» »

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE

«
1
2

technolog ::

Cirka 7 let nazaj je bil referendum, na katerem se je ljudstvo z večino odločilo, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte.

Zanima me, zakaj se ta volja ne upošteva? Nekatere trgovine imajo v nedeljo že polni delovni čas.

Sims ::

Ko bodo v nedeljo trgovine prazne, jih bodo zaprli.

jype ::

technolog> Zanima me, zakaj se ta volja ne upošteva?

Zakaj se pa ljudje lahko tuširajo ob sredah?

technolog ::

Ker ni gospodov dan.

Kakršno vprašanje, tak odgovor.

Brane2 ::

Gospod ni ne pravna ne fizična oseba.

Poleg tega nima "pravo glasa" na vsaki privatni lastnini po defaultu.

Cela fora svobode je, da na svojem lahko počneš kar hočeš, če s tem seveda nikogar ne ogrožaš...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Double_J ::

Po določenih konvencijah imajo ljudje pravico do dostopanja do hrane. Takšna določba bi torej lahko kršila človekove pravice...
Dve šivanki...

Dr_M ::

Desetletja smo lahko brez problema ziveli z zaprtimi trgovinami ob nedeljah in ob sobotnih delavnikih do 14 ure. Smo zdej res tok nesposobni?
Se ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje v nedeljo v trgovini. Nakupe ponavadi odpravljam ob sobotah okoli poldne oz ko se mi da ustat :>
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Desetletja smo živeli brez neta. Ga zato tudi zdaj ne rabimo ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

ahac ::

Tisočletja smo živeli brez tekoče vode in WCjev... :P


Nakupe ponavadi odpravljam ob sobotah okoli poldne

In zakaj bi morala bit razlika med soboto in nedeljo?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

technolog ::

Ja, ampak nismo imeli referenduma, na katerem bi izglasovali prepoved interneta.

Point je v tem, da smo dali takratnih pol mio SIT za referendum, potratili ogromno ur časa ljudi, sedaj pa se po vrhu vsega še ne upošteva ničesar.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Morm u štacuno, preden zaprejo!

Referendum velja samo eno leto. Po tistem lahko DZ sprejme zakon, ki je v nasprotju z izrečenim na referendumu. Vendar ga nov referendom lahko spet zminira. Če ga kdo pripravi. Kar ga pa ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Brane2 je izjavil:

Desetletja smo živeli brez neta. Ga zato tudi zdaj ne rabimo ?


Lame primerjava.
Vec pa post za tvojim postom.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Zakaj je lame ?

Mnogim nedeljski šoping paše. Recimo meni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

djordjevic ::

Dr_M je izjavil:

Desetletja smo lahko brez problema ziveli z zaprtimi trgovinami ob nedeljah in ob sobotnih delavnikih do 14 ure. Smo zdej res tok nesposobni?
Se ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje v nedeljo v trgovini. Nakupe ponavadi odpravljam ob sobotah okoli poldne oz ko se mi da ustat :>

Mhm, desetletja ste imeli dela proste vikende. Danes marsikdo še v soboto dela do večernih ur. Kdaj naj po tvojem hodi po štacunah, brihta? In ja, če se gremo kapitalizem, nam ni treba meti idiotskih 'gospodovih dni'. V marsikateri trgovini, ki je odprta v nedeljo, se tepejo za ta šiht. Dobijo plačano več, na začetku tedna pa imajo potem prost dan. Ampak ja, dajmo moralizirat. Uboge, uboge trgovke in trgovci. Tudi oni imajo družino in bi šli radi v nedeljo k maši! ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

Tehnično pojasnilo: Po preteku leta dni od referenduma lahko državni zbor sprejme tudi drugačen zakon. Stvari niso vklesane v kamen, leto dni pa je izbrano arbitrarno. Lahko bi bil tudi 1 mesec ali pa stoletje.

