» »

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ...

««
18 / 19
»»

chlan ::

Smešno - človek se ponudi pokazati da razlika je oz. da je to le izmišljotina, pa se nihče ne javi... Rajši tu na "repeat" ponavljate, kako razlike ne more biti, ker so vam tako rekli v šoli... in dobivate iste odgovore. Dolgcajt!

Pojdi, SPROBAJ in si ustvari svoje mnenje - ne glede na to kakšno je!

Kako si ustvarite referenco? Če vam že ni navada obiskovati koncerte (tipa Saška Lendero vsaj z zvokovnega stališča ravno ne priporočam...), pa pojdite vsaj ene parkrat na kakšnega, da dobite občutek / slišite, kako "živi" inštrumenti zvenijo... Boste presenečeni :)

jype ::

chlan> Smešno - človek se ponudi pokazati da razlika je oz. da je to le izmišljotina, pa se nihče ne javi...

Zdajle se pač ne utegnem vozit v Kranj.

chlan> pa pojdite vsaj ene parkrat na kakšnega, da dobite občutek / slišite, kako "živi" inštrumenti zvenijo... Boste presenečeni

A ti dejansko misliš, da smo vsi glasbeno nepismeni?

boris22 ::

Ne se kregat se boste že zmenili s Trancedeejajem ko boste imeli čas, samo da ga ne boste prej razjezili. Očitna pa more bit razlika če vas človek tako vabi domov.

chlan ::

jype - Ta post ni bil namenjen tebi (če se že tikava). Je veliko še bolj "glasnih" sodelajočih pri tej temi, ki se očitno tako radi vrtijo v krogu...

Kar se pa tiče žive reference - zopet, post je bil napisano zelo splošno in pa kot odgovor na vprašanje, kakšna so merila "audiofilov" za verno reprodukcijo. Sem pa vseeno močno prepričan, da si velika večina še ni ogledala kakšnega akustičnega, jazz ali pa bohnedaj klasičnega koncerta. Žal...

chlan ::

PS: Kar se samih kablov tiče, sam nisem posebej prepričan, da neki ekstremno dragi kabli prinesejo velike izboljšave. Razlike vsekakor so (med drugačnimi zgradbami kablov), vendar pa gre večinoma za drugačno prezentacijo, ki pa ni nujno boljša...

Čisto za primer, tole je v 99% primerov zadosti dobro http://www.klotz-ais.com/cgi-bin/quicko... + kakšen primeren (npr. Neutrik profi) RCA konektor. Vse ostalo je večinoma nateg.

Pujcek ::

trdim da je med posameznimi instrumenti istega tipa vecja razlika v zvoku kot med posameznimi kabli. torej vprasanje ostaja, kako veste da posnet klavir res zveni kot klavir avtorja ali samo iscete kabel da bo klavir zvenel tako kot ga poznate vi?
:)

Trancedeejay ::

HI
Vidim, da ti res ne zastopis. Tisti ki je snemalec snema tako, da se na njegovem sistemu slisi najbolj "verno" realisticno, kot si to predstavlja oz. kot je on to slisal, ceprav vem da studijski zvok in zvok dobrega hi-fi sistema je razlika. To pomeni, da tudi izbere mikrofone oz. mikrofon tako, da mu ugaja potem slisano, se pravi kot se njemu zdi, da je najbolj primerno. Prav tako pa poslusalec na svojem sistemu poizkusa iz danega posnetka dobiti cimbolj realisticen zvok, se pravi tak kot sam misli, da naj bi bil. Da pa je sistem sploh sposoben reproducirati cimbolj verno pa vplivajo vse komponente. Itak da se instrumenti istega tipa razlicnih izdelovalcev razlikujejo po zvoku in to zelo, kolk pa vplivajo kabli bi ti pa moral pokazat.
Evo poglej si en intervju s snemalcem, k je dost faca in razgledan, pa se dobre posnetke dela.
http://www.corrado.si/press.htm
Poglej na jan-eric Persson
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Pujcek ::

