» »

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

Thomas ::

Naredili so avione, ki preletijo brez postanka več kot pol sveta. Žal še ne v vse smeri (razni vetrovi), toda tudi to bo.

S tem se dematerializira del letališča, kot je recimo Singapur. Avtomatizacija na nepričakovanem mestu in na nepričakovan način.

Mar ne?

Link.

Gre pa moja malenkost zdejle avtomatizirat dalje eno servisno dejavnost ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Baje je Kitajska ravnokar prehitela Italijo po letnem GDPju.

Italijanov je 60 milijonov, Kitajcev pa vsaj 20 krat toliko.

Kar seveda pomeni, da imajo Kitajci 5% GDP per capita Italije.

Da se boste vedeli orientirati. Da vas pa še malo zmedem, Kitajcem raste GDP trenutno s 16,8% letno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pomeni, da v petih letih nekako se bodo podvojili nominalno, realno pa še prej, zaradi kvalitativnega tehnološkega napredka.

V 20 letih bo torej povprečni Kitajec tam, kjer je danes povprečni Italijan.

Bi bil tam. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hermes ::

Si ti zihr za tele podatke. ..kolikor je meni znano bo rast Kitajskega BDP v letošnjem letu max. 10 odstotna. Glede celotnega BDP-ja (merjenega po kupni moči) pa so Kitajci že zdavnaj prehitel Italijane in "dihajo za ovratnik" samo še EU in ZDA. Per capita so pa še daleč zadi (neki čez pet tisoč $).

gzibret ::

> bo rast Kitajskega BDP v letošnjem letu max. 10 odstotna

Tudi to je ogromno.

> capita so pa še daleč zadi (neki čez pet tisoč $)

Tudi to je veliko. Več od naših sosedov Hrvatov, več od Poljakov, Romunov, Bolgarov.... Malo manj od Čehov in Madžarov (če ta številka drži seveda).
Vse je za neki dobr!

Phil ::

Tudi to je veliko. Več od naših sosedov Hrvatov, več od Poljakov, Romunov, Bolgarov.... Malo manj od Čehov in Madžarov (če ta številka drži seveda).

BDP per capita imajo manjši od vseh naštetih.

nationmaster
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

Thomas ::

Ja. Supersila Kitajska je zaenkrat šele v prihodnosti. Kvečjemu tam.

En majhen del Kitajske pa je podoben Evropi ali Ameriki ali Japonski.

Moramo biti realni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hermes ::

10 % rast je res veliko, vendar je imela tudi bivša Sovjetska zveza takoj po II. svetovni vojni tudi čez 30 odstotno gospodarsko rast. Ta so dosegli z ogormnimi kapitalskimi investicijami + veliko poceni dela....v letih je premica samo padala ker ni bilo pravega akceleratorja gosp rasti- znanja! Bomo vidl kaj bodo storili Kitajci.

amerikanec ::

Avtomatizacija se bo dogajala samo v delih, kjer je to smiselno. Nikoli ne bomo videli stroja, ki bo obiral jagode, ker je ceneje da dobiš tri mandlce, da ti to oberejo. Avtomatizacija pa se že leta dogaja v avtomobilski industriji, kjer se to splača ampak tudi ne za vsa dela, samo za tiste, kjer se računica izide...

Celotna debata pa se mi ne zdi precej smiselna, saj se pogovarjate o nečem ZELO dolgoročnem, časovno bližji problem, ki ima iste posledice je izvoz delovnih mest: tako visokotehnoloških kot zelo enostavnih.
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Motiš se amerikanec.

Stroj za obiranje jagod ali za likanje srajc ne obstaja, ker bi bil danes predrag. Jutri ne bo več tako.

Poglejt tale (marjanov) link.

Tja stvari gredo in tudi obiralci jagos skupaj s stevardesami so samo vprašanje časa.

Se pa zavedam, da praktično vsi ekonomisti temu nasprotujejo. Od tistih ki jih ne maram, da tistih ki jih imam rad.

Samo se motijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

amerikanec ::

Nevem, če sm se pravilno izjasnil, tko da se bom probu zdejle mal bolš.

Dokler bo ceneje, da odpeljemo material na Kitajsko (ali katero koli drugo državo s poceni delovno silo), pustimo da ga obdelajo tam in ga pripeljemo nazaj, mehanizacija ne bo smiselna.

