» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
«
1 / 19
»»

VS ::

No, ker ostale Hi-Fi debate vedno neizbezno omenijo kable in kako le-ti vplivajo na kvaliteto zvoka, je tule par clankov, ki o tej stvari povedo se malce vec.
AudioEnz ima clanek o kablih, kjer avtor pravi, da je zvok neizmerno boljsi, ce so kabli dvignjeni s poda.

Clanek pravi:
My own experiments suggest that the lifting process benefits interconnects, speaker cables, mains cords and even the power supply coming into the house! I have replicated the process all the way down from my main system to the kitchen’s Pioneer stereo, on the satellite computer speakers and even improved the sound of the bedroom ghetto blaster by lifting its mains cable off the carpet.

What have I heard from this process? A lightening of the sound that gives more ambiance, truer tonal accuracy, clearer bass lines and a greater sense of life to the music. The magnitude of this change is not subtle and can even be compared with the impact of the Naim Fraim stand. It is simply one of the best free upgrades available.


No, tako Stepni Volk in ostali nejeverni Tomazi, vkljucno z mano: le kable je treba malce dvigniti s poda in kvaliteta zvoka bo obcutno boljsa.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

BigWhale ::

To povsem mogoce drzi.

OrlyTM ::

a dej dej no .... hehe ...

men se prov smiljo tisti, k "slisjo" take varke ... to ni nikol zadovoljen, ampak nikol! Ker zmer neki premal alpa prevec slis :D :D

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Stepni Volk ::

Ko bi vsaj tisti, ki "slišijo" kable kdaj odprli svojo zvočno omarico... na vsakem zvočniku imate par metrov navoja bakrene trde žice.
Moj email še vedno čaka na vse vas, ki bi radi izvedli primerjalni test med kabli... do sedaj ni še niti enega samega prijavljenega.

Pod zadeva/subject elektronski pošti dajte: PUT YOUR EARS WHERE YOUR MOUTH IS!!

>:D

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Saj v teoriji imas mogoce prav, v praksi pa ne. In ce ti mislis da se motimo vsaj mene osebno to niti slucajno ne gane. Ker nimam popolnoma nic od tega, da tebe prepricam. Ko bos ti preprican bom pa kaj, Orlyja hodil prepricevat? In potem Caqko? Pac bodi vesel da si pameten in poleg tega se na kablih prisparas.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

če misli bit ta tema povod za prerekanje med audifili in ostalimi bodo ključi hitro žvenketali.

Stepni Volk ::

poldi112 - nikogar ne želim prepričati. Vse kar hočem je, da vsi vi, ki kable "slišite", posodite svoja ušesa za test, ki sem ga že med zvočniki opisal:
Preklapljalo se bo med različnimi kabli, poslušalci bodo ocenjevali kvaliteto. Seveda poslušalci ne bodo vedeli kateri kabel je v uporabi... double blind test.
Hkrati se lahko stestira še CD in DVD...
in seveda potrebujemo čim večjo število slušateljev, tudi tiste, ki jih kabli ne prepričajo oz. ne zanimajo.

moj email

Jst ::

Meni je en organizator koncertov, ki je bil zadolžen za "ožičenje", svetoval Mogami kable za moje trosistemce. Res sem jih kupil. In od originalnih kablov opažam naslednje: Več visokih tonov in barva zvoka je malenkost lepša.

A kdo uporablja te Mogami kable?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Sergio ::

Priporocam kable proizvajalca Obecalp.

Potem ko pogledate za tem proizvajalcem v Guglu, se bomo pa pogovarjali o tem, kako psiha vpliva na senzornost. :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

perci ::

Obecalp, to niso kabli, to je zdravilo >:D.

Asgard ::

nej eden proba mrezni kabel za bokse. :D
We hate Duplicators !

Highlag ::

Stepeni Volk

Jaz se prijavim za poslušanje. Kot vir muzike lahko prinesem en MD player (prenosni) pa kvalitetno muziko posneto v različni kvaliteti:D. Pa seveda doma zlotane "interconect" kabel :D (3,5 stereo vtikač na 2 činča dolg cca 1m končen finiš konektorjev: Krom/Krom:P )

Za resno poslušanje drugače uporabljam HD600, ki jih poganjam z DIY ojačevalnikom na lampice.
Never trust a computer you can't throw out a window

cryptozaver ::

nej eden proba mrezni kabel za bokse


Ti si se mal zajeb... ampak zares se da narest (in tut to delajo) hudo dober kabl za zvocnike iz omreznih cat5 kablov. Kec je v pletenju kablov in natancni dolzini. Na koncu nastane ena debela kita ki hudo dobro spila.

