Forum » Problemi človeštva » Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?)
Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?)
Lonsarg ::
Noben ne bi umetno dvignil valute. Zdaj jo umetno držijo na tej ravni že vrsto let, če malo pogooglaš boš videl tudi politične pričke med Obamo in Kitajsko, ko on od Kitajske zahteva, da "odmrzne" svojo valuto. Ne vem kako Kitajski uspeva, da svojo valuto ne da na prosti trg, da bi se normaliziralo medvalutna izmenjava, ampak nekako ji uspeva. Ta gospodarski razvoj Kitajske ni niti slučajno zaradi dobre ekonomije. kitajska uspeva, zaradi goljufanja pri ceni valute.
Pa pustmo Kitajsko, najprej naj postane EU ena država dokončno, bomo potem šli dlje. Na tem je treba pospešeno delati, ne tako počasi, kot sedaj.
Pa pustmo Kitajsko, najprej naj postane EU ena država dokončno, bomo potem šli dlje. Na tem je treba pospešeno delati, ne tako počasi, kot sedaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
para! ::
Kako so se pa vzpostavila trenutna razmerja valut? Zakaj je dolar vreden toliko kot je, juan pa toliko manj?
lp
lp
Death before dishonor!
Ramon dekers ::
po logiki bi moral juan biti že več vreden, on pa kar drži svojo ceno, to tudi mene zanima.
Jah trenutni kapitalizem ne regulira vrednosti valut na dejanski vrednosti. Vrednost valut bi se morala izračunati preko vrednosti izdelkov na trgu in razmerja z plačo. Osnovna košarica izdelkov v trgovini je 100EUR, plača pa 500EUR, recimo na Kitajskem je pa košarica 10EUR=xjuanov, plača pa 50EUR=5xjuanov.
Razmerje ni tako drugačno kot pri nas to je stvar debate v kakem razmerju bi se plača in v kakem vrednost izdelkov upoštevala.
Amapk da kitajci zaslužijo 10krat manj v EUR, in hrana stane 10krat manj v EUR, to pomeni da je dejanska vrednost njihovega dela enaka našemu, torej se ustvari vrednost valute tako, da tudi odraža to realnost.
To ne velja samo za juane, tudi EUR-dolar, slovenski EUR-nemški EUR. Seveda najlažje reguliraš to, da imaš samo eno ržavo, vse drugo stvari preveč zaplete in pol maš stanje kakršno je.
Razmerje ni tako drugačno kot pri nas to je stvar debate v kakem razmerju bi se plača in v kakem vrednost izdelkov upoštevala.
Amapk da kitajci zaslužijo 10krat manj v EUR, in hrana stane 10krat manj v EUR, to pomeni da je dejanska vrednost njihovega dela enaka našemu, torej se ustvari vrednost valute tako, da tudi odraža to realnost.
To ne velja samo za juane, tudi EUR-dolar, slovenski EUR-nemški EUR. Seveda najlažje reguliraš to, da imaš samo eno ržavo, vse drugo stvari preveč zaplete in pol maš stanje kakršno je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Verjetno Kitajska načrtno vpliva na vrednost juana, ker se mi zdi, da le-ta določa konkurenčnost kitajskega izvoza. Naj kdo, ki se bolj spozna, razloži natančneje in pravilno.
Če pa hočeš, da je EU ena država je, vsaj po mojem, predpogoj, da se med seboj vsi razumemo. Že zdaj, ko pride nekdo v Slovenijo za dalj časa, veliko ljudi pričakuje, da se bo ta naučil slovensko, čeprav za to ne obstaja niti en sam droben razlog.
Miselnih preprek, ki onemogočajo EU kot eno državo v smislu USA, pa je po mojem ogromno.
Če pa hočeš, da je EU ena država je, vsaj po mojem, predpogoj, da se med seboj vsi razumemo. Že zdaj, ko pride nekdo v Slovenijo za dalj časa, veliko ljudi pričakuje, da se bo ta naučil slovensko, čeprav za to ne obstaja niti en sam droben razlog.
Miselnih preprek, ki onemogočajo EU kot eno državo v smislu USA, pa je po mojem ogromno.
Death before dishonor!
CaqKa ::
Kako pa naj potem kupim recimo kruh? A vi mislite, da se meni v življenju ljubi pogajati s pekom ali mi bo dal kruh ali ne? Ali pa, da se mi ljubi razmišljati o tem, kaj bi želel imeti pek, da bi mi dal kruh in potem to dejansko izdelati?
ko nebo denarja in bo človeštvo prišlo do te miselnosti, potem ti nebo potrebno iti v trgovino. rekel boš lačen sem, dobil boš vprašanje kaj bi pa jedel in se ti bo tisto znašlo na mizi.
najprej je treba razumet, da potreba človeka ni da gre v trgovino, ampak je njegova potreba, da je prehranjen da lahko živi.
verjetno se najde kdo ki bi želel barantat, ampak za take lahko imaš monopoly denar.
kar se dela tiče, spet ni finta v denarju ampak je finta v porabljenem času. zakaj pokličemo vodoinštalaterja/serviserja? ja zato, ker če bi se s svojim znanjem spravli k stvari, bi za popravilo oziroma opravilo naloge porabi x krat več časa.
in to kaj nam je enako iz česar si delamo boljše pogoje so surovine, ki nam jih narava ponuja in med te surovine spada tudi končna življenjska starost človeka. moji dve uri vloženi v delo, v katerem imam največ izkušenj, sta enaki kot od nekoga drugega dve uri.
iz mojega stališča fizično delo ni nič manj vredno kot intelektualno. obakrat gre za opravljeno delo x časa človeškega življenja.
CaqKa ::
naštej te prepreke!
vsakič ko našteješ eno od teh preprek, se ustavi in razmisli kako bi takšno prepreko ustvaril. možgane imamo zato da nam dajo odgovore, ne pa zato da bi rekli da pa nekaj negre...
z znanjem NLP ki ga ima človeštvo, se mu ni treba sekirat za miselne prepreke. najprej si morajo ljudje priznat da je tisto kar potrebujejo v osnovi, hrana in streha in da če to imajo, da ni potrebe po denarju.
Okapi ::
iz mojega stališča fizično delo ni nič manj vredno kot intelektualno. obakrat gre za opravljeno delo x časa človeškega življenja.Tvoje stališče je napačno. Prvič zaradi tega, ker ne upoštevaš vseh stroškov dela, ki niso samo tista urica, ko ti nekdo nekaj popravlja, ampak tudi ustrezen delež njegovega šolanja. In drugič, ker ne upoštevaš konkurence na trgu dela. Ti sicer lahko poskušaš zamenjati eno uro kopanja jarka za eno uro presajanja ledvic, ali za eno uro pilotiranja letala, ampak lahko se še tako trudiš, pa ti ne bo uspelo.
O.
k je enga prej zanimal, kako Kitajska nižje drži vrednost:
Vir
How does China keep the yuan so low?
By selling huge amounts of its currency at an extremely low price. Since 2002, China has reportedly sold $2.18 trillion worth of the yuan to keep it from gaining in value. In addition, China keeps its currency pegged to the U.S. dollar, so whatever happens to the American currency -- such as fluctuations due to changing interest rates -- happens to the yuan, too. This means that Chinese goods effectively stay the same price overseas, no matter how strong or weak the dollar is.
Vir
...ko nebo denarja in bo človeštvo prišlo do te miselnosti, potem ti nebo potrebno iti v trgovino. rekel boš lačen sem, dobil boš vprašanje kaj bi pa jedel in se ti bo tisto znašlo na mizi.
Seveda, sploh z omejeno količino surovin, ki so na voljo in omejeno količino truda, ki jo je človek pripravljen vložiti za druge, lahko to kar si opisal mogoče pričakuješ v kakšnem paralelnem vesolju. Na tem svetu pa bo človek zadovoljen, ko bo poskrbel zase in nič več.
Tvoj scenarij je sicer mogoč z nekimi ultra tehnološkimi rešitvami, medtem ko zgolj s solidarnostjo in sodelovanjem tega ne boš dosegel nikoli. Če bi bilo pri ljudeh vse tako fino in lepo, da bi rekel "uh, lačen sem" in bi ti sosed prinesel hrano na krožniku, bi tako živeli že od nekdaj. Veš, ker se to ne dogaja, imamo denar, da lahko hrano kupiš, če je nočeš pridelovat, saj ti je v nasprotnem primeru nihče ne bo dal.
Upam seveda, res srčno upam zate, da se zavedaš, da če bo tisto znašlo na mizi, to pomeni, da nekdo mora ti pripraviti?
[...]najprej je treba razumet, da potreba človeka ni da gre v trgovino, ampak je njegova potreba, da je prehranjen da lahko živi.
Probaj razumet, da s tem, ko gremo v trgovino ne zadovoljujemo potrebe po odhodu v trgovino, ampak potrebo po dobrinah, ki jih tam imajo. Ko torej poješ kruh, ki si ga kupil v trgovini, si torej zadovoljil svojo potrebo po prehranjevanju, potrebe po odhodu v trgovino same po sebi pa nimaš.
Poleg tega, naše potrebe še zdaleč niso omejene zgolj na preživetje.
[...]kar se dela tiče, spet ni finta v denarju ampak je finta v porabljenem času. zakaj pokličemo vodoinštalaterja/serviserja? ja zato, ker če bi se s svojim znanjem spravli k stvari, bi za popravilo oziroma opravilo naloge porabi x krat več časa.
