» »

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah

zavajon ::

Ne trudi se! Tem se 20 let ni dalo dopovedati, da ni šlo za državljanstvo, torej ne bodo nikoli mogli razumeti, da Kresalka ni ESČP.

drmr1980 ::

PaX_MaN je izjavil:

In verjetno si tudi pozabil, kako je Kresalka zanikala, da bodo odškodnine, v bistvu se je delala norca iz tistih, ki so trdili, da bodo...

Zanikala je da bo _zakon podlaga za odškodnine_.


ojoj, adijo pamet...


@zavajon

komu... tem?

Oldi ::

Vlada vendarle miga, v medije so prišle zelo skope informacije o akcijskem načrtu za reševanje problema odškodnin izbrisanim. Iz tega sicer ne izvemo nič oprijemljivega, sem pa prejle na Slo3 slišal Gorenaka, dejal je nekaj takega: Podobne zadeve smo že reševali, recimo odškodnine internirancem v višini 1,3€ na dan.
Če nadaljujemo misel bi rekel, da biti izbrisan nikakor ni primerljivo z Rabom, torej bodo odškodnine precej nižje, recimo 0.26€ če smo velikodušni, to je v 22 letih dobrih 2k€ - ja pajade. Verjetno je mislil na odškodnine zaradi duševnih bolečin, o ostalem pa nič. Iz članka izvemo le, da so bili primeri zelo različni - valjda.
Kolikor poznam te reči, se pri "pokojnih" totalitarnih režimih odškodnine urejajo pavšalno, pri odvzemu lastnine pa z nekim % od vzetega. Mi smo bili tu menda unikum, saj smo vračali nacionalizirano v polni vrednosti, drugje v Evropi menda v rangu 10, 20%, predvsem pa seveda z omejitvijo maksimalne odškodnine.

Izbrisani so bili oškodovani v še živem sistemu oziroma državi, s strani kao demokratičnega režima, torej po vsaki logiki lahko zahtevajo polno odškodnino z obrestmi. Če na brzino pomnožimo par števik pridemo do enormnih cifer. Recimo, da je povrečno vsak izbrisani na mesec izgubil 300€ (vsak drugi dobiva plačo, penzijo ali socialno pomoč, ostalo so otroci in vzdrževani starejši). 18.000 X 22 X 12 X 400€=1,3 milijarde. Po drugi metodi lahko zdelimo 18.000 z 2 milijona državljanov in pomnožimo z 22 in dobimo skoraj 20% družbenega proizvoda.
Zakonite zamudne obresti so bile v tem času enormne, vzemimo zelo skromnih 7,5% na leto, kar bi to cifro popeterilo. Po prvi metodi 6,5 milijard, po drugi 1 letni BDP. To je približno to, kar bo zbrano v holdingu. V resnici je bilo precej izbrisanih že rešenih, zato moramo cifre nekaj znižati.
Če bo ESČP upalo vztrajati na 100% povrnitvi škode, nas torej rešijo le nove SOS obveznice.
Kot je že davno dejal Krivic in od tega zelo hitro odstopil, saj se je zavedal teže. Potreben bo dogovor in (ali) plačevanje v razponu več let, saj država vsega ne bo zmožna plačati v enem letu. To je dejal mislimda ob prvi odločbi US, ko bi bile odločitve še nekajkrat manjše.
Bo pa zanimivo kako bodo naši vrli oblastniki rešili problem, ki bo nastal, namreč če pristanejo na odškodnino na leta izbrisa, bodo defacto priznali enormne zasluge Kresalovi in Bohincu, ki sta "rešile" na tisoče izbrisanih.

Brane22 ::

IMHO je prav, da "iz centrale" opizdijo solidno kazen. Ali še bolje, da si jo moramo sami pod "diktatom iz Bruslja".

Čisto toliko da:

- damo novega vetra zgodbicam kdo je kdaj delal po diktatu od kderkoli in kdo je samostojen

- damo bolj pošteno sliko cene "osamosvajanja" in dela revolucionarjev

- damo "demosu" končno pošteno vlogo. Če je narod vladal in pri tem kaj zasral, naj demokratično nosi posledice.

- novim potencialnim revolucinarjem v balkanskih revolucijah na vsakih 15 minut slik stroškov pretirano domačega reševanja stvari.

Davki, prispevki etc so v splošnem sranje. Ampak tole bi me še najmanj motilo. Za tole vsaj vem za kaj in komu dejanjsko gre.

jype ::

Said it like it is!

Dobr smo ga posral, zdej bomo pa dobr plačal. Da so krivi vsi, k niso tega zrihtal, od začetka do konca, je itak jasno.

Me pa zanima, če bodo najglasnejši fantje kolaborantje s prostovoljnimi prispevki krili deleže tistih, ki smo na problem opozarjali odkar smo zanj izvedeli, ko so tako vehementno kričali, da "so bli itak za jugoslavijo, pol pa tut če jim uničmo life tko da postanejo popolni nedržavljani ni nobene panike".

Mehmed ::

Oldi ustavi konje. Ce mislis racunati odskodnino za sam izbris je 18k relevantna cifra. Ce jo nameravas za 20 let bo pa precej manjsa, ni vseh 18k ostalo izbrisanih do danes.

Drugace me pa ne skrbi, Gorenak bo verjetno odpisal evropi da jih ne najdemo pa je problem resen.

jype ::

Mehmed> pa je problem resen.

Kako pomenljiva je odsotnost strešice.

Mehmed ::

Nah, sej Gorenak pa resen ne gre v istem stavku.

Oldi ::

18.000 bi veljalo, če ne bi bilo levih vlad, ki bi vmes že rešile precej izbrisanih.

