» »

TradeRepublic

TradeRepublic

Temo vidijo: vsi
««
31 / 32
»»

delavec44 ::

delavec44 je izjavil:

ps. Je že kdo nakazoval iz Sparkasse direktno na TR? Je bil kakšen problem?

Si bom sam odgovoril, mogoče pride komu prav. Iz sparkase navaden sepa ni bilo težav, prišlo isti dan. Menda so z NLB težave, ker uporabljajo target za tujino kar pa TR zavrača.

Tako da sedaj imam 2 potrjena računa na katera lahko dvignem sredstva (Sparkasse in Revolut).

tony1 ::

Sam tudi z NLB nisem imel težav.

heretik ::

CallMeAl je izjavil:

Denar je garantiran pri banki, kamor Trade Republic plasira sredstva. To se vidi v aplikaciji v Account Details, npr CITIDEFF je Citibank Europe v Nemčiji, kar pomeni, da tukaj garantira Nemčija do 100k EUR.
Na https://traderepublic.com/en-be/about piše: "Trade Republic Bank is a full German bank. We are supervised by the BaFin (Federal Financial Supervisory Authority) and offer you the usual reliability and security of a full German bank. The money you pay in is held in one of our omnibus trust accounts with banks that are also authorized to conduct deposit business. These are currently Deutsche Bank AG, J.P. Morgan SE, HSBC Continental Europe S.A., and Citibank Europe plc."

Ja, reklama je eno, realnost pa?

V istem odseku ti tudi piše, da so obresti samo do 50k. Zakaj? In zakaj se moraš strinjat z dodatnimi pogoji na 72 straneh (CA_Version_No._06.02_SI-en), če hočeš obresti?
Vse skupaj smrdi. To vsi nekaj prelagajo odgovornost na druge, na koncu pa stranka ostane brez vsega. In nihče kriv. Na reditu se je marsikdo skeptičen in se ne dotika TR.

socialec ::

Ok, čisto teoretično gledano, da malo posanjarimo o problemih, ki jih nimamo.

Če pustimo depozit ob strani...
Kaj pa potem glede drugih naložbenih assetov, ki jih nimaš zakopanih na vrtu (do globine 50cm)?
Pač naložil bi, dokler je kritje, potem pa dalje...
Ali kako?

Štunf - slovenska banka in 26,5miaEUR večinoma nevezanih sredstev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Če jim ne zaupaš s fiat, pa pač kupiš ETF. V čem je problem?

"V istem odseku ti tudi piše, da so obresti samo do 50k. Zakaj?"

To nima zveze z bančnim kritjem v primeru propada banke.

link_up ::

se je ze kdo zapisal med holderje na kateri delnici?
In and Out

CallMeAl ::

heretik je izjavil:

Ja, reklama je eno, realnost pa?

V istem odseku ti tudi piše, da so obresti samo do 50k. Zakaj? In zakaj se moraš strinjat z dodatnimi pogoji na 72 straneh (CA_Version_No._06.02_SI-en), če hočeš obresti?
Vse skupaj smrdi. To vsi nekaj prelagajo odgovornost na druge, na koncu pa stranka ostane brez vsega. In nihče kriv. Na reditu se je marsikdo skeptičen in se ne dotika TR.

Da so obresti omejene na 50k je komercialna politika ravno tako kot je komercialna politika SLO bank, da ti dajo 0% obresti na vpogledne vloge. Pri TR je omejitev logična, če razumeš njihov poslovni model: oni so dejansko trading platforma (kot Interactive brokers, Degiro, Trading 212 itd). Stranke vabijo s tem, da jim prosta sredstva obrestujejo po ECB obrestni meri (to je enako obrestim, ki jih oni dobijo od ECB, ko konec vsakega dneva ta sredstva naložijo njim; btw: tudi SLO banke dobijo te obresti, ampak jih zadržijo zase... zato taki dobički zadnja leta) + ti omogočijo, da iz teh sredstev plačuješ z debetno kartico (tudi tukaj ti iz svoje provizije dajo 1% popusta v obliki vložka v poljubni finančni instrument). Njihov cilj je, da ne boš gledal denarja na računu, ampak ga boš investiral. Pod prste jim je treba gledati pri t.i. "best execution" pogoju, torej če so posel z vrednostnimi papirji res izpeljali pod najboljšimi pogoji za stranko. Tukaj opažam, da se kakšna desetinka % morda "izgubi" zaradi njihovega order flowa, ampak je pod črto še vedno bistveno ugodnejše kot marsikje drugje oz. se več kot kompenzira z obrestmi in savebackom.
Dobro je, da konkurenca deluje in imamo veliko izbire. Prednost SLO bank za uporabnike v Sloveniji je po mojem samo še v prejemanju eRačunov in Fliku. Drugače je za komitente, ki potrebujejo bančni kredit... ampak tudi tukaj se obeta konkurenca s strani neobank. Kot stranke smo lahko tega samo veseli.

