» »

Včeraj smo obeležili dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Včeraj smo obeležili dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 9
»»

Truga ::

Zanima me naslednje: Katerih žrtev se ob tej priložnosti spomnemo? Janša je bil ob priložnosti namreč precej enostranski in nejasen.

Zato je naša zgodovinska dolžnost, da priznamo krivice in napake, ki so bile storjene, da obsodimo dejanja in zahtevamo odgovornost tistih, ki so v imenu totalitarne ideologije zakrivili smrt tisočih in povzročili trpljenje več generacijam ter velikemu delu narodovega telesa povzročili rano, ki je ni lahko zdraviti

Zahteva torej obsodbe (2) teh dejanj. Zahteva tudi odgovornost zločincev. Jaz se sicer z obojim strinjam, ampak prvo je zgleda že izpolnjeno. Odgovornost terjat od ljudi ki so po večini mrtvi ali pa na smrtni postelji (i.e. mrtvi bojo dobro pred koncem procesa) je pač težko. Zahteva tudi odkop in dostojen pokop žrtev povojnih pobojev.

Nikjer pa v tem članku ne vidim klicev po obsodbi in odgovornosti za žrtve kolaborantov dveh totalitarnih in režimov, ki sta pri nas gostovala za časa okupacije med drugo svetovno vojno. Nikjer ne vidim zahtevkov po obsodbi in odgovornosti domobrancev, vaških straž, kolaborantov na splošno, ko so pobijali sosede in jih pošiljali v taborišča. Kje so klici za dostojen pokop njihovih žrtev?

Zakaj taka enostranskost, iz ust našega dragega predsednika vlade? Žrtve Nemških nacistov, Italijanskih fašistov in njihovih pajdašev morda ne spadajo pod "žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov"? Želi, po svojih besedah, travmatične izkušnje slovenskega naroda kar izrinit iz zavesti? Če ne, zakaj ob priložnosti ni nobene obsodbe, kaj šele omembe, kolaboracije z zločinskim okupatorjem?
  • odklenil: bluefish ()

St235 ::

Edina zgodovinska dolžnost, ki jo imamo je, da se iz zgodovine učimo in gremo naprej.

Vsako nakladanje o obsodbah in odgovornosti 70 let po vojni je cenen populizem, ki je pomilovanja vreden.

SplitCookie ::

Populizem v najbolj prefinjeni meri

Matako ::

Razumeti morate, da kot narod skupno onaniramo na stare cajte. Druga svetska je nas pr0n.
/\/\.K.

jype ::

Jaz pa nisem nervozen. Delam in gledam naprej.

Nervozen postanem, ko kdo poskuša komu drugemu greniti življenje, če se pa deca igrajo nemce pa partizane pa to niti ni nekaj strašnega, razen tega da to počnejo z mojim denarjem in da nas tisti, ki naj bi nam posojali denar, z zaskrbljenostjo socialnega delavca v vrtcu polnem nasilja opazujejo.

Ponavljam: preteklost je naša droga in kot vsak pravi džanki si je nikoli ne bomo pustili vzeti. Evropa ne razume, nihče ne razume. Praznovanje tega dneva je napaka. Slaba ideja, ki ne upošteva naše scene.
/\/\.K.

mtosev ::

lepo, da smo se spomnili na žrtve takšnih in drugačnih režimov kateri so pobijali nedolžne ljudi
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

recikliran ::

Matako je izjavil:

Ponavljam: preteklost je naša droga in kot vsak pravi džanki si je nikoli ne bomo pustili vzeti. Evropa ne razume, nihče ne razume. Praznovanje tega dneva je napaka. Slaba ideja, ki ne upošteva naše scene.

Ne! Židovski agenti so po 2 sv vojni iskali nemške naciste in jih umsrtili. In zdaj dajmo imeti dan vseh, ki so bili umsrčeni brez obsodbe, ker je kao isto narobe?! NE! NE! Ni isto a ti strpaš pas sto tisoč ljudi v lager da bi jih iztrebil kot to da potem židovski agent brez obsodbe tazga pihne nekje v argentini. Lahko je nelegalno je pa legitimno. In ravno tako mi ne omenjajte domobrancev! Oni so prisegali Hitlerju. Ne! Ne! in Ne! Ni isto! Izpred oči mi spravite ta podmukli dan, ki bi se moral imenovati dan, ko so zgodovino začeli pisat hitlerijanci in kler!