Sicer nam bo pa usoda namenila najslabšo možnost, sistem odškodnin moramo pripraviti do konca junija, ko bo po vsej verjetnosti vladal kak drug vladar. Do junija bo Janša pel, da se žrtvuje za domovino, da se mora še zadolžiti, da ne more dopustiti brezvladje (strogo vzeto ima prav). Potem pa, zopet po starem, napad na takratno vlado, da je z odškodninami vse zajebala, največja krivca bosta pa nekdanje ustavno sodišče, ki je kriminaliziralo izbris (prej je bilo to kao povsem v skladu z zakoni) in seveda Katarina Kresal, ki je lagala, da ne bo nobenih odškodnin - čeprav bodo zaradi nje manjše, ampak kdo bo pa takrat ob parmilijardni škodi še razmišljal.

Nič, pacali se bomo v lastnem zosu, pot do streznitve bo še dolga, kajti na koncu si bo pač treba priznati, da so nas demosovci - od Pučnika, preko Peterleta, do Drnija prekleto drago stali in da bomo (smo) prišli v svetovne anale zločinov proti človeštvu. Spoznati bomo tudi morali, da smo (bili) eni največjih nacionalistov.

To bo težava za marsikoga, za Jajčevce pa seveda misija nemogoče. Eto nam goriva za nadaljnih 70 let boja za interpretacijo zgodovine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

jype ::

Oldi> 18.000 bi veljalo, če ne bi bilo levih vlad, ki bi vmes že rešile precej izbrisanih.

Vsaka vlada, ki ni rešila vseh, ne glede na to kakšna je sama sebi pravila da je, je soodgovorna za stanje.

Oldi> da bomo (smo) prišli v svetovne anale zločinov proti človeštvu.

Ah, da si klasificiran za zločinca proti človeštvu moraš biti pa malce bolj oborožen (in orožje tudi uporabiti). Vsekakor je šlo ob dolgotrajnosti kršenja za zločin, glede na etnično strukturo izbrisanih tudi za rasni zločin, ni pa šlo za nikakršne umore ali poboje (rad bi rekel, da tudi za pregon ne, ampak v nekaterih primerih to žal ne drži). Morda, če se bomo še dolgo časa delali neumne, bo pa EU res nalimala kakšno tako oznako.

Daedalus ::

Gorenak je očitno mnenja, da je šlo pri izbrisanih za - holokavst.

"Mi odškodninske sheme že imamo v tej državi za žrtve vojnega, povojnega nasilja in še za koga. Tisti, ki so doživeli Dachau, Rab ali kaj podobnega, so v tej državi dobili izplačano 1,3 evra na dan," pojasnjuje minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in dodaja: "Jaz pa lahko 'direktno' rečem, da ne vidim razloga, da bi izbrisani dobili več kot tisti, ki so trpeli v Dachauu ali na Rabu."


Auch. Tip je očitno res butl prve klase. Pustimo ob strani dejstvo, da na tak način lahko primerjamo marsikaj. Da si pa minister dovoli take izjave... je pa podn. Debil.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kmetek ::

Za njega vemo, da je debil 30 let+.

Oldi ::

Gorenak je s to izjavo desno krilo osamosvojiteljev izenačil s totalitarnim režimom druge države. Za tovrstne storilce namreč veljajo povsem drugačna merila glede odškodnine.

jype je izjavil:

Oldi>Vsaka vlada, ki ni rešila vseh, ne glede na to kakšna je sama sebi pravila da je, je soodgovorna za stanje.

Najbolj je zame kriv Drnovšek, ki mu je bila par mesecev po izbrisu predstavljena vsa strahota dejanja (s strani ministra Bavčarja), pa je presodil, da gredo stvari pod preprogo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

jype ::

Ja, preklet butl zagaman.

Mipe ::

In njemu smo kip postavili...

Oldi ::

Menda se je Drni zaklel, da bo fotru dokazal česa je sposoben (menda ga je smatral za nesposobnega), zato je nenehno gledal na reakcije ljudi, se pravi na priljubljenost. Zato je bila odločitev za preprogo logična.

V izračunu sem naredil hudo napako, obresti sem računal za celo vsoto za dobo 22 let.

Oldi ::

Dr. Rok Svetlič, predstojnik Oddelka za filozofijo na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in podpredsednik Akademije za demokracijo v temle članku pove veliko o sebi in ta človek se je prijavil za varuha človekovih pravic - pa o največji kršitvi človekovih pravic oziroma zločinu naše države pojma nima.
Posebno je treba poudariti: tudi, če bi zakonodajalec ravnal tako, kot zahteva US, bi bili tisti, ki ne bi oddali vloge, ali tisti, ki bi jim bila vloga zavrnjena, še vedno - izbrisani. Izbris osebe s seznama stalnega prebivalstva poznajo vse države. Sporen je bil le način (kršitev 2. in 14. čl. ustave, neizdanjanje individualnih odločb itd.). Izbris tudi ni avtomatično posegel v človekove pravice, o čemer se v medijih ves čas govori, pač pa le "v določenih primerih" - le če je prišlo do "odstranitve in izgona".

Mu je pa Krivic v zadnji Sobotni prilogi lepo odgovoril.
Ne vem od kje Krivicu ideja, da gre za zapleteno zadevo, zame ni niti najmanj zapletena, edino ne vem še čigava ideja je bila Izbris in kdo ga je vodil, Bavčar je bil verjetno operativec, idejni vodja in pobudnik pa verjetno desno krilo Demosa s Pučnikom na čelu, Pirnata naj bi se že izognili, kaj pa Peterle, verjetno se dela neumnega.

Kako je bil izveden izbris?
26. februar 1992 je bil v Zakonu o tujcih določen kot dan, ko se ta zakon začne uporabljati za državljane drugih republik, ki niso pridobili slovenskega državljanstva. Že naslednji dan je ministrstvo za notranje zadeve, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, vsem občinskim upravnim organom za notranje zadeve v Republiki Sloveniji poslalo navodilo o izvajanju Zakona o tujcih.