heretik ::

No zdaj pa celo berem, da je zascitenih samo 25k, ostalo pa dajo v liquidity fund, ki nima nobene garancije.

Kolikor vem, to velja samo za Nemčijo kjer ni omejitve 50.000€ za obresti.

Kiwix ::

Tisti, ki imate račun pri TR odprt dlje časa, ste prijavili obresti od neinvestiranih sredstev na FURS oz je to potrebno? Je mogoče kdo pisal na FURS in dobil odgovor?

Seveda jih je treba prijaviti, pod pogojem, da imaš obresti iz vseh bank več kot 1000 EUR v 2024. Če je vseh obresti skupaj manj, ni treba nič prijavljati.

O tem smo že pisali zadnjih nekaj strani, preberi jih.

Hvala :) sem spregledal to debato na prejšnji strani :)

link_up ::

ponavljam vprasanje, ker ste verjetno spregledali...

Torej se je kdo vpisal pod delnice na TR? Pod other-services->enter-share-register?
In and Out

m0LN4r ::

Ah mimogrede polek TR kartice, sem v Nemciji z novim letom aktiviral Giroracun, zdaj se lahko znjim placuje poloznice.
Ze kake 2 tedna nisem odprl aplikacije, sedaj so notri pod Racuni povezave do drugih racunov in lahko si shranis tudi kontakte do drugih racunov.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Kiwix je izjavil:

Tisti, ki imate račun pri TR odprt dlje časa, ste prijavili obresti od neinvestiranih sredstev na FURS oz je to potrebno? Je mogoče kdo pisal na FURS in dobil odgovor?

Jaz sem jih sicer med drugim tudi to vprašal, ker v teoriji so to a-vista obresti in ne bi smele biti obdavčene. Na odgovor še čakam. Ne upam pa preveč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Zato sem tudi vprašal, ker so mnenja načeloma deljena oz je odvisno kako si kdo razlaga kakšen člen :).

Vodnik po davkih za male vlagatelje 2023 (od 56:10 naprej)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kiwix ()

V temi od delnic sicer pišejo, da poznajo veliko ljudi, ki ne poročajo obresti na pozitivno stanje od brokerjev in zaenkrat še ni bilo težav. Vprašanje tudi kako je z izmenjavo podatkov in pod kaj TR dejansko sporoča te obresti.
Seveda te lahko tudi čez par let pozovejo in zraven zaračunajo še zamudne obresti.

Pa ta podkast je še star, torej še preden je TR postal banka.

Zgodovina sprememb…

Me pa skrbi, ker pri nas še niso izvajalec plačilnega prometa in ne dobiš klasičnega plačilnega računa (ni potrebno prijaviti na Furs), da tudi ta izjema ne gre skozi. V Nemčiji recimo (in upam da čim prej tudi pri nas) bi pa teoretično šla.

shadowfax ::

Pozdravljeni, zanima me, če je kdo prenesel plačo na TR? Ali uporabljate kakšno drugo tujo banko - izkušnje?

socialec ::

Ja in načeloma dobre izkušnje.
Če si direktno odvisen od plače, presodi sam.
Socialci pa tako nismo kreditno sposobni.

V slo ne moreš prejemati plače na TR, ker morajo biti vsi prilivi iz tvojih računov. Ker sprašuješ še za druge, jaz sem jo imel na Revolutu in ni bilo težav. Sedaj imam pa Revolut pro za sp.

Zgodovina sprememb…

shadowfax ::

delavec44 je izjavil:

V slo ne moreš prejemati plače na TR, ker morajo biti vsi prilivi iz tvojih računov. Ker sprašuješ še za druge, jaz sem jo imel na Revolutu in ni bilo težav. Sedaj imam pa Revolut pro za sp.
Je to 100%? Ker oglašujejo->Pay your bills and get your salary, directly in your Trade Republic account, with scheduled transfers, standing orders and direct debits.

shadowfax je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Je to 100%? Ker oglašujejo->Pay your bills and get your salary, directly in your Trade Republic account, with scheduled transfers, standing orders and direct debits.

