Forum » Loža » Praktična uporaba AI
Praktična uporaba AI

Irbis ::
Slovenski jezikovni model na povejmo.si takoj suvereno odgovori:
Roman Grenki med je napisal slovenski pisatelj Ivan Cankar. Prvič je bil objavljen leta 1906.
Roman Grenki med je napisal slovenski pisatelj Ivan Cankar. Prvič je bil objavljen leta 1906.

Okapi ::
Bi bilo res zanimivo vedeti, kaj jih tako zelo zmede. Več kot očitno pri učenju niso imeli dostopa do Cobissa, čeprav je to ena od prvih digitaliziranih zbirk podatkov, ki je bila dostopna online.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

VJM se načeloma ne učijo iz baz, ampak iz besedil. V Cobissu nimaš podatkov v slogu "Roman Grenki med je napisal Jože Šmit leta 1990."
Bo pa zanimivo, ko bo kakšen prihodnji VJM naletel na to temo in se iz nje učil, kdo vse je napisal roman Granki med
Bo pa zanimivo, ko bo kakšen prihodnji VJM naletel na to temo in se iz nje učil, kdo vse je napisal roman Granki med

Bi bilo res zanimivo vedeti, kaj jih tako zelo zmede. Več kot očitno pri učenju niso imeli dostopa do Cobissa, čeprav je to ena od prvih digitaliziranih zbirk podatkov, ki je bila dostopna online.
Pa še ena stvar je, pri Povejmo.si na primer pravijo, da bodo vsa besedila, ki jih dobijo za svoj model, anonimizirali, da ne bo vseboval osebnih podatkov. In pri anonimizaciji pač sistem težko ve, ali je avtorstvo nekega besedila osebni podatek ali ne.

Okapi ::
Zanimiv primer pomanjkljivosti umetne pameti. Ne uspe doumeti, kaj pomeni do vrha poln kozarec.
Sem se malo igral s tem v Copiloti in dejansko ne uspe narisati do vrha polnega kozarca. Največ, kar sem ga uspel prepričati, ko sem mu rekel "Show me an image of a glass of wine filled to the brim, demonstrating the surface tension effect", je bilo, da je našel povezavo do neke slike na netu. Sam pa ni uspel nič takega narisati.
Narisati pa zna opico, ki plava v vinu
Sem se malo igral s tem v Copiloti in dejansko ne uspe narisati do vrha polnega kozarca. Največ, kar sem ga uspel prepričati, ko sem mu rekel "Show me an image of a glass of wine filled to the brim, demonstrating the surface tension effect", je bilo, da je našel povezavo do neke slike na netu. Sam pa ni uspel nič takega narisati.
Narisati pa zna opico, ki plava v vinu

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Ales ::
Malo pozno sem opazil temo, pa vseeno...
Ne priporočam uporabe LLM-jev za take stvari, ker komot pride do nepričakovanih napak. Za ta namen so daleč boljši "navadni" programi za preračun količin, ker so narejeni tako, da stremijo k 100% točnosti. LLM-ji pa, nasprotno, komot halucinirajo glede takih stvari in ne moreš vedeti, kdaj podajo točen in kdaj napačen odgovor. Lahko tudi miksajo točne in netočne odgovore. Ne moreš vedeti.
Ja, LLM žal po naravi ne morejo presojati, kakšni so njihovi lastni rezultati v smislu točnosti. Ne morejo "vedeti", kaj je halucinacija in kaj ni.
Lahko se seveda uporablja več LLM-jev za medsebojno primerjavo, kot ste se malo poigravali v tej temi in obstajajo tudi namenski LLM za preverjanje dejstev (v omejenem kontekstu oz. situaciji), ampak... kljub vsemu temu brez dodatnega preverjanja ali predhodnega znanja ne moremo vedeti, kaj je halucinacija in kaj ne.
Da še omenim - tudi kadar LLM-ji na podlagi interakcije prilagodijo mnenja ali "dejstva", bo prilagoditev trajala le dokler traja trenutni kontekst. Dokler govorimo o običajni uporabi, seveda, tako kot so bili primeri v tej temi... V novem kontekstu pa... "puuf", kot da se ni zgodilo.
meni se zdi tole uporabno predvsem v izračunu koliko fitofarmacevtskih sredstev v gramih potrebuješ v 5 ali 10 litrov vode....v navodilih piše bolj za hektarske površine in AI tukaj kar dobro preračuna
Ne priporočam uporabe LLM-jev za take stvari, ker komot pride do nepričakovanih napak. Za ta namen so daleč boljši "navadni" programi za preračun količin, ker so narejeni tako, da stremijo k 100% točnosti. LLM-ji pa, nasprotno, komot halucinirajo glede takih stvari in ne moreš vedeti, kdaj podajo točen in kdaj napačen odgovor. Lahko tudi miksajo točne in netočne odgovore. Ne moreš vedeti.
AI ima očitno vgrajeno prepričanje o svoji nezmotljivosti, kar je po mojem resna pomanjkljivost. Očitno se v interakciji z uporabniki ne uči, oziroma ni sposoben popravljati ali dopolnjevati podatkov, s katerimi razpolaga.
Ja, LLM žal po naravi ne morejo presojati, kakšni so njihovi lastni rezultati v smislu točnosti. Ne morejo "vedeti", kaj je halucinacija in kaj ni.
Lahko se seveda uporablja več LLM-jev za medsebojno primerjavo, kot ste se malo poigravali v tej temi in obstajajo tudi namenski LLM za preverjanje dejstev (v omejenem kontekstu oz. situaciji), ampak... kljub vsemu temu brez dodatnega preverjanja ali predhodnega znanja ne moremo vedeti, kaj je halucinacija in kaj ne.
Da še omenim - tudi kadar LLM-ji na podlagi interakcije prilagodijo mnenja ali "dejstva", bo prilagoditev trajala le dokler traja trenutni kontekst. Dokler govorimo o običajni uporabi, seveda, tako kot so bili primeri v tej temi... V novem kontekstu pa... "puuf", kot da se ni zgodilo.