Ko bo pa na trg prišel nov stroj, ki bo zmogel to narediti ceneje in bolje pa bo stvar postala mehanizirana. To pa je samo po sebi logično. Tako kot je tiskarski stroj zamenal vse ročne tiskarje tako se bo zgodilo z vsako panogo, kjer bo prišlo do tako drastičnih inovacij in kjer se bo kazala potreba po le teh. Še vseeno pa si Evropejci težko predstavljamo, kaj je 5.000 $ per capita na leto in da morajo biti inovacije res drastične, da se bodo uveljavile...

Tako enostavno je. Nevem zakaj bi se bilo treba glede tega kregat (sam se namreč štejem med ekonomiste).
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Tako enostavno, je ja. Ko bo ekonomsko smiselno, se bo vsako delo avtomatiziralo. Se strinjava.

Kregat se je pa treba zaradi tega, ker ni tega v nobenih "uradnih" projekcijah.

Od dela čez 20 let praktično ne bi bilo več mogoče živeti. Pa je še vsa (ekonomska) politika usmerjena v "odpiranje novih delovnih mest".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

TESKAn ::

Thomas, to, da ne bo mogoče od dela živet, pa po moje ne bo nikoli res - je odvisno pač od tega, kaj si izbereš za cilj v življenju oz. kaj hočeš imet. Verjamem, če ti je cilj imet vse najnovejše tehnološke igračke, da potem boš počel kaj drugega, kot delal v fabriki. Ampak ne moreš posploševat 'jaz hočem vse, kar tehnologija ponuja' na vse ljudi na zemlji.

P.S.: ne govoriš ves čas, da bo po letu 2020 itak vseeno? Ni bil na začetku datum še malo prej postavljen?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

> ne govoriš ves čas, da bo po letu 2020 itak vseeno? Ni bil na začetku datum še malo prej postavljen?

>> Od dela čez 20 let praktično ne bi bilo več mogoče živeti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

amerikanec ::

Nč bat, čez 20 let se bo ogromno stvari spremenilo, samo ne bit tko optimističn pa rečt da bosta tehnološki napredek in avtomatizacija drastično izrinjala delovna mesta. Če gledamo po drugi strani avtomatizacija izrinja delovna mesta a jih hkrati tudi ustvarja, ker še zmeraj mora nekdo opravljati z strojem, pa če so to le popravila oz. vzdrževanje.

Takšna avtomatizacija kot pa jo predvidevaš ti (oz. kokr sm si jz predstavljal da misliš) je pa še v dalni prihodnosti. Ne želim dajati neke točne napovedi ampak sm pa prepričan, da se to ne bo zgodilo še toliko časa dokler bo na svetu obstajala poceni delovna sila. Ne smemo pozabiti, da obstaja še Afrika, kamor se bodo selila nizko plačana delovna mesta enkrat ko bo Kitajska razvita in bo cena dela tam narasla. Šele nato bomo lahko računali na veliko stopno avtomatizacije in zaradi tega ekonomisti ne upoštevajo avtomatizacije v tej meri kot bi si nekateri (beri: ti) želeli. :)
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Poleg cene delovne sile, je tukaj še kvaliteta proizvoda.

Bolje stroj v Sloveniji, kot manufaktura v Etiopiji.

Avtomatizacija bo pa "penetrirala" zelo po modelu mobitelov. Najprej so redki, kar naenkrat jih imajo pa vsi. Pa ne v neki oddaljeni prihodnosti, precej prej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hermes ::

Pri celi zgodi sam ne razumem zakaj bi se ravno ekonomsiti upirali avtomatizaciji?

Tito ::

Ravno kvaliteta proizvoda je pomembna. Saj kvantiteta ne pomeni nič, kvantitete imamo dovolj iz Kitajske, Indie ... Pa vsi vemo, da se nakup ne izplača! Po dveh mesecih ti čevlji razpadejo, majica raztegne in obleka zbledi. NE HVALA! Na kitajskem pa se bo s takim pristopom kaj kmalu pričela recesija, saj cena delovcev raste, cena goriv prav tako, modernizacije pa od nikoder, ker se jim sploh ne izplača preveč v modernizacijo vlagat, ker imajo tak presežek delovne sile. Pri nas je drugače, delovne sile je iz leta v leto majn. Uvažati tuje delovce je preveč rizično (Francija, Belgija - nemiri ... ), tako da nam ostane le avtomatizacija - bolonska strategija, visoko izobraženi kadri ... Ko se bo pojavil problem, da bo preveč delovne sile, se bo skrajšalo delovni čas in povečala učinkovitost dela in tako bomo dosegli kvalitetnejše življenje in večjo gospodarsko rast (nič socialnih problemov - brezposlnost). Ampak tu pa nastopi največji problem, zaviranje razvoja v šolstvu (ker so zastareli kadri na univerzi), zaviranje razvoja v gospodarstvu (ker so zarjeveli direktorji, brez idej in poguma, v svoji aroganci škodujejo sebi, razvojemu podjetju in zaposlenim).