Sicer pa potrdim iz lastnih izkusenj da se razlika med kabli slisi in to lepo. Prav tako je pomembna izbira glede na komponente.

VS ::

Stepni Volk je med drugim omenil:
Ko bi vsaj tisti, ki "slišijo" kable kdaj odprli svojo zvočno omarico... na vsakem zvočniku imate par metrov navoja bakrene trde žice.

Ampak, nekateri, kot vedno, trdijo drugace. Iz intervjuja, ki ga je AudioEnz imel z Robom Noblom iz Chord:
AudioEnz: Chord Company cables are marked with an arrow, so that they should be used only in one direction. Tell me about directionality.

Directionality seems to exist in practise, but would be a hard one to pinpoint in theory. We just know, as a lot of cable manufacturers do, that cables can sound different in different directions.

Vec na AudioEnzovi strani.

Iz intervjuja je jasno razvidno, da ne samo, da kabli obcutno vplivajo na kvaliteto zvoka, temvec je tudi smer, v kateri potekajo zice kabla, pomembna. Ima kdo doma Chord kable? In ce, kaj se zgodi, ce so napacno povezani (I.e. puscica kaze v nasprotno smer, kot priporoca proizvajalec)?

LP,
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VS ()

Poldi112 ::

Vsi audiofili vedo, da je kabel pomemben del sistema. Seveda je pa na temu forumu precej ljudi, ki imajo komponente (v praksi Technics ali Sony), pa so pametni z neko teorijo. Poslusati ne gredo. In potem je tu se Stepni Volk, ki poslusa, a ne slisi. Ampak je izjema, ki vsekakor bolj potrjuje pravilo kot da bi ga zavracala.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

teoretično ozadje, za tem zakaj kabl v eni smeri tak dela v drugi pa drugače je v smeri "valjanja" oziroma izdelave kable. saj se kristali potem tak poravnajo.

elektrotehnični materiali, 2. letnik feri, elektrotehnika


poldi ne ti meni o tem kak nočemo poslušat.
jaz vem da po* ko slišim iz radia slabo kompresiran mp3, v katerem v ozadju slišiš "delovanje friteze" (artefakte)

eh spet sem zabluzo in spet se hočem kregat z vami. teorija pravi da ne moreš slišat trave rast, vi pa vseeno slišite >:D

VS ::

CaqKa pravi:
teoretično ozadje, za tem zakaj kabl v eni smeri tak dela v drugi pa drugače je v smeri "valjanja" oziroma izdelave kable. saj se kristali potem tak poravnajo.

Ah, a zato xDSL dela v eno smer hitreje kot v drugo?:D
Salo na stran. Te razlike so verjetno tako majhne, da se jih v realnem svetu ne da zaznati, a ne?

Torej mora biti nekaj drugega, kar naredi Chord kable "usmerjene" in vpliva na kakovost zvoka tako mocno, da nekateri to slisijo z lastnimi usesi.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VS ()

CaqKa ::

Te razlike so verjetno tako majhne, da se jih v realnem svetu ne da zaznati, a ne?


ja pa vidiš da toti vse slišijo. sej vidiš da je glinik zadnjič reko da sliši razliko med pozlačenimi in navadnimi konektorji...

Poldi112 ::

Ti slisis razliko med mp3 in cd-jem. Vecina ljudi je ne. In te imajo za cudnega. Ampak te ne gane. Jaz slisim razliko med kabli. In nekateri me imajo za cudnga. Ampak me to ne gane. A vidis povezavo? Povprecni pametnjakovic te prepricuje, da je 256kbps cez glavo dost in da ti mp3 itak reze samo visoke tone, ki so izven spektra, ki ga slisimo, tako da se ti vse samo zdi. In malo manj povprecen pametnjakovic z malo boljsim sistemom, ki zazna izgubo kakovosti pri mp3, ne zazna pa razlike pri kaki bolj fini zadevi (ceprav bi kabel tezko uvrstil med bolj fino zadevo), pa pametuje tistim, ki ne slisijo razlike med mp3-ji, zraven pa se tistim, ki slisijo razliko med kabli. Kar se meni osebno zdi fascinantno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

CaqKa ::

za delček sekunde se mi je dejansko zazdelo da sem videl kako trava raste.

