» »

Jugoslavija

Jugoslavija

1
2
»

lexios ::

Pa ne sam kruh! Pivo tud!:|

zee ::

Offtopic:
V Singapurju je pivo v trgovini po 2-3 EUR, v gostilnah pa tam okrog 10 EUR.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Matako ::

solatko je izjavil:


Matako - Kar nekaj naših strokovnjakov je bilo zunaj, na precej zahtevnih mestih, pa tudi doma, saj so firme iz bivše juge delale praktično po celem svetu. Ni bilo vse tako zanič, kot si danes nekateri predstavljate, seveda pa tudi ni bilo vse vredu, sigurno pa je bilo vse skupaj bolj enakomerno razdeljeno. Redki so bili enormno bogati (čeprav je bilo kar nekaj močnih obrtnikov), sila malo pa je bilo pod pragom revščine.


Solatko, še zadnjič... ne govori mi kot mulcu, mkay? Mene ne moreš nategniti, ker sem bil tam. Pozabil?
Pa nihče ne daje v nič tvoje mladosti in naših strokovnjakov ali karkoli, samo...

"Nostalgija je kot gandža: kak dim kdaj pa kdaj paše, pretiravaj in ti scvre možgane".

Kaj hočem povedati... ne tebi, solatko, ampak mladim juncem:

Ne žalujte za preteklostjo, tam ni ničesar VEČ za nikogar od nas.
Ja lepo je bilo, a ne postanite kot kaki pop-pevci, ki se zbirajo za revival koncerte. Vse je splet okoliščin - in te so neponovljive, vsak dobi svojo priliko.

Oz. povedano drugače - ne bojte se prihodnosti,ker ni ŠE nikomur nič naredila. Preteklost je tista, ki te ponavadi zajebe ;)

Razlagajte si kot želite.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

lexios ::

V Singapurju je pivo v trgovini po 2-3 EUR, v gostilnah pa tam okrog 10 EUR.


Tvoja plača tam pa? Pa najbrž manjša kot tu ni?

Heh, sicer pa je "pivo" dražje že kmalu čez severno mejo, in dalje greš proti severu, dražje je!:))

Mene ne moreš nategniti, ker sem bil tam.


:)) Ja, denarja pa sam (še) nisi služil - danes (verjetno) ga; normalno, da je svet lepši! Relativno!;) Z ostalim se strinjam, primerjave pa vse eno delajmo korektno!>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Okapi ::

ne bojte se prihodnosti,ker ni ŠE nikomur nič naredila. Preteklost je tista, ki te ponavadi zajebe
Je rekel partijski sekretar na sestanku vaškega odbora leta '45. Horuk v nove čase!

O.

BigWhale ::

solatko je izjavil:

Moja plača v proizvodnji, za VKV delavca je znašala, takrat, ko praviš, da nam je država zapovedovala, kdaj se bomo vozili, med 1500 in 2000DEM.


Link do poskenirane placilne liste. Resno. Ce sem prav izracunal je bila leta 1992 povprecna neto placa v sloveniji 825 DEM. Pri tem sem uposteval povprecno neto placo v letu 1992 ter menjalni tecaj za 04.01.1992, ki je bil 32,37 SIT za DEM. 31.12.1992 je ta tecaj znasal ze 61,15 SIT in konec leta je bila povprecna placa samo se 500 DEM. Ti pa sedaj pravis, da si imel v osemdesetih placo med 1500 in 2000 DEM? Ja potem ti res ni slo slabo, si bil eden izmed bogatejsih.

solatko je izjavil:

Ne zavedaš se, da je bil in je glavni strošek družine hrana in stanovanje, to da imaš polne štacune 30% dražje, zastarele robe, kot je v nemških trgovinah, da ješ na pol sintetično hrano


Kaksna drazja in zastarela roba? Urlpls. Sinteticna hrana? Zdaj je najboljse, da se chemtraile in new world order omenis in si zmagal.

solatko je izjavil:

Večina živi slabše, saj nima za redne stroške, to, da mladi ne dobijo zaposlitve, s katero bi si lahko ustvarili dom, je pravi pokazatelj, v kakšna Potemkinova jajca smo spremenili našo državo.


