» »

Kako se pogovarjati z vernikom?

Kako se pogovarjati z vernikom?

««
11 / 22
»»

BigWhale ::

CoolBits je izjavil:

Argumentirano? V temi kjer je vmes bog? lol

Seveda, zakaj pa ne?

Verjetno nisi prebral prvega posta in ne ves o cem se sploh pogovarjamo tukaj.

enjst ::

Vernik nima v zagovor (sic!) svojemu verovanju povedati nič argumentiranega, kar bi se tikalo bistvenega pri tem početju. Nič, njente, nada.

Zakaj vsako žlico juhe poplakneš s pivom? Ker na severnem tečaju sneži.
(mi je prav žal, a slabšega razloga /se pravi, bolj primernega za prikaz kako "močan razlog" ima vernik za vero/ se nisem mogel domisliti)

*edit slovnica

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enjst ()

CoolBits ::

BigWhale je izjavil:

Seveda, zakaj pa ne?

Zato, ker že za sam obstoj boga ni nobenega argumenta.

Sem pa prebral vse od začetka ja.

enjst je izjavil:

Vernik nima v zagovor (sic!) svojemu verovanju povedati nič argumentiranega, kar bi se tikalo bistvenega pri tem početju. Nič, njente, nada.

Jaz nisem vernik, pa imam proti neumnostim nevernikov v tej temi en kup argumentov.

CoolBits je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Seveda, zakaj pa ne?

Zato, ker že za sam obstoj boga ni nobenega argumenta.

Sem pa prebral vse od začetka ja.

To se ne pomeni, da ne mores zaradi tega imeti argumentirane debate. Verske knjige obstajajo, polno jih je in v njih je polno stvari. Teologija je druzboslovna (da nam lih znanstvena rekel :>) veda o religijah, ti sedaj trdis, da je itak cist brez veze, ker o religijah in o veri se ne da nic argumentiranega povedati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

PacificBlue ::

V bistvu se da vse kar je in kar smo razloziti z kvantno fiziko. Konc koncev smo vsi elektroni, povezani med sabo. In ne steje nič drugega, kot odnosi med nami. Ko pogledas iz tega vidika, vidis kako neumni in butasti smo, ter s kaksnimi nepomembnimi recmi se ukvarjamo.
I’m out.
:3

jype ::

PacificBlue> V bistvu se da vse kar je in kar smo razloziti z kvantno fiziko.

Ne, ne da se.

ZaphodBB ::

BigWhale... prideš k maši dans?

Important stuff there.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

jype: Če že s Feynmanom opletaš bi lahko vsaj kak njegov video postal. Glede na to kako izvrsten govorec je bil, bi verjetno ljudje rajši poslušali njega kot pa tega preseratorja.

Evo important stuff, from the man himself:

Hvala lepa za pozornost.

ZaphodBB> Če že s Feynmanom opletaš bi lahko vsaj kak njegov video postal.

Če že sodeluješ v debati bi lahko nehal nabijat neumnosti in poslušal, kaj ima video za povedat, ne pa da ga sodiš po tem da govori nekdo tretji, ne da bi sploh razumel, kaj govori.

nuclear ::

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Razlika med fanatičnim ateistom(če tako misliš) in fanatičnim vernikom je ta, da jaz želim z logiko svet pripeljati na bolje. Fanatični vernik pa s pravljicami.

S kaksno logiko? Taksno, da natrosis en kup lazi in neresnic o veri? Kako si potem drugacen od 'vernikov, ki ti prodajajo pravljice'?

"because atheists use logic, theists use faith".

Ne vem, kako je lahko za tebe laž:

- spolni škandal duhovnikov, ki jim očitno ni mar za mišljenje "višje sile"
- izrael vs palestina v imenu boga opravljata svoje delo
- vsaka arabska država v imenu boga vzame orožje
- v ameriški vojski duhovnik blagoslovi orožje vojaka (wtf)
- kurjenje korana v ameriki
- sovražna nastrojenost več deset tisoč muslimanov na ulicah zaradi karikature mohameda
- zažiganje vseh nevernikov v preteklosti
- kamenjanje do smrti vseh nevernikov v preteklosti
- vsi citati o pobijanju homoseksualcev; čarovnikov(aka naprednejših znanstvenikov.. verjetno tisti, ki bi takrat izumil iPad bi bil čarovnik); žensk, ki imajo spolni odnos pred poroko - te citate si nisem izmislil, ampak sem jih prilepil gor nekaj strani nazaja + evilbible.com

- vera je bila vsiljena vsem v osvajalnih pohodih v preteklosti. če nisi hotel sprejeti vere si bil zaklan, tako, da so tiste manjšine, ki so razmišljale s svojo glavo, na koncu vseeno sprejele vero(večina jo je itak zaradi groženj s smrtjo)

Zaradi takih stvari men gre celotna stvar na živce. Zato, ker biblija kot sama tako poneumlja ljudi, da so ti low IQ ljudje preprosto pripravljeni naredit, karkoli ti knjiga ALI nekdo reče.

In mi je slabo, da ljudje živijo v neki namišljeni pravljici, s pomočjo verovanja v tisto kar jim drugi natvezijo. Nočejo pa se zbuditi in se vrniti v pravi svet. Welcome to the real world.

Kar sem pa v prejšnjih postih trdil glede sovraštva med muslimani in kristjani. Naj pojde en kristjan v bagdad, pa reče jaz sem kristjan.. Sploh ne vem zakaj zanikate verniki to...