Tranc..,

pravis: "Prav tako pa poslusalec na svojem sistemu poizkusa iz danega posnetka dobiti cimbolj realisticen zvok, se pravi tak kot sam misli, da naj bi bil"
torej isces kabel ki ti bo dal zvok kot ga sam pricakujes. trdis da je to enako originalu?

kot sem ze rekel, da slisis razliko med kabli razumem, da ves kateri kabel da "bolj realisticen zvok" pa ti ne verjamem. ves samo kateri ti da zvok ki je po tvoje bolj realisticen. to pa je lahko dalec od resnice...

torej, kje je bistvo audiofilije? sestavit sistem za velik denarja ki producira zvok kot si sam najbolj zelis? kurc pa taka audiofilija... eni to naredijo z equalizerjem v winampu...
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pujcek ()

perci ::

eni to naredijo z equalizerjem v winampu...
Ja, to je res. Sam ti ne razumes, da to ni to. Dober zvok mora tudi dobro izgledat, pa poceni ne more bit, ane ;). Audiofili pač še vedno mislijo, da več denarja nujno pomeni tudi več muzike. Zato tudi kupujejo drage hdmi kable namesto najcenejsih ipd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Trancedeejay ::

Joj folk ste glupi. Bistvo sistema je, da cimbol verno reproducira nek zvok. V bistvu noben ne ve kaksen je original posnetek, ker tudi snemalec dela na eno opremo in po tej opremi skusa z razporeditvijo in izbiro mikrofonov in snemalne tehnike dosec tist zvok, ki ga slisi v realnosti. In vsak sistem ima hibe, tudi snemalcev, on se po svoji opremi orientira, tako se tudi audiofil po svoji. Recimo ce imamo violine, sicer je kar nekaj razlicnih, ampak vseeno locimo violino, ki zveni naravno in violino, ki zveni plehko. Seveda je lahko to posledica posnetka ali opreme. Z izkusnjami in toliko razlicnimi CD-ji, ki jih damo skoz, priblizno vemo kako in kaj zveni nas sistem. Referenca so zivi instrumenti. Seveda se na dobrem sistemu tut elektronska glasba slis hudo. Predvidevam, da doma nimas kaj prida hi-fi-ja.
Ja razlike med kabli so, ne mores pa take tupe ven metat, kater kabel da bolj realisticen zvok. Zvok je rezultat sistema, ki je skupek elementov, kjer vsak vpliva na zvok, sedaj je pa na audiofilu, da vzame primerne komponente in spravi vse skupaj v en dober sistem.
Ja, kar stane pri hi-fi ju so pac komponente, kjer kompromisov skoraj ni in to se placa, seveda pa ob dragi komponenti ponavadi pride se zunanji videz(kdo bi pa kupil ferrarija ce bi bil grd kot fico), vrhunski kontakti, elementi, dober rack, malo sminkiranja(isto kot pri avtih)......seveda je na koncu glavno hud sound. Seveda kot povsod si pa lahko nategnjen, zdej ze vsaka vas proizvaja svoje kable, podloge za konice in se marsikaj, kar ni nujno kvalitetno, le hudo je narejen zunanji videz pa ceno nabijejo. Pa kot sem ze povedal, da tisti, ki se nategnejo nimajo kej prevec izkusenj oz. pojma in zame taki niso audiofili. Tko da ce se nikol nisi slisal hudo sestavljenega hi-fi sistema....
V bistvu je to tko kot avtomobili visjega razreda, vemo kaj pa vse tja spada, vecinoma pa folk sploh HI-FI sveta ne pozna toliko kot avto. Nekdo bo dal komad denarja v avto, drug pa v hi-fi, pac clovek se sam odloci, lahko pa za zmeren denar lahko dobimo dokaj vrhunski sistem.
Recimo enmu je komad denarja dat za stolp 200 eur (men bi po pravic povedan tut blo skoda, rajs kaksen rabljen ojacevalc kupim al pa se mal dodam zraven - I never buy shit), men je pa to cist navadna stevilka za katero se center zvocnika ne dobim. Rajs sem en let brez kot pa da prej kupim nekej cenenega, ker kupujem na daljsi rok.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Pujcek ::