Ne, vecini se je kvaliteta zivljenja dvignila, v trgovinah imajo vec izbire in lahko izbirajo kaj si bodo privoscili in cesa ne in vecina tudi pocne to. Tudi tisti, ki imajo manj. Vecina je oblecena v boljsa oblacila, vecina vozi boljse avtomobile. Ze sama moznost izbire poveca kvaliteto zivljenja. Ni treba, da vsak dan vecerjas tocno isti krompir ampak lahko vcasih vecerjas tudi riz. Hkrati so pa povprecne place visje.

Za trditve, da danes dobis manj za svoj denar, kot si dobil vcasih bi pa prosil kak graf primerjave cene zivljenskih potrebscin in mesecnih dohodkov. Ravno zaradi tega, ker so nekateri lahko kupili 'jazbinskovo stanovanje' in ker so vcasih vsi imeli sluzbe in so vsi dobivali place smo imeli tako slabo izhodisce. Ziveli smo v nevzdrznem sistemu v katerem je bilo lepo zaradi tega, ker smo ziveli z vrecko preko glave.

solatko je izjavil:

Uničili smo srednji sloj, ljudje s šesto stopnjo izobrazbe, ne dobijo za celomesečno delo niti povprečne plače. Je to zgodba o uspehu? Morda zate, morda tudi zame (čeprav mi država ni nič nudila), za večino populacije je pa žalostna zgodba o propadu, nekdaj solidnega življenja.


S cim smo ga unicili? Srednji sloj je se vedno tak kot je. Srednji sloj naj odpove internet, naj hodi v sluzbo z avtobusom in naj se prilagodi trgu dela. Ce je tisoce ljudi s sesto stopnjo izobrazbe iz ekonomije na zavodu potem naj se nauci polagati tlakovce. Ne pa da se jaz jebem z albanci, ki ne razumejo ne slovensko in ne hrvasko, ko jim dopovedujem kako naj polozijo tlakovce okrog hise.

Tako bodo imeli vec kot dovolj denarja za hrano. S pestrostjo izbire in odpiranjem trgov so ljudje kar naenkrat ugotovili, da imajo tudi druge potrebe. Za to ni kriv sistem, krivi so ljudje, ki nocejo razumeti, da stvari, ki si je ne mores privosciti ne kupis. Pa ce je to internet, potem je to internet. Ce nimas za jest, ga odpovej.

Za pomanjkanje samokontrole in lastne nesposobnosti je najlazje kriviti sistem. Vsekakor.

PS:

Da ne bo pomote, ne pravim, da je danes vse roznato in da zivimo v raju. Dalec od tega. Bistvena razlika je tudi v tem, da so nas pa vcasih prepricevali, da dejansko res zivimo v raju. :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Okapi ::

Ze sama moznost izbire poveca kvaliteto zivljenja.
Kar seveda še zdaleč ne drži. Možnost izbire, če nimaš denarja, da bi si privoščil to, kar bi si rad, povzroča stres.

Podobno velja tudi za številne druge vidike sedanjega življenja. Recimo tekmovalnost v šoli. Kot mi pravijo kolegi, ki so v učiteljskem/profesorskem poklicu, je sedaj čisto drugače, kot je bilo v naših časih, ko ti je sošolec brez problema dal domačo nalogo za prepisat, ali pomagal pri kontrolki ali pisnem izpitu. Stres je večji tudi pri zaposlenih, tako zaradi hujšega delovnega tempa kot zaradi nezanesljivosti zaposlitve. In še marsikaj je, kar kakovost življenja sedaj znižuje, v primerjavi z življenjem pred 30 leti.

In pazi, nočem reči, da je sedaj nižja, ampak da tehtanje plusov in minusov ni tako zelo preprosto in rezultat še zdaleč ni nujno tak, kot se morda komu zdi na prvi pogled.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BigWhale ::

Se strinjam, da ni vse tako crno-belo. Ampak na splosno je izjava 'vcasih smo lepse in boljse ziveli' precej splosna in ne pove nic. Pa tudi resnicna ni.

lexios ::

BigWhale je izjavil:

Ce sem prav izracunal je bila leta 1992 povprecna neto placa v sloveniji 825 DEM. Pri tem sem uposteval povprecno neto placo v letu 1992 ter menjalni tecaj za 04.01.1992, ki je bil 32,37 SIT za DEM. 31.12.1992 je ta tecaj znasal ze 61,15 SIT in konec leta je bila povprecna placa samo se 500 DEM. Ti pa sedaj pravis, da si imel v osemdesetih placo med 1500 in 2000 DEM? Ja potem ti res ni slo slabo, si bil eden izmed bogatejsih.


