» »

In Search of the Perfect Human Diet - mnenja?

In Search of the Perfect Human Diet - mnenja?

Temo vidijo: vsi

energetik ::

innerspace je izjavil:

Nazadnje sem poslusal o eni, ki ugotavlja, da nasicene masc.kisl. sploh niso rizicne za krvozilje, ce le niso zauzite v kombinaciji z OH.
Meni je to eden glavnih zadržkov proti te dieti. Možno da je to, res kar si napisal, ker dosti študij ni ravno prepričljivih glede nasičenih MK, ampak še vedno jih je ogromno pokazalo določeno povezanost. Razen če gre spet za zamenjavo vzrok/posledica, ko bi lahko debeli ljudje z zamašenimi žilami imeli povišano koncetracijo LDL v krvi, hkrati pa so lahko svojo bolezen pridobili zaradi cukra.
Ampak zaenkrat se kaže, da je potrebno nasičene sicer zaužiti vendar pod določeno mejo, in da je potrebno predvsem paziti na razmerje omega3/omega6 nenasičene MK. Torej losos, spečen na kokoseovem maslu FTW, kot primer.

innerspace je izjavil:


Starch diete, ne hvala. Ugotavljam koliko hidratov sem pojedel po nepotrebnem, zdaj si jih v obliki speha odkurjam z vadbo in semipaleo hrano. Moci imam presenetljivo malo, glikogena ni, ampak to je cel point.
Spet vse odvisno od količin. Jaz zaužijem precej kalorij iz OH (se pa izogibam cukra), pa imam BMI 19, in 73cm obsega pasu pri 176 višine. Seveda pojem tudi 1g beljakovin/kg teže in kar nekaj maščob.

GGGGG ::

Tvoji pomisleki, iKst, so neutemeljeni in nepravilno deducirani, navedbe so popacene, verjetno nalasc. :)
V glavnem, studije so zal prepogosto pomanjkljive in posplosene, verjamem, da velja tudi za katere od sudij na katerih sloni paleo logika, a prav tako verjamem v oporecnost vege-based-studij.


Dobri argumenti, ni kaj :) Znanost je jasna. Na eni strani imaš nešteto študij, in vse so prišle do podobnih zaključkov. Na drugi strani imaš nekaj šarlatanov, ki nimajo za pokazati praktično nič konkretnega. En odlomek iz linka, ki sem ga dal že zgoraj, ki precej povzame stanje:

Today, we have a comprehensive body of knowledge with over 15,000 articles written since the 1950s documenting the link between a diet high in saturated fat and low in fresh fruits, nuts, seeds, vegetables, and beans and the increased risk of cancer and heart disease.

While Nourishing Traditions has over 200 references, many are antiquated, with poor observations. For the most part, the authors reference their own articles and those of other Weston A. Price Foundation authors. Only fourteen of the references are from peer-reviewed journals published in the last ten years, and for most of those fourteen, the authors misrepresented what was stated in the articles. By contract, my book Eat to Live contains over 1,000 medical references to peer-reviewed medical journals.


Kar se tiče kredibilnosti raziskav imaš naravnost smešne pomisleke. Nočem, da bi se debata razvila v teorije zarote, ampak poglej malo, kdo so sponzorji teh paleo raziskav. Pa kdo sestavlja prehranska priporočila v USA. Industrija ima sigurno precej vpliva.

Kot zanimivost, pred low carb varianto(ki jo izvajam cetrti teden) sem imel mocno zeljo po hrani, sploh OH(riz) so mi teknili. Zdaj nimam nobene zelje, ne potrebe po OH, telo je lazje za 5 kg in overall pocutje neprimerljivo. Poskusil sem tudi veganski in vegetarijanski nacin prehranjevanja, "zal" mi ne ustreza, prevec lakote in splosno slabo psiholosko pocutje, razdrazenost, psihicna utrujenost.


Seveda si imel željo po OH, verjetno si jedel bel riž, belo moko itd. Ni ravno idealno.

Kaj je zate veganski način prehranjevanja? Veganstvo pomeni, da ne ješ živalskih produktov. Še vseeno se lahko nažiraš z nasičenimi maščobami in junk foodom iz vrečke. Če ješ tako, kot sem zgoraj napisal boš zelo težko lačen, ker lahko poješ toliko, kot ti paše.

Sicer je kul, da si našel hrano, ki ti paše. Ampak trenutna znanost pravi, da je paleo dieta precej škodljiva na dolgi rok.

Večina folka tako ali tako požre več kot porabi. Zato so debeli. Zato moj nasvet o manjšem vnosu hrane povsem drži.


Tudi to ne drži povsem. Folk požre preveč "praznih" kalorij iz predelane hrane (nasičene maščobe, rafinirani sladkorji). Če vzameš stran ta junk food ne ostane skoraj nič. V "zahodnem" svetu imamo trenutno ogromno debelih ljudi, ki pa so dejansko podhranjeni.

Manjši vnos kalorij ja. Ampak ne tako, da ješ manj. Tako, da ješ bolj zdravo hrano.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Matija82 ()

Matija82 ::

GGGGG je izjavil:


Sicer je kul, da si našel hrano, ki ti paše. Ampak trenutna znanost pravi, da je paleo dieta precej škodljiva na dolgi rok.