"Bistvo sistema je, da cimbol verno reproducira nek zvok. V bistvu noben ne ve kaksen je original posnetek..."

lol audiofili... ceprav ne ves kaksen je original posnetek bi vseeno raad verno reproduciral zvok... pa da ne bo pomote, ne primerjavo stolpa iz leclerka za 80 eurov z komponentami za 1000 ampak govorimo o razlikah med kablom za 100 in 300 eurov...
:\
:)

Trancedeejay ::

Vidim da res ne zastopis. Recimo na dveh sistemih zadeva ne spila identicno. Audiofil skusa preko sistema dobit tist vzdusje koncerta, kjer ima clovek obcutek da lahko solista prime za lok, to pomen da mora bi stage, globina tko da bi skoraj lahko povedal kje kaksen instrumentalist sedi, da instrumenti zvenijo avtenticno, ne plehko kricece........
Torej gre za zivo dogajanje, ne samo poslusanje posnetka in lahko recimo doma spila bols kot pa pri snemalcu oz. ko zadanemo tisto piko na i(dolgotrajen postopek) lahko po vecji kolicini preposlusanih cd-jev slikimo kater posnetek je dober, kater ni. Lahko je pa super posnetek, ziv pa ceprav sumi, prasketa....
Razlika med kablom za 100 in za 300eur.....gre se samo kater kabel bolj ustreza zvoku katerega zelimo dobit(tut tip kabla, kako je izdelan...). Nekje je samo nateg, nekje je zahtevna izdelava, da se dobijo zvocne performanse, ki nam ustrezajo, potem recimo drazji materiali a la srebro, dragi konektorji. Recimo ze samo konektorji znajo kostat veliko denarja. Scekiraj recimo WBT Nextgen. Je pa res da se marsikaj prodaja - ce bi se prodajalo samo tisto kar je res dobro, potem bi pol firm propadl.
Vse je podobno kot pri racunalniku. Ena graficna k je malenkost hitrejsa je se enkrat drazja, recimo za kaksno drugo aplikacijo pa bi bila druga kartica primernejsa.
Drgac bi pa prosil, da dokler nimas namena it kdaj v recimo v Vklopa na Parmovi, mene ni treba sprasvat, probaj, pa naj ti Ivan nekaj kablov priklopi(sam se mi zdi da imajo tam samo Nordost), pa malo preposlusaj. Lej teorija brez preizkusanja je pol kurca vredna.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

boris22 ::

Pujcek a zdej pa boš še tukaj pametoval al kaj? Trancedeejay ti je lepo povedal kako je s tem. Audiofili iščejo najbolšo kombinacijo kompoment kateri bo v kočni fazi reproduciral zvok, ki je najbolje podoben realnosti. Vsak ima svoj okus ter ni nujno da če bo enemu všeč bo še drugemu. Nikakor ne moreš primerjat zvoka iz računalniških komponent z hifi oz home theater komponentami. Doma imam in ene in druge in res ni primerjave. S tem da imam logitechove z-5500 na enem pcju ter altec lansing mx 5021 na drugem pcju. Verjetno veš da so oba sistema enih boljši računalniških sistemov. Zanimivo je to, da lahko tudi iz zelo dragih komponent, ki so dobile dobre ocene na testih, če jih povežeš neprave skupaj dobiš na koncu zvok ki nikakor ne sede. Tako da denar ni merilo. Za dober končni izdelek pa velja več dejavnikov ko so same komponente. npr. upliva še velikost prostora, postavitev zvočnikov, nastavitev ojačevalca oz reciverja, kabli, aksustičnost prostora...Jaz ne vem kaj je tu težkega za razumet. Pejdi na kak hi-fi sejem pa poslušaj sisteme pa boš videl o čem ti razlaga trancedeejay.

