» »

Trgovine v nedeljo da ali ne?

Trgovine v nedeljo da ali ne?

1
2
3

Mr.B ::

Tako je, kolektivna pogodba!
In če je sindikati, kjer je po moje največ delavcev, nesposobno doseči da se kvote glede dela med vikendi ne določijo v kolektivni pogodbi, in je sindikat sposoben to izsiliti s pomočjo referenduma, je pač žalost ti. Socialne države. Dejstvo je da je en prost delavni dan v tednu, tako v NE-interesu delodajalca kot tudi delavca. Sicer pa so se gospodje iz Merkatorja tudi nekaj v parlamentarnih krogih gibali, ko se je začelo aktivneje dogajati, da bi se delo med vikendi malo bolj plačal itd…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MadMicka ::

Slučajno zelo dobr poznam to tematiko.Lejte kako je s kolektivnimi pogodbami. Podjetja oz. njihova združenja kolektivnih pogodb NISO dolžna sklepati.

Torej, če sindikat reče, hočmo 100% več za delo v nedeljo, reče podjetje NE in je NE.

Sindikatu ostane dvoje: prvo je stavka, ki nikoli ni bila zaželjena. Namreč, če je podjetje "pod vodo" stavka nima nobenga haska, če pa podjetje laufa, si pa stavke v resnici ne upajo spelat, ker lahko podjetje potopijo.

Druga varianta je, da določeno zadeve speljejo skozi zakon. In točno to delajo pri delu trgovcev v nedeljo. Sicer osebno menim, da so se stvari narobe lotili, ker izjem ne bi smelo biti nobenih, ampak bolje nekaj kot nič. Tu mislim na dežurne trgovine in na izjemo bencinskih servisov, kar že pomeni kršenje ustavnih načel.

Mr. B, od kdaj pa je en prost delovni dan v neinteresu delavca?? V intersu nikogar ni, da delavec dela po cele dneve, vse dni v tednu! Namreč, tak delavec slabo dela, je pogosto na bolniški in tudi podjetje imam potemtakem na koncu koncev minus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

perci ::

Mici, obstaja pa še splošna kolektivna pogodba za gospodarstvo in ta ni odvisna od volje ene same firme ali volje enega samega sindikata. To o čemer ti govoriš so kolektivne pogodbe, ki niso niti na ravni dejavnosti, temveč na ravni podjetja.

Mr.B ::

Merkator bo definitivno propadel, če bodo stavkali, jup ja res. Vse je sposobnost pogajanj, in če je nekdo rit "hlapec" pa je težava tu.In če bi delavci držali skupaj, si noben trgovec nebi upal reči pa stavkajte, boste pa odpuščeni...
Obstajajo delavci ki bi delali med vikendi če bi bilo dobro plačano.

PS : Imam ženo, ki je delal v Merkatorju in vem, kakšen je vikend...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

perci ::

Namreč, če je podjetje "pod vodo" stavka nima nobenga haska, če pa podjetje laufa, si pa stavke v resnici ne upajo spelat, ker lahko podjetje potopijo.

Aja, pol v Sloveniji sploh ni stavk? A sem jst kej zamudu tule?

Mici, če te prow razumem, je po tvojem stavka splošno neučinkovit institut?

MadMicka ::

Stavke v Slovenji? So povsem brez haska. Zato ker, če spremljaš situacijo, stavkajo samo v takih podjetjih, ki so v rdečih številkah, kjer plač niso dobil že več mesecev. V takem podjetju s stavko ne moreč doseči NIČ. Kvečjemu, kar je tudi morda dosežek, zadeva pride v javnost in podjetje lažje dobi kako pomoč od države..... kar pa nima veze s stavkami v klasičnem smislu....

stavka v klasičnem smislu pomeni za lastnika grožnjo, če delavci stavkajo, bo izgubil več, kot če jim da povišico..... pri nas pa je podjetje tik pred stečajem in se lastnikom jebe za stavko...

Kar pomeni, da v je v praksi pri nas stavka neučinkovita...

Perci, pravila pri kolektivnih pogodba so enaka na vseh ravneh.... samo stranke so nekolk drugačne, ravno zato sem tudi omenjal združenja...