Kot opozarjajo v Mirovnem inštitutu, je MNZ v navodilu zapisal, da za vse državljane drugih republik, ki niso zaprosili za državljanstvo RS-a ali pa je poteklo dva meseca od vročitve negativne odločbe, z dnem 28. 2. 1992 začnejo veljati določbe Zakona o tujcih. S tem dnem je omenjenim osebam treba začeti urejati njihov status, sočasno pa naj se začne tudi razčiščevanje evidenc, kar je pomenilo izbris teh ljudi iz evidence. Izbrisani dejansko statusa stalnega prebivalca ali prebivalke niso imeli že od 26. februarja.

Ljudje, ki so v Sloveniji do 25. februarja 1992 prebivali na podlagi prijave stalnega prebivališča in so bili v pravicah in dolžnostih izenačeni z državljani RS-a, s 26. februarjem tako niso imeli več pravice do prebivanja v Sloveniji in so morali na novo zaprositi za začasno ali stalno prebivanje. V Zakonu o tujcih to sicer ni zapisano, a takšna je bila interpretacija zakona na ministrstvu za notranje zadeve. Ljudje, ki jih je ta ureditev zadevala, o tem niso bili obveščeni. O prenehanju njihove prijave stalnega prebivališča jih tako ni nihče obvestil.

Ali je tole tako težko zapopasti, mar lahko docent filozofije in kandidat za varuha tega ne ve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Še Debelakova depeša
V drugem delu se explicitno navaja, da olicija zahteva odločbo o izgonu, depeša pa vztraja na tem, da so izbrisani izenačeni z ilegalci, saj malo prej navaja, da njihovi dokumenti niso veljavni.
Skratka hudičevo dobro so vedeli kaj delajo, uradniki so se upirali, nekateri menda celo niso izvajali izbrisa, komanda je bila pa explicitna. Niso pa upali naložiti Policiji, da jih vse izžene, le zakaj, ja zato ker bi bil to konec avtorjev depeše in izbrisa.

Pa še citat, ki govori o povezavi depeše z zakonom
Ljudje, ki so v Sloveniji do 25.2.1992 prebivali na osnovi prijave stalnega prebivališča in so bili v pravicah in dolžnostih izenačeni z državljani RS, s 26.2.1992 niso imeli več pravice do prebivanja v RS in so morali na novo zaprositi za začasno ali stalno prebivanje. Tako je MNZ interpretiralo Zakon o tujcih, v katerem to sicer ni bilo zapisano. S to depešo so za tovrstno interpretacijo zakona o tujcih 27.2.1992 izvedeli samo občinski upravni organi, ljudje, ki jih je ta ureditev zadevala, pa ne. O prenehanju njihove prijave stalnega prebivališča jih ni nihče obvestil.

Torej stvari so povsem jasne in enostavne, luknjo v zakonu so zapolnili z depešo, manjka še linija poveljevanja od Debelaka navzgor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Po svoje najbolj ključen dokument - pismo Bavčarja Vladi RS, ki priča, da je bil glavni krivec za izbris Drnovšek. Zakaj on, ker je bil verjetno prvi PM, ki mu je bila predstavljena vsa grozota izbrisa in naj ne bi bil nacionalist. Njegova prva vlada je začela mandat 14. maja 1992, tale dokument pa je nastal 4.6.1992, kot kaže kot dopis na Vlado. Predlagana rešitev problema je obveljala, cca 40.000 ljudem se je odmislilo, da so bili pred osamosvojitvijo naši polnopravni sodržavljani.

donfilipo ::

Evo ga naš 'pocketmajter' bo na koncu še res dobil veliko odškodnino.

Ne bom ga tu pravilno poimenoval, ker ga pozna cela vas, vključno z Mazzinijem:), nick ima malo 'čuden:)', ampak naj povem samo to, da je mož dejansko naivno mislil, da juga ne more razpasti, in čeprav je bil tukaj že 30 let, so mu lepo preluknjali osebno in način, kot se je prebijal potem naprej, je dejansko lebenskunst.

No nazadnje pa se pokaže, da bo izpeljal celo bolje kot kdo izmed nas, ki smo ga neprestano drobno podpirali8-)

Bilo bi pa tudi res prav, da nek novinar, ki je vreden tega naziva, zadevo razišče, (namreč drni ni bil slab možakar na splošno in če je za to vedel - odobril (podpis je včasih formalnost in zanašanje na ekipo, ker jih je preveč da bi materijo predelal, simbolična odgovornost seveda ostane), ...potem smo vsi bili in smo morda še preko njega pičke, ker si je dejansko nekako znal gledati narodu v misli:) In vsi smo vedeli (vsaj jaz in okolica), da nekaj tu ne štima, sam sem celo pozival 'pocket-majstra' da najamejo nekega advokata...ampak zagotovo tu ni bil on med glavnimi:)) Torej. Kdo je kriv, idejni vodja, pravne službe, ki so to mlele in potem morda na drugi strani borci, ki so deloma res heroji, da so to nečloveško muko prestali in njihova izpoved...kako?

Madona materiala za uspešno buklo! Ma zakaj jest ne znam pisat kot Miha...ha?

'Jeboslikusvoju', e za tega sem pa vedel, da mi je podoben samo na ven...na znotraj pa policaj in veliki mojster s svetovalcem Wollandtom, ...ali valantom, ali kako se reče8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Oldi ::

Nekje sem prebral, da je Bavčar prišel z dvema rešitvama - bežno sta nakazani v citiranem dopisu vladi, na vlado in da je Drni presodil, da bodo odmislili oziroma pometli pod preprogo. V tistem času je bila frka po upravnih enotah, upirali so se policaji ipd, torej ni šlo za neko obskurno zadevo.
Sam Drnija že dolgo vidim kot tipa, ki je hotel biti na vrhu, imeti visoko podporo folka, sedaj ali je bilo to zaradi njega samega ali zaradi omenjenega klubovanja fotru niti ni pomembno. Je pa dejstvo, da je večina ljudi mislila, da so ga v volitve za člana predsedstva SFRJ potunkali, Jože Smole je pa izjavil na radiu mislim, da je vsak dan klical na SZDL in spraševal kako mu kaže, ampak ne v bojazni, da bo izvoljen, ravno kontra. Ga je pa Niko Kavčič okarakteriziral z najhujšimi besedami za človeka, ki ne bi nič strateškega in težkega naredil, reševal je konkretne zadeve in menda redno spremljal kaj mu odločitve pomenijo v jacvnem mnenju.

