» »

Trgovine v nedeljo da ali ne?

Trgovine v nedeljo da ali ne?

«
1
2 3

Tito ::

Zanima me vaše mnenje glede referenduma o delovnem času za nedelje....

Kaj se vam zdi? Sam se bom upredelil malo kasneje, da najprej slišim druge>:D ...

asPeteR ::

Men se ne zdi pametno sprasevat DA ali NE.

Temvec, prepustiti to odlocitev trgu.

Taka odlocitev bi bila najboljsa za gospodarstvo.

Ampak ker se je treba opredelit, bom reku DA. Saj se bojo na podlagi tega trgovine se vedno lahko odlocile, ali bojo poslovale v nedeljo ali ne.
Mislim pa da je iz vidika profita, bolje ce trgovine obratujejejo manj kot sedem dni(toda pogoj: vse trgovine bi morale obratovati ob enakem casu - za vse enke moznosti) Zakaj tako? Hja, kupna moc ljudstva ni nic vecja ce trgovine obratujejo 8 dni na teden ali pa 1 dan. Ce pa trgovni obratuje manj casa ima s tem mnogo manj stroskov in vec dobicka.
Edini problem je, da bi moralo to veljati za vse in tudi javnost ne bi bila za to.

8-)
http://blog.stegnar.com

freserovski ::

Hja, kaj pa vem:
iz mojega stališča sem vsekakor za DA, toda, če pogledam iz stališča prodajalk (ne lastnikov trgovin), bi bil odgovor NE, ker se še najde nekaj sočutja v meni:\ , predvsem tukaj trpi družina, ker dvomim, da bodo vsi ustvarli enake delovne pogoje in toliko večjo urno postavko itd...:\
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Highlag ::

Najbolj glup referendum vseh časov.

Jaz bi najraje predlagal referendum za ukinitev državnega zbora, ko se moramo mi s takimi stvarmi ukvarjat. >:D Sigurno bi zbral 50K podpisov

Mislim, da je to popolnoma stvar trgovcev. Če mislijo da bodo ob nedeljah prodali za kak tolar robe potem naj imajo odprto če ne pol naj majo zaprto. . Čisto sigurno pa ne bo zaradi zaprtih trgovin kdo umrl.

Ob nedeljah normalno ne nakupujem.

Mercier ::

IMHO je to nekako neizbežno. Šoping je/bo bolj entertainment kot karkoli drugega. Trgovci bodo pritiskali. Slejkoprej bodo štrcune odprte, ko se bo splačalo.

Naj se še jaz hinavca naredim: zaradi mene tudi ni treba imeti odprto ob nedeljah. Imam fobijo pred štrunami. Sam sploh ne upam noter. Toliko odločitev, vprašanj ustrežljivih trgovcev in trgovk.... Brrrr!

OldSkul ::

Vsi tej delavci in sindikati si pljuvajo v lastno skledo.Če trgovine ne bodo obratovale v nedeljo bodo družbe začele odpuščevati delavce (Mercator) in tej delavci ne le da ne bodo delali ob nedeljah ampak sploh ne bodo delali!

Tito ::

Hehe, si bral Mladino :D. Drugače pa pravim, da bi bilo najbolje tako kot je. Varnostniki delajo vse dni v tednu, celo ponoči... Enako snemalci, zdravniki, piloti... Vsak ima določen delovni čas, ki je omejen na določeno število ur in nujno mara biti en dan v tednu prost.

Azrael ::

Mislim, da je tu problem drugje. Ni problem ali so trgovine odprte 7 dni v tednu ali ne, čeprav mislim da za kaj drugega kot živilske trgovine in/ali hipermarkete ni potrebe. Problem je kako je to izvedeno. Če lastnik zaposli dovolj osebja in ga tudi plača in razporedi njihov delovni čas tako, da posameznik dela 40 ur na teden (Mercator), to ni problem, je tudi mnogo drugih dejavnosti kjer se dela 24/7 (policija, železnica, nadzorovanje tehnoloških procesov, zdravstvo - tu so problemi zaradi premalo osebja). Je pa grdo in žaljivo do delavcev , če ima lastnik trgovine ali katere druge dejavnosti premalo zaposlenih in potem zahteva nadurno delo, ki ga potem ne plača, oziroma reče, da je treba za njegovo firmo tudi kaj žrtvovati. Mislim da je ravno zaradi mnogih takih primerov pri nas, prišlo do tega referenduma.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

jest rečem JA...sej majo loh odprtih sam polovico blagajn, pa en tedn dela polovica prodajalk, ta drug tedn pa druga polovica:)