Mr. B, delavci enotni? Vse je stvar pogajanj? Vpraši pol ženo, kako je s sindikatom v Mercatorju...Je Jankovič kr svojga ustanovu :D Problem pri delovnem pravu je v tem, da je ena stranka toliko bolj močna od druge, da o resnih in poštenih pogajanjih ne more biti govora. Ravno zato imamo zakon, ki ščiti delavca, kot šibkejšo stranko v pogodbenem razmerju.

flipflop ::

Jst pa pravim,da je to stvar trgovk in trgovcev,ne pa folka. Sicer sem pa za odpte trgovine tudi ob nedeljah. Tudi v nekaterih tovarnah se dela ob nedeljah in tam nimajo klime. Sploh jim pa extra $$$ ne more škodovati.

iration ::

Sindikate bi vse ukinil, ker so samo za zgago in zavirajo hitro prilagajanje podjetij na tržne razmere. Eden izmed razlogov za gospodarski uspeh ZDA v 20 st. je tudi to, da so tam (vsaj na jugu) sindikati razmeroma nemočni.

Eni majo srečo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

MadMicka ::

Poglejte tole, kar je zapisal infectiphibian. Na prvi pogled nič posebnega. Ampak če se človek vsaj malo poglobi, vidi, kakšna totalitaristična izjava je to, popolnoma v nasprotju z duhom demokracije.

Namreč, sindikat je združba, društvo, ki zastopa interese svojih članov. Takih združb imamo cel kup, tako gospodarska združenja, kot zaradi mene politične združbe. Vsaka od teh normalno pri uveljavljanju svojih interesov povzroča zdrahe. Prihaja v konflikte z drugimi podobnimi skupinami. Tako stvar laufa. To je gibalo napredka. In potem se najde en, ki bi začel ukinjat združbe, ki niso po njegovem okusu. Če bi bil kratek, bi reku, ti cepec zaplankan.

BigWhale ::

Face so japonci, ki naznanijo stavko in stavkajo tako, da pridejo v sluzbo in delajo.

;)

iration ::

> Namreč, sindikat je združba, društvo, ki zastopa interese svojih članov.

"Združba, društvo, ki zastopa interese svojih članov". To je najbolj natančna definicija mafije, kar sindikati v veliki večini tudi so.

> Takih združb imamo cel kup, tako gospodarska združenja, kot zaradi mene politične združbe. Vsaka od teh normalno pri uveljavljanju svojih interesov povzroča zdrahe. Prihaja v konflikte z drugimi podobnimi skupinami. Tako stvar laufa. To je gibalo napredka.

Jug ZDA se imenuje tudi "Right to work states". To pomeni, da ima vsak pravico do dela; za plačo, ki si jo zasluži in ne za plačo, ki jo vsili sindikat. Podjetju daje tudi pravico, da (za delovno silo) najamejo kogar hočejo in jo plačajo, kolikor hočejo, v kolikor je "delovna sila" pač pripravljena delati za ta denar. Višino plače tako določa v veliko večji meri trg delovne sile, kar je definitivno večje gibalo napredka, in ne razni sindikati s kolektivnimi in ostalimi pogodbami, ki napredek zavirajo.

> In potem se najde en, ki bi začel ukinjat združbe, ki niso po njegovem okusu.

Ja, tako je :) Mafije, ki zavirajo napredek, res niso po mojem okusu.

> Če bi bil kratek, bi reku, ti cepec zaplankan.

Če že replyjaš na moj post, potem bi pričakoval, da se boš potrudil dokazati, kako zelo da so nam sindikati v resnici potrebni. Pa si se raje
poslužil osebnega obračunavanja. Heh.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

perci ::

Mici: Tole žaljenje res ni na mestu - malo se zadrži.

infectiphibian: Po tvoji logiki so "mafije" tudi vsa društva, recimo Društvo za zdravje srca in ožilja, pa društvo slovenskih pisateljev, pa vse politične stranke, klubi in konec koncev tudi gospodarkse družbe. Zgolj samo zato, ker zastopajo interese svojih članov?

Me prow zanima odgovor, da vidim, če je vredno še naprej debatirat.

Drugač pa sindikat plače ne vsili delavcem. Sindikat se z delodajalcem dogovori za izhodiščno plačo. Seveda ima delavec lahko višjo, če se tako dogovori z delodajalcem.

Govorit o tem, da so socialni partnerji mafija in tkole posplošvat je pa rahlo neokusno.

iration ::

> Po tvoji logiki so "mafije" tudi vsa društva, recimo Društvo za zdravje srca in ožilja, pa društvo slovenskih pisateljev, pa vse politične stranke, klubi in konec koncev tudi gospodarkse družbe. Zgolj samo zato, ker zastopajo interese svojih članov?