Oldi ::

Kolk je zanimiv te Hi-Fi vernike poslušat. Moj kolega recimo sliši kdaj nuklearka dela, ima menda več rezerve na basih.:)
Kar se pa tiče kablov se pa povsem pridružujem Stepnemu in na slepem testu boste povsem pogoreli. A se še spomnite teorij, da mora biti izhodna impedanca ojačevalnika največ par tisočink ohma, potem pa pridejo lampaši z ehmom in več, pa je bilo vse super slišat.
Najhujši so pa modeli, ki trdijo, da slišijo razliko med optično in električno digitalno povezavo, da o tistih ki slišijo razliko med različnimi električnimi kabli pri digitalni audio povezavi ne govorim. To je popolnoma nemogoče in to vsakdo, ki se vsaj malo spozna na elektroniko ve. Enako je pri kopijah CD-jev, njihova ideologija je še zlasti všeč glazbeni industriji.
Sam sem delal en slepi test kopije zlatega CD-ja narejeno na enem navadnem podatkovnem CD-ju in to s prastarim pekačem, ki je premogel le dvojno hitrost. Vernik je od sedmih poiskusov mislim da dvakrat zadel in petkrat zgrešil. Imel je ploščate zvočne kable in na mojo pripombo, da imajo ti kabli gotovo slabe base me je debelo pogledal, kako pa to veš - ja enostavno, tako tanki so, da si ti prepičan, da nekaj tako mogočnega kot so basi, ne more skozi - in to je vsa skrivnost Hi-Fi vere, v kar verjameš, to slišiš. Najbolj so pa zabavni, ko začnejo iskati emirične razlage, kot uni teologi, ki v Vatikanu raziskujejo način brezmadežnega spočetje - menda je ena od tehnik po sončnem žarku.

Pa ne prosim brisat tegale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

BigWhale ::

Jaz razlike med kabli ne slisim. Tisto kar je bilo v prvem postu povedano povsem mogoce drzi, zakaj?

Kabel na tleh je lahko pod vplivom drugih EM motenj...

Verjamem pa v to, da so najbrz na svetu ljudje, ki imajo bolj obcutljiva usesa kot drugi in lahko slisijo dinamiko v glasbi, ki je ostali ne. Nekateri pa pac bolje vidijo...

In to vas vse preseneca? No, saj ce pa razlik med kabli ni, pa dajte vsi do zvocnikov kar 'bremz zajlo' od koles... ali pa eno bakreno cev...

Stepni Volk ::

Besde: slišim... ali ne slišim... ne vodijo nikamor. Zato ker lahko človek poljubno vstraja pri svoji trditvi. V međigorju eni vidijo Marijo, drugi jo ne. Ni na meni presojati kaj je res. Rad samo pridem stvarem do konca... ali čim bližje le tega.

PREDLOG KAKO POVZDIGNITI NIVO TELE DEBATE
Prosim vas, da vse, ki komentirate eno ali drugo navedete teorijo, empirične podatke... skratka vse poleg vaših ušes, kar še dokazuje neko trditev. Dopise brez tehtnih argumentov bom brisal.

Enako naprošam vse, ki znajo slišati razliko med različnimi komponentami, kabli, priključki... da se oglasijo na moj email.
Ko vas bo zbranih dovolj, se bomo zbrali in naredili double blind test.

Ne zato, da bi komu kaj dokazali, se ponašali s čim... temveč zato, ker je to SLO-Tech. O vsem skupaj bom spisal kartko reportažo, ki jo boste pred objavo dobili na vpogled vsi udeleženci. Vaša mnenja, morebitna nestrinjanja bodo seveda vključena.

Primerjalo se bo:
- zvočniške kable
- CD vs. DVD vs. iPod
- različne materiale in podstavke (BTW 3 so bolj stabilni od 4)
- ostalo po vaših željah in predlogih.

POTEK TESTA


Moj predlog je (pisal o tem tudi že tukaj), da se kontakrira audiofilske revije, proizvajalce in prodajalce. Prvič za morebitne prispevke (prostor, oprema...), ter predvsem nasvete glede pogojev izvajanja.
Vsakomur naj bo tudi omogočeno poslušanje z domačo opremo. Kar pomeni, da bomo test razvlekli v nekaj dnevni "happening".
Moja malenkost bo nosila majico z napisom Stepni Volk, da me boste že od daleč "zavohali".

Glede poteka samega testa se bo potrebno temeljito poglobiti, da ne bo prihajalo do napak. Sam ne morem biti zadovoljen s testom, kjer ni možno v trenutku menjati med dvemi izvori glasbe / zvoka (to je še dokaj enostavno)... oz. med dvemi kabli (malce težje).
Rad bi zbral enako število ljudi, ki slišijo razlike, tistih, ki niso čisto prepričanih in tistih, ki ne slišijo.


Od vseh, ki se boste prijavili na moj zgoraj navedeni email, naprošam, da navedete:
- katere komponente lahko prispevate k testu oz, bi jih radi primerjali,
- iz katerega kraja ste
- in v kakšno kategorijo audifila se pripisujete (slišite, ne slišite...)

