» »

Zdrava dieta

Zdrava dieta

STU-III ::

Aja, pa nimam nobene posebne diete, jem tako, kot ponavadi. Recimo za zajtrk sendviče (me sploh ne skrbi majoneza, ki jo dam noter), za kosilo, kar pač mami skuha in za večerjo običajno tudi sendviče :)) Nič posebnega skratka, fora je samo v tem, da greš migat. Jaz malo uteži dvigujem, pač recimo 5kg vzamem in recimo 20-40× dvignem z vsako roko, pa še sklece, na začetku enih 50, zdaj pa, ko jih vsak dan delam, pa samo 20-30, ker se mi več ne da. Malo še hrbet razmigam, pa nekaj trebušnjakov naredim (40) in potem grem na kolo (aja, pa mogoče še par počepov). Pa prej še spijem veliko vode (tudi pred vadbo) in po vadbi, preden grem na kolo seveda. S kolesom se peljem okoli 800-1000m dolžine po cesti v hrib in potem se spustim dol čez korenine in skale (užitek zagotovljen - dokler ne padeš seveda ;))

LP
Line secured.

Janac ::

sendviči zvečer so strup, za večerjo zelenjava + beljakovine

Okapi ::

Še zlasti, ko enkrat veš, da maslo niso beljakovine.:))

O.

_IKE_ ::

Janac je izjavil:

sendviči zvečer so strup, za večerjo zelenjava + beljakovine



Sendvič iz polnozrnatega toasta z piščančjimi/puranjimi prsmi je strup ?

Resno?

alexa-lol ::

Jej sendvič brez kruha.. nekaj dni je čudno potem se navadiš.

GamerBoy ::

:D :D Nasvete naj raje dajejo ljudi, ki so ali shujšali ali pa v dobri formi, pa še za te ni zagotovljeno, da ne bo vmes bullshita :) Sicer pa tko kot je rekel STU III, lahko tud s sendviči hujšaš in to tistimi običnimi iz bele žemlje in s posebno salamo... Sicer pa sem dal dol že 10kg v 3 mescih tako, da sem samo zmanjšal vnos kcal (2000 dnevno) pokurim pa jih čez 3000 vse do 3500 odvisno kakšno turo naredim s kolesom, tko da bi lahko še malce več pojedel ampak ok me ne skrbi če gre kak gram mišic, jih mam dovolj ... :P Poleg tega sem pa kensal tiste najhujše zadeve, mastno hrano ala pica, hot dog, sladkarije, čeprav sladkarije še najmanj pogrešam, najbolj me pa boli, da pico lahko jem samo 1x tedensko :P Sicer pa teh 10kg ni prvih, sem pred leti z istim receptom dal 25kg dol, ampak sem jih skor vse pridobil nazaj, pa ne takoj, ampak kasneje okrog novega leta skupaj s poškodbo(zaradi katere nisem mogel migat in sem posledično izgubil vso motivacijo in se prepustil lenobi) in praznično hrano, ki je trajala vse do aprila xD
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GamerBoy ()

STU-III ::

Janac je izjavil:

sendviči zvečer so strup, za večerjo zelenjava + beljakovine


Strup je vse, nekaj bolj, nekaj manj. Jaz nekako jem tisto kar mi paše, pokurim pa to z miganjem, ne pa, da se "zdravo prehranjujem". Pa odvisno zakaj zvečer. Če greš spat zjutraj, se stvar komot prebavi. Ampak še dobro, da ne hodim več zjutraj spat... Huh :P
Line secured.

Janac ::

ce bi pa rekel da je sendvic iz mcdonaldsa, ki ima 1000 kalorij pa gre ob 7h spat bi verjetno drugace rekl.

STU-III ::

Ja, sendvič iz mc-ja je že tako dosti večji strup od doma narejenega:

Line secured.

energetik ::

Ne vem, če spada v to temo, je pa zanimivo. Danes preizkušam neko vrsto Soylenta, samo zaradi firbca.
Torej makronutriente sem zmiksal približno glede na WHO priporočila in mojo dnevno porabo (~1900kcal).
300g rjavega cukra, 70g whey koncentrata in 50g olivnega olja, v 3L vode. Na uro pride slabih 2 dcl tekočine.