Miki N ::

dronyx ::
Kdo ve s čim narediš tole?
Jaz vem, samo ne povem, ker boš potem lepil creepy klipe z opicami.
Prisežem da nobenih video opic. prosim, povej s čim se to naredi.

Vpašaj Chat GPT LOL
Samo ti bo predlagal Soro ziher, da te obere do kosti!
To so predlogi, samo nič od tega ne poznam. kaj je najlažje za uporabo in čim ceneje?
Sora by OpenAI – To orodje omogoča ustvarjanje videov z uporabo umetne inteligence. Uporablja napredne modele za obdelavo video vsebine.
Runway – Omogoča ustvarjanje in urejanje videov z AI funkcijami, kot so generacija videov iz besedilnih opisov, napredno obrezovanje, in manipulacija z video vsebino.
Pictory – To orodje uporablja AI za ustvarjanje videov na osnovi besedilnih skriptov, ki jih nato pretvori v video vsebine.
DeepBrain – Orodje za generiranje videov z AI, ki omogoča ustvarjanje govornih videov z besedilom.
Synthesia – Omogoča ustvarjanje videov z digitalnimi avatarji, ki jih lahko upravljaš preko besedilnih opisov, to je uporabno za marketinške videe, izobraževalne vsebine in drugo.
Descript – Ima funkcijo "Overdub", kjer AI ustvarja govorni video ali podnapise na podlagi besedilnega vnosa.

BuDi79 ::

In zakaj tega nisi vprašal Chat GPT?Vpašaj Chat GPT LOL
Samo ti bo predlagal Soro ziher, da te obere do kosti!
To so predlogi, samo nič od tega ne poznam. kaj je najlažje za uporabo in čim ceneje?
očitno ni žvaka za seljaka.
ne zaupam. Rabim odgovor nekoga, ki ima s tem izkušnje. To sigurno ni ChatGPT.