To velja za Nemčijo.

BlaY0 ::

m0LN4r je izjavil:

Ah mimogrede polek TR kartice, sem v Nemciji z novim letom aktiviral Giroracun, zdaj se lahko znjim placuje poloznice.
Ze kake 2 tedna nisem odprl aplikacije, sedaj so notri pod Racuni povezave do drugih racunov in lahko si shranis tudi kontakte do drugih racunov.

Čisto tako za info... koliko in pri kateri banki so ti vezali denar? Pri meni je vezanega samo še 22k (HSBC), vse ostalo je v MMF.

tony1 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Sem jih vprašal, napišem ko dobim odgovor.

Super, sporoči. :)

Tole je odgovor Fursa. Dobro, da nisem imel previsokega upanja :) Skratka obresti pripisane 1.1.2025 bomo poročal v 2025. In verjetno bom poročal in se ne skliceval na a-vista obresti saj se bojim, da se bi to drugače reševalo na sodišču.

Glede vašega vprašanja v zvezi z obdavčitvijo obresti, prejetih na računu pri Banki Trade Republic za obdobje do 31.12.2024 in knjiženih z datumom 01.01.2025, vam pojasnjujemo:

Obresti so dosežene, ko so prejete, to pomeni, ko so izplačane ali kako drugače dane na razpolago fizični osebi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu. Izjema so obresti iz dolgoročno vezanih denarnih sredstev in dolgoročnega varčevanja (več kot eno leto) pri bankah in hranilnicah v Sloveniji in EU, ki se obdavčijo v tistem letu, ko so bile obračunane, ne pa tudi izplačane, in zavezanec z njimi še ne more razpolagati, pod pogojem, da se je zavezanec rezident odločil za tak način obdavčitve.

Obresti, dosežene na računu, odprtem pri Trade Republic Bank (TRB) po 6. 12. 2023, se davčno obravnavajo skladno z določbo 133. člena ZDoh-2, kar pomeni, da se obresti, dosežene na računu odprtem pri TRB v letu 2023 (od 6.12. do 31.12.2023), vštevajo v seštevek davčnih osnov od obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, ki se zmanjša za 1.000 EUR.

Podrobnejši odgovor na vaše vprašanje je zapisan v brošuri Dohodek iz kapitala – obresti, dividende in dobiček iz kapitala. (Vprašanje št.20).

Tnx ;)

Še link na brošuro, ki jo omenjajo:
https://view.officeapps.live.com/op/vie...

Hvala :). Obstaja na TR kakšno poročilo kjer se vidijo prejete obresti v nekem obdobju?

Nekaj dajejo marca/aprila ampak lani je prišlo za rokom oddaje napovedi Fursu. Pa še nič se nisem znašel iz tistega. Najbolj varno ti je, da za vsak mesec posebej downloadaš pdf na transakciji pripisa obresti. Eni pravijo da teh 12 pdf-ov potem zazipaš in daš kot prilogo napovedi.

V mobilni aplikaciji (pozor, UI je izjemno debilen ampak se da s tapkanjem po mesecih) lahko tudi določiš interval izpisa obresti, in nastaviš kot en interval od jan. do dec. 2024, da dobiš en sam file.

To sem naredil za izpisek ampak da notri vse transakcije. Moram najti kje je ta za obresti.

Drži... Mene ni motilo, obresti so jasno navedene, tudi tak možganski trust kot je davčna bi se moral iz tega znajti...

Jaz jim pa raje ne dam več kot rabijo ;) Še za te pdf-je ne vem če bi jim dal zraven. Kolikor sem gledal priloga ni obvezna.
Res da piše: Priložite ustrezna dokazila, s katerimi dokazujete podatke o doseženih dohodkih: primeroma obvestilo o prejetem dohodku iz naslova obresti na denarne depozite iz tujine, potrdilo o plačanem davku v tujini in podobno.
Ampak ne vem če je obvezno. Saj si izmenjujejo podatke menda.

Poanta je pa, da moraš znesek še vedno preračunati na roke. Ker tudi csv-ja ne dajo, da bi filtriral.

