več kot to. Tudi input ni njegov. Ko bo želel tebi odgovoriti, bo kot input uporabil tvoj tekst in od AI-ja zahteval kritiko, protiargumente in podobno na tvoje pisanje, nato pa ti bo ta AI output skopiral v odgovor.

tomlin je izjavil:

pegasus je izjavil:

Se popolnoma strinjam – tema se je preusmerila, ker so se nekateri bolj ukvarjali z mojim slogom pisanja kot z vsebino foruma. Sam sem govoril o Slo-Techu – dokler me niso začeli preizpraševati o orodju, ki ga uporabljam.

Ah, daj no. Post si začel s stavkom: "KAJ MENI CHATGPT O ST, mislim da je kar zadel" in potem so drugi krivi, ker so te spraševali o orodju, ki si ga sam izpostavil.

pegasus ::

Tvoje orodje je Rube-Goldberg machine, ne pa orodje. Z njegovo uporabo se samo smešiš. Mogoče bo v bližnji prihodnosti drugače, ampak trenutno je stanje tako kot je.

tomlin je izjavil:

pangro je izjavil:

Seveda se zgodi, da mi ChatGPT ponudi argumente, s katerimi se ne strinjam – in takrat mu tudi to povem. Polemiziram z njim, zavračam zaključke, preverjam alternative. To ni slepo kopiranje, ampak proces – podoben tistemu, ko razpravljaš s človekom, a v tišini pred monitorjem.

Če na koncu objavim neko repliko, je to rezultat moje presoje, ne njegove direktive. In ravno ta selekcija je tisto, kar določa avtorstvo.

Ok kul lahko bi te samo obtožil da preveč slediš lastnemu prepričanju in chat uporabljaš da ti ga potrdi ampak ja dilema je kje je zdaj tista linija ki naj bi jo prestopil. Dejstvo je da se vsi večno učimo zdaj imamo pa centralizirano orodje ki nam pri tem pomaga.

tomlin je izjavil:

Ampak naj te pomirim: avtor je tisti, ki stoji za besedami – ne pa tisti, ki zgolj pritisne “Enter”. V tem pogledu sem jaz avtor. In bom to tudi ostal, ne glede na tvojo potrebo po diskreditaciji.

Ampak to objektivno ni res. Avtor je tisti, ki nekaj ustvari. Ne tisti, ki se z ustvarjenim strinja.

delavec44 je izjavil:

tomlin je izjavil:

pegasus je izjavil:

Ah, daj no. Post si začel s stavkom: "KAJ MENI CHATGPT O ST, mislim da je kar zadel" in potem so drugi krivi, ker so te spraševali o orodju, ki si ga sam izpostavil.

Seveda sem omenil ChatGPT – transparentno in brez sprenevedanja. Napisal sem, da menim, da je dobro povzel. Poudarek je bil torej ravno na tem, da se z vsebino strinjam in jo prevzemam kot svojo.

Orodje sem omenil kot izhodišče, ne kot opravičilo. Nihče ni skrival, da uporabljam AI – zakaj bi, če pa sem bil ravno jaz tisti, ki je to izpostavil že v uvodu?

Vse nadaljnje obsesivne razprave o tem, ali je torej res tvoje, so postale tema same zase – ne zato, ker bi jaz preusmeril temo, ampak ker nekaterim vsebinsko ni bilo všeč, kar sem povedal, zato so se raje obesili na obliko.
M. Friedman

tomlin je izjavil:

To ni “copy/paste”, ampak kurirana vsebina, s katero se v celoti identificiram.

Tu si se zagovoril, da nisi avtor vsebine, ampak AI generirano vsebino, ki ti jo izpljune AI samo skrajšaš in podobno, nato pa objaviš kot lastno. Ker se pač z njo strinjaš. Ni pa tvoja, le pretvarjaš se da je.

Razprava se že nekaj časa vrti v krogu. Z moje strani je zaključena.
M. Friedman

Lahko pa bi tomlin uporabljal wiki pa druge vire ki so razpršeni po celotnem internetu tako pa uporablja nekaj centraliziranega. Chat v bistvu namesto njega išče vire in mu jih poda.

Chat je zdaj v bistvu samo orodje ki namesto nas išče po neštetih virih.

Zgodovina sprememb…

esel ::

tomlin je izjavil:

Razprava se že nekaj časa vrti v krogu. Z moje strani je zaključena.

Razumemo, če bo kdo želel debatirati z botom, se obrnemo nate. Je ceneje kot plačevati naročnino na gpt.

pangro je izjavil:

Lahko pa bi tomlin uporabljal wiki pa druge vire ki so razpršeni po celotnem internetu tako pa uporablja nekaj centraliziranega. Chat v bistvu namesto njega išče vire in mu jih poda.
.

Pri Tomlinu to seveda ni res.
AI na moje pisanje na njegovo zahtevo spiše repliko, ki jo Tomlin nato skopira kot svojo lastno. Tekst, ki ga uporabi, ni njegov lasten na osnovi virov, ampak ga auto generira AI.
Če Tomlinu vsebina ni všeč ali celo potrdi pisanje, ki mu želi replicirati, pač pritisne, da mu zgenerira novega. Mogoče doda kakšen parameter v smislu "bodi bolj kritičen do napisanega". Nato pa to AI generirano vsebino še vedno skopira meni ali tebi v odgovor, kjer se pretvarja, da gre za njegove lastne odgovore.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14011283 (1641) Okapi
»

Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29954144 (13523) SambaShare
»

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5016430 (12643) Zimonem
»

ChatGPT lahko piše prepričljive povzetke znanstvenih člankov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6114643 (9012) phnj90
»

New York v šolah prepovedal ChatGPT (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9518405 (11103) G0zdar

Več podobnih tem