bm1973 ::
Izkazalo se bo, kot za vsako novo tehnologijo, da je trenutno stanje overhypano.
Bo AI uporaben? Seveda, ampak vsi ne rabijo splošnega modela, bo pa uporaben za učenje specifike.
No bo pa zdaj ustvarjal nove super duper aplikacije brez znanja.
Na koncu bo moral inženir znate vse to kar sedaj plus AI. Iskanje napak bo pa še bolj smotano, ker kode ni inženir sam napisal in je to zanj čisto nova zadeva.
Pisanje kode 1 uro, iskanje napak 24 ur... Izkazalo se bo, da razen za neke standardne, že 100x napisane zadeve, AI pač ni uporaben...
Tako ali tako se pa zdaj buzzword AI tlači vsepovsod... Čeprav normalen inženir ve, da tam AI ni naredil nič...
Bo AI uporaben? Seveda, ampak vsi ne rabijo splošnega modela, bo pa uporaben za učenje specifike.
No bo pa zdaj ustvarjal nove super duper aplikacije brez znanja.
Na koncu bo moral inženir znate vse to kar sedaj plus AI. Iskanje napak bo pa še bolj smotano, ker kode ni inženir sam napisal in je to zanj čisto nova zadeva.
Pisanje kode 1 uro, iskanje napak 24 ur... Izkazalo se bo, da razen za neke standardne, že 100x napisane zadeve, AI pač ni uporaben...
Tako ali tako se pa zdaj buzzword AI tlači vsepovsod... Čeprav normalen inženir ve, da tam AI ni naredil nič...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Izkazalo se bo, da razen za neke standardne, že 100x napisane zadeve, AI pač ni uporaben...
...
Samo še to povej, da normalen inženir dejansko dela samo že 100x napisane zadeve.
Pa ne samo inženir.
Večina ljudi tudi programerjev/inženirjev/arhitektov/prevajalcev/drugih "intelektualcev" dela sila povprečne zadeve in ne izumlja tople vode - in večino od teh je v resnici AI že danes presegel. Kaj bo šele čez čas.
Ljudje načeloma pač v resnici nismo tak hud presežek. Zdaj je samo vprašanje koliko ljudi to prizna.
Pa tudi to je res da se mnogi povprečneži uspešno prodajajo - in mnogi tudi sami verjamejo da so posebni.
Če hočemo malo hoditi po robu - tudi logika je praviloma v bistvu samo aplikativno znanje uporabe 100x naučenih zadev.
AI ni vse, je pa več kot mnogi priznajo.
Ravno danes sem spet poslušal na radiu prevajalce. - Mirno ignorirajo, da tudi slabe prevode pogosto prevajajo diplomirani prevajalci in ne nujno pregovorni "študenti". In te slabe prevode AI nadomesti v trenutku. Vsak pa zase misli, da je najmanj Janko Moder.
Strah je velik.
Lepo prihodnost imajo samo sanjači, izumitelji, vizionarji. Piflarji pač ne. Namesto tebe bo "priden" AI.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()

bm1973 ::
Coder monkeyi in prevajalci za večino zadev bodo počasi izumrli.
Ampak ne za vse. AI ti ni sposoben napisati kode za nekaj, česar še ni nikoli videl...
Plus, kdo bo prepoznal halicunacije AI?!?!?
Ampak ne za vse. AI ti ni sposoben napisati kode za nekaj, česar še ni nikoli videl...
Plus, kdo bo prepoznal halicunacije AI?!?!?

Ravno danes sem spet poslušal na radiu prevajalce. - Mirno ignorirajo, da tudi slabe prevode pogosto prevajajo diplomirani prevajalci in ne nujno pregovorni "študenti". In te slabe prevode AI nadomesti v trenutku. Vsak pa zase misli, da je najmanj Janko Moder.
Strah je velik.
Lepo prihodnost imajo samo sanjači, izumitelji, vizionarji. Piflarji pač ne. Namesto tebe bo "priden" AI.
V prevajanju AI postaja res zelo dober. Jaz Google prevajalnika skorja več ne uporabljam, ker je AI mnogo boljši. V bližnji prihodnosti bo cel internet postal dostopen komerkoli, ne glede na jezik in pisavo, ki jo uporablja, saj se bo dalo praktično v hipu karkoli prevesti v katerikoli jezik. In to tako, da ne boš opazil, da original ni napisan v tem jeziku. Jeziki in pisave so bili do sedaj marsikje bariere, ki bodo z AI padle.

Fashion giant H&M plans to create digital clones of its models this year, raising more questions for an industry grappling with both the potential of artificial intelligence (AI) and its impact on workers.CNN
H&M, one of the world's largest clothing retailers, told CNN it plans to create 30 "digital twins" of its models this year, though it is still "exploring" how these avatars will be used. It added that it is working with others in the industry, like agencies and the models themselves, to carry out this initiative in "a responsible way."
The models would own the rights to their digital twin, "potentially work for any brand and get paid on each occasion just like on any campaign production," the company said.
Težki časi tudi za manekene. Najprej te najamejo, potem naredijo AI klona, nakar te brcnejo v rit. Genialno.

Ales ::
Dejansko že zdaj agencije uporabljajo AI za generiranje reklamnih slik, z generiranimi modeli vred. Tudi pri nas, da ne bo pomote - gledate že to na spletu in v različnih medijih, brez da bi mogoče sploh opazili.
Pristop H & M ni čisto tak in morda tudi ni napačen, glede na trenutno situacijo.
O takih uporabah LLM-jev ni dovolj družbenega diskurza. Spremembe se dogajajo, ne da bi zadosti govorili o njih in posledično družba sploh ni pripravljena na to, niti ne uravnava uporabe, ne z etičnega in ne z zakonskega vidika. Zamujamo!
Zato je populariziranje teh tem res dobrodošlo.
Pristop H & M ni čisto tak in morda tudi ni napačen, glede na trenutno situacijo.
O takih uporabah LLM-jev ni dovolj družbenega diskurza. Spremembe se dogajajo, ne da bi zadosti govorili o njih in posledično družba sploh ni pripravljena na to, niti ne uravnava uporabe, ne z etičnega in ne z zakonskega vidika. Zamujamo!