Moralizacija: Dokler so nakupovalni centri ob nedeljah polni, ni ravno veliko možnosti, da bi ponoven referendum šel skozi. So poskusili tudi Hrvati, ki so IMHO mnogo bolj katoliški (vezano na izbiro nedelje kot prostega dneva), pa so čez nekaj časa tudi odnehali. Šlo je nekako tako: od 1. januarja 2009 naprej so bile trgovine ob nedeljah zaprte. 7. januarja sta dve nakupovalni verigi že odpustili skupaj 350 zaposlenih. 19. junija je njihovo ustavno sodišče te omejitve umaknilo. Na njihovo srečo, tik pred začetkom glavne turistične sezone.

Čisto postranski podatek: V Izraelu ima takšen status sobota (šabat), ki je za njih zadnji oziroma sedmi dan.

jype ::

Thomas> Referendum velja samo eno leto.

Tale ni, ker je bil protiustaven (kar je potrdil ustavni spor, ki ga je sprožila takratna Emona obala). Njegovo izvajanje je še pred nastopom veljave ustavno sodišče tudi zadržalo.

NSi se je takrat oglasila, da je narobe, da se ne upošteva ljudske volje, SD je bila pa zadovoljna, da se svobodne gospodarske pobude ne omejuje kar pavšalno. Narobe svet, vam povem!

technolog> Kakršno vprašanje, tak odgovor.

Pa če bi imeli referendum, da naj bo poslej tuširanje ob sredah prepovedano?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Tarzan ::

Če smo želeli kapitalizem, imejmo kapitalizem. Lepo smo ga posvojili in tudi navade temu primerno prilagodili. V nedeljo so trgovine polne, da pokajo po šivih. Zapreti zadevo, ki očitno odlično funkcionira bi bil kretenizem. Če pa zaradi obiska trgovine pride v cerkev k maši manj faranov, je pa problem v temu, kaj tam ponujajo, da bodo stranke raje zavile v cerkev, kot pa v trgovino. Točno to je takrat bil razlog, da se je cerkev na veliko lotila propagande za zaprtje trgovin.

Delavke in delavci so tukaj bili postranska zadeva, masa ljudi, ki so jo prepričali (večinoma brez težav, ker marsikater trgovec dejansko z njimi dela slabše kot s služabniki), da so revčki zaradi nedeljskega dela in da ga je potrebno ukiniti. Zadeva na srečo ni vzdržala, ker je popolnoma kretenska.


Sem mnenja, da bi morali podeseteriti inšpekcijo dela in jih pošiljati redno po trgovskih centrih, da si malo pogledajo stanje na terenu. Marsikje je toliko kršitev, da bi morali trgovine lepo zaplombirati, če se zadeve ne razrešijo. Ampak za to NI kriv nedeljski obratovalni čas, ampak pokvarjen sistem, katerega imamo.

djordjevic ::

Pa blesavi poslovodje. V trgovinah, kjer funkcionira kolektiv, tudi nedeljsko delo ni noben bavbav.
No grave is deep enough to keep us in chains.

c00L3r ::

Mene me moti, da so trgovine odprte v nedeljo. Včasih pa res kaj rabim. Me pa moti, da se gremo igrice z imenom referendum, ki stane ogromno denarja, velja pa nič.

Mehmed ::

Ta referendum je bil itak neumnost.
Pod pretvezo da resujemo uboge prodajalke smo jim vsiljevali svojo voljo. Komur ne pase kupovat v nedeljo ni treba, ni pa treba zdej dolocat drugim kdaj smejo delat. Ker v principu smo tocno to poceli.

technolog ::

c00L3r, my point exactly.

Brane2 ::

Which part of of the point exactly ?

Ali te v sedanji situaciji bolj žuli to, da se referendumska odločitev ne izvaja ali to, da je do tega referenduma sploh prišlo ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

jalovec09 ::

Delavke imajo tud svobodno izbiranje, dajo odpoved in si najdejo delo od PON-PET za 8-10 ur.
Pa kdaj bo ljudem jasno da živimo v DEMOKRATIČI državi, SVOBODNO življenje, vsak si kroji svojo usodo, vsak odg. za svoja dejanja a ne večina kaže na druge, da so krivi za njihov problem.

z3ro ::

Delam v trgovini pa je v nedeljo skoraj najbolj nabita, to je menda glavni razlog da so odprte. Pa je trgovina v majhem kraju. Me ne moti da mamo odprto ob nedeljah, moti me, da folk hodi po največjih nakupih ravno v nedeljo in da stojijo pred vrati še preden odpremo (ob 7ih zjutraj). Ne vem a eni res nimajo kaj drugega za počet. Ena ženska pride v 7ih urah minimalno 5krat v trgovino. Vsak dan. Včeraj popoldne je recimo bla trgovina prazna, danes stavim da bo oziroma je bila gužva.

