» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
3 / 19
»»

hokuto ::

Poldi tisto ni samo link na forum, ampak link na forum kjer so ze debatirali o korektno izpeljanem testu, ki sam po sebi ni imel nobene veze z linkanim forumom, je pa pokazal, da hi-fi verniki niso bili sposobni postavit svoja usesa tam, kjer imajo usta - njihove trditve o slisanju razlike so na testu gladko padle. Btw hydrogenaudio ni samo nek forum, na njem se namrec zadrzujejo mnogi profesionalci iz raznih z audiom povezanih podrocij, predvsem pa tam velja pravilo, ki se ga zelo vestno drzijo:
All members that put forth a statement concerning subjective sound quality, must -- to the best of their ability -- provide objective support for their claims. Acceptable means of support are double blind listening tests (ABX or ABC/HR) demonstrating that the member can discern a difference perceptually, together with a test sample to allow others to reproduce their findings. Graphs, non-blind listening tests, waveform difference comparisons, and so on, are not acceptable means of providing support.

To zagotavlja, da so trditve karseda objektivne in veliko bolj verodostojne od tistih tvojih par "preverjenih" ljudi. Jaz ne samo, da verjamem, ampak sem celo preprican, da obstajajo ljudje, ki boljse slisijo od mene, samo ce trdijo, da slisijo zelo sumljive stvari, sem upraviceno skepticen, dokler objektivno tega ne dokazejo.

Razlog da imajo samo/pretezno ljudje nad 40 tako drage sisteme, ni v njihovi mukoma pridobljeni sposobnosti slisanja, ki je v resnici objektivno manjsa od mlajsih, ampak v njihovi financni sposobnosti. Prej si preprosto niso mogli tega privosciti. Ljudje nad 40 letom ze marsiketerega dejansko obstojecega zvoka ne slisijo vec zaradi naravne degradacije usesa z leti (veckrat dokazano in zlahka preverljivo), kaj pa sele, da bodo slisali neke nedokazljive stvari, ki jih ljudje z boljsim slusnim aparatom ne zaznajo. Primerjava z izkusenim mehanikom je popolnoma zgresena, ker gre tam za kvaliteto diagnoze slisanega, tukaj pa je debata zgolj o zaznavanju oz. nezaznavanju razlike. Staremu mehaniku, ki sploh ne slisi dolocenega, za diagnozo pomembnega zvoka, vse znanje in izkusnje na svetu ne bodo pomagale, da bi zgolj s poslusanjem pravilno ugotovil problem.
doke!

Poldi112 ::

Tist forum me ni impresioniral. Ker pac na forumu prevladuje mnenje vecine. Tudi ce nekdo pride brat na slo-tech mu bo 80% postov povedalo, da razlike ni. Ce bo pameten bo videl, da teh 80% izhaja od osebkov, ki nimajo niti za NAD in so bili nazadjne na klasicnem koncertu v osnovni soli, ker so pac morali iti. Zal bo pa ponavadi raje se sam malo popametoval.
Financna sposobnost ni taka ovira. Jaz sem star 26 let in imam sistem, ki je vreden cez miljon. Poleg tega en 40 letni avdiofil slisi bolje od enega najstnika v slusno najboljsih letih, ki se ne ukvarja z glasbo. Ker je avdiofil natreniral svoja usesa. Tako kot bo en 50 letni tekac za salo premagal mene, pa ceprav sem v letih, ko bi moral gladko zmagati, ce bi bila leta edini dejavnik, ki vpliva na hitrost.
Ampak vsakemu svoje. Mene popolnoma nic ne moti, da ti dvomis. To se mi zdi celo dobro. Moti me da nekateri trdijo da je popolnoma nemogoce da bi bila razlika, ker je pac njihov instrument ne slisi. Svoja usesa pa ne uporabijo za instrument. Ne vem zakaj, mogoce imajo zamasena. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

glinik ::

hokuto, saj si niso za brezveze izmislil rek:

VAJA DELA MOJSTRA :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Gandalfar ::

S casom dobis prisluhe in locis med kabli? :>

zlabo ::

Me zanima kdaj bo sedaj izveden blind test kablov.

Sam sem še vedno mnenja da med napajalnimi kabli NE MORE bit razlike.

