» »

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah

««
2 / 12
»»

OldSkul ::

Thivial, se popolnoma strinjam s tabo.

MadMicka ::

Perci, v delovnem pravu odgovora gotovo ne boš najdu. Namreč tudi po naši zakonodaji ni nujno prosti dan ravno nedelja, vendar če že je nedelja določena kot prosti dan, to vsekakor ni v nasprotju z nobeno ureditvijo.

Thrivial, v principu standby mode še zdaleč ni enako dejanskemu delu, še zlasti ne enoličnemu delu, kot je to npr. za tekočim trakom ali pa za blagajno. In v principu sem stokrat raje cel teden v standby mode in delam po 40 ur, kadar meni paše, kot pa, da sem vezan na šiht vsak dan od 7 do 15 ure. In ob tem še bistveno več zaslužim. Tako, da v principu nimaš prav.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kopernik ::

Dr_M:

stari...pojma nimas...u intersparu so lohk veseli ce dubijo 1 vikend na mesec prosto.

A si 100% prepričan? Torej imajo trgovci in trgovke za blagajnami sedem dnevni (56 urni) delavnik?
Težko verjamem. Če ga imajo, potem delodajalci tako ali tako kršijo zakon. Zakaj bi bilo kako drugače z novim referendumskim zakonom?

sicer pa...ce vam pase delat v nedeljo...zakaj potem nikol sploh nc ne delate razn to da klatite traparije kle?

Jaz delam skoraj vsak dan v tednu (npr. zdele :))). In nisem policaj/zdravnik, itd.. Ampak ker mi vedno naložijo ful dela in kratke roke, nimam izbire. Je pa res, da je delo projektno in napori prihajajo v valovih. Torej nekaj časa normalno 8 ur na dan, so pa obdobja, ko delam 10-12h dnevno. Vsak dan. Ampak se ne pritožujem, ker mi je delo všeč.

Zanima me pa naslednje:
zakaj so trgovke in trgovci neka izjema? Zakaj poseben referendum zaradi petih trgovskih centrov (v moji bližini sta namreč tako mercator kot spar, ampak ob zaprta v nedeljo in soboto popoldne - torej lahko sklepam, da velja nedeljsko delo le v hipermarketih??))? IN če zapremo trgovine, bi bilo edino moralno pravilno, da zapremo gostilne, štante, trafike, slaščičarne, restavracije in pizzerije, raznorazne šukrete in šabanije, kinodvorane, gledališča, cerkve in molilnice, ... Saj vendar moramo biti doma z družino. Get a life !

Barakuda1 ::

kopernik :)

A se lohk kje sopodpišem :)

Barakuda

Thrivial ::

MadMicka: standby mode ne pomeni, da prides iz pisarne ob 3 popoldne, nato pa imas prizgan mobitel, ce slucajno kdo poklice. Obicajno se delo konca pozno popoldne, nato pa doma 2 uri urejas dokumente in ne mores spati, ker celo noc razmisljas kako bos izpeljal sestanek naslednji, za katerega nesposobni podrejeni se vedno niso uspeli sestaviti pol gradiva... v primeru da sestanek za.jebes firma izgubi 100 mio SIT in pol delavcev leti ven. Ali pa delas od 7 zjutraj do 7 zvecer 14 dni skupaj, vkljucno z nedeljami, ker moras ujeti rok za oddajo narocila. V nasprotnem primeru fases take penale za vrat, da lahko objavis bankrot in gres kopat jarke za 450 SIT/h. Pri manj zahtevnih poklicih, kot so prodajalke, takih odgovornosti in pritiskov ni.

P.s. Tudi jaz sem neskoncno raje v zahtevni, dinamicni sluzbi. Za tekocim trakom bi me od enolicnost pobralo v enem tednu... :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

bosstjann ::

Gledano zgodovinsko je nedelsko delo vedno bilo ob nedeljah delajo ŽIPNIKI, živinorejci(ki si tudi dipusta nemorjo vzet), gostilničarji.
Z razvojem so so se pojavljali tudi drugi poklici z celotedenskim delom recimo policaji potem so se pojavljali tudi poklici stalne pripravljenosti zdravniki, gasilci.

tako je bilo včasih, aja kdo je bil sploh frej v nedeljo to se je pojavilo šele z razvojem obrti manufaktur.. prosto nedeljo so imeli samo delavci v manufakturah in uradniki (učitelji).

Dejstvo je da nedelja ni bila nikoli prost dan za vse (naj bodo krave v nedeljo lačne)

Se strinjam da ima vsak pravico imeti 1-2 prost dan v tednu samo to ni nujno sobota in nedelja.