Živčen si. Pa saj je že konec. Ne skrbi tudi kaj hujšega od Jajčka smo preživeli. Dihaj.
/\/\.K.

Tako je. Zasučeš si eno partizansko za nostalgično čikpavzo, potem pa pljuneš v roke in rešuješ gospodarstvo.

+1. Vsake strahovlade je enkrat konec, pa naj bo še tako jajčasta. Hej mogoče je to sporočilo dneva? Glavo pokonci!
/\/\.K.

figula ::

Tale forum bi moral imeti zid izvirnih postov/izrekov. Ker tu in tam sproducirate take sijajne misli, da jih je prav škoda, ko se izgubijo med ostalim šrotom. :)

+1 Nazaj k temi.

Dan spomina na žrtve totalitarizmov je v Sloveniji kot star prijatelj , ki te povabi na pivo ali pizzo... na koncu se pa izkaže, da ti le želi uturiti mrežni marketing.
/\/\.K.

Piramidno shemo*

recikliran je izjavil:

Matako je izjavil:

Ne! Židovski agenti so po 2 sv vojni iskali nemške naciste in jih umsrtili. In zdaj dajmo imeti dan vseh, ki so bili umsrčeni brez obsodbe, ker je kao isto narobe?! NE! NE! Ni isto a ti strpaš pas sto tisoč ljudi v lager da bi jih iztrebil kot to da potem židovski agent brez obsodbe tazga pihne nekje v argentini. Lahko je nelegalno je pa legitimno. In ravno tako mi ne omenjajte domobrancev! Oni so prisegali Hitlerju. Ne! Ne! in Ne! Ni isto! Izpred oči mi spravite ta podmukli dan, ki bi se moral imenovati dan, ko so zgodovino začeli pisat hitlerijanci in kler!

Maščevanje kar tako počez nikoli ne more biti legitimno, pa naj posamezniki misli kar hoče.

Lakotnik29> Maščevanje kar tako počez nikoli ne more biti legitimno, pa naj posamezniki misli kar hoče.

But... But... It felt really good!

In to je tudi vse :|

samo nič od tega ga ne naredi legitinega, kaj šele legalnega. Pa tudi zadoščenje je IMO dokaj kratkotrajno.

Jaz se strinjam. Obožujem Norvežane: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-...

Jaz sicer bolj obožujem Norvežanke, ampak se pa strinjam z ostalim!

Maščevanje je nikoli končana zgodba.
/\/\.K.

MIHAc27 ::

St235 je izjavil:

Edina zgodovinska dolžnost, ki jo imamo je, da se iz zgodovine učimo in gremo naprej.

Vsako nakladanje o obsodbah in odgovornosti 70 let po vojni je cenen populizem, ki je pomilovanja vreden.

Točno to. Ok, odgovorne bi bilo potrebno poloviti in PRED SODIŠČE. Ampak stalno pogrevati juho kdo je kaj počel..sploh ker je večino krivcev že pod rušo, je brez veze. Jaz živim za danes in prihodnjost.
Preteklost naj je bila dobra ali slaba je za nami.

poweroff ::

Kaj pa krivce za turške vpade, a na to ste pa pozabili?

Pred sodišče!

Da se razumemo - sojenja bi morala biti, ampak ko je zadeva enkrat mimo, je mimo. Bolj je vprašanje kaj bomo storili danes, da se ne bomo spet na enak način klali ali izbrisovali jutri?
sudo poweroff

para! ::

St235 je izjavil:

Kolk let pa mora mint, da ni populizem? A 30 let je dost? A ni tko, da nekatere zadeve nikoli ne zastarajo? A povojni poboji niso med njimi?

lp
Death before dishonor!

Povojni poboji nikoli ne zastarajo. Vedno morajo ostat v ucbenikih za zgodovino. Kaj ma pa predsednik drzave veze s tem ve pa zal samo on.

para! je izjavil:

Kolk let pa mora mint, da ni populizem? A 30 let je dost?

Tudi 500 let ni dovolj! ;)
sudo poweroff

djordjevic ::

In potem se nekateri čudijo Srbom, ki še kar objokujejo/slavijo bitko na Kosovem polju. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ma js bi šu rajš Švede razbit, k so nas s skandinavskega ščita kr čez ural nagnal all those years ago.

Nikol jim nam odpustu!