Če pa se govori o povezavi do zvočnikov je pa nekoliko druga zgodba, samo tud tuki so razlike minimalne, če maš en normalen kabel normalnega preseka ti ne bo kaj preveč popačil zvoka. Seveda pa je gotovo razlika med najslabšim kablom in tistim normalnim. Medtem ko pomojem med normalnim in najdražjim ni neke silne razike.

LP, zlabo

Fizikalko ::

Hm, prejle sem zasledil, da je nekdo slišal razliko med posnetim in originalnim cdjem... Če mi kdo to fizikalno razloži, dobi gajbo (pa ne mi o kakšne jitterju nakladat). V zameno pa osnove branja digitalnega zapisa podatkov.

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Tudi jaz slišim razliko med posnetim in originalnim cdjem :D . Daj mi samo dovol dober sistem, ki bo to razliko prikazal. Če mi izpolniš tale pogoj, se lahko zraven mene napiješ. Seveda ti bom odstopil par pirov od dobljene gajbe :D .

Saj vas razumem da ste skeptični, ampak kdo od vas je imel možnost poslušat res dober sistem in te razlike ugotavljat?

Na kratko, upam da te bom lahko s tem delno zadovoljil Fizikalko:

Posnetke, ki jih delamo mi, so pečene plošče in so tudi npr. 4 kopija od master matrike, če lahko tako rečem. Plošča oz. CD, ki jo kupimo v trgovini pa je npr. 3 kopija od master matrike. CDji, ki jih kupimo v trgovini so tiskani in ne pečeni, v tem se najbol razlikujejo plošče. Proti analognim kopijam so digitalne kopije res 100% identične originalu. Če pa smo zelo zelo natančni, pa so tukaj res min. razlike. Ne me vprašat zakaj je tako, ampak ta efekt lahko čuješ na vsakem zelo kvalitetnem sistemu.

zlabo, zakaj nebi vplivali napajalni kabli na sound? Kaj nisi posredno vpleteni v reprodukcijo tega? Kot sem že rekel, za to potrebuješ res vrhunski sistem da se to lepo sliši. Še moja punca in nek predavatelj je slišal razliko med fazami, ki sem jo obrnil pri napajalnem kablu na končni stopnji. Moram pa povdarit, da je bil sistem vreden 4 miljone sit.

Razlike so, ampak male. :) Bolši kot je sistem, večje so. Ne čudim se, ko npr. S. Volk reče, da razlik ni ker jih ne sliši. Medtem še v istem postu povdari, da za komponento ne odšteje več kot 60k sit. Potem se jaz res ne čudim, da razlike ni. Saj je ne more bit, pri takšni robi. Ne me zdaj narobe razumet, če noče odšteti več $$$ za hi-fi - tud prav. Samo je pol krivično govorit, da razlik sploh ni med kabli.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

BigWhale ::

> S casom dobis prisluhe in locis med kabli? :>

Ne, se pa lahko naucis poslusat in uporabljat uho. Dirigent med dirigiranjem slisi, da mu tretja violina fusa, medtem ko pa prvi klarinet v orkestru tokrat igra precej bolje in ne prehiteva.

Ti to slisis? Jaz ne, nekdo, ki pa dovolj poslusa koncerte simfonikov, pa slisi.

cryptozaver ::

BW: no koncn spet ena normalna izjava od tebe!

zlabo ::

zlabo, zakaj nebi vplivali napajalni kabli na sound? Kaj nisi posredno vpleteni v reprodukcijo tega? Kot sem že rekel, za to potrebuješ res vrhunski sistem da se to lepo sliši. Še moja punca in nek predavatelj je slišal razliko med fazami, ki sem jo obrnil pri napajalnem kablu na končni stopnji. Moram pa povdarit, da je bil sistem vreden 4 miljone sit.


Kot je že nekdo prej zapisal: poslušamo z ušesi, slišimo pa z MOŽGANI in hi-fi je stvar psihe.
Ne, resno ti znajo možgani precej zagotiti v takih primerih, zato pa tuki pride v poštev blind test.

