» »

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah

««
12 / 12
»
»»

Thomas ::

Njegova Slovenščina rahlo šepa, pa to kompenzira z Ljubljanskim "NE?". Ampak vseeno tisto svojo kramarijo dobro poriva naprej in ga je meni kar zanimivo poslušat. Mislim pa, da bi bilo še bolje, če bi Živila kupil kakšen Tuš. Da se naredi bolj divja konkurenca. Da bi naprimer KBM suportirala pa Tuš, kot NLB Mercator. Se pa ne bi čudil, če bi bil celo Mercator požrt s strani kakšne velike multinacionalke. Še boljš. Čeprav Sosed multinacionalka že je, pa bo mogoče on še prej koga v Avstriji, preden bo njega kdo s Cipra. Turbokapitalizem je čudovit, saj najbolj profitirajo tisti, ki najbolje služijo potrošniku. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gkovac ::

Jankovič je kupil Živila! Car! Ker naj se ob nedeljah nebi prodajalo nič drugega kot živil je tipo šel kupit trgovine, ki se ukvarjajo res samo s tem... :D

Itak pa z sprejetjem tega zakona ne bo nič... boste vidli... ljudstvo je sicer govorilo in povedalo svoje, ampak zadnjo besedo bojo imel naši vrli poslanci, sodni sistem in ostala "gamad" zato sem 100%, da ne bo nič iz vsega tega, ker se za osnovne stvari ne bodo mogli zmenit. Na koncu bo pa rezultat referenduma zastaral in to je to. Mi bomo veselo kupovali naprej ob nedeljah. Trgovin pa NE bodo zaprli! :P . Hvala bogu :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Barakuda1 ::

Na koncu bo pa rezultat referenduma zastaral in to je to.


:\

A mi lahko poveš, od kod ti to?

Barakuda

_sas_ ::

citat iz 24ur:
V skladu s 25. členom zakona o referendumu in o ljudski iniciativi eno leto po izvedbi referenduma državni zbor ne sme sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z izidom referenduma, niti ponoviti referenduma o istem vprašanju. Ko poteče eno leto, ta pravna zaveza ali omejitev preneha. Državni zbor mora pravno gledano najkasneje v enem letu sprejeti zakon, s katerim bo uveljavil referendumski izid. Če bi vmes prišlo do razpisa volitev, se začne rok ponovno šteti od konstituiranja novega državnega zbora.


torej v enem letu mora državni zbor sprejet zakon na osnovi referenduma (razen če ni vmes volitev) .... nato pa lahko po enem letu sprejme drug zakon :P

Thrivial ::

Se vseeno mora zakon upostevati voljo ljudstva izrazeno na referendumu. Niso se cisto jasno izjasnili kako je s tem, mislim pa, da referendum definitivno nima roka trajanja. Se manj pa, da je rok trajanja eno leto...

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

_sas_ ::

tako je Miro Cerar razložil zadevo ... :\

Barakuda1 ::

No, ta špekulacija je pa možnoa, vendar malo vrjetna.

Thomas ::

Kolikor jest razumem, so nove volitve lahko zakonit izgovor za odlog sprejema zakona za eno leto. Referendumska volja pa poteče po enem letu, ne glede na vse. Sej to sem mislil na večer po referendumu, ko sem rekel, da bodo stručkoti povedal v Odmevih. Sicer takrat niso, ampak razumem, kakor da pes tja moli taco.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

_sas_ ::

če so vmes volitve se pomoje rok podaljša :\

Če bi vmes prišlo do razpisa volitev, se začne rok ponovno šteti od konstituiranja novega državnega zbora.

Barakuda1 ::

Dajmo razčistit to dilemo.

omenjani 25. člen se v celoti glasi:





Državni zbor je vezan na izid referenduma.


Državni zbor mora pri sprejemanju zakona upoštevati odločitev, sprejeto na predhodnem referendumu.


Eno leto po izvedbi referenduma državni zbor ne more sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z izidom referenduma, niti ponoviti referenduma o istem vprašanju.


Člen na prvi pogled izgleda kot da je kontradiktoren, pa ni.

Državni zbor je na refendumsko odločitev vezan, lahko pa pride do druge vrste špekulacije.
Po poteku 1 leta lahko pride do novega refernduma, ki recimo postavi stvari na glavo.
Vendar kot pravim, v kaj takega dvomim, čeprav to ni izključeno.

