» »

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

Ekonomija. (Tehnologija ji diha za ovratnik).

««
«
1 / 9
»»

Thomas ::

O tem je že bilo besedi precej. Ampak začnimo spet, tokrat prosim bolj resno. Raznih "hate Bush" izpadov - please, don't, bi lepo prosu!

Zanimiva debata je že bila z attacikom, ki je oporekal moji prognozi, da zaposlenost se bo ločila od gospodarske rasti, ker avtomatizacija bo postala huda.

Se to že dogaja? Ja in ne. Medtem ko so v ZDA pridobili 120 tisoč novih delovnih mest, se je produktivnost v enem letu dvignila kar za 8,1%. Toliko, kot bi odprli 10 milijonov novih delovnih mest. Link!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

Mene pa le zanima, kje bodo ljudje dobili delovna mesta, ko bo enkrat vse avtomatizirano? Se bo morda vrnil socializem in bo vsakemu dobrovoljno dal mesečno plačo brez dela? No, to me zanima, kako ti na to gledaš. :)

Double_J ::

Ja samo, da bo minimalni zajamčen dohodek, ki trenutno znaša 50.000sit, dovolj za razkošno življenje.:)

undefined ::

> minimalni zajamčen dohodek, ki trenutno znaša 50.000sit, dovolj za razkošno življenje

Ok, tak sistem si pa nedvomno tud jest želim, saj je celo bolj idealističen od samega Marksizma. :))

TESKAn ::

Ko bo enkrat vse avtomatizirano, bomo lahko vsakemu zagotovili udobno življenje, ne da bi mu bilo treba delat. Kdor bo pa hotel nekaj več, mu ne bo nihče branil - in na voljo bo imel resource, da si bo svoje želje izpolnil. Bo pa treba dat neko varovalo, da ne bo prihajalo do kakih p******* potem. Za to (postavljat pravila in enforcat le - ta) bomo pa rabili neko centralno telo.
In z denarjem bomo pa, IMHO, do takrat že opravili...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Double_J ::

Če se bomo kopali v dobrinah in jih bo praktično neomejeno, tudi ne bo potrebno kaj dosti plačati zanje. Tako kot danes za vodo ne.:)

undefined ::

Saj pravim, to je dosti bolj sanjski idealizem, kot pa marksističen realizem. Sem vsekakor takoj za to. :)

Thomas ::

Marx je bil zato, da se profit spremeni v mezde. Torej, da bi delavci odstranili kapitaliste in jim posledično nehali plačevati tisto (cca. 10%) maržo imenovano tudi profit. Po njegovem bi potem šlo za plače 43% namesto 33%. To je za statično družbo izgledalo kar precej. Vsaj Marxu, ki s kakšnim resnejšim napredkom sploh ni računal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Mislim, da je največji problem za uvedbo novosti, ravno v miselnosti ljudi. Primer: V firmi, kjer delam, na večino predlogov o uvedbi česa novega, big boss odgovarja v stilu ne,to ni za nas, tega ne potrebujemo... obenem pa stoka, da je težko še kje dobiti naročila... Seveda, če imaš tehnologijo (in miselnost) staro 50+ let.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Lucas ::

Če se bomo kopali v dobrinah in jih bo praktično neomejeno, tudi ne bo potrebno kaj dosti plačati zanje. Tako kot danes za vodo ne.

Kot prvo...voda je tebi morda res samoumevna in neomejena...ampak srečo imaš (ne samo ti, ampak mi vsi tule), da jo imamo takšno kot je.
Ko bo treba vodo za pitje kupovat obvezno in ne iz pipe točit bo verjetno razmišljanje drugačno.

Glede neomejenih dobrin...

Recimo da nekdo izumi postopek...s katerim je moč vodo uporabljat namesto bencina. Koliko časa mislite, da bi ta človek še živel? Verjetno bi ga nek naftni lobij pihnil prvo minuto ko bi izvedel za ta "čudež".

Hočem rečt naslednje...tisti, ki imajo danes moč, si niti ne želijo (pre)velikih sprememb v gospodarstvu...vsaj tistih sprememb, ki bi "obrnile" svet na glavo.