Tole le še ena izmed tvojih laži.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd...

Ne nam nabijat o znanosti in pisat "On je debel" in "I have 1000 references, they have 200 and they are old".

Mipe ::

Življenska doba v paleolitiku je bila dokaj kratka. Tej dieti ne zaupam prav nič.

Aston_11 ::

Ni nujno, da je bila kratka zaradi diete ;)

Matija82 ::

Umre novorojenček, umre 60 letnik, povprečna življenjska doba 30 let.

Današnje povprečje velja zadnjih sto let.

http://www.beyondveg.com/nicholson-w/an...
http://www.infoplease.com/ipa/A0005140....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

innerspace ::

@iKst
Argumenti so veljavni glede tvojih pomislekov, bottom linov potegnjenih iz dokuja. Ti so popaceni, definitivno.


Raziskave vedno nekdo financira, no doubt, da so paleoraziskave manj kvalitetne od ostalih lahko komot dokazes(?), zgolj financer ni nujno pokazatelj biasa. Lahko je(seveda tudi pri vegeraziskavah), ni pa to nujno.

Iz raziskav se da marsikaj izpostavit in se vec zamolcati, tako lahko manipuliramo kolikor hocemo, zgolj povzetkov ne gre jemati resno, ker nihce ne garantira(niti peer review) da je raziskava relevantna za neko izrazeno stalisce. Metodologija je edina pomembna, drugo so vecinoma pravljice.

Prav zato sem se odlocil za "test" na sebi, edino tako se lahko izognem vecstotisocim stranem teksta in iskanja nekega splosnega zakljucka, ki obstaja samo v tako zreducirani formi, da ni uporaben.

*Riz in ostalo(kruh, pira, ajda..) je bilo mesano, belo in polnozrnato...glih btw.


Paleo hrane ne mislim jesti do smrti, gre predvsem za poskus ketoze in obrobnih stanj na izgubo mascobe in splosno psihofizicno pocutje. Zaenkrat so rezultati precej dobri.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Looooooka ::

Oni niso mel bajt, nepremocljivih oblek in zdravil.
SO mel pa za razliko od nas parkrat vecjo moc, hitrost in kondicijo.
Ne bi se ravno bahal z nasimi dietami. Se posebej ce predstavljam vegane.

Magic1 ::

Človeško telo ni narejeno na efektivnost, temveč na prilagodljivost, kar nam je v preteklosti fajn pomagalo pri širjenju po svetu. Pravtako ni poanta živega bitja v čim daljši življenski dobi, temveč v razmnoževanju. Naš napredek je seveda vse postavil na glavo. Idealna "dieta" je mešanica boljših sestavin iz vsake vrste hrane. Ve se tudi okvirno v kakem razmerju.
Magic

Looooooka ::

Ampak zaenkrat se kaže, da je potrebno nasičene sicer zaužiti vendar pod določeno mejo, in da je potrebno predvsem paziti na razmerje omega3/omega6 nenasičene MK. Torej losos, spečen na kokoseovem maslu FTW, kot primer.

Ah dj no....zihr so tud nasi predniki pohali mastodone :D

In to danes vemo pac ni zdravo. In zato taka dieta ni zdrava.
"Vegi logic" approved!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Mipe ::

No, ne vem za vas, vendar meni paraziti v surovi hrani in postani vodi ne teknejo preveč. Saj so pekli na ognju, potem pa so jedli z isto roko, s katero so si praskali rit.

Higiene niso poznali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

jest10 ::

GGGGG je izjavil:

Ampak to prav tako ne pomeni, da so rastline optimalna hrana.
Če se beliverji na obeh straneh še tako mečete na trepalnice, je dejstvo, da je za človeka najprimernejša mešana prehrana.


Imaš prav, sama dolžina ali zgradba prebavnega trakta ne pove dosti. Bolj kredibilne so neštete raziskave, ki uživanje mesa v velikih količinah povezujejo z raznimi raki, sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja, debelostjo, osteoporozo, slabšim delovanjem jeter in tako dalje.

Mešana prehrana zate pomeni prenažiranje z mesom?:| Tudi prav...

Poleg tega s tumorji povezujejo razno prekajeno/zažgano/pripravljeno v zasmojenem olju/... mesovje in ne meso na splošno.
Sladkorna? Glavni vzrok je basanje z OH.

\\edit: "z raki" zamenjal "s tumorji", kar je bistveno bolj pravilno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Matija82 ::

Ne mešat mesa in predelanih mesnih izdelkov (paštete, salame, hrenovke, itd).

Looooooka ::

Imaš prav, sama dolžina ali zgradba prebavnega trakta ne pove dosti. Bolj kredibilne so neštete raziskave, ki uživanje mesa v velikih količinah povezujejo z raznimi raki, sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja, debelostjo, osteoporozo, slabšim delovanjem jeter in tako dalje.