Moram reči, da je občutek super, lačen nisem bil še niti minuto, nobene utrujenosti ali zaspanosti.
Ker ves čas enakomerno pijem zvarek, imam raven cukra v krvi zelo verjetno konstantno, zato tudi tako konstantno počutje.

Najbolje je pa to, da ni treba nič kuhat, nič razmišljat kaj bi jedel, hkrati je onemogočeno nenadzorovano hujšanje/rejenje, saj so sestavine natančno stehtane.

Jasno, da je taka dieta dolgoročno nevzdržna, saj ima zvarek hudo pomanjkanje vitaminov, mineralov in balasta. Ampak za 1 dan se je pa splačalo za probat. Mogoče pa bo kdaj v prihodnosti mogoče izključno tako prehranjevanje, če bodo na voljo tudi ustrezni dodatki za vitamine in minerale in če bo dokazano, da je dieta dolgoročno vzdržna in zdrava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Notri nadrobiš še dve multivitaminski tableti, namesto samo olivnega olja daš še malo ribjega olja in imaš vse.;) Kaj pa okus?

O.

GGGGG ::

https://campaign.soylent.me/soylent-fre...

Tukaj lahko kupiš zadevo, če te zanima. Preorder sicer, ampak se da.

Imaš pa tam nekje napisane tudi točne sestavine. Žal je treba dat not malo več kot samo par multivitaminskih tablet, ampak načeloma se da zmešati precej popolno mešanico.

GGGGG ::

Drugač pa citat iz wikipedije, ki ga je vredno upoštevati.


Soylent in its present form almost certainly lacks some nutrients essential for normal body functioning and/or provides nutrients in inappropriate proportions, potentially causing serious medical problems if used long-term.[4] Partly this is due to the limits of current nutritional science, which likely still hasn't discovered some of the essential nutrients that we normally get from food.[4] Partly this is due to synergy between nutrients that are normally consumed together as part of the same food.[3] Each nutrient affects how much you absorb of other nutrients eaten at the same time; the relationships are complex and vary from person to person.[5] Even small variations in the amount of micronutrients that a person absorbs can have large, deleterious effects, such as kidney damage or altered bone density.[5] And partly there is danger because homemade Soylent is made without the kinds of regulatory safeguards and fine-tunings followed when making accepted artificial diets such as medical food.[1]

As of May 2013, Soylent has only been tested by Rhinehart himself and by a handful of volunteers and do-it-yourselfers.[5][11] Formal, scientific testing will require funding.[4][8] Rhinehart's first version of the formula omitted iron, causing his heart to race.[8] In other early experiments, intentionally induced overdoses of potassium and magnesium gave Rhinehart cardiac arrhythmia and burning sensations.[8] After the early recipe had stabilized on the list shown above, Rhinehart found himself suffering from joint pain due to a sulfur deficiency, a problem difficult to get when eating in a traditional manner. After three months, he added the methylsulfonylmethane to fix this problem.[10][8]


Ideja je sicer izjemno zanimiva, ampak ne vidim ravno smisla. Mogoče kot hrana za kakšne posebne namene, za enostavno prevažanje v kraje, ki jih prizadene lakota, za vojsko itd. Za splošno uporabo je pa zaenkrat pomoje precej bolj enostavno jesti navadno hrano.

energetik ::

Okapi je izjavil:

Notri nadrobiš še dve multivitaminski tableti, namesto samo olivnega olja daš še malo ribjega olja in imaš vse.;) Kaj pa okus?

O.
Okus je enkraten, pač sladko kot nek povprečen sok, okus pa po banani (Whey :)). Olja se praktično ne čuti.
Problem je, ker multivitamin tablete nimajo vsega. Poleg tega rabiš še polno različnih mineralov, na koncu je pa problematično tudi, ali se ti dodatki dejansko absorbirajo.
Ja, lahko bi recimo močno izboljšal tako, da bi namesto dela cukra dal cedevito, potem kakšno kalcijevo in magnezijevo tableto, balastne snovi (imam zdrobljeno ovojnico od pire), malce soli - pa bi si že upal piti to kakšen teden. Več pa zaenkrat ne.
razmišljal sem tudi o kokosovi masti, ampak potem si moraš pogrevat, da ne plavajo notri koščki. Še bolje bi bilo pa namesto cukra vsaj maltodekstrin, če že ne kakšna moka.