Vmes pa vsaj desetletje razlike, hiperinflacija in propad juge! Ni bil bogat in ni bil edini, pri tej cifri se je začela normalna inženirska plača...


Situacijo v letih, ki jih opisuješ, pa lepo prikaže:
http://www.gmu.edu/programs/icar/ijps/v...

Za trditve, da danes dobis manj za svoj denar, kot si dobil vcasih bi pa prosil kak graf primerjave cene zivljenskih potrebscin in mesecnih dohodkov. Ravno zaradi tega, ker so nekateri lahko kupili 'jazbinskovo stanovanje' in ker so vcasih vsi imeli sluzbe in so vsi dobivali place smo imeli tako slabo izhodisce.


True!

Ziveli smo v nevzdrznem sistemu v katerem je bilo lepo zaradi tega, ker smo ziveli z vrecko preko glave.


Sedanji sistem je bolj vzdržen?;(( J*benih 20 let "tranzicije", par let konjunkture in puff, smo natanko tam kje je bila jugoslavija leta 1980! Dj, snemi vrečko z glave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Matako ::

"Ni bil bogat in ni bil edini, pri tej cifri se je začela normalna inženirska plača..."

Se je začela kurac. Povdarek na normalna. Začela se je _dobra_ inžinirska plača. Razlika. Ni bil pa edini, mislim... ddduh. To je menda jasno.

Pozabljaš tudi, da plače nikoli niso bile zares v DEM in so revalorizacije na inflacijo zaostajale - 1000% in več stopnja inflacije dela čudeže s tvojo plačo! Saj.. hiperinflacija je "najboljša stvar", kot je nekdo rekel.. razen pri plačah! In ja... tudi v SFRJ so bile marsikje (v Sloveniji niti ne) težave z izplačevanjem plač. Zamujanja, sub-minimalci ...

No, kakorkoli ljudje z 1500+ DEM plače v osemdesetih so v SFRJ dejansko živeli več kot solidno. Samo jih je bilo prekleto malo! In zdaj nam en tak razlaga, da je bilo "več enakosti"?

To je že rahlo nesramno v bistvu ...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

CoolBits ::

Mati je takrat delala v proizvodnji, kjer so vse plače zaposlenih obešali na oglasno desko.
Se je večkrat zgodilo, da je presegla direktorjevo plačo ampak z doseganjem norme in nekaj nadurami.

Danes kaj takega ni več mogoče tudi če delaš 24/24.

Matako ::

CoolBits je izjavil:

Mati je takrat delala v proizvodnji, kjer so vse plače zaposlenih obešali na oglasno desko.
Se je večkrat zgodilo, da je presegla direktorjevo plačo ampak z doseganjem norme in nekaj nadurami.

Danes kaj takega ni več mogoče tudi če delaš 24/24.


Je tvoja mama poleg plače dobivala tudi dodatke za reprezentanco, dnevnice in ostalo šaro, kot je bilo že takrat običajno? Ker tega na oglasni deski ni bilo, verjemi.

Če so jo prepričali, da direktor konec meseca odnese manj domov, kot ona, če le dela nadure in presega norme.. so jo dobro nafukali.

Pa ne ji govoriti tega, pustimo, kar je bilo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

CoolBits ::

Ne to je bilo brez dodatkov.
Je pa dir res verjetno odnesel malo več domov ampak kljub temu razlika najverjetneje ni bila tako visoka kot je danes.

Matako ::

CoolBits je izjavil:

Ne to je bilo brez dodatkov.
Je pa dir res verjetno odnesel malo več domov ampak kljub temu razlika najverjetneje ni bila tako visoka kot je danes.