From Nigeria to Indonesia, Christians are under siege in virtually every single country in the Muslim world, the victims of countless acts of discrimination, depredation, brutality, and murder that are so widespread and systematic that it can rightfully be called the new Holocaust. This time, however, the perpetrators of this Holocaust aren't wearing swastikas, but kufi skull caps and hijabs.

Sorry, ampak to za mene ni nobena ljubezen, ampak samo sovraštvo. Zato želim razložiti, zakaj ne maram vsega tega, ampak mi je vseeno kaj si en, ki so mu 20 let prali možgane in se zaradi pomanjkanja inteligence ne more zbuditi, misli o vsem tem.

edit: typo
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nuclear ()

@jype: Hvala lepa, sicer da se pohvalim sem velik Feynmanov fan. Tudi njegovo biografijo sem prebral. In če sem se kaj naučil od njega je to to, da je potrebno po svetu hodit odprte glave in z nasmehom na obrazu. Morda bi se tudi kdo od vas lahko tega navzel.

@nuclear: še dobro, da ima svet tebe. Da pomagaš širit razumevanje med ljudmi in vzpodbujaš dialog in logično razumevanje sveta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Ja, se opravičujem za zoprn odziv. Moj point je bil pokazat v čem je point znanstvene metode in kako jo lahko napačno razumemo, ne Feynman - ki ga sicer globoko spoštujem tudi sicer.

Video je v bistvu povzetek feynmanovega pisanja na to temo.

Sej moj odziv je pa tudi tak, ker nisem siguren al gre za branje njegovega govora - al gre za kolaž njegovih del. V prvem primeru, razumem, ker posnetek verjetno ne obstaja. V drugem sem pa hud - ker je zadeva lahko vzeta iz konteksta in prirejena "višjim ciljem". Glede na Richardovo trdno držo, da se ne uklanja ideologijam, bi bila to naravnost blasfemična bastardizacija njegovega dela.

Sedaj si nastel en kup stvari, ki jih prej nisi omenjal.

nuclear je izjavil:

- spolni škandal duhovnikov, ki jim očitno ni mar za mišljenje "višje sile"

Zakaj je pa "spolni skandal" duhovnika kako drugacen od katerega koli drugega cloveka? Zato ker je duhovnik? Spolne skandale, verjetno si imel v mislih spolne zlorabe, predvsem otrok in sibkejsih, je potrebno kaznovati, prav vseeno kdo jih stori.

nuclear je izjavil:

- izrael vs palestina v imenu boga opravljata svoje delo
- vsaka arabska država v imenu boga vzame orožje

Ja, to je en primer verskih vojn. Kaj si s tem dokazal? Da so vojne tudi zaradi ver? Seveda so, saj tega ni nihce nikoli zanikal (v doticni temi).

nuclear je izjavil:

Ja? Pa kaj? Ocitno vojak verjame v to, da bo potem bolje streljal. A vrazeverstvo bi tudi prepovedal? Eni so na avto nalepijo podkev ali pa pod vzvratno ogledalo obesijo zajcjo sapo ali pa stiri peresno deteljico. To se ne pomeni, da je kar cela ameriska vojska verna in da se bojujejo v imenu vere.

nuclear je izjavil:

Ja, to je svoboda govora. Ce pa ne bi bilo korana, bi pa kurli zastavo juzne konfederacije zato ker nocejo osvoboditi suznjev.

nuclear je izjavil:

- sovražna nastrojenost več deset tisoč muslimanov na ulicah zaradi karikature mohameda

Jah, al pa sovrazna nastrojenost slovenskih kmetov nad fevdalcem.

nuclear je izjavil:

Vseh? To si si preprosto izmislil. Niso zazigali in ne kamenjali vseh. Nekatere ja, ne pa vseh. Ne klobasaj neumnosti.

nuclear je izjavil:

- vsi citati o pobijanju homoseksualcev; čarovnikov(aka naprednejših znanstvenikov.. verjetno tisti, ki bi takrat izumil iPad bi bil čarovnik); žensk, ki imajo spolni odnos pred poroko - te citate si nisem izmislil, ampak sem jih prilepil gor nekaj strani nazaja + evilbible.com

Ja, te citate si prilepil sem brez da bi jih razumel in vedel zakaj so bili napisani tako kot so bili. Ce tega ne ves, potem kot argument niso vredni pol pizde mrzle vode. Res ne. Ze desetic te sprasujem, ce se zavedas, da je bila biblija (koran ni nic drugacen) pisana za cas nekaj tisoc let nazaj? Takrat je bila taksna kazen standardna za vsa dejanja, ki so bila smatrana za napacna. Res ne vem kaj ti ni jasno. Dandanes teh metod kristjani ne uporabljajo vec. Morilce so vcasih kurili na grmadat, dandanes jih pa 'kurijo' z injekcijami in to popolni ateisti! Si mors mislit!

Carovniki niso bili nikoli izumitelji. Verjetno so kdaj kaksnega izumetelja ali pa izumiteljico proglasili za carovnika, generalno je pa carovnistvo povsem nekaj drugega, preberi si kaj. Seveda pa to ne pomeni, da je prav, da so jih kar na grmade zmetali.

nuclear je izjavil:

- vera je bila vsiljena vsem v osvajalnih pohodih v preteklosti. če nisi hotel sprejeti vere si bil zaklan, tako, da so tiste manjšine, ki so razmišljale s svojo glavo, na koncu vseeno sprejele vero(večina jo je itak zaradi groženj s smrtjo)

In brat od mojega dedka je bil zaklan zato ker ni hotel oblect nemske uniforme, moj dedek je pa moral potem pobegniti v rusijo. Your point?

nuclear je izjavil:

Zaradi takih stvari men gre celotna stvar na živce. Zato, ker biblija kot sama tako poneumlja ljudi, da so ti low IQ ljudje preprosto pripravljeni naredit, karkoli ti knjiga ALI nekdo reče.

