Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca

Boomerang ::
Če privzamemo, da se bo razvoj AI nadaljeval in bodo v prihodnosti iz tega naslova nastala nova, zelo iskana delovna mesta... Kaj se splača že danes začeti učiti, da boš čez kakšno leto lahko še vedno konkurenčen in boš imel ustrezna znanja, ki bodo nekoč (zelo) iskana? Postavljanje vprašanj in vnašanje navodil v ChatGPT (in druga podobna orodja) verjetno odpade. To je tako kot bi nekdo iskal uporabnika z znanjem uporabe Googla (no big deal). Kaj torej v povezavi z AI se splača raziskati in naučiti?

kriptobog ::
Če privzamemo, da se bo razvoj AI nadaljeval in bodo v prihodnosti iz tega naslova nastala nova, zelo iskana delovna mesta... Kaj se splača že danes začeti učiti, da boš čez kakšno leto lahko še vedno konkurenčen in boš imel ustrezna znanja, ki bodo nekoč (zelo) iskana? Postavljanje vprašanj in vnašanje navodil v ChatGPT (in druga podobna orodja) verjetno odpade. To je tako kot bi nekdo iskal uporabnika z znanjem uporabe Googla (no big deal). Kaj torej v povezavi z AI se splača raziskati in naučiti?
Ce ne ves kaj se uciti, potem bos bolje zasluzil kot keramicar, vodovodar, elektricar, itd.

iKst_ ::
"Postavljanje vprašanj in vnašanje navodil" ni povsem isto kot googlanje. Razumevanje kako delujejo prompti in kako jih oblikovati za najboljše rezultate je zelo pomembno. Sicer osnova, ampak brez tega ne gre. Pa še vedno vidim, da večina ljudi nima pojma kako se napiše dober prompt.
Drugače pa osebno veliko delam na:
- Prompt engineeringu.
- Učenju vseh možnih modelov, da vem kater LLM je dober za kaj, katero orodje uporabiti za določen task.
- Postavljanju in uporabi agentov (Predvsem MCP).
- Avtomatizaciji workflowov. Make, n8n, Zapier in podobna orodja, ki so v povezavi z generative AI orodji lahko hudo uporabna.
- Prompt engineeringu.
- Učenju vseh možnih modelov, da vem kater LLM je dober za kaj, katero orodje uporabiti za določen task.
- Avtomatizaciji workflowov. Make, n8n, Zapier in podobna orodja, ki so v povezavi z generative AI orodji lahko hudo uporabna.

Hangman ::
Čez par let se bo itak pojavila neka nova tehnologija in bodo razni chatGPT-ji postali preteklost, pa čeprav so danes zadnji modni krik. Saj tako je od nekdaj... programiranje, SEO, kriptovalute, umetna inteligenca.
Še pred par leti nihče ni govoril o kakšni umetni inteligenci. Ko so se pojavila prva AI orodja pa vsi nekaj razvijajo in izumljajo. Samo čakam, da bo nekdo izpodbil Einsteinovo teorijo relativnosti.
Skratka, IMO pomoje nihče nič ne zamuja, če ne sledi najnovejšim modnim trendom. En vlak odpelje, drugi pripelje... tako to gre.
Še pred par leti nihče ni govoril o kakšni umetni inteligenci. Ko so se pojavila prva AI orodja pa vsi nekaj razvijajo in izumljajo. Samo čakam, da bo nekdo izpodbil Einsteinovo teorijo relativnosti.
Skratka, IMO pomoje nihče nič ne zamuja, če ne sledi najnovejšim modnim trendom. En vlak odpelje, drugi pripelje... tako to gre.

Utk ::
"Postavljanje vprašanj in vnašanje navodil" ni povsem isto kot googlanje. Razumevanje kako delujejo prompti in kako jih oblikovati za najboljše rezultate je zelo pomembno. Sicer osnova, ampak brez tega ne gre. Pa še vedno vidim, da večina ljudi nima pojma kako se napiše dober prompt.
- Prompt engineeringu.
Ampak to je najbrž vse znotraj tega kar si oz. bi itak delal, tudi če ne bi bilo AI?

iKst_ ::
Načeloma ja. Delam iste stvari kot 5 let nazaj. Oz. mogoče sem si malo razširil področje, ker veliko lažje spravim skupaj kakšno skripto, SQL query, LLMi mi pomagajo delati stvari, ki jih sicer površno poznam, ampak v njih nisem najboljši.
Ampak načeloma gre pa za uporabo na mojem področju. Čeprav se mi zdi, da so nasveti precej univerzalni, neodvisni od področja.
Ampak načeloma gre pa za uporabo na mojem področju. Čeprav se mi zdi, da so nasveti precej univerzalni, neodvisni od področja.

Utk ::
Ok, ampak v glavnem gre tako, da ti pomaga, lahko tudi zelo, pri tem kar znaš.
Ne bo pa zdaj kar picopek pognal AI in postal strokovnjak za marketing, programiranje, prevajanje in ne vem kaj vse.
Držiš se tistega kar znaš, in tisto delaš 5x ali 10x hitreje. Ker imaš potem več časa, lahko malo razširiš, ampak spet na tisto kar znaš, samo prej nisi imel časa.
Tako da splošna vprašanja "sem dal 20 evrov za chatgpt, kaj zdaj" nimajo pravega odgovora.
Ne bo pa zdaj kar picopek pognal AI in postal strokovnjak za marketing, programiranje, prevajanje in ne vem kaj vse.
Držiš se tistega kar znaš, in tisto delaš 5x ali 10x hitreje. Ker imaš potem več časa, lahko malo razširiš, ampak spet na tisto kar znaš, samo prej nisi imel časa.
Tako da splošna vprašanja "sem dal 20 evrov za chatgpt, kaj zdaj" nimajo pravega odgovora.

delavec44 ::
ChatGPT-5 sem prosil, da mi glede na dimenzije sobe in posameznih kosov laminata izračuna optimalno tabelo polaganja in rezov z upoštevanjem minimalnih razmikov sosednjih fug. Pol ure sem se matral z njim pa ni sposoben oz. je polno napak. Na koncu sem bolje in hitreje naredil sam v excelu.
Bi moral uporabiti kakteri drug model ali ta AI še ni na nivoju?
Bi moral uporabiti kakteri drug model ali ta AI še ni na nivoju?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 6548 (421) | Utk |
» | Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11805 (2163) | Okapi |
» | Umetno inteligenco največ uporabljamo za programiranjeOddelek: Novice / Ostale najave | 6211 (2200) | WizzardOfOZ |
» | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 59358 (18737) | SambaShare |
» | Kaj bi lahko šlo narobe, če odvetniki uporabljajo ChatGPTOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 8694 (3468) | netopypy |