Pujcek ::

lej trens, nocem nic podjebavat in tut sem ze trikrat povedu da verjamem DA SE slisi razlika med kabli. ampak ne verjamem pa da ves kateri kabel da bolj verno zvocno sliko... tko kot sem ze cist na zacetku napisu, mas dve sliki na katerih je cvetlica, razlika med njima je majhna (ampak vseeno je v barvnem odtenku naprimer rdece barve). kako ves katere barve so "prave". ne ves. pac imas neko sliko v glavi kaksne barve naj bi bila roza in lahko si zadel lahko pa si usekal popolnoma mimo. in ce si za to pripravljen odstet velike dnarje tudi prau. sam ne mi pol neko blazno znanost iz tega delat ker je vse skupaj rezultat kaj se vam v glavi dogaja, z reprodukcijo ki naj bi bila cim bolj primerljiva originalu to nima veze... audiofili pac bolj z ocmi in denarnico poslusate kot z usesi...
:)

Pujcek ::

boris22, se enkrat, kako ves kateri izmed kablov ti da bolj pravilen zvok ce se trance pravi da "V bistvu noben ne ve kaksen je original posnetek". no dej mi povej ker me res zanima!?
:)

boris22 ::

Pri kablih je tako, kar nekaj jih je takšnih, da ne upivajo na zvok. So pa tudi takšni, ki uplivajo na zvok. Kateri je boljši ali slabši je nemogoče odgovoriti, ker lahko isti kabel kateri upliva na zvok, poboljša ali poslabša končni produkt. Najbolje je, da poslušaš sisteme in ugotoviš kateri zvok je tebi najbolj všeč in poskušaš sestaviti sistem kateri na koncu enako zveni. V končni fazi lahko kupiš iste komponente in pri tebi doma bo spet drugi rezultat zaradi različne velikosti in akustičnosti prostora. Zato tudi nekatere trgovine omogočajo preiskušnjo komponent doma pred nakupom. Jaz trenutno sem kar zadovoljen z mojim sistemom. Čeprav mislim v bodoče delati na tem, da izboljšam postavitev zvočnikov ter izboljšat akustičnost prostora. Obiskal bom naslednji hi-fi show, da slišim kaj zmorejo ostali sistemi. Če bo zame razlika v kakovosti zvoka premajhna glede na vloženen denar, ne bom šel v nabavo novega sistema. Nikokor pa ne misli, da če boš dal 2 krat več za komponento bo tudi zvok 2 krat boljši. Toliko z moje strani, glede izkušenj pa vsekakor bo boljše da vprašaš Trancedeejaya. Lahko pa tudi kupiš od njega dvd od letošnjega hi-fi multimedije sejma iz Lj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boris22 ()

jype ::

boris22> Pri kablih je tako kar nekaj jih je takšnih da ne upiva na zvok, so pa tudi takšni ki uplivajo na zvok. Zdej kateri je boljši ali slabši je nemogoče odgovoriti, ker lahko isti kabel kateri upliva na zvok poboljša ali poslabša končni produkt. Najbolje je, da poslušaš sisteme in ugotoviš kateri zvok je tebi najbolj všeč in poskušaš sestaviti sistem kateri na koncu enako zveni.

Ali pa si zgradiš sistem iz kablov, ki ne vplivajo na zvok, potem pa "poboljšanje" prepustiš procesorju v receiverju, ki to počne zastonj v primerjavi s ceno audiofilskih kablov, kot to počne(j/m)o vsi normalni ljudje.

jype ::

boris22> Pri kablih je tako kar nekaj jih je takšnih da ne upiva na zvok,

Očitno nekateri ja, nekateri pa ne (toliko, da bi to lahko kdo slišal).

boris22> So pa tudi takšni, ki uplivajo na zvok.

Če je učinek na zvok blagodejen, so ti kabli, predvidevam, dragi.