Podobno situacijo (samo podobno) smo imeli v zvezi z referndumum o volilnem sistemu)

Sicer pa pri nas nikoli ne veš

Thomas ::

Ne vidim potrebe, da bi ravno referendom zanuliral referendum prejšnje nedelje. Lahko je volja Državnega zbora čez leto dni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gkovac ::

Subject: REFERENDUM

Ker redno spremljam našo zunanjo in notranjo politiko ter sem dokaj zgleden državljan RS, me peče vest, ker v nedeljo nisem bil na referendomu.
Razumem rimskokatoliško cerkev, kateri trgovine odžirajo stranke; sočustvujem tudi s trgovkami, ki jim je odvzet dela prost dan in zaradi tega ne morejo v cerkev. Toda, potrebno je razumeti tudi ostalih 120.000 Slovencev, ki ob nedeljah in praznikih delajo. Da bi se odstotek delavcev, ki garajo ob nedeljah in praznikih zmanjšal, predlagam, da podprete moje zbiranje glasov za referendum o prepovedi dela duhovnikov ob nedeljah in cerkvenih praznikih. S tem referendumom bi rešili kar dve muhi na en mah.

1. Razbremenili bi župnike, ki morajo opraviti tudi po tri ali vec maš v eni župniji,
kaj šele, če imajo še podružnicno cerkev!
2. Trgovke in ostali državljani bi si ob nedeljah zares odpočili, saj nebi rabli hoditi k maši in bi se tako lahko bolj posvetli svojim družinam.

POZITVINE STVARI:
- število delavnih ljudi bi se ob nedeljah zmanjšalo za 0,05 %,
- število alkoholikov med župniki bi zaradi nedela upadlo,
- duhovniki bi se lahko posvetli svoji Družini,
- ljudje bi prihranili denar, ki so ga namenjali cerkvi,
- ob nedeljah me ne bi več nadlegovalo cerkveno zvonenje.

NEGATIVNE STVARI
- povečalo bi se število nedelavnega prebivalstva,
- pekom bi upadel promet s hostijo,
- vinarska industrija bi zašla še v večje težave,
- prostovoljni nedeljski prispevki cerkvi, ki so bili ponekod tudi 300% večji kot med
tednom, bi pripadali državljanom.

Prosim, da mi odpišete, če me boste podprli!

LP državljan Janez
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Thrivial ::

Lol! :D

Samo eno stvar si pa narobe napisal:

> - prostovoljni nedeljski prispevki cerkvi, ki so bili ponekod tudi 300% večji kot med
tednom, bi pripadali državljanom.


Prispevna moc ostane enaka, zato bi se izgubljeni nedeljski prispevki porazdelili med dneve v tednu in ne bi bilo bistvene razlike. Ce nisi toliko veren, da ne mores iti v soboto v cerkev in dati prispevka, pa ne veruj!

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Dr.SmaSh ::

SuLc CAR! Podpiram te 100%! 8-)
..:: LIVE 2 OVERCLOCK, OVERCLOCK 2 LIVE! ::..

flipflop ::

Ampak ta referendum ti ne bo uspel,še toliko podpisov ne boš dobil,da bi prišlo do njega.

Thomas ::

S še bolj butastim referendumom na že dovolj imbecilnega. A je to strategija? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

root987 ::

Mislim, da z temi referendumi že pretiravajo...Prav, tisto o izbrisanih da, vendar ne da bi jim kaj plačali kot oškodnino. Vsaj ne takih zneskov, s katerimi bi državo skorajda spravili v bankrot.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thrivial ::

Hja... ce sovrastvo do RKC v Sloveniji res narasca, potem bi morale biti kmalu precej ugodne razmere za uspeh takega referenduma. :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Brane2 ::


Mislim, da z temi referendumi že pretiravajo...Prav, tisto o izbrisanih da, vendar ne da bi jim kaj plačali kot oškodnino. Vsaj ne takih zneskov, s katerimi bi državo skorajda spravili v bankrot.


Saj to je to. Vsakomur gre nekaj v nos. Unim tam štacune, tebi pa izbrisani.

Kaj pa, če bi nas zaradi pozitivnega referenduma na temo izbrisanih EU počila po prstih ?
Mam feeling, da bi bilo to, kar so dobili Hrvatje zaradi morske ekonomske cone le prijazen šepet v primerjavi z nami ...

Mene pri referendumih motijo le pogoji za opravo referenduma in ocenjevanje izida.