Enako naprošam, vse ostale, ki vas zadeva samo zanima, da se prijavite kot opazovalec. Če imate kakršen koli link do sorodnega testa ali teme, mi ga prosim pošljite.

Na dan testa se bo zapisovala tako vreme, temperatura, zračni pritisk, kot relativna vlažnost, ki nedvomo zelo vplivajo na zvočno valovanje... kot vsi ostali merljivi podatki.
Zadevo bomo zabeležili s fotografijami in video kamerami (vsi tiste, ki ne želijo biti posneti, bodo lepo "izrezani").
Glede na zahtevnost projekta se lahko pričakuje pristopnino... odvisno od pridobljenih sredstev in prostorov.

Torej vsi, ki vas to zanima, vas naprošam, da se prijavite na moj email... in ne tu v Forumu.

LP,
Stepni Volk

P.S. Vaše dodatne predloge, omejitve, pomisleke, teorije... k izvedbi testa navedite v tej temi.

Zgodovina sprememb…

OrlyTM ::

ja pa vidiš da toti vse slišijo. sej vidiš da je glinik zadnjič reko da sliši razliko med pozlačenimi in navadnimi konektorji...


haha ... sam res, to se vse slisi, na fuul, ce mas kable okrog obrnjene je cist druga zvocna slika v sobi! :D :D :D haha

---nekateri so prepricani, da Yasmuheen zivi samo od svetlobe :)) :)) :)) haha

lp
OrlyTM

[Pogelj dopis višje, ker ne navajaš nobenih argumentiraniih podatkov in vse skupaj bolj zveni v posmeh ostalim, bo ta dopis brisan. LP, Moderator]
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

In to vas vse preseneca?



mene preseneča to, da najbolj precizna inštumentarija ne zna izmerit tega, kar ti slišijo "z prostim ušesom".
nič drugega.

Primerjalo se bo:
- zvočniške kable
- CD vs. DVD vs. iPod
- različne materiale in podstavke (BTW 3 so bolj stabilni od 4)
- ostalo po vaših željah in predlogih.



manjka ti
pečen cd (predhodno ripan z EAC) predvajan na pcju z audigijem povezanim preko digitalne povezave VS. audiofilski predvajalnik z stampanim orginal cdjem
(tisti kiri bo slišal to razliko.. za tistega se bom potrudil in naredil en audifilski logotip)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Trancedeejay ::

HI
Ali ni cisto logicno, da se zvok malo spremeni glede na kabel. Kabel kot kretnica, skupek mini tuljav in kondenzatorckov. To se pri enih kabli bolj pri enih manj pozna.Zaradi kabla se ne bo slisal recimo eno violino vec v orkestru , lahko pa naredi vecji prostor, da violine ne sikajo, da je bas globji. Seveda je treba vedet kako poslusat. Nekatere razlike pa so slisne vsakomur. Npr iz CD playerja gre preko interkonekcijskega kabla signal, katerega malenkost spremeni, to se ojaca in potem se preko enih zvocniskih kablov spet malenkost spremeni - in to se pozna na zvoku. Ponavadi je vedno odgovor ja in potem so v zvocnikih eni crap kabli in pa v ojacevalcu do izhodnih terminalov tudi eni zanic, zakaj potem ene drage kable itd. Ni nujno da bo drag kabel dober. Ponavadi so v kvalitetnih izdelkih ne cisto navadni kabli, ki tako izgledajo zaradi izolacije, pa tudi ce so, ce damo vmes med ojacevalnik in zvocnik kondenzator se bo to poznalo neglede na kable v zvocniku in ojacevalcu. Napajalni kabel se po mojem mnenju skoraj nic ne pozna, bolj se kaksen filter omrezne napetosti v razdelilcu.
Tudi sam sem bil skepticen glede kablov. Imel sem NAD 304 ojacevalnik kot zacetnik in na zacetku se tiste rdece bele cince za 300 sit in sem hotel kao mal napredovat v HI-FI-ju. Na probo sem dobil interkonekte audiomagic air s fluorescentno izolacijo - kar lepi. Ko sem priklopil sem mi je zdel malo drugacen zvok vendar ne taksna razlika da bi dajal 5 jurjev. Te kable sem imel priklopljene se cel dan in kar cel dan sem poslusal in malo hodil mimo, pa spet zamenjal CD...vglavnem cel dan sem bil za HI-FI jem. 5 jurjev je bilo zame veliko denarja in odlocil sem se da kablov ne bom vzel, saj ni bilo take razlike, da bi dal jest toliko denarja.......in bil sem navajen tistega celodnevnega zvoka. Kabel sem zvecer nesel nazaj in priklopil nazaj stare - fak ko sem to slisal sem sel drugi dan kupit kable(malo sem si se sposodil). Torej sele potem ko sem stare nazaj priklopil sem vedel da bom kupil te kable.Sele ko sem sel na slabse sem dojel razliko. Tako se je zacelo pri meni.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

BigWhale ::

> mene preseneča to, da najbolj precizna inštumentarija ne zna
> izmerit tega, kar ti slišijo "z prostim ušesom".
> nič drugega.


