» »

44% = 2/3

44% = 2/3

MrStein ::

Iz slovenskih medijev:
(predsednik stranke) na parlamentarnih volitvah zmagal s 44,5 odstotka glasov, kar pomeni, da bo imela stranka v parlamentu dve tretjini poslancev


Kje imajo tak volilni istem, da z manj kot polovico glasov dobiš dve tretjini sedežev? :O
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

(sicer je jasno kje: Madžarska . Vprašanje je, a imajo tako poseben sistem, ali je poročanje nerodno?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AndrejO ::

To je običajno rezultat večinskega volilnega sistema. In poročanje je verjetno tudi nerodno - verjetno sešteva glasove "po slovensko", ne pa tako, kot se jih prešteva v večinskih volilnih sistemih.

MIlton ::

Ne, glede na wikipedio madzarska uporablja proporcionalni sistem. So pa sistemi za dodelitev sedezev bolj zapleteni, kot izgleda na prvi pogled 8-) Preberi si na primer tole za zacetek: D'Hondt method @ Wikipedia

AndrejO ::

Morda imajo mešanega. Ker imajo definitivno poslance, ki zastopajo okraj, kjer so izvoljeni. Izvoljeni pa so z navadno večino, po en na okraj.

MIlton ::

Mhm, izgleda da res. Pa se bonus sedeze imajo. Cela zmesnjava. Tako da tak rezultat ni nic cudnega.

arnecan1 ::

V wikipediji piše, da podobno metodo uporabljamo tudi v Sloveniji, seveda z manjšimi razlikami. Naj pa bi bil najmanj neproporcionalen med proporcionalnimi sistemi.8-O http://www.rtvslo.si/strani/proporciona...

Piše kar nekaj na netu tudi v slovenščini, npr. diplomske naloge, ampak je kar obsežno za predelat. No, vsaj meni ni za preštudirati v nulo.

Kot kaže, je najbolj demokratičen čisti proporcionalni sistem, ki pa je v praksi tudi najbolj nepraktičen. Preveliko število strank, izsiljevanje malih.... Deluje lahko samo tam, kjer gospodarstvo teče samostojno in brez problemov, saj reforme skoraj niso možne. Za krizo je verjetno najboljši sistem večinski, sistem trde roke. Ko ni krize, je seveda tak sistem tarča kritik, saj nima posluha za marginalne družbene skupine ter manjšine vseh vrst.

Zato ima večina demokratičnih držav mešani sistem, malo bolj ali malo manj porporcionalni, oz. z malo večjim ali manjšim dodatkom večinskega sistema.

fosil ::

Mimogrede ta stranka, ki je sedaj zmagala (Orban) je pred leti sama spremenila volilni sistem in ustavo, na tak način da je lahko sedaj še bolj zmagala.
Tako je!

nokkj ::

To je čisto običajno za večinski volilni sistem (ZDA, Britanija, Avstralija...), vlado vodi stranka z manj kot 50% glasov, pa še 2/3sko večino dobijo včasih.

Kaj je Madžarska delala z volilnim sistemom pa ne vem, menda ga pa Orban spreminja tako da se bolj in bilj približuje večinskemu.

Spajky ::

Demokracija danes = hec - v resnici vladajo finance .. povsod!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predčasne volitve 2014 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20150848 (47161) Invictus
»

Nov volilni sistem (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5315576 (13571) BlaiseM
»

Je kaj narobe z argumentom:"Ne morem voliti, ker so tako vsi politiki isti?"

Oddelek: Loža
482495 (1358) Step2en Wolf
»

Lahovnik sestopil s položaja podpredsednika LDS

Oddelek: Problemi človeštva
413244 (1734) Brane2
»

"Elekšns in Juesej"

Oddelek: Loža
282888 (2280) luni

Več podobnih tem