Drugače pa če malo pogledaš v moj profil: ja, res sem še mulc, priznam vrhunskega sistema še nisem imel priložnosti slišati. V hi-fi vodah sem bolj na domači ravni (do 200k SIT mislim) in precejšen zelenec. Vse to je res.
Je pa tudi res da sem se imel do sedaj priložnost naučit kar precej o elektrotehniki in elektroniki, pravtako še kar poznam delovanje ojačevalnikov, še posebej pa mi je popolnoma jasno delovanje napajlnika za ojačevalec (ali pa za bilokatero drugo stvar). V prostem času se precej ukvarjam z elektroniko. Tako da vem da obračanje faze ne more pripomoči k spremembi zvoka.
To je moje začetniško mnenje. Prosim kakega starega mačka elektronika da potrdi moje besede.

Lp, zlabo

CaqKa ::

stari maček elektronik, Brane2, je enkrat rekel da pusti avdiofilom živet v svojem svetu. ;)

zlabo ::

OK, potem se strinjam z nim:D

BigWhale ::

Ma naj ze en proba, na svojem sistemu, tudi tistem za 40.000 SIT narest en test s CDjem od Power Dancers ce mu pase. Najprej naj proba s kablom za zvocnike, ki ga ima trenutno, potem naj pa nadomesti ta kabel z bremz/koln zajlo. Pa bo slisal razliko.

glinik ::

zlabo, lepo si to napisal :D . Saj se samo pogovarjamo in ... Tudi jaz bi lahko rekel, pustimo elektronike živet v svojem svetu.

Jaz tud hodim na eletko fax itd. Tako da jaz tudi nisem zelenec glede elektronike. CaqKa in Brane2 sta tipična predstavnika "teoretikov" oz. "naučenih" ljudi, ki se spučšajo v audio. Vse gledata teoretsko. Jaz in še nekateri pa to teorijo preverimo. In mi, ki smo to vse preverili ti lahko z 100% rečemo kakšne so stvari. Jaz ti tudi ne znam točno povedat zakaj se pozna na dragem sistemu zasuk faze. Ampak dejtsvo je, da se pozna.

Ljudem se niti ne da sprobat določene stvari, in kar nekaj sekajo teoretska načela. Eno od takih je, ali posnet CD iga slabše kot original? Ali, igra muzika bolše podnevi ali ponoči? Ali se šploh pozna tok na reprodukcijo glasbe? Vidiš, na vsa ta vprašanja ti bo teoretik odgovoril z NE. Vsak ki se pa z audiom ukvarja en čas, pa ti bo odgovoril z DA. Zdaj mi povej, komu boš zdaj verjel?

BigWhale, to z dirigentom je res dobra :) . To je povsem jasno, če se malo poglobiš v "problem" . Priznam, da še sam nisem nikoli pomislil, zakaj vedno tam dirigent maha na okoli in zakaj je tako pomemben član orkestra.

A veste kaj bi bil en tak pravi test, a žal je nizvedljiv.
Imeli bi dva identična sistema. Saj ni važno katere firme bi bile: CD, predojačevalec in končna stopnja. In to vse dvojno. Imeli bi seveda dva enaka stojala na katerih bi imeli te komponente. Stojala bi stala drug ob drugem v prostoru. Komponente na prvem stojali bi pustili nedotaknjene. Vsem komponentam na drugem stojalu bi zamenjai kablažo. Tudi tisto noter, v komponenti. Teoretiki pravijo, kabel je kabel, tako da razlike ne bi smelo biti. Moje mnenje poznate :) .
Kaj mislite, bi sitema igrala enako? Prosim za vaša mnenja ;)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Gandalfar ::

glink: sam po tvoji logiki bi po 150-ti kopiji cdji slisal samo se sumenje?

CaqKa ::

danes v dobi računalnik in vseh napajalnih svičerjev, i reko da se morebiti pozna če poslušaš glasbo ponooči ali pa ob 15h ....
mogoče

>>> BigWhale, to z dirigentom je res dobra . To je povsem jasno, če se malo poglobiš v "problem" . Priznam, da še sam nisem nikoli pomislil, zakaj vedno tam dirigent maha na okoli in zakaj je tako pomemben član orkestra.


in ti se imaš za audiofila?
mislim da pravi audiofil, bi moral še vsak nekaj znanja z glasbene šole odnest, da bi mu lahko dejansko verjel "da sliši razliko"

glinik ::

CaqKa, priznam da še o tem nisem razmišljal. Jaz si upam povedat in popravit svoje napake. Kako pa je s tabo ???