Enostavno pa je - sem si namešal zjutraj v 5min za cel dan. Flaša, lijak pa kuhinjska vaga. Moraš pa pazit, da res enakomerno piješ, sicer se ti lahko pri taki cukrasti dieti zgodijo kakšna divja nihanja lakote/nažiranja. 2 požirka na 10min, pa gre super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

energetik ::

Dokončujem še zadnja 2 deci zvarka, v drugo polovico sem dodal še ščepec soli in del cukra zamenjal s cedevito.
Moram reči, da že dolgo nisem tako enakomerno razporejene energije skozi dan. Lačen nisem bil niti minuto. Da ne rečem, koliko časa mi je ostalo, ker mi ni bilo treba kuhat in pomivat posode.

Skratka če bi se dalo ta zvarek naredit dolgoročno zdrav, bi bil to zakon. Jedel bi samo občasno, npr. na kakšni slavnostni večerji, sicer pa srkal zvarek..

En dan bom ponovil še s podobno varianto, le da bojo namesto cukra zmleti ovseni kosmiči, pa dodana kakšna kalcijeva tableta, kakšen vitamin. Ker kot sem napisal je pri cukrovem zvarku težava, da moraš res neprestano piti, da se ne začnejo kakšna huda nihanja. Pri ovsenih to ne bi bilo tako kritično.

Janac ::

Je fora v vodi al v mišicah, ta mesec sem prišel iz 91 na 87 in se mi nič ne zdi, da bi zgubu kaj maščobe.

A nihče neve?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Janac ()

Janac ::

Je mineralna/gazirana voda bolje kot navadna iz pipe? Predvidevam da ja, ker vsebuje več mineralov.

urosz ::

Janac je izjavil:

Je fora v vodi al v mišicah, ta mesec sem prišel iz 91 na 87 in se mi nič ne zdi, da bi zgubu kaj maščobe.

A nihče neve?


če si bil preveč v deficitu, je bilo telo v šoku. moralo se je na hitro znebit največjega porabnika energije - mišic. ;)

Janac ::

Sam kakor jaz vem, če telovadiš in dobro ješ dovolj beljakovin (100g/100kg) naj jih nebi izgubil, tako mi je pediater reku.

urosz ::

100g B na 100kg telesne teže je malo. pa če si šele v začetni fazi diete in imaš zmanjšan vnos OH, si verjetno zgubil tudi dosti vode ;)

Janac ::

Ja, OH jem samo zjutraj npr. ovsene kosmiče + jogurt. Tisto formulo sem rekel tako na pamet, ker za večerjo mam mogoče piščanca, ki se takoj na 400-500g nabere.

Vode pa spijem najmanj 2.5l na dan, danes sem spil že 1.5l.

urosz ::

500g B iz piščanca? potem takem poješ 2.5kg piščanca za večerjo? :D

Janac ::

Seveda ne, ampak 500g piščanca.

Kaj to pol ne drži, kar mi je pediater reku? Da nemoreš izgubljat mišic, če telovadiš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Janac ()

urosz ::

Itak da lahko izgubiš mišice, če jih ne nahraniš dovolj ;)

edit: in če jim ne nameniš dovolj časa za regeneracijo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

Janac ::

Koliko B naj bi po tvoje vnesel? Upam, da že nisem preveč škode naredu.

bluefish ::

Jah, odvisno od telesne aktivnosti. Za sedenje jih niti ne rabiš.

Janac ::

Kakšno sedenje ?

3x na teden grem kolesarit od 25-40km, pa če se mi da grem mogoče še tečt.

Naj delam še vaje za moč?

Spajky ::

Janac je izjavil:

Ja, OH jem samo zjutraj npr. ovsene kosmiče + jogurt. ...
Poglej na deklaracijo kosmičev ! Koliko je sladkorjev (dodanih!) !!!!!! Zdrava hrana? Ma jok brate!

Janac ::

Zakaj misliš, da jem take s sladkorjem?

bluefish ::

Tisti ohne Zucker imajo pa sladila. Isti žmoht.