Tukaj si seveda napačno predpostavil, da če se nekdo dovolj časa trudi, mu bo uspelo kar želi, kar ni res saj marsikomu kljub trudu ne uspe. Zato se vrednoti rezultat dela in ne čas, ki si ga porabil. Lahko ti nek izdelek sestavljaš 24 ur in ga sestaviš, ampak tisti, ki ga je sestavil v 2eh urah je boljši, sposobnejši in njegova ura je vredna 12x več kot tvoja :>
[...]naštej te prepreke! vsakič ko našteješ eno od teh preprek, se ustavi in razmisli kako bi takšno prepreko ustvaril. možgane imamo zato da nam dajo odgovore, ne pa zato da bi rekli da pa nekaj negre...
Omenil sem jezikovno prepreko, kot eno, ki se mi zdi na poti EU kot enotne države, dovolj pomembna. Ne vem pa kako ne vidiš sam, da se še vedno kuhajo zamere zaradi raznih vojn (še pri nas boš slišal retardirance zaničevat Italijane, ker bi Trst moral bit naš).
Sicer pa prekreke so tu, jaz jih ne ustvarjam, lahko pa odpreš temo o tem zakaj EU ni organizirana kot USA, pa sem siguren, da boš dobil dovolj jasnih odgovorov, da ti bo jasno, da se preprek nisem izmislil jaz.
EDIT: torej, kot sem predvideval, Kitajska načrtno kontrolira vrednost juana, saj je od tega odvisna njihova ekonomija.
lp
Death before dishonor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: para! ()
donfilipo ::
Vsake toliko intervencija transkomunista:)
Denar je sredstvo za plačilo dobrin in storitev.
Dobrin in storitev ni neomejeno, pogoj je pomanjkanje, ki je temelj vede ekonomije.
Pomanjkanje rešimo z delom. V grobem. Pridelava, prodaja dobrin zahteva od ljudi delo. Storitve same, so tudi delo.
Težave in neskladja v današnjih ekonomijah? Obilo jih je, a naj navedem 'najglasnejše':)
Denar se lahko tiska tako rekoč 'fiat' iz nič in z določenimi triki, je pravzaprav edina res carska reč na svetu kovnica denarja Ker danes niti kovati ni treba več. Denarne transakcije, mislim da danes potekajo, kar v veliki večini (80-90%) z elektronskim denarjem, ki nima več niti simboličnega zastopnika papirja. Ustvarimo ga s tipkanjem ničel v pravi računalnik
Ampak tiskanje v nedogled iz znanih razlogov ne gre, pa imamo:
....brezposelnost
....revščino
....bolezen in lakoto...itd na eni strani
IN
....prezaposlenost in stres
....ogromna bogastva
....presitost in 'nezadostnost bogastva'....na drugi strani
Alternativa, ki jo nudi zeitgeist movement je zelo revolucionarna! Ukinitev denarja in vzspostava tako imenovane 'resource based economy'. Ukinitev držav, poenotenje sveta, ukinitev vojska! Tu ne gre več za balinanja v okviru socializmov, ali kapitalizmov. Zadeva je TAKO RESNO revolucionarna, da če bo dobivala, kot sem nekje zasledil potencialno rast članov na svetu, recimo še par let, bo tudi naletela na prve resne odzive od kapitala.
In kaj je tu najprej kar moti? Denar. Denar je stimulans.
V današnji družbi se zdi, da je denar edini pravi stimulans na sploh. Šele ko ga je dovolj ali preveč, se zna pokazati, da sploh ni tako. In zdaj se vprašamo. Ali je protivrednosti denarja se pravi dobrin na zemlji, lahko dovolj, ali celo rahlo preveč za vse? Če je odgovor DA, potem se lahko začnemo praskati po glavi in resno razmišljati tudi o zeitgeistu. Če je odgovor ne, potem se bojim, je zeitgeist samo ena simpatična utopija, ki pa bi bila v tem primeru brez temeljev. Pri tem, pa je seveda treba tudi gledati časovno dimenzijo. Zeitgeist rabi 10-20 let, da prodre do večine ljudi. Kakšno bo stanje 'resourcov' na zemlji takrat, in kaj vse bo tehnika omogočala. In seveda koliko 'lartpurlartističnega' prekladanja številk in papirjev, ki ne ustvarjajo dobrin niti so direktne storitve, bi lahko ukinili!
Denar je sredstvo za plačilo dobrin in storitev.
Dobrin in storitev ni neomejeno, pogoj je pomanjkanje, ki je temelj vede ekonomije.
Pomanjkanje rešimo z delom. V grobem. Pridelava, prodaja dobrin zahteva od ljudi delo. Storitve same, so tudi delo.
Težave in neskladja v današnjih ekonomijah? Obilo jih je, a naj navedem 'najglasnejše':)
Denar se lahko tiska tako rekoč 'fiat' iz nič in z določenimi triki, je pravzaprav edina res carska reč na svetu kovnica denarja Ker danes niti kovati ni treba več. Denarne transakcije, mislim da danes potekajo, kar v veliki večini (80-90%) z elektronskim denarjem, ki nima več niti simboličnega zastopnika papirja. Ustvarimo ga s tipkanjem ničel v pravi računalnik
Ampak tiskanje v nedogled iz znanih razlogov ne gre, pa imamo:
....brezposelnost
....revščino
....bolezen in lakoto...itd na eni strani
IN
....prezaposlenost in stres
....ogromna bogastva
....presitost in 'nezadostnost bogastva'....na drugi strani
Alternativa, ki jo nudi zeitgeist movement je zelo revolucionarna! Ukinitev denarja in vzspostava tako imenovane 'resource based economy'. Ukinitev držav, poenotenje sveta, ukinitev vojska! Tu ne gre več za balinanja v okviru socializmov, ali kapitalizmov. Zadeva je TAKO RESNO revolucionarna, da če bo dobivala, kot sem nekje zasledil potencialno rast članov na svetu, recimo še par let, bo tudi naletela na prve resne odzive od kapitala.
In kaj je tu najprej kar moti? Denar. Denar je stimulans.
V današnji družbi se zdi, da je denar edini pravi stimulans na sploh. Šele ko ga je dovolj ali preveč, se zna pokazati, da sploh ni tako. In zdaj se vprašamo. Ali je protivrednosti denarja se pravi dobrin na zemlji, lahko dovolj, ali celo rahlo preveč za vse? Če je odgovor DA, potem se lahko začnemo praskati po glavi in resno razmišljati tudi o zeitgeistu. Če je odgovor ne, potem se bojim, je zeitgeist samo ena simpatična utopija, ki pa bi bila v tem primeru brez temeljev. Pri tem, pa je seveda treba tudi gledati časovno dimenzijo. Zeitgeist rabi 10-20 let, da prodre do večine ljudi. Kakšno bo stanje 'resourcov' na zemlji takrat, in kaj vse bo tehnika omogočala. In seveda koliko 'lartpurlartističnega' prekladanja številk in papirjev, ki ne ustvarjajo dobrin niti so direktne storitve, bi lahko ukinili!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Ali je protivrednosti denarja se pravi dobrin na zemlji, lahko dovolj, ali celo rahlo preveč za vse?Mah, ta Zeitgeist, ali projekt Venus, je samo malo prebarvan komunizem in čisto nič drugega. Dobrin je že dovolj, ampak niso enakomerno porazdeljene, in brez nasilne revolucije tudi verjetno nikoli ne bodo. Kako je z revolucijami, ki enim jemljejo in drugim dajejo, pa menda vemo, ne?
O.
Jemati na silo, ni teorije, da bi se izšlo. Toliko vedo tudi 'avtorji' Zeitgeist movementa.
Pa vseeno bo do tega prihajalo...pa ne v okviru gibanja.
To kar imajo v mislih, prepričati ljudi v nekakšno bratsko enakost v obilju na celem svetu, pa ostane za nas firbce iz sociologije in psihologije prav zanimivo vprašanje.
V bistvu se z manjšimi, ali večjimi korekcijami s tem problemom ubadajo od krščanstva do islama, socialne države in konec koncev tudi welfare stati.
Ampak ali je svet resnično dozorel za nek Zeigeist transhumanizem, pa ne ve nihče:)
Pa vseeno bo do tega prihajalo...pa ne v okviru gibanja.
To kar imajo v mislih, prepričati ljudi v nekakšno bratsko enakost v obilju na celem svetu, pa ostane za nas firbce iz sociologije in psihologije prav zanimivo vprašanje.
V bistvu se z manjšimi, ali večjimi korekcijami s tem problemom ubadajo od krščanstva do islama, socialne države in konec koncev tudi welfare stati.
Ampak ali je svet resnično dozorel za nek Zeigeist transhumanizem, pa ne ve nihče:)
V bistvu se z manjšimi, ali večjimi korekcijami s tem problemom ubadajo od krščanstva do islama, socialne države in konec koncev tudi welfare stati.Kar je v bistvu vse skupaj samo prevara revnih, da se ne uprejo. Tisti, ki imajo več, tako ali drugače podpirajo te reči, da se sužnji/tlačani/delavci ne uprejo, ampak samo toliko, kot je nujno potrebno, da se ne uprejo, in nič več. Prostovoljno nihče ne da več, kot je nujno potrebno - ne kapitalisti, ne delavci.
O.