Gandalfar, pretiravat pa tud ni treba. Na sistemih do 200k sit se bo vedno glasba lepo slišala. Zato te naj ne boli glava glede tega :D . Če se že menimo o tem, kdo pa bo presnel 150 CD plošč iz ene na drugo :) ?

Pa še bom tebi povedal eno zanimivost. Naprimer da kupiš CD ploščo, katere master trak je bil posnet pred par desetletij. V mislih imam Viverse, če poznaš. V studijih imajo vrhunsko opremo, s tem se boste strinjali vsi. Zakaj pol igra normalna CD plošča 10X slabše od GOLD posnetka? Sam sem imel možnost slišat to primerjavo. Razlika je bila GROMOZANSKA! OK, v celotnem krogu je sigurno kakšna analogija, ki še dodatno poslabša kopijo. Ampak zakaj pride do tako velikih razlik? Med novejšimi platami je razlika dosti manjša med navadno in gold posnetkom. Ampak razlika je še vedno slišna!

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Gandalfar ::

ne. Ti meni povej zakaj prihaja do razlike med kopijo srebrnega cdja?

CaqKa ::

glinik če misliš gandalfarju odgovorit, potem najprej razumi kar sem ti povedal na to tematiko, ne kr nekaj vun butat. ja?

gandalfar: grobo rečeno zaradi tega ker avdiofilski cdji niso nareti za predvajanje cd-r ki imajo manjšjo odbojnost, in jih posledično pri 1x hitrosti branja ne morejo dovolj kvalitetno prebrat, da bi bil zvok dovolj kvaliteten.
ampak to se nikakor ne sklada s tem , ko avdio fili začnejo razlagat koliko je zvok bolj nevem.. plehek, ali pa da mu basi manjkajo..

glinik ::

CaqKa: Spet ena od tvijih sumljivih izjav. Če se milo izrazim.

mislim da pravi audiofil, bi moral še vsak nekaj znanja z glasbene šole odnest, da bi mu lahko dejansko verjel "da sliši razliko"

Kaj ima tukaj kakšna glasbena šola veze???? Jaz ti pravi kakšna so dejstva, ti pa mi nekaj zdaj nakladaš. Kaj bi moral biti šolan glasbenik z diplomo, da bi mi verjal?

Gandalfar, na kratko. Razlike se pojavijo, ker je GOLD plata 1 ali 2 kopija z original matrike. Navadna plata, pa kaj te vem ... 3, 4 ali celo 5 kopija. Torej je kopija, ki igra slabše! Glede barve, po moje je to neko naključje. Srebrna barva je pač, ker ... kaj pa vem. Zlata, pa da doda CDju nek "lep ovitek":D . To pa z digitalno teorijo ne gre skupaj ... kaj je zdaj to??? Je to kakšen paradox?

Ne sekiraj se, tako pač je :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Gandalfar ::

glinik: zakaj potem 150-ta kopija ni popolnoma neslisna?

glinik ::

Probaj, mogoče pa je :D .

Človek mora vse sprobat, le tako bo prišel do 100% pravilnih rezultatov. Mam prav :D ? Zato apeliram nate, da greš v kakšno štacuno in malo sprobaš različne kable. Škodit nima kaj, razen če ti je žal uro ali dve tvojega časa :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Gandalfar ::

Ne. Ker tudi ni razlike med srebrno in kopijo.

glinik ::

Si zdaj ponovno upaš trdit, da ni razlike med originalom in kopijo? OK, spoštujem tvoje mnenje :D . Ampak vedi, da se motiš. Nisi edini. Ne boš verjel, koliko ljudi živi v zmoti pa se vseeno ne sekirajo ;) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

hokuto ::

glinik... saj si niso brezveze izmislili rek: starega psa ne mores nauciti novih trikov ;) ... kar hocem povedati je, da reki, pa stari mehaniki ipd. niso ravno nek argument.