Mogoče bi morali vpeljati kako pravilce, da bi v primeru izrazito neuspelega refernduma pobudnik kril vse ali del stroškov referenduma. Ali pa recimo poostriti pogoje (število podpisov itd) ali ap recimo pogoje, potrebne za pozitiven izid referenduma ( da recimo več kot 50% glasovanja sposobnega prebivalstva glasuje ZA itd)...

Aja, pa mogoče bi morali uvesti kazen za neglasovanje na referendumu. Mislim, če država že zažge 600 MSIT za referendum, potem bi se ga folk res moral udeležiti. Ko ti dajo pravico glasovanja, bi to morala postati tudi obveznost...

Grey ::

Trgovine bi morale bit VSE odprte 24/78in seveda pošta, banka,...). Itq pa delavcev ne rabimo več, rajši vložim v avtomatske naprave kokr jih majo v Ameriki in je stvar rešena. Dobiček 24/7 , ni problemov s plačam, lahko bi ble nižje cene ipd.

root987 ::

Mene izbrisani ne motijo, vendar me moti, ker je toliko referendomov, ko bi lahko tisto milijardo ali koliko je že potrebno za izvedbo referenduma, bolje porabili.
Sicer je pa dober predlog, da bi vsakega "obdavčili", vendar, a je resnično tvoja _dolžnost_ da pojdeš na volišče, zato ker si je to nek drekec-pekec izmislil, za stvar, ki te niti ne zanima?

Če bi že kaj moralo biti, bi morali narest pokritje stroškov od strani, katera je zahtevala referendum - posebej če je ta referendum propadel na celotni liniji.

Gregy: Kdo bi pa kupoval te stvari, če ne bi bilo ljudi, kateri bi imeli denar za nakup, ker so jih zamenjale poceni naprave?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

MadMicka ::

Najprej, jaz niti ne trdim, da je referendum nujni del demokracije. Obstajajo tudi demokratične države, ki ga nimajo.

Vendar, če ga že imamo, moramo biti pošteni.

Če bi namreč tistemu, ki je bil pobudnik, naložili povrnitev stroškov za referendum, če le-ta ne bi uspel, bi stem dosegli to, da nihče zaradi rizika visokih stroškov ne bi upal predlagati referendum. In referendum bi bil tako zgolj mrtva črka na papirju. Ja, res, kako krhka je tale demokracija. In kako draga :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Brane2 ::


Če bi namreč tistemu, ki je bil pobudnik, naložili povrnitev stroškov za referendum, če le-ta ne bi uspel, bi stem dosegli to, da nihče zaradi rizika visokih stroškov ne bi upal predlagati referendum.


S tem bi preprečili referndume iz čistega blefa. Ne bi šel v to, da pobudnik plača, če referndum ne uspe ampak denimo na to, da plača če pride manj kot 35% volilcev recimo...
TAkrat se nihče ne bi hecal s tem in bi šel v referendum samo ko bi bil v to res prisiljen.


In referendum bi bil tako zgolj mrtva črka na papirju. Ja, res, kako krhka je tale demokracija. In kako draga


A zdaj pa ni ? Samo zato, ker nisi plačal svoj del od teh 600 MIO SIT na dan referenduma, še ne pomeni da svojih 200+ SIT nisi utrpel...

kopernik ::

Kako se vam pa zdi ideja o "zbirnem" referendumu? Enkrat na leto (ali dve leti) bi na enem referendumu odločali naenkrat o več stvareh. Udeležba bi bila tako najbrž precej višja, kot je sicer.

Thomas ::

Mislim, naj ostane tako kot je. Razen mogoče dostavek, da je mogoče referendum izbijati le z referendumom - znotraj petih let, potem ga lahko šele parlament. Ker tale rezultat (neumen kot sicer je), bomo IMHO eskivirali. Kar za demokracijo ni prav.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

root987: definiri svoj stavek, ker je men čist nerazumljiv kaj si hotu povedat??
Grey: Kdo bi pa kupoval te stvari, če ne bi bilo ljudi, kateri bi imeli denar za nakup, ker so jih zamenjale poceni naprave?