Pa si jo prebral, da to ves? Al si samo na evilbible.com sel gledat? Kjer je iz konteksta vzeto en kup citatov in slednji so potem 'razlozeni' z enovrsticnicami. Verjetno zato, da jih tudi tisti z 'low IQ' razumejo. Ce ne poznas biblije, zgodovine religij in okoliscin v katerih je biblija nastajala potem ne mores vedeti a poneumlja ali ne. Ce trdis kaj takega potem si ravno tako neumen kot vsi verniki.

Ti verjames v to, da biblija poneumlja. Ves pa ne. Logicno sklepas? Iz cesa? Iz enega kupa pol resnic in izmisljotin, ki si jih natvezil?

In mi je slabo, da ljudje živijo v neki namišljeni pravljici, s pomočjo verovanja v tisto kar jim drugi

nuclear je izjavil:

Kar sem pa v prejšnjih postih trdil glede sovraštva med muslimani in kristjani. Naj pojde en kristjan v bagdad, pa reče jaz sem kristjan.. Sploh ne vem zakaj zanikate verniki to...

Kaj se bo pa zgodilo?
http://travel.yahoo.com/p-travelguide-4...
Nevem ce kaj. Verjetno ni vsak turist v Bagdadu musliman, kaj mislis? Verjetno bodo zensko ustavili in umaknili s ceste, ce bo okrog hodila v kopalkah. Se stvar ne skladajo z njihovo kulturo. Jaz te bom tud iz stanovanja ven vrgel ce se bos spomnil cigaro prizgati. :)

nuclear je izjavil:

Sorry, ampak to za mene ni nobena ljubezen, ampak samo sovraštvo. Zato želim razložiti, zakaj ne maram vsega tega, ampak mi je vseeno kaj si en, ki so mu 20 let prali možgane in se zaradi pomanjkanja inteligence ne more zbuditi, misli o vsem tem.

Tudi ti ne razumes, da so extremisti povsod in da situacija ni povsod taksna. Svoje omejene izkusnje posplosujes na vec kot polovico sveta. Nic kaj logicno, nic kaj znanstveno in nic kaj ne kaze na blazno velik IQ ... Zal.

Jaz nikjer ne odobravam nasilja, ki se dogaja v imenu ver in religij. Nikjer. Hkrati pa trdim, da si velika vecina ateistov narobe razlaga verske knjige, jemlje ven citate iz konteksta in dejanja manjsin projicira na vecino ljudi.

BigWhale je izjavil:

Zakaj je pa "spolni skandal" duhovnika kako drugacen od katerega koli drugega cloveka? Zato ker je duhovnik? Spolne skandale, verjetno si imel v mislih spolne zlorabe, predvsem otrok in sibkejsih, je potrebno kaznovati, prav vseeno kdo jih stori.

Ni drugačen, ampak hotel sem povedati, da s tem ko se še sam duhovnik ne zmeni za "višjo silo", potem veš, da je to preprosto izmišljotina oziroma navaden nateg.

Ja spolne zlorabe lahko delajo tudi brez vere v "boga", ravno tako kot lahko imaš nekoga rad brez "boga". Ne rabiš izmišljeno bitje, da lahko nekaj počneš ali pa ne počneš. Vse je v vzgoji človeka in njegovi notranjosti(srcu).

BigWhale je izjavil:

Ja, to je en primer verskih vojn. Kaj si s tem dokazal? Da so vojne tudi zaradi ver? Seveda so, saj tega ni nihce nikoli zanikal (v doticni temi).

Smo v 21. stoletju, in ko je vera v "boga" že toliko izpopolnjena(ni več kamenjanja nevernikov in zažiganja), zakaj za hell se potem še vedno tepejo zaradi vere? Še enkrat, smo v 21. stoletju, kjer bi naj bil človek razumno bitje.. Ampak itak, če mešaš razum in vero, dobiš komedijo.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Ja? Pa kaj? Ocitno vojak verjame v to, da bo potem bolje streljal. A vrazeverstvo bi tudi prepovedal? Eni so na avto nalepijo podkev ali pa pod vzvratno ogledalo obesijo zajcjo sapo ali pa stiri peresno deteljico. To se ne pomeni, da je kar cela ameriska vojska verna in da se bojujejo v imenu vere.

Duhovnik ne bi smel imeti nobenega opravka z orožjem in dajanjem večje motivacije vojakom za ubijanje. Halo?

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Ja, to je svoboda govora. Ce pa ne bi bilo korana, bi pa kurli zastavo juzne konfederacije zato ker nocejo osvoboditi suznjev.

Tip je zakuru "sveto knjigo". A ne pravijo vse vere, da moraš biti prijazen, dober, kulturen.. Kar lahko iz tega sklepamo, da moraš spoštovat tudi druge vere... Ampak se znova znajdemo v lijaku paradoxa, kjer dejansko s tem ko kuri koran, je sovražen do druge religije + do citatov iz beblije.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Jah, al pa sovrazna nastrojenost slovenskih kmetov nad fevdalcem.