V času sezone gostinci nesmejo imeti soboto in nedeljo skupaj (po zakonu).

Vi kar glasujte za zaprtje trgovin v nedeljo samo upam da se zavedate da boste vi morali nositi odgovornost za nezaposlene v terciarnem sektorju. Da delavke nimajo prostih dni ni res razen če se tako odločijo(potrebujejo dodaten denar), če pa že nimajo naj se pa zmenijo s sindikatom(aja je nesposoben). NIKAKOR NE PODPIRAM DA JIH TRGOVCI IZKORIŠČAJO. Toda ta način ni rešitev tega problema.

Dr_M ::

Vi kar glasujte za zaprtje trgovin v nedeljo samo upam da se zavedate da boste vi morali nositi odgovornost za nezaposlene v terciarnem sektorju. Da delavke nimajo prostih dni ni res razen če se tako odločijo(potrebujejo dodaten denar),

spet eno bluzenje...nikogar ni treba odpustit ce bodo trgovine zaprte v nedeljo. ponavljam se se 1x, vecina trgovcev,vzdrzevalce,cistilcev itd. dela 7 dni v tednu. itak te noben ne uprasa al bos delu al ne...deli al pa poki.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MUC ::

Volu bom proti zaprtju trgovin v nedeljo!

ZAKAJ? Ker se mi zdi tko prav. Vsaka prodajalka je še vedno vsaj en dan v tednu frej, se pa zgodi, da kdaj pa kdaj to ni nedelja.. life sux za vse, tudi za nas druge, ki imamo/bomo imeli druge poklice.

BTW: Če pa v nedeljo zaslužiš še dodatnih 65% je pa to še dodaten razlog, da ni delo v nedeljo "zastonj"

Phil ::

Sem mislil da bodo volišča jutri prazna pa izgleda ne bo tako. No mene jutri tam ne bodo videli. Take stvari naj odloča parlament saj jih nimamo za okras. Število podpisov za začetek zbiranja podpisov pa bi IMO morali podvojiti.
LP

OZZY ::

Kaj je bilo takrat, ko so bile štacune ob nedeljah zaprte. Folk je pač dan prej vse nabavu. Zdej pa je folk ppostal razvajen in bi pač hotel, da je vse odprto 24/7, da pač ko se spomni gre kupit karkoli.

Tud če zaprejo v nedeljo štacune in ko trgovci govorijo da jim prinese nedelja kar nekaj dobička....ja tist folk bo pač pol en drug dan nabavu, kar je hotu. Večinoma v soboto. Sigurno ne bo tok minusa kot oni pravjo.
In ko govorijo o izgubah delovnih mest....čisto sranje. Sam pritisk, da volimo proti in da bi imeli oni še večji dobiček. Bo druge dni več za delat. Pa študente bojo rav tako najemal. vem za eno podjetje, ki dela v nedeljo in se ne bo nič spremenilo.

Jaz bom glasoval za zaprtje. zakaj....En dan na teden pa more met človk frej.
Go with the flow.

Zheegec ::

OZZY - Saj imajo en dan na teden frej, samo to VČASIH ni nedelja - samo če pa delajo v nedeljah dobijo 64% več, kolikor je sindikat tudi izbojeval. Če bi imeli trgovci služno 7dni/teden, potem bi bilo to protizakonitl.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Lime ::

Še en glas za zaprtje trgovin ob nedeljah.
Vsi, ki ste se razvadili in ne bi mogli preživeti brez nakupov ob nedeljah, pa pomislite, da boste morda tudi vi kdaj zaposleni v trgovini (nikoli ne veš, kje pristaneš) in tudi vam ne bo v veselje delati 7 dni v tednu. In ko bodo prijatelji odšli v soboto zvečer na pijačo, jim boste "veselo" rekli: Jaz ne morem, jutri zjutraj delam.
To o odpuščanju delavcev zaradi nekaj nedeljskih ur na teden manj, pa ni nič drugega, kot obramba tistih, ki so proti zaprtju trgovin v nedeljo.

