» »

TradeRepublic

TradeRepublic

Temo vidijo: vsi
««
32 / 33
»»

Andrej57 ::

delavec44 je izjavil:

Andrej57 je izjavil:

Brošuro pa res nisem, se opravicujem.

Ce je kdo tok dobr, pa sam kopira sem ta del, k govori o tem. Res hvala.

Dovolj je že če prebereš opozorilo na edavkih na obrazcu. Nalimano na prejšnji strani, ne škodi če še enkrat:
V kolikor znesek prejetih obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, dosežen v davčnem letu, ne presega zneska 1.000 EUR, davčni zavezanec napovedi ni dolžan vložiti.

Hvala za info, delavec44 👍 🍻

gansta ::

A za prodajo delnic je meja 20 let za prodajo z 0% davka če je prodana vrednost vecja od nakupne? Je kak drug nacin kot placilo -25% na dobicek za prvih 5 let?

delavec44 ::

15 let.

fulgur ::

Bom kar tule vprašal: mogoče kdo ve, kako se davčno tretira saveback pri Trade Republic? Si prav razlagam, da saveback ni obdavčen, bom pa plačal kapitalski dobiček od razlke, ki bo nastala, ko bom delnice, ki so bile s saveback-om kupljene, prodane?

Jaz si isto razlagam in tako bom tudi prijavil.

fulgur ::

Ampak nabavna vrednost v tem primeru ni 0, ampak pač kolikor je ob nakupu delnic za znesek savebacka znašala vrednost teh delnic, kajne? Sploh glede na to razlago:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fulgur ()

Ja.

pensa ::

Boste obresti na TR prijavljali (seveda če vsota vseh obresti na SLO in EU bankah preseže 1000€)?
Kranjec mislim, da ima prav, ko trdi da gre za avista obresti. Seveda FURS odgovarja drugače in vem, da njihovo šteje na koncu. Vseeno me zanima, a te najprej pozovejo na samoprijavo ali takoj kazen opalijo? Ker resno razmišljam, da ne bi prijavil, ker mislim, da to ne bi smelo biti obdavčljivo.

pensa je izjavil:

Boste obresti na TR prijavljali (seveda če vsota vseh obresti na SLO in EU bankah preseže 1000EUR)?
Kranjec mislim, da ima prav, ko trdi da gre za avista obresti. Seveda FURS odgovarja drugače in vem, da njihovo šteje na koncu. Vseeno me zanima, a te najprej pozovejo na samoprijavo ali takoj kazen opalijo? Ker resno razmišljam, da ne bi prijavil, ker mislim, da to ne bi smelo biti obdavčljivo.

Po moje ima delno prav, ker pri nas TRR še ni plačilni. Ampak sem tudi vprašal na Furs in so drugačnega mnenja. V moji družini gre za ca. 500EUR davka in sem prijavil v izogib nevšečnostim. Mogoče bi šla pozneje čez samoprijava ampak zamudne obresti pa vseeno tečejo. V skrajnem primeru se pa rešuje na sodišču.
Sem pa sedaj optimiziral iz depozitov v ETFje in lovim "luknje" v sistemu z 2% normiranih stroškov pri delnicah. Če Furs ni "fer" do nas, ne vem zakaj bi mi bili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Zakaj TRR ni plačilni? Sam plačujem vse z njihovo kartico.
Kaj so ti na FURSu odgovorili? Mislim, da tu neupravičeno zaračunavajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pensa ()

pensa je izjavil:

Zakaj TRR ni plačilni? Sam plačujem vse z njihovo kartico.

To ni definicija plačilnega TRRja (kartice imaš tudi na recimo Binance, Nexo, Plutus, Crypto.com...). Laično rečeno, bo to postal, ko boš lahko prejel in nakazal na poljubni drug TRR.

Hvala.
Kaj so ti pa na FURSu odgovorili, če ni skrivnost?

pensa je izjavil:

Hvala.
Kaj so ti pa na FURSu odgovorili, če ni skrivnost?