Ja, ker so jih fevdalci nategovali. Tukaj je nepravica. Kar pa hočem povedat glede verske nastrojenosti, je pa to, da se zaradi nesmisla ustvarja dodatna sovražnost med ljudmi. Razumeš? Spet vera - sovražnost med ljudmi.
Sploh pa tisti, ki je narisal karikaturo, zakaj jo je moral risati in s tem provocirati, če ve kakšni so muslimani.. Spet se lahko vrnemo na tisto spoštovanje itd..

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Vseh? To si si preprosto izmislil. Niso zazigali in ne kamenjali vseh. Nekatere ja, ne pa vseh. Ne klobasaj neumnosti.

Sklepam, da vseh. SKLEPAM. In sklepam po tem kar beblija pravi v smislu, "tisti, ki ne veruje, ga je treba ubit", neki takega, lahko pa ti direktni citat najdem iz evilbible.com

S tem ko praviš, da niso zažigali in kamenjali vseh, pa nimaš nobenega faktorja, ki bi potrjevalo kontra tistemu, kar piše v bebliji.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Ja, te citate si prilepil sem brez da bi jih razumel in vedel zakaj so bili napisani tako kot so bili. Ce tega ne ves, potem kot argument niso vredni pol pizde mrzle vode. Res ne. Ze desetic te sprasujem, ce se zavedas, da je bila biblija (koran ni nic drugacen) pisana za cas nekaj tisoc let nazaj? Takrat je bila taksna kazen standardna za vsa dejanja, ki so bila smatrana za napacna. Res ne vem kaj ti ni jasno. Dandanes teh metod kristjani ne uporabljajo vec. Morilce so vcasih kurili na grmadat, dandanes jih pa 'kurijo' z injekcijami in to popolni ateisti! Si mors mislit!

Pa čaki, torej kar je pred 1000 let pisalo in je bilo standardno, zakaj potem še danes to ne velja? Razloži mi, zakaj še danes ne ubijejo homota? Torej vse kar so pred 1000 leti pisali je bilo standard... Da bi se pa manj neandertalski publiki prilagodili, so nekatere stvari spremenili, torej ne veljajo več, kjer pridemo do dejstva, da pa dejansko vse stvari iz beblije ne veljajo.

BigWhale je izjavil:

Carovniki niso bili nikoli izumitelji. Verjetno so kdaj kaksnega izumetelja ali pa izumiteljico proglasili za carovnika, generalno je pa carovnistvo povsem nekaj drugega, preberi si kaj. Seveda pa to ne pomeni, da je prav, da so jih kar na grmade zmetali.

Rad bi te opozoril, da nimaš nobene podlage, pri vseh tvojih odgovorih kot je tale.. Ti samo zanikaš stvar, nimaš pa nobene podlage. Dokaze prosim.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

In brat od mojega dedka je bil zaklan zato ker ni hotel oblect nemske uniforme, moj dedek je pa moral potem pobegniti v rusijo. Your point?

Moj point je, da če je vera tako dobra, prijazna in vsakemu dovoli svobodo razmišljanja, zakaj potem klanje in grožnje tistemu, ki ni hotel sprejeti njihove vere? Zakaj razširanje vere na silo? Verjetno zato, ker je nekdo hotel meti od tega korist.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Pa si jo prebral, da to ves? Al si samo na evilbible.com sel gledat? Kjer je iz konteksta vzeto en kup citatov in slednji so potem 'razlozeni' z enovrsticnicami. Verjetno zato, da jih tudi tisti z 'low IQ' razumejo. Ce ne poznas biblije, zgodovine religij in okoliscin v katerih je biblija nastajala potem ne mores vedeti a poneumlja ali ne. Ce trdis kaj takega potem si ravno tako neumen kot vsi verniki.

Nisem prebral beblije, sem pa prebral določene citate, ki so znotraj zapisani, in ni jih like 10-20, ampak več sto čudnih, sovražnih citatov, tako, da mi je to dovolj.

A veš, če piše v bebliji, "ubij vsakega, ki ne bo sprejel tvoje vere", mi je dovolj, in ne rabim iti dlje. Zdej boš spet šel mimo, in boš se izognil z "eh, če nis prebral cel biblije, ne rabm debatirat sploh o tem".. Potem pa mi razlož, zakaj so sovražni citati v bebliji?

BigWhale je izjavil:

Ti verjames v to, da biblija poneumlja. Ves pa ne. Logicno sklepas? Iz cesa? Iz enega kupa pol resnic in izmisljotin, ki si jih natvezil?

Tu ni nobene vere, jaz vem, da beblija poneumlja, glede na dejanja ljudi, ki so se v imenu boga in beblije spravljali na nedolžne ljudi.

Edine stvari v katere verjamem so ljubezen, družina in prijatelji. Striktna vsakodnevna dokazljiva logika.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Kaj se bo pa zgodilo?
http://travel.yahoo.com/p-travelguide-4...
Nevem ce kaj. Verjetno ni vsak turist v Bagdadu musliman, kaj mislis? Verjetno bodo zensko ustavili in umaknili s ceste, ce bo okrog hodila v kopalkah. Se stvar ne skladajo z njihovo kulturo. Jaz te bom tud iz stanovanja ven vrgel ce se bos spomnil cigaro prizgati. :)

Zaostalost ni kultura. Vsako bitje je treba enakovredno spoštovati. To kar muslimani delajo ženskam, je navadno barbarstvo.