Zheegec ::

in tudi vam ne bo v veselje delati 7 dni v tednu

Pa saj ne delajo 7dni v tednu, ker bi to bilo protizakonito. Imajo pa kater drug dan frej, ker ga MORAJO imeti.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

Tudi mene ne bo na volišča. Kratkomalo mi je vseeno, če bodo trgovine odprte ob nedeljah ali ne. Imam čas tudi druge dni v tednu it po nakupih. En dan se pa tud da počakat če kakšna stvar manjka, ker trgovina navsezadnje ni tako nujna kot urgenca, gasilci, ali policija. Nihče ne bo umrl, zgorel ali umorjen, če bo trgovina zaprta en dan v tednu. :)

flipflop ::

Me zanima koliko trgovk in trgovcev bo v resnici preživelo dan doma z družino. Ali jih bomo pa videli ko bojo šli na kak izlet,pa bojo zaradi njih morli delati na cestnini,pa na pumpi,v gostilni/restavraciji,... Bomo vidli,če bojo oni tudi solidarni,kot zahtevajo od nas.

OZZY ::

Alien: Firme, ki jih jaz poznam nimajo nobenega dne frej med tednom. Delajo vsak dan in delavci tudi. Sicer ne gre za živilske trgovine ampak vseeno. Edino kar imajo frej je na vsake dva tedna vikend. Da pa delaš 12 dni vsak dan je pa že hudo.

Sicer ne delajo 8 ur ampak samo 7 samo to ni tok pomembno.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

undefined ::

> Me zanima koliko trgovk in trgovcev bo v resnici preživelo dan doma z družino. Ali jih bomo pa videli ko bojo šli na kak izlet,pa bojo zaradi njih morli delati na cestnini,pa na pumpi,v gostilni/restavraciji,... Bomo vidli,če bojo oni tudi solidarni,kot zahtevajo od nas.

Flipflop, zakaj tebe toliko briga, kako bodo trgovci/ke preživeli/e dan? To je povsem njihov problem. Kaj tebi daje pravico, da sodiš o njihovem ravnanju na prosti dan? Prav nič. Zato se naslednjič vzdrži takih bluzov, kot je naprimer tale. :)

DSmidgy ::

morda tudi vi kdaj zaposleni v trgovini (nikoli ne veš, kje pristaneš) in tudi vam ne bo v veselje delati 7 dni v tednu
Sej zarad takih so pa vsi za zaprtje trgovin. Če že taki, ki uporabljajo računalnike take ven mečejo, kako je potem šele z povprečnim slovencem. Če ti ni ušeč da so trgovine ob nedeljah odprte (men osebno je vseeno ... ponavadi ne hodim ... mogoče 2x na leto grem po kakšno malenkost, če jo rabim) pač ne hodit takrat v trgovino.

Pa ne vem če je bilo že povedano: trgovcev ob nedeljah dela okoli 7.000 od okoli 130.000 vseh, ki delajo ob nedeljah. Koliko je pa vseh delavcev? Pomoje je nekaj čez 1.600.000 volilnih upravičencev, od tega so zraven še upokojenci (nad 15%) in študentje (okoli 50.000), nezaposleni (med 5% in 10%). To pomoje potem pride nekaj pod 1.300.000. To pomeni da 10% ljudi dela ob nedeljah, od vseh, ki delajo v nedelje je samo 0,6% trgovcev. Še enkrat ... kolk procentov jih pa v tovarnah dela ob nedeljah? Pomoje več kot pa trgovcev.

Pol pa po TV kažejo bogo trgovko k more u nedeljo delat in ne more bit s familijo. Brez problema. Dej odpoved pa si drugo službo najd. Tko k to lahko naredi gasilec, policaj, zdravnik, tovarnar, ... nobeden jih ne sili da ustrajajo pri trenutnem poklicu.

Sej če bo pa referendum sprejet pol pa res ne bo delala v nedeljo ... samo na žalost ne bo tudi od ponedeljka do sobote - k bo brez službe. Pol bo pa spet država mogla njen problem brezposelnosti reševat.

Pa en je prašou kaj mamo od tega da so ob nedeljah trgovine odptre. Kot je razvidno iz zgornjih podatkov (pomoje sem jih pribl. uganil) večina (90%) ljudi ne dela ob nedeljah in imajo takrat čas da v miru nakupujejo in denar kroži (kar je dobro za gospodarstvo). Dosti ljudi iz Lublane (in dobro plačanih služb iz drugih krajev) dela do poznega popoldneva in dela še v soboto, tako da nimajo dosti časa za mirno nakupovanje. Treba se je uprašat, kam bo potem šel ta denar, ki je šel sedaj za nakupe. Če bo šel v tujino je ta referendum medvedja usluga za državljane.

Alec999 ::

OZZY >> to nima nobene veze z tem referendumom

drgac pa ce te firme res tko delajo .. pol delajo nezakonito ... in tistim delavcem nebo noben zakon pol pomagu ce delajo nezakonito vse dni v tednu.