Ja, pa ne pozabit na to, da so pred 7000 leti iz enega plemena tam pobili par ljudi. Tisto je že zastaralo ali še ne?
sudo poweroff

para! ::

Vprašal sem zato, ker sem že gledal oddaje, kjer več desetletij kasneje preiskujejo kriminal s pomočjo tehnologije, ki v času preiskovanega dejanja še ni bila na voljo. Verjetno ne preiskujejo kar tako, za firbec, potem pa nič ne pride na sodišče. Pa gre za posamezne umore in to. Tu gre za vojne poboje. To dvoje mi ne gre skupaj.

Sej raziskave lahko konec koncev koga tudi operejo krivde. Tudi to sem že videl v oddaji :D
Death before dishonor!

Da se preiskuje zgodovino mene nič ne moti. Tudi če se obsodi, izplača odškodnine in tako dalje me nič ne moti.

Enkrat bomo itak pršli tako daleč, da bomo Vatikanu vse zasegli.

Mene tudi ne moti, da se to preišče, obtoži ter obsodi krivce. Ampak to ni stvar politikov.
sudo poweroff

kr1ženska ::

St235 je izjavil:

Lahko je to nam reči, ki nismo doživeli vojne.
Kva naj jaz rečem dedku, ki mi je v živo opisoval kako so mu pred očmi umorili 2 brata, naj na to pozabi, ker je že zgodovina? Nekako logično se mi sliši, da bo za smrt nekoga krivil. Menda se brata nista zgrudila kar sama od sebe.

IMO bo minilo še kako desetletje preden se bom strinjala s tabo.

poweroff je izjavil:

Mene tudi ne moti, da se to preišče, obtoži ter obsodi krivce. Ampak to ni stvar politikov.

Kako že pravijo, v ljubezni in vojni je dovoljeno vse. Ko pride do vojne so lahko vsi okoli tebe naenkrat tvoji sovražniki. (za preživetje je človek pripraljen narediti vse). IMO je nesmiselno iskati posamezne krivce, razen ko govorimo o množičnih pobojih.

Zgodovina sprememb…

Kot rečeno - starejše generacije nekako "okužijo" naslednjo in še eno za njo (empirična ugotovitev).

Običajno morata popolnoma oditi 1 do 2 generaciji, da je konec sranja. Samo potem je pa ponavadi vmes že kako drugo sranje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

WarpedGone ::

Nikjer pa v tem članku ne vidim klicev po obsodbi in odgovornosti za žrtve kolaborantov dveh totalitarnih in režimov, ki sta pri nas gostovala za časa okupacije med drugo svetovno vojno.

Resno čutiš potrebo po izrecnem obsojanju tega, kar se obsoja že 60 let nonstop?

A stalinizem pri nas šteje za izdajo ali ne?

Ja, pa ne pozabit na to, da so pred 7000 leti iz enega plemena tam pobili par ljudi. Tisto je že zastaralo ali še ne?

Stvar zastara, ko nikogar živečega zločin ne boli več.
Dokler pa živi otroci ne vejo, kje ležijo njihovi starši in se to ne razišče zaradi politične 'volje' pa zadeva ne zastara. Ni se treba spakovat.

Slaba vest je kurba.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

A stalinizem pri nas šteje za izdajo ali ne?
A mogoče ne? Pri nas so stalinisti najebali že leta '48. Za Goli otok si že kdaj slišal? A bi morali zdaj še enkrat?

Stvar zastara, ko nikogar živečega zločin ne boli več.
V Maroku je še kar nekaj družin, ki hranijo ključe svojih hiš iz Andaluzije.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Janez Janša je opozoril, da se velja žrtev spomniti.
Matako je opozoril, da velja pozabiti.

Jaz pravim, da jih niti poznali niste:))

Ok. Naj bo dan v human spomin, pa naj se ve, da niso vsi sistemi vedno tako relativno mirni in kjer je vsaj za silo zagotovljen nek osnovni liberalni red. Da načeloma lahko izražaš svoje mnenje in celo sodeluješ na volitvah proti firerju:)

In na koncu. Po partizani-domobranci mantri. In eni in drugi niso bili iskreno za liberalizem. Eni so paktirali s Hitlerjem, drugi s Stalinom8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

The Player ::

Kratko in jedrnato na Trugino vprašanje:

JJ ima izgleda neke davne korenine od ta "belih" in ker je sedaj na vladi bo logično izkoristil to priložnost. To igro domobranci vs. partizani se vleče že olala in bo vztrajal do onemoglosti, da je stvar še hujša te stvari še bolj pogrevajo fanatiki ala "tu je si", neo nacisti in enostavni državljani RS, ki sledijo ideologiji NSI in SDS in še marsikoga drugega.

razlog zakaj enostranska obsodba je enostavna: JJ ima sedaj popoln nadzor odkar je v vladi, vsi ga jemljejo resno, lahko rečem da je alfa in omega. Dober primer je obvestilo o grožnji s smrtjo JJ, kjer so ob prvem znaku reagirali takoj, medtem ko so grozili Pahorju so se mu le smejali,...skratka njega bolj jemljejo resno. Razlog je tudi ta, ker je imel vedno neke sumljive opravke pred osamosvojitvijo naprej.

JJ sedaj hoče zbrisat zgodovino in jo prepisat, ne vem sicer zakaj, se neb čudu, če bi mel kake opravke z Vatikanom in hoče zdej usluge delat.

Glede krivice, kdo je kriv kdo ne.
Praktično je brezveze o tem razglabljat, ker je pol sveta krivo za celo vojno je pa veliko dogodkov, kjer bi rekel le khm khm, poglej raj sebe.

primeri
-med vojno so domobranci zelo veselo se nastavljali angležom, da jih dajo v keho, ker so dobr vedl, kaj jih čaka, če gredo nazaj. Ker logično niso hodl gledat te golazni so jih poslal nazaj in partizani so jih logično obračunal z njimi in sedaj so oni krivi za poboje? Lepo prosm, pa itak je bla tkrt še vojna tko, da niso povojni poboji.

-Potem se vedno govori o povojnih pobojih kot zločin, nikoli se pa ne omenja zločinov domobrancev. Lahko rečem, da so bli partizani še premili v primerjavi kaj so delale cerkvene ovčke

-Hitler je takoj, ko je zavzel Jugoslavijo ustanovil domobrance kot nekako vojsko, ki bi se borila proti komunizmu in "domačim izdajalcem" itd. Domobranci so zaprisegli Hitlerju, kar je lepo videno iz zaprisege in sedaj se delajo nedolžne, da to ni res in nam prodajajo buče, da so bile vaške straže odgovor na partizansko gibanje.

-odličen video, kjer prikaže dejansko sliko domobrancev

-težko je govort o vojni če je nisi doživel (tu je sigurno ni ni noben), ali pa nimaš vsaj 1ga člana, ki ima izkušnje

zanimivo dejstvo je, da so povsod v tujini opravili z izdajalci in simpatizerji in jih tudi ne praznujejo več, sam v naši čudni deželi se to dogaja, čudn da nimamo Hitlerja za predsednika.

pa polno enga pametovanja, potem pa pomislš kaj so ostali delal v zgodovini: Zahod in njihovo koloniziranje, Zahod danes-izkoriščanje 3jega sveta, USA-svetovna policija, ki vidi demokracijo povsod kjer je kaj za imeti itd. sej poznamo te finte :) a jih kdo obtožuje?

Eni so paktirali s Hitlerjem, drugi s Stalinom8-)

te moram razočarat, ampak partizani še zdaleč niso imeli opravka s Stalinom. Njihov glavni cilj je bil osvoboditi državo pred okupatorjem in niso imeli povezave s komunzmom. Mnogi partizani so bili verniki, pravtako moja babica, ki je pomagala partizanom. Mnogi so nehali s religijo zaradi dejstva ko so ugotovili kaj delajo cerkveni odposlanci, drugače povedan, se jim je gravžalo, da se kaj takega dogaja, ko vidš potrebnga župnka k nadleguje vaška dekleta in razkazuje svoje premoženje revolverjev. Mnogi župnki so v sanjah govoril kaj bodo delal partizanom ;((. Partizani so ratal "rdeči" po tem, ko se je začela vtikat komunistična partija in ne prej.

dejansko je to le še en brezvezen praznik, ki dela gužvo na koledarju, praznujejo ga pa le fanatiki. Če bi hotl kej dosežt bi ga mogl narest dela prost dan, bi jim vsaj uspel dobit na množici, še jaz bi ga pol praznoval :)

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

Ej kako se vam da.

Hvala bogu za kapitalizem, da ne rabimo več kurcev merit po narodni pripadnosti. In, da se narodne meje brišejo pod vplivom medsebojnega trgovanja.