Isti učinek na zvok lahko vsak spodoben DSP oponaša za ceno, ki limitira proti nič.

delfinus ::

Jype se vsekakor strinjam v rangu zvocnikov ala Home theatre, satelitki ipd. Sem uporabljal procesorje in razne Dolby in Neo DTS efekte in zvok je bil znatno boljsi kot pa navadna stereo slika na njih. Seveda takrat drugega se nisem poznal. Pri novih samostojecih zvocnikih sedaj Canton Vento, pa je vsakrsnja voznja zvoka skozi procesorje in efekte vse skupaj en ubog zmazek. Zvok je dolgocasen, ne ziv, instrumenti niso pozicionirani v prostoru, zvenijo umetno. Imas obcutek da igra iz samo ene tocke, ni odra ipd. Vsekakor je dober indikator kaj je dober zvok to, ko ti grejo pri poslusanju kocine pokonc. To je to. Sicer pa se za relativno malo denarja, da dobit odlicne kable. Kak poskus, mal second handa in mas odlicne kable za 1/3 cene novih. Vsekakor pa svetujem poslusanje veliko akusticne zive glasbe brez ozvocenja. Tu se nekako dobi obcutek kaj spravi dolocen instrument s sebe. In audiofilija je to, da isces in najdes svoj zvok. koliko v ekstrem tega pa je odvisno od posameznika...

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

jype ::

delfincek> Jype se vsekakor strinjam v rangu zvocnikov ala Home theatre

delfincek> Pri novih samostojecih zvocnikih sedaj Canton Vento, pa je vsakrsnja voznja zvoka skozi procesorje in efekte vse skupaj en ubog zmazek.

Čak mal. Ti bi skoz krš pošiljal signal, potem pa to poslušal na enih najboljših zvočnikov? Bo pa treba malo boljšo opremo nabavit. Meni recimo Sonyjev SACD player od sebe da zvok, s katerim se nobena vinilka ne more primerjat, ker je pri vinilkah pač treba delat DR, da fizično ne vrže ven igle pri kakšnih pink floydih - DSP od SACD playerja pač zna iz skoraj 3MHz samplov sestaviti zvok, ki je top notch - čeprav stane bistveno manj, kot sodoben gramofon.

Jaz seveda nimam dovolj dobrih zvočnikov in akustično ustrezne sobe, da bi razliko lahko slišal - na dobrih slušalkah jo pa lahko. Yamahin receiver, ki ga imam, povsem dobro služi ob mid-range infinity zvočnikih in iz precej žalostnega zvoka, ki ga od sebe da moj media PC (mac mini) s svojim DSPjem naredi bistveno boljši zvok - brez vsakršnih ekstra kablov in za "trajno nizko ceno", z obilo možnosti za nastavljanje parametrov, seveda pa ne omogoča vsega, kar bi si človek zaželel, ker je tudi receiver mid-range. Največ kar lahko skozi minija in m-audio hardver spravim je 96kHz 24 bit stereo, česar pa seveda mid-range Yamaha ne požre drugače kot pri analognem inputu, ki ga mini blazno grdo "zrendra".

delfincek> Zvok je dolgocasen, ne ziv, instrumenti niso pozicionirani v prostoru, zvenijo umetno.

Škoda, da sem zdaj povedal, da imam zanič opremo, če ne bi te lahko povabil na poslušanje "brez DSPja" in "z DSPjem" in bi slišal razliko.

delfincek> Vsekakor pa svetujem poslusanje veliko akusticne zive glasbe brez ozvocenja.

No, mojega basa se "brez ozvočenja" ne sliši prav dosti, in čeprav se akustično kitaro odlično, se električno spet bolj slabo. Kakorkoli obrneš, za zajemat ali predvajat "realen" zvok v prvi vrsti potrebuješ akustično ustrezen prostor. Ko posnetek imaš, potrebuješ primeren izvor zvoka (in vinilke to niso in ne morejo biti - še najboljši mainstream nosilec so 20 bitno posnete DAT kasete). Vinilke na dobrem gramofonu seveda ustvarijo zelo všečen zvok, nikakor pa ni "realen": če postaviš odličen mikrofon pred inštrument, dober zvočnik ki ga šofira dober feršterker iz DAT kasete in isti zvočnik in isti feršterker ki dobi signal iz gramofona, bo zvok iz DAT kasete bistveno bolj podoben originalu kot pri gramofonu.

delfincek> In audiofilija je to, da isces in najdes svoj zvok.