No no, ni mi treba nič podtikati. Rekel sem, da se mafijo definira kot "združbo, društvo, ki zastopa interese svojih članov" in ne da se "združbe, društva, ki zastopajo interese svojih članov" definirajo kot mafija.

Si se obesil na napačno stvar. :)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

DavidJ ::

Infectiphibian, tako se definira vsako žaščitna interesna skupina.

Bo treba malo v učbenik za sociologijo pogledat, ja. ;)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

perci ::

"Združba, društvo, ki zastopa interese svojih članov". To je najbolj natančna definicija mafije, kar sindikati v veliki večini tudi so.


To ni definicija mafije, ampak kot je že davids povedal, interesne skupine. Da bi definiral mafijo bi moral še kaj dodati. Je pa res, da tudi v mafiji njeni člani navzven ščitijo svoje interese. Ne pomeni pa potem to, da je sindikat mafija.

Posral si ga, priznaj!

MadMicka ::

Pa še glede plač, ko nekateri tako (po nepotrebnem) jambrate.

Da vidimo: država je "vsilila" minimalno plačo, ki znaša 110.380 SIT bruto (od 1.8. dalje, prej je znašala 103. k bruto)

Sindikati pa so "vsilili" takšnele plače po splošni kolektivni pogodbi: Za prvih 5 tarifnih razredov, kar vključuje tudi, če imaš dokončano srednjo šolo, je izhodiščna plača enaka ali nižja od osnovne plače, šele če imaš faks, znese plača par deset jurjov bruto več....

Zdej pa mi pove, kdo od tistih, k ma faxs, bi šol delat za 150 k bruto?????

To je izpogajal sindikat. In potem se oglaša en infectiphibian, ki nima pojma o čem govori in trdi, da s tem sindikat zavira gospodarstvo.....

Po njegovem bi bilo najbolje tako kot v starih zlatih časih, ko so delavci delal v rudniku, dobival medzo in od tega plačevali delodajalcu za delovno opremo, za obleko, za malico in na koncu meseca so vedno bili delavci dolžni delodajalcu :D ... to je naredu trg....

.... pol so pa delavci organizirani v sindikat stvari nekoliko spremenili....

iration ::

> Da bi definiral mafijo bi moral še kaj dodati.

Hehe, pa saj nisem definiral mafije kot take, ampak sem definiral sindikate kot v osnovni funkciji (definiciji, če hočeš) enake mafiji.

> Po njegovem bi bilo najbolje tako kot v starih zlatih časih, ko so delavci delal v rudniku, dobival medzo in od tega plačevali delodajalcu za delovno opremo, za obleko, za malico in na koncu meseca so vedno bili delavci dolžni delodajalcu ... to je naredu trg....

Kot primer nedelovanja oziroma švoh delovanja sindikatov sem dal za primer jug ZDA. In tako bi bilo po moje :-) in ne tako, kot mi želi očitati Micka. To bi bili res zlati časi.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

perci ::

Seveda infectiphibian potem ne bi bil delavec ;). On bi bil direktor ;-)

Thomas ::

Kar se sindikatov tiče - so pa res že za v muzej.

Kar delavci rabijo danes, je Žid, Incorporated, d.d.

Deal je preprost - Žid, Incorporated, d.d. - se bomo z vašimi (delavci Acronija, Mure, Kažina Parla ... naprimer), z vašimi delodajalci torej, zmenili za vaše mezde. Poberemo 1% neto zneskov vaših plač, malic, prevozov, porodniških + (-) promilo za vsak nadaljni procent, ki vam ga bomo iztržili nad (pod) povprečjem v panogi.

Sindikalni funkcionarji naj gredo pa na izlet na Kubo. Častijo sami.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

"Kar se sindikatov tiče - so pa res že za v muzej."

No za kakšna jabolka pa kakšen izlet se še potrudijo. :D :D

Binji ::

Kaj se sploh vi sekiraste za prodajalke/prodajalce? Mislm da se znajo prav dobro zase pobrigat. Glasujem pa ZA - bom vsaj lahko kam sel iskat ne pa da bo vse zaprto.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

schurda ::

Kupovanje v nedeljo je samo razvada. Odločno sem proti odprtim trgovinam. To, da greš v nedeljo zjutraj po svež kruh je čisto preseravanje in indiferentnost do drugih. Tu ni treba referenduma, tu je treba samo malo zdravega razuma in čuta do drugih ljudi.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Brane2 ::

Delovno razmerje je deal med delojemalcem in delodajalcem. Sindikat tu nima kaj praskat.