GGGGG ::

100g B na 100kg telesne teže je malo.


Pravzaprav je tole malo več od priporočene dnevne doze (http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/b...

http://www.nutris.org/prehrana/novice/1...

Pri mladostnikih starosti 11 let znaša priporočeni dnevni vnos beljakovin 0,91 g/kg/dan za dečke in 0,90 za deklice, priporočeni vnos pa se do 18. leta starosti zmanjša na 0,86 g/kg/dan za mladostnike in 0,83 za mladostnice. Za odrasle se priporoča vnos 0,83 g/kg/dan.


Janac, ne obremenjuj se z beljakovinami, ker jih je v praktično vsaki hrani dovolj. Če ješ meso in piješ mleko jih imaš pa tako ali tako več, kot jih lahko telo porabi za regeneracijo mišic.

OHji samo zjutraj so pa tudi precej slaba ideja. To pomeni:

a) da jih naenkrat poješ veliko preveč.
b) da jih ne poješ dovolj.

Cca 60 do 70% kalorij rabiš iz OHjev za normalno funkcioniranje. Samo pazi, da ješ čim manj predelano hrano. Polnozrnat kruh, polnozrnate testenine, sadje, stročnice, krompir...

Janac ::

bluefish je izjavil:

Tisti ohne Zucker imajo pa sladila. Isti žmoht.


Gor piše Nordwaldtaler zarte/fine rolled oat flakes če poznaš, deklaracije pa ni gor. Jogurt je pa tut brez sladkorja, ni sadni alpa kej tazga.

bluefish ::

Tole?

http://www.veskajjes.si/index.php?optio...

Nekaj malega cukra je, vendar nič takega, da bi zganjal paniko.

Janac ::

Nasplošno se ravnam po načelu minimalno OH( tj. polnozrnat kurh ali ovsene kosmiče), nekaj nenasičenih maščob(olivno olje, ker ima omega3) in veliko beljakovin.

Torej za zajtrk prevadujejo OH, za kosilo nekaj OH, beljakovine in maščobe, za večerjo beljakovine + zelenjava. Zadnje čase zvečer sploh nisem lačen in se moram silit.

bluefish je izjavil:

Tole?

http://www.veskajjes.si/index.php?optio...

Nekaj malega cukra je, vendar nič takega, da bi zganjal paniko.


Podobni so. No, sej to je pa tut edini sladkor, ki ga zaužijem.

Sploh obstajajo še kaki popolnoma brez sladkorja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Janac ()

GGGGG ::

A je kakšen poseben razlog, da si ustaljeno prehransko piramido obrnil na glavo? Malo OH in veliko beljakovin? Zakaj točno?

Janac ::

Zakaj naj bi jedel OH zvečer, če jih ne pokurim?

GGGGG ::

Seveda jih pokuriš. Že samo možgani pokurijo cca 20% kalorij. Rabijo pa glukozo (cukr, OH).

Naše celice delajo na glukozo. Če ne ješ dovolj OHjev mora telo preko precej kompleksnih procesov pretvarjati v glukozo beljakovine in maščobe, kar ni vedno idealno.

Upoštevaj stroko in se vsaj približno drži prehranske piramide.

Še to. Hrana, ki jo pojemo se ne pokuri takoj, v naslednjih minutah po obroku. V telesu imamo precej mehanizmov, ki omogočajo shranjevanje hranilnih snovi. Če poješ več OHjev, kot jih trenutno potrebuješ se odvečni shranijo najprej v glikogenske zaloge v mišicah, ki jih potem pokuriš s telesno aktivnostjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

Janac ::

Ok. Bom izgubljal maščobo tako, da bom zvečer pojedel 2kg špagetov.

GGGGG ::

Aja, sori. Sem pozabil, da obstaja samo nič in 2kg špagetov.

Sicer pa ja, lahko normalno hujšaš, če zvečer ješ OHje. OHji nimajo dosti veze z maščobo na tvojem trebuhu, razen, če bi res vsak večer pojedel 2kg špagetov.

Pa kaj misliš, da se zgodi s tvojimi beljakovinami, ko jih poješ? Tistih 50 do 80g beljakovin se porabi za regeneracijo mišic. Kaj pa ostalo? Magično izpuhti?