Kako spodbuditi delavce, da se poveča učinkovitost dela:

- ustvarjati dobro delovno okolje, kjer se posluša vsakega zaposlenega in se ga primerno na uspešnost podjetja tudi plača
- optimizacija dela, kar pomeni, da če delovec ne dela nič, naj ne visi na delovnem mestu ampak naj raje poležava doma, ko se bo odločil, da bo kaj delal naj pa pride delat!
- Pravilno vrednotenje dela in razdeljevanje dobička med zaposlene (vsak pa ima možnost, da svoj dobiček vlaga v lastništvo podjetja).
- Če bi bili delavci lastniki podjetja, bi se velko bolj trudili za napredek v podjetju!
- VARČEVALNI UKREPI! Uporaba odprtokodnih programov, zaposlitev pridnih ljudi, predvsem pa učenje, učenje in še enkrat učenje na delovnem mestu, da zaposleni nadometijo izgubo znanja, ki se dogaja na naših prelepih fakultetah.

DEJSTVA:
- Človek s fakulteto je na začtku, brez iskušenj je slabši kader kot samouki neštudirani delavci, zakaj?
- Sredstva za razvoj pogoltnejo večinoma stari post komunistični konglomerati v delovno intenzivnih panogah, zakaj?
- Ko je direktnor uspešen, je praksa da se ga zamenja, zakaj?

:8) :D

Drugače pa strnjeno v eni povedi:

Optimizacija dela, s pomočjo avtomatizacije in učinkovitim nadzorom dela ter spodbujanjem inovativnosti je mogoče postati najbolj konkurenčeno in uspešno podjetje!

Vse kriva je naša politika!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tito ()

amerikanec ::

Primerjava mobilnih telefonov in avtomatizacije je absurdno. Tako kot bi jaz predlagal, da morm bit izvoljen vsaj za edinega in vsemogočnega vodja Evrope, saj Ameriki tudi vlada en debil...

Glede kvalitete pa imam drugačno mnenje. Kvaliteta je lahko identična, neglede na to kje je proizvod proizveden. Primer McDonalds, povsod na svetu boš dobil identičen BigMac, ki bo imel enak okus. S standardi kakovosti in popolno specifikacijo delovnih mest kvaliteta pride sama po sebi. Ne trdim, da je vsa trenutna roba iz Kitajske 1A, a bi vsa lahko bila, saj če se je lahko to naučil Slovenec, zakaj se ne bi mogel še Kitajec???
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

amerikanec ::

hermes: Ekonomisti se ne upirajo avtomatizaciji, le Thomas je reku, da ekonomisti posvečamo premalo pozornosti avtomatizaciji, saj jo v nobenih ekonomskih napovedih ne omenjajo resno. Jz pa sm mnenja, da je večji problem izvoz delovnih mest (npr. Tobačna v Lj) in ima slabši učinek kot avtomatizacija (ta tudi naredi nekaj delovnih mest).
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

hermes ::

Hvala za razlago, zdej je mal bolj jasno. Tukaj se delno strinjam, da v napovedih ni nikjer eksplicitno omenjena avtomatizacija. Po mojem mnenju je logično da če govoriš o tehnološkem napredku misliš tudi na avtomatizacijo.

Je pa res da je večina avtomatizacije nastopa v proizvodnji različni dobrin, vedno več GDP-ja pa je opravljenega v storitvah. Tam si avtomatizacije še dolgo časa ne predstavljam. Mogoče zato ker sem ekonomist :))

Thomas ::

Zato ja, ker si ekonomist.

Eni insiderji pa delamo reči, kot so avtomatične likarice in podobne zadeve. Vidimo bolje od vseh ekonomistov skupaj. Trust me.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

A ne bo fajn?

Mi bomo ležali na plaži, medtem pa bodo roboti kopali premog, upravljali z JE, ti pripravljali koktail, šivali obleke, sekali les ter iz njega delali pohištvo, raziskovali vesolje, gojili solato, razvažali mleko....

Ali pa tako, kot je napisal Douglas Adams, pa ne v seriji Štoparski vodnik, ampak v eni drugi knjigi (se ne spomnem naslova), da so naredili celo robote, ki so namesto vas prestavljali kanale na TV-ju :D Ali pa robota, ki namesto vas gre v nedeljo k maši >:D
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Človek kot je, temu ne bo najbojš kos, se bojim. Še dobro, da taka zlata doba ne bo predolgo trajala. Kvečjemu nekaj let, če bo sploh kdaj prišla.