In vecina teh "studij" je zrastla na tleh zdruzenih drzav amerike, ki majo pa meso na takem nivoju, da je bolj varno jesti od kitajca, ki ti kravo zakolje nad lastnim skretom. Dobis manj "dodatkov".
Ker ce gledas se kaksne druge studije ugotovis, da prihajajo do obratnih raziskav. Zdej ce si se ti zalimal na tiste, ki so tebi vsec, jaz pa na tiste, ki so meni...se ze ve kam to pelje. Nikamor.
Plus spet si se zapicil v "uzivanje mesa v velikih kolicinah".
Point je v tem, da meso kot glavna sestavina ni problem. Vazno je, da zraven pojes se kaksno zelenjavo, sadje. Kar pa spet ne pomeni, da lahko en vegan, trdi, da je zdravo ce je 90% tvoje prehrane zelenjava.
Ker je pac neucinkovito in neumno. Razen ce zelis biti podoben kravi in CEL hudicev dan samo zreti(kar oni dejansko delajo...in potem je 50% njihovega cajta namenjenega prehranjevanju oz planiranju v naprej pripravljenih "zdravih" obrokov).
Ko eni ze tko radi primerjajo mesojedce z nekimi zivalmi spet pozabljamo, da zivali ko fentajo neko debelo, pocasno, prezvekajoco, izbljuvajoco govedo...ob tem pojejo se KUP mascobe. In ravno tle je glavni point. MASCOBA.
Tista sestavina, ki se jo zlorablja ze zadnjih 20 let. Kako je kriva za vse. In zato se na vse lima "low fat" in razne budale, ki mislijo, da so boga za jajca prjele, ker so odkrile vegetarijansko prehrano vsem okoli tezijo s tem, da je njihov nacin bolj zdrav, ker ima "manj masob".
Kar je spet totalna bedarija.
600x vecji problem je to, da smo navajeni zret hrano, ki ima veliko ogljikovih hidratov. In te se zlo hitro pokuri in potem je treba SPET zret.
In nekje vmes smo se spet prepricali, da je fino imeti "raznoliko" prehrano. Ce je zgodba o tem, kako so prisli do teh grafov taka, kot trdi tale dokumentarec...ja no dobr so nas nategnili :). Lep dokaz, da nekaj stima je ze to, ce gledas reklame na tv. Kako se na leto ali dve spreminjajo. "meso je slabo". "rdece meso NI krivo". jejte "probiotike"...."probiotiki so prodajni gimmick". Zadnjih 5 let nas zelijo filati z raznimi dodatki in vitamini(kot da se brez tega ne da zivet).Folk pa tko prestrasen, da zre vse kar je zeleno in rdece. Niti se ne vprasajo a je zadeva spricana in kako to, da se je "lepota" sadja in zelenjave (vkljucno tiste za katero trdijo, da je bio) polepsala za ene 5x.
Dodatkov v hrani je tok, kot da smo to hrano prej pripravljali za to, da bo tekmovala z Lance Armstrongom. In potem je za vse krivo meso. Al pa rdeca pesa.
Ce odprejo okol nas 20 restavracij z zdravo prehrano, kar takoj verjamemo, da nobena od teh 20 restavracij ne isce shortcutov. Ampak ce nekdo samo omeni, da obstaja "moznost", da je uzivanje mesa povezano z ne vem cem...potem je pa zihr vse res.
Tko smo naivni da res ni.

Looooooka ::

Poleg tega s tumorji povezujejo razno prekajeno/zažgano/pripravljeno v zasmojenem olju/... mesovje in ne meso na splošno.
Sladkorna? Glavni vzrok je basanje z OH.

Mislim, da je delez diabetikov v Sloveniji dovolj dober razlog, da bi se mi morali bolj posvescati zlorabi OH-ja kot pa mesa in mascob.
Tud Mcdonalds in podobne restavracije. Zadnji problem tam not je mleto meso. To, da je v vsaki zadevi dodan cukr, je pomojem 3x hujsi problem.
Se nikol nism slisu, da bi bil nekdo zasvojen z navadim belim mesom, specenim na zaru.
Ce mu dodam se sol pa kaksno fino omakico, ki ma not cukr pa par finih "mesanic" pa mogoce vse fino svrem v fritezi se pa magicno poveca stevilo ljubiteljev tega mesa.
In ko jih bo polovica fasala kksne srcne tezave bo na koncu dneva spet kriv tist bogi piscanc, ki je glej ga zlomka....celo zivljenje jedel samo koruzo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Vice ::

jest10 no kdaj boš razložil zakaj DNK analiza, ki ti jo naredi npr. neka državna klinika, preko katere ti svetuje tudi kateri prehrani se izogibati, da ne pospešuješ potenciala bolezni itd.., larifari oziroma marketinško zavajanje?

Magic1 ::

Vice je izjavil:

jest10 no kdaj boš razložil zakaj DNK analiza, ki ti jo naredi np državna klinika preko katere ti svetuje tudi kateri prehrani se izogibati, da ne pospešuješ potenciala bolezni itd.., larifari oziroma marketinško zavajanje?

Seveda ti svetujejo kateri hrani se izogibat in to še celo brez dnk testov. Sam ljudje rabijo dnk test, da mogoče kej upoštevajo.
Magic

jest10 ::

Vice je izjavil:

jest10 no kdaj boš razložil zakaj DNK analiza, ki ti jo naredi npr. neka državna klinika, preko katere ti svetuje tudi kateri prehrani se izogibati, da ne pospešuješ potenciala bolezni itd.., larifari oziroma marketinško zavajanje?