DavidJ ::

Jest sem z veseljem oddal podpis za referendum in bom z veseljem obkrožu ne, torej da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte. Tako kot je napisal Azrael -- lastniki trgovin jemljejo trgovke za potrošni material. Žrtvovanje za službo in podobne cvetke jim trosijo -- ob plači 60 tisoč na mesec neto.

In biti doma v ponedeljek, ko je mož v službi in otroci v šoli, pomeni nekaj popolnoma drugega kot biti doma skupaj v nedeljo.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Alec999 ::

moj glas bi bil DA ... sy ob Sobotah in Nedeljah bi lohka pa studenti delal pa bi bil problem resen :)

Mercier ::

Đabe gladko rešujete problem. Točno tak je, kot se zdi. Delale bodo trgovke, otroci bodo prepuščeni nesposobnim očetom, po koncu dela jih bo pa čakalo še neplačano delo doma.

gappee ::

No, jst mislm, da ob nedeljah bi pa prodajalci/ke le lahko imeli/e free-day.
Bomo pa ja tist kar rabmo nakupl en al pa dva dni prej, sj ni tok težko.
Če ti pa glih kruha zmanjka, greš pa k sosed.:)

freserovski ::

Hja, v vsakem primeru zgleda, da bojo prodajalke nastradale..., meni osebno se zdi malo bedno, da mali miljon slovenčkov odloča o usodi peščice. (isto, kot, da bi jaz stal nad prepadom, 101 bi jih pa glasovalo, ali naj skočim na noge ali glavo).
Zgleda,da še slovenski trg ni dovolj močn, da bi to med sabo porihtali...
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Zgodovina sprememb…

Mercier ::

gappee
Bomo pa ja tist kar rabmo nakupl en al pa dva dni prej, sj ni tok težko.
Šur, ampak deca v nedeljo ne bodo htela na piknik v park, ker je dolgočasno, tla so trda, nič se ne dogaja, za pit je le kar s sabo vzameš... V mall-u pa lahko kaj finega dobijo, pojejo, pogledajo film....

Če bo kdo zdaj kaj čez glupe amere reku, vas bom iz McDonald's-ov gnal, banda! >:D

DSmidgy ::

Men se ta referendum res ne zdi fer. Če se odloča za nedelo ob nedeljah nej se odloča za vse nenujne poklice (noter ne spada policija, zdravstvo, gasilci, ...). Zakaj trgovcu ne bo treba delat ob nedeljah enemu u fabrki bo pa treba (čeprav bi ovarna brez problema lahko stala). A je trgovec nekaj posebnga?

msmiha ::

Moj odgorvo bo kratek in mislim da bi trgovine mogle obratovati tudi ob nedeljah in se popolnoma strinjam z DSmidgy
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

MadMicka ::

Jaz sm za to, da so vse trgovine zaprte ob nedeljah. Nedelja je gospodov dan, je tradicionalno prost dan in je prov, da je vsaj en dan v tednu lahko družina skupaj.

Tud Petrol mora bit zaprt. Če že je morda prodaja bencina gospodarska nuja, potem naj prodaja samo bencin in nič drugega. In eni pravjo, kaj pa drugi poklici, k morjo tud delat ob nedeljah? Ja kaj neki? Reševalce rabmo in še marsikoga, ampak trgovce pa res ne! Najprej odprite še državno upravo ob nedeljah, pa vsa druga podjetja, pol pa spet kvaste o trgovcih.

Dalje, eni pravjo, da bodo trgovce odpuščal. Neumnost. Ljudje bodo na teden v povprečju še vedno kupili toliko kot sicer. In dalje, a veste kok študentov dela v trgovinah? Skratka, ta argument nima nobene teže. To je usrana Jankovičeva propaganda.

In tisto, češ naj trg uredi zadeve. Trg ne more in ne sme urejat vseh zadev. Sicer nasvidenje socialna država.