OZZY ::

Alec: Firme delajo nezakonito. Ne delavci. Sej za to gre. Izkoriščanje delavcev. Po novem pa bi imeli vse nedelje frej. In s tem vsaj en dan v tednu in ne bi delali 12 dni / 2 dni doma in spet isto.

Sej je kje drugje isto pa so delavci tiho.
Go with the flow.

DSmidgy ::

Za delavce vse ostane enako. Referendum je samo za trgovce - in še noben od zagovornikov za nedelo ob nedeljah ni povedov s kakšno pravico se njih da v eno višjo kategorijo od ostalih delavcev (vsaj tistih, katerih delo ob nedeljah ni ključno za normalno funkcioniranje države).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Alec999 ::

ya res je firme delajo nezakonito ... sam ta referendum nou pomagu nc unim delavcem o katerih si govoru in une firme k delajo nezakonito bojo se naprej .. se bo mogl kj druzga spremenit. ... kokr si ze sam reku ni problem samo pr delavkah v trgovini ... tko da je ta referendum pristranski in bi se mogu glasit, da razen zivljensko nujnih del se v Nedeljo ne dela .. tko bi pol resu tiste delavce o katerih si govoru tko bo pa samo manjsi procent ludi na bolsem kokr ostali.

kopernik ::

No, vsi tisti, ki ste za zakonsko določanje nedeljskega odpiralnega časa trgovin, odgovorite na moje vprašanje zgoraj. Torej v čem so trgovci in trgovke tako izjemen del slovenske populacije, da potrebujejo drugačna pravila igre ? In zakaj niste zato, da se poleg trgovin zaprejo tudi npr. gostilne, črpalke, kinodvorane, gledališča, slaščičarne, trafike, itd.

Alec999 ::

hehe tocno to mene zanima ...

MadMicka ::

kopernik, zato ker pri vsaki stvari je treba postavt eno mejo...

zdej, nekatere stvari so nujne, kot npr. policija, rešilci ipd...

druge stvari so stvar običajev, kot npr. gostilne, lokali, kulturne prireditve

vseh stvari pa ob nedeljah res ne rabmo, kot npr. sodišč, bank, trgovin...

Sej meje si sami postavljamo. In jaz pravm, čim manj zadev naj bo odprtih v nedeljo. Je že prov, da je en dan v tednu tak, da se tempo življenja za večino umiri.

.

flipflop ::

ice man:
>>>Flipflop, zakaj tebe toliko briga, kako bodo trgovci/ke preživeli/e dan?

me ne,dokler ga ne bojo preživljali v kinu,smučišču,gostilni,... Če zahtevajo solidarnost,naj bojo še sami solidarni in ob nedeljah res čepijo doma z družino,če se majo toliko za pomenit.Pa tudi ne verjamem,da so vsi trgovci takšni,da nočejo delati ob nedeljah. In če bo referendum uspel,bodo izgubili možnost za večji zaslužek,ne?

P.S. Imam ravno takšno pravico do bluzenja kot ti,dokler ne kršim pravil slo-techa. Kar mislim,da jih nisem,ti pa nisi moderator da bi mi govoril kaj lahko pišem na forumu in kaj ne.;)

bosstjann ::

@Dr M

delavce BODO odpuščali vsi tisti trgovci ki so jih več zaposlili za nedelsko delo => torej najebeli bodo delavci poštenih delodajalcev

Pametni trgovci so recimo zaposlili samo študente saj so najcenejša delovna sila (nevem če kdo od vas ve kaj pomeni bruto plača, davki iz bruto plač, davki na bruto plače prizpevki iz/na bruto plače ), če govorim napamet mora plačat podjetje 300.000,00+ SIT da ima trgovka 110.000,00 sit neto plače (lohka vam dam jutri tudi natančne podatke ampak vas bo glava bolela koliko vam država vsak mesec požre) zato je pametneje zaposliti za vikend študente ki so plačani po urni podstavki +10%(študenski servis) in adijo miško !

še neki ob nedeljah pri nas nakupujejo neki tudi tujci (hrvati)

Denar res nebo tako hitro več krožil to pa veste kakšne posledice ima, saj v nedeljo ne opravlamo nujnih nakupov v nedeljo gremo na lukyuzne nakupe za tiso kar čez teden ni časa. V nedeljo kupujemo predvsem luksuzne dobrine tuki eksistenčne ampak te moramo kupiti(jih lahko tudi čez teden). Dejansko bomo maj zapravljali to pomeni kupičenje denarja v štumfu kar pa ne prinaša nič k razvoju gospodarstva(če ni razvoja, napredka, potrošnje potem ne rabimo toliko dobrin, delavcev ) sej to je standardno ciklično gibanje ampak sedaj bo umetno sproženo z zakonodajo kar pa NI DOBRO. Preberte si kakšno knjigo od ekonomije.