Vajenc ::
Mah, ta Zeitgeist, ali projekt Venus, je samo malo prebarvan komunizem in čisto nič drugega.To pa ne bo držalo. V komunizmu proletariat zatre buržuje. Po teoriji naj bi imeli v komunizmu vsi enako. V komunizmu se zagovarja krvavo revolucijo in močno represijo v obliki vojske, policije in fanatičnih politikov. Cilji Venus projekta so povsem drugačni, bolj utopični in nedosegljivi. Ljudje po njihovem ne bodo nasilni, ker ne bodo imeli razloga za to. Tudi ne bodo sebični in požrešni, zato oz. ker bodo lahko imeli vsega kolikor bodo hoteli. Policija in vojska tudi ne bo potrebna, tiste nujne ekscese bodo pa roboti krpali. Denarja ne bo, ker nam bodo dobrine proizvajali roboti in prostovoljni zanesenjaki ... v glavnem trenutno težko predstavljivo.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
V bistvu se z manjšimi, ali večjimi korekcijami s tem problemom ubadajo od krščanstva do islama, socialne države in konec koncev tudi welfare stati.Kar je v bistvu vse skupaj samo prevara revnih, da se ne uprejo. Tisti, ki imajo več, tako ali drugače podpirajo te reči, da se sužnji/tlačani/delavci ne uprejo, ampak samo toliko, kot je nujno potrebno, da se ne uprejo, in nič več. Prostovoljno nihče ne da več, kot je nujno potrebno - ne kapitalisti, ne delavci.
O.
Tole bo kar držalo. Kar na eni strani pomeni, da je vendar več efektivne in nepogrešljive kombinacije computinga in fizikalnega dela tudi v opravljanju 'enostavnih' del, kot si sistem brez določene prevare lahko izbaranta lepo na trgu dela. Vedno se za hudiča nekako dogodi, da imamo na koncu cel kup učenih paperpusherjev, ki živijo bolje od mojstrov in njih vajencev:) Normalno bi trg dela razporedil tako, da bi ta bila nekako nagrajena po pomanjkanju. So seveda tudi neprestana pomanjkanja določene inteligence.
In seveda, da če 'proletariat' 'inteligesio' skuša zatreti, dobimo na drugi strani tudi hudo negativne učinke. Družboslovci so se prisiljeni upogibati tako v komunizmu, kot kapitalizmu in podobno, pa manj očitno velja, za naravoslovce. Toliko, kolikor bolje jim je omogočeno delo v kateri od izbir, toliko bolje tudi kaže razvoju dežele. Posplošeno. Tu pa je seveda še cel kup drugih 'ideoloških' faktorjev. In zato bi rad opozoril, da je 'magic' kapitalizma že davno pošel, ne samo pri nas starejših, ampak kot opažam tudi pri večini mladih. Kajti ravno ta magic ideologije in optimizma, je dal obdobja ko so cele množice dobesedno garale, za hrano in barako. Recimo za maršala:) Da je na drugi strani kapitalist ponujal Marshallow načrt, ki je obnovo izvršil hitreje in efikasnejše, pa je pomenilo spet sprijaznenje s kapitalizmom:) Kar smo doživeli tako ali tako. Kapitalizem sam, pa ravno tako se zdi dobiva neko poživljajočo inekcijo, ko je izzvan. Naj bo to komunizem ali fašizem
In nazadnje. Kot si ugotovil paralelno s tako imenovano risk society, kjer se trenja v družbi nekako iz razrednih nasprotij preusmerjajo na kalkulacijo rizikov sedanjosti in bodočnosti, vendarle še vedno poteka tudi stara razredna borba. Sindikati, stavke in nezadovoljstva delavcev. Kar nas vse skupaj zanima je, ali je liberalni demokratični kapitalizem toliko prožen, da dovolj hitro popusti, preden do puča in revolta pride. Ali pristiske samo stopnjuje, dokler podobno, kot pri posameznikih, celi družbi poči film in se zgodi revolucija, ki često niti ne prinese neke res odrešilne spremembe, ker vsaj do sedaj, kot bi rekel Žižek, nikoli niti ni bila dovolj premišljena. Saj niti premišljenost ni neka lastnost situacije, ko poči film. Mar ne?
ali je liberalni demokratični kapitalizem toliko prožen, da dovolj hitro popusti, preden do puča in revolta pride.Izkušnje doslej kažejo, da je. Delavske revolucije se pravilom dogajajo v državah, ki niso niti posebej liberalne niti dovolj demokratične. So pa zato liberalne in demokratične države dojemljive za vojaške puče. Ker popuščajo delavcem, sindikatom (ali komurkoli pač) do te mere, da generalom poči film
O.
kaktusss ::
Mah, ta Zeitgeist, ali projekt Venus, je samo malo prebarvan komunizem in čisto nič drugega.To pa ne bo držalo. V komunizmu proletariat zatre buržuje. Po teoriji naj bi imeli v komunizmu vsi enako. V komunizmu se zagovarja krvavo revolucijo in močno represijo v obliki vojske, policije in fanatičnih politikov. Cilji Venus projekta so povsem drugačni, bolj utopični in nedosegljivi. Ljudje po njihovem ne bodo nasilni, ker ne bodo imeli razloga za to. Tudi ne bodo sebični in požrešni, zato oz. ker bodo lahko imeli vsega kolikor bodo hoteli. Policija in vojska tudi ne bo potrebna, tiste nujne ekscese bodo pa roboti krpali. Denarja ne bo, ker nam bodo dobrine proizvajali roboti in prostovoljni zanesenjaki ... v glavnem trenutno težko predstavljivo.
Pojma nimaš.
Komunizem je po Marxu končno stanje človeške družbo, stanje, v katero naj bi kapitalizem NEIZOGIBNO vodil. Jah, tip je imel smisel za humor in je hotel iz zgodovine napraviti znanost :)
Komunizem, to končno stanje, je brezrazredna družba, kjer lastnina ne bo obstajala, kakor tudi NE BO OBSTAJALA DRŽAVA. Represija in diktatura nimata veze s teoretičnim komunizmom, vendar sta odraz sfaliranosti teorije. Komunizem je že v teoriji popolna neumnost, polna zmot in nesmislov, zato njegovo uvajanje v praksi vedno prinese le teror, zatiranje, revščino in trpljenje.
Marx sicer v teorijo vnaša socializem, vmesno stanje med kapitalizmom in komunizmom, saj takojšen prehod iz kapitalistične v komunistično družbo ni mogoč. Proletariat naj bi (tudi) z nasilno revolucijo buržoaziji odvzel oblast in za obdobje tranzicije uvedel državo, ki bo skrbela za prehod v komunizem in razdelitev dobrin in njihovo proizvodnjo.
Ugotovimo torej, da komunizem nikoli ni obstajal. In VP ni prav nič drugačen, ista ideja zavita v nov celofan, kakor tudi Marx ni odkril tople vode. Že Platon je razpravljal o idealni družbi, ki ima mnoge vzporednice s komunizmom, v 16. stoletju si je Thomas Moore zamislil utopijo itd.
Ideje o idealni, t.j. utopični družbi spremljajo človeštvo skozi vso njegovo zgodovino. Žal se marsikdo še ni naučil, da ideali obstajajo samo na papirju.
Preprosto povedano, vsak človek ima svoje ideale, zakaj bi se jaz podrejal tvojim pravilom, če se z njimi ne strinjam? Komunizem je ljudem odvzel svobodo in od vsakega posameznika zahteval, da se podredi njegovim pravilom. Jaz se s tvojimi ideali ne strinjam, tvoji ideali kršijo moje individualne interese. Zato so utopije nemogoče, ker bodo prinesle le upor in teror.
Družba ne obstaja, obstajamo samo posamezniki. Družba je pojem, ki označuje več povezanih posameznikov. Če hočeš spremeniti družbo, moraš spremeniti njene gradnike, ljudi, t.j. posameznike, individume. Družba je kot embalaža, v katero so spravljeni posamezniki. Noben poseznik nima ne moči, kaj šele PRAVICE škatle oz. družbe preoblikovati po svojem okusu, ker s tem kršiš MOJE PRAVICE in me siliš v delovanje po tvojem okusu.
Torej, pozabite na idealno družbo, pozabite na Marxa, ker je komunizem popolna zabloga, VP pa prav tako.
...
In kaj je tu najprej kar moti? Denar. Denar je stimulans...
Fakt 1: denar je sredstvo menjave, nič drugega. Papirni denar omogoča izmenjavo produkte mojega dela za produkte tvojega dela, denar bi lahko imel tudi notranjo vrednost, za potrebe menjave to nima pomena, stvar denarja z ali brez notranje vrednosti je stvar makroekonomske razprave.
Fakt 2: denar je predpogoj za učinkovito trgovanje. Barter tega ne omogoča.
Fakt 3: Trgovane je pogoj za specializacijo dela in izdelavo kompleksnih proizvodov.
Fakt 4: Specializacija dela omogoči prehod družbe in samooskrbne v naprednejšo družbo, sploh ne nujno kapitalistično.
Torej je denar nujno potreben za kakršnokoli napredno družbo, o kakršni sanjajo pri VP. Ne vem, kako si predstavljajo alokacijo dobrin brez denarja. Bo kakor v komunizmu o njej odločala država? Ampak v komunizmu je denar obstajal, torej bi VP uvedel 100% davke. Za posledice 100% davkov pa v google vtipkaj Lafferjeva krivulja.