Tud te pogodbe, ki jih je kao vsilil sindikat so bolj metanje peska v oci. Folk se je temu prilagodil in se pac odlocil po svoje.

Nezaposleni na zavodu so nezaposleni zato, ker njihovega dela noben no?e kupit pod temi pogoji.

Ce bi se malo pozanimal, kaj se tem v resnici dogaja, bi videl, da ti revezi delajo na crno pod kakr?nimikoli pogoji, ker pac drugih ne dobijo. To v casu, ko so "zasciteni" panozno, splosno ali kakrsnokoli drugo pogodbo.

Kar se dela visokosolanega kadra za 150kSIT brutto tice, poznam vsaj nekaj mag-ov, ki so v sili razmer vsaj zacasno delali tudi za take denarje.
Ce ni kruha, in ce tvoje titule noben ne bo placal, je treba tudi to. Kaj naj bi naredili ? Racunali na zascito sindikata ? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

MadMicka ::

Brane2, pri nekaterih zadevah si pa tolk za luno, da se ne da povedat.

"Delovno razmerje je med delodajalcem in delavcem. Sindikat nima tu kaj praskat".

Pogodbena razmerja sicer ureja Obligacijski zakonik, zakaj neki potem še potrebujemo Zakon o delovnih razmerjih? In zakaj potrebujemo Inšpektorjat RS za delo? In zakaj imamo različna gospodarska združenja? Zakaj neki?

Sindikat seveda ma še kako praskat. Ne pri posamezni pogodbi, temveč pri določanju minimumov, ki jih mora delodajalec zagotavljati delavcu. Namreč, delavec kot posameznik ni zadosti močan, da bi karkoli izpogajal, zato pa se združujejo v sindikate.

Sori, Brane2, ampak o tejle temi pa stvari nimaš ravno razčiščenih.

Mislim, da tud tistega o 150 k bruto nisi zastopu. To je najnižja možna osnvona plača, ki jo lahko prejema nekdo za delo s VII. stopnjo izobrazbe. V praksi pa so plače za VII. stopnjo precej večje. To, da je kdo s VII. stopnjo opravljal kako drugo, nižje ovrednoteno delo, je pa druga zgodba.

nevone ::

Ce je trgovkam res tako težko(!), se strinjam z Alecom999.

o+ nevone

Brane2 ::

Madmicka:

Imas precej nadlezno navado, da poglede/trditve/vprasanja, ki ti niso vsec najprej karikiras, da potem ta karikirana vprasanja/poglede itd lazje ovrzes..

Recimo poglejva si tole se enkrat:


Pogodbena razmerja sicer ureja Obligacijski zakonik, zakaj neki potem ?e potrebujemo Zakon o delovnih razmerjih? In zakaj potrebujemo In?pektorjat RS za delo? In zakaj imamo razli?na gospodarska zdru?enja? Zakaj neki?


1. Iz mojega sprasevanja o potrebnosti sindikata ne sledi nic od tega, kar si navedel. NIsem se spraseval o ustreznosti nvedenih zakonov in institucij- le o sindikatu.
Ce je mogoce ocitno, da iz mojega vprasanja samodejno sledijo ta, pa mi to prosim pokazi.

2. Zakaj poskusas vzgajat folk ? Razpravljamo o idejah in staliscih. Ti stalno govoris o ljudeh, ki stojijo za tem stalisci. Kot da bi poskusal sogovornike s tem postavit v nek podrejen polozaj solarcka, ki je tik pred tem, da se skrije pod klop medtem, ko ga prfoxa nadira pred celim razredom...


Brane2, pri nekaterih zadevah si pa tolk za luno, da se ne da povedat.


No, glavno da si ti na tekocem. Od tebe bom zvedu vse. SIcer bom rabu soliden pok robckov ker pljuvas ko kamela, a zvedu bom se marsikaj... :D


Sindikat seveda ma ?e kako praskat. Ne pri posamezni pogodbi, temve? pri dolo?anju minimumov, ki jih mora delodajalec zagotavljati delavcu. Namre?, delavec kot posameznik ni zadosti mo?an, da bi karkoli izpogajal, zato pa se zdru?ujejo v sindikate.