Cilj trgovcev je jasen, ampak pot ni prava(delaci nočjo delat v nedeljo)

Cilj ne opravičuje sredstev za dosego tega cilja!

@MadMicka se strinjam mejo je treba postav ampak je na ta način
Problem izkoriščanja, ki ga omenjate je treba rešiti VENDAR ne z omejevajem odprtja trgovin v nedeljo.

Nekdo je predlagov da se gremo direktno demokracijo referendum vsak teden, mesec, poslance pa na cesto. Zamisel ni slaba ampak kdo bo pa vedu kaj obkrožuje vsak teden tistih 5, 10, 100 vprašanj bilo bi bolše da bi dobili mandate recimo mesečne po naklučni metodi in bi bili plačani da se tisti čas posvetimo glasovanju novih zakonov itd. ta metoda se mi zdi bolša recimo mislim da je Thomas enkrat nekitazga tudi mislu.

undefined ::

> me ne,dokler ga ne bojo preživljali v kinu,smučišču,gostilni,...

Flipflop, bom še enkrat ponovil, kar si zavestno preskočil:

>> Kaj tebi daje pravico, da sodiš o njihovem ravnanju na prosti dan? Prav nič.

> P.S. Imam ravno takšno pravico do bluzenja kot ti,dokler ne kršim pravil slo-techa. Kar mislim,da jih nisem,ti pa nisi moderator da bi mi govoril kaj lahko pišem na forumu in kaj ne.

Imaš popolnoma prav, vendar pa ti zaradi lastnega ugleda to odsvetujem. Nisem pa nikjer rekel, da tega ne smeš. :)

Dr_M ::

zdej vem zakaj se usi tok borite da bi ble stacune odprte v nedeljo...prevec ste pateticni da bi mal razmislil kam bi sli in vam je najlazji it na sprehod v nakupovalni center.

citypark se odpre v nedeljo ob 9h, folk pa zuni stoji ze ob 8h. zapira se ob 15h, folk pa tezi not se ob 15.30. take bi blo treba sam strelat.

Ne v trgovino, v naravo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kopernik ::

LOL, kar je pa največja ironija je to, da poznam nekoga, ki dela, mislim da v Leclercu, prejšnjo nedeljo pa sem ga videl v Cityparku. (v Hervisu, kolikor se spomnim).
LOL, LOL, LOL. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

kopernik ::

Zanima me še to, če kdo ve, kolikšen procent trgovin je takšnih, ko so dejansko odprte v nedeljo.

kopernik ::

Dr_M:

A danes ti delaš?

Jaz delam.

cash1970 ::

No bom pa še jz svoje mnenje povedu....
Sem za odprte trgovine v petek in svetek.....
Tudi sam sedaj delam(nedelja),žena je pravkar nehala....otroci so pri tašči....in to je skoraj vse vikende praznike(božič,nolo leto....) in to je to...in če imam čas bom seveda šel v trgovino...ne pa da bom moral še na to gledat,kdaj so odprte.
Dodatki za vikende pa so res bogi..pa..saj so povsod...O denarju za referendum pa raje ne bi...

Tko na kratk...KER MORAM DELAT...ne pa filozofirat...

Thrivial ::

Jaz tudi delam. Projektno delo za katerega med delom nimam casa. Pa pac delam danes, ko imam cas. Jebiga. :)

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

MadMicka ::

kopernik, blazna ironija, da delavec po poklicu trgovec tudi sam kot kupec zaide v nedeljo v trgovino, a ne? tko kot npr. policaj tudi sam kdaj krši predpise....?

Mislm, kakšna nemunost. Sej ljudje nismo svetniki. Če bi se zanašali na to, potem predpisov sploh ne bi potrebovali.

Osnovna ideja je jasna: nedelja, ki je sicer že tradicionalno bolj umirjen dan, naj taka tudi ostane!

Verjamem pa, da ljudje kokr smo leni, mamo raj vse odprt 24/7. Ampak, v konkretnem primeru bodo odločili tisti, ki bodo šli na referendum. In večina tistih, ki bo šla na referendum, bo za zaprtje trgovin. Men je prov.

Thrivial ::

Petek je pa tradicionalno tisti dan, ko se ne je mesa.