Mavrik ::

A nisi pomislil da ljudje hodijo v trgovino v nedeljo lih zato ker IMAJO kaj za počet med tednom?
The truth is rarely pure and never simple.

technolog ::

@Brane2:
Ker se referendumska odločitev ne izvaja, me žuli, da je do referenduma sploh prišlo.

jalovec09 ::

Vsem se ne zljubi po šihtu še nakupovat, v miru si vzamejo čas in v nedeljo nakupijo, kar rabijo, dopoldne nakup, popoldne pa dobrote na mizo.
Jaz v nedeljah ne hodim po trgovini, med tednom pa, ampak sedaj je sezona zelenjave, tako da prav veliko ne hodim.

z3ro ::

Ma ja sej zna bit med tednom tudi guzva. Zavijam pa z očmi ko pride v nedeljo 5minut predn zapremo familija z dvema nabito polnima vozičkoma na blagajno. To je sam moje mnenje:) Verjetno zato ker delam na blagajni pa mi gre že vse skupaj na živce..folk pričakuje svašta. najrajš bi vidli da davamo vsakemu 99% popusta..

jype ::

technolog> Ker se referendumska odločitev ne izvaja, me žuli, da je do referenduma sploh prišlo.

Če zbereš dovolj podpisov volilnih upravičencev, komot na referendumu zahtevaš, da se masa elektrona poveča za 20%.

Država je z zakonodajo in ustavo obvezana, da tak referendum izpelje.

technolog ::

Sej sm reku, da me ne moti delo v nedeljah. Nimam problemu s tem.

Sam zakaj se pol gremo neke referendume? Moti me princip.

jype ::

Kakšen princip? A ti bi raje, da bi opustili institut referenduma?

mojsterleo ::

konc so cajti ko se je delalo 5 dni v tednu. dandanes delo po sluzbi doma / sobote / nedelje ni vec nic posebnega. nobeno presenecenje ni, da so trgovci to ze zdavnaj pogruntal. celo hofer in lidl, ki sta imela sprva ob nedeljah celo zaprto. sedaj so pa v nedeljo popoldan njihove trgovine dobesedno opustosene.
glede referenduma pa je mislim da tako, da je ustavno sodisce zadrzalo njegovo izvajanje ali nekaj takega.

djordjevic ::

Hm, zanimivo, ko že omenjaš LIDL. Ravno danes sem hotel po rafaello v lidl, prepričan, da imajo odprto, pa piše 'nedelja in prazniki zaprto'. Imajo po NE odprto samo v večjih središčih (Ljubljana, Celje, Maribor)? No, zato pa se je v Tušu trlo naroda (4 polne vrste). Trgovcem pač denar ne smrdi.
No grave is deep enough to keep us in chains.

technolog ::

Jao, jype.

Kul:

1. Ni referenduma
2. Je referendum in se tudi upošteva, kar je ljudstvo izbralo

Ni kul:

3. Je referendum in se ne upošteva volje ljudi

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Volja ljudi na referendumu ima rok trajanja 1 leto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

djordjevic ::

Tako je. Kratko in jedrnato.
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

technolog> 3. Je referendum in se ne upošteva volje ljudi

In kako se lahko upošteva voljo ljudi, ki na referendumu izglasujejo, da je dan dolg 27 ur?

technolog ::

Aha, sepravi bomo potem morali vsako leto "obnavljati", da recimo nočemo zakona o malem delu? (in vsako leto na novo plačat za referendum)

Zna bit zoprno, tole eno leto.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Tole eno leto je vgrajeno v zakon o referendumu. Mogoče se ga da z referendumom spremeniti.

Ampak ja. V principu se zakon o malem delu lahko spet pojavi, ko leto mine. In spet ga lahko referendum zminira.