Jasno, prišla bi in to kar kmalu, vendar je Singularnost prav mogoče bližje. Ali pa vsaj ne dolgo potem.

Tako da ... ta Golden Age bo kratkega veka, če sploh bo kdaj. V nekaj generacijah bi se spremenili v nekakšne langurje. Ko se ne bi grebli več za materialne dobrine, bi lahko postali zelo nasty. Vsaj tempeljski langurji postanejo.

Zakaj? Ker če je okolje preveč prijazno, potem za reprodukcijo tekmuješ z drugimi pripadniki vrste, ki pa niso tako prijazni kot okolje. Precej manj in čedalje manj. Samo tako in tisti tempeljski langurji prenesejo svoje gene naprej.

Tisti v divjini, ki nabirajo sadeže in se izogibajo leopardom ... tiste evolucija dela prijaznejše ene z drugim.

Utopija v Thomas Moorovem smislu je prekletstvo!

Vsaj dokler nimaš absolutne kontrole nad genomom in evolucijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Če pa si prebral Krasni novi svet, pa boš resnično videl, kam nas lahko popelje razvoj. Knjiga je bila izdana v 30 letih prejšnega stoletja in je že kar nazorno prikazala metode vzrejanja ljudi, kloniranje, manipulacijo ... In da ne bo pomote, ravno v to smer gre razvoj.

Res je da bomo nekoč lahko imeli vse materjalne dobrine in da se bo cedil med in mleko, toda za kakšno ceno?

Vprašanje št. 1 če bodo vse naredili robotki (nanobotki, organsko skonstruirane živalce ... ) od česa bomo živeli ljudje?

Če ljudje ne bodo imeli dela, posledično ne bodo imeli denarja in zaradi tega ne bodo mogli več trošiti in krog je končan. Vsem bo šlo slabše. To je en vidik tehničnega razvoja.

Paradoks sodobne družbe je, da čim več pripomočkov za lajšanje življenja je izumljenih bol hitr in stresen je vsakdanjik. Namesto, da se bi razbremenilo človeka se mu nalaga vedno nova bremena.

In glede razvoja, avtomatizacije, pravičnega sveta ... Bilo bi lepo, ampak dvomim da se bo kdaj to zgodilo. Seveda pa se bom za to boril do zadnjega kriplja, čeprav je začetniški optimizem že davno usahnil :\ ...

Thomas ::

Moram pojasnit.

Nič nimam proti Krasnemu novemu svetu, če naredimo še en edit čoveške narave, predvsem pa evolucije.

Imam no, namreč da se da še precej boljš in je škoda tako izgubljat čas.

> Če ljudje ne bodo imeli dela, posledično ne bodo imeli denarja in zaradi tega ne bodo mogli več trošiti in krog je končan. Vsem bo šlo slabše. To je en vidik tehničnega razvoja.

Ne, ne. To pa ni nujno. Ljudje morajo postati samo lastniki, pa to ni problem.

Če bodo pa ljudje delavci - kot hočete komunisti - potem pa seveda. Ne bodo imeli živeti od česa!

Zato sem tako proti "proletarski politiki".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> Če ljudje ne bodo imeli dela, posledično ne bodo imeli denarja in zaradi tega ne bodo mogli več trošiti in krog je končan. Vsem bo šlo slabše. To je en vidik tehničnega razvoja.

To se da pošlihtat in to ni razlog, da si nebi naredili sveta, kjer bi lepo uživali v brezdelju (jaz bi trenutno dosti raje smučal nekje v centralnih Alpah, kot pa sedel na šihtu). Delnice, lastništvo.... Vsak bi moral trdo delati, da bi si "kupil" dva ali pa tri takšne robote. Pol niti sistema nebi bilo treba spreminjati.
Vse je za neki dobr!

Tito ::

Pa smo spet tam, najprej bodo nekateri teško delali da si bodo kupili robota, potem bo prišla druga generacija ki bo podedovala robote in s posojo le teh služila in kupovala nove in rezultat je še večje razslojevanje!

Pa sej neka mera razslojenosti je zdrava, da se pač pokaže da so nekateri ljudje bol ambiciozni kot drugi in dajo več na to, da imajo moč in vpliv v družbi. Ampak ko se pa začne, da ljudje niti za hrano nimajo, čeprav so do neke mere lahko tudi sami krivi ( lenoba, slabe osebnostne lsatnosti ... ), še vedno je osnovna dolžnost civilizacije prehraniti vse človeštvo!