Beri od tu naprej
https://slo-tech.com/forum/t825085/p841...

DamijanD ::

Meni kot laiku je kriminal, da ne more vrhovni FURS (ne samo neka izpostava ali samo nek uradnik tam) dati ven črno na belem kako in kaj za tele najbolj popularne neo banke.

Saj dajo, kot njim paše. Potem se pa najde kdo, ki jim na sodišču dokaže nasprotno. Škoda, ker ta sodba potem velja le zanj.

bastadu ::

Dve vprašanji za novinca na TR:
- na TR želim dodati sredstva preko Sparkasse debit kartice, takoj ko potrdim mi TR napiše, da "That didn't work, please try again.", iz Sparkasse appa pa dobim obvestilo za potrditev plačila, ampak tudi če potrdim, se ne zgodi nič, ker očitno TR že pred tem vse skupaj zavrne ... Ali pač z debitno nikakor ne bo šlo in moram obvezno uporabiti kreditno?
- kje v TR se vidi cashback znesek? Ali moram počakati cel prvi mesec da se bo videlo? Ker sem že naredil nekaj plačil in nikjer ne vidim casback-a ...

socialec ::

Saveback, ne cashback, vsa plačila s TR kartico, tudi preko wspay.

gruntfürmich ::

delavec44 je izjavil:

500EUR davka in sem prijavil v izogib nevšečnostim.

to si prijavil ker bo vsota presegla 1000?
ker so navodila da se pod 1000 NE prijavlja.

drugače pa če TR javlja fursu stanje, potem bodo naši sigurno dobili podatke in ti zaračunali davek. če pa ne pa furs ne bo nikdar vedel če si dobil čez 1000€ obresti, imho.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

delavec44 je izjavil:

500EUR davka in sem prijavil v izogib nevšečnostim.

to si prijavil ker bo vsota presegla 1000?
ker so navodila da se pod 1000 NE prijavlja.

drugače pa če TR javlja fursu stanje, potem bodo naši sigurno dobili podatke in ti zaračunali davek. če pa ne pa furs ne bo nikdar vedel če si dobil čez 1000€ obresti, imho.

Plačati moram 500€ davka. Ni dovolj jasno napisano?

aborko ::

Obstaja kakšna skripta/razširitev za chrome, ki bi olajšala export nakupov/prodaj iz TR v obliko primerno za oddajo na edavke?

jarre ::

aborko je izjavil:

Obstaja kakšna skripta/razširitev za chrome, ki bi olajšala export nakupov/prodaj iz TR v obliko primerno za oddajo na edavke?

Še jaz se pridružujem temu vprašanju. Do sedaj sem v e-davke vedno ročno vnašal vse transakcije. Vendar vidim, da ste dobri Samaritani naredili skripte za IBKR in še nekaj podobnih plaform.

link_up ::

jaz sem pred casom nasel nek python skript, ki pobere dol transakcije v pdfjih in csvjih...

da tudi neko datoteko transactions.csv, kjer so vse transakcije. Sortiras po investicijah in imas...13 sekund dela :)

pomoje je ta:
https://github.com/dhojayev/traderepubl...
In and Out

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: link_up ()

GupeM ::

Pa si dejansko preveril kodo, da ne počne še kaj drugega, glede na to da jim daš telefonsko, PIN, 2FA?

aborko ::

While the money held by partner banks is protected by statutory deposit insurance up to 100,000 euros, this does not apply to investments in money market funds, criticizes Niels Nauhauser, financial expert at the Baden-Württemberg Consumer Center. "With its advertising and statements on deposit insurance, Trade Republic creates the illusion of security that is not actually provided."

https://www.faz.net/aktuell/finanzen/ve...

To ne velja za nas Slovence, ker naš denar je tam kot depozit in dobimo obresti po obrestnih merah ECB-ja.

V Nemčiji je pa drugače, ker tam pa dejansko vložiš nekam (ne vem kam že, je že bila debata v tej temi nekaj strani nazaj) in ne gre samo za depozit.