Sklep: upam da imaš hudo dobre argumente, sicer je VP totalna neumnost že samo s tega vidika.
nevone ::
Komunizem je ideja, kako bi manj sposobni prisilili bolj sposobne, da bi delali zanje. Ne more laufat, se vam ne zdi? Razen pod prisilo.
o+ nevone
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Jah, tip je imel smisel za humor in je hotel iz zgodovine napraviti znanost :)FYI zgodovina JE znanost ;)
Komunizem, to končno stanje, je brezrazredna družba, kjer lastnina ne bo obstajala, kakor tudi NE BO OBSTAJALA DRŽAVA.Država lahko obstaja tudi po Marxu, le vodil naj bi jo delavski razred in ne stalno isti birokrati pod taktirko diktatorja, kot je povdarjal Trocki.
Represija in diktatura nimata veze s teoretičnim komunizmom, vendar sta odraz sfaliranosti teorije.Z represijo se vzgaja in širi komunizem. Diktatura pa se lahko uveljavi samo v trenutkih največje represije.
Komunizem je že v teoriji popolna neumnost, polna zmot in nesmislov, zato njegovo uvajanje v praksi vedno prinese le teror, zatiranje, revščino in trpljenje.Komunizem se v praksi resnično ni izkazal. V teoriji in praksi pa je komunizem približno tako nesmiseln kot Friedmanov prosti trg.
Marx sicer v teorijo vnaša socializem, vmesno stanje med kapitalizmom in komunizmom, saj takojšen prehod iz kapitalistične v komunistično družbo ni mogoč. Proletariat naj bi (tudi) z nasilno revolucijo buržoaziji odvzel oblast in za obdobje tranzicije uvedel državo, ki bo skrbela za prehod v komunizem in razdelitev dobrin in njihovo proizvodnjo.Komunistična teorija se je razvijala in spreminjala in komunizem je bil vpeljan v praksi in se izkazal za neuspešnega.
Ugotovimo torej, da komunizem nikoli ni obstajal.
In VP ni prav nič drugačen, ista ideja zavita v nov celofan, kakor tudi Marx ni odkril tople vode. Že Platon je razpravljal o idealni družbi, ki ima mnoge vzporednice s komunizmom, v 16. stoletju si je Thomas Moore zamislil utopijo itd. Ideje o idealni, t.j. utopični družbi spremljajo človeštvo skozi vso njegovo zgodovino. Žal se marsikdo še ni naučil, da ideali obstajajo samo na papirju.Seveda je VP drugačen. Idealna oz. prilagojena družba je, kot si tudi sam napeljeval, bistvo vsakega sistema, tudi VP. Namen utopičnih idej ni jutrišnja uveljavitev in so velikokrat dobrodošle pri dolgoročnem planiranju razvoja družbe.
Preprosto povedano, vsak človek ima svoje ideale, zakaj bi se jaz podrejal tvojim pravilom, če se z njimi ne strinjam? Komunizem je ljudem odvzel svobodo in od vsakega posameznika zahteval, da se podredi njegovim pravilom. Jaz se s tvojimi ideali ne strinjam, tvoji ideali kršijo moje individualne interese. Zato so utopije nemogoče, ker bodo prinesle le upor in teror.Svobodo, ki jo uživamo je bolj navidezna tudi sedaj. Upor in teror pa je del človeške evolucije in kot tak prisoten v vsakem sistemu.
Družba ne obstaja, obstajamo samo posamezniki. Družba je pojem, ki označuje več povezanih posameznikov. Če hočeš spremeniti družbo, moraš spremeniti njene gradnike, ljudi, t.j. posameznike, individume. Družba je kot embalaža, v katero so spravljeni posamezniki.Družba seveda obstaja, kar si dobro plastificiru z embalažo.
Noben poseznik nima ne moči, kaj šele PRAVICE škatle oz. družbe preoblikovati po svojem okusu, ker s tem kršiš MOJE PRAVICE in me siliš v delovanje po tvojem okusu.Ti si nič v primerjavi z družbo in družba te preoblikuje tudi v to, da se ne želiš priključiti toku, ki ga družba ustvarja.
Torej, pozabite na idealno družbo, pozabite na Marxa, ker je komunizem popolna zablogaIt’s hard to forget someone who gave you so much to remember ;)
Torej je denar nujno potreben za kakršnokoli napredno družbo, o kakršni sanjajo pri VP. Ne vem, kako si predstavljajo alokacijo dobrin brez denarja. Bo kakor v komunizmu o njej odločala država?Ekonomijo mislijo ukinit kot znanost, zato bo alokacija in denar samo še v zgodovinskih knjigah. Računajo na preobrazbo družbe, kjer bodo ljudje počeli z veseljem le koristne stvari in kjer bodo zaradi hi-tech avtomatizacije lahko zahtevali veliko dobrin za malo vložka. Zaenkrat je to utopija, seveda.
Woody Allen
Woody Allen
Komunizem je ideja, kako bi manj sposobni prisilili bolj sposobne, da bi delali zanje. Ne more laufat, se vam ne zdi? Razen pod prisilo.
o+ nevone
To je po neki zabavni, a poučni raziskavi nekih psihologov FAKT v USA. Ampak ne vem, če bom našel. Pa so daleč od komunizma:)
sprasujem ::
Zgodovina in ekonomija sta toliko znanosti kot so tisti ki jo pišejo in kreirajo. Nič znanstvenega torej. Samo zavojevalci (boljši izraz kot zmagovalci) .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sprasujem ()
Ekonomijo mislijo ukinit kot znanost, zato bo alokacija in denar samo še v zgodovinskih knjigah.No, tole pa lahko spiše samo popoln ekonomski analfabet. Najbolje, da ukinijo še fizikalne zakone pa bomo lahko banane in računalnike ustvarjali iz ničesar. Tebi se sanja ne o temeljih ekonomske vede, se motim?
Zgodovina je znanost? Da ne bom počil od smeha.
Na ostale enovrstičnice pa sploh ne mislim odgovarjat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kaktusss ()
sprasujem ::
Kakšni temelji ekonomske vede? Nekomu iz FED- a se neki sprdne pa je cel svet v zajebu.
Fakt 1: denar je sredstvo menjave, nič drugega. Papirni denar omogoča izmenjavo produkte mojega dela za produkte tvojega dela, denar bi lahko imel tudi notranjo vrednost, za potrebe menjave to nima pomena, stvar denarja z ali brez notranje vrednosti je stvar makroekonomske razprave.
Fakt 2: denar je predpogoj za učinkovito trgovanje. Barter tega ne omogoča.
Fakt 3: Trgovane je pogoj za specializacijo dela in izdelavo kompleksnih proizvodov.
Fakt 4: Specializacija dela omogoči prehod družbe in samooskrbne v naprednejšo družbo, sploh ne nujno kapitalistično.
Torej je denar nujno potreben za kakršnokoli napredno družbo, o kakršni sanjajo pri VP. Ne vem, kako si predstavljajo alokacijo dobrin brez denarja. Bo kakor v komunizmu o njej odločala država? Ampak v komunizmu je denar obstajal, torej bi VP uvedel 100% davke. Za posledice 100% davkov pa v google vtipkaj Lafferjeva krivulja.
Sklep: upam da imaš hudo dobre argumente, sicer je VP totalna neumnost že samo s tega vidika.
1.Ne bo držalo. Če mi poveš kje si doma, ti s par prijatelji, lahko dokažemo celo tragedijo okoli denarja Brez heca je denar v določenih situacijah, dosti več od zgolj sredstva za menjavo. To kar si napisal, je res, a je denar, kot sredstvo menjave postal tudi več in bolj je družba materialistična, več por in niš filozofije življenja zaseda.
2.3.4. alokacija dobrin in storitev, naj bi po takih utopičnih načrtih potekala preko baz podatkov o resourcih, potrebah in željah. Z vsemi software in high tech cukrčki, kar jim premoremo + intenzivnim izdelovanjem novih ravno za kreativno delo take 'resourced based economy'. Pomeni o alokaciji dobrin, bodo odločali uporabniki in high sofisticated AI. Ponavljam, tu ne gre za komunizem Marxove doktrine. Tudi za preobleko ne, ker ne gre za razredno in nasilno pot, ampak tehnološko in prevzgojno. Naj tudi poudarim, da komunizma nikoli ni bilo, bil je socializem, in seveda, da tudi sam krepko dvomim, s svojo skeptično stranjo v take utopije. Po drugi strani pa so mi delno v upanje in tolažbo. Kot transhumnaizem in extropija na splošno. Pa vseeno, da ne boš mislil, da smo čisto čez luno. Lahko te spoznam s par transkomunisti in ti bodo detajlno razložili kako gre luigijeva krivulja, po kateri boš v roku 14 dni brez denarja
Ne ne se bat...če nisi iz moje vasi ni panike...ampak take utopije, domnevajo high-tech society (čez recimo 20-40 let) računalnike, ki bodo že dejansko brali misli, to strpali v pralni stroj in naredili plan. Če recimo iz nekega neznanega vzroka virtualna realnost velikih resolucij in neskončnih obsegov, ne bi bila še dostopna. Pri utopiji pa moraš malce drugače gledati!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
No, tole pa lahko spiše samo popoln ekonomski analfabet. Najbolje, da ukinijo še fizikalne zakone pa bomo lahko banane in računalnike ustvarjali iz ničesar. Tebi se sanja ne o temeljih ekonomske vede, se motim?Povej, kaj od ekonomije potrebujejo roboti pri avtomatiziranem procesu v nedenarnem sistemu?
Zgodovina je znanost? Da ne bom počil od smeha.Samo, da se ne boš razmazal po mojem ekranu ...
Na ostale enovrstičnice pa sploh ne mislim odgovarjat.Nič hudega, verjetno ne bi napisal nič bistveno drugačnega, od tega kar si že spesnil.