Jaz bom šol na referendum in glasoval tako kot je treba!

Brane2 ::

Vse to se mi zdi posledica tezenja sindikatov, ki bi radi delavcem pokazali, da jih rabijo in mahajo z namisljeno palico po delodajalcih.

Univerzalna resnica je zame ta, da se mora delavec znat izpogajat za ceno svojega dela sam. Nihce drugi tega ne more zanj. Ce je nepismen in njegovo delo ne dosega cene, potem tu noben sindikat ne pomaga.

VSak posrednik v tem "poslu" se grebe za svoj uspeh kot posrednika in ne za uspeh "stranke". Se pravi, v interesu sindikatov je, da nanizajo ?imve? navideznih uspehov, kot je ta z nedeljskim delovnikom...

Samo take stvari lahko napumpajo place sindikalnih delavcev zadosti visoko...

OldSkul ::

Jaz sem Za še nadaljno odprtje trgovin ob nedeljah.Pač to je poklic, ki so si ga prodajalke izbrale in pač morajo delati tudi ob nedeljah (dobijo pa tudi dodatek).Zdajle ko pomislim, koliko težjih poklicov je in da ljudje delajo tudi ob nedeljah pa se ne pritožujejo, važn da dnar dobijo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

BigWhale ::

Jaz bi vse odprl v nedeljo... Ce se jim splaca, kolkrat se mi zgodi, da nekaj pocnem v nedeljo in potem ostanem brez nujnih stvari ravno v nedeljo ob 1623. Jasno, stacune pa zaprte. Vcasih je bil vsaj BauMax odprt dopoldan, zdaj se to ne vec. :P

Vsaka stvar ima svoje dobre in slabe stvari. Nakupovanje ne razdira druzin, to je traparija, moja cela druzina (sicer precej malo stevilna :P), se odpravi v shopping center, tam najprej vsi skupaj mal vandramo okrog, potem vsaj zase malo nakupuje in potem kosilo in se voznja domov, po ovinkih...

To je cel 'event & happening'. Se najbolj pa takrat, ko mas s sabo tud kaj dnarja ;>

Eschelon ::

Sem proti odprtim velikim trgovinam. Nenujno delo v nedeljo ni nekaj normalnega. Lahko pa nekdo odpre kako malo trgovino za v nedeljo, samo potlej naj imajo tam zaposleni 32 ur na teden, plačanih in štetih pa 40.

Sindikati v tej državi so en figov list. Čemu se ne ustanovi kak spodoben, mi je pa tudi jasno - živimo pač v eni takšni državi, kjer mediji, represija, zakonodaja, sodstvo na isti veji čivkajo. Folk pa kima. Ja ja... Če ne bo še slabš. Še slabš. Ja ja. ;)

frenk ::

men tud dostkrat zmanka česa v nedelo pa morm poj do pondelka čakat, poj je pa itaq šiht in morm poj še do konca tedna čakat da mam sploh kej cajta;(...trgovine nej bojo kr odprte...če so pa prodajalke tok proti nej pa stavkajo...sam ne v nedelo:D


...pa vse trgovine bi mogle bit odprte v nedelo še posebej pa take k jih jest rabm:D...joke:)

Dr_M ::

v nedeljo morajo bit trgovine definitivno ZAPRTE. 1000 let so stacune v nedeljo ble zaprte pa s(m)o useen prezvel, nevem zakaj zdej nebi.

PS takim stacunam ki bi ble odprte po 20 uri zvecer in ki bi ble odprte v nedelo bi nabil take davke da se jim nebi splacal met odprt sploh.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

frenk ::

Dr_M: nazadnjak;((

p.s.: 1000 let ni blo računalnikou...jah le zakva bi jih pa mi zdej rabl...le zakva:\ :D :D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

Dusko ::