V to seveda ne dvomim - čeprav za to obstaja še ena druga beseda: placebo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

hiendfi ::

jype: Vabljen na hiendfi fest, kjer se bo odvijal tudi blind test kablovja ter drugih reči.

chlan ::

jype - O kakšnem/katerem SACD playerju govoriš? Po mojih izkušnjah k dobremu zvoku veliko bolj doprinese kvalitetna izvedba izhodne stopnje kot pa če je CDP SACD ali pa standard RedBook. Oziroma, če rečem drugače, nisem še slišal cenovno dostopnega SACDja, ki bi igral bolje kot pa malo boljši RedBook CD player... Je pa res, da se nekih ultra dragih SACDjev nisem spravil poslušat...

Kar se tiče gramofonov in koloracije... Po mojem mnenju (in tu bi znali mnogi nasprotovati) je posedovanje gramofona bolj smiselno s stališča glasbe, kot pa zaradi doseganja boljše zvokovne kvalitete... Nekatero (predvsem starejšo) glasbo se da dobiti samo na LPjih, nekatero samo na CDjih, konec koncev pa je razlika tudi med posnetki na LPjih in CDjih. V enem primeru zveni bolje LP, v drugem CD. Bi se upal trditi, da je "zvokovna superiornost" veliko bolj odvisna od samega posnetka, kot pa od samega medija.

Sodobni gramofoni so dosti manj kolorirani, kot pa stari. Dejansko (če smem tako reči) se tip zvoka LPja zelo približuje zvoku CDja - vendar pa brez težav, ki jih prinese digitalni zapis, DACi, itd.

Je pa efekt DSPja dosti bolj svinjski, kot pa kakršnakoli koloracija gramofona :) Pa brez zamere...

PS: Placebo efekt je mišljen malo drugače, kot pa si napisal....

jype ::

MrStein ::

Nekaj ni v redu z linkom. Google ga tudi najde, ampak pri prikazu se skrije stringek "ERR404" in se prikaže normalna gizmodo stran z članki, ampak brez tega o denonovih kablih.

Sem pa našel delujočo stran tule : tule
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

dba ::

Kabli: vsak kabel je v osnovi nek filter, ki s svojo notranjo sestavo (material), debelino, dolžino, in zunanjo sestavo: tanke licne, debele licne, prepletanje, zvijanje, dodatni izolacijski materiali ipd. vplivajo na zvok...

jype ::

dba> Kabli: vsak kabel je v osnovi nek filter, ki s svojo notranjo sestavo (material), debelino, dolžino, in zunanjo sestavo: tanke licne, debele licne, prepletanje, zvijanje, dodatni izolacijski materiali ipd. vplivajo na zvok...

Kadar se zvok prenaša v digitalni obliki, kabel na zvok ne vpliva absolutno nič.

jype ::

dba ::

dba> Kabli: vsak kabel je v osnovi nek filter, ki s svojo notranjo sestavo (material), debelino, dolžino, in zunanjo sestavo: tanke licne, debele licne, prepletanje, zvijanje, dodatni izolacijski materiali ipd. vplivajo na zvok...

Kadar se zvok prenaša v digitalni obliki, kabel na zvok ne vpliva absolutno nič.


Polek tega da tudi pri digitalnem prenosu prihaja do napak, ki jih potem odpravljajo razni algoritmi, tudi v avdio verigi vsaj 1x mora nastopit pretvorba digitalnega v analogni signal! Pa čeprav imaš aktivne zvočnike z digitalnim vhodom in lastnim dac-om, je še vedno na koncu 20cm kabla, ki gre do zvočnika - je pa res, da ima tam kabel res zelo malo vpliva :D

jype ::

To pa vsekakor drži. No, po ethernet kablu se signal ne more prenašati "slabo". Bodisi se, bodisi se ne (območje, ko se slabo, lahko zaznamo zgolj kot počasnejši prenos podatkov).