BigWhale je izjavil:

nuclear je izjavil:

Tudi ti ne razumes, da so extremisti povsod in da situacija ni povsod taksna. Svoje omejene izkusnje posplosujes na vec kot polovico sveta. Nic kaj logicno, nic kaj znanstveno in nic kaj ne kaze na blazno velik IQ ... Zal.

Jaz nikjer ne odobravam nasilja, ki se dogaja v imenu ver in religij. Nikjer. Hkrati pa trdim, da si velika vecina ateistov narobe razlaga verske knjige, jemlje ven citate iz konteksta in dejanja manjsin projicira na vecino ljudi.

Ti extremisti delajo sliko večim ljudem. Še vedno je veliko neizobraženih ljudi, ki se z eno samo besedo postavijo k tem extremistom, in je to slabo za celotno človeštvo.
Če pa bi bilo več izobraženih(število izobražnih se povečuje), bi pa vsi mislili s svojo glavo, in tako bi bili ti extremisti manj vredni s svojimi zgodbicami in nategovanji.
Recimo primer, glede tiste karikature o mohamedu.. En extremist kot mu ti praviš se je verjetno razpizdil in začel natvezat ljudstvu, in potem se mu je pridružilo več deset tisoč ljudi, katerim je vbil v glavo pravljico.

Škoda.

nuclear je izjavil:

Ni drugačen, ampak hotel sem povedati, da s tem ko se še sam duhovnik ne zmeni za "višjo silo", potem veš, da je to preprosto izmišljotina oziroma navaden nateg.

Evo, to je tipicen primer sklepanja nekoga, ki ne pozna biblije. To kar je v bibliji zapisano so neka pravila, ki se jih morajo verniki drzati. Ce se jih ne drzijo potem gresijo. Nikjer ne pise, da verniki pa kar ne bodo gresili. Bog je dal ljudem svobodno voljo in biblijsko gledano je bila edino Marija, Jezusova mati, brez greha. Vsi drugi ljudje pa gresijo.

nuclear je izjavil:

Vse je v vzgoji človeka in njegovi notranjosti(srcu).

V kaksni notranjosti pa? Kot ateist pa ne mores tkole bluzit no. V notranjosti so jetra, creva, pljuca in tko naprej. Bodi mal bolj konsistenten.

nuclear je izjavil:

Smo v 21. stoletju, in ko je vera v "boga" že toliko izpopolnjena(ni več kamenjanja nevernikov in zažiganja), zakaj za hell se potem še vedno tepejo zaradi vere?

Zato ker se ljudje tepejo zaradi svojih prepricanj. Zaradi tega ker bi eni radi imeli suznje, drugi pa ne, ker eni nemarajo ljudi, ki imajo bolj temno kozo kot drugi. Tako kot vse vojne so tudi verske vojne zaradi dolocenih prepricanj neke skupine ljudi. Ti izhajas iz predpostavke, da so vse vojne zaradi vere ampak ta predpostavka je napacna.

BigWhale je izjavil:

Duhovnik ne bi smel imeti nobenega opravka z orožjem in dajanjem večje motivacije vojakom za ubijanje. Halo?

To se spet navezuje na svobodno voljo ljudi. Duhovnik lahko blagoslavlja karkoli in kogarkoli hoce.

nuclear je izjavil:

Sklepam, da vseh. SKLEPAM. In sklepam po tem kar beblija pravi v smislu, "tisti, ki ne veruje, ga je treba ubit", neki takega, lahko pa ti direktni citat najdem iz evilbible.com

S tem ko praviš, da niso zažigali in kamenjali vseh, pa nimaš nobenega faktorja, ki bi potrjevalo kontra tistemu, kar piše v bebliji.

Sem ti v prejsnjem postu razlozil zakaj je evilbible.com traparija. Pa recimo, da je kaka milijarda krsitjanov, ki dandanes ne hodijo oborozeni po ulicah in ne pobijajo nevernikov kar dober dokaz temu, da imam prav.

nuclear je izjavil:

Pa čaki, torej kar je pred 1000 let pisalo in je bilo standardno, zakaj potem še danes to ne velja? Razloži mi, zakaj še danes ne ubijejo homota? Torej vse kar so pred 1000 leti pisali je bilo standard... Da bi se pa manj neandertalski publiki prilagodili, so nekatere stvari spremenili, torej ne veljajo več, kjer pridemo do dejstva, da pa dejansko vse stvari iz beblije ne veljajo.

Pa dobr, ti imas resne tezave z razumevanjem. Tisto kar je bilo standardno so kazni. Vcasih so tatovom odsekali roke, da niso vec kradli. Danes tega ne pocnemo vec. Kaj ti tle ni jasn? Kazni, ki so v bibliji ne veljajo vec, res je. Zakaj ni noben naredil revizije? Nimam pojma, pa tako ali tako ne bi imelo nekega smisla, ker je pomembno to kar se vernike uci. Dandanes verskih knjig nihce (vecina ljudi, so tudi extremisti) ne jemlje dobesedno in si jih ne razlaga dobesedno, ker se ve kdaj in za koga so bile napisane.

nuclear je izjavil:

Rad bi te opozoril, da nimaš nobene podlage, pri vseh tvojih odgovorih kot je tale.. Ti samo zanikaš stvar, nimaš pa nobene podlage. Dokaze prosim.