To razumem.Razumem tudi vlogo sindikata. Ne razumem pa zakaj sindikat dreza v vsak dre*, kjer mu ocitno ni mesto in kjer delavcem samo dela skodo.
To, da obstajajo zakonski minimumi, pod katereimi naj se clovesko delo ne bi prodajalo, je bedarija.
(Razumem pa potrebo po uredtivi korektnega razmerja med delavcem in delodajalcem in s tem povezane definicije.)

Delo se bo vedno prodajalo po ceni, ki jo dosega na trgu. Ce zakoni temu ne ustrezajo, se bo pac prodajalo mimo zakonov. Sindikati s takimi ukrepi ne morejo nic proti temu, razen tega da sebe kazejo v lepsi luci. Ampak ta "luc" zastopane delavce stane...


Sori, Brane2, ampak o tejle temi pa stvari nima? ravno raz?i??enih.


To verjamem. Ne ukvarjam se s tem ravno vsak dan, vendar:

-sem se pojavil ze z obeh strani pogajalske mize- torej kot delavec in kot zaposlovalec
-sem se dajal z delodajalci ze prej, iskal odvetnike itd...
- ravno v zadnejm casu razmisljam o zaposlovanju folka.

Zaradi teh in takih pogodb pa vedno najemam delo, ne folka. Ce bi jih zaposloval, me po sedanji zakonodaji lahko iztozijo do smrti in bi imeli vecje pravice od mene.
Domnevam, da podobni problemi pestijo tudi druge. Ce se o tem naveliko govori na dnevniku, bo vsaj nekaj tega najbrz ze res. In kaj se dogaja z naso nezaposleno delovno silo tacas ?
Cepi na zavodu za zaposlovanje, ki se ga vsakdo pameten izogiba ko hudic kriza in padajo kot zrtve raznih nategovalcev katerim se pustijo po*kat za belica- na crno jasno...


Mislim, da tud tistega o 150 k bruto nisi zastopu. To je najni?ja mo?na osnvona pla?a, ki jo lahko prejema nekdo za delo s VII. stopnjo izobrazbe. V praksi pa so pla?e za VII. stopnjo precej ve?je. To, da je kdo s VII. stopnjo opravljal kako drugo, ni?je ovrednoteno delo, je pa druga zgodba.


Ravno to je prva zgodba. NEdolgo nazaj sem se srecal z zanimivo in razgledano zenskico, ko sem iskal hostese za na sejem. Beseda je dala besedo in zvedu sem, da je zenska drmr. agro-whatever. Zanimalo je kakrsnokoli honorarno delo, ker dela ustreznega svojmu "cinu" ze leta ni videla. Enostavno, tega nihce ne rabi. ves ta cas je zivela v enem najetm flatu skupaj s tipom, ki se je mucil z razlicnimi deli, da bi si nekako izboril $$$ za prezivetje iz meseca v mesec (jest je treba itd).
Pri tem me je presunilo dejstvom, da zenska visi doma, ker ustreznega dela ne najde a tip ji crkuje od dela, dolzna sta pa bila toliko, da je ze tekla voda v grlo.

Vprasu sem jo, ce je ze tako hudo, zakaj se ne zaposli magari kot prodajalka. V parih mescih bi vrnila puf, pa se kaj bi ostalo.
Odgovor je bil (pazi to): Ne smem. Zakon mi ne dovoljuje delat na delovnem mestu, z manjso stopnjo zahtevnosti od (IIRC) sedme..
Kar seveda (no, mislim) ni res. AFAIK sedaj veselo prodaja zivljenjska zavarovanja za neko tujo zavarovalnico.

Tudi ce bi zakon res veleval drugace, je verjetno mentalna slika tipa, ki prihaja s sekiro po svojo najemnino nekako prevladala...

To ti hocem dopovedat.
Zivljenje pise svoje zgodbe. Ce se jih da spravit v zakonske okvirje, prav. Ce ne, pa se dogajajo izven zakonov.

Ti lahko definiras v delovnih pogodbah kar hoces. FOlk se bo temu prilagodil. S tem bo imel sitnosti in stroske, a ce bo res treba, bo nasel pot mimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kopernik ::

Trgovine v nedeljo da ali ne?

Absolutno se NE strinjam z zakonskim omejevanjem obratovalnih časov. Strinjam se pa s tem, da bi ob praznikih in nedeljah dobili kakih 20% več na uro. Nek bonus se mi zdi, da takim ljudem pripada (podobno kot npr. delo ponoči). Sam velikokrat delam tudi v nedeljo (npr. danes :) ) in ne jokam. Ko (če) tega ne bom zmogel(hotel) več, bom zamenjal službo.