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Meni so lani iz FURS zatežili za priloge, sicer za dividende sem jih že takoj dal zraven, za prodajo VP pa jih nisem dal.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Samo to je malo drugače. Za depozite na bankah bi jih morali še prej imeti kot od brokerjev.

tony1 je izjavil:

V mobilni aplikaciji (pozor, UI je izjemno debilen ampak se da s tapkanjem po mesecih) lahko tudi določiš interval izpisa obresti, in nastaviš kot en interval od jan. do dec. 2024, da dobiš en sam file.

Lahko napises malo bolj natancno, kako si prisel do tega? 🙂 Jaz sicer najdem razlicna porocila, kjer lahko filtriras po mesecih oz obdobjih, ampak so gor vse transakcije, rabim pa samo izpis obresti 🙂, hvala 🙂.

Izpis prikazuje vse transakcije, takega samo z obrestmi v aplikaciji ni.

Andrej57 ::

Delavec44, hvala za informacije.

Zanima me, a je treba pol prijavit te obresti dosežene v letu 2024 četudi niso prisle do 1000 € obresti?

Za naše banke vem da ni treba.

Trade Republic imam uradno prijavljen pri FURSU, tko da po moji logiki, lahko sami dobijo podatke o mojih obrestih.

Hvala za odgovore.

Ne, ni treba. To smo že pisali 10 postov višje...

Hvala. Sem pa tisto zgoraj prebral, ja, samo ker v odgovoru FURSA, Delavcu44, ni napisano nic izrecno, da se pod 1000 €, ne prijavlja iz Trade Republic, sem želel potrditev, kje FURS to navaja.

Meni deluje odgovor bolj tako, kot... Ti vse prijavi, mi ti pa odstejemo 1000 €, in če pride znesek pod 1000 €, bo davek 0.

Preberi še 2 posta višje.

In še: ta meja s 1000 EUR je bila postavljena že dolgo, dolgo nazaj, v časih, ko se je na bankah celo dobilo nekaj obresti. In od takrat je to, kdaj je treba te prijaviti, ves čas enako.

Vem da obstaja teh 1000 € že dolgo in da do 1000 na nasih slovenskih bankah ni treba prijavit.

Zanimalo me je glede tujih EU bank oziroma tocno za TR, če je kaj drugace glede tega, ker ni slovenska banka.

GupeM ::

Andrej57 je izjavil:

Hvala. Sem pa tisto zgoraj prebral, ja, samo ker v odgovoru FURSA, Delavcu44, ni napisano nic izrecno, da se pod 1000 EUR, ne prijavlja iz Trade Republic, sem želel potrditev, kje FURS to navaja.

Seveda v odgovoru od FURS-a piše. Si prebral brošuro?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Brošuro pa res nisem, se opravicujem.

Ce je kdo tok dobr, pa sam kopira sem ta del, k govori o tem. Res hvala.

Andrej57 je izjavil:

Dovolj je že če prebereš opozorilo na edavkih na obrazcu. Nalimano na prejšnji strani, ne škodi če še enkrat:
V kolikor znesek prejetih obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, dosežen v davčnem letu, ne presega zneska 1.000 EUR, davčni zavezanec napovedi ni dolžan vložiti.

GupeM ::

Andrej57 je izjavil:

Resno? Še napoved vložimo namesto tebe? Pa davke plačamo?

Točno ti povemo, kje piše. Tam imaš priročno kazalo, pa ne bi sam pogledal? V minuti lahko najdeš točno to kar te zanima, tako kot sem jaz, ker me je točno to zanimalo. Medtem ko pišeš tu po forumu in čakaš na odgovor, bi lahko že celo brošuro na pamet znal.

trololololo ::

kaj pa če greš pod Tax v Profile. Kjer piše trenutno (lani naredil račun), da nimam reportov še narjenih. A ni logika, da bodo oni report zgeniral?

trololololo je izjavil:

kaj pa če greš pod Tax v Profile. Kjer piše trenutno (lani naredil račun), da nimam reportov še narjenih. A ni logika, da bodo oni report zgeniral?

Ne, pod tax je samo davčna številka. Pod Activity ti dajo kvartalne reporte ampak samo za delnice in kripto, ki si jih prodal.
««
31 / 32
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera banka? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547168069 (141) Rias Gremory
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

762171575 (3442) delavec44
»

Trading212 (strani: 1 2 3 4 5 )

24856216 (2915) tony1
»

Varčevanje

346330 (4575) Lonsarg

Več podobnih tem