M-a-c ::

Pozdravljeni, sem nov tule orumu, pa se bom še sam malce vrgel v debato. Ko se pogovarjamo o kablih, bi omenil da sem tudi sam preizkusil nekaj proizvajalcev...
Začel sem z Vivanco (jah če ni denarja ga ni), nadaljeval z Bandridge (precejšna razlika), no ko sem zadnjič kupoval nov sistem zvočnikov, sem si šel pogledat KEF fivetwo serijo(pomanjkanje prostora v dnevni sobi in pa priznam, fan KEFa sem od nekoč ampak včasih ni bilo dovolj € :)tudi moji sto let stari JAMO studio so že doderani) Kakorkoli ko sem prišel v trgovino Digitalija, mi je prijazen prodajalec postavil sistem da sem ga poslušal....zvok se mi je zdel še čistejši, bolj definiran, predvsem pa ni manjkalo pouncha na srednjih tonih (ravno to sem malo pogrešal pri kolegu ki ima isti sistem).Skratka, kasneje sem izvedel v čem je bila težava mojega kolega. Kabli.Zraven sem vzel še set QED kablov in razlika je res očitna. Mislim oz. sam sem opazil, da je dejansko res kar smo se dostikrat pogovarjali. Dober sistem potrebuje dobre kable.

Pyr0Beast ::

Če bi folk vedel kakšen kabel je v zvočnikih in ampu bi ga srat prijelo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

perci ::

Pyr0Beast: Tistga kabla se ne vidi, zato ne vpliva na zvok.

MrStein ::

M-a-c, pri kolegu bi moral zamenjati kabel, ne da bi mu rekel, kaj boš spremenil. Pa še to le kabel za en kanal.
Pa če potem ugotovi razliko, pol je. Če ne, pa za tisti denar pojta na pivo ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

delfinus ::

V dobrih zvocnih je posrkbljeno tudi za dobro notranje ozicenje zato posplosevati ni korektno. Dobri zvocniki pac zahtevajo tudi dobre kable, ce zelis potegnit z njih to za kar so namenjeni. Seveda poleg tudi dobrega ojacevalca, ki je zelo pomemben clen. Sicer pa kaj je dobro je relativno in odvisno od poslusalca. Sam imam v sistemu kable, ki so novi nekje med 250EUR do 300EUR 2x3m, ampak, ce kupis rabljene jih pa dobis tudi za 90EUR do 120EUR. Torej cenovni rang, ki ni nic posebnega za nekatere. Za 90EUR ali pa 300EUR pa se da kupit tudi kak srot, tut to je mogoce. Kar se pa strinjam. Primerjava z navadno bakreno parico preseka 2mm in konkretno Nordosti Super Flatline je zelo velika. Sicer pa se ze ponavljamo, kar se te "fame" tice. Lahko se gre pa brat od zacetka spet.

Nekaj prijetnega branja

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

shinko ::

pozdravljeni,
mene pa zanima kako na jakost/kvaliteto zvoka vpliva debelina kabla. imam pioneerov av reciver in yamahine zvočnike, nižjega ranga (500-600EUR) in trenutno uporabljam kable, ki so bili priloženi zvočnikom, ki pa se mi zdijo precej tanki. Ali bi z debelejšimi kabli kaj pridobil? Kakšen premer kabla priporočate, so kakšne omejitve?

hvala za odgovore,
lp.

vlado1 ::

vzami zvočniški kabel 2x 2,5mm2(prozoren ali črno beli)bo čist ok za tvoj sistem
KOLKO GNARA TOLKO MUZIKE

Trancedeejay ::

Shinko, vabljen si 1.4. na predavanje o HI-FI sceni, surroundu, kablih in podobno. Bo potekala razprava, imeli pa bomo tudi komponente na katerih se bo lahko kakšna stvar pokazala. Predvsem bo slo za osnove - vabljen v Kranj na Tehnološke večere.
Have a nice Day