Sovražim idejo, da bi moral načrtovati še nakupovanje osnovnih stvari in vedno paziti, ali bom imel dovolj kruha za čez vikend ali ne. Ker, moje življenje ni teče tako kot nekaterim (while(true) { 5dni dela + 2 dni počitka }). Niti približno.

MadMicka ::

Najprej Brane2 čisto splošna pripomba: včasih se stvari ne more iztrgat iz konteksta in vsako posebej komentirat.

Sedaj pa še bistveno: Trdiš, da so zakonski minimumu, ki jih mora delodajalec zagotavljat delavcu, bedarija?????

Ti zakonski minimumu so temelj zahodne civilizacije. Temelj socialne države. Brez teh minimumov Zahod danes ne bi bil to, kar je. Bil bi bolj nekaj ala Indija, manj razvit, z bistveno nižjim življenjskim standardom za večino prebivalstva........

Žal moram še enkrat rečt (ti temu rečeš vzgajanje?), da je res prov neverjetno, kako osnovne stvari pogosto niso razčiščene in potem res ni jasno, kako lahko poteka debata o kakih bolj zapletenih vprašanjih.

nevone ::

Potem pa še gostilne zaprimo ob vikendih. In tako naprej (nazaj).

o+ nevone

kopernik ::

Ne, kje pa, gostilne pa kar naj bojo še naprej odprte, da se bojo lahko nekateri še naprej zapijali.

Ni kaj, bravo Slovenija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

MadMicka ::

nevone, pri reševanju družbenih vprašanje se nikoli ne gre po načelu: ali vse ali nič.

Daleč od tega. Trega je poiskati ustrezno mejo, najti dober kompromis. In menim, da gostilne ob nedeljah so že tradicionalno odprte, gre za manjše številno zaposlenih, pogosto delajo tudi domači, naj torej bodo, medtem, ko menim, da je bolj primerno, da so ob nedeljah zaprte vse trgovine. En dan v tednu mora bit nekako bolj miren, zaradi kvalitete življenja.

kopernik ::

MadMicka:

A zato, ker gre za manjše število zaposlenih, morajo delati ob nedeljah?
Torej po načelu, več ljudi več pravic?

Vice ::

Kakšna kvaliteta življenja je to da te zaradi sindikata postavijo na cesto???

jetam ::

Mici: pa se ti zavedas koliko je majhnih druzinskih trgovinic, ki jim bo izpad dobicka ob nedeljah prav grdo poslabsal kvaliteto zivljenja? En dan v tednu miren zaradi kvalitete zivljenja? Iz katere dezele pa si ti? Neverneverland? Say hi to PeterPan and Alice.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jetam ()

MadMicka ::

Najprej, ne pozabt, ni sindikat podpisal 50.000 glasov za referendum, temveč so jih podpisovali predvsem delavci.

Dalje, izpad dobička, izguba delovnih mest? Vse to je larifari.

Če bi bile ob nedeljah zaprte vse trgovine, ne bi bilo nobenega izpada dobička. Ljudje bi še vedno pokupili približno isto in to druge dni v tednu. Čez mejo pa ob nedeljah ne morejo po nakupih, saj so tudi v okoliških državah ob nedeljah trgovine zaprte, razen za Madžarsko ne vem, ampak kdo bo ke hodu :) Ker bi v v celoti gledano prodaja ostala ni istem nivoju, tudi ni nobenega razloga po odpuščanju delavcev.

kopernik ::

MadMicka:

Torej, če malo karikiram in obrnem logiko:

npr. da bi bile trgovine zaprte vse dni v tednu, razen v nedeljo. Ljudje bi, kakor praviš, še vedno nakupili približno isto količino robe, samo večjo količino naenkrat. A potem tudi ne bi nobenega zaposlenega odpustili?

Thomas ::

Vsi ki ne razumejo kapitalizma - kot Mici - domnevajo, da je to igra z ničelno vsoto. Ne zavedajo se, da trgovec in potrošnik, oba (povprečno) dobita nekoliko več, kot sta dala.

Naj razložim s kamenodobnim primerom. Imam dve kozi, tisti iz sosednje jame pa dve kamniti sekiri. Ko zamenjava eno kozo in eno sekiro, sva oba bogatejša, kot sva bila prej.