Večina se še dolgo ne bo kopala v drugih dobrinah...razen vodi, pa še v tej se marsikdo ne more

:)
I was here...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lucas ()

Thomas ::

Avto na vodo? ČETUDI bi bil možen, ustrelil te zaradi tega ne bi nihče. Niti to ne bi bilo tako pomembno, kot je dejanski razvoj, ki pa se dogaja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Malo še o številkah. Financah iz dne 3.11.2003 članek o tej močni rasti gospodarstva in kako jo v ZDA dobijo in teh 8 in več % še zdaleč ni toliko veliko kot je na prvi pogled videti in kako si prilagajajo številke tako, da metodološko niti približno niso primerljive z evropsko številko in je na prvi pogled zelo zavajujoča.

Mislim, da je največji problem za uvedbo novosti, ravno v miselnosti ljudi.

Lepo povedano, lep primer za to je tipkovnica po katerih tipkamo.

p.s. je pa rast večja kot v EU da se ne bomo spotikali ali da ne bo nesporazumov.

Thomas ::

Mau si pomešal, Vice. Tale podatek o rasti produktivnosti je še čisto frišen. Na Financah so ga pa kritizirali že dneve nazaj? Na Financah naj pod droblogned vzamejo rajši SLO gospodarski položaj. Čisto tako za trening.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Vice ::

Thomas se strinjam pa tudi če bi se več poglabljali bi se premalo :D

p.s. napača

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

MadMicka ::

Drugač, a se vam ne zdi smešn, da po eni strani človek leta po vesolju levo in desno, dalje nekateri umirajo zaradi bolezni, ki jih povzroča preobilica hrane, po drugi strani po nekateri umirajo zaradi lakote.

Hotu sm pa to rečt, da seveda tehnologija neprimerno bolj prispeva k produktivnosti, kot človeška sila. Vendar to lahko na kratek rok pomeni, da potrebujemo manj zaposlenih, ali pa da tisti, ki so zaposleni, manj delajo. Na dolgi rok pa bo to pomenilo manj zaposlenih. Problem pa bo, kako naj država pobere denar od lastnikov in ga razdeli med rajo. Mednarodne korporacije se bodo po proračunu lahko mirno kosale z večino držav in potem bo nastal dejanski problem, kako zagotoviti socialne transferje od bogatih k revnim in tak problem bo še 100 krat bolj pereč kot danes. Namreč, bolj ko bogati lahko živijo izolirano od revnih, manj jih zanimajo socialni transferji.

Pa sploh ne, da bi bil jaz pesimist. Do sedaj je človeštvo je napredovalo in ni razloga da tako ne bi bilo tudi v bodoče. Bomo že našli prave rešitve.

BigWhale ::

Hm, tehnologija diha za ovratnik vsem takim fiktivnim 'vedam'. Ekonomija je ena izmed njih, ki je najvecja in najopaznejsa.

Zakaj fiktivna? Zaradi tega, ker tocno to je. Valutni tecaji, borzni tecaji, vse je bolj ali manj navidezno, 3/4 'denarja' je samo zavedenega nekje v eni bazi podatkov. Pobrises bazo podatkov, pobrises ekonomijo, spet smo na blagovni menjavi.

To je dovolj dobro samo za nek dolocen cas. Potem bomo zlezli nad to, ali po Marxu (very unlikely) ali pa takrat, ko cloveska delovna sila ne bo vec potrebna.

MadMicka:

Razlike v slojih in distribuciji hrane so zaradi tega, ker prvic, smo ljudje egocentricna in sebicna bitja (zakaj bi sosed en snicl, in jaz enga, ce lahko ja dva!), drugic pa zaradi pomanjkljive tehnologije, ki ne omogoca enakomerne distribucije hrane. Ko se bo eno od tega spremenilo, bo 'bolje' (v narekovaju zato, ker kitajcev in indijcev je ze zdaj po milijarda vsakih ;) )

Valentin ::

Seveda se strinjam z naslovom te teme. Je pa še ena stvar tukaj - vprašanje energije.
Torej, morali bi pogruntati kak drug poceni način izkoriščanja energije (hladna fuzija?). Ko bo enkrat energija takorekoč zastonj in dostopna vsakomur, bo pa posledično tudi ekonomija samo še zgodovina...

undefined ::

Vprašanje je...

1.) Bo hladna fuzija kdaj realizirana?