Ali je razlika med zapisoma na originalnem CDju in njegovi na korekten nacin narejeni kopiji (torej taki brez napak, kar z dobrim ripperjem ni tezko dosec)? Odgovor je kratek, jasen in nedvoumen: NE. Razlike v zapisu ni, kar je zelo lahko preveriti: poripas originalni CD, posnames na CDR, poripas ta CDR in naredis primerjavo med dobljenima datotekama (original-rip vs. cdr-rip). Vkolikor si pravilno kompenziral read/write offset CDRWja sta datoteki popolnoma identicni. In ko recem popolnoma mislim 100% enaki in ne morda "samo" 99.999%, kar bi bilo menda ze dovolj za audiofile z zlatimi usesi, da bi zaznali razliko :\. Preverljivo in ponovljivo vsak dan v letu in vsako uro v dnevu.
Iz tega empiricnega neovrgljivega dokaza identicnosti zapisa na originalu in cdr kopiji sta mozna samo dva zakljucka:
1. vse slisne razlike med cdr kopijo in originalom so samo plod domisljije.
2. cd player, ki bi resnicno drugace predvajal glasbo iz originala in njegove kopije ima substandarden bralni del, ce ne uspe identicnega zapisa identicno prebrati, ceprav to uspe prakticno vsak cdrom za par jurjev.
doke!

zlabo ::

Mater čedalje bolj zanimiva tema, čeprav ste že nekoliko zapluli iz nastavljenih voda (kabli).
Sam sem še vseeno zagovornik teorije, vsaj pri hi-fi. Čeprav, priznam teorija in praksa se velikokrat tepeta!!!
Tako da res mi je tole čedalje bolj zanimivo.
Mislim pa da je najbolša varijanta če imaš dvokanalni osciloskop... Tu se zagotovo vidijo tudi razlike ki jih uho nemore slišati. Zanimivo bi bilo to zmeriti....

glinik ::

Osciloskop ti ne bo nil pokazal. Smo že vse sprobali. Pglej si v eni od hi-fi tem, kako zalo je lahko uho natrenitano. Naprave ti tukaj ne bojo nič pomagale, žal. Se boš pač moral na lastne čute zanest :D Saj ne pričakujem, da mi vrjameš. Teško je verjet mojim trditvam, če ne slišiš na lastna ušesa, se strinjam. Nekega dne boš že imel možnost slišat razliko, in takrat se boš spomnil mojih besed :)

Lahko se pa prijaviš na testiranje kablov :D . Če bo sploh kdaj ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

>>> Razlike se pojavijo, ker je GOLD plata 1 ali 2 kopija z original matrike. Navadna plata, pa kaj te vem ... 3, 4 ali celo 5 kopija. Torej je kopija, ki igra slabše!


ti popolnoma nič ne kapiraš. ne nimaš prav z zgornjo trditvijo. (oziroma imaš prav kar se tiče stampanih cdjev, torej da je tisti ki se prvi stampa boljši od onega ki se zadnji. samo pozabljaš da se stamper menja na vsake nevem koliko kopij, zato da se kvaliteta ohrani)

dvoknalani osciloskop... jah. na tistem ekranu je pač premalo prostora da bi zadevo lahko zaznal. rabil bi tak da bi signal ustavil, ter se podrobno posvetil temu kje vse so odstopanja. to pa lahko narediš najhitreje in najpreprosteje tak kot je zgoraj en zapisal. primarjaš wava.

glinik ::

Sem se glih zadnjič pogovarjal s kolega , ki dela na televiziji. Veš kolikokrat se posnamejo posnetki, preden pridejo na TV? Kar gledamo po TV, gledamo 3 kopijo. Najbolša kvaliteta je seveda prenos v živo. Studiji imajo vrhunsko kvaliteto, pa se že vidna razlika v sliki pokaže pri 3ji kopiji. Pri snemanju CDjev je stanje sigurno podobno.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

ti malo mešaš analogne in digitalne podatkovne nosilce?
tak malo, čist mičkeno? pa na cajte jih v en koš mečeš? potem pa še mešaš avdio in video podatke?
glej še nkrat bodi rajši tiho na področju na katerem ti zadeve niso razjasnjene.
cel ta tvoj zgornji post temelji na "če je v studiu potem pa je res dobre kvalitete",
žal ni tak. jaz sem tudi bil na poptv studiu in pogledal kako stvari laufajo, kje kontrolirajo barvo, kje svoj sinhro impulz noter šibajo itd... nisi bil edini tam.
sicer pa. dajmo bit ontopic. Kabli.
Stepni volk kako trenutno stojimo z prijavami na test kablov?

zlabo ::

No če bo na testu kak vrhunski sistem se tudi jaz prijavim potem na test, že vsaj zato da lahko slišim kvaliteto:P

LP, zlabo

glinik ::

Zakaj čakat na test? Idi do trgovine VKLOP, tam imaš pravi hi-end. O cenah se ne pogovarjal kaj dosti, ker ti bo slabo zraven. V BB imajo recimo najdražjo komponento za cca. 1 miljon. V VKLOPu, bolje da ne sprašuješ ;)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

CaqKa ::

poleg vsega, pa ko vidiš, da nimaš prav menjaš temo...

zlabo ::

Ok, samo meni je odgovoril no:P sedaj se kregajta naprej. Če brane dovoli bi pa si jaz sposodil tiste njegove besede, da naj avdiofili živijo v svojem svetu. S tem pa ne mislim nič slabega da me ne bo kdo napadel...