Takšna so pravila igre in po pravilih igre je tudi njihovo spreminjanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueRunner ::

To je mislim, da prvi resnično dober razlog zakaj določiti spodnjo mejo udeležbe, da bo referendumski rezultat dejansko sprejet/potrjen. Če pride majhen delež volilcev, potem je morda večja verjetnost, da se referendumsko odličitev kasneje spreminja, ker ne odraža dejanske volje večine državljanov.

Thomas ::

Določanje spodnje meje je nedemokratično. Ker potem so abstinenti tisti, ki tudi glasujejo za status quo. Potem ni enakopravne borbe med ZA in PROTI. Ampak je eden favoriziran.

Vendar če misliš, da je treba spodnjo mejo dvigniti na recimo 50%, potem daj pobudo. In če jih 50% ne pride na tvoj referendum, boš videl, da imaš narobe.

Kar pa veš lahko že zdaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Looooooka ::

No ce smo posteni...ta referendum je bil bedarija plus glede na stevilo ljudi, ki so clo sli podpirat to neumnost rezultat absolutno ne odraza volje ljudstva(manj kot 30%).Tko da je kr fer, da se ga ignorira.Sploh pa...a policija pa zdravstvo slucajno ne dela ob nedeljah?A sedet na salterju je magicno bolj zahtevno od tega?

Thomas ::

Vrednostne sodbe so eno. Pravila igre niso in ne smejo biti odvisne od količine moralnega zgražanja ene od strani.

Pač referendum je bil, pač izid je bil, pač leto je minilo, pač novega referenduma ni bilo.

Ozri se v gnevu!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Alamar ::

celo hofer in lidl, ki sta imela sprva ob nedeljah celo zaprto. sedaj so pa v nedeljo popoldan njihove trgovine dobesedno opustosene.
Hofer ni imel nikoli trgovin v nedeljo odprtih, lidl pa nekaj eksperimentira v tej smeri (v večjih krajih).

mojsterleo ::

sem ravnokar bil v lidlu v btc ljubljana in je cist lepo odprt. guzva pa taka da se komaj premikas. prisegel bi da sem tudi v hoferju ze bil kdaj kje v nedeljo, lahk pa da sem zamesal s kero drugo trgovino.

Alamar ::

Kot sem rekel. Hofer 100% nima odprtih trgovin v Nedeljo. Lidl pa v večjih mestih do 13 oziroma v Ljubljani do 15.

guest #44 ::

Folk naj dela kadar mu paše! kthxbye


Pa kolko folka najdem, ki se pizdi čez svoje delo in oh in sploh, kako mu je bedno. Pa najdi si drugi šiht?!

Jaz (razen če ni nujno) ne grem delat nekaj kar me bo delalo depresivnega. Trenutno imam nekaj zaloge za sprotne obveznosti in če res ni nujno pač raje trošim čas kako drugače.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

jao, slab spomin imate. Referendum je razveljavilo ustavno sodišče RS, ker je bil v nasprotju z ustavo.
Samo nekateri morate biti pa res zabiti in brez samokontrole, da potrebujete zaprto trgovino, da ne greste nakupovati.
Če vam nakupovanje v nedeljo ne ustreza, potem FUCKIN' ne iti v trgovino v nedeljo.

Jaz bom pa dal predlog za referendum za zaprtje trgovin v četrtek, ker takrat ne nakupujem!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

To se ni zgodilo. Narobe se spomniš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

#000000 ::

Zaprtje trgovin čez vikend je čista beda, veliko folka ima čez teden tolk obveznosti da jim v nedeljo odprt špar-merkator ipd. zlo prov pride.

Že takrat nisem zastopil namena referenduma, pač kdo hoče imet odprto naj ima, enako je z delavci.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič (strani: 1 2 3 453 54 55 56 )

Oddelek: Problemi človeštva
2757296940 (44784) starfotr
»

Nedeljsko delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1069471 (7749) Ziga Dolhar
»

Ustavno sodišče o odpiralnem času (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786502 (5331) SodVina
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
58929354 (22730) Valery
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1139350 (8164) MadMicka

Več podobnih tem