Kdaj je pa kdo meril?

No, sicer vam je pa trance lepo povedal... Zvok je elektricni signal, vsak kabel ima taksne in drugacne elektricne lastnosti in je medij po katerem se prenasa zvok. Kabli imajo svojo kapacitivnost, induktivnost, upornost, takole na pamet receno. Ce zamenjas kabel je povsem logicno, da ima kabel drugacne karakteristike, kot tisti prejsnji. Zato ni nic cudnega, ce se pri tem spremeni zvok. Koliko se spremeni in ce ne kdo to slisi ali ne je pa druga stvar.

Do sedaj je se vsak kabel vplival na signal, ki se prenasa po njem.

CaqKa ::

BigWhale: samo če greš razlike med temi kabli merit v laboratoriju. rabiš ultra dobro opremo da boš izmeril razliko med enim in drugim. in tukaj zdaj ne mislim med utpjem in recimo 2,5mm^2 baker.
tukaj se gre za razlike med 2,5mm^2 tega proizvajalca in onega.
poleg tega so tisti audio filski kabli ponavadi mnogo bolj prepleteni, kar pomeni dosti več kapacitivnosti.
kar nadalje pomeni popačen zvok (ja to ko pravijo da je prostor bolj definiran, in da so basi taki in taki), tako popačen da več ni enak izvoru. amapk če je zvok popačen da več ni enak izvoru.. a temu se potem reče audiofilija?
audiofilija je zame to, da je zvok na izhodu čimbolj enak tistemu na mediju s katerega predvajamo.
in te zadeve se dajo zmerit. pri frekvencah do 20 kHz, celo zelo dobro.

Trancedeejay ::

HI
Kako je posneto na plati....hm - kako to ugotoviti?
Dejansko se gre da je koncni ucinek cimbolj realisticen. Kabli so bolj za popravljat tiste malenkosti za katere mislimo da ne bi smelo biti tako, za katere naj bi bile krive aparature. Torej so kabli pripomocek, lahko pa s kabli tudi poslabsamo stvar.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

sparc49 ::

Zanimiv članek.

Torej tukaj so s simulacijami (predvidevam da s SPICE) ugotavljali frekvenčni odziv zvočniškega kabla. Frekvenčni odziv po slišnem območju varira za 0.1dB, kar je približno 1%. To ni 1% popačenje, ampak razlike med posameznimi frekevencami (kot da bi z "ekvilajzerjem" nastavili 1% razliko med posameznimi frekvencami).
To je zagotovo zanemarljivo v primerjavi s vplivom kretnice (ki ima mejno frekvenco v slišnem frekvenčnem pasu) in zvočnikov (elektro-mehanska naprava).

CaqKa ::

kako se teh 0.1 dB sliši za zelo natrenirana ušesa?

Trancedeejay ::

Glede na to da je to samo simulacija ala Matlab.......
Koncno se je folk umiril malo.
Music is the key

cryptozaver ::

audiofilija je zame to, da je zvok na izhodu čimbolj enak tistemu na mediju s katerega predvajamo

Ali se bolj natancno: izvoru, izvornemu zvoku. Kajti proces se zacne ze pri snemanju (postavitve mikrofonov, prostor, kvaliteta snemalnih naprav, produkcija, zapis na mediju).

In se rahla korekcije ene trditve malo visje. Finta Mp3 ni to da reze samo visoke tone. MP3 dela kompresijo. Dejansko se omeji frekvencno obmocje izvora pri vsakem zapisu na medij. Na enih bolj drugih manj. CD zmore le 20HZ do 20KHZ, DAT nekoliko vec trak in vinilka se vec. Ja so f. what bo rekel kdo, saj normaln clovk slis le od 40-18KHZ, torej je CD cist OK. To je vse res, le da je nek kompleksen ton sestavljen iz osnovne frekvence in harmonikov. Ti pa segajo tudi preko frekvenc ki jih slisi clovek. Torej ce so harmoniki sestavni del nekega tona, potem zadusitev omejitev pomeni popacenje, okrnjen izvor.