Najbolje, da vsi tradicionalno primemo v roke lopate in motike, zene pa domov prest, da bomo imeli kaj obleci pozimi. |O

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Daedalus ::

Ne vem, kaj tak komplicirate. Če ti paše hodit ob nedeljah po Šparu, greš na referendum, pa glasuješ proti spremembah, ki jih (pogajalsko nesposobni) sindikati želijo izsiliti. Trgovci pa si naj poiščejo boljšo zastopstvo proti delodajalcem, pa se zmenijo, pod kakimi pogoji bojo ob nedeljah delali. Ker itak da bojo delali - razen če smo slovenski potrošniki tak neumni, da se bomo odrekli nedeljskim nakupom (čeprav je tud to realna možnost):\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

madmitch ::

Še enkrat! Ta referendum in posledično zakon sta namenjena IZKLJUČNO povzdigovanju ega RKC, ki hoče meni in meni podobnim (brezbožnikom vseh ver) vsiliti svoja preživeta merila in postavljanju spomenika sindikalistom.

Trgovci in delavci v trgovinah so SAMO sredstvo za doseganje teh ciljev.
Tako prvim kot drugim se sladko j*** za male trgovce in prodajalce.

To so vzroki, zaradi katerih bom glasoval PROTI.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Daedalus ::

Mitch - zakaj je sploh potreben bilokaki drug vzrok kot to, da če čem nakupovati v nedeljo, mi mora biti to omogočeno? Misli, takile ukrepi so se dogajali v nekem drugem času...

:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

Thrivial, da se v petek ne je mesa? Od kje teb to? Mogoče si zamenjal za post?

Daedalus, praviš, da je sindikat pogajalsko nesposoben? Najprej je treba razumeti, da pri pogajanjih gre za to, da nekaj izgubiš, nekaj dobiš. To je osnova. Ko skupaj sešteješ, naj bi bili obe stranki na plusu. To je trgovina.

No, ravno ta osnova manjka pri t.i. "pogajanjih" sindikata z delodajalci. Namreč delodajalec mora dati, kar zahteva zakon, sindikat pa lahko iztrži le več, nima pa za ta "presežek" ničesar za ponuditi delodajalcu!

Razumeš Daedalus? Tu o pravih pogajanjih sploh ne moremo govoriti.


p.s.: pa še to Deadalus: da so se takšni ukrepi dogajali v nekem drugem času? Madona, kamo mi gre na jetra, ko ljudje kvasijo o zadevah, ki med sabo sploh niso povezane. Pejt u Avstrijo, Italijo, Nemčijo. Maš tm odprte trgovine ob nedeljah????

Toliko o nekem drugem času.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

kopernik ::

Micka:

No saj, iz Avstrije in Nemčije bomo pobrali vse neumnosti, samo plač ne bomo imeli njihovih. Drugač pa pejd v ZDA in si oglej odpiralne čase trgovin. Sploh pa me moti to, da govoriš tako, kot da bi bile vse trgovine v Sloveniji odprte v nedeljo. Zarad tistih petih trgovskih centrov vsi skupaj zganjate nek kraval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

bosstjann ::

Daedalus, praviš, da je sindikat pogajalsko nesposoben? Najprej je treba razumeti, da pri pogajanjih gre za to, da nekaj izgubiš, nekaj dobiš. To je osnova. Ko skupaj sešteješ, naj bi bili obe stranki na plusu. To je trgovina.


Sindikati so dejansko nepovezani in nesposobeni. Če je delavcem res tako težko bi se dločili za stavko. Si predstavlate koliko ur bi samo stavkali in bi bilo ugodeno njihivim srališčem, pogojem, ugodnostim. TUKAJ GRE DEJANSKO ZA NESPOSOBNOST IN NEVOLJO DOSEGANJA CILJA. Vodilni v sindikatu bi si radi ustvarili politično karijero na plečih delavcev v trgovini.

LP Boštjan

p.s. po katoliški in še kakšni veri je petek post

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

E točno to sem mislil, bosstjann. Delavci in njihovi sindikati imajo v paleti možnih akcij še kaj drugega, kot pa izsiljevanja z "ljudsko voljo". Nekako tako gre - pogajanja, sledijo pritiski z raznimi grožnjami s stavko, stavka (ali več njih) šele potem pa skrajni ukrepi. Če bi se tega držali in poškušali pridobiti javnost na kak drug način, ne bi metali stran 500 milijonov zato, ker nekateri niso sposobni nekaj iztržiti. Tako pa so se prav lepo osmešili.
Sploh mi nekaj ni jasno - o usodi odpiralnega časa bojo odločali kupci. Kako so izračunali, da majo sploh kak procent možnosti, da jim uspe?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Alec999 ::