Da seveda, nič nimam proti tehničnem razvoju, tudi meni ne ugaja mislnost, da pa bi sedaj kar vsi morali biti delavci in tovariši ... Ampak če bomo kar na enkrat vsi lastniki kapitala, kje bodo pa kapitalisti? Seveda je teoretično možno, da bi vsak državljan recimo slovenije vlagal v podjetja, katera bi se modernizirala in na koncu nebi več potrebovali delovne sile in lastniki vse kapital si samo delili. Samo kaj ko navaden delavec ne more niti preživeti svoje družine, kaj šele da bi vlagal v delnice!

Edina rešitev za to bi bila:

- Kot davek bi se uvedel nujni delež ki ga moraš vlagati v lastništvo različnih podjetji (ja vem zelo radikalno) - ali pa samo velike olajšave pri davkih pa bi se povečalo vlaganje.
- Zakonsko določen delež dobička ki bi šel na račun zaposlenega, toda tega denarja nebi dobil na roke ampak bi s tem dokapitaliziral podjetje. Tako bi mu z leti v podjetju rasel tudi lastniški delež. (seveda bi to vsem večjim lastnikom smrdelo) Svoj delež bi seveda kasneje lahko prodajal, ampak bi se uvedlo neko obdobje v katerem ne smeš prodajati svojih delnic,
- Spodbujanje vlaganja, zmanjševanje davkov na obresti ...
- Varovalke, da nekateri posamezniki nebi obvladovali prevelikega kapitala, da se ustvari dijamantni model socialne strukture prebivalstva!
- Progresivna obdavčitev davka na dobiček.

In še mnoge reči. Prvo kar pa je potrebno pa avtomatizirati državno upravo in ZDESETKATI število zaposlenih v njej!

gzibret ::

> Edina rešitev za to bi bila:

Rešitev ni nikoli edina. Razen morda pri matematiki.

> Kot davek bi se uvedel nujni delež ki ga moraš vlagati v lastništvo različnih...

Moderne države ne slonijo na tem, da nekaj moraš. Edinole zapovedujejo, kaj ne smeš, ne pa kaj moraš. Moraš samo umreti in nič drugega (zaenkrat).

Pa če bi vsi morali vlagati v deleže - si predstavljaš, kam bi poletela cena delnic? V stratosfero, če ne v orbito ali še dlje.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

> Prvo kar pa je potrebno pa avtomatizirati državno upravo in ZDESETKATI število zaposlenih v njej!

Avtomatizira se pač tisto, kar se lahko, kar se najprej najlažje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Tudi niso roboti edino, niti najpomembnejše sredstvo avtomatizacije. Izboljšava na tekočem traku, inštalacija simple avtomata, ukinitev nepotrebnega procesa, računalniški program ... lahko naenkrat zreducirajo več človeških opravil, kot bi jih robot.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Se strinjam, da so prepovedi in obligacije nesmislne in samo kličejo po kriminalu in upornikih. Pa tudi res sem se narobe izrazil kot edina rešitev :), nekako postavljamo teorije ... Seveda se bo svet obrnil kot se bo >:D ...

Glede avtomatizacije, absolutbno se strinjam, da ne gre toliko za sam tehnološki razvoj ampak za način mišlenja. Recimo tipični primer neumnosti delodajalca: "v službi moraš bit 8h na dan, neglde na to a kaj delaš ali ne ...". ZAKAJ?

Kaj če narediš svoje delo v 3h urah, zakaj nebi mel možnosti, da si vzameš dopust? Mislnost, da če človek ni na delovnem mestu, da mu skozi okno frči denar je zgrešena.

Optimizacija dela ni samo to, da delovcu postaviš pred glavo tekoči trak. Pomembnejše od tega je, da je delavec pri stvari, da zna delati z vsemi aparaturami in da ob morebitnih posodobitvah tudi sam predlaga, kaj mu bi olajšalo delo, kaj naj se naredi, da bo proces stekel lažje hitreje brez zapletov.

amerikanec ::

Kar ste v zadnjih nekaj postih povedal me prou preseneča. Vse kar ste našteli se NE bo zgodilo v času našega življenja pa tudi če bomo živeli do 100 let in sm jz star 12 k to pišem...
Ne rečem, da ne bomo nikoli do tja prišli... to je seveda čisto možno.