Aha, si že malo bolj podroben in ne lapaš več o "odgovoru na vse" kar se tiče prehrane:))
Ve se kje iskati markerje za določene bolezni. To je vse. Ne da pa se iz DNA na splošno določiti prehrane zate. Ne še.
Tako da "vaša popolna dieta na podlagi DNA" in podobne fore, so le fore>:D

JohnMcclane ::

O kakšna obsedenost s hrano. Pol nas pa vse Francozi šišajo, k pijejo vino, jedo velik masla in smetane in uživajo življenje. Aja pa seksajo tud dost.

MKC00 ::

A se meni samo zdi, ali vas dosti ali večina razglablja o dieti kot načinu prehranjevanja za hujšanje ali samo kot načinu prehranjevanja. Opažam da veliko ljudi namreč "avtomatsko" pod "dieta" smatra nekaj za hujšanje.

Invictus ::

JohnMcclane je izjavil:

O kakšna obsedenost s hrano. Pol nas pa vse Francozi šišajo, k pijejo vino, jedo velik masla in smetane in uživajo življenje. Aja pa seksajo tud dost.

Nič več. Facebook generaciji se ne ljubi več. Seksat mislim ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bajsibajsi ::

Looooooka je izjavil:

Oni niso mel bajt, nepremocljivih oblek in zdravil.
SO mel pa za razliko od nas parkrat vecjo moc, hitrost in kondicijo.
Ne bi se ravno bahal z nasimi dietami. Se posebej ce predstavljam vegane.


Kaj tocno si zelel povedati v zadnji vrstici?

Da so (vsi) vegani,vegetarijanci, skratka nemesojedci sibki, pocasni, v slabi kondiciji in/ker da po cel dan jedo samo travo?

Predno naslednjic pises burleske ti svetujem, da prej razsiris svoja obzorja, se informiras in pustis v glavo vcepljene ideale in predsodke na strani ter postanes ali pa si vsaj dopustis moznost dovzetnosti za nova spoznanja.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Glavni problem mesa je, da je nemogoče zagotoviti kvalitetno meso za vso svetovno populacijo, rastline so pa precej boljše od mesa, ki ga lahko zagotovimo za vse.

Dokler smo evropejci in se mamo fino na račun kolonialne preteklosti še nekako gre.

Looooooka> Mislim, da je delez diabetikov v Sloveniji dovolj dober razlog, da bi se mi morali bolj posvescati zlorabi OH-ja kot pa mesa in mascob.

OH nima nobene zveze s tem. Cel kup enih škrobov in celuloz imaš, ki so vse OHji, pa od njih ne moreš dobiti niti vampa, kaj šele diabetes. Da se v praktično vso industrijsko hrano tlači HFCS, ki je eden najbolj zajebanih OHjev, je pa podobno temu, da bi v vse mesne izdelke tlačili goveje možgane in potem jamrali kako so beljakovine nevarne, ker skor ne morš pojest nobene, ne da bi dobil BSE.

GGGGG ::

Matija82 je izjavil:

GGGGG je izjavil:


Sicer je kul, da si našel hrano, ki ti paše. Ampak trenutna znanost pravi, da je paleo dieta precej škodljiva na dolgi rok.


Tole le še ena izmed tvojih laži.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd...

Ne nam nabijat o znanosti in pisat "On je debel" in "I have 1000 references, they have 200 and they are old".


A si sploh prebral, kar si nalepil?

Conclusion:
This short-term intervention showed some favourable effects by the diet, but further studies, including control group, are needed.


Kaj pa dolgoročni učinki nasičenih maščob na srce in žile? Kaj pa učinki prekomernih proteinov na ledvice? Pomanjkanje vitaminov in fitokemikalih na odportnost? Učinki maščobe na črevo...

A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.


Zakaj lepiš primerjavo med "paleo" in "mediterranean-like diet". Si prebral, s čem so jih futrali? Z oljem, ribami in margarino.

Tisto o obsegu raziskav povsem drži. Ne gre za 1000 raziskav, ampak za več 10k raziskav v zadnjih 50 letih.

Umre novorojenček, umre 60 letnik, povprečna življenjska doba 30 let.


Pri teh zadevah se meri življenjska doba po 60 letu recimo, pa leta zdravega življenja itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

GGGGG ::

Mešana prehrana zate pomeni prenažiranje z mesom?:| Tudi prav...

Poleg tega s tumorji povezujejo razno prekajeno/zažgano/pripravljeno v zasmojenem olju/... mesovje in ne meso na splošno.
Sladkorna? Glavni vzrok je basanje z OH.


Paleo prehrana je prenažiranje z mesom, ja. Praktično vsi proteini v paleo dietah so iz mesa. Tudi tisto, kar nekateri imenujejo "zmerna" ali "uravnotežena" prehrana je ponavadi overkill.

Glede olja sem že parkrat povedal. Rafiniranega olja ljudje ne rabimo. Čisto OK se da shajati brez, zato zažgano olje odpade.

Link za povezavo med sladkorno in OH prosim.

jest10 ::

GGGGG je izjavil:

Mešana prehrana zate pomeni prenažiranje z mesom?:| Tudi prav...