Daedalus >> tud jst sm si mislu kasno moznost majo trgovci .. sam pol sm vidu da jo res majo :) .... ne pozabt da uzadi stoji cerku s svojimi zvestimi verniki pa se velik ljudi bi obkrozil DA pa se jim neda it na referendum ker si miseljo sy mi ni tok pomemben nj se to trgovci sami zmenjo. Tko jst zaznavam ljudi ukol sebe, tko da trgovici majo moznost sam ne od mene :)

Dr_M ::

kopernik: ja dons sm delu...6-9.30 in od 15-17...citypark-interspar.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MadMicka ::

Sori Deadalus, ampak res pojma nimaš, o čem govoriš.

Praviš, sindikat lahko sprovede stavko ali več njih in šele potem se posluži skrajnih ukrepov????????

Človek božji, stavka je skrajni ukrep.

Problem pri stavkah pa je preprost. V propadlih podjetjih, kjer delavci niso dobili že več mesecev plače, lahko izpeljejo stavko in ničesar ne dosežejo. Če namreč ni denarja, ga pač ni. V dobrostoječih firmah, kjer delavci dobivajo nadpovprečne plače, si pa sindikat stavke ne upa speljat, saj bi s tem dejansko ogrozil materialni status svojih članov.

Bosstjan, prejšni odstavek si tudi ti dobro preber. In tisto, kar praviš, da bi si radi vodilni v sindikatu ustvarili kariero na plečih trgovcev. Mislm, čista bedarija. Namreč eni in isti ljudje so v ZSSS že od nekdaj. Si nimajo kej ustvarjat. Kvečjemu probleme. In dejansko jih močno skrbi, če namreč referendum uspe, lahko Jankovič odpusti delavce, pa ne zato, ker bi jih moral, ampak zato, da pokaže svojo moč in zvali odgovornost na sindikat.

Dalje, je blo zanimivo, k je TV snemala v Merkatorju in so spraševali delavke na blagajnah, če so proti delu ob nedeljah. Zraven je stal Jankovič :D To se je dogajalo v centru Šiška.

p.s. ne vem, če je stal ravno pri vseh, bil pa je zraven. Pa tudi, če ne bi bil, mislm, katera od delavk pri zdravi pameti bo govorila po TV po resnici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

bosstjann ::

@MadMicka

No, ravno ta osnova manjka pri t.i. "pogajanjih" sindikata z delodajalci. Namreč delodajalec mora dati, kar zahteva zakon, sindikat pa lahko iztrži le več, nima pa za ta "presežek" ničesar za ponuditi delodajalcu!


Tukaj sem hotu samo pokazat skrajni ukrep če če če sindikatom zmanka osnov katere ti navajaš (da nimajo ničeser ponuditi delodajalcu). Če je stvar res tako katastrofalna bi delavci bol piskali (jih tudi nekaj poznam). Ljudje smo si različni nekateri želijo delati v nedeljo drugi spet ne zakaj bi mogli najebati tisti ki so recimo delovni. Recimo da si izborijo za nedelsko delo izborijo astronomski dodatek (2x 3x) se bodo še tepli kdo bo delov v nedeljo stvar pa mogoče nebi bila več zanimiva za trgovce (nič dobička zaradi predrage delovne sile). Kapitalisti izkoriščajo možnost zaslužka le kdo je ne? Tuki vidim povsem odgovornost sindikata ki je rekel da denar ni važen da so načela (hotu je sebe nardit lepega mi nočmo denarja mi hočmo družino, mašo...). Obstajajo tudi mlajši delavci brez družin 18-30 let ki bi z veseljem delali da bi čim prej zaslužili denar (neka mrzlica za denarjem(poznam ljudi ki delajo 16ur dnevno samo zaradi denarja)). Pravim da dajmo možnost takim in da se jim delo v nedeljo splača.

V nedeljo nikakor niso odprte vse trgovine! Odprte so samo tiste ki prinašajo dobiček na gorenskem je to Nakupovalni center v kranju, v času sezone so to trgovine v turističnem Bledu vrjetno še kakšna nikakor več kot 1-2% trgovin v regiji. Za druge regije povejte vi in dopovnite me za gorensko.

Zagovarjam: svoboda trgovcem, možnost izbire, zaščita delavcev...