Nevem če je že kdo to omenil.Ker mislim ,da so si že prodajalci izborili dodatek na nedeljsko delo ,ki bo znašal na koncu se mi zdi 65% plusa. Tolko naj bi dobivale šele s 1 januarjem 2004.
Drugače pa se ob nedeljah pšroda več ,kot v ponedeljek celi dan. Tako,da bodo trgovci pač zaprli trgovino ob nedeljah in s tem bo zaslužek manjši in mogoče bodo potem še koga odpustili,ker ne bodo imeli dela za njih.Kerzdaj so recimo imeli enega ali pa dva samo za nedeljo pač da so prodajalke delale samo 6 dni.
Tako,da glasoval bom pa z DA.
Drugače pa sploh nevem zakaj toliko prahu zaradi trgovin. Kaj pa potem policaji,varnostniki,zdravniki,medicinsko osebje. Ko dela tudi vse dni v tednu.In še veliko je takih poklicev.Tako,da pa se mi zdi da bo dodatek v višini 6.500 kolk ga bvodo potem dobivala na nedeljo kar oki.
Drugače pa kot pravim za mene osebno ne rabijo bit trgovine odprte ob nedeljah ampak ker skoraj vsi kupujejo ob sobotah nedeljah bo pač pol lahko še nekdo na cesti pristal zaradi tega referenduma.

Turboslav ::

NE, ker sem tudi sam prodajalec! Če bi bilo po moje, bi imeli tudi ob sobotah zaprto.
Ku*c pa tak referendum!

Brane2 ::


Če bi bilo po moje, bi imeli tudi ob sobotah zaprto.


Ob isti plači, seveda ? :D

Lio ::

glede tega da bomo kupil en da prej al pa dva, in da ob nedelah ne prodajo skor nč, to sploh ni res. A ste bli gdaj v merkatorju v nedelo? Ni skor nobenga anede? Nevem zakva se neki bunijo. Nej v nedelo delajo tiste prodajalke ki hočejo(in jih bo kr nekaj delalo za 150% plačo predvsem nižji sloji-pa ne mislm nč slabga) tisti ki pa nočjo pa nj doma ostanjejo. Zihr bi se najdl študentov ki bi z veselje delali za 150%. Po mojem bi blo tko še najbol, to kr bojo pa ponucal za referendum pa nj dojo prodajalkam kao državni dodatek.

Tomi ::

Seveda sem ZA. Iz lastnih izkušenj sem ugotovil, da je nedelja še eden od redkih dni, ko sploh najdem voljo in čas, da grem po nakupih. Če sem cel teden zaseden po 13 ur dnevno, in se v soboto najde precej super gneča, kakorkoli prideš, se mi zdi potemtakem nedelja še edini primeren dan.

Sploh pa, mislim, da problem leži nekje drugje. Gre za toliko vcepljeno mnenje, da se tega niti ne zavedamo več, namreč, da je leto sestavljeno iz 56 tednov po sedem dni. To je ena velika bedarija, ki so jo v smislu opominjanja raje, da mora Cerkev imeti stalen income in poslušne ljudi, zlorabili ljudje iz cerkvenih vrst. Saj jih zaradi tega ne obsojam, samo zdi se mi pa neumno, da smo tako ukalupljeni. Zakaj recimo teden ne bi mogel imeti 9 ali 10 dni, ali pa 4, če bi meni tako pasalo? Zakaj mora biti ravno samo vsak sedmi dan tisti, ko si lahko vzamem počitek? Come on, ljudje, saj živimo v 21. stoletju.
In konec koncev, posledica tega je čredni nagon Slovencev, da večina ob istem času rine na dopust. Ponavadi še na precej predvidljive točke. Saj človeka mine, ko vidi vse te kolone, ki bi jih ne bi bilo, če bi bili malo bolj fleksibilni.

In če se obregnem še malo v etimologijo. Nedelja je dan, ko se ne dela. V slovanskih jezikih. Ima zahodni svet, ki ima recimo sončev dan - Sunday, tudi toliko problemov z dilemo, ki nas muči?


Toliko z moje strani.
metrodusa.blogspot.com

BigWhale ::

Ce ne bi bilo sysadminov, ki so na voljo prakticno 24/7, bi vse ostale sluzbe lahko prakticno nehale delat. Prevec so odvisne od racunalnikov.

Respect your nearest sysadmin!

MadMicka ::

Brane2, tista tvoja logika, da si vsak prodajalec izpogaja svojo ceno, je totalno zgrešena.
Velja namreč načelo "vzami ali pusti". Ni tuki nobenga pogajanja. Mislm, kje ti živiš?