Woody Allen
Woody Allen
@kaktuss
Če pa skrenemo malce off, je pa TRAGEDIJA, da ti kažeš krivulje tu nam, 'oficielna' slovenska politika, je pa obdavčenje 55% in centimi gor! Jaz se eventualno javim da pljunem kakšnega politika, ampak prida haska ne bo. In ker omenjena krivulja ni utopija, je sramota, da jo ne poznajo vodilni slovenski uradni in mastno plačani ekonomisti. Ne pa peščica zdolgočasenih nadebudnežev in traskomunistični desperadosi, ki namesto deci šnopsa, ruknemo kako stran do dve utopij in tolažb:) IN včasih tudi kak čist nov info, ali celo pogled na svet!!! Torej. Predlagaj pametno akcijo. Ker vidim, da si ekonomist, najprej povej, kakšne okoliščine krivuljo lahko vržejo, ali izobličijo. Zagotovo ni isto, če obdavčiš producente, kot če končne potrošnike???
Če pa skrenemo malce off, je pa TRAGEDIJA, da ti kažeš krivulje tu nam, 'oficielna' slovenska politika, je pa obdavčenje 55% in centimi gor! Jaz se eventualno javim da pljunem kakšnega politika, ampak prida haska ne bo. In ker omenjena krivulja ni utopija, je sramota, da jo ne poznajo vodilni slovenski uradni in mastno plačani ekonomisti. Ne pa peščica zdolgočasenih nadebudnežev in traskomunistični desperadosi, ki namesto deci šnopsa, ruknemo kako stran do dve utopij in tolažb:) IN včasih tudi kak čist nov info, ali celo pogled na svet!!! Torej. Predlagaj pametno akcijo. Ker vidim, da si ekonomist, najprej povej, kakšne okoliščine krivuljo lahko vržejo, ali izobličijo. Zagotovo ni isto, če obdavčiš producente, kot če končne potrošnike???
Zgodovina sprememb…
Naj razložim laikom. Omenjena krivulja, namreč ne pomeni samo manj denarja za pobrati državi, ampak kar je še huje, manj menjave in proizvodnje. Kar pomeni, po domače večjo siromačijo!!!
To je po neki zabavni, a poučni raziskavi nekih psihologov FAKT v USA. Ampak ne vem, če bom našel. Pa so daleč od komunizma:)
Seveda je. Ampak ne tako kot se to prakticira v komunističnih deželah oziroma v deželah, kjer si komunizma v bistvu želijo.
V ZDA razumejo, da je delo za sposobnejšega in delo sposobnejšega vzajemno lahko koristno. V komunističnih deželah je pa miselnost takšna, da eden vedno IZKORIŠČA drugega in je nujno sistemsko urediti zadevo tako, da do tega ne bi prihajalo. Potem imajo pa skrpucalo, kakršnega pač imajo.
Zdej po tej temi sodeč so jim roboti v VP edini spas. Ker ne upajo misliti, da je možno narediti n-krat boljši virtualni svet.
Samo tudi roboti, dokler jih ni za vse dovolj so v bistvu sovražniki, ker odvzemajo ljudem delo (ki, ga pa itak nočejo, zakaj bi sicer želeli robote?). Kako pa si predstavljajo preskok na ta robotiziran vlak, če ne bodo imeli potrpljenja da se ga razvije, pa tudi ne vem.
o+ nevone
Nevone, da ne mešaš socializme in utopične nikoli obstoječe komunizme? Ti so kot 'newerland'. Tam greha ni:) Da pa so taki, kot so sanjani nemogoči, je pa drug problem. Deloma se dotikajo tudi transhumanizma. Tudi v virtualnem svetu ekonomija in kapitalizem izgubi VSAK smisel!!!!!
Najprej utopije niso nikoli dorečene. Krepko pa dvomim, da KDORKOLI želi socializem. Utopije obilja pa sanja kar 50% revnih. In 30% situiranih:) Recimo. Marxov komunizem, živi le še med akademiki tipa žižek, ki potem zraven izvajajo bolj ali manj realne seanse kritike sedanjosti. Sicer je pa 'pretty much dead!' Kar se poraja, so če hočeš, 'komunizmi 2.0', ali celo že 3.0, odvisno od gledanja:) In celo sama sodeluješ pri kreaciji kančka tega. Imaš sicer pravico to poimenovati povsem drugače, ker ti gre komunizem na živce...ampak verjemi, da ti bo točno to ime na koncu še metano pod nos Le da vsaj 5% ljudi začne dojemati, da gre za kar najbolj verjeten scenarij, nadaljnih 25% pa se vsaj z idejo podrobneje seznani.
Najprej utopije niso nikoli dorečene. Krepko pa dvomim, da KDORKOLI želi socializem. Utopije obilja pa sanja kar 50% revnih. In 30% situiranih:) Recimo. Marxov komunizem, živi le še med akademiki tipa žižek, ki potem zraven izvajajo bolj ali manj realne seanse kritike sedanjosti. Sicer je pa 'pretty much dead!' Kar se poraja, so če hočeš, 'komunizmi 2.0', ali celo že 3.0, odvisno od gledanja:) In celo sama sodeluješ pri kreaciji kančka tega. Imaš sicer pravico to poimenovati povsem drugače, ker ti gre komunizem na živce...ampak verjemi, da ti bo točno to ime na koncu še metano pod nos Le da vsaj 5% ljudi začne dojemati, da gre za kar najbolj verjeten scenarij, nadaljnih 25% pa se vsaj z idejo podrobneje seznani.
Imaš sicer pravico to poimenovati povsem drugače, ker ti gre komunizem na živce...
Jaz se za ime ne sekiram. Komunizem mi sploh ne gre na živce, ker ga tudi sama ne vidim samo kot grešnega kozla. Samo izpostavljam razlike med sistemi in kaj se mi zdi nekje dobro in drugje slabo. In tole izpostavljanje izkoriščanja namesto VZAJEMNE KORISTI se mi zdi takšna fundamentalna in usodna napaka. (Pri čemer se zavedam, da vsak princip ima lahko nosilce, ki si ta princip narobe predstavljajo in ga tudi narobe izvajajo.)
ampak verjemi, da ti bo točno to ime na koncu še metano pod nos
To je pa itak moja usoda. Sem že sprejela ta križ na svoje rame.
o+ nevone
Zdej po tej temi sodeč so jim roboti v VP edini spas. Ker ne upajo misliti, da je možno narediti n-krat boljši virtualni svet.Upajo že, samo predvidevajo, da bomo veliko prej dočakali poceni energijo (recimo s fuzijskimi elektrarnami) in vsesplošno robotsko proizvodnjo, ki bo omogočila nekaj komunizmu podobnega, kot pa singularnost in upload.
Meni se tisti, ki singularnost vidijo v neki dogledni prihodnosti, zdijo samo malo manj nerealistični kot oni, ki čakajo na drugi kristusov prihod.
O.
Meni se tisti, ki singularnost vidijo v neki dogledni prihodnosti, zdijo samo malo manj nerealistični kot oni, ki čakajo na drugi kristusov prihod.
No nekaj je.
o+ nevone
No, tole pa lahko spiše samo popoln ekonomski analfabet. Najbolje, da ukinijo še fizikalne zakone pa bomo lahko banane in računalnike ustvarjali iz ničesar. Tebi se sanja ne o temeljih ekonomske vede, se motim?Povej, kaj od ekonomije potrebujejo roboti pri avtomatiziranem procesu v nedenarnem sistemu?
Zgodovina je znanost? Da ne bom počil od smeha.Samo, da se ne boš razmazal po mojem ekranu ...
Na ostale enovrstičnice pa sploh ne mislim odgovarjat.Nič hudega, verjetno ne bi napisal nič bistveno drugačnega, od tega kar si že spesnil.
Glej, izjava, da je alokacija produkt ekonomije kaže na tvojo popolno nepoznavanje najbolj osnovnih ekonomskih pojmov.
Alokacija je razporeditev dobrin med različne načine uporabe. Temeljni kamen ekonomske vede je redkost oz. omejenost dobrin. Torej, ker so dobrine omejene, moramo njihovo uporabo racionalizirati med različne načine uporabe. Komunisti so verjeli, da centralno planski organ lahko izvaja učinkovito alokacijo, ampak zgodovina je to idejo demantirala, ker je bila alokacija popolna katastrofa. Zaenkrat človeštvu še ni uspelo ustvariti boljšega načina alociranja od tržne. Tržni sistem je naravni način alokacije dobrin in človeštvo spremlja od prazgodovine dalje. Je daleč od popolne, je pa zelo učinkovita.
VP torej ponavlja idejo komunizma, da je centralno planski organ zmožen učinkovite alokacije brez tržnih pomankljivosti, vendar v to idejo uvaja računalniške sisteme. Ampak je to še vedno norost, ker je nemogoče zaznavati vse potrebe in preference posameznikov.
Omenjaš potrebe in želje. Kaj so potrebe in kaj so želje? Če si bom zaželel luksuzen avto, ga bom dobil? Če ga ne bom, ga bo sploh kdo drug? Bom sploh lahko dobil nekaj, česar drugi ne bodo imeli? Ali bo gmotno stanje vseh popolnoma enako, razlika bo npr. le v barvi avtomobila?
Še enkrat, poglej si Lafferjevo krivuljo. Visoko razvita družba kot je VP potrebuje visoko specializacijo dela, zato je blagovna menjava nemogoča. Zato bodo, če denar ne bo obstajal, davki 100%. Delovna motiavacija in zato celotna produkcija izjemno pade, po nekaterih teorijah celo za 100%, čeprav slednjemu sam ne verjamem.