Te cilje se da doseči z pogajanji. Če bo referendum propadu bodo sindikati v ZELO slabem položaju. Če uspe gre na presojo na ustavno sodišče. Prihodnost delavcev v trgovini ni lepa to se strinjam. Če so kršene pravice delavcev (ki jih brani zakon, ustava) jih je potrbno zaščititi. TUKI SE ČIST STRINJAM Nikakor se pa nemorem sprijazniti z načinom ki je izbran, tukaj ne vidim rešitve. Omejiti odprtje trgovin na 10 v letu (nevem a sem jest al kaj to vsi vemo da bodo okol božiča itd. Trgovci bodo delavce ravno tako izkoriščali še bol saj nebodo najeli dodatne delovne sile na delo ob vikendih in bodo prisilili sedanje delavce v nadure pomožnosti slabo plačane nameso da bi imeli delavno silo ki je pipravljena delati za vikende in je za to delo pošteno plačana.)
Prosim če mi lahko eden točno _pove_ kaj dobrega jim ta zakon prinese.

Vem kaj bo/bi prinesel slabega.

Bosstjan, prejšni odstavek si tudi ti dobro preber. In tisto, kar praviš, da bi si radi vodilni v sindikatu ustvarili kariero na plečih trgovcev. Mislm, čista bedarija. Namreč eni in isti ljudje so v ZSSS že od nekdaj. Si nimajo kej ustvarjat. Kvečjemu probleme. In dejansko jih močno skrbi, če namreč referendum uspe, lahko Jankovič odpusti delavce, pa ne zato, ker bi jih moral, ampak zato, da pokaže svojo moč in zvali odgovornost na sindikat.


Tuki se pa čist strinjam s tabo. Sindikat se je zaplezov in še kar pleza(više). PADEC BO ZELO HUD v obeh primerih. Hoteli so nebo jim uspelo.

Dalje, je blo zanimivo, k je TV snemala v Merkatorju in so spraševali delavke na blagajnah, če so proti delu ob nedeljah. Zraven je stal Jankovič To se je dogajalo v centru Šiška.


Tuki se jim je šlo (pop tv) da imajo novico četudi mora biti zrežirana(nasprotna mnenja delavcev).

Strinjava se v veliko stvareh razlika je le v tem da ti vidiš rešitev v sprejetju referenduma jaz pa ne. Na potezi si ti da mi razložiš kaj bo tako DOBREGA če bo sprejet(uspel) zakon.

Barakuda1 ::

Thrivial, da se v petek ne je mesa? Od kje teb to? Mogoče si zamenjal za post?


:\

Nič ni zamenjal.

RKC praviloma ne dopušča jesti mesa ob petkih.

Petki so takoimenovani "mali post" (izjema so petki, ki padejo na praznični dan)

Razlika med postom v petek in drugimi "velikimi" posti, kot je naprimer "Pepelnični post" ali "Veliki petek" je le ta, da so slednji Zapovedani, kar pomeni, da je jesti meso na ta dan strogo prepovedano, medtem ko taka stroga prepoved za običajne petke ne velja.

Torej ima fant prav.

Po tej logiki bomo imeli "jutri" refendum, da morajo biti ob petkih mesnice zaprte.

barakuda

MadMicka ::

Bomo imeli tak referendum? Res? Najprej zber 40.000 podpisov, pol ga bomo pa mel :D

btw: kaj je zdej to stroga prepoved, pa manj stroga prepoved? Je greh ali ni, če jem v petek meso?

p.s.: še glede podpisov, da ne bo kdo mislu, da se jih to kr prek neta zbere :) . Treba je it na UE, tko da poglejte mal, k so zberal podpise npr. v zvezi z invalidi pa prostitucijo, kok so jih zbral...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Barakuda1 ::

kaj je zdej to stroga prepoved, pa manj stroga prepoved? Je greh ali ni, če jem v petek meso?


:\

:D
Ja če že lih hočeš vedet JE.
Le da pri strogi zapovedi zagrešiš takoimenovani "smrtni greh" pr oni drugi pa ne.

Ampak bezveze zdaj to tle razpravljat, je čist mim teme :)

Barakuda

p.s.

Pa hval das nas nekdo poduči, kako se pride do refernduma :P
««
2 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Referendum, da bodo trgovine v nedeljo ZAPRTE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7913037 (11152) Zheegec
»

Nedeljsko delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1069420 (7698) Ziga Dolhar
»

Ustavno sodišče o odpiralnem času (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
786458 (5287) SodVina
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1139270 (8084) MadMicka
»

Ali je res, da je toliko trgovin odprtih v nedeljah in praznikih???

Oddelek: Loža
353233 (2938) _Mortal_

Več podobnih tem