Kaksne dokaze? Tee hee hee. Na, preberi si zakaj so preganjali carovnike in carovnice. Ti si slisal, da je cerkev zazigala ljudi na grmadah in da so to bili znanstveniki, pa si se sedaj kar odlocil, da so bili vsi carovniki kar znanstveniki in da so kar vse po vrsti zazgali.

nuclear je izjavil:

Moj point je, da če je vera tako dobra, prijazna in vsakemu dovoli svobodo razmišljanja, zakaj potem klanje in grožnje tistemu, ki ni hotel sprejeti njihove vere? Zakaj razširanje vere na silo? Verjetno zato, ker je nekdo hotel meti od tega korist.

Vera ze uci kaksen mora biti clovek, je pa stvar cloveka kaksen bo. Saj tudi nas zakonik je tak, da uci, da moramo biti miroljubni in pravicni in pridni in kaj vem kaj se vse. Pa niso vsi ljudje taksni.

nuclear je izjavil:

A veš, če piše v bebliji, "ubij vsakega, ki ne bo sprejel tvoje vere", mi je dovolj, in ne rabim iti dlje. Zdej boš spet šel mimo, in boš se izognil z "eh, če nis prebral cel biblije, ne rabm debatirat sploh o tem".. Potem pa mi razlož, zakaj so sovražni citati v bebliji?

Pa saj sem ti ze desetkrat povedal zakaj so taksni citati v verskih knjigah. Tako ali tako vidim, da nalasc selektivno beres, samo zato, da bi imel obcutek, da imas prav. Strgan kontekst kontekst je hujs k strgan kondom. Nikjer nisem rekel, da moras prebrati celo biblijo, da bi razumel stvari v njej. Za posamezne citate pa moras vedeti v kaksnem kontekstu so bili napisani in izreceni. Ce tega ne pocnes je isto, kot ce bi v casopisu prebral stavek: "Gobe so strupene." in bi zakljucil, da so kar vse gobe po vrsti strupene in da vsak k je gobe umre. A se ti to zdi smiselno?

nuclear je izjavil:

Edine stvari v katere verjamem so ljubezen, družina in prijatelji. Striktna vsakodnevna dokazljiva logika.

A tipicna slovenska familija? ;>

nuclear je izjavil:

Zaostalost ni kultura. Vsako bitje je treba enakovredno spoštovati. To kar muslimani delajo ženskam, je navadno barbarstvo.

Ravnokar si dokazal, da ne ves kaj je kultura. Kaj pa delajo muslimani zenskam? A vse muslimane poznas, da ves kaj delajo zenskam?

nuclear je izjavil:

Ti extremisti delajo sliko večim ljudem. Še vedno je veliko neizobraženih ljudi, ki se z eno samo besedo postavijo k tem extremistom, in je to slabo za celotno človeštvo.

Ah, tudi tisti najbolj neizobrazeni ne bodo kar vsakomur vse verjeli na prvo besedo. Spet posplosujes. :)

gzibret ::

>> nuclear je včeraj ob 16:34:20 izjavil:
>> Ni drugačen, ampak hotel sem povedati, da s tem ko se še sam duhovnik ne zmeni za "višjo silo", potem veš, da je to preprosto izmišljotina oziroma navaden nateg.

> Evo, to je tipicen primer sklepanja nekoga, ki ne pozna biblije. To kar je v bibliji zapisano so neka pravila, ki se jih morajo verniki drzati. Ce se jih ne drzijo potem gresijo. Nikjer ne pise, da verniki pa kar ne bodo gresili. Bog je dal ljudem svobodno voljo in biblijsko gledano je bila edino Marija, Jezusova mati, brez greha. Vsi drugi ljudje pa gresijo.

Dammm, BW, you forgot the Đizus....
Vse je za neki dobr!

Okapi ::

Vsi drugi ljudje pa gresijo.
Če smo čisto natančni, ni nujno, da grešijo. Lahko živijo svetniško življenje brez greha, če se dovolj potrudijo, manjši zajeb je, da ti to ne pomaga popolnoma, ker se vsak že rodi z grehom. Edino Marija se je rodila brez greha.

O.

Mnja sej to okol Marije je se zlo stvar debat posameznih vej krscanstva. Jezus je bil pa itak bog oziroma njegovo uclovecenje. Ga ze zato nisem stel. Can't beat god. ;>

BigWhale> Can't beat god. ;>

It's easy - Pauli exclusion principle. @ Wikipedia

Okapi> Edino Marija se je rodila brez greha.

A je sploh evkariont?

.:joco:. ::

Po današnjih moralnih/etičnih/družbenih standardih.
Kdo je "boljši"?
Ekstremni fundamentalni vernik ali zagriženi ateist?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

To vprašanje ni smiselno. Človeka se sodi po dejanjih, ne po nalepki na predalčku.

.:joco:. je izjavil:

Kdo je "boljši"?

Kolk zagrizen ateist? Tak k bi vernike pobijal? Potem sta ista.

To vprašanje ni smiselno.

Če tebi ni všeč, ne pomeni, da je nesmiselno. Lahko pa da je offtopic, priznam.
Tak k bi vernike pobijal?

Ja, ampak vprašanje je od kje bo kdo črpal pobijanje.
Vernik lahko črpa iz nekje, kar mu "pravi" neko nadnaravno bitje.
Ali lahko ekstremni ateist črpa enako dejanje iz njegove ne-vere v nadnaravno bitje?

Če se osredotočimo na povsem ozke pomene besed. Torej, ne vernik ki pobija v imenu verske (ali nacionalne, rasne ali katere koli druge) pripadnosti, ampak ker mu vera tako pravi. Ali lahko enako stori ateist?
"Is science true?"
You don't get it.

.:joco:.> Če tebi ni všeč, ne pomeni, da je nesmiselno. Lahko pa da je offtopic, priznam.