Matt
www.audio-kontakt.com
Music is the key

shinko ::

trancedeejay, hvala, sem prebral kar nekaj tvojih postov in vidim, da se spoznaš na te stvari. zanima pa me, če mi lahko potrdiš to, da je jakost/kvaliteta zvoka večja pri debelejših kablih, recimo 2,5mm, kot je omenil vlado1, napram tanjšim kablom, recimo 1mm, če predpostavimo, da je kvaliteta obeh kablov enaka in sta sestavljena iz istih materijalov.

kje točno je to predavanje? sem iz drugega konca slo, pa 1.4. je četrtek tako da bo težka, drugače bi se ga z veseljem udeležil. upam da prihodnjič...

lp

rs1975 ::

če kdo potrebuje, imam za prodati Profigold digital coax kabel - 10m, PGD489.

glinik ::

@shinko

Debelina kabla ni pogoj za "boljši" zvok. Če morda iščeš take vrste odgovora...
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

d0rK ::

Živjo fantje, par vprašanj:


Na napravi imam dva RCA vtiča [rdeč, bel], na zvočniku [B&W DM 302] pa vtič za živo žico [razcep na 2 snopa].

1. Je možno povezati dva taka zvočnika s to napravo? Je možno kupiti/narediti kabel kjer je na eno strani RCA, na drugi oskubljena žica?
2. Obstaja kak način, da bi na stran kjer je oskubljena žica nataknil kakšen konektor in bi stvar še vedno pasala na zvočnik?
4. Ve kdo kako preverim katero debelino kabla potrebujem za ta zvočnik?
3. Kje v Ljubljani lahko kupim žico in te konektorje in mi jih po možnosti lahko še zvežejo, če je to potrebno?


Hvala!

zagi123 ::

Za katero napravo pa se gre to? RCA drugače prenaša neojačan signal in boš potreboval ojačevalec če boš želel, da se kaj sliši...

d0rK ::

Naprava s katere prihaja signal je multimedijski predvajalnik Popcorn A-200. Torej iz tega:

 Popcorn

Popcorn



Na to:

 B&W 302

B&W 302



Se da?

d0rK ::

Verjetno bo verjetno še najboljša opcija da storim tole:

Priklopim Popcorna z RCA kablom na NAD reciever [je hi-fi verzija, ne multimedijski], zvočnike pa z žico na NADa. NAD ima možnost preklopa med Tuner, CD, še dvema opcijama in.. Video Sound. Bi moralo delati, verjetno.

mihec87 ::

To ne gre skupaj, iz popcorna pride signal primeren za ojačevalec in ne za direkt na zvočnike..

glinik ::

Si kakšen šaljivec?

Kot je zgoraj napisano, potrebuješ ojačevalec! Priklopi niso kar tako za "hec" takšni kot so ...

Za te zvočnike in to opremo ne potrebuješ kakega posebnega kabla, vsak "drot" bo zadovoljil tvoje potrebe.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

d0rK ::

Zakaj bi bil šaljivec? Nimam pojma ko pride do teh audio zadev. Ne vem kater signal je ojačan in kater ni.

Varianta z recieverjem bi pa morala delovati?

Okapi ::

Priklopim Popcorna z RCA kablom na NAD reciever [je hi-fi verzija, ne multimedijski], zvočnike pa z žico na NADa.
Ja, iz popcorna mora iti zvočni signal (audio out) v ojačevalnik (audio in pri NADu), zvočnike pa priključiš na ojačevalnik.

O.

d0rK ::

Super, hvala. Še najboljša verzija sploh in mi ni jasno zakaj nisem takoj nanjo pomislil.

Tim55 ::

Lep pozdrav!

Kakšne zvočniške kable priporočate za front zvočnike za naslednji sistem:
Reciever: Denon avr-1610, 110W @6ohm
Jamo s718: 6ohmski, 200W, 300W peak

Hvala!
««
18 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010167 (5343) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428531 (13855) CoolBits
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769503 (8483) Trancedeejay
»

[HI-FI primerjalni test] potek, organizacija... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
1218244 (6265) gumby
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514134 (10571) Trancedeejay

Več podobnih tem