Poleg tega s tumorji povezujejo razno prekajeno/zažgano/pripravljeno v zasmojenem olju/... mesovje in ne meso na splošno.
Sladkorna? Glavni vzrok je basanje z OH.

Paleo prehrana je prenažiranje z mesom, ja. Praktično vsi proteini v paleo dietah so iz mesa. Tudi tisto, kar nekateri imenujejo "zmerna" ali "uravnotežena" prehrana je ponavadi overkill.

Glede olja sem že parkrat povedal. Rafiniranega olja ljudje ne rabimo. Čisto OK se da shajati brez, zato zažgano olje odpade.

Kaj zdej uletavaš z neko dieto:|. Jaz govorim o mešani prehrani.

Link za povezavo med sladkorno in OH prosim.

OH(ja veš cukr in ostali enostavni tudi spadajo zraven) prav lepo pripomore k povečani teži, ki je eden od glavnih dejavnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Vice ::

jest10 je izjavil:

Vice je izjavil:

jest10 no kdaj boš razložil zakaj DNK analiza, ki ti jo naredi npr. neka državna klinika, preko katere ti svetuje tudi kateri prehrani se izogibati, da ne pospešuješ potenciala bolezni itd.., larifari oziroma marketinško zavajanje?

Aha, si že malo bolj podroben in ne lapaš več o "odgovoru na vse" kar se tiče prehrane:))
Ve se kje iskati markerje za določene bolezni. To je vse. Ne da pa se iz DNA na splošno določiti prehrane zate. Ne še.
Tako da "vaša popolna dieta na podlagi DNA" in podobne fore, so le fore>:D


Ne vem kdo bolj lapa, nekdo ki pravi da medicina nima pojma sam pa ne pozna niti osnov. >:D

Matija82 ::

GGGGG je izjavil:

Matija82 je izjavil:

GGGGG je izjavil:


Sicer je kul, da si našel hrano, ki ti paše. Ampak trenutna znanost pravi, da je paleo dieta precej škodljiva na dolgi rok.


Tole le še ena izmed tvojih laži.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd...

Ne nam nabijat o znanosti in pisat "On je debel" in "I have 1000 references, they have 200 and they are old".


A si sploh prebral, kar si nalepil?

Conclusion:
This short-term intervention showed some favourable effects by the diet, but further studies, including control group, are needed.


Kaj pa dolgoročni učinki nasičenih maščob na srce in žile? Kaj pa učinki prekomernih proteinov na ledvice? Pomanjkanje vitaminov in fitokemikalih na odportnost? Učinki maščobe na črevo...

A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.


Zakaj lepiš primerjavo med "paleo" in "mediterranean-like diet". Si prebral, s čem so jih futrali? Z oljem, ribami in margarino.

Tisto o obsegu raziskav povsem drži. Ne gre za 1000 raziskav, ampak za več 10k raziskav v zadnjih 50 letih.

Umre novorojenček, umre 60 letnik, povprečna življenjska doba 30 let.


Pri teh zadevah se meri življenjska doba po 60 letu recimo, pa leta zdravega življenja itd.


Prilimal sem ti edine (možno, da je bilo še kaj narejenega po 2011) klinične študije, ki so povezave s Paleo dieto. Študije, ki preučuje dolgoročne učinke ni, zatorej je tvoja izjava kako nam znanost govori o dolgoročnih učinkih brez prave podlage.

Koncept mediteranske diete vedno vključuje oljčno olje in ribe, ne vem kaj je tu tako spornega.

Glede pomanjkanja hranil in vitaminov spet govoriš na pamet. Priznam pa, da poznam zgolj eno študijo, ki je preučevala vnos mikrohranil na paleo-like dieti toda žal je ne najdem.

Večina novejših študij, ne potrjuje hipoteze, da so nasičene maščobe škodljive zdravenmu človeku.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/219...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/200...
http://ajcn.nutrition.org/content/early...

Glede življenjske dobe sem pogledal in imaš prav, moja napaka, "infant mortaily" se vkorporira toda ne tako naravnost kot sem dejal v prejšnjem postu.

Looooooka ::

OH nima nobene zveze s tem. Cel kup enih škrobov in celuloz imaš, ki so vse OHji, pa od njih ne moreš dobiti niti vampa, kaj šele diabetes. Da se v praktično vso industrijsko hrano tlači HFCS, ki je eden najbolj zajebanih OHjev, je pa podobno temu, da bi v vse mesne izdelke tlačili goveje možgane in potem jamrali kako so beljakovine nevarne, ker skor ne morš pojest nobene, ne da bi dobil BSE.

Zato sem napisal zloraba.
Ker ko folk slisi, da je fino zjutraj jesti OH za energijo in podobne bedarije...pa potem zvejo, da je cukr OH no so sveto prepricani, da zivijo zdravo.
To je zame zloraba :)

dolenc ::

Enostavnega cukra, ki je v sadju, se lahk prenažiraš, pa dokler je zraven malo/skoraj nič vnosa maščoba, se ne boš redil, oz boš skoraj sigurno hujšal. Poglej vse sadjejedce, ki popapcajo preko 3kkcal dnevno iz sadja, pa skoraj skozi njih vidiš. Torej preprosti OH niso tak bav bav.

jest10 ::

dolenc je izjavil:

Enostavnega cukra, ki je v sadju, se lahk prenažiraš, pa dokler je zraven malo/skoraj nič vnosa maščoba, se ne boš redil, oz boš skoraj sigurno hujšal. Poglej vse sadjejedce, ki popapcajo preko 3kkcal dnevno iz sadja, pa skoraj skozi njih vidiš. Torej preprosti OH niso tak bav bav.