Ne bi dal roke v ogenj. Neredko so taki dodatki hitro presegli vrednost plače. Kako je danes.. po pravici povedano, ne vem. Se ne zanimam več za te stvari.

Ok, ne bom trdil za njen primer.. samo ne bi se čudil. Še posebno zato, ker so dajali podatke na tablo - to se mi zdi poceni trik. Jebi ga, sem malo bolj sumničave narave.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

CoolBits ::

Sej ni bila edini primer... pa na morju smo bili vsako leto po kak teden če ne več.
Sedaj si pa ne zmore privoščit niti par dni dopusta.

Matako ::

CoolBits je izjavil:

Sej ni bila edini primer... pa na morju smo bili vsako leto po kak teden če ne več.
Sedaj si pa ne zmore privoščit niti par dni dopusta.


Ok, se pravi zaključimo, da je bilo v Jugi bolje in končamo to debato?

Sem za. Resno!
/\/\.K.

BigWhale ::

lexios je izjavil:

Vmes pa vsaj desetletje razlike, hiperinflacija in propad juge! Ni bil bogat in ni bil edini, pri tej cifri se je začela normalna inženirska plača...


"Normalna" inzinirska placa ze mogoce. Inzinirjev je bilo za eno pest na vaskih tisoc delavcev, ki pa so imeli normalne delavske place in prav tako kot danes, troizmensko delo.

Tukajle navajajo, da smo imeli 45% inflacijo ze leta 1981, in ta se je samo se povecevala. Tista prava hiperinflacija pa se je zacela leta 1989. Wikipedia pravi, da je bila najvecja denominacija dinarja 50.000 leta 1988. Konec leta 1989 pa je bila ze 2.000.000.

lexios je izjavil:

Sedanji sistem je bolj vzdržen?;(( J*benih 20 let "tranzicije", par let konjunkture in puff, smo natanko tam kje je bila jugoslavija leta 1980! Dj, snemi vrečko z glave.


Na sreco nismo tam kjer smo bili. Za tranzicijo bo pa potrebnih okroglih 40 let. Toliko let, kot so strikali, toliko let bomo odstrikavali. Na zalost.

lexios ::

Pozabljaš tudi, da plače nikoli niso bile zares v DEM in so revalorizacije na inflacijo zaostajale - 1000% in več stopnja inflacije dela čudeže s tvojo plačo!


Res je. Pozabljam tudi, da ja bilo razmerje (l.2002) sicer 1 EUR=2 DEM, in kaj si (je) lahko delavec privoščil za 1 EURO / kaj za 1 DEM...


"Normalna" inzinirska placa ze mogoce. Inzinirjev je bilo za eno pest na vaskih tisoc delavcev, ki pa so imeli normalne delavske place in prav tako kot danes, troizmensko delo.


Kakorkoli obračamo, treba bo priznat, da si je lahko delavec z normalno delavsko plačo (osnovnih potrebščin) privoščil več ("tehnološki" bum pa se je komaj pričel in je navaden črnobel TV bil to kar je 65 inč. LED TV danes)! Imeli smo pomanjkanje "dobrin", danes je obratno ima svega i svašta, a nema svaki para! Na podlagi tega vlečt zaključke, da je bilo življenje nekoč boljše ali obratno pa je neumnost.

Vendar se z "političnimi" izjavami, da se nekoč ni dalo dobiti WC papirja, ravno takšne "primerjave" počne, zgleda da se ga ne da še danes...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

St235 ::

Tudi če sprejmemo predpostavko, da je bilo načeloma povprečnemu človeku v Jugi bolše, vsi pozabljate na dejstvo, da to ni moglo trajat. Jugoslavija je svoj položaj in ekonomsko moč lahko vzdrževala samo v blokovski ureditvi med NATOM in Varšavskim paktom s svojo geostrateško pozicijo. Kaj se je dogajalo po letu 80, ko se je začel padec varšavskega pakta vsi vemo.

Dolgoročno pa takega standarda (govorim za celo Jugo, ne samo Slovenijo) ni bilo možno vzdrževat.

Popolnoma neralno za tržno gospodarstvo je, da držiš faktor plač 4:1, ker to preprosto pomeni, da si najnižje plače previsoke.