Potem že bolje, če sam vložiš v money market sklade.

akulp ::

Furs je vendarle objavil pojasnilo, katere obresti so obdavčene pri nemški banki Trade Republic in katere bodo davka oproščene. Večina si lahko oddahne: čeprav Furs meni, da Trade Republic ni plačilna ustanova, bodo obresti na vašem računu sodile v kvoto neobdavčenih tisoč evrov, saj ima bančno licenco. Pravilo namreč je: obresti, ki ste jih dobili od depozitov pri bankah iz EU skupaj z depoziti ljudskih obveznic do tisoč evrov, niso obdavčene. Preostale so.
Lukcc

link_up ::

@GupeM, nisem preverjal kode, sem pa naredil jail okoli python-a, da je imel dostop samo do traderepublic apija in nic druga. Bomo videli. :)
In and Out

akulp je izjavil:

Furs je vendarle objavil pojasnilo, katere obresti so obdavčene pri nemški banki Trade Republic in katere bodo davka oproščene. Večina si lahko oddahne: čeprav Furs meni, da Trade Republic ni plačilna ustanova, bodo obresti na vašem računu sodile v kvoto neobdavčenih tisoč evrov, saj ima bančno licenco. Pravilo namreč je: obresti, ki ste jih dobili od depozitov pri bankah iz EU skupaj z depoziti ljudskih obveznic do tisoč evrov, niso obdavčene. Preostale so.

Bi bilo bolje, da bi razjasnili tole:
"...ali bo veljala oprostitev po 82. členu zakona o dohodnini, češ da gre za obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa."

LeQuack ::

Kaj je fora da FURS tako komplicira pri teh malih zneskih, potem pa jih nek Snežič ali pa Jankovič obere za par deset milijonov čez noč in nič ne morejo?
Quack !

J.McLane ::

Skregano z logiko je že to, da je karkoli obdavčeno, kar ne dosega niti uradne inflacije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

klemenSLO ::

Včeraj popoldne je TRADEREPUBLIC izdal obvestilo da si lahko dol potegnemo letno poročilo (tax report)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Drži, noter je pa ena grda napaka.

Za dividende (vsaj od Krke, za druge ne vem) piše, gross total kar neto, nikjer pa ne piše, da je bil davek že plačan. Namesto 300 eur bruto in 75 eur tax, piše kar 225 eur bruto in 0 eur tax.

Je treba ločen statement za izplačilo dividend zdownloadat, tam pa pravilno piše.

Meee ::

LeQuack je izjavil:

Kaj je fora da FURS tako komplicira pri teh malih zneskih, potem pa jih nek Snežič ali pa Jankovič obere za par deset milijonov čez noč in nič ne morejo?

haha a si včeraj se rodil. Tako se svet vrti...treba reveže in male ribe lupit, da lahko bogati še bolj bogatijo.

wompaone ::

Sem tudi jaz opazil tole napako s Krko. Sem pa že prej oddal napoved in priložil PDFe za vsa izplačila dividend posebej. KRKG nisem oddajal, ker je že bil odveden davek. Podobno za obresti - priložil sem PDFe za vseh 12 mesecev, tako da tega letnega poročila niti nisem uporabil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wompaone ()

wompaone je izjavil:

Sem tudi jaz opazil tole napako s Krko. Sem pa že prej oddal napoved in priložil PDFe za vsa izplačila dividend posebej. KRKG nisem oddajal, ker je že bil odveden davek. Podobno za obresti - priložil sem PDFe za vseh 12 mesecev, tako da tega letnega poročila niti nisem uporabil.

A če je davek že odveden, ni potrebno oddati? Meni se zdi, da je vseeno treba oddat, ker broker ni slovenski. Nisem pa prepričan. Lahko kdo potrdi eno ali drugo?

dev ::

Zakaj bi karkoli oddajal za slo dividende, če je davek že bil odveden?
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Kiwix ::

Sicer nimam slo delnic, me pa vseeno zanima kdaj oz kako je bil davek odveden, če ste opravili nakup na TR?

delavec44 je izjavil:

akulp je izjavil:

Bi bilo bolje, da bi razjasnili tole:
"...ali bo veljala oprostitev po 82. členu zakona o dohodnini, češ da gre za obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa."