Samo če pa bo test, me pa zanima na kakem sistemu bo izveden...

LP, zlabo

cryptozaver ::

No obdelal smo ze vse varjante, pa vendar se nihce ni omenil razliko med 'ogretim' frstekom ali 'ogretimi' zvocniki in sistemom ki je se 'mrzel'. Preprosto to pomeni, da sistem deluje optimalno sele, ko doseze svojo delavno tempertauro.

JA, slisi se razlika!!!

glinik ::

Kajti se re hočeš prepirat? OK, pa dajmo. Sicer pa - se mi ne da vsako tvojo malenkost komentirat. Seveda sem malo zamešal analogijo z digitalno tehnika. Tega mi ne rabiš omenjat. Hočem rečt, da je vsaka kopija slabša od "originala".

S tem:

glej še nkrat bodi rajši tiho na področju na katerem ti zadeve niso razjasnjene

Potem bi ti moral biti čisto tiho v tej temi. Ampak res, čisto čisto tiho. Ker si naučen teoretik, ki z audiom v praksi nima niti malo stikov. Kajšele, da bi kaj potestiral in prišel do določenih zaključkov. Priznaj da imam prav in se ne izmikaj!

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

glinik ::

cryptozaver, tega jim raje ne omenjaj. To je preveč za njih. Ne jih preveč obremenjevat še s takimi stvarmi :) . Že kabli in CDji so jim VELIKA uganka.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

>>> Hočem rečt, da je vsaka kopija slabša od "originala".


sure, ti imaš tak vedno prav. kopija informacije je vedno enaka, pa če je 10 na gogol krat kopirana.

>>> Priznaj da imam prav in se ne izmikaj!

nekaj je res. tolk kolko imam jaz v tej temi prav, ti nimaš (vsaj tolko)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

glinik ::

Ja ja CaqKa, vredi si. Saj bo, še imaš dovol časa :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

sparc49 ::

No obdelal smo ze vse varjante, pa vendar se nihce ni omenil razliko med 'ogretim' frstekom ali 'ogretimi' zvocniki in sistemom ki je se 'mrzel'. Preprosto to pomeni, da sistem deluje optimalno sele, ko doseze svojo delavno tempertauro.

Polprevodniki imajo boljše lastnosti pri nižjih temperaturah. To je tudi smisel hlajenja elektronike. Hladni tranzistorji hitreje preklapljajo (procesorji), imajo manjši termični šum ipd. To o doseganju delovne temperature je samo spomin na elektronke, ki res rabijo nekaj časa da se grelna katoda segreje.

glinik ::

Ne ne sparc49, to je popolnoma res, da elektronika potrebuje VSAJ 15 min (če ne več), da zaigra kakor zmore. To s hlajenjem imaš popolnoma prav, ampak pri audio so stvari malo bol zakomplicirane.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

ja sparc stvari so bolj zakomplicirane, tako da pusti da ti glinik to razloži z vsem teoretskim ozadjem.


:D

sej nam boš razložil glinik, a ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

hokuto ::

glinik ne moreš tako debatirat... tukaj ti dajemo teoretične razlage zakaj in kako, empirične dokaze, rezultate objektivnih blind testov ali z eno (jah no dvema ;)) besedo trdne argumente, ti pa na vse to odgovarjas s slepo vero in misticizmom (tako pac je, to je bolj zakomplicirano, tu teorija ne velja...). Jaz bi rade volje sprejel vse tvoje trditve, samo le takrat, ko bo teza argumentov na tvoji strani, kar pa zazdaj niti slucajno ni. Poskusi razlozit zakaj je po tvoje toliko smiselnih, logicnih, objektivnih in neizpodbitnih argumentov proti tvojim trditvam, v podporo pa nobenega? Dokler vse kaze v eno smer, je nerazumno zagovarjat nasprotno, tudi ce morda res obstaja minimalna verjetnost, da bi bila nasprotna pravilna. Ko si v Lipici in zaslisis kopita tudi ne pricakujes zeber izza ogla, ali pac?
doke!

perci ::

Ko si v Lipici in zaslisis kopita tudi ne pricakujes zeber izza ogla, ali pac?