Se pa močno strinjam s Titom, ker se mi zdi ena ključnih rešitev, da delovci v določenem obdobju vložijo nek določen znesek v svoje podjetje. Pripadnost do podjetja bi se jim s tem povečala in bi tudi vedeli v podjetju za koga delajo (zase). In to bi moralo biti PRISILJENO od države, saj bi s tem želeli pomagat delavcu. Nekaj takega kot zdravstveno zavarovanje, ki se vsakemu zdi predrago, dokler ne zboli. Vsak ki se vsaj malo spozna na ekonomijo ve, da delnice nebi pretirano narasle...

gzibret: Moderne države slonijo na tem da neki moraš! Tukej pridejo v poštev DAVKI, razna obvezna zavarovanja, občinski prispevki, vojaški rok (v nekaterih državah)...
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Klinc gleda mojega delodajalca! Ni on moj ljubček al kaj, da mu bom še denar dajal! A ste trapast? Dam raje v delnice konkurence, če ji gre boljš!

Isto velja tudi za mojega zposlenega! Dam mu, kolikor je treba plus toliko, da maksimalno dela. Najrajš pa nič, da mi vse podelajo stroji.

Tito in amerikanec se motita če mislita, da ljudem diši kakšen korporativizem. Tudi če jim, je recept za katastrofo.

Široko delničarstvo, ownership society, to je daleč najboljši recept.

Kako pa amerikanec gleda na prihodnji razvoj je pa tko ... kot netehnični ljudje na splošno gledajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> gzibret: Moderne države slonijo na tem da neki moraš! Tukej pridejo v poštev DAVKI, razna obvezna zavarovanja....

Heh. Zakaj pa je Jolanda Čeplak postala državljanka Monaka?
Pa klošarji tudi plačujejo davke in zavarovanja? Morda DDV ob nakupu flaše in to je to.

No, maš pa prav, da davki se pa res morajo plačat. Vsaj v teoriji.
Vse je za neki dobr!

Tito ::

Thomas, kaj pa boste naredili tehnični ljudje za prihodnost?

Sem nekaj časa nazaj spraševal, kaj menite o tehnokraciji, meni se ideja strašansko dopade, samo, problem je, da znanstvenikov politika ne zanima dovolj. Politiko ljubijo samo ljudje kot je barbika (Pahor, za neuke). Navadnemu izobraženemu človeku pa je malo mar, za politiko, večina si ne vzame niti toliko časa, da bi prebrali časopuis! Sej prebere šport, vreme in črno kroniko, vse ostalo je pa že presežek ... >:D

Kaj bi se lahko storilo na tem področju in to relativno hitro? Ali je spet potrebnih 1000 let, da se bo kaj premaknilo?

amerikanec ::

gzibret: Evoti! Hvala da si mi pomagal in dal še praktičen primer, kako so ljudje primorani. Jolanda se ni mogla izogniti davku in je zato šla v tujino, kjer bo tudi MORALA plačat davek, samo manši.

Thomas: A more človek študirati en tehničen fax, da se lahko okrona z nazivom "tehnični tip"??? V takem primeru ste TEHNIKI sami sebi v napoto, ker ponavadi ne vidite široke aplikacije izuma. Primer gramofon, izumitelj je predvideval, da se bo uporabljal za kr neki, dolker niso ugotovil da bi blo dobr za posnet zvok. Podobno laser, ki je ležal v predalu par let predn so ga patentiral. Tehnična modela k sta ga izumla tud vedla nista kako široka bo uporaba.

Še en bl moderen primer da ne boš reku kako sm v zgodovini. Tehniki izumljajo vedno bolj zmogljive računalnike, ki pa ne najdejo široke uporabnosti. Tako za povprečno družino oz. povprečno podjetje popolnoma zadostuje najslabši model na trgu. Ko se bodo kupci enkrat zavedal, da je čist useen ker računalnik imaš, če boš na njem uporabljal le office, bodo imela velika računalniška podjetja problem, ker trg zahtevnih kupcev ni velik. Tehniki, ki bodo pa to razvijali bodo pa razočarani, ker jim bodo ekonomisti zaprli pipco za razvoj...
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Tito ::

Tu se pa nekako nebi strinjal s tabo, razoj v računalniški tehnologiji ni namenjen sam sebi ampak vedno močnejšim računalnikom, kateri nato lahko poganjajo vedno zmoglivejše aplikacije. Tudi Office ratuje vedno bolj požrešen. Že res, da lahko skoraj vse narediš z Office 95, samo poleg kakšnega teksta si človek kdaj zaželi zaigrati še kakšno igro, si ogledati kakšen film, ali prekodirati kakšno glasbo ... Glavni cilj pa je, da bodo naredili tako zmogljive računalnike, da bodo že neke vrste UI (AI).

