» »

Odpoved branja-pisanja na SH-S223F BEBE SB02

Odpoved branja-pisanja na SH-S223F BEBE SB02

Kamran ::

Hello,

1. Pred parimi dnevi sem se dokopal do tele zverinice, vendar je prišla z okvaro. Prejšnji lastnik mi je omenil, da je kar naenkrat nehala brati optične ploščke (CD/DVD) oz. da se malce "matra" in vztraja, potem pa preprosto odpove. ;((
Pladenj se ob pritisku na gumb lepo pripelje ven in tudi noter ob ponovnemu pritisku na gumb. Lučka za branje tudi gori, koračni motorček tudi vrti CD/DVD-je.

2. Ko sem pekača malce pretresel, se mi je zdelo kot da je nekaj odlomljeno noter, zato sem ga lepo odprl, a ni bilo nobenih (vidnih) znakov, da bi bilo kaj poškodovano. Mehanskih napak ni bilo videti, kot tudi ne elektronskih (v smislu napihnjeni kondenzatorji, ipd.). Na ohišju enote glede različice strojno-programskega vmesnika oz. "firmware"-a piše, da je le-ta SB01, vendar pa ko sem priklopil pekača v eden namizni računalnik, in v Win XP Pro SP3 32-bit OS zagnal tale program, mi je pa le-ta pokazal, da je bil očitno že nadgrajen na SB02 različico. 8-O

3. Google (SH-S223 Error) mi je razkril, da so omenjeni simptomi lahko znak ponesrečenega "flash"-anja (novega) firmware-a. Namreč tudi v mojem primeru v BIOS-u lepo zazna enoto in potem lepo zaganja OS in tudi v "Device Manager"-ju ne pokaže nobenih klicajev, itn. V predzagonskem načinu tudi ne more prebrati recimo originalne zgoščenke za Win XP Pro SP2 ali katerekoli druge zagonsko-omogočene programske opreme (BT3,...).

4. Odločil sem se, da poizkusim pač prepisati obstoječi firmware z novejšim (če obstaja) ali istim. Našel sem oba (1, 2) kot tudi starejše različice (SB01, SB00), vendar mi nekako program "ne dovoli", da bi prepisal obstoječi firmware z ali isto ali novejšo različico.
Poizkusil sem tudi z "-NOCHECK" parametrom preko ustvarjene bližnjice, vendar me preko tega opozorilega okna nekako ne spusti naprej. Tekst je čudno prerezan, tako da ne vem ali program že tukaj zmrzne ali kaj. ;((

5. Po branju raznih nasvetov sem se odločil, da namesto Win okolja, gremo v dobri stari DOS. SFDNDOS program sem dobil, staro SB02 kot tudi izboljšano, odklenjeno isto različico (preko tega programa) firmware-a smo dobili (isto za SB03), a potem se je mi je pa nekako ustavilo glede podpore za optično enoto za MS-DOS/FreeDOS.

6. Sedaj nekako "gruntam" kako bi si naredil zagonski USB ključek z DOS podporo, ki pa ima tudi gonilnik za optično enoto. Bral sem tudi, da je omenjeno neprimerno lažje, če je optična enota preprosto na IDE vodilu kot pa na SATA. V BIOS-u pa recimo ni možnosti, da bi SATA vodilo lahko emuliral kot IDE (I think). :P
Poizkusil sem s kolegom Rufus-om, da bi recimo Win98FEU ISO, v katerega bi spakiral prej omenjene datoteke iz točke 5., uporabil za to delo, vendar nima podpore za ta OS.
Kakšna ideja ?

7. To bi rad še poizkusil torej - da nadgradim (na SB03) ali ponovnoma prepišem (z SB02) ali "downgrade"-am firmware na prvotno, strojno nastavljeno različico SB01, preden pekača dokončno razstavim (dele pa uporabim za druge bedarije). >:D

Hvala za vnaprej za kakšen nasvet za točko 6. or otherwise.

Kamran ::

Nobene ideje potem ? :8)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[divxvid] LG predvajalniki (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
21535509 (10329) kekpek
»

Philips 1640P in BenQ 1620 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Strojna oprema
34528110 (13061) e-marko
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496102984 (27493) nuclear
»

Upgrade Failed pri novem firmware za DVD RW Optiarc (Nec)

Oddelek: Pomoč in nasveti
211510 (1303) tabla

Več podobnih tem