Enako težavo so imeli komunistične države. Pa vendar je Stalinova SZ prosperirala, ker niso imeli težav z alternativnim motiviranjem - prisilnim delom.
No, pa dajmo pogledat angleško verzijo wikipedie, kjer so članki za razliko od slovenske dejansko strokovni in izpopolnjeni. Že takoj v uvodu naletimo na bistveno pomankljivost zgodovine, ki jo ovrže kot znanost.
Science (from the Latin scientia, meaning "knowledge") is, in its broadest sense, any systematic knowledge that is capable of resulting in a correct prediction (i.e. falsifiability in Karl Popper's sense) or reliable outcome.Marx je bil skrajni heglovec in je verjel, da zgodovina poteka po zakonitostih in je razvoj dogodkov napovedljiv. Tako je NAPOVEDOVAL neizogiben prehod kapitalistične družbe v komunistično.
@kaktuss
Krivulja praktično ni prav dosti uporabna, saj njenega naklona ni mogoče natančno določiti ker je odvisen od mnogih spremenljivk. Je pa odličen argument proti blodnjam 100% obdavčenja, ki ga predlaga VP.
1.Ne bo držalo. Če mi poveš kje si doma, ti s par prijatelji, lahko dokažemo celo tragedijo okoli denarja Brez heca je denar v določenih situacijah, dosti več od zgolj sredstva za menjavo. To kar si napisal, je res, a je denar, kot sredstvo menjave postal tudi več in bolj je družba materialistična, več por in niš filozofije življenja zaseda.
2.3.4. alokacija dobrin in storitev, naj bi po takih utopičnih načrtih potekala preko baz podatkov o resourcih, potrebah in željah. Z vsemi software in high tech cukrčki, kar jim premoremo + intenzivnim izdelovanjem novih ravno za kreativno delo take 'resourced based economy'. Pomeni o alokaciji dobrin, bodo odločali uporabniki in high sofisticated AI. Ponavljam, tu ne gre za komunizem Marxove doktrine. Tudi za preobleko ne, ker ne gre za razredno in nasilno pot, ampak tehnološko in prevzgojno. Naj tudi poudarim, da komunizma nikoli ni bilo, bil je socializem, in seveda, da tudi sam krepko dvomim, s svojo skeptično stranjo v take utopije. Po drugi strani pa so mi delno v upanje in tolažbo. Kot transhumnaizem in extropija na splošno. Pa vseeno, da ne boš mislil, da smo čisto čez luno. Lahko te spoznam s par transkomunisti in ti bodo detajlno razložili kako gre luigijeva krivulja, po kateri boš v roku 14 dni brez denarja
Ne ne se bat...če nisi iz moje vasi ni panike...ampak take utopije, domnevajo high-tech society (čez recimo 20-40 let) računalnike, ki bodo že dejansko brali misli, to strpali v pralni stroj in naredili plan. Če recimo iz nekega neznanega vzroka virtualna realnost velikih resolucij in neskončnih obsegov, ne bi bila še dostopna. Pri utopiji pa moraš malce drugače gledati!!!
Kaj? Ok, tvoja prva točka mi ni popolnoma nič jasna. Kaj hočeš povedat, da se danes ljudje preveč ženemo za denarjem? Se strinjam, ampak to nikakor ne ovrže moje trditve. Denar je sredstvo menjave in omogoča nakup materialnih dobrin, ljudje pa se ženemo za slednjimi, ne za samim denarjem, ki je danes sam po sebi ničvreden. Denar prinese korist šele, ko se ga znebimo.
Odgovor na tvoj drugi odstavek pa boš našel en post više.
Zgodovina sprememb…
kivi113 ::
"Vsi" sistemi se sčasoma izrodijo. Najprej se je komunizem, 20 let kasneje pa smo priča propadanju "kapitalizma". Seveda to ni kapitalizem, to je neka spakedranščina, nekaj vmes. Mogoče je izrojevanje pač naravni proces. Komuliranje moči, dokler ne pride do revolucije, in potem jovo na novo.
Ekonomska znanost je očitno precej v temi, ker toliko in toliko ekonomistov, študiranih na faksih, z doktorati, itd., ni bilo sposobno predvideti finančne krize v taki natančnosti, kot nek baby doktor? Priznam, da sem v temu odstavku še malo dramatiziral, vendar mislim, da je moj point očiten.
Ideje, kako naprej?
*Zanimivo bi bilo vedeti, kako so živeli inki in azteki, preden smo jih pokristjanili in oropali. Je v tej kulturi kaka dobra ideja?
*Ali pa dualni sistem. Da imamo 2 valuti, ki druga drugi lakho konkurirata. Izdelki pa imajo dvojne cene, npr: kila kruha je 60 centov in 100 tolarjev. Tolarje lahko "backamo", četudi ostanejo evri Fiat. To je zgolj ideja, ki se mi je porodila, a o njej nisem veliko razmišljal, zato me ne napadajte, raje izpostavite kako dobro in slabo lastnost. Osnovna ideja je, da sta si valuti konkurenčni.
V genetiki se organizmi, ki imajo 2 različna spola, hitreje in boljše prilagajajo. Zato sem mislil tako dualnost uvesti še v lokalni monetarni sistem.
Ekonomska znanost je očitno precej v temi, ker toliko in toliko ekonomistov, študiranih na faksih, z doktorati, itd., ni bilo sposobno predvideti finančne krize v taki natančnosti, kot nek baby doktor? Priznam, da sem v temu odstavku še malo dramatiziral, vendar mislim, da je moj point očiten.
Ideje, kako naprej?
*Zanimivo bi bilo vedeti, kako so živeli inki in azteki, preden smo jih pokristjanili in oropali. Je v tej kulturi kaka dobra ideja?
*Ali pa dualni sistem. Da imamo 2 valuti, ki druga drugi lakho konkurirata. Izdelki pa imajo dvojne cene, npr: kila kruha je 60 centov in 100 tolarjev. Tolarje lahko "backamo", četudi ostanejo evri Fiat. To je zgolj ideja, ki se mi je porodila, a o njej nisem veliko razmišljal, zato me ne napadajte, raje izpostavite kako dobro in slabo lastnost. Osnovna ideja je, da sta si valuti konkurenčni.
V genetiki se organizmi, ki imajo 2 različna spola, hitreje in boljše prilagajajo. Zato sem mislil tako dualnost uvesti še v lokalni monetarni sistem.
Ampak je to še vedno norost, ker je nemogoče zaznavati vse potrebe in preference posameznikov.
Tu se verjetno motiš. Celo AI davčna uprava (ker pri hudiču je največ upanja:), bi znala pri zajemu podatkov o vseh transakcijah, napovedati reči, pri katerih bi tržnike zabolelo od nevednosti. Nemara toliko, da je PRAV ZARADI trga in liberalizma, take baze in zajemanja podatkov ZAKONSKO treba omejiti na nespretno izvorno predpotopno in neučinkovito. Tudi tako ni enostavno. Nasprotno! Pri zajemanju upošteva zmotljivost iz časov prešerna:) in kontnih kartic. Dela je za tete 2x več nepreglednost pa 8x večja:) In tako dalje, vse do tega, da zaključimo, da na temeljnih nivojih družbe, prehod na AI še ni izvršen. Pa vendar ponekod, kjer se filozofija liberalnega kapitalizma ni vpletala, pa ta prehod JE izvršen. Tudi tam, kjer metode kapitalu nedvomno prinašajo SAMO prednosti, brezpogojno! Ni pa rečeno, da bo vedno tako! Morda ljudje tudi znajo misliti in predvidevati.
Kaj vse je mogoče predvideti iz spretno zajetih podatkov, in to potem teče kot kalkulator brez prdenja množice 'filozofov', ekonomistov združenih s heglom, je pa najboljši dokaz, kak google čez 5 let. Na žalost bo kihot do takrat v boju z butastimi milni na veter in ostalimi prdali že omagal, je pa en atom upanja, da bo kdo toliko pošten, da vizija utopije vendarle preživi, in če je potrebno tudi z več anergije in vztrajnosti 'udari', po topoglavosti napačnih primerjav!
Krivulja praktično ni prav dosti uporabna, saj njenega naklona ni mogoče natančno določiti, ker je odvisen od mnogih spremenljivk. Je pa odličen argument proti blodnjam 100% obdavčenja, ki ga predlaga VP.
Tudi tu se motiš. Pravzaprav bi morale obstajati že dane simulacije z manj parametri, kot je kaka igrica Victoria2, še vedno jasno nepopolne, ampak nedvomno pa 1000x natančnejše od filozofov, skupaj s celimi faksi ekonomije, kar jih je sposoben naklepati skupaj slovenski vladar. Cel svet zadevo samo 350x poveča, ne pa bistveno bolj za kalkulator zakomplicira. Torej simulacije, ki po vseh parametrih natančno določijo krivuljo so mala malica, problem je ker potem odpade cigansko flikanje in prepiranje ciganov, za katerega so ti jasno dobro plačani!!! Ni pa nikakor nemogoče izračunati, kako po znanih ekonomskih doktrinah idealno obdavčiti primarno in sekundarno, da gospodarstvo teče optimalneje. Sicer so si vsi ekonomisti enotni, da manj, ampak to vem PREJ kot ONI tudi sam, z nedokončanim vrtcem in ščepcem zdrave pameti!! Je pa posledično rezultat tak, da AI tudi na ta področja nikakor še ne SME! Dasiravno bi že lahko (in na nekaterih dejansko najbolj nepredvidljvih delih kot je borza tudi ŽE), predvidel marikaj o čemer se cigani prepirajo
In še napačen argument 100% obdavčenje je paradoks. Kot davek 0%, Seveda v okvirih države, kot jo poznamo. Pa četudi predonja hegla vzamemo ven iz igre. Bile so družbe z obdavčenji nič, in bila so tudi obdobja, ko so ljudem vse pobrali in niso nazaj prejeli nič. No Zeitgeist movement je prekleto drugačen. Namen vseh teh AI-jev in baz podatkov je, da delajo 'zastonj', kot najbolj zvesti sluge človeštva. Po objektivni dati in zakonitostih. Tudi ljudje bodo BREZ DENARJA. A ne brez dobrin! In ko ni denarja tudi NI DAVKOV. 100% obdavčitev je podlo pezdekovsko podtikanje
Kar pa seveda ne pomeni, da sama zamisel nima drugih resnih in realnih težav!!!!