Skratka čisto o vsem imamo zgrešene pojme. Si predstavljate, da vse to pride na plano, Izbris, Drnijevo pometanje, potem da nas JL sploh ni napadla, da so na Srbi brcali iz Juge, da je bilo Sarajevo obkoljeno toliko časa zaradi nas oziroma Janševih profitov, da je Srebrenica padla ravno zaradi tega.. res smo svetovni izmečki, ukvarjamo se pa s provizijami Hilde pri posredovanju delavcev, kar je po moje nekaj normalnega in položnicami Janše in Jankoviča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Okapi ::

OK, Srebrenico je vseeno treba pripisati (poleg Srbom) še onim nizozemskim pussyjem v modrih čeladah. Pri čisto vsem sranju vseeno nimamo prstov vmes.>:D

O.

Looooooka ::

Najbolj je zame kriv Drnovšek, ki mu je bila par mesecev po izbrisu predstavljena vsa strahota dejanja (s strani ministra Bavčarja), pa je presodil, da gredo stvari pod preprogo.

A dj no...model je dokazal, da rak definitivno ni najslabsa stvar na tem planetu. Vcasih privlece najboljse iz cloveka....razen ce je jastog na krozniku seveda :)

Oldi ::

Ah daj no, Manca Košir in še ena sta mu poslali mal NewAge štofa in člouk je nekritično apdu not - OK bolezen in to.
Glede Srebrenice je pa Šef VISa za Štajersko to rekel, tisti tip, ki so mu, skupaj s Kučanom, naprtili mariborsko orožje. Če bi tisto orožje dostavilo Bosancem, bi verjetno prebili obroč okrog Sarajeva, morda se Hrvatje ne bi obrnili proti njim in bi Srbi prej popušili predno bi prišlo do Srebrenice.

donfilipo ::

Hudičevo dvomim v tole. Da ni možakar imel neko provizijo od orožja? 8-)

Menim namreč, da so visovci, pa precej dobro ves čas vedeli za praktično vse orožje, ne glede na junaške akcije janšetovih morisovcev8-)

Vis, Sova so nasledniki UDBE ali SDV. Ne glede da se zdaj govori da so oni prej bili jugoslovenarji in komunajzarji8-) narava posla je taka, da hudičevo težko takim ljudem karkoli verjameš. Nekaj poročil ob delu podobnih tujih takih agencij kaže, da so spevifični sodelavci največje možne 'pičke' in v jedru tudi kriminalci..neke sorte.

Imaš modele, ki iz čistega heca dnevno storijo ene 2 kazniva dejanja grožnje, ali hudega obrekovanja, z namenom dezinformacije in omadeževanja, samo tako za vajo in v okviru tako polovičnega sodelovanja z 'murijo' recimo. Tako da tole bi bilo treba temeljito prevetriti.

Niso vsi Drago Kos recimo, pa še ta je bil le policist, malce namazan in potem potunkan od MIkstona in nadrejenih, a v jedru sicer kljub strokovnosti in etiki, precej močan in uspešen. Tako da....
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Ampak tak human in nezafecljan paragrafarski hec je tole.

Kot rečeno se je drni večini kazal kot dobra duša. Ti praviš, da je gledal ratinge glede na poteze. To ni neumno. To delajo poleg recimo samoreklame in rednega bombardiranja na FB, celo nekateri naši slavni kulturniki:)

Žalostno pa je, da nismo, čeprav smo vedeli za nesrečo, bombardirali Drnovška takrat, in če bi bilo zgražanje podobno današnjemu, ko je Zupančič in ekipa že zapečatil očitno, (se reče po porazu jesenic je izobesil v bifeju tudi zastavo olimpije:)...če bi bilo zgražanje človeško ....samaritansko, bi Drni, ali ukazal reset, ali letel z mesta vladarja.

Druga opcija seveda...brezbrižnost na eni in skriti nacizem na drugi strani. Nacizem zato, ker so bili ti ljudje dejansko izpostavljeni neke sorte mučenju na francoski način. Švabi se dali čušom našega rodu recimo vsaj delovno taborišče, ti so dobili v jedru pot pod noge brez da bi mogli kam. Na prvi pogled. Dejansko pa so verjetno ostali brez katerekoli socialne pomoči, zdravstvenega zavarovanja in zaposlitve. Razen na črno.

25k ljudi med nami je tiho bivalo popolnoma neopaženo praktično na teoretičnem popolnem dnu. Da ne govorim koliko jih lahko slabo beleženo živi v nekem spregledanem birokratsko8-) Samo da imamo BMW-je, nokie in polne prepolne riti. Ne vem morda vidim narobe, pobožno, ...ampak v taki morali svet mora iti v 'pizdo'...neizbežno. Ne zaradi izbrisanih, ampak materialistične brezbrižnosti, ki se prej ali slej pozna in udari tudi drugje, boleče za cel svet!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Oldi ::

Nesporazum, seveda je VISovec vedel, kljub temu so Janševo orožje naprtili njemu in Kučanu - za potrebe satanizacije nasprotnika, ga strpali v preiskovalni zapor za mislimda 7 mesecev nakar je sodnik le spregledal, ampak samo za 5s na eno oko.
Jebeš državo, ki ne zapre obrambnega ministra, ki se gre take podlosti in kdo je bil takrat PM, brezmadežni Janez Dobri. Dokler ne bomo spoznali kaj vse smo zajebali in zakaj, nam ni rešitve, morda bi ene 10 milijard odškodnine vendarle začelo s procesom osveščanja.

donfilipo ::

To dogodki so precej nazaj tako da sem, spomin že 50% izgubil. Spomnim se Silva Komarja, jasno, ...potem Kosa. Prvi je zadeve kao raziskoval, pa čisto vse vedel, drugi je zvedel precej,...ampak kot policist kao ne bi nikakor smel. To dejansko kaže, da se je delovalo napol mafijsko, ...ali v celoti. Tudi seveda za prvega ministra!