Isto (v povprečju) še vedno velja tudi zdaj. Iz teh presežkov, ker gre za igro s pozitivno vsoto, je narejen ves kapital civilizacije. Let it role!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Kaj bo z dobičkom je asPeter lepo povedal že v drugem postu.

pa še odsek iz financ
"Da bo referendum uspel, je poleg sindikata prepričan tudi predsednik uprave trgovske družbe Mercator Zoran Jankovič, ki pa je še poudaril, da bo vprašanje ustavnosti ostalo. Na javni razpravi o zakonu o trgovini, ki ga je v sredo pripravil predlagatelj zakona poslanec Janez Drobnič (NSi), je Jankovič med drugim povedal, da bodo v Mercatorju 500 zaposlenim prekinili delovno razmerje, če bo referendum o trgovini, ki predvideva zaprtje prodajaln v nedeljo, uspel. Dejal je še, da bodo zahtevali enakost za vse gospodarske subjekte, torej tudi za Petrol, katerega prodajalne - bencinske črpalke -, referendumsko vprašanje izvzema."

zakaj tako si lahko tam tudi prebereš.

kar se tiče samega referenduma bi bilo smiselno spremeniti notranjo politiko podjetij ne pa zaprtje trgovin kar je larifari.

MadMicka ::

kopernik, takole pač ne moreš obrniti logiki, ker v 6 dneh lahko najdeš čas in kupiš vse, kar bi sicer v 7, ne moreš pa v 1 dnevu kupiti vse, kar bi sicer lahko v 6 dneh, sej to je menda jasno.

Vice, od tistega, kar Jankovič govori, drži le eno: ustavno sporno je, da bi Petrol prodajal nemoteno tudi živila in drugo robo poleg bencina, druge prodajalne bi pa morale biti zaprte. Zato sem že zgorja napisal, da bi jaz drugače zastavil referendum: ob nedeljah zapreti vse trgovine brez izjem, če pa prodaja bencina mora bit, pa lahko bencinski sevrisi prodajajo zgolj bencin, ne pa tudi drugo robo!

To, kar je pa Thomas zapisal, pa verjetno razume le on in tisti dve kozi. Namreč, tisto kar je on zapisal nima nobene veze z vprašanjem trgovin ob nedeljah!

Thomas ::

A res še kdo - razen Mice - ne razume moje zgodbe o kozah in sekirah? A je mar treba še komu narisat to? Sej ne verjamem, da je še kdo tak!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::


Ti zakonski minimumu so temelj zahodne civilizacije. Temelj socialne dr?ave. Brez teh minimumov Zahod danes ne bi bil to, kar je. Bil bi bolj nekaj ala Indija, manj razvit, z bistveno ni?jim ?ivljenjskim standardom za ve?ino prebivalstva........


Hehe. Najdu si ravno pravi primer. A nima ravno zahod probleme z Indijo ? Ker je zunanja delovna sila bistveno cenejsa od domace, "uvoz" pa omejen, gre vse vec dela za poceni a kakovostnimi indijskimi programerji v Indijo.

Najlepsi primer, kako so zascitne cene dela brez haska...

Brane2 ::

Aja, pa tole, da se stevilo prodajalcev ne bo zmanjsalo , ker baje pac celotna prodaja ne bo upadla se zdi kot trditev z resno luknjo.

Prej se mi je na prvi pogled zdela logicna, a sedaj ni vec.

Ce se bo sedaj v krajsem casu (6 dni namesto 7mih) prodala ista kolicina robe, potem bo prodajalcev v maloprodaji ocitno prevec.Stevilo ljudi v maloprodaji je v praxi bolj doloceno z velikostjo trgovine kot s trenutnim obiskom trgovine. Gre torej za to, da imas kompletno zasedbo ljudi v trgovini, ko je ta odprta. Ce bo dni manj, bo s tem upadla potreba po stevilu trgovcev.

Se vec, ta deal se verjetno najbolj izplaca lastnikom trgovin. Ker bodo isto kolicino izdelkov prodali z manjsim stevilom trgovcev (katerim tudi ne bo treba izplacevat visjih urnih postavk za nedeljski delovnik), bodo stroski dela za lastnike trgovin manjsi...

Thomas ::

> Ker bodo isto kolicino izdelkov prodali z manjsim stevilom trgovcev

Ideologi zapiranja trgovin ob nedeljah bodo seveda rekli, da zdaj ob nedeljah delajo LE delavci, ki so delali že čez teden. Po tanovem jim pa ne bo treba. Zdaj bodo delali samo od delavnikih, prodali bodo isto količino in imeli enake plače.