Invictus ::

Truga je izjavil:

Povojni poboji nikoli ne zastarajo. Vedno morajo ostat v ucbenikih za zgodovino. Kaj ma pa predsednik drzave veze s tem ve pa zal samo on.

Tudi medvojni poboji nikoli ne zastarajo. Da se bo vedelo o čem se govori ...

Je pa vse skupaj mal brez zveze, ker bodo izvrševalci teh pobojev počasi pomrli. Vseh 100%. In vlečenje tega ven zaradi političnih točk na račun davkoplačevalcev je ceneni populizem.

Me zanima koliko prednikov Argentincev, ki so se vrnili v Slovenijo je bilo pri ta belih in sodelovalo pri medvojnih pobojih? Sicer so pa vsaj objektivno odgovorni, ker so prisegli okupatorju (beri osebno Hitlerju). Take so pobesili po vojni po celi Evropi. Sam vi tega ne veste.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

donfilipo je izjavil:

Janez Janša je opozoril, da se velja žrtev spomniti.
Matako je opozoril, da velja pozabiti.

Dragi kolega, oprostite, a se ne strinjam v celoti!

Jaz sem opozoril na mehaniko, ki nas žene k stalnemu prepiru. Gre za precej nerazumske stvari zato je nerazumno pričakovati razumno rešitev. P
Ali celo, da bo kdo koga argumentirano prepričal. Ali kakorkoli prepričal. To se mi zdi noro. V to debato nas kot narod sili nekaj, nad čimer nimamo nadzora.. nagon?

Za lažjo predstavo... ste kdaj opazovali (sosedovega, v mojem primeru) mačka med sezono parjenja? Ne mislite, da je to kaka fešta zanj. Živali se prav vidi, ko se zjutraj priklati nazaj ves utrujen in pretepen, da ima PK vsega in si misli "prekleta pomlad, kdaj bo konec". Ampak nekaj ga žene, kot kakega Jajota v prepire.

No mogoče edina razlika je, da nam to prepiranje nudi nek obscen, dasiravno nepriznan, užitek - sproži neko čudno kemijo ugodja.
Osebno sem za primerjavo zato raje dal drogo ker je nekako mešanica razumne odločitve in stvari izven nadzora. Vztrajam, da smo džankiji na zgodovino 20. stoletja!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

donfilipo> Eni so paktirali s Hitlerjem, drugi s Stalinom

Ja pa sej to sta bla najbolša kolega, dokler se nista skregala. No, vsaj na abstraktnem nivoju, kolikor vem Stalina osebno ni nihče prenašal.

Stalin je trpel za zelo hudimi oblikami paranoje. Malo več, kot le klasična preganjavica.
Anekdota pravi, da je enemu od ministrov, generalov karkoli (preden ga je spravil v gulag) rekel "pa kako naj ti zaupam, če še sam sebi ne včasih".
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Vztrajam, da smo džankiji na zgodovino 20. stoletja!

Ja bom moral pogledati Freuda, Vodeba in vprašati fajmoštra, ki je ateist, da bom lahko bolj tehtno presodil to tezo:)).

Na kratko samo. Džankiji, dokler so aktivni, so nekako varovani od society in obenem gnani na pašo kot ovce.

Redkokoga koljejo, redno jih pa strižejo>:D.

Morda je res bolje, če so recimo deloholiki, ali runklni:)), pastirje pa jemljejo z zelo veliko rezervo8-).

Jap. Ideologiji totalitarizmov, ki smo ju pograbili kot odrešitev iz kilavega liberalizma, nekako bestialno sparjenim s starim fevdalizmom, se še danes ponuja kot nekakšna soluciji, dokler ne zapopademo tega novega. In včasih v simbolnem prostoru rineta vnaprej, kot neka strah budeča alternativa.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

In, da se narodne meje brišejo pod vplivom medsebojnega trgovanja.
Saj ne veš, kaj govoriš. Današnje države so nastale zaradi kapitalizma. In prav trgovanje, tako ali drugačno (recimo z nafto zadnje čase), je vzrok za mnoge vojne.

O.

Okapi je izjavil:

In, da se narodne meje brišejo pod vplivom medsebojnega trgovanja.
Saj ne veš, kaj govoriš. Današnje države so nastale zaradi kapitalizma.