In ja zadevo in spore, tegobe je zaustavil kar vem, ravno Drnovšek ob tem pa odgnal dva najboljša policista, ki sta zadeve že precej raziskala.

Toda zadeva se je sušljala tudi med ljudmi. Kljub embargu so ljudje za šverc prožja vedeli, skrivali pa so ga oblastniki tako slabo, da so kontejnerje razstavili kar na Brniku recimo in le 'slučajno' jih seveda niso našli.

Toda to je bilo ob začetkih vojne v Bosni. Ko je policija in carina uradni šverc Visa, Drnija in Janše kao odkrila in razbila, pa se je šverc najprej razpredel na x malih zasebnih švercev, kjer so si opomogle nekako lokalne švercarske mafije8-). Potem pa je, če se ne motim muslimanska vojska dobila podporo najprej iz islamskega dela sveta, tudi Turčije, pa tudi od USA zaradi Saudijcev...ki je normalno zadevo prepustila Unproforju in EU, ...neformalno pa baje za orožje embarga ni bilo več, tako da bi se proti koncu vojne Srebrenico dalo rešiti, ampak je obstajal nek čuden dogovor pred koncem, kjer pa je sicer kolikor toliko normalen general (Mladič) dobil pijansko vampirski napad, ki ga nihče praktično, to je niti Miloševič ni odobraval. Prej velikih zločinov Mladič ni baje zganjal. Po njih so bili znani drugi.

Če ne bi bilo tega tihega dogovora, da je konec, bi NATO uporabil potrebno silo (par parov A-10 Warhog-ov je za tiste tenkiče in havbice dovolj:)...vendar bi potem bili spet problemi zaradi masakra nas srbsko vojsko, ....no morda vseeno bolje kot pokol nad civili Srebrenice. A pokola ni nihče pričakoval.

Tako nekako jaz gledam na napol pozabljene dogodke.

Drugače pa kar se delitve Bosne tiče, pa niso bile odločilne bitke. Ampak miza kjer so 'marjanci' pretežno po modelu vsakemu nekaj, določili komu kaj. In seveda za Srebrenico niso predvideli masakra, ...kar pa je napaka. Glede na enklavo in srbsko alkoholizirano nrav ob porazu, bi nemara morali. Srbi in Mladič so sanjali popolno zmago!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Ob začetkih vojne je bilo uradno marjansko stališče embargo, ker je miloševič uspel prepričat velike marjance, da je edino on za ohranitev jugoslavije...ostali pa secesionisti. No potem pa se je slika ob dogodkih in zločinih spremenila.

Bosanci so ne tako pozno dobili moralno in materialno podporo večine islamkih držav in kar je najbolj pomembno saudijcev in NATA.

Če bi se zanašali samo na naš šverc, ki baje ni bil niti poceni niti kvaliteten in nobene podpore močnih, bi bilo bolje zakuriti pipco in oditi k alahu. Vrla srbska bosna pa bi imela kar nekaj problemov z ljudmi bombami....nekaj časa;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Samo take mahinacije in podpore celo kasnejšim ali aktualnim skrajnežem si privoščijo celo marjanci v okviru CIE. Na x punktih sveta.

In to uradno na vse kriplje skrivajo pred parlamentom in seveda tudi policijo. Če jih dobijo sicer malo zašumi...ampak povečini se vse potihne in poleže, ravno tako kot se je pri nas. In to z vednostjo predsednika, če se ne motim...sicer imamo v CII loose canon8-)

Skratka tajne in vojne operacije in tajne službe niso ne nedolžne ne zajebancija. Ko je partizanskih bitk konec, je treba stanje čimprej iz tega vojnega, normalizirati nazaj na civilno. Se reče policija in sodišča so glavni merilodajalci v primeru sumljivih akcij.

No marjanci pač niso nikoli čisto iz bitke, pa imajo nek izgovor8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In zdaj da je bil pa Drnovšek naci, ki se skuša znebiti kakih 20-40k iz balkana....

E če je bil on, potem smo pa večina nekako. Moram rečt, da se danes zgodi, da sovaščan izbrisanemu očita zakaj ni dvignil državljanstva, pa oba po poreklu iz bosne, ...tako da niti da smo naciji ne moremo rečt. Enostavno nečloveški.

E to pa lahko svet pokoplje, ...ali pa sem preveč pobožen. Vojne, zlasti take lokalne, seveda nikakor. So veliko zlo, ampak jih je 'nebroj' povsod po svetu gledano skozi zgodovino. So lastnost samo človeka, živali nimajo tako kompleksne simbolne slike sveta.... ampak človeštvo je vse prebolelo.

Globalni spopad ob priloženih še kakšnih drugih velikih krizah...z isto iracionalnostjo in besom, pa še uporabo vseh sredstev, kot je bilo recimo v Bosni, pa človeštvo mislim da ne more preživeti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Oldi ::

Silvo Komar je bil tisti priprti VISovec, ki je sedel, ker ni hotel potrditi Jajotove verzije mariborskega orožja, pa čeprav je Brejc dobro vedel, da ni nič kriv, Jajo je bil pač uberales.