In druga neumnost: da je sindikat posrednik in bla bla bla. Če hočjo bit majhne ribe močne, se morajo združevati, to velja tako za kapital, kot za delavce. A ti sploh veš, za kok stvari bi delavci tožil, pa si ne upajo? Ko pa dobijo drugo službo, je pa običajno že prepozno.

BigWhale je tud čist falu poanto: prav, da mu trgovina ob nedeljah združuje družino :D
Bod ti trgovc pa tvoja baba trgovka, pa boš pol vidu kok ti nedelja združuje družino.

V današnjem svetu, v današnjem tempu, je prov, da je vsaj en dan v tednu miren kot se spodobi.

Pa še to: eni pravjo, ja nujno morm kupt u nedeljo, ker mi lahko zmanjka živil. Zoper take bi sprožu postopek za odvzem opravilne sposobnosti. Če bi jim slučajno obdržal, bi jih pa poslol na policijo, ki je dolžna tazga človeka nahrant, se pravi spravit iz življenjske nevarnosti :D

p.s.: Tomi bi pa kr koledar spremenu :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Brane2 ::


Brane2, tista tvoja logika, da si vsak prodajalec izpogaja svojo ceno, je totalno zgrešena.
Velja namreč načelo "vzami ali pusti". Ni tuki nobenga pogajanja. Mislm, kje ti živiš?


V glavnem tam, kjer delam. In se pogajam za ceno.

Kje pa ti živiš ? :)



In druga neumnost: da je sindikat posrednik in bla bla bla.


Kako ti snajpersko prepoznaš neumnost, to je že kar medicinski fenomen.

BTW: Kako se brijes ? Pred speglom ? :D


Če hočjo bit majhne ribe močne, se morajo združevati, to velja tako za kapital, kot za delavce. A ti sploh veš, za kok stvari bi delavci tožil, pa si ne upajo? Ko pa dobijo drugo službo, je pa običajno že prepozno.


In to je tudi pametno- združevanje interesov delavcev. In tudi sindikat zaradi tega, če je treba.

Ni pa pametno, da sindikat ukazuje tam nekomu, kdaj bo imel odprto SVOJO štacuno. In kdaj kdo sme delati, kdaj pa ne.

Kaj ima sindikat s tem? Sindikat bo maximalno zadovoljeval potrebe delavcev, ko bodo njegovi odvetniki do kosti pogrizli prasce, ki namensko "zaposlujejo" reveze, ki se ne morejo branit, jih izmozgajo in zavrzejo. Sindikati bi morali skrbeti, da delavec dobi cloveski in korekten odnos delodajalca in da delavec dobi za svoje delo denar, primeren ceni dela.
Kaksna je ta cena dela ? Taksna, kot ukazejo razmere na trgu...


BigWhale je tud čist falu poanto: prav, da mu trgovina ob nedeljah združuje družino
Bod ti trgovc pa tvoja baba trgovka, pa boš pol vidu kok ti nedelja združuje družino.


Tako kot povsod drugje: to naj doloca trg. Ce si revez in je kruh prioriteta, bos pac delal. Ce za kruh imas, je cas prioriteta, se bos pac prilagodil temu. Za to ne rabis sindikata...


V današnjem svetu, v današnjem tempu, je prov, da je vsaj en dan v tednu miren kot se spodobi.


Ce si brez denarja, ni noben dan miren kot se spodobi...


Pa še to: eni pravjo, ja nujno morm kupt u nedeljo, ker mi lahko zmanjka živil. Zoper take bi sprožu postopek za odvzem opravilne sposobnosti. Če bi jim slučajno obdržal, bi jih pa poslol na policijo, ki je dolžna tazga človeka nahrant, se pravi spravit iz življenjske nevarnosti


Zakaj ? Smo v modernih casih. FOlk pocne kar mu pase. FOlk pocne marsikaj, kar vcasih sploh ni blo sprejemljivo. Ljudje skacejo iz letal. Ljudje so pedri. Odrasli ljudje kotalkajo po mestu. Ljudje snemajo porniče. In ljudje hodjo v trgovino v nedeljo. Why not ? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Mislim, da ne glede na vse argumente ene ali druge strani, takega referenduma ne bi smelo biti. Posega v neko pridobljeno pravico vseh, do svobodne podjetniške pobude.