As simple as that...

sparc49 ::

kako se teh 0.1 dB sliši za zelo natrenirana ušesa?

Ušesa imajo mnogo večjo variacijo, pri normalni glasnosti nekaj 10dB v slišnem frekvenčnem območju.

CaqKa ::

mene v bistvu bolj zanima ločljivost ušesa. kot pa variacija glede na frekvenčno območje :)

sparc49 ::

BigWhale ::

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb...
http://hep.physics.indiana.edu/~rickv/E...

http://www.du.edu/~jcalvert/waves/hear....

Dobro si preberite Speech And Music odstavek zadnjega linka.

Usesa so prekleto obcutljiva zadeva in z njimi lahko zaznamo tudi najmanjse prdce. So pa kot vsak drug organ, natrenirat jih treba in se naucit poslusat.

Ce vi ne morete pretect maratona, se ne pomeni, da ga vas sosed ne more....

glinik ::

Zdravo dečki, ste me kaj pogrešali :D

Danes ste bili res pridni, veliko ste napisali. Opažam da vedno več sodelujočih počasih vidi, kako je naše uho lahko natrenirano.

BigWhale, Poldi in Trancy. napisali ste par čudovitih postov, posebej tale zadnji od BigWhale je fenomenalen.

Komaj čakam na slušni test. Moram povedat, da so se mi ušesa že malo polenla, saj nisem dogo imel Cd playerja :D. Ampak to je preteklost, pravkar sem si nabavil DVD player Philips 1010. Z enim gospodom sem se kar lep čas pogovarjal, ki je slišal tako hvaljen model Philips 963SA in tega Philps 1010. V glavnem, zadeva je kupljena. Upam da bo vsaj tako igrala, kot se govori :D . Na ebayju jih imate polno, pa še zelo ugodni so. Do našega testa bom lepo spet natreniral moje uhice, samo da vam dokažem :D . UUUUU, komaj čakam da ga slišim ...:P

Trancy., razlike med napajalnimi kabli so, tako kot pri vseh ostalih kablih. Verjemi mi (in vsi ostali):) . Zdaj vam bom izdal še eno skrivnost:D . Razlika v zvoku se tudi pojavi, kadar zamenjamo fazo. Po domače: da obrnemo električni vtikač za 180 stopinj. Razlika je takoj prepoznavna (sistem mora seveda biti na takšnem nivoju, da to prikaže). To nastavitev sem opazil na Krellovem CD playeru. Zanimivo da ima to nastavitev. Če bote imeli kdaj možnost si ogledat eno hi-end komponento, poglejte malo vzadaj ko so vtikači. Označeno boste imeli kje pride faza. Ali zgoraj - spodaj, ali levo - desno. Ko ima človek tak sistem, si potem moraš te vse faze slušno nastavljat, če na komponenti tega ne piše. To je tako zajebavanje, da to ni res. Vse komponente morajo biti v fazi, če je ena izven faze, potem več ne črpaš 100% iz sistema, za katerega si plačal ogromne zneske. Od takega sistema seveda pričakuješ 100% "črpanje". Če imaš Martin Logane se tak postopek še zavleče. Tisti ki poznate Martin Logane veste kaj mislim. Največji dejavnik je prostor, ampak to že itak veste.

Na trgu je na stotine kablov, eni so pleteni, drugi so polni, tretji so kot paseki ... Ogromno je tega, kaj je prav, to ve samo bog :D Na trgu trenutno kotirajo Gryphonovi kabli kot sam vrh izdelave kablov. Narejeni so iz dveh srebrnih pasekov (+ in -).

CaqKa: Ne bodi jazen, da so "naše" človeške uhice bol natančne, kot najdražje merilne naprave. Človeško uho se je razvijalo nekaj "miljonov" let, merilne naprave pa nekaj desetletij. Kako šele slišijo živali, ki so odvisne od dobrega sluga (za lov in za zaznavanje drugih plenilcev), tega si sploh ne moremo predstavljati.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Trancedeejay ::

Sem ze napisal(glede napajalnega kabla) da je razlika zelo minimalna, skoraj nic, da pa se veliko bolj pozna omrezni filter - filter se mi zdi bolj omenjanja vreden kot pa kabel.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

VS ::

Sparc49 je poslal sledeca linka:

Solo double blind test z računalnikom :)
Trening ušesa in vzorci.

Ja, Arnie je zgradil tudi fizicne ABX, ki omogocajo double-blind teste kablov. Mogoce bi si Stepni lahko omislil kaj takega.
Phil Alison pa je pred casom objavil shemo za ABX za razlicne komponente. Ko bom imel malce casa, bom pobrskal po arhivih za tem cudezem audio tehnike; mogoce pa lahko kdo od lokalnih mojstrov zgradi kaj takega in potem bo enostavno narediti test kablov in vseh ostalih reci.