Ko obrneš pravila igre, algoritmi za igranje, čisto dobro delajo. Bi rekli prefektno. A VENDAR! Pravila so druga!!! In potem so prepiri izven katere margine je davek 0 ali 100 povsem brezpredmetni:)
ljudje pa se ženemo za slednjimi, ne za samim denarjem,Ja, in fora je v tem, da če bi se vsi zadovoljili z nekoliko skromnejšim življenjem (ki bi bilo še vedno povsem udobno, le 32" tv bi imel namesto 50", recimo, in tri pare čevljen namesto desetih), kljub temu pa bi vsi še naprej delali enako kot doslej, bi bili lahko že tako rekoč v komunizmu.
Tisti, ki bi se zadovoljili s tremi pari čevljev namesto desetimi, bi s tem po dva para čevljev podarili dvema, ki bi s svojim delom sicer zaslužila za samo enega, in tri pare enemu brezposelnemu. Se pravi bi štirje imeli po tri pare čevljev, namesto eden 10, 2 enega in eden nobenega.
To je namreč dofilipijeva teza, če prav razumem, da je že dandanes na svetu dovolj proizvodnje in bogastva, da bi vsi lahko udobno živeli, če bi se le stvari bolj enakomerno porazdelile. Pod pogojem seveda, da bi vsi kljub temu še naprej delali enako, kar je pa tisti zajeb, zaradi katerega brez robotov to ostaja utopijo, pa še potem bo verjetno tako, da bodo trije sicer imeli po tri pare čevljev, čeprav si jih sami ne bi uspeli zaslužiti toliko, eden pa jih bo še vedno imel veliko več. Če se bodo oni trije zadovoljili s tremi pari, bo mir, če jih bodo hoteli imeti pa po deset, bo pa kljub robotom še naprej enaka jeba, kot je sedaj.
O.
Rekli bomo po kmečko takole. Kapitalizem ZAGOTOVI preživetje samo, če si kriminalec. V arestu, je zagototovljeno preživetje. Če imaš srečo, da si topel, tudi orgija Kapitalizem omogoča solidno do odlično preživetje pametnim podjetnikom. IN tombolo sreče in garanja mezdnikom.
Zeitgeist obrne pravila igre. Življenje je svetinja. Zagotovljena VSEM!!!! Domneva se, da je kot znanost trdi, resourcov OBILO!!! Denar pa samo virtualno točkovanje, ki ga interno uporablja AI in ne uporabniki dobrin!!!
Zeitgeist obrne pravila igre. Življenje je svetinja. Zagotovljena VSEM!!!! Domneva se, da je kot znanost trdi, resourcov OBILO!!! Denar pa samo virtualno točkovanje, ki ga interno uporablja AI in ne uporabniki dobrin!!!
Zgodovina sprememb…
To je namreč dofilipijeva teza, če prav razumem, da je že dandanes na svetu dovolj proizvodnje in bogastva, da bi vsi lahko udobno živeli, če bi se le stvari bolj enakomerno porazdelile. Pod pogojem seveda, da bi vsi kljub temu še naprej delali enako, kar je pa tisti zajeb, zaradi katerega brez robotov to ostaja utopijo, pa še potem bo verjetno tako, da bodo trije sicer imeli po tri pare čevljev, čeprav si jih sami ne bi uspeli zaslužiti toliko, eden pa jih bo še vedno imel veliko več. Če se bodo oni trije zadovoljili s tremi pari, bo mir, če jih bodo hoteli imeti pa po deset, bo pa kljub robotom še naprej enaka jeba, kot je sedaj.
O.
Na svetu in vesolju je dovolj energije in bogastva za BOGA, kaj šele za 8miljard enhancanih opic
Zeigeist movement bo zorel in dozoreval najmanj kakih 50 let, med brati. Nevarno je, da se vmes tudi sprevrže v kak fašizem. To jaz ne zanikam. Režije okoli denarja in brezkoristne papirologije, ki ob drugačnih pravilih igre odpade!!!, je pri totalni vsoti današnje mezde in dela toliko, da boli glava. To delo se sprosti. Delo tudi ni za vse v vseh količinah MUKA. Delo zna biti čast in veselje, druženje in slast. V določenih količninah. Če ga zastavimo pod okvir svobodnega in neobveznega, se dogaja da taki 'umetniki' potem delajo 14 ur na dan in uživajo!!!! Praktično zato, da preživijo in da jih okolica vsake toliko pohvali. Čez 50 let, pa primarno produktivnega dela, ki ga roboti in AI ne bi znali opravljati, ostalo prekleto malo. Tepli se bodo zanj
Zgodovina sprememb…
Za delo se ljudje tepejo praktično tudi že danes!!!! Vidno, pa predvsem nevidno. Spretno nastrojeni eden proti drugemu. V sociodarwinizmu se domneva, da pač dobrin ne znamo pridelati in predelati nikoli dovolj!!! Kot mravlja pač ne vidi koncepta mize, ali pes ne razume koncepta avtomobila, tako človeštvo šele sega po eneregetskih stopnjah, ko bo znalo upravljati z energijo našega sonca!
NO če bi omejili rast prebivalstva z glavo in ne pištolo......... in potrošnjo z razumom in ne denarnico in solzami, potem nemara lahko zgradimo tudi stabilno družbo, brez občasnih iztrebljanj in kataklizem:) Znanstveniki trdijo, da je energije in resourcov z reciklažo za solidno preživetje dovolj! Manjka nekaj drugega. Vera v to. Vera da borba za obstanek DANES ni več edina pozitivna alternativa!!!
Da pa živalski boj za obstoj ni ravno etičen, je pa pogruntal pred kratkim tudi, naš lokalni diler, ko je kupil novega bemfelna in je moral čakati:) Modro je ugotovil, da bi taka borba za obstanek, nemara znala, če bi bilo ljudi 20 miljard, svet ogroziti. V celoti. Policaji ga občudujejo. Da o ženskah ne govorim
NO če bi omejili rast prebivalstva z glavo in ne pištolo......... in potrošnjo z razumom in ne denarnico in solzami, potem nemara lahko zgradimo tudi stabilno družbo, brez občasnih iztrebljanj in kataklizem:) Znanstveniki trdijo, da je energije in resourcov z reciklažo za solidno preživetje dovolj! Manjka nekaj drugega. Vera v to. Vera da borba za obstanek DANES ni več edina pozitivna alternativa!!!
Da pa živalski boj za obstoj ni ravno etičen, je pa pogruntal pred kratkim tudi, naš lokalni diler, ko je kupil novega bemfelna in je moral čakati:) Modro je ugotovil, da bi taka borba za obstanek, nemara znala, če bi bilo ljudi 20 miljard, svet ogroziti. V celoti. Policaji ga občudujejo. Da o ženskah ne govorim
Zgodovina sprememb…
Tudi tu se motiš. Pravzaprav bi morale obstajati že dane simulacije z manj parametri, kot je kaka igrica Victoria2, še vedno jasno nepopolne, ampak nedvomno pa 1000x natančnejše od filozofov, skupaj s celimi faksi ekonomije, kar jih je sposoben naklepati skupaj slovenski vladar. Cel svet zadevo samo 350x poveča, ne pa bistveno bolj za kalkulator zakomplicira. Torej simulacije, ki po vseh parametrih natančno določijo krivuljo so mala malica, problem je ker potem odpade cigansko flikanje in prepiranje ciganov, za katerega so ti jasno dobro plačani!!! Ni pa nikakor nemogoče izračunati, kako po znanih ekonomskih doktrinah idealno obdavčiti primarno in sekundarno, da gospodarstvo teče optimalneje. Sicer so si vsi ekonomisti enotni, da manj, ampak to vem PREJ kot ONI tudi sam, z nedokončanim vrtcem in ščepcem zdrave pameti!! Je pa posledično rezultat tak, da AI tudi na ta področja nikakor še ne SME! Dasiravno bi že lahko (in na nekaterih dejansko najbolj nepredvidljvih delih kot je borza tudi ŽE), predvidel marikaj o čemer se cigani prepirajo
In še napačen argument 100% obdavčenje je paradoks. Kot davek 0%, Seveda v okvirih države, kot jo poznamo. Pa četudi predonja hegla vzamemo ven iz igre. Bile so družbe z obdavčenji nič, in bila so tudi obdobja, ko so ljudem vse pobrali in niso nazaj prejeli nič.