Janac ::

Saj jem zvečer zelenjavo, ki tudi ima nekaj OH.

Drugače si pa tukaj pripomnil samo da je malo glede na količino.

https://slo-tech.com/forum/t571306/p407...

GGGGG ::

Ja, meni se zdi malo za cel dan. Prevelik deficit kalorij ni OK.

Janac ::

Prosim, napiš mi en jedilnik. Takega, s katerim bom prišel do 10% maščobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Janac ()

GGGGG ::

Načinov je ogromno pa ljudje smo si tudi zelo različni. Na netu imaš polno tega, tudi v tej temi imaš dosti predlogov. V vsakem primeru pa ne pričakuj, da bo šlo čez noč. Kilo ali dve na mesec je čisto OK, če hujšaš hitreje verjetno to ni na račun maščob.

Okapi ::

Takega, s katerim bom prišel do 10% maščobe.
Takega jedilnika, s katerim bi ti prišel do 10% maščobe, ni.>:D

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Janac ::

Argumentiraj?

urosz ::

GGGGG je izjavil:

A je kakšen poseben razlog, da si ustaljeno prehransko piramido obrnil na glavo? Malo OH in veliko beljakovin? Zakaj točno?


ta famozna prehrambena piramida je zgrešena in več ni aktualna. novejše študije so jo že zdavnaj povozile. zdrave maščobe (naprimer Omega 3) so dosti bolj koristne kot sadje (=fruktoza+voda). pa tudi nelogična je, ker na vrhu navaja čim manj sladkorja, potem pa skoraj čist spodaj sadje, ki je več ali manj sladkor. ne se držat te piramide.

Janac ::

Dajte ustvarit neko "skupno" mnenje in povejte kaj naj spremenim prosim...

urosz ::

težko je dat neko informacijo, koliko gramov beljakovin jej in kak telovadi. ljudje se med sabo razlikujemo, zato vsem ustreza nekaj drugega. zato pa so najboljši profesionalni trenerji, ki posamezniku znajo prilagodit dieto in vadbo, tu na forumu ti težko pravilno svetujemo. ta forum ni pravo mesto za takšne nasvete.

bi pa vseeno svetoval, da si ne kompliciraš življenja s kalorijami, grami beljakovin itd. jej "pravo" (=nepredelana) hrano, pij dosti vode, gibaj se. pomemben je pravilen izbor živil -
beljakovine: jajca, meso, ribe, skuta, ..
ogljikovi hidrati: riž, ajdova kaša, ovseni kosmiči, testenine
zdrave maščobe: olivno olje, oreščki, laneno olje, ..

GGGGG ::

ta famozna prehrambena piramida je zgrešena in več ni aktualna. novejše študije so jo že zdavnaj povozile. zdrave maščobe (naprimer Omega 3) so dosti bolj koristne kot sadje (=fruktoza+voda). pa tudi nelogična je, ker na vrhu navaja čim manj sladkorja, potem pa skoraj čist spodaj sadje, ki je več ali manj sladkor. ne se držat te piramide.


Daj prilepi kakšno to novejšo, peer reviewed študijo, da vidimo. Pa WTF pomeni, da so omega 3 maščobe bolj zdrave od sadja? Kaj ima eno z drugim? Pol pomeni, da lahko spijem liter ribjega olja na dan, pa bom zdrav?

In ne, sadje ni več ali manj sladkor.

urosz ::

glede piramide: http://www.maxximum-portal.com/Prehrana...

ok sadje ni več ali manj sladkor, so tudi vitamini, ampak ok. se da te vitamine dobit tudi iz drugih virov. pa nimam nič proti sadju, pojem kak kos svežega sadja vsak dan, ampak ni se dobro prenažirat s sadjem. da ne omenjam kakšnih "sadnih diet".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izguba telesne teže (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24830258 (8170) janja765
»

Ali se izplača jemati "fat burner-je"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8220596 (19004) Tony710
»

Telesna teža (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11823373 (20806) Okapi
»

V ZDA debelost registrirana kot bolezen (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
49973377 (65953) thramos

Več podobnih tem