Še huje je, da ta je itak že nepotrebno omejena. Recimo z razprodajno zakonodajo, ki je popolnoma odvečna. Naj delijo nonstop zastonj, če jim znese! Pa da ne smejo biti vse trgovine (če sosedje ne nasprotujejo) odprte 24/7.

Država se vmešava, kjer ji ni mesta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Ja, tole z razprodajo mi nikoli ni blo jasno. V cem je fora tega zakona ?

O.K. So stvari, ki bi jih mogoce blo lepo regulirati. Recimo poštenost navedbe procentov znižanja cen (od x% do y%) in drugi ukrepi, ki preprečujejo nategovanje kupcev s semantiko.

Čisto toliko, da ti ni treba preveč razmišljat in se lahko vsaj deloma zaneseš na prikazane cene in stopnje popusta.

Ampak ostalo z določenimi datumi, kdaj se lahko razprodaja začne itd., se mi pa zdi mimo...

Yohan del Sud ::

Big deal. Ljudi bi moral bolet đoko. Ampak neeeeee. Sosedova hči se kurba, sin se drogira, mama pa hodi delat v nedeljo. Blasfemija.

Aja pa to na moj (davkoplačevalski) račun. Skrata, sem proti (referndumu). Ker pa je že določen ga bom ignoriral in žaloval za svojim denarjem. ;(

Dr_M ::

Dr_M: nazadnjak

aja zakaj ze??? a si tok len da ne mores nakupit usega v 6 dneh ko so stacune odprte?? ne zdej mene obtozevat da sm nazadnjak ce si sam nespo...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MadMicka ::

Če bi lahko trgovec delil blago zastonj, potem nasvidenje svobodni trg. Namreč gigant bi nekaj časa delil robo pod ceno, izrinil druge trgovce iz tržišča, nato pa bi začel ustvarjati monopolne dobičke. Na koncu bi seveda takratko potegnili kupci.

BigWhale ::

> BigWhale je tud čist falu poanto: prav, da mu trgovina ob nedeljah združuje družino
> Bod ti trgovc pa tvoja baba trgovka, pa boš pol vidu kok ti nedelja združuje družino.

Teh je bistveno manj, kot onih drugih.

> V današnjem svetu, v današnjem tempu, je prov, da je vsaj en dan v tednu miren kot se
> spodobi.

To je pa cista traparija. Ce sem jaz deloholik je to moj problem in ce delam po dvanajst ur na dan, naj bo petek ali svetek je tud moj problem. In ce so drugi, ki bi te dneve delali, potem naj delajo. Tud njihov problem. Sedaj bodo pa drugi odlocali o tem kdaj in kako bomo delali.

Konkurenca je zdrava, in konkurencen bo tisti, ki bo delal v nedeljo ob enajstih zvecer ali pa zjutraj in ce jaz takrat polagam ploscice v kuhinji in mi zmanjka fugirne mase, bi jo rad sel takrat kupit.

Thomas ::

> Če bi lahko trgovec delil blago zastonj, potem nasvidenje svobodni trg. Namreč gigant bi nekaj časa delil robo pod ceno, izrinil druge trgovce iz tržišča, nato pa bi začel ustvarjati monopolne dobičke.


Ti praviš, da čez plansko gospodarstvo ga ni! Tam ni trte mrte z (extra)profiti. Tam je vse dosti bolj racionalno, kar smo lahko gledali v socializmu. Ha ha ha ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Naj se pojavi pek, ki bo zastonj delil kruh, dokler ne uniči drugih pekov! Kmetje bodo pri njem jemali kruh in z njim futrali živino. Dokler pač wanabe monopolist časti.

Ko bo nekdo začel dajati avtomobile zastonj, z namenom da uniči konkurenco, bo njegova fabrka zaa druge rudnik surovin.



Socialistično planske bojazni so samo paranoja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

Dobiček trgovin ne bi bil manjši, ker bi ljudje druge dni kupili robo.

A je potem bedarija tudi to, da ob nedeljah vozila težja od 7 ton in pol ne smejo na cesto?

Kaj pa italijanske splošne počitnice po 15. avgustu?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

MadMicka ::

Thomas, dejansko ti osnove niso jasne. To logiko je razvil zahod že pred več kot stoletjem.