LP,
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

perci ::

CaqKa: Ne bodi jazen, da so "naše" človeške uhice bol natančne, kot najdražje merilne naprave. Človeško uho se je razvijalo nekaj "miljonov" let, merilne naprave pa nekaj desetletij.

Tole si pa tako bučo ustrelil, da se mi kar smeji.

Naše uhe niso bolj občutljive kot najdražje merilne naprave.
Glede časa razvoja ušesa in merilnih naprav bi pa rekel tole - tudi naši možgani so se razvijali n let, pa jih vseeno v računski moči računalnik potolče za malico.

Tko, da mal odkotali tele buče vstran :D.

Oldi ::

Ah glinik, daj ga no seri, faza da naj bi vplivala. Sem izkušen elektroničar in vem kako so narejeni napajalniki in zakaj je pri nekaterih komponentah označen fazni vodnik - zaradi angležev, ki imajo v vtikaču varovalko in to vedno na faznem vodniku - na nultem nima smisla dajati varovalko.
Skratka stikalni napajalnik ima povsem simetričen vhod, saj to v dobršni meri eliminira sevanje motenj, ki jih stikalni napajalnik proizvaja. Skratka obračanje faze je pri povsem simetričnem vhodu nesmisel.
Drugi tip napajalnika je trafo na vhodu. Današni trafoji so največkrat naviti na tuljavnik s pregrado, in je zato, zaradi navijanja po plasteh, povsem vseeno kje je faza. No morda je malo večji kapacitivni sklop če je faza spodaj, samo dejstvo je, da je glavnina motenj v omrežju simetrična, torej v fazi in nuli enako, celo več, v nuli so motnje, ki jih povzročajo bližnje naprave tudi na drugih dveh fazah.

Skratka prav nobene teorije ni, da bi faza vplivala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

cryptozaver ::

Ne vem kdo tle buce strela. Racunalnik sicer lahko hitreje racuna kot mozgani to pa je tut vse. Abstraktbnega misljenja pa se doooooooooolg casa ne bo zmozen. Stavek:
Človeško uho se je razvijalo nekaj "miljonov" let, merilne naprave pa nekaj desetletij

mi je pa zlo vsec. Pove cist vse.

perci ::

cryptozaver:
Računske operacije računalnik lahko opravlja v neverjetno natančnost. Bolj kot človeški možgani.

Prav tako lahko napravica zmeri manjše zvočna valovanja kot človeško uho. To je menda jasno vsakomur razen vama.

Poldi112 ::

Funny, kako teoretiki ne dajo miru.

Oldy, vecina audiofilskih firm priporoca, da pazis na fazo pri priklopu njihove naprave na omrezje. Verjetno so tudi oni stromarji, pa tudi oni kaj vedo o tem. Mogoce ne vedo, pa so empiricno prisli do tega, pa se kar ugtavljajo zakaj vpliva, ceprav ne bi smelo. Ampak tole s fazo ni larifari, Osebno se nisem narobe priklopil, da bi probaval, ce se slisi, vsekakor pa glink ni prvi, ki je to probaval in opazil.

Perci, kako zanesljive so tvoje naprave ne vem. Ampak ce ne zaznajo razlike so ali zanic, ali pa ti ne znas v rezultatu videti relevantnega podatka. In predno ves vesel valis bucke se mogoce prepricaj, da ti ne rastejo na vrtu (pojdi poslusat ce je razlika, ne pa na pamet nekaj razpredat). Bos kasneje studiral, zakaj se slisi in kako bos to razlozil, ce te bo seveda zanimalo. Ali si bos rekel da se ti vse, kar ne mores izmeriti, samo dozdeva?

Kot da bi eskimom razlagali, da pac poleti ni snega, saj je trontelj rekel, da bo 30 stopinj v senci, pa se ko cez okno pogledam vidim, da ga ze pol neta ni. Kaj sanjajo eskimi o snegu. Naj preberejo vreme v dnevniku, da ne bodo butci na forumu izpadli...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

perci ::

Perci, kako zanesljive so tvoje naprave ne vem. Ampak ce ne zaznajo razlike so ali zanic, ali pa ti ne znas v rezultatu videti relevantnega podatka. In predno ves vesel valis bucke se mogoce prepricaj, da ti ne rastejo na vrtu (pojdi poslusat ce je razlika, ne pa na pamet nekaj razpredat). Bos kasneje studiral, zakaj se slisi in kako bos to razlozil, ce te bo seveda zanimalo. Ali si bos rekel da se ti vse, kar ne mores izmeriti, samo dozdeva?