:\

Drugače pa lahko gre tudi za varčnejše računalnike, ki bodo za enako zmogljivost porabili veliko manj energije in tako dalje, to vse v en koš metati ni smislno :) ...

amerikanec ::

Mogoče sm se narobe izrazil in tudi nočem tlele na široko debatirati o razvoju računalništva (nej kdo odpre novo temo), a še useeno ostajam pri svojem stališču. Hardware se razvija veliko hitreje in aplikacije niso zmožne oz. so bolj varčne kot so zmogljivosti. To se že dogaja, saj vidimo, da imajo matične plošče integriranih vedno več stvari (grafične, zvočne, usb, mrežna kartica) in lahko pričakujemo da bo tega vedno več (ram, procesor). To kaže na to da razvoj ni več toliko pomemben na zmogljivost temveč na marketing.

Računalniki (hardware) pravkar prestopa mejo, kjer so večje zmogljivosti smiselne SAMO za strokovnjake in zveste igralce.
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

drejc ::

Še en bl moderen primer da ne boš reku kako sm v zgodovini. Tehniki izumljajo vedno bolj zmogljive računalnike, ki pa ne najdejo široke uporabnosti. Tako za povprečno družino oz. povprečno podjetje popolnoma zadostuje najslabši model na trgu. Ko se bodo kupci enkrat zavedal, da je čist useen ker računalnik imaš, če boš na njem uporabljal le office, bodo imela velika računalniška podjetja problem, ker trg zahtevnih kupcev ni velik. Tehniki, ki bodo pa to razvijali bodo pa razočarani, ker jim bodo ekonomisti zaprli pipco za razvoj...


Neumnosti klatiš.

1. Za domačo uporabo se večinoma prodajajo dobri compi, ker mulci poganjajo igrce, ki pa so najzahtevnejše (in najdražje) aplikacije za PCje. To nekak vključuje 9/10 familij k majo otroke, aritmetka ti pa naj nebi delala težav ane? (Moji tastari recimo še vedno uporabljajo Athlona700 z 128mb rama.)

2. Primarni sektor prodaje PCjev niso familije ampak podjetja. Ta imajo iz praktičnih razlogov (hardver ne sledi softveru, support cycle,...) amortizacijo 2-3 leta.

3. Hitrosti računalnikov so še vedno daleč premajhne za potrebe dobrobiti človeštva in ekonomije (simulacije, foldanje proteinov, genski algo....), tako da brez skrbi, ga ni pomembnega "finančnika/ekonomista" v resni velki firmi (IBM, MS, ...), ki ni hkrati še boljši strokovnjak (phd,masters) iz tehničnega področja.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

Aha pozabil sem omeniti razvijalce iger, ker si se očitno obesu na domačo uporabo. To je ena taka breed ljudi ki imajo recimo teorijo in idejo za Ray tracingom (google it) razvito že like 10 let in še vedno niso prišli na svoj račun, ravno zaradi kompleksnosti izdelave hardwired tovrstnega kosa silicija. Softverska rešitev (samo procesorska) je pa 1000X počasnejša.

p.s.: tole o grafičnih ti loh Senitel mal bl podrobno pove, če ga prašaš

EDIT: neumnosti ;)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

amerikanec ::

Tu se ne želim poglabljati v temo računalništva (ker je tema nekaj popolnoma drugega), a se z veseljem udeležim debate, kjer bi razčistili, ali je smiselen tako hiter razvoj strojne opreme, ali si razvijalci koplejo lastni grob...
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Tito ::

Glede na to, da si na bolj računalničarski strani si verjetno eden izmed edinih ki tako misli :).

Ampak če smo realni ne mormo uvrščati vse foldinge kot neka splošna aplikacija, po kateri bi se merilo kako zmogliv računalnik je potrebno kupiti! Že res, da nekateri to jemljete preveč resno ampak vseeno ;)...

Recimo sam imam največ izkušenj z web aplikacijami in lahko povem, da gre trend v to smer, da bi čim več podatkov obdelal klient, da se stražnik razbremeni. Da pa to omogočiš pa rabi bit prejemnikov računalnik dovolj močan. Minili so časi, ko si postavil en močan računalnik in se potem skoraj nič ni delalo na klientu. Vedno več je javascripta (DHTML), jave, vektorska grafika ... Prihodnost pa nam lahko prinese še mnogo več, tako da se pač ne moram strinjati z zgornjim stališčem ...

Je pa po drugi strani resnica, da se počasi računalništvo ne razvija s tako hitrostjo, kot bi se lahko, ampak o tem je bilo že toliko napisanega :)... :D

Thomas ::

Bom tale moj donesek iz avtopilotov dal še sem. Še bolj spada tukajle sem.


Tako kot vedno več denarja zapraviš za mehanike na novih avtih? Prvih nekaj let ga praviloma sploh ne vidi.