Drni ni bil naci - upam, se pa ni upal lotiti problema, ker mu ne bi prinesel točk in ker je verjetno presodil, da bo šlo to kar tako mimo, ali pa se mu je jebalo za vse skup. Druge ne vidim, no ali pa je bil zaljubljen ali zaspan in ni poslušal, kaj mu tvezi Bavčar. V slednjem primeru je kriv Bavčar.

Glede Srebrenice naj bi se v Beogradu zahodnjaki in Slobo dogovorili, da je treba enklave zradirati, nato pride Dejton, niso se pa dogovorili kako, koliko je lahko mrtvih. To je stališče človeka (sem govoril z njim a se ne spomnim imena), ki je bil prevajalec pri Nizozemcih in je govoril z zapisničarjem dotičnega sestanka v Bg. In bil bi zadosti en A10, menda celo en sam beli oklepnik čez cesto.

Sicer pa imam sodelavca Bosanca, ki voli Janšo, pa je dipl ing. Človek je neverjetno nerazumno bitje, če bi nas tako učili, bi bilo lažje na svetu.

donfilipo ::

Silvo Komar je bil tisti priprti VISovec, ki je sedel, ker ni hotel potrditi Jajotove verzije mariborskega orožja


To pa morem rečt da mi ga je žal, ker niti vedel nisem. Nisem si mislil, da tako spretnega agenta (samo faca pač ni za agenta, ker ima familija en eskimski gen in si jih zapomniš:) celo jajo lahko strpa v arest. Načeloma sem mislil, da so dogovorjeni v detajle in samo policija kot recimo KOS, ki ne prizna vojne tajne:), če ni lepo popisano in po zakonu in brez po domače:) in podobni kriminalisti, bi jih lahko očrnili, če bi prišlo do pravih ovadb. Tako so pa trdovratne pregnali... Komar pa je nekako Kučanov mož, bolj prava leva šola in morda je že tu prišlo do spora med klanom:) in Janšo, ker prste so pa mislim da imeli 'umočene' vsi, ...za tisto kar pravi Spomenka kakšno orožje, kam orožje. je odgovor, 'prašaj milana in njegove':)) za operativne drobne umazanije pa seveda bi moral odgovarjati Janša, za katerega pa mi ni jasno, kdo tako močan bi ga lahko ves čas ščitil...razen Nemcev, Avtrijcev.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In še eno veliko teoretično pravno vprašanje seveda ostaja brez odgovora ves čas.

Kako država lahko take operacije, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom (veljal je embargo!) nekako pravno formalno pelje tako, da za operacije vedo pristojne službe (vojaška obveščevalna, zaradi obsega avtomatsko tudi civilna obveščevalna) predsednik...morda potrebni ministri, drugi pa niente? Vsaj uradno ne. To da nekaj veš neuradno potem kak star ciničen policaj reče: 'evo ga boljši od james bonda8-)' Torej kako je to načeloma ali pač ne more biti legalno? Malce icy tema, kar sem razbral iz večjih, ki do dokumentirani v tonah tudi izredno dobrih knjig, je tako, da na znotraj nekako se za silo zadeva pokrije, vendar na ven pa nikakor. Pomeni če bi USA priznale mednarodno sodišče bi znale 'nahebat'.

Na znotraj pa morda je obstajal nek papir, dokument, ki je zadevo opravičeval kot dejanje v izrednem vojnem stanju. namreč slovenija ne gre dvoje skup...vojan osamosvojitev agresija in embargo...in v to se pozneje nihče ne bi spuščal , ker so nemški in avtrijski cijaši soorganizirali šverc predvidevam...problem je le trajanje. Ne gre to v nedogled in verjetno tudi ne samo zaradi pametne poslovne poteze!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

za operativne drobne umazanije pa seveda bi moral odgovarjati Janša, za katerega pa mi ni jasno, kdo tako močan bi ga lahko ves čas ščitil...razen Nemcev, Avtrijcev.


Aja hujši omenjajo celo seveda Vatikan. Kot zamena za lustracijo in reetabliranje klera.

To so vse špekulacije,...kjer pa pravega dokaza ne bom videl. Lahko samo učeno ali bistro ugibam. Kaj preveč učen na tem polju nisem. Skoraj sem prebral Mikstona:)) tudi pipnil pa nisem knjig od Zgage v Imenu Države. Tam bo nemara odgovor. Ali pa tudi ne. Lahko je samo na dolgo in široko navedeno to kar vemo, da je država 'švercala', da je pokritje pravno v takem primeru vedno polovično, da potem skoraj redno to nekdo tudi izkoristi, kot rečeno 'cijaši' niso vsi pošteni akademiki:)...zakaj in kje je bilo kritje, veze in tiha odobritev (Slovenija je le morala paziti v mednarodnem prostoru KAJ počne!)...pa ni odgovora nikjer.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Oldi ::

Uf vidim, da tega nisi spremljal, čist na kratko
- Bavčar in Jajo sta sprejela interni dogovor - v nasprotju z zakonom, da se lahko trguje "privat", brez da vsi vejo in bi lahko kdo kaj protestiral. Se ne spomnim točno formulacije, vem pa, da je bilo po zakonu kup varovalk, po dogovoru ap nobene več.
- Seveda je Komar vse vedel, njegov šef Brejc pa sploh, ampak Jaju je oriožje obstalo na letališču in si je domislil, da bi ga podtaknil Kučanu in ker Komar ni hotel biti vsaj tiho oziroma to potrditi, so ga obsodili, da je orožje njegovo, pa še blizu Kučanu je bil in se je bilo itak pametno znebiti, simple.
http://orozje.info/index.php?option=com...
http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=...
http://www.delo.si/clanek/142874
http://med.over.net/forum5/read.php?186...
- Menda so to trgovino dovolj očitno spremljale in menda tudi sodelovale zahodne obveščevalne službe, saj so bile toliko pametne, da se niso držale bednega embarga ob samo Smrkcih na terenu.