Jao poldi, ti nisi prebral kaj sem napisal in se potem neki obregaš. Jst sem rekel, da to, da se je človeško uho razvijalo dlje kot neke napravice ni argument, da ne bi napravica mogla izmeriti nečesa bolj natančno kot človeško uho. Priznaj, da je ta argument prikotaljen vsaj iz Triglava, če ne iz kje više.

Druga stvar je pa to, da naprave lahko zvok merijo natancneje kot uho. To so dejstva, to si nisem jst zmislu. In nikjer nisem rekel, da med kabli ni razlike, rekel sem samo, da lahko naprava zmeri zadevo bolj natancno kot katerokoli clovesko uho.

Kaj pa ti naprej sklepas iz tega je pa tvoja stvar, ampak jst sem napisal samo to, kar sem napisal in nič več.

CaqKa ::

CaqKa: Ne bodi jazen, da so "naše" človeške uhice bol natančne, kot najdražje merilne naprave. Človeško uho se je razvijalo nekaj "miljonov" let, merilne naprave pa nekaj desetletij. Kako šele slišijo živali, ki so odvisne od dobrega sluga (za lov in za zaznavanje drugih plenilcev), tega si sploh ne moremo predstavljati.

glej stvar je taka, da če bi bile uhe bolj precizne in imele boljšo ločljivost. potem tega nebi mogli zmerit. in ti podatki sploh obstajali nebi ;)
živali ki so odvisne od dobrega sluha imajo "mehanske" ojačevalce - večje uhe - daj si roke okoli ušesa, da boš ušesa podaljšal, pa poslušaj razliko. od velikosti ušes je tudi odvisno kakšne signale boš slišal.

zakaj bi sploh izumljal naprave, če pa niso natančnejše od človeških sposobnosti zaznavanja?

Oldi ::

To, da je kao pomembna faza, vem že več let.
Kar se pa instrumentov tiče so pa ti definitivno neprimerno netančnejši, le treba se je zmeniti, kaj meriti. Ampak ker hifi verniki le nekaj bluzijo se pač tega ne da empirično ovrednotiti. Uho je resda superiornejše pri prepoznavi govora in teh stvari, vendar pa se tudi v tako komleksnem signalu kot je glazba da pomeriti čuda enih stvari.

Poldi112 ::

>In nikjer nisem rekel, da med kabli ni razlike, rekel sem samo, da lahko naprava zmeri zadevo bolj natancno kot katerokoli clovesko uho.

Zakaj potem tega ne izmeri? Saj ne recem, verjetno me tvoja masina premaga pri enofrekvencnem signalu, ampak ko imas pa ti nekaj tako kompleksnega kot je klasika pa izgleda da poklekne. Oz. poklekne merilec. Ker to da vase naprave ne zaznajo razlike vsekakor ne ovrze dejstva, da razlike ni.
Sem pa res malo povrsno bral tvoj prvi post in se opravicujem.

>Ampak ker hifi verniki le nekaj bluzijo se pač tega ne da empirično ovrednotiti.

Mogoce bi se nas lahko vsi, ki stalno smetijo hifi razprave s svojimi tehnoloskimi prebliski, malo usmilili in nas pustili, da v miru debatiramo brez tega, da nas prepricujejo v ocitne bedarije.

Po mojem mnenju je vsak, ki nima sistema za vsaj 200k, avtomaticno diskvalificiran. Ker ne more vedeti o cem govori. Se pa strinjam da Logitech 5.1 in mp3 verjetno res ni obcutljiv na kable.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

sparc49 ::

Zgolj v premislek:
Kaksna je elektricna napeljava v hisi/stanovanju? Kaksne so zice od trafo postaje ali celo elektrarne do hise? Ali lahko meter audiofilskega prikljucka kompenzira vse to? Kaj ce je nevestni instalater zamanjal fazo in nulo?

Uho je dokaj obcutljivo (vendar ne dovolj da cuje 0.1dB razlike), je pa po natancnosti popolnoma neprimerljivo z merilnimi instrument kot network analyzer, spectrum analyzer in distortion meter. Ti instrumenti imajo enakomerno frekvencno obcutljivost (in ne 10dB spremembo preko frekvencnega pasa) in tudi vecjo resolucijo. Najvecja prednost pa je da ne vidijo barve, oblike in cene merjenca :)
««
«
1 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010093 (5269) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428350 (13674) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769449 (8429) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1218185 (6206) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514057 (10494) Trancedeejay

Več podobnih tem