Spremembe se dogajajo, ne da bi zadosti govorili o njih in posledično družba sploh ni pripravljena na to, niti ne uravnava uporabe, ne z etičnega in ne z zakonskega vidika. Zamujamo!Nekaj takega so rekli tudi ludisti med industrijsko revolucijo.

Onyx naletel na problem. Moje opice moram za razstavo natisniti na platno. Nekje pač moraš začet. problem je pa v tem, da sem nekatere slike shranil v resoluciji 600x600 in to moram sedaj povečat in popravit kvaliteto slike (platno bi bilo veliko 30 cm x 30 cm). To AI zna. Recimo letsenhance.io. Samo ne najdem, če kje to obstaja brezplačno. Vse kar sem gledal hočejo da plačaš, nakar dobiš neke kredite, ki v bistvu pomenijo en kredit za obdelave ene slike. Če ne bo šlo bom moral plačat, samo če je kje zastonj, zakaj bi strna metal denar.

Če je za tisk slike potrebnih 300 dpi, kolikšna mora biti resolucija za sliko velikosti 35 cm x 35 cm?
ChatGPT je rekel:
Za tisk slike velikosti 35 cm x 35 cm pri 300 DPI potrebujete sliko z resolucijo približno 4134 x 4134 pikslov.
Zdaj mi končno ni potrebno več čisto nič razmišljat. Samo še sprašujem ChatGPT.
ChatGPT je rekel:
Za tisk slike velikosti 35 cm x 35 cm pri 300 DPI potrebujete sliko z resolucijo približno 4134 x 4134 pikslov.
Zdaj mi končno ni potrebno več čisto nič razmišljat. Samo še sprašujem ChatGPT.

PacificBlue ::
Lahko povečaš z Upscaly in potem zmanjaš oziroma spremeniš na poljubno resolucijo s Paint.Net
https://upscayl.org/
https://upscayl.org/
I’m out.
:3
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()

Tole še en primer kreativne uporabe AI. Še vedno pa brez odgovora, kako se to naredi. Imam veliko idej.

Sem dal Copilotu nalogo, da nariše - image of a man who weighs 70 kilograms and what he looks like when he weighs 180 kilograms
Brez problema mi je narisal cel kup slik.
Potem sem poskušal še da nariše žensko - image of a woman who weighs 70 kilograms and what she looks like when she weighs 180 kilograms
Ne! Zaznana je bila nevarna vsebina slike.
Potem malo spremenim kilažo - image of a woman who weighs 50 kilograms and what she looks like when she weighs 120 kilograms
Nariše pa tole:
Brez problema mi je narisal cel kup slik.
Potem sem poskušal še da nariše žensko - image of a woman who weighs 70 kilograms and what she looks like when she weighs 180 kilograms
Ne! Zaznana je bila nevarna vsebina slike.
Potem malo spremenim kilažo - image of a woman who weighs 50 kilograms and what she looks like when she weighs 120 kilograms
Nariše pa tole:

Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Miki N ::
Zakaj, celo naše je krvi dekle. In to brez da si mu eksplicitno rekel, da ni "raznolika"? Da te nima slučajno za rasista? Saj veš, zaradi opic.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()

Zakaj, celo naše je krvi dekle. In to brez da si mu eksplicitno rekel, da ni "raznolika"? Da te nima slučajno za rasista? Saj veš, zaradi opic.
Luštne tetice, samo zakaj si jo ne upa narisat kako izgleda pri 180 kg? Ampak v redu, 180 kg morda za žensko preveč. Pa naj nariše pri 120 kg. Tudi tega ne! Nisem pa šel testirat pri kateri teži začne Copilot risat ženske. Morda pod 70 kg?

Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Christie's uspešno organizirala prvo dražb umetnin umetne inteligenceOddelek: Novice / Ostale najave | 1643 (953) | dronyx |
» | Kaj nam bodo dragi modeli, če imamo poceni?Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4592 (1358) | Zimonem |
» | Kitajska družba DeepSeek razburkala področje umetne inteligence s poceni jezikovnim m (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 13298 (2613) | kanarin |
» | Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37558 (8438) | dronyx |
» | Večina ne uporablja umetne inteligence (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 11746 (4736) | Mr.B |