Večina držav je nastala mnogo pred pojavom kapitalizma, celo zgodnjega. Meje so se pa itak spreminjale vedno. Tudi kolonializem je predindustrijski pojav. Recimo vzhodno Afriko so obvladovali Arabci v kolonialnem stilu že v srednjem veku. Antični imepriji so pa sploh bazirali na kolonializmu, brez tega sploh ne bi slišali več za njih - in ni bilo vse na lepo besedo, brez skrbi. Azija ima tudi tisoč in eno zgodbo v tem stilu, ki gredo nazaj tisočletja.

Glede vojn je kapitalizem bolj vplival tehnološko, kot družbeno: po industrijski revoluciji se je zgodovina pospešila in s tem oboroženi spopadi. Plemena so lažje premagovala razdalje.

Zdaj ali bi tehnološki napredek v kaki drugačni družbeni ureditvi pomenil manj vojn.. tega ne bomo nikoli izvedeli.

Omenimo vseeno, da tudi v predindustrijski dobi (kapitalizem je zelo povezan z industrializacijo) klanje ni bilo za odmet. Razna masovna klanja, ko so se zavzela in sistematično razmesarila cela mestna prebivalstva so bila velika moda v srednjem veku recimo.

V antiki pa je bilo sploh nekako "loi de guerre", da pač seješ čimveč razdejanja med civilnim prebivalstvom, ker se je to smatralo za regularen psi-op in osnovna veščina strateškega vojskovanja. Na srečo so se tudi takrat našli človekoljubi ki so razgrete glave prepričali, da se namesto vsesplošnega umora raje recimo le pohabi moške in posili ženske - tukaj imamo že zametke sodobnih nevladnih organizacij in skrbi za človeške pravice.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Večina držav je nastala mnogo pred pojavom kapitalizma, celo zgodnjega.
Z "današnje države" sem mislil nation state.
Most theories see the nation state as a 19th-century European phenomenon, facilitated by developments such as mass literacy and the early mass media.
Nastale so zaradi kapitalizma.

O.

Okapi je izjavil:

Večina držav je nastala mnogo pred pojavom kapitalizma, celo zgodnjega.
Z "današnje države" sem mislil nation state.
Most theories see the nation state as a 19th-century European phenomenon, facilitated by developments such as mass literacy and the early mass media.
Nastale so zaradi kapitalizma.

O.

Točno tvoj citat potrjuje mojo tezo, da gre bolj za tehnološki (v širokem smislu, tudi šolstvo in znanost) kot ideološki pojav. "Zaradi" je torej premočen, ker gre bolj za korelacijo kot kavzalnost.
Mimogrede, precenjevanje ideologije je dokaj običajno v naših krajih, ne vem pa zakaj. Zelo verjetno gre bolj za psihološki razlog, mogoče pa je tudi objektiven, ne vem.

Na osnovi napisanega enostransko razglašam, da se strinjava. Klinc, če lahko nekateri enostransko razglasijo svoj spol, tukaj ne vidim večjih ovir.

Lepo je imeti prijatelje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

"Zaradi" je torej premočen, ker gre bolj za korelacijo kot kavzalnost.
Recimo temu posredna vzročnost, ajde, ker ni šlo samo za tehnologijo, ampak so države nastale (oziroma se spremenile) zaradi spremenjenih družbenih odnosov.

O.

Pošteno!
/\/\.K.

Gladi ::

recikliran je izjavil:

Matako je izjavil:

Ti si še hujš k feministke, zagovarjaš nasprotajoče si dejstva.:))

Gladi ::

poweroff je izjavil:

Kaj pa krivce za turške vpade, a na to ste pa pozabili?

Pred sodišče!

Spet ti idiotizmi. To je tako kot bi jst postrelil celotno tvojo familijo in se svobodno sprehajal naokol.Zakaj? Jah sej sam dogodek je že v pretekli obliki, torej v zgodovini.:))

Zato pa zgodovino ločujemo na preteklo in na polpreteklo, katera se nas neposredno še vedno dotika. In recimo pred kratkim so Korejci zahtevali , da se Japonska opraviči za med vojna dejanja. Je ta rdeči-črni sindrom samo v Slovenija? Očitno ne.
««
«
1 / 9
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Pretekle vojne, pozabljena zgodovina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
729118 (7808) Primoz

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11422294 (20267) Ziga Dolhar

Evharistični kongres + mučenec Alojzij Grozde (strani: 1 2 3 4 5 )

24551464 (47001) kuglvinkl

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

63532658 (26176) Primoz

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

71534274 (20696) IgorGrozni

Več podobnih tem