Pa niti ni treba tukaj karkoli razlagat, obrn se kam drugam.

BigWhale, ja, ta je pa res močna [:)) V celoti se strinjam, da je unih, ki kupujejo v nedeljo več kot unih, ki prodajajo v nedeljo. Dvomim pa, da je tistih, ki kupujejo v nedeljo in to omogoča tesnejše vezi v družini, več kot tistih, ki prodajajo v nedeljo. :D

p.s.: aja pa še glede planskega gospodarstva, to je ena skrajnost, druga pa je povsem svobodni trg....zlata sredina je pomembna.... res neverjetno, kako nekateri, ki so sicer morda dokaj razgledani, slabo stojijo pri logiki....kot da bi veliko prebrali in ničesar razumeli...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Brane2 ::


Dvomim pa, da je tistih, ki kupujejo v nedeljo in to omogoča tesnejše vezi v družini, več kot tistih, ki prodajajo v nedeljo.


Potem se (mogoče) motiš. Poglej si malo pozorneje in videl boš da je dosti družin, ki se v nedeljo odpravijo v LeClerc, če nič drugega na kavo itd., potem pa nadaljujejo izlet...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Mici ... to so cehovska pravila, ki jih povsod opuščajo. Kjer le nimajo tako atrofirane birokracije, da to gre.

Sicer pa, ti se mi zdiš podoben tistemu liku iz nekega filma, kjer se tipček skozi hoče tepst z boksarji višjih kategorij, čeprav ne spada niti v mušjo. Kakor da bi ne opazil, da ga vedno znova pretepejo kakor mačka ... on še zmerom v akcijo. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Hm, Thomas običajno, ko je jasno, da je v temo ustrelu, začne spreminjat temo.

Občasno pa se posluži druge taktike in začne sogovornika žalit.

Kakorkoli, niti eno, niti drugo ni vredno počenega groša!

Mr.B ::

V merkatorju, moji so rekli da bo imel v mesecu eno nedeljo frej, pa mogoče soboto. Res je referendum nesmiselen, je le dejansko stanje sindikato, ki so pač bolj ali manj sposobni skrbeti za svoj stolček. Če bi bili sindikati sposobni bi se lepo zmenili, da bodo delavke plačene toliko več, pa nebi bilo nobenega problema, sedaj pa pridejo delati toliko ur manj, pa jih morajo zado v nedeljo zafilati. Ljudje smo se pač razvadili trgovin da so odprte ravno takrat ko se nam da. Sindikati pa so itak v naši državi bolj 7ato da so da lahko g.LDS reče glejte saj smo socialna država, pa čeprav samo v teoriji.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MadMicka ::

Mr. B je nekaj podobnega kot Thomas. Nabija neumnosti do neskončnosti.

Kaj neki ma veze LDS s sindikatom??? LDS upravlja tako ali drugače z večino najbolj bogatih podjetij v Sloveniji. Je kvečjemu prestavnik kapitala.

In dalje, kako za vraga naj se sindikati zmenjo, kok bodo mele delavke plačano za delo ob nedeljah????????????

Pa ti sploh veš, kdo so pogodbene stranke??????

perci ::

MadMicka:
Si ti ze kdaj slisal za kolektivne pogodbe? SKPG, išči izhodiščna plača. Potem pa se poglej, če lahko kol. pogodba (lahko tudi na ravni dejavnosti) določa izhodiščno tarifo za nadure. Lahko si tut mal pogledaš zakon o reprezentativnosti sindikatov, da vidiš, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za reprezentativnost.

Tut ti kdaj kako neumno ruknes, ves?

Thomas ::

Večina forumašev misli, da ti nabijaš oslarije Mici. Sem domneval, da se celo zavedaš tega, pa zgleda, da se ne.

Res, veš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič (strani: 1 2 3 453 54 55 56 )

Oddelek: Problemi človeštva
2757293415 (41259) starfotr
»

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7913037 (11152) Zheegec
»

Nedeljsko delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1069421 (7699) Ziga Dolhar
»

Ustavno sodišče o odpiralnem času (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786458 (5287) SodVina
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
58929152 (22528) Valery

Več podobnih tem