Kar verjamejo samo tisti, ki se v to dovolj močno silijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::


Zdaj bodo delali samo od delavnikih, prodali bodo isto koli?ino in imeli enake pla?e.


Potem ne bodo imeli istih plac. Saj verjetno prej v nedeljo niso delali zastonj ?
Sploh pa, po novem dobijo v nedeljo se 60% bonus (vsaj pri Mercatorju)...

Se mi ze dozdeva, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo. Folk bo velikodusno glasoval "za". Male trgovine pa si zaprtosti ne bodo mogle privosciti. Od zacetka mogoce, pozneje pa ne. VSe vec trgovin bo odprtih, dokler inspekcija n bo zasacila koga.
Takrat bo pa novi kraval... :\

sketch ::

Jaz bi dodal samo tale komentar:

Vsi, ki so proti nedeljskemu delu, se pritožujejo da je kupovanje ob nedeljah čista razvada. Iti v gostilno na pijačo pa ni? Zakaj pa lahko natakarice in prodajalke v Koloseju in vsi zaposleni v "nenujnih dejavnostih" lahko delajo? zakaj pa npr. se nihče ne peni nad odpiralnim časom gostiln v nedeljo?

To je vse, kar imam za povedati.

Bi pa vas vse prosil, da obdržite mirno kri ter debato na spoštljivi ravni, brez posreednih komentarjev o neumnosti ipd.

lp
s.
Adapt and overcome.

flipflop ::

zakaj pa npr. se nihče ne peni nad odpiralnim časom gostiln v nedeljo?


To je samo zato,da se počutijo kot da so naredili neko dobro delo,če glasujejo za zaprtje trgovin. To bojo še preživeli. Da se pa ne bi mogli ustavit v gostilni ob cesti in spiti kako pijačo,pa že ne gre več;)

Dr_M ::

tisti ki pravijo da morajo biti trgovine v nedeljo odprte, v zivljenju niso prijelo za nikakrsno delo.

pa probite vi delat 7 dni v tedu, 3 mesce, brez enga prostega dneva.

lp
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

flipflop ::

Mnja,jst sm med počinicam delal v fabriki,8 ur dnevno,ter ob sobotah,tudi 8 ur. Za razliko od trgovcev tam ni bilo klime,pa skoraj ves čas je blo treba stati. Pa ne govorim,da je blo meni težko,bolj govorim za delavce,ki tam delajo celo življenje. Pa so delali tudi ob praznikih,ker so rabili $$$ in je prišlo prav. Poleg tega je še veliko drugih poklicev,kjer se dela veliko časa,al pa ob čudnih časih. Poglej si programerje (res da zaslužijo več,ampak imajo tudi več šol,itd). Sicer pa imajo ob nedeljah plačano več. Lahk bi pa imeli recimo eno nedeljo na mesec prosto,pa večje praznike.

Se mi zdi da bomo šele po zaprtju nedelj v nedeljo opazili,kak je blo luštno(za kupce,za trgovce pa v denarnici).

Šoferji (kar namerava biti moja malenkost) vozijo po 14 dni in več skupaj,pa jih sploh ni doma,nevarnost je večja,odgovornost tudi. Pa piloti - saj lahko vendar letiš dan prej,zakaj ravno v nedeljo? Pa policaji - saj lahko kriminalci v nedeljo počivajo,pa tudi zboliš lahko v ponedeljek.|O

P.S. Ne pravim,da morajo biti odprte,pravim da se naj glede tega odločijo trgovci sami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

kopernik ::

Dr_M:
smo prijeli in to ne za nek job, kjer vlečeš izdelke čez blagajno, temveč tak, kjer je potrebno kaj misliti in biti odgovoren.

Poleg tega me pa tudi zanima, katera trgovka v Sparu oz. Mercatorju dela 7 dni na teden, tri mesece zaporedoma, brez prostega dneva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

perci ::

Mater ste eni pametni. Delo v nedeljo ne pomeni, da delavec nima enega prostega dneva v tednu. Ima ga, samo da ni v nedeljo, ampka na kak drug dan. Jasno?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprtost trgovin v nedeljo, drugič (strani: 1 2 3 453 54 55 56 )

Oddelek: Problemi človeštva
2757293404 (41248) starfotr
»

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7913037 (11152) Zheegec
»

Nedeljsko delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1069420 (7698) Ziga Dolhar
»

Ustavno sodišče o odpiralnem času (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786458 (5287) SodVina
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
58929148 (22524) Valery

Več podobnih tem