_commandos_ ::

Oldi je izjavil:


- Menda so to trgovino dovolj očitno spremljale in menda tudi sodelovale zahodne obveščevalne službe, saj so bile toliko pametne, da se niso držale bednega embarga ob samo Smrkcih na terenu.


to početje nazorno pokaže filim Lord of War

donfilipo ::

Bavčar in Jajo sta sprejela interni dogovor - v nasprotju z zakonom, da se lahko trguje "privat"


Tukaj nekaj ne klapa.

Če je trgovina z orožjem pokrita cijaško pravilno, je pokrita tako, da tudi če jaz prijavim, da je en kup kontejnerjev orožja in naj jih policija zapleni, akcija speljana tako, da se orožja ne najde, 'obveščene' policiste in mene, se potem operativno spremlja in eventuelno izolira, ali odstrani:)

Če se Igor in Janez odločita, da bosta napolnila svoje žepe, pri tem koristila državni stroj z neumno prevaro, pa Silvo to hitro ve, saj ne nasede tisti, tole je šverc švabov tiho bodi...ampak operativno preveri pravilnost dokumentov in kritje za slučaj, da se orožje odkrije od kogarkoli. Pomeni tako da ga ne zaprejo naši policaji, Janša pa motovili, kot da gre za državnega zlikovca in državni udar. Ni Silvo ravno naiven in neumen. Tudi ni tako daleč od najvišjih nadrejenih in celo kučanovega klana:) Kot rečeno, pravilno in profesionalno je zadevo treba 'zataškati' in seveda tudi molčati. To Cijaši velikokrat počno vendar, če gre za čisto osebne interese, se jih tudi lepo pospravi in prekine8-) Tu pa se jasno kaže, da so nekako polovično drug drugemu gledali na zaupanje skozi prste, češ vi kar dajte, bomo tudi mi in ko je nekdo potem orožje odkril, vsi izpadli sodelavci. Jasno tudi Komar, je bil prvi ki bi uradno moral klicati policijo, če bi samo posumil (kar bi očitno lahko:), da gre za igorjevo in janezove privatne posle, ker če bi preverili svoje notranje kadre pri policiji, bi odkrili, da nimajo mehanizma zataškanja....nobenega!!!!!


Ne pa obdolževati drug drugega, kot da nihče nič ne ve, dejansko vedo vsi, zunanji polucijaši seveda tudi, ampak to so lopovske če obstaja embargo. Pravilno je obsoditi agresijo in embargo ukiniti...ampak ok.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

CIa recimo ves čas šverca drogo in orožje po svetu, vendar so vse akcije iz centra odobrene in skrite samo pred tujimi sovražnimi policijami in carinami, sicer obstaja mehanizem zataškanja, ki je premočan za navaden sistem obveščanja. Prijavo:)

Problem nastane, ko tako transport poteka na teritoriju USA. Načeloma zanj praktično NE dobijo privoljenja, če pa bi gre za vitalne interese pa akcija poteka podobno, kot če DEA undercover prodaja drogo. Akcije so obveščevalno pokrite. FBI in policija in DEA se lahko zaletijo, ...vendar potem tudi preverijo dokumentacijo in zadevo zataškajo in sanirajo tako, da ni medsebojnega političnega obmetavanja,...čeravno natančna analiza verjetno pokaže, da se lahko pojavi tudi to. Samo nihče ne bi smel sedeti.

Pomeni Silvo ki ni ror, ve da sta jajo in bavko privatnika in se služita navideznih odobritev...in skliče skrivaj najsposobnejšo policijo, da ta dva privatnika na visokih pozicijah primerno odkrije in zašije...ne da gre gledat skozi prste in nato sedet...in šele ko bavko napumpa drnovška, da je bilo vse v redu...ta za nazaj akcije požegna, odobri, zataška, odslovi grobo policiste, ki seveda še vedno vidijo mafijske posle in veliko nezakonitost in ende:) Nekaj časa je namreč slovenija pa res bila švercati orožje za lastne vitalne in državotvorne potrebe!!!! In bi policist, ki bi vztrajal, da gre za kriminal, po vseh pojasnilih bil jasno in glasno izdajalec domovine.

Samo kar nekaj po premirju in koncu bitke za slovenijo in v teh okoliščinah pa nikakor!!!


Lahko pa tudi da je bilo vse ok...da Komar še zdaj skriva prave akterje, ker mu je tako operativno naročeno (kaj vem, nemško obveščevalno:), da to počneta tudi jajo in bavko, pri tem se medsebojno obtožujejo z polresnicami, pravi izvajalec, ki mora šverc skrivati pred svetom (recimo nemci pred srbi, ker jih ti lahko eventualeno zanj obdolžujejo non stop, če bi ga videli črno na belem in sami ravnali strogo po propisu:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

No ja, tudi pri Amerih pridejo mutni posli kdaj na dan, vsaj na pol. Recimo ko so Iranu prodajali orožje in z izkupičkom financirali Kontraše v Nikaragvi (sigurno je pa tudi kaj v kakšnem domačem žepu poniknilo:-)

Iran%E2%80%93Contra affair @ Wikipedia

O.

Okapi ::

No ja, tudi pri Amerih pridejo mutni posli kdaj na dan, vsaj na pol. Recimo ko so Iranu prodajali orožje in z izkupičkom financirali Kontraše v Nikaragvi (sigurno je pa tudi kaj v kakšnem domačem žepu poniknilo:-)

Iran%E2%80%93Contra affair @ Wikipedia

O.

donfilipo ::

Silvo namreč na eni točki trdi, da je tuje orožje bavko in jajo na svoj račun švercal preko našega ozemlja. Za kar so vedeli vojaška in civilna obveščevalna. Načeloma verjetno tudi Kučan in Drnovšek in še kar nekaj njih.