Avtodiagnostika na modernih letalih, pa tudi moderne napreve serviserjev, manjšajo tudi ta opravila.

Si bil kej pri vulkanizerju lejtli? Poglej recimo uravnotežanje koles. Elektronska diagnostika je standard. Gume nimajo več nogavic (zračnic) že davno ne in tudi snemanje/natikanje gum ni več ročno, kot je nekdaj bilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> ali je smiselen tako hiter razvoj strojne opreme, ali si razvijalci koplejo lastni grob...

Ti kot ekonomist, bi lahko vedel, da kopljejo grob svoji konkurenci, če se ta obotavlja.

Ampak pustimo to!

Kako ti ni jasno, da je pravi mali čudež že dosežen. Namreč, da 1/4 svetovne produkcije industrijski dobrin, naredi samo 10 milijonov delavcev. Morda tudi 12 ali celo 14 milijonov, če šteješ snažilke, direktorje in podobne zraven.

Industrijska produkcija v Ameriki ni bila še nikdar tako velika in že 100 let ni v tem sektorju zaposlenih tako malo ljudi.

Kaj ti daje srčno vero, da ne bi mogli kmalu odpustiti tudi zadnjih proizvodnjih delavcev?

Da je pa v storitvah kakšna posebna magija, strojem nedosegljiva, je pa tudi naivno razmišljanje. Zelo naivno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Prej bi rekel, da je to nekaksen konsenz med tranzicijo k popolni avtomatizaciji. Zato, da so storitve rezervirane za cloveka. Ker clovek po mojem mnenju mora nekaj poceti v svojem vsakdanjiku. Ne vem in niti si ne predstavljam, kako bi zgledalo, da bi vsi (ali vecina) kar na enkrat ne bi imeli nobenih obveznosti. Zato menim: storitve - clovek. Pac, psiholoska fora. Isto, kot pri pilotih.

amerikanec ::

Se strinjam, da se storitve v veliki meri da avtomatizirat, le da ta postopek še ni tako razsežen (npr. online banking, shoping...). V ameriki pa produktivnost MALO raste zaradi avomtatizacije, v veliki meri pa zaradi tega, ker se delovsko intenzivne panoge selijo na Kitajsko. V ameriki so ostala le podjetja, ki so že bila avtomatizirana kar nekaj let.

Da spet mal pridem na bistvo teme, ki je: Ekonomija (Tehnologija ji diha za ovratnik)
Ekonomiji tehnologija nikoli ne bo dihala za ovratnik, saj bi v tem smislu lahko rekli, da matematika diha fiziki za ovratnik. Delujeta vzajemno.

Ekonomija je družbena veda in se temu primerno tudi spreminja. Ideje se rodijo, imajo ali pa nimajo razcvet in do sedaj so se še vse pokazale v večji ali manjši meri za pomankljive...
"Zdrava pamet je od vseh reči na svetu porazdeljena najbolj enakomerno:
Vsakdo nemreč meni da je ima zadosti." Rene Descartes

Thomas ::

Sem že parkrat navedel primer, ko je biologija zadihala fiziki za vrat. V 19. stoletju. Lord Kelvin je rekel, da je to smrt biologije, vendar je bila le smrt njegove variante fizike.

Tako da ne se zavaravat o kakšnih harmonijah, drugih kot so logične implikacije.

Kar se tiče proizvodnega sektorja v Ameriki, je outsourceing na Kitajsko in Indijo manj pomembna zgodba, kot je recimo nova Toyotina tovarna v USA, ki ne bo imela nobenega proizvodnega delavca, takorekoč.

Delavci se odpuščajo iz fabrik, proizvodnja pa je vse večja. 10% zaposlenih Američanov v manufacturingu v ZDA, hkrati pa 1/4 svetovnega outputa.

Vsak dan manj delavcev naredi vsak dan več.

Zato je "bitka za odpiranje novih delovnih mest" - potrata denarja. Tudi v Sloveniji, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Greva z nevone avtomatizirat dalje ... cel popoldne, do večera. Da bi drugi imeli manj dela. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Če moje delo avtomatiziraš, bom jz za kazen oziroma iz hvaležnosti tvoje. Pol greva pa lahko skp na center za socialno delo po vlogo.

>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avtomatizacija in prihodnost človeštva (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
959825 (3290) TheBlueOne
»

Foxconn bi se širil v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7625924 (23724) Mr.B
»

Kaj bomo pa z [vstavi poljubnega delavca]? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748254 (5132) slovenija T
»

Zanimivost glede Busha (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15116328 (13599) undefined

Več podobnih tem