2.) Bo open source, al bo v rokah bogatašev, ki bodo tržili težke pare? :)

kopernik ::

Meni se pa zdi, da je potrebno gledati na službe tudi iz drugega vidika. In, ali je že kdo pomislil, da v bistvu delamo zmeraj več in ne zmeraj manj ? tehnologiji navkljub

TESKAn ::

IMHO bomo pred hladno fuzijo ugotovili, kako izkoristit energijo, ki je v zemljini sredici.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn ::

Kopernik: zmeraj manj pa je, po moje, fizičnega dela, ker imamo za to vedno več strojev.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

frenk ::

dela bo dost fantje, dokler ne razvijemo dovolj sposobne AI, ki bo lahko razmišljala namesto nas...pa še potem bo dela dost...le drugačen bo:)

Vice ::

frenk se strinjam to se tudi vidi v razliki med industrisko in informacijsko družbo. Danes v informacijski "dobi" je avtomatizacija večja kot v industrijski s tem da je brezposelnost danes tudi manjša in velik del današnjih delovnih mest takrat ni obstajalo. Avtomatizacija proizvodnje predstavlja svetovni trend, čeprav ni tako izrazit kot so pričakovali v 80-tih letih, se bo to večanje produktivnosti glede na št. zaposlenih iz leta v leto večalo in še večje bo in delati primerjave za neko obdobje nazaj so brezpredmetne, ker če tega nebi bilo bi bila pa res žalost.

Grey ::

Če bomo pridni lahko v roku enega leto to vse opravimo...pometemo z nižjimi poklici(ki so nepomembni za razvoj), katere lahko nadomestijo roboti, zamenjamo državni sistem, politiko,...energija bi lahko bla že zdej zastonj...ne rabmo nekih "božjih čudežev" kokr so hladna fuzija ZPE in podobne fore. Stvar je le v organizaciji. Stari ljudje, ki so zdej na oblasti so preveč konzervativni in preveč materialistični. Pravo oblast ima tu politika oz. država. Naftni mogotci ne morejo tut prdnt če jim ne boš realiziru njihovga denarja al pa zmrznu račun. TI lahko pihneš njih in prevzameš oblast(grdo povedano) naftnih ploščadi...
Sližb bo čedalje manj. Tko kt je en tuki napisu, službe bojo sam dodatni zaslužek, tist k bo hotu delat naj gre in zasluži dodatni denar...tko al tko rabimo samo "možganske" delavce, ki bojo sposobni razmišljat in ustvarjat nove čudeže tehnologije. Osnovna plača+malo več za dodatne stvari bo zagarantiran denar. Družba je in bo primorana bit bolj socialna, ker je tole kar mamo zdej ena totalna beda.

username ::

Mene pa le zanima, kje bodo ljudje dobili delovna mesta, ko bo enkrat vse avtomatizirano?

saj ne more biti vse avtomatizirano. kreativna, intelektualno zahtevna opravila zahtevajo človeka, izdelavo materialnih dobrin pa lahko opravijo roboti (ali pa Malezijci).

že danes je na Zahodu velika večina delovnih mest izven proizvajalnega sektorja (manufacturing sector). delavci v tovarnah so preživet koncept, deindustrializacija je ne zaželena, ampak nujna.

tehnologija ne diha za ovratnik ekonomiji, ampak tistim, ki obeh ne razumejo in se oklepajo miselnosti 19. stoletja. eden takih kljukcev je žal tudi npr. rektor Jože Mencinger, ki se je v zadnji oktobrski Sobotni prilogi spet znebil par blesarij.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

IMO .... deindustrializacija in deagrarizacija in potem še deservizacija družbe (kar se delovnih mest tiče) bosta posledica razvoja tehnologije. Za takrat predlagam delničarstvo državljanov v korporaciji država. Enako število delnic (eno) in na osnovi tega plačevanje dividend vsem državljanom. Kar pa ne bi bilo slabo že prej, četudi bi bili donosi ... 1000 SIT po delnici na leto. Prostovoljci bi lahko potem pomagali ostarelim, dokler roboti ne prevzamejo tudi tega, ali dokler stari ne začnejo dobivat anti ageing tablet. Mimogrede, prve pridejo na trg daljnega leta dvatisočinštiri! Se prostituirali, dokler roboti ne prevzamejo tudi tega ali dokler se ponudba in povpraševanje sexa ne izenači pa tudi atraktivnost postane splošna lastnost. Takrat je prostitucije konec. Tudi druge gospodarske panoge bodo zamrle. Jasno, kot pridobivanje denarja. Mogoče samo še za ugled, da se bo šlo. Ma well, anyway .... new regime ante portas.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> saj ne more biti vse avtomatizirano. kreativna, intelektualno zahtevna opravila zahtevajo človeka, izdelavo materialnih dobrin pa lahko opravijo roboti (ali pa Malezijci).