Če je vnos večji od porabe, se boš redil. Pa naj bo to sadje ali pa ocvirki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Looooooka ::

Glavni problem mesa je, da je nemogoče zagotoviti kvalitetno meso za vso svetovno populacijo, rastline so pa precej boljše od mesa, ki ga lahko zagotovimo za vse.

Rastline so precej boljse od mesa?
Ko bos lahko procentualno glede na to koliko rastlin poje konj ali opica sledil njihovi kondiciji(procentualno, da ne bo kdo trdil, da zahtevam teh s 50km/h) potem lahko govorimo o tem, da je taka dieta BOLJSA. Do takrat je pa slabsa.
In kaj ste spet not vtaknili celotno svetovno populacijo?
Pol populacije bi morali preseliti na drug planet, ker nas je prevec. In to pac ni razlog, da gremo na SLABSO dieto.
Glede olja sem že parkrat povedal. Rafiniranega olja ljudje ne rabimo. Čisto OK se da shajati brez, zato zažgano olje odpade.

Kdo je pa trdil, da rabimo rafinirano olje?
Link za povezavo med sladkorno in OH prosim.

Sej mas google.
Diabetis tipa 2 pogosto(PRECEJ BOLJ POGOSTO) fase folk, ki se zredi in ni aktiven. Najhitreje oz najlazje se pa zredis ce jes sladkarije in junk food s cukrom.
Ce bos sel z nekom tekmovat in bos ti jedel hrano, ki vsebuje 70-80% mascob(kar bi bila ze orto ketonska dieta) z nekom, ki bo pozrl 70-80% hrane v obliki OH(pa dejmo rect kr cukr, da ne bo kdo zacel nastevat vlaknine in zdrave OH-je v tole) ga bos definitivno "premagal".

Enostavnega cukra, ki je v sadju, se lahk prenažiraš, pa dokler je zraven malo/skoraj nič vnosa maščoba, se ne boš redil, oz boš skoraj sigurno hujšal. Poglej vse sadjejedce, ki popapcajo preko 3kkcal dnevno iz sadja, pa skoraj skozi njih vidiš. Torej preprosti OH niso tak bav bav.

Zloraba fruktoze je najbolj smesen nacin hujsanja. Nic ni bolj smesnega od folka, ki gre na diete in potem zacne zret sadje namesto tortic...v priblizno istih kolicinah.
Potem se pa cudijo zakaj kile ne grejo dol.
FRUKTOZA ni glih nekaj, kar lahko goltas kot vodo.

Izjeme ste seveda vsi sportniki, orto kolesarji, manekenke in folk z zanic metabolizmom(btw to ste tisti, ki se hvalite s tem, da lahko pojeste ful cukra, pa se ne zredite...da ne bo kaksne pomote >:D ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Looooooka ::

Idealna "dieta" je mešanica boljših sestavin iz vsake vrste hrane. Ve se tudi okvirno v kakem razmerju.

Ce se cez par tisoc let izkaze, da smo zaradi nase idealne mesanice fizicno na slabsem se osebno ne bi strinjal.
Zelva tud zivi 150-200 let...pa zal ne bi rad bil zelva.
Odvisno od tega kaj ti je bolj pomembno. Koncati kot 60 centimetrska 20 kilska super opica, ki zivi 500 let in si pri vsem pomaga s tehnologijo vs...hitra, mocna gorila, ki vec stvari zmore storiti brez pomoci....zal pa se se zmeraj vozi na fosilna goriva.
Izbira pa to...mogoce bo idealna dieta to, da bodo spisali skupaj 3 diete in zravn napisali kaksne posledice znajo slediti cez par 10 generacij.
Pa naj kdor hoce zveci sojo ce mu pase drugi pa naj lovijo zajce. Nepredelane soje se jaz recimo bojim bolj kot 100 lacnih zajcev :D

Kar je ful zalostno, ker ma veliko beljakovin :'(

Pa zajci so lustni...in tko al tko neokusni...in bi veliko raje z vilami nabadal sojo...ce bi moral ravno izbirati...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

jype ::

Looooooka> Pol populacije bi morali preseliti na drug planet, ker nas je prevec. In to pac ni razlog, da gremo na SLABSO dieto.

You first.

dolenc ::

Jaz iz prve roke(in druge in tretje) trdim, da ob prenajedanju fruktoze še zmeraj hujšaš, če ne ješ drugih stvari. In to na nivoju kilce na teden, zaužil sem pa preko 3kkcal na dan(cca, kolikor so pač kalkulatorji pokazali glede na vneseno hrano), 2 mesca in vsak teden je letelo dol, pa sem se prenažiral in tisti čas skoraj nič gibal(par krajših izletov s kolesom, glede na "ponavadi" skoraj nič). Izkupiček po 2 mesecih je bil preko 10kg minusa, pa to zagotovo ni samo na račun vode in izgubljene mase(tudi ob postu izgubljaš proteine veliko počasneje kot maščobo).