Hudiča pa daj se vsaj malo izobrazi o stvari, okoli katere filozofiraš. Res mi je žal, da te moram razočarati, ampak ekonometrija je že kar stara veda in njeno delo je točno to, o čem ti fantaziraš. Ekonomske napovedi v obliki enačb, kjer modeli z nekaj 10.000 enačbami skušajo napovedati bodoče stanje gospodarstva. In ne boš verjel, krize po mojem vedenju ni napovedal noben. Ker ekonomija ni natančno napovedljiva, prvič zaradi hude velikega števila spremenljivk, zaradi nepoznavanja preferenc, ki se stalno spreminjajo in predvsem zato, ker ekonomska napoved lahko spremeni obnašanje ekonomskih subjektov. Če bodo modeli svojo napoved 3% rasti popravili na 4%, bo to močno spremenilo obnašanje podjetij, držav, potrošnikov. Ekonomska napoved ni kot vremenska, kjer je vreme neodvisno od napovedi. Razen, če gremo napovedano točo z*ebati z raketami.
ljudje pa se ženemo za slednjimi, ne za samim denarjem,Ja, in fora je v tem, da če bi se vsi zadovoljili z nekoliko skromnejšim življenjem (ki bi bilo še vedno povsem udobno, le 32" tv bi imel namesto 50", recimo, in tri pare čevljen namesto desetih), kljub temu pa bi vsi še naprej delali enako kot doslej, bi bili lahko že tako rekoč v komunizmu.
Če čebula ne bi imela če...
To pa ni več stvar ekonomije, ampak človeka. Zateži genetikom, ne ekonomistom. Človek od nekdaj stremi k obilju in njegove želje vedno posegajo osnovne potrebe, ki v bistvu niso nič drugega kot voda in hrana.
Pa ne mi hodit ven z izjavami, da je to produkt kapitalizma, ker so vedno v zgodovini posamezniki, ki so imeli to možnost, svoje gmotno stanje kopičili daaaleč prek potreb. Poglej samo na kraljeve dvore in življenje srednjeveških plemičev.
Zgodovina sprememb…
Tisti, ki bi se zadovoljili s tremi pari čevljev namesto desetimi, bi s tem po dva para čevljev podarili dvema, ki bi s svojim delom sicer zaslužila za samo enega, in tri pare enemu brezposelnemu. Se pravi bi štirje imeli po tri pare čevljev, namesto eden 10, 2 enega in eden nobenega.
Tisti, ki zagovarjate pravičnejšo razdelitev, najbolje da začnete pri sebi. Dokler imate več, kot tisti, ki ima najmanj, kar delite mednje svoje imetje. Ko boste izenačeni, se pa spet slišimo.
Poleg tega je napaka v takem sistemu ta, da tisti, ki ima 10 parov čevljev, je zato, da bi jih imel, zainteresiran zaslužiti. Če bo vedel, da jih mora 5 parov brezpogojno nekomu podariti, se bo nehal toliko truditi in bo delal samo še za 5 parov. In potem, ko mu boš vzel 2 para, bo delal samo še za 3, nazadnje bo delal samo toliko, da bo imel en par čevljev. Upam, da vidite kam to vodi.
o+ nevone
Eeee, čestitke, ugotovil si, da je enakost že po naravi neumnost in ljudje vedno stremimo po najbolšem. Najboljši preživijo. Samice iščejo najmočnejše, najuspešnejše samce, zato ti tekmujejo med seboj. Že spolni nagon je v nasprotju z idejo enakosti, ki je itak navaden fašizem. Bolj kot je družba svobodna, večje so razlike med posamezniki. Bolj kot je družba represivna, bolj so posamezniki enaki. Vidiš kakšno povezavo?
Poleg tega je napaka v takem sistemu ta, da tisti, ki ima 10 parov čevljev, je zato, da bi jih imel, zainteresiran zaslužiti. Če bo vedel, da jih mora 5 parov brezpogojno nekomu podariti, se bo nehal toliko truditi in bo delal samo še za 5 parov. In potem, ko mu boš vzel 2 para, bo delal samo še za 3, nazadnje bo delal samo toliko, da bo imel en par čevljev. Upam, da vidite kam to vodi.
Joj, da ne moreš preseči tega miselnega okvira. Ne razumeš, da bi v Zeitgeistu vsi radi delali za druge? :) :)
Zgodovina sprememb…
kivi113 ::
kaktus: aja, zato nas je 7 miljard, 3.5 milijard najbolših samcev? :)
Težko je verjetni, da nek "ekonomist" tega ne ve, imaš prav :).
Peter Schiff in še nekaj ostalih ekonomistov Avstrijske ekonomske šole je napovedovalo zlom, napovedovalo rast zlata, itd.
Ekonomija je mnogo bolj preprosta, kot jo "ekonomisti" radi prikazujejo.
Nevone:
Saj smo že začeli pri sebi. In sicer tako, da debatiramo o tem problemu. Svojo intelektualno energijo delimo z ostalimi. Brezplačno. In z realizacijo dobrih idej naredimo bistveno več, kot da bi svoj par čevljel podaril nekomu drugemu.
In ne boš verjel, krize po mojem vedenju ni napovedal noben
Peter Schiff in še nekaj ostalih ekonomistov Avstrijske ekonomske šole je napovedovalo zlom, napovedovalo rast zlata, itd.
Nevone:
Saj smo že začeli pri sebi. In sicer tako, da debatiramo o tem problemu. Svojo intelektualno energijo delimo z ostalimi. Brezplačno. In z realizacijo dobrih idej naredimo bistveno več, kot da bi svoj par čevljel podaril nekomu drugemu.
kaktus: aja, zato nas je 7 miljard, 3.5 milijard najbolših samcev? :)
In ne boš verjel, krize po mojem vedenju ni napovedal noben
Nevone:
Daj beri kaj pišem. Noben ekonometrični model ni napovedal krize. Napovedali pa so jo nekateri ekonomisti, ki bi jih on kar odpravil.
Me pa fascinira število ekonomskih strokovnjakov po internetnih forumih. Glej, če je ekonomija tako preprosta, zakaj nas ne podučiš? Če ne drugega boš vsaj nobelovo nagrado prejela, že tam je lep denar, ki ga boš lahko razdelila med revne.
Zgodovina sprememb…
Da imamo 2 valuti, ki druga drugi lakho konkurirata. Izdelki pa imajo dvojne cene, npr: kila kruha je 60 centov in 100 tolarjev.To smo že imeli, neuradno sicer. Nekaj časa so bile cene v dinarjih, vsi smo jih pa brali v markah. Pa ne vem, če si kdo še tega želi;)
Mimogrede, obstaja ena ekonomska zakonitost (Greshamov zakon), ki pravi, da če sta na voljo dva vzporedna denarja, vedno slabši izpodrine boljšega.
Gresham%27s law @ Wikipedia
O.
Hudiča pa daj se vsaj malo izobrazi o stvari, okoli katere filozofiraš. Res mi je žal, da te moram razočarati, ampak ekonometrija je že kar stara veda in njeno delo je točno to, o čem ti fantaziraš. Ekonomske napovedi v obliki enačb, kjer modeli z nekaj 10.000 enačbami skušajo napovedati bodoče stanje gospodarstva. In ne boš verjel, krize po mojem vedenju ni napovedal noben. Ker ekonomija ni natančno napovedljiva, prvič zaradi hude velikega števila spremenljivk, zaradi nepoznavanja preferenc, ki se stalno spreminjajo in predvsem zato, ker ekonomska napoved lahko spremeni obnašanje ekonomskih subjektov. Če bodo modeli svojo napoved 3% rasti popravili na 4%, bo to močno spremenilo obnašanje podjetij, držav, potrošnikov. Ekonomska napoved ni kot vremenska, kjer je vreme neodvisno od napovedi. Razen, če gremo napovedano točo z*ebati z raketami.
"In ne boš verjel, krize po mojem vedenju ni napovedal noben....."
Tule se skriva napaka. So napovedali, celo sam sem jo napovedoval, ampak sem pač neizobražen pimpek:) Zakaj pa tega slutenja in vedenja, še niso strpali ekonometrijske v enačbe, ki upoštevajo svoje rezultate in začnejo nov cikel kalkulacije, tako kot šah računa variante glede na x možnosti potez je pa drug problem!
Eeee, čestitke, ugotovil si, da je enakost že po naravi neumnost in ljudje vedno stremimo po najbolšem. Najboljši preživijo. Samice iščejo najmočnejše, najuspešnejše samce, zato ti tekmujejo med seboj. Že spolni nagon je v nasprotju z idejo enakosti, ki je itak navaden fašizem. Bolj kot je družba svobodna, večje so razlike med posamezniki. Bolj kot je družba represivna, bolj so posamezniki enaki. Vidiš kakšno povezavo?
Toliko mimo kot si ustrelil tu, je pa redkost. Point parabole je, da HLEPENJE za denarjem onogoča neenakosti, ki so povsem neproduktivne!!! Ampka dobro učeni možakarji, kot si ti, pač pointov ne uvidite! In če meniš, da ekonometrije ni mogoče strpati v nekem doglednem času v AI si pač neveden:) Izobražen, a še vedno neveden.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Demokratični socializem (strani: 1 2 3 4 … 37 38 39 40 )Oddelek: Problemi človeštva | 264321 (215696) | Mr.B |
» | Težave in rešitve, zakaj je kapitalizem uničil človeštvo. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 96826 (83468) | T-h-o-r |
» | Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 14470 (10231) | jype |
» | Karl Marx je imel prav (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Problemi človeštva | 93531 (84093) | LordTado |
» | Capitalism: A Love Story [2009] by Michael Moore (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 14970 (13478) | donfilipo |