Torej, kot sem razumel, ena klasa ljudi bo vedno delala, druga pa ne. Pa a ni že danes tako in konec koncev, a ni blo že od nekdaj tako? Bogati ne delajo, reveži pa delajo. Hvala za potrditev dejstva, da tega tudi v prihodnosti še ne bo konec. :)

kopernik ::


Bogati ne delajo, reveži pa delajo.


lol, ne moreš metati vseh ljudi v en koš. Tudi tisti, ki ima denar, ga mora nekako dobiti. Nekaj srečnih izbrancev ga dobi na lahek način (dedovanje, loterija, itd.), preostali "bogataši" pa to postanejo s trdim delom in iznajdljivostjo. Nič ne nastane samo od sebe. Seveda s tem ne trdim, da revni ne delajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

undefined ::

Nihče ne postane bogataš s trdim delom. Najbolj "trdi" delavci so namreč rudarji in ljudje na podobnih področjih, pa tak ne bo nikoli postal bogataš. Dedovanje ali loterija pa ni več trdo delo. :)

kopernik ::

seveda postane... mcdonalds, walmart, razna IT podjetja (od Gatesa do Jobsa)... vsi so postali bogataši... s svojim delom

Double_J ::

Babica mu vsak večer pravi pravljice o plemenitih siromakih ter oderuških bogatinih.

Oziroma mu jih je pravila. Posledice so pa danes vidne.:)

Barakuda1 ::

Ostanite prosim pri temi, brez neokusnih cinizmov na račun drugače-mislečih.
Hvala.

username ::

Torej, kot sem razumel, ena klasa ljudi bo vedno delala, druga pa ne

v bistvu, ja. ampak tudi tisti Malezijci bodo enkrat nehali samo superge šivat in bodo napredovali v bolj kreativne in bolje plačane poklice (no saj se to že dogaja). potem bodo fizično delali eni drugi ljudje, v končni fazi pa itak samo še roboti. samo raznih antiglobalistov Malezijci ne smejo poslušati, sicer bodo "osvobojeni" dela v tovarnah ter se bodo lahko spet preselili na riževa polja, kjer bodo kot stoletja prej delali za bivoljo ritjo. v najboljšem primeru.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

undefined ::

> seveda postane... mcdonalds, walmart, razna IT podjetja (od Gatesa do Jobsa)... vsi so postali bogataši... s svojim delom

Noben od teh postaviteljev dotičnih podjetij ni trdo delal, prav tako kot tud dobitnik loterije ne dela trdo, le kartice si kupi za 200 SIT. :)

kopernik ::

ja, kako je pa delal? cele dneve so delali, da so si prigarali vse skupaj. Boš rekel, da npr. Jobs ni delal in se je Apple kar sam postavil na noge ?

undefined ::

> Boš rekel, da npr. Jobs ni delal in se je Apple kar sam postavil na noge ?

Ja pruha verjetno pri tem svojem delu ni dobil. Sicer pa ne vem zakaj sedaj omenjaš Jobsa, ko pa si poprej omenjal Gatesa, ki je dosti bolj uspešen. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

kopernik ::

aaaa, zdaj vidim kaj tebe moti. Fizično vs. mentalno delo. Potem pa tako povej. Fraza "trdo delati" se ne nanaša samo na fizično delo. Kolikor vem. Jobsa sem pa omenil, ker je pač eden izmed bogatih ljudi. (prej sem ga omenil poleg gatesa)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

undefined ::

> aaaa, zdaj vidim kaj tebe moti. Fizično vs. mentalno delo.

Najhujše mentalno delo imajo v šolah učiteljice, v vojski komandirji in generali, od katerih nihče ne bo šel v penzijo kot "bogat prasec". S tem se pa Jobs in Gates niti primerjati ne moreta, na samem mentalnem nivoju napora. Lažje je pisat nek program, kot pa pisat meme ljudem, ki jih ne razumejo. :)

BigWhale ::

> Noben od teh postaviteljev dotičnih podjetij
> ni trdo delal, prav tako kot tud dobitnik
> loterije ne dela trdo, le kartice si kupi za
> 200 SIT.

Ti enacis vlozeno delo v postavitev nekega podjetja (kateregakoli ze hoces dat za primer!) z delom, ki ga vlozi v svoj dobitek nekdo, ki zadane na lotu?

Sestopi z oblaka na kateremu plavas, ker drugace bos enkrat dol padel, pa bo fejst bolelo.