Sicer mogoče res drži da moraš manj pojest koker skuriš, ampak kako to merit, samo z "pojedel" sem sigurno ne, ker je odvisno koliko zaužite hrane telo dejansko spremeni v energijo.

Kolega, ki bo sam kaj več povedal, če bo tole prebral, pa je šel iz krepko preko 100kg na sedanjih 60 in drobiž, pa je ko pujs.

BigWhale ::

Joj, kaj vam ni jasno? Vsejedci smo! Razen tistih redkih procentov ljudi, ki dolocenih stvari ne morejo prebavljati.

Nas organizem prebavi tako meso, kot zelenjavo. Kakrsna koli nadaljna razprava je pa popolna traparija.

dolenc ::

Sej debata je "the perfect diet", ne al smo vsejedi al ne.

thramos ::

Najverjetneje tudi katerikoli ekstrem, keto/vegi ni perfect.

GGGGG ::

OH(ja veš cukr in ostali enostavni tudi spadajo zraven) prav lepo pripomore k povečani teži, ki je eden od glavnih dejavnikov.


Posploševanje ni kul. Če rečeš OH naj bi to veljalo za vse OH. Je bilo že vsaj 10x napisano, da govorimo o OH iz celih rastlin. "Whole food", ne vem kako to po naše povedat. Skratka, rastlina, ne koncentrirana fruktoza v obliki sirupa.

Koncept mediteranske diete vedno vključuje oljčno olje in ribe, ne vem kaj je tu tako spornega.


Sporno je, da si dal primerjavo dveh relativno high fat diet in si iz tega nekako dobil informacije o hrani, ki jo jaz zagovarjam.

Večina novejših študij, ne potrjuje hipoteze, da so nasičene maščobe škodljive zdravenmu človeku.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/219...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/200...
http://ajcn.nutrition.org/content/early...


Nekatere res. Sploh tiste, v katerih velike količine HFCS zamenjajo za zmerne količine nenasičenih maščob. Ampak nikakor to ni večina, daleč od tega.

Rastline so precej boljse od mesa?
Ko bos lahko procentualno glede na to koliko rastlin poje konj ali opica sledil njihovi kondiciji(procentualno, da ne bo kdo trdil, da zahtevam teh s 50km/h) potem lahko govorimo o tem, da je taka dieta BOLJSA. Do takrat je pa slabsa.


Smešiš se s takimi izjavami. Če hočeš energijo in vzdržljivost rabiš OHje. Če hočeš mišice sem pa že zgoraj napisal, da imajo določene rastline celo boljše razmerje proteini/kalorije kot pusto piščančje meso. Tale hud zagovornik low fat diete se daljše obdobje pred maratonom nažira krompirja in riža.

http://www.marksdailyapple.com/how-to-f...

Tudi avtor teme je napisal, da na paleo dieti nima prave moči.

Rastlinska hrana je neprimerno boljša iz ekološkega vidika, pa še ogromno pozitivnih stranskih učinkov ima.

Kdo je pa trdil, da rabimo rafinirano olje?


Rastlinska olja in maslo so eden od temeljev teh paleo diet.

Joj, kaj vam ni jasno? Vsejedci smo! Razen tistih redkih procentov ljudi, ki dolocenih stvari ne morejo prebavljati.

Nas organizem prebavi tako meso, kot zelenjavo. Kakrsna koli nadaljna razprava je pa popolna traparija


Prebavi tudi lubje pa še marsikaj.

Dejstvo je, da ljudje ne potrebujemo nujno mesa in drugih živalskih produktov za dolgo in kvalitetno življenje. Dejstvo je, da so nekateri celo škodljivi. Mesu se nočemo odpovedati izključno zaradi okusa, kar je sicer razumljivo, po drugi strani pa tudi precej neodgovorno.

jype ::

iKst> Mesu se nočemo odpovedati izključno zaradi okusa,

Nonsense. Mesu se nam ni treba odpovedati, samo vzdržno količino ga moramo jesti.

iKst> Dejstvo je, da ljudje ne potrebujemo nujno mesa in drugih živalskih produktov za dolgo in kvalitetno življenje.

Tudi brez rastlin bi šlo dolgo in kvalitetno življenje, samo zelo drago in precej dolgočasno bi bilo.

GGGGG ::

Najverjetneje tudi katerikoli ekstrem, keto/vegi ni perfect.


Kakšna vegi prehrana je zate ekstrem? Je uživanje raznolike (tudi kuhane) hrane brez živalskih proizvodov ekstrem? Je ekstrem presno veganstvo?

Looooooka ::

Tudi brez rastlin bi šlo dolgo in kvalitetno življenje, samo zelo drago in precej dolgočasno bi bilo.

Ne bi bilo dolgocasno. Precej sportno bi bilo, ker bi dejansko vsi morali jesti veckrat na dan. Ucinkovitost nase druzbe bi padla ulala :)
Nas organizem prebavi tako meso, kot zelenjavo. Kakrsna koli nadaljna razprava je pa popolna traparija.