Ne - ni dovolj, da je nekdo označen, da to postane. Postavit moraš konkretno dilemo, o kateri lahko sodimo.

.:joco:.> Ja, ampak vprašanje je od kje bo kdo črpal pobijanje.

Če za oba cilj opravičuje sredstva, med njima ni nobene bistvene razlike.

.:joco:.> Torej, ne vernik ki pobija v imenu verske (ali nacionalne, rasne ali katere koli druge) pripadnosti, ampak ker mu vera tako pravi. Ali lahko enako stori ateist?

Misliš ateist, ki mu ateizem pravi, da mora pobijat? To k sreči ni mogoče.

AmokRun ::

Ekstremni ateist ali ekstremni teist je absurd.
Ali verjameš v boga ali pa ne. Nič ekstremnega ne more biti tukaj.
Lahko pa si ekstremi kristjan, musliman, budist, komunist, desničar, levičar, ... Lahko si tudi ekstremno proti krščanstvu ali proti religijam.

enjst ::

Bigwhale, ne gre očitnih dejstev zavračati kar z levo roko in s pojasnjevanjem, ki pojasni samo to, da se ti zelo malo ali pa sploh nič ne sanja o tistem o čemer "modruješ".

Vajenc ::

Kdo je "boljši"?

Če 10% vernikom pridige pomagajo, da so boljši soljudje, potem so zagriženi ateisti nevarnost za človeštvo. Sicer pa fundamentalistični verniki naredijo bistveno več hudega ljudem po vsem svetu.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Kdo je "boljši"?
Stalin ali papež?

Ali pa če vzamemo par iz budističnih koncev sveta - Pol Pot ali Dalajlama?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Če za oba cilj opravičuje sredstva, med njima ni nobene bistvene razlike.

No sej, tle se načeloma strinjam.
Samo rad bi "opravičil" zakaj biti veren.
Zaradi kakšnih moralnih/etičnih/družbenih vrednot zgleda ne, ker imajo verniki eno črno piko več iz katere lahko črpajo nemoralna dejanja.

Ekstremni ateist ali ekstremni teist je absurd.

Ekstremni teist se meni sliši čisto izvedljivo.
Ekstremni ateist pa ne. Kako lahko nekaj _ekstremno_ ne verjameš?
Pustimo zdaj anti-teiste, komuniste ipd, ki vlečejo svoje argumente iz raznih nacionalnih ali političnih virov.

Stalin ali papež?

Stalin ni pobijal/zapiral v imenu ateizma.
Tako kot Hitler ni pobijal v imenu katoliške cerkve, katere pripadnik je bil.
"Is science true?"
You don't get it.

energetik ::

Ekstremni teist se meni sliši čisto izvedljivo.
Ekstremni ateist pa ne. Kako lahko nekaj _ekstremno_ ne verjameš?
Ekstremen ateist je v smislu, da fanatično, nasilno in brez pravih argumentov prepričuje vernika, naj opusti svoje prepričanje.

CoolBits ::

To bi bil anti-teist ne pa ateist.

Looooooka ::

Ce bi bila verska vzgoja prepovedana do polnoletnosti bi bilo treba vernike iskati z ekspedicijami...tko kot chupacabre.
Lepo da sami sebe prepricujete, da ste sposobni razprave in da obstaja moznost, da vas nekdo preprica v neobstoj boga ampak...lazete sami sebi.
Kar ste sprejel za resnico v otrostvu po moznosti od starsev, ki jih imate radi boste ponavadi branili do konca.Procent vernikov, ki so zaceli verovati po polnoletnosti(oz po starosti pri kateri jih odrasli ze upostevajo...) brez da bi bila vmes neka travmaticna izkusnja(izguba bliznjega,"cudezna" ozdravitev hude bolezni, prezivetje nesrece...itd) je pa pomojem tko mejhn da spet ne bi bistveno vplival na stevilo vernikov ce ne bi bilo verske vzgoje ze pri 6-7ih letih.
In again.
Zakaj bi se sploh pogovarjal o veri z vernikom?On jo rabi...jst rabim samo, da je tiho in je meni ne pridiga.
Ce jo nehajo pridigat in se dret kako ateiste caka ne vem kaksen konec, ce se nehajo poskusat rinit v obvezno vzgojo v soli in ce nehajo probavati vplivati na drzavno politiko potem sploh ni potreb po teh debatah.
Ce odmislis ta pogovor mamo verniki in ateisti dovolj drugih skupnih tem za pogovor.
Sj o pivu, joskah in lakoti v Afriki se znajo tud pogovarjat(baje).

Zgodovina sprememb…

Kaj ima veze, zakaj je pobijal. Joco je vprašal, kdo je "boljši", ekstremni vernik ali zagrizen ateist. Papež in Dalajlama sta ekstremna vernika, Stalin in Pol Pot sta bila zagrizena ateista.

O.

To predalčkanje itak nikamor ne pelje. Človeka se sodi po njegovih dejanjih in obnašanju v družbi.

Ja, moraš povedati tistemu, ki je začel predalčkati. Je Jype takoj lepo napisal
Človeka se sodi po dejanjih, ne po nalepki na predalčku.

O.

Sej sem potem napisal tudi da se strinjam in dopolnil vprašanje.
"Is science true?"
You don't get it.