Da pa dodamo še eno anekdoto mojih staršev pri gradnji hiše. Zidat so začeli leta 1980 in takrat si namesto na banko po kredit šel na firmo kjer je bil zaposlen. Gladko so fotru odobrili 20 let kredita z mesečnim obrokom tam okol 3000 din (300) DEM na mesec. Pol so ga pa naslednji mesec premestil na "drugo" delovno mesto ki je imelo plačo za 3000 DIN višjo.

Leta 89 je pa star ata preostanek kredita odplačal z eno nemško penzijo.

Matako ::

Jugoslovanska gospodarska kriza osemdesetih se je v resnici začela že kar lepo v drugi polovici sedemdesetih s svetovno gospodarsko krizo (ja, že takrat smo jih imeli), ki jo je sprožilo pomankanje nafte za katerim so tičala geopolitična bockanja Hladne vojne ... dolga zgodba.
Saj se tudi drugje ni končala kar tako - saj veste, kako je blo recimo v VB za časa ga. Thatcher.

Kakorkoli.. že leta 1980 je bilo jugoslovansko gospodarstvo v resnih, resnih težavah. V bistvu ni pretirana trditev, da je v bistvu de facto bankrotiralo.

Keša enostavno ni bilo več in za razliko današnje Grčije ni bilo nobene pomoči od nikoder. Rezultat? Splošno pomankanje nekaterih dobrin (najbolj znani so bili kava, olje in pralni prašek... ok, kavo še razumem, samo ostalo - kaj nismo imeli lastne proizvodnje?) in seveda goriva (uvedba bonov in sistem par-nepar).
Na srečo je bilo to pomankanje relativno kratkotrajno - v celoti se je končalo nekje do leta 1984, ko je SFRJ uspela zagotoviti več sredstev, predvidevam da z IMF krediti. Ampak tu so se težave šele zares začele...

Podobno kot danes v Sloveniji se je zelo hitro pokazalo, da je bila svetovna gospodarka kriza le katalizator - jugoslovanske težave so bile v resnici čisto drugačnega značaja in precej globlje. Zato se SFRJ za razliko od ostalih nikoli ni izvila iz te krize in jo je na koncu ta kriza, upam si trditi, tudi pokončala.
Sem pač zagovornik trditve, da se nacionalizem v gospodarsko uspešni državi nikoli ne razraste do takih skrajnosti.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

St235 ::

Še tečaj dinar US med leti 1945-2000. Ne gre za uraden tečaj, amapak podatke, ki jih je uporabnik zbral na enem drugem forumu. Zraven so dopisana tudi rezanja nul.

1945. 1USD =50,00 DIN
01.01.1952. 1USD =300,00 DIN
30.06.1964. 1USD =750,00 DIN
26.07.1965. 1USD =1250,00 DIN
01.01.1966. 1USD =12,50 DIN 1:100
24.01.1971. 1USD =15,00 DIN
22.12.1971. 1USD =17,00 DIN
06.06.1980. 1USD =27,30 DIN
21.10.1981. 1USD =36,90 DIN
21.10.1982. 1USD =63,41 DIN
17.11.1987. 1USD =1297,84 DIN
27.05.1988. 1USD =1922,75 DIN
01.01.1990. 1DEM =7,00 DIN 1:10.000
28.12.1990. 1DEM =9,00 DIN
20.04.1991. 1DEM =13,00 DIN
25.01.1992. 1DEM =65,00 DIN
29.02.1992. 1DEM =85,00 DIN
13.04.1992. 1DEM =200,00 DIN
01.07.1992. 1USD =200,00 DIN 1:10
13.11.1992. 1USD =750,00 DIN
10.04.1993. 1USD =48000 DIN
16.06.1993. 1USD =1100000 DIN
22.07.1993. 1USD =13500000 DIN
19.08.1993. 1USD=105000000 DIN
01.10.1993. 1DEM =300 DIN 1:1.000.000
10.11.1993. 1USD =700000 DIN
02.12.1993. 1DEM =46400000 DIN
31.12.1993. 1:1.000.000.000
04.01.1994. 1DEM =4100 DIN
24.01.1994. 1DEM =1,00 DIN 1:13.000.000
(01.02.1994.) 1DEM =1,00 DIN (1:12.000.000)
26.11.1995. 1DEM =3,30 DIN
01.04.1998. 1DEM =6,00 DIN
06.12.2000. 1DEM =30,00 DIN

lexios ::