Ampak.

Lastnik orožja pa kao NI nadziral finančnih tokov in plačila svojega orožja???? Rad bi videl takega. Orožje plačano v cashu in potem Bavko u đep:) Ga ni:))

Okapi je izjavil:

No ja, tudi pri Amerih pridejo mutni posli kdaj na dan, vsaj na pol. Recimo ko so Iranu prodajali orožje in z izkupičkom financirali Kontraše v Nikaragvi (sigurno je pa tudi kaj v kakšnem domačem žepu poniknilo:-)

Iran%E2%80%93Contra affair @ Wikipedia

O.



Jap je. In če gledamo to s pozicije nekega mednarodnega prava Nikaragve, bi ti če bi zadevo uspeli dokazati pred mednarodnim sodiščem in če USA ne bi bil navaden nasilen imperij:))...tudi dobili odškodnino...verjetno.

Morda celo današnji Iranci, če bi takratno akcijo lepo dokumentriali in uspeli z obtožbami.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Na kratko še enkrat:

Tudi polisicti (v civilu seveda:) lažejo, nagovarjajo in prodajajo celo drogo. Za to imajo nekaj zakonske podlage v kazenskem zakoniku, še več pa pri celotni papirologiji policijske etike.


In zdaj na kratko. Če jih jaz pogledam tako za 3 sekunde take, so mi takoj sumljivi, čeprav vem da so copsi:)) in prijavim na policijo. Če so zajebani še na interpol:) Navadno v takem primeru nihče ne sedi, nobene droge ni najdene in običajno se tudi (tiho:) preveri, koliko sem dejansko informiran in informativno močan8-) V skrajnem primeru bi se mi namreč morali legitimirati:))

Vendar pa v primeru nepopolne papirologije zadeve mora preveriti notranja kontrola...in jasno čisto BREZ ovadbe ravno tako...ker majaroni čisto lahko drogo prodajajo lepo na svoj đep, pa jim nihče nikoli nič ne more in noče, prijave odletijo v temo in..... No verjetno se bo našlo kar nekaj pravih operativcev, ki bodo potrdili, da so tu kontrole hude. Čisto 100%, sploh za oko laika na ven, pa seveda spet ne. Profesionalen policaj bo znal ugotoviti, ali je prijava na 'undercover akcijo'...ali ne...laik pa nikoli ne bo vedel:))

Kontrola , kotrola...kontrola...tudi nad kontrolorji:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In zdaj na kratko. Če jih jaz pogledam tako za 3 sekunde take, so mi takoj sumljivi, čeprav vem da so copsi in prijavim na policijo.


No realnost je po kar nekaj prestanega taka, da tudi če bi pred mojim nosom prodajali kile, bi z velikm trakom zalepil usta in jasrno bežal v severne kraje. Prijavil pa niti da je padel meteor več:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

No kar se trgovine z orožjem tiče. Jaz (morda se precenjujem:) vsekakor pa Drago Kos in še kar nekaj njih, če se znebi političnih predsodkov in obmetavanja, bi po pogledu vse dokumentacije, ...lahko ugotovil, da je dejansko slovenija 'švercala' orožje za nekoga, da papirologije za 'proper undecover' niso imeli, ....da so nekateri za svoje delo pobrali provizije, (lahko visoke)...ostali pa 'batine', če so recimo to, ko je bilo še toplo, smatrali za podlo:))

Ampak, danes se iz vse dokumentacije lahko vidi, za kaj je dejansko šlo, hec je vsaj pri meni, da se mi niti več ne ljubi brskati. Ko sem videl, da bo šlo iz tega 'lopovsko švercerskega' principa, ki naj bi bil uvod v naš novi kapitalizem, vse v 'maloro', sem doživel nekakšen ideološki zlom in realno popolno apatijo8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Mr.B ::

Rolf, če bi Trideset evrov za mesec izbrisa kaj takega naredila vlada tipa JJ, bi vsi klicali na okope, proti JJ-ju, danes pa so fantje lepo tiho : http://www.delo.si/novice/slovenija/tri...
Je pa lepo, da nas bodo stali, manj kot socialna podpora, za "večino" brezposlenih po toliko letih....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Mr.B> Rolf, če bi Trideset evrov za mesec izbrisa kaj takega naredila vlada tipa JJ, bi vsi klicali na okope, proti JJ-ju

Tako je. Ker je JJ nesposoben, in ne bi znal tega izvest tako, da se nihče ne vsaja. Naši pa znajo!

Da je to "končna cena" pa močno dvomim, ker, ne boš verjel, izbrisani niso nepismeni in se znajo pritožit.

Mehmed ::

Mr.B je izjavil:


Je pa lepo, da nas bodo stali, manj kot socialna podpora, za "večino" brezposlenih po toliko letih....


Ne vem ce prav razumes tole. Toliko dobi vsak izbrisan krat mesece kolikor je izbris trajal. To je samo taprvi, minimalni strosek.
Ce so bili prikrajsani za socialno jo bodo ze se uveljevljali, tole ne zapre tistega poglavja. Tole je samo kazen za izbris, ne pa prave odskodnine.

jype ::

Škoda, da vemo, kdo je izbris izvršil, pa mu ne moremo naprtiti plačila te kazni.

Desničarji so v naši državi očitno nad zakonom.

Mipe ::

Saj tako je to, politiki odločajo, posledice njihovih odločitev pa nosi cela država. To bi lahko že vedel, jype.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali vas ob takšnem ravnanju naše "elite" kaj mine do sodelovanja v tem sistemu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8511017 (8116) Fritz

Izbrisani

Oddelek: Problemi človeštva
474277 (3898) zmaugy
»

Francija cenzurira nevšečne spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5528235 (24687) SkipEU
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129376 (18771) Zheegec
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726066 (20271) majcenf

Več podobnih tem