PS: Lahko bi dodali nek nov feature... Ignore. To bi bilo nadvse prikladno!

undefined ::

> Ti enacis vlozeno delo v postavitev nekega podjetja (kateregakoli ze hoces dat za primer!) z delom, ki ga vlozi v svoj dobitek nekdo, ki zadane na lotu?

Nauči se brati in morda boš razvidel, da jest tega ne delam.

> PS: Lahko bi dodali nek nov feature... Ignore. To bi bilo nadvse prikladno!

Bolje zate, da ne. Ker drugač boš še bolj plaval v oblakih. :)

McHusch ::

Thomas, kako bo z izobraževanjem po tem, ko bo tehnologija pometla z obveznim delom (torej, ko bo zagarantiran socialni dohodek)?

Kolikor poznam razmere v recimo osnovno- in srednješolski populaciji, potem skorajda nihče več ne bo hodil v šolo, češ saj službe na rabimo, kaj nam izobrazba nuca. Res malo se jih uči zase in za življenje, ampak predvsem zato, ker se je pač treba. Za šiht.

Nam pretita stagnacija ali celo nazadovanje?

undefined ::

McHusch, vzporedno s tehnologijo se mora izboljšat tud šolstvo, to je menda samoumevno, da je današnji sistem absurd. Vsaj pri nas. :)

Thomas ::

Izobraževanje je tehnološki problem. Seveda pa motivacija za učiti se BO padla. Dokler ne bo potem Google implantov ... bodo mnogi prav prisrčno omejeni. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

undefined ::

Thomas, LOL! Tam ti bo pa potem katerakoli vlada našopala v glavo karkol bo že želela. Plus tega bo imela popolno kontrolo nad Googleom, tako kot ima sedaj RIAA, ko so morali odstranit vse sporne Kazaa linke. To bo potem new way of brainwashing technique. :))

Thomas ::

Če je v principu možno, da bi vse zašuštrali, še ni rečeno, da bomo res. Kakšna vlada neki, da ti dirigira svoje poglede, če jih niti nima - glede večine stvari. Vsaj če je demokratična, potem o astronomiji ali iskalnih tehnikah v Googlu nima stališč. Seveda pa tudi Google rabi konkurenco in implanti so tudi zamenljivi. Softwaresko. Sicer pa ta inter regnum ne bo dolgo trajal. Lahko da bo Singularnost prehitela celo 20% splošno nezaposlenost. To se mi zdi še najbolj verjetno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Izobraževanje je tehnološki problem. Seveda pa motivacija za učiti se BO padla.
Če bi šlo vse v to skrajnost kot praviš potem bi mogla naraščati. Čemu bi padla, če bi bila tehnološko vedno manjši problem?

Thomas ::

Za nekaj časa se lahko vzpostavi nekonkurenčna družba obilja, kjer bi mnogi izgubili voljo do učenja. Kaj se bo učil, če pa ne rabi. V tem smislu. Pa čeprav mu nasproti prihajajo vedno lažje tehnike učenja. Ne pa vsi tako, jasno.

Vendar "Zlata doba" po moje ne bo dolgo trajala. Bo že kar pred njo prišla Singularnost, ki pomeni tudi povsem lahek dostop do kakršnekoli informacije. "Pomisliš in veš". Celo prej bo najbrž to, kot pa neka klasična družba obilja. IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Za nekaj časa se lahko vzpostavi nekonkurenčna družba obilja

Se mi zdi da naša miselnost in hotenja niso ustvarena, da bi bili sposobni imeti takšno obilje, oz. možnosti se manjšajo in ne večajo prej bomo prekrižarili vesolje ko pa imeli "Zlato dobo", mogoče s pomočjo genetike in šraufanja po našem DNK. :D

BigWhale ::

> Če je v principu možno, da bi vse zašuštrali, še ni rečeno, da
> bomo res.

V resnici je pa tako, da ce je v principu mozno, da se vse zasustra, potem se ponavadi to tudi zgodi.

;)

Thomas ::

Ja, maš prav. Vse prerado se zgodi. To dejstvo je treba vnest v vhodne enačbe, da ga ne bi imeli v končem rezultatu. Tolk smo pa že, no! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

avtomatizacija in prihodnost človeštva (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
959825 (3290) TheBlueOne
»

Foxconn bi se širil v ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7625923 (23723) Mr.B
»

Kaj bomo pa z [vstavi poljubnega delavca]? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748253 (5131) slovenija T
»

Zanimivost glede Busha (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15116326 (13597) undefined

Več podobnih tem