Matako +1

...Podobno kot danes v Sloveniji se je zelo hitro pokazalo, da je bila svetovna gospodarka kriza le katalizator - jugoslovanske težave so bile v resnici čisto drugačnega značaja in precej globlje. Zato se SFRJ za razliko od ostalih nikoli ni izvila iz te krize in jo je na koncu ta kriza, upam si trditi, tudi pokončala.


Ma kaki pokončala, samo verzija je druga YU2.0!>:D

Blazz ::

Mipe je izjavil:

Nekaj pa vem zagotovo. Ko smo prešli na evro, se je npr. kruh podražil za več kot dvakrat. Včasih smo si ga lahko privoščili za 120 SIT, potem pa je bil kar naenkrat vreden cel evro.


očitno si zamenjal tudi tip kruha medtem. To zelo pretiravaš...

Mipe ::

Dobro se spomnim računov iz trgovine. Polbeli kruh tik pred uvedbo evra: 120 SIT. Polbeli kruh tik po uvedbi evra: 1€.

McNato ::

Se kdo spomni kakšna je bila standardna stopnja prometnega davka (zdaj DDV) v SFRJ ? A ni bila 20% zveznega + 16% republiškega (v Sloveniji, v drugih republikah je bil nižji)?

BigWhale ::

McNato je izjavil:

Se kdo spomni kakšna je bila standardna stopnja prometnega davka (zdaj DDV) v SFRJ ? A ni bila 20% zveznega + 16% republiškega (v Sloveniji, v drugih republikah je bil nižji)?


Ce me spomni ne vara je bil vcasih prometni davek 5% in to je bilo to. DDVja pa v taki obliki kot ga imamo sedaj ni bilo.

msjr ::

St235 je izjavil:

Še tečaj dinar US med leti 1945-2000. Ne gre za uraden tečaj, amapak podatke, ki jih je uporabnik zbral na enem drugem forumu. Zraven so dopisana tudi rezanja nul.


Sem se malo igral, pa dodal še vrednost inflacije dolarja in dobil neke približke:

podatek									tečaj brez rezanja	inflacija		vrednost graf

1945. 1USD =50,00 DIN					50.00				0.13			6.5
01.01.1952. 1USD =300,00 DIN			300.00				0.2				60
30.06.1964. 1USD =750,00 DIN			750.00				0.23			172.5
26.07.1965. 1USD =1250,00 DIN			1,250.00			0.23			287.5
01.01.1966. 1USD =12,50 DIN 1:100		1,250.00			0.24			300
24.01.1971. 1USD =15,00 DIN				1,500.00			0.3				450
22.12.1971. 1USD =17,00 DIN				1,700.00			0.3				510
06.06.1980. 1USD =27,30 DIN				2,730.00			0.57			1556.1
21.10.1981. 1USD =36,90 DIN				3,690.00			0.64			2361.6
21.10.1982. 1USD =63,41 DIN				6,341.00			0.7				4438.7
17.11.1987. 1USD =1297,84 DIN			129,784.00			0.83			107720.72
27.05.1988. 1USD =1922,75 DIN			192,275.00			0.86			165356.5
01.01.1990. 1DEM =7,00 DIN 1:10.000		1,196,300.00		0.94			1124522
28.12.1990. 1DEM =9,00 DIN				1,538,100.00		0.94			1445814
20.04.1991. 1DEM =13,00 DIN				1,937,000.00		1				1937000


Iz tega prideta dva grafa:

 1945 - 1982 ta je še kar pregleden

1945 - 1982 ta je še kar pregleden



 1945 - 1991 zaradi hiperinflacije čista tema

1945 - 1991 zaradi hiperinflacije čista tema



Še enkrat - podatki so približni!

Matako ::

Uporabi logaritemsko skalo.
/\/\.K.

msjr ::

Matako je izjavil:

Uporabi logaritemsko skalo.