Daedalus ::

Referendumsko zakonodajo bi blo treba spremenit. Najbolje bi IMHO blo, če bi bila določena spodnja meja udeležbe na referendumu, da je ta sploh veljaven. Ker tako kot je zdaj, niti ni izključeno, da bo enkrat 10% ljudi odločilo o neki stvari za vse. To je pa spet rahlo skregano z načeli demokracije. Kolk je ta meja, pa naj odločijo strokovnjaki. Jaz bi jo dal na vsaj 40% volilnih upravičencev. Al pa še rajši 50%. Pa bi pol vidli, če bi se šal kdo zajebavat kr tak na referendume.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Kdo bi pa kupoval te stvari, če ne bi bilo ljudi, kateri bi imeli denar za nakup, ker so jih zamenjale poceni naprave?

To so naše stare sanje. Da naredimo spet suženjlastniški sistem, kot je že bil v Atenah. Le da tokrat sužnji ne bodo drugi ljudje, pač pa nezavedajoči se stroji. In da jih bo za vse dovolj. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Daedalus, prav nič ni skregano z demokracijo, če ni spodnje meje, pri kateri bi referendum veljal.

Smisel demokracije ni v dolžnosti ljudstva pri (posrednem) vodenju države, temveč v PRAVICI ljudstva pri vodenju države.

Jasno, odloča naj tisti, ki hoče. Pa če bo to en sam, tudi prav. Kvečjemu bi lahko zaostrili pogoje za razpis referenduma. Vendar se mi zdijo zaenkrat pogoji za razpis dovolj ostri.

Thomas ::

No in potem, ko bomo avtomatizirali tele štacunarke in tudi ostale trudbenike, pridejo Nove Atene. Potlej bo pa takole:



Na sredini sva midva z Marjanom, okoli so pa še mnogi drugi transhumanisti (s tega foruma).
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

snow ::

Robotizacija vsega...potem bo vsakemu dodeljen določen del resourcev? Vsakemu bo na voljo enako?


...in Nove Atene bodo kje točno? :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

Thomas ::

Jah ... to je bil moj odgovor tistim, ki se tako bojijo, kaj bo, ko bo nastopila radikalna avtomatizacija. Pa še nekoliko samoironije zraven in še nekaj nesramnega draženja tistih, ki jim grem že tako dovolj na živce.

Sicer pa mislim, da o te totalne avtomatizacije (trgovine) ne bo prišlo prej, kot do Singularity - tako da je nekoliko brezveze o tem resno govort.

Sama ideja Novih Aten je pa stara in ima morda mesto na drugi strani Singularnosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Hehe...robotizacija je prihodnost, ki se ji ne moremo izogniti. Prej ko slej bo prišlo do tega, vsaj za nižja delovna mesta(prodajalne, gradbeništvo,...). Intelektualce bi pa še neki časa pustu pri miru(čeprav je robotizacija precej časa tam: kalkulator, PC, robotika v laboratorijih itd.). We don't need work force anymore

Tic ::

Bodo tudi roboti morali počivati ob nedeljah?
persona civitas ;>

flipflop ::

Ja,ker bomo imeli čez teden čas da vse nakupimo.

Tic ::

Ja, LOL!
persona civitas ;>

Valery ::

Menim, da bo slej ko prej prepovedano delati ob nedeljah. Vpliv Cerkve namreč narašča. Reči, da je pri mašah malo vernikov, ni tako pomembno. Vprašanje je, koliko pristašev RKC bo takrat, ko bo Cerkev imela tisto oblast, ki jo je imela v preteklosti. No, verjamem, da se večina ne bo strinjala z menoj, ampak nekdo se bo verjetno zamislil tudi nad tem, v kateri smeri gredo versko-politični dogodki.

Mercier ::

Vprašanje je, koliko pristašev RKC bo takrat, ko bo Cerkev imela tisto oblast, ki jo je imela v preteklosti.
Najbrž ogromno večino. Kjerkoli ima cerkev oblast, nepristašev hitro zmanjkuje. >:D

Thrivial ::

> nekdo se bo verjetno zamislil tudi nad tem, v kateri smeri gredo versko-politični dogodki.

Zelo lucidna ugotovitev. Imas zelo prav. :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Valery ::

Saša, popolnoma se strinjam s tvojim odgovorom. Ravno to sem mislila.
««
12 / 12
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7913037 (11152) Zheegec
»

Nedeljsko delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1069418 (7696) Ziga Dolhar
»

Ustavno sodišče o odpiralnem času (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786456 (5285) SodVina
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1139269 (8083) MadMicka
»

Ali je res, da je toliko trgovin odprtih v nedeljah in praznikih???

Oddelek: Loža
353233 (2938) _Mortal_

Več podobnih tem