Danes še komentar članka, ki se strinja z mano.

https://www.alter.si/attachments/zakaj-...

tony1 ::

"Odkar je Trade Republic dobil polno bančno licenco decembra 2023, ima
vsak uporabniški račun pri Trade Republicu svoj IBAN"

Ali to že drži? Tudi za SLO rezidente?

wompaone ::

Kiwix je izjavil:

Sicer nimam slo delnic, me pa vseeno zanima kdaj oz kako je bil davek odveden, če ste opravili nakup na TR?

25% davek je bil odveden pred izplačilom dividend, kar je razvidno tudi na izpisku, ki je pripet pri izplačilu.

tony1 je izjavil:

Jaz imam še vedno od CitiBank TRR številko - svojo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wompaone ()

jocoj ::

tony1 je izjavil:

To drži odkar obstaja TR. Vendar uporabniki v Sloveniji še vedno nimajo plačilnega IBANa, ampak interni IBAN namenjen edino nakazovanju-dvigovanju denarja iz lastnih računov uporabnika pri drugih bankah. TR račun še vedno ni potrebno prijaviti Fursu pa lahko to trobi kdorkoli od raznih poznavalcev, do polpismenih furs svetovalcev.

Sicer pa letos so se celo sprdnili pravočasno poslati poročilo samo kaj, ko sem nekaj dni prej porabil kar nekaj časa za ročno prenašanje vseh dokumentov.
Trade Republic - bonus povabilo - https://ref.trade.re/3qxk3pzb

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jocoj ()

Alter8Ego8 ::

Ste prijavili račun fursu?

tony1 ::

jocoj je izjavil:

tony1 je izjavil:

To drži odkar obstaja TR. Vendar uporabniki v Sloveniji še vedno nimajo plačilnega IBANa, ampak interni IBAN namenjen edino nakazovanju-dvigovanju denarja iz lastnih računov uporabnika pri drugih bankah. TR račun še vedno ni potrebno prijaviti Fursu pa lahko to trobi kdorkoli od raznih poznavalcev, do polpismenih furs svetovalcev.

Sicer pa letos so se celo sprdnili pravočasno poslati poročilo samo kaj, ko sem nekaj dni prej porabil kar nekaj časa za ročno prenašanje vseh dokumentov.

Vprašanje ni bilo namenjeno problematiki prijave TRRja FURSu (to smo že obdelali), sprašujem, če potem še vedno drži premisa članka.

pingme ::

Alter8Ego8 je izjavil:

Ste prijavili račun fursu?

Ne, ker ni logično. Račun NI plačilni, poleg tega je čudno, da bi prijavil račun pri Trade Republic Bank, napisal pa IBAN od CityBank.
In tudi furs je v nasprotju sam s seboj - dali so razlago, da JE račun potrebno prijaviti, ker je TR banka in je račun plačilni. V odgovoru na obresti pa je furs napisal, da ne gre za avista obresti, ker račun NI plačilni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

Superstar ::

klemenSLO je izjavil:

Včeraj popoldne je TRADEREPUBLIC izdal obvestilo da si lahko dol potegnemo letno poročilo (tax report)

Živjo, kje pa najdemo tax report? (kje je to obvestilo od TR)?

klemenSLO ::

V aplikaciji klik na ikono profila.
Nato skrolaš dol .. MORE : imaš gumb Activity:
Ko to odpreš: je pri meni navedeno .... ju received your Annual Tax report for 2024 ... klikneš in odpreš dokument
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: klemenSLO ()

Ali pa odpreš svoj profil (desno zgoraj) > Help > Profile > Tax reports

Superstar ::

Ja, vidim, ampak ni tax reporta not. Niti pod activity.

gansta ::

Je bil na FInancah članek glede potrebne objave, obravnava se vse kot depozit.
««
32 / 33
»»