Papez je bil tudi proti kondomom.Se posebi mocna je bla ta beseda v Afriki.Stalin in Pol Pot se skrijeta ce primerjamo stevilo okuzenih in mrtvih zaradi aidsa(usiva gumica bi preprecla to zadevo).Super argument ni kj :)

Ekstremen ateist je v smislu, da fanatično, nasilno in brez pravih argumentov prepričuje vernika, naj opusti svoje prepričanje.

Ampak ateizem nikjer ne pravi, da moraš to početi. Tako kot teizem nikjer ne pravi, da moraš širit vero. Imaš pa krščanstvo, ki pravi, da je treba širit "dobro" novico.

Plus...a jih sploh se lahko stejes kot ateiste.Oni so sesuval religijo zato, da so lahko postavili kulte v lastnem imenu(met zeljo po bozjem statusu ni glih ateisticno).
Plus Hitler recimo je bil za moje pojme vernik.Sj je veckrat rekel, da to dela v imenu you-know-who-ja.
Tko da ne tlacite masovnih morilcev v to temo.Sami sebi kopljete luknjo.Pa ce ste verni al pa ne :)

Zgodovina sprememb…

AmokRun je izjavil:

Imaš pa krščanstvo, ki pravi, da je treba širit "dobro" novico.
Dokler se širi brez kakršnekoli prisile, se ima vso pravico. Tako kot lahko z vso pravico firme limajo reklame povsod.
V obeh primerih pa se lahko komot obrneš stran in jih ignoriraš. No, v primeru kakšnih Jehovcev malo težje, ampak to je že ektremen primer.

Papez je bil tudi proti kondomom.
Papež je tudi proti seksu izven zakona. Če bi ga upoštevali, bi bilo veliko manj aidsa.

Plus Hitler recimo je bil za moje pojme vernik.Sj je veckrat rekel, da to dela v imenu you-know-who-ja.
Hitlerja si ti ven privlekel, noben ga ni dal za primerjavo. Tako da se najprej sam s seboj zmeni.

Tko da ne tlacite masovnih morilcev v to temo
Aha, masovne morilce z ene strani lahko tlačite noter, z druge se jih pa ne sme. Pošteno, ni kaj;((

O.

energetik je izjavil:

AmokRun je izjavil:

Imaš pa krščanstvo, ki pravi, da je treba širit "dobro" novico.
Dokler se širi brez kakršnekoli prisile, se ima vso pravico. Tako kot lahko z vso pravico firme limajo reklame povsod.
V obeh primerih pa se lahko komot obrneš stran in jih ignoriraš. No, v primeru kakšnih Jehovcev malo težje, ampak to je že ektremen primer.

Drži. Ampak krščanstvo ti daje osnovo zaradi katere si lahko ekstremen oziroma fundamentalističen kristjan. Ateizem (in teizem) pa nima nobenih fundamentov okoli katerih bi bil lahko fundamentalističen.

Ha'kiv ::

Okapi je izjavil:

Kaj ima veze, zakaj je pobijal. Joco je vprašal, kdo je "boljši", ekstremni vernik ali zagrizen ateist. Papež in Dalajlama sta ekstremna vernika, Stalin in Pol Pot sta bila zagrizena ateista.

O.

A si prepričan, da želiš primerjavo števila žrtev krščanstva in ateizma v zgodovini človeštva uporabit kot argument?

Point je, da v imenu vere lahko storiš nemoralno dejanje. Ne, niso vsa nemoralna dejanja vernikov storjena v imenu vere. Ampak lahko pa bi bila in nekatera tudi so bila.
V imenu ateizma pa to zadevo še iščemo.
"Is science true?"
You don't get it.

BigWhale je izjavil:

Kolk zagrizen ateist? Tak k bi vernike pobijal? Potem sta ista.

LoL. Kako korist ma ateist, če bi pobijal vernike? Nobene.
Kako korist ma teist, če pobija vernike? Še vedno lahko ima za sabo ovce, ki bodo plačevale za nategavščino.

Smešen si mi ti BigWhale.

Hair ::

amm, samo na kratko, ker nisem cele teme bral (lahko da je kdo že omenjal te zadeve):

človeško bitje kot biološki pojem ni sposobno ne biti vernik. Nekje v sredini naših možganov je bojda neka točka, ki se ji reče "god's spot", iz katere se izloča nek hormon ki nam daje občutek o nečem "višjem".

stvar posameznika je potem, kako si stvari (občutja) interpretira. tisti z nižjo inteligenco rabijo nek input (biblija, koran, vaški župnik, znanost,...) tisti bolj odprti pa sestavijo bolj logične modele - o nekaterih zadevah so govorile praktično vse prastare civilizacije, ampak je tolmačenje obupno (morda celo z namenom izmaličenja določenih podatkov)

torej je naslov te teme brezpredeten oz. temelji na nekih groznih skorajda rasističnih temeljih. kot bi rekel... kako se pogovarjati s črncem? vsi smo verni, jebat ga.

mho :)
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Vajenc ::

Okapi je izjavil:

O.

Pri takem vprašanju je pomembno zakaj je pobijal. Stalin je bil zagrizen komunist in ne ateist. Komunizem ni prepovedoval verskih zborovanj zaradi dokazov o neobstoju boga, ampak zaradi uradnega nestrinjanja cerkve s komunističnimi idejami in zaradi ločevanja ljudi glede na vero. Podobno kot Stalin je bil tudi Pol Pot komunist in ne ateist.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

vsi smo verni, jebat ga.

To na obstoj boga prav nič ne vpliva. Jebat ga.
««
11 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42373252 (67333) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992128593 (113203) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55286988 (76746) gruntfürmich

Več podobnih tem