Lej, če te kaj moti si lahko mirno narediš svoj graf.

Mavrik ::

Matako je izjavil:

Uporabi logaritemsko skalo.


Logaritemske skale ne zna nihče brat ;) Glede na to da ljudje tule niso sposobni kompenzirati za nekaj tako osnovnega, kot je to, da možgani hitreje pozabljajo slabe spomine kot dobre, je pričakovanje da znajo brati grafe precej hudo ;)
The truth is rarely pure and never simple.

solatko ::

Mavrik - Potem bo večina Slovencev zadnjih 20 let hitro pozabila.
Delo krepa človeka

bvcxy ::

Tukaj si lahko denarne zneske od leta 1952 preračunate na današnjo vrednost:
http://www.stat.si/indikatorji_preracun...

Pa še nekaj o plačah. Leta 1990 ni bilo inflacije celo leto. Takrat je bila delavska plača v tovarni približno 7000 din, plača profesorja na fakulteti pa je bila 15000 din.
Ob upoštevanju inflacije znaša tečajno razmerje: 8400 din (leta 1990) = 1000 eur (danes)

Mavrik ::

Hmm....

Revalorizirana vrednost zneska 7.000,00 DIN z dne 31.12.1989 na dan 20.11.2011 znaša 0,14 EUR.


A mi lahko to kdo razloži?
The truth is rarely pure and never simple.

bvcxy ::

Dne 1.1.1990 je bila izvršena denominacija dinarja za 10.000.
4 ničle smo črtali.
10000 din se je spremenilo v 1 din.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bvcxy ()

Aston_11 ::

bvcxy je izjavil:

Dne 1.1.1990 je bila izvršena denominacija dinarja za 10.000.
4 ničle smo črtali.
10000 din se je spremenilo v 1 din.


In geniji slovenski so menjali dinar za tolar 1:1, da se je jugotom kar fncljalo od sreče.

roscha ::

@ aston

E? kaj tebe mede?

In Tolarje smo menjali v Evre po 239,40. komu se je po tvoje tarat fecljalo?


Kaj bi sploh rad povedal?

Plus tega da smo menjali din->SIT šele oktobra 91, če se prav spominjam.

Brane22 ::

Stvari, proti pričakovanjem "revolucionarjev", počasi prihajajo ven.

Robert Baer, former CIA agent on Balkan

BigWhale ::

Ce je karkoli v tem interview-ju vsaj priblizno resnicnega potem to pomeni, da je bila Jugoslavija vodena s strani debilov. A si je tezko predstavljati 'scenarij sestanka':

Kucan: "Men so dal eni ful dnarja, da delam stalo."
Milosevic: "Bogami, isto meni!"
Tudjman: "Isuse! I meni!"
...
Kucan: "Dejmo jih ne jebat pet posto in naredmo po svoje, da se naumo klal za brez veze?"

In potem ostali recejo: 'ja bo najboljs tko'.

Zunanji pritiski so verjetno bili, samo brez teznje naroda po locitvi ne bi bilo nicesar.

Aston_11 ::

roscha je izjavil:

@ aston

E? kaj tebe mede?

In Tolarje smo menjali v Evre po 239,40. komu se je po tvoje tarat fecljalo?

.


Mede tebe. Menjava dinar za tolar ob osamosvojitvi na podlagi nekega zakona je bila ena proti ena. Deset let kasneje, ko so sodišča razsojala, so upoštavala 1:1 + zamudne obresti. Iz odškodnine za eno vratno hrbetnico je ratalo na koncu 40 miljonov tolarjev, ki jih je zavarovalnica izplačala, kar pač ni hotela toliko let prej v dinarjih. Kljub temu da so rezali nešteto ničel v letih pred tem.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dinarji, marke, tolarji, ojro...

Oddelek: Loža
1611426 (4502) BuDi79
»

Ura resnice za javni dolg (potop obveznic?) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10315288 (12941) Mr.B
»

Cene življenskih potrebščin danes in pred 50-timi leti?

Oddelek: Loža
151790 (1226) solatko
»

odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10419418 (17171) Matako
»

Cena denarja danes in pred tremi leti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
568356 (6850) ZLOky

Več podobnih tem