Hokuto, to je mal blj komplicirano - ne govori, ce se nisi bil v lipici - jst vem, da majo tam zebre. Pa tut brez problema ločim zvok kopit zebre ini lipicanca :D.

Poldi112 ::

Hokuto, ce malo razsirim tvoje misljenje:
Imas hudo teorije, vse klapa, edino na preiskusu se meritve ne ujemajo s teorijo. In ena taka malenkost proti gori teorije pac ne bo zdrzala, ane. Nima argumentov.

V osnovni soli so nam dali en primer, ko so eni stari modreci studirali koliko zob ima konj. In so navajali ugotovitve raznoraznih ljudi, vire raznih knjig, da bi pa konju gobec odprli in mu presteli zobe se jim je zdelo pa totalno nesprejemljivo.

Itak pa da komponente bolje igrajo ogrete. Jaz svojih sploh ne ugasam.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

thramos ::

A ima kdo linke do verodostojnih (double blind?) testov, kjer je bilo nedvoumno dokazano, da različni kabli vplivajo na kvaliteto zvoka in da to razliko človeško uho zazna?
Hvala.

glinik ::

thramos, ne zaupaš svojim ušesom?? to pa ni dobro ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

različni kabli vplivajo na kvaliteto zvoka

Zdej ne vem ali si ti to pravilno razlagas.Imas npr. kvalitetne HI-FI komponente in zvocnike, ki spilajo kvalitetno kot se spodobi,ni pa z zvocna slika kot bi hotel, nima take globine itd., potem pride na vrsto menjava kablov(zvocniskih in interkonekcijskih ali samo eni odvisno od sistema). Ko ti sistem ze spila tako kot hoces, zamenjas napajalni kabel, tako da je malo lepsi od samo crnega(racunalniskega:). Zvok najvec spreminjas z interkonekti in zvocniskimi kabli. Samo to sem ze stokrat povedal da pol se ne bo slisala ena violina vec al kaj podobnega.Na racunalniskih zvocnikih tega ne bos slisal, na HI-FI-ju pa se to pozna. To je tako kot pri TV-jih, ko ravno eno kupujem pa se ne morem odlocit. Sem gledal sony CL11 povprecna slika, samo ekran se mi je zdel narejen iz prevec pikc ampak sliko sem iz malo vecje razdalje z lahkoto gledal, potem pa sem primerjal eno Panasonic za 95 jurjev, res najboljsa slika - bi jo takoj vzel, samo je imela malo pretemno sliko, lahko si stelal po nastavitvah kolikor si hotel ampak bela barva ni bila bela ampak rahlo siva. Je bilo ravno smucanje na sporedu na Sony-u je izgledalo fajn vzdusje in ta scena, na panasonicu pa kot da bi blo oblacno in tako mal zamorjen. In podobno je tut v HI-FI-ju.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

thramos ::

glink: Jest že zaupam svojim čutilom, do neke meje.

Če pa imaš link, ga objavi, prosim!

cryptozaver ::

Polprevodniki imajo boljše lastnosti pri nižjih temperaturah. To je tudi smisel hlajenja elektronike. Hladni tranzistorji hitreje preklapljajo (procesorji), imajo manjši termični šum ipd. To o doseganju delovne temperature je samo spomin na elektronke, ki res rabijo nekaj časa da se grelna katoda segreje.

Tako izjavo da lahko samo nekdo, ki se mu ne sanja kaj je HIGH-END. Tolk samo da bos ali boste vedeli, vrhunske aparature vec ali manj delajo na elektronkah. JA to je tisto kar je poganjalo CrnoBele TV-je nasih babic in dedkov. Da ne omenjam zvocnikov. Pozabi na aktivne zvocnike.
««
3 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010163 (5339) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428509 (13833) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769499 (8479) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1218240 (6261) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514132 (10569) Trancedeejay

Več podobnih tem