Prebaviti in pojesti tisto, kar najmanj skoduje in maksimalno optimizira delovanje sta 2 razlicni zadevi.
Lenivec recimo tudi prebavi tiste strupene liste...placa pa s tem, da je zaradi metabolizma, ki to premore, zelo zelo zelo zelo zelo pocasen. :)

GGGGG ::

iKst> Mesu se nočemo odpovedati izključno zaradi okusa,

Nonsense. Mesu se nam ni treba odpovedati, samo vzdržno količino ga moramo jesti.

iKst> Dejstvo je, da ljudje ne potrebujemo nujno mesa in drugih živalskih produktov za dolgo in kvalitetno življenje.

Tudi brez rastlin bi šlo dolgo in kvalitetno življenje, samo zelo drago in precej dolgočasno bi bilo.


Si napisal isto kot jaz. Nočemo se mu odpovedati, ker ima pač dober okus in ga radi jemo. Ni pa nobene fiziološke potrebe po njem.

Brez rastlin bi šlo pa malo težje IMHO. Preveč stvari manjka, še največji low carb friki bodo potrdili, da rabiš vsaj zelenjavo.

Lozinka ::

Daleč najbolj zdrava dieta:

Looooooka ::

Ne verjamem. Vmes zihr zre junk food! Te zadeve nimajo tok kalorij, da bi se zredil na to tezo :)

Si napisal isto kot jaz. Nočemo se mu odpovedati, ker ima pač dober okus in ga radi jemo. Ni pa nobene fiziološke potrebe po njem.

Brez rastlin bi šlo pa malo težje IMHO. Preveč stvari manjka, še največji low carb friki bodo potrdili, da rabiš vsaj zelenjavo.

Sorry...obratno. Pri dieti, ki ga sestavljajo izkljucno rastline moras bolj paziti, da ti cesa ne zmanjka.
Ravno zato imas tisoc navodil kako zdravo presaltati na vegetarijansko in vegansko dieto. Ker je preprosto lazje in bolj ucinkovito zadeve dobiti iz mesa.
Dejstvo, ki ti ga bo priznal vsak normalen vegetarijanec. To so pa tisti, ki to vzamejo bolj resno, kot 90% hobi vegijev, ki se za to odlocijo izkljucno zato, ker so jim vsec zajcki oz ker so debele svinje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

harvey ::

Mislim, da je glede diet in pametovanj okoli tega še najbolj povzel bistvo Ihan v eni oddaji pred kratkim na tvslo, da lahko doktoriramo iz tega kaj naj pojemo oz. zaužijemo ali pa preprosto prepustimo črevesju, da le to "prebiranje" opravi precej bolj kompetentno namesto nas.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Looooooka ::

Ce bi bil ovca ali krava bi to res prepustil crevesju. Nase pa zal nima bakterij, ki bi proizvajale B12 in bom zato, ce bom kdaj prisiljen na vegansko dieto, to zal prepustil svojim mozganov in si poiskal primerne rastline oz vitaminske dodatke, ki bodo poskrbele za ta problem...dokler pac moje crevesje ne zacne sodelovati z mojo dieto :)

jype je izjavil:

Looooooka> Pol populacije bi morali preseliti na drug planet, ker nas je prevec. In to pac ni razlog, da gremo na SLABSO dieto.

You first.

Takoj. Sam da bo meso gor in da ne bo poveljnik misije kaksen Jezus loving freak :D
Ce dajo zraven se par prsatih blondink grem lahko tud sam. NI PANIKE :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

jest10 ::

GGGGG je izjavil:

OH(ja veš cukr in ostali enostavni tudi spadajo zraven) prav lepo pripomore k povečani teži, ki je eden od glavnih dejavnikov.


Posploševanje ni kul. Če rečeš OH naj bi to veljalo za vse OH. Je bilo že vsaj 10x napisano, da govorimo o OH iz celih rastlin. "Whole food", ne vem kako to po naše povedat. Skratka, rastlina, ne koncentrirana fruktoza v obliki sirupa.

Zakaj pol ti posplošuješ in daješ v isti koš prekajeno klobaso, ocvirke in ribo?

GGGGG ::

Sorry...obratno. Pri dieti, ki ga sestavljajo izkljucno rastline moras bolj paziti, da ti cesa ne zmanjka.


Daj me razsvetli, kaj točno moraš paziti.

Nase pa zal nima bakterij, ki bi proizvajale B12


Seveda ima.

Looooooka ::

Ker je meso fuj :)
Btw, ko jaz govorim o OH in trdim, da so nezdravi, govorim o cukru, in preprostih OH-jih.
Drugace pa ti verjetno mislis kompleksne ogljikove hidrate. Ampak again...nasprotniki ti bodo lepo povedali, da zna telo preziveti tudi brez teh.
Vi boste potem v pogovor vtaknili rastlinsko omega 6 olje, ki je takoj seveda se ocvrto in zazgano (ker zdravo omega 3 in omega 6 olje pac podre vase hipoteze).
Don't you just love forums! :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zdrava prehrana in dodatki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19331657 (8387) mn
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969133757 (100710) razerznak
»

Zdrava dieta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25752413 (46030) Massacra
»

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
30858239 (51768) enadvatri
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20648236 (44570) Matev

Več podobnih tem