» »

za in proti TOPLI GREDI

za in proti TOPLI GREDI

1
2
3

Thomas ::

To smo mi že imeli vse razčiščeno, Jožek. Lepo, da nam počasi slediš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

H globalnemu črvičenju (global worming >:D ) nedvomno nekaj prispeva tudi človek, saj je del narave in ni nekaj izven nje.

Postavlja se le vprašanje, kaj lahko storimo in ali je sploh treba kaj storiti?.
Če nič ne storimo bo (hipotetično, čeprav ne dokazano) nekaj več orkanov, vendar se bo nemoteno nadaljeval sedanji razvoj družbe in tehnologije.
Če začnemo izvajati drastične ukrepe, se ozračje nekoliko ohladi (kar spet ni dokazano), vrnemo se v srednji vek, ustavi se tehnološki razvoj, orkanov bo menda manj, hkrati pa nas bo tudi bolj zeblo ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gani-med ()

Thomas ::

Definitivno:

>> "Protiimperialisti" kot suntrace1 so irelevantni.

Se jim ne da pomagat. Tule ne, v temo "Global Warming" pa ne bo prišel, ker nima kaj pametnega povedat.

Sej ne, da tukaj pa ima.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

gani-med> Postavlja se le vprašanje, kaj lahko storimo in ali je sploh treba kaj storiti?.

Zaenkrat nam ostaja na izbiro samo tehnološki razvoj.

Da tam kjer bo toplejše podnebje dalo prostor komarjem, ne bo malarije, pa da ljudje, ki živijo ob robu puščav ne bodo lačni.

Čakat, da se nas bo mati narava usmilila, je smrtno nevarno, tudi če takoj začnemo živeti kot Diogen iz soda.

Thomas ::

> Zaenkrat nam ostaja na izbiro samo tehnološki razvoj.

Se strinjam. To je povedal tudi Bush, že večkrat. Če je kakšen problem, potem ga bo rešila tehnologija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

El Barto ::

DA pa so akumulatorji oz. baterije nujno okolju nevarne oz. odpadek pa ni res. Top-la menja akumulatorej staro za novo, torej jih reciklera. Pa tudi sedanje avtomobile ki vsebujejo mnogotere "nevarne" snovi v precejšnjem deležu recukleraji...


Ne nakladat od Tople, k je podn od podna (se pozna zarad reciklaže>:D )
A mar litijeve, pa druge tud recilkirajo, ker tisti igračasti avteki na baterije :\ ne uporabljajo svinčevih akumulatorjev.... |O

Pa glede GW, bi v Ameriki sedaj imeli kaj povedat (2.5 metra snega), pr nas je pa spet "IN" ker je bolj kilava zima, prejšno pa ni niben jamrov... zanimivo ... |O
"You cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa - until you've
experienced that rollercoaster of pain, disappointment, and agony for that
brief moment when everything works and you're on a nice road". Jeremy Clarkson

jype ::

Thomas> Se strinjam. To je povedal tudi Bush, že večkrat. Če je kakšen problem, potem ga bo rešila tehnologija.

No, tega pa ni rekel.

On predvsem ponavlja "We will prevail." in "We must stay the course.", vse ostalo pa delajo možje, ki pravzaprav ne odgovarjajo nikomur. Jaz samo upam, da se bo to v prihodnje spremenilo.

Predvsem gre omenjenemu predsedniku očitati zaviranje tehnološkega razvoja na mestih, kjer prihaja do konflikta s prevladujočo religijo, pa tudi takrat, ko pride do konflikta z naftno industrijo. Le zelo majhen odstotek naftnih družb vlaga dobičke v razvoj tehnologij za prihodnost, velika večina se porabi za vzdrževanje ustreznih geopolitičnih razmer za širjenje umazanega posla in seveda za bogatenje peščice lastnikov, ki si lahko privoščijo življenje daleč stran od katastrof, ki jih industrija pušča za seboj.

Dober sistem je tisti, ki ravnotežje spremeni v prid tistih, ki denar porabijo družbeno koristno. Res je, vsak lahko s svojim denarjem počne, kar ga je volja, a usmerjanje porabe denarja je osnova za trajen razvoj, saj koristi od tehnološkega razvoja pridejo počasi, koristi od tlačenja denarja v lastne žepe pa pride takoj.

Azrael ::

Pihh, 120g CO2/km je 4.5l dizla ali 5 l benza na 100km (če je verjeti temu članku.

Torej, novi pejčki in spački, ki jih štejem v razred smrtno nevarno pri vsaki hitrosti, ponovno na pohodu. Kretenizem, vse kar je pod 2.0, sodi danes v nižji razred (razen pri dacarjih, kar je zelo narobe).

V 80. letih je zelena norost prinesla katalizatorje, ki razen zmanjšanja NOx delajo probleme. Njihova izdelava je vse prej kot okolju prijazna, avto s katalizatorjem pokuri precej več kot enak brez katalizatorja.

Zelo zanimivo bi bilo vedeti ali je katalizator sploh kaj rešil, ali ima mnogo veči vpliv boljša kvaliteta goriv, saj se lepo vidi, da pravilno nastavljen avto brez katalizatorja dosega enake standarde, le da pokuri manj.

Le kakšna bedarija bo sledila sedaj, če se ta pamflet uresniči?

Glede tistega tipa z motorjem na vodo, pred časom si je on ali kakšen njegov frend prislužil omembo v ŽIT.

Ameriški V8 5.7l (pač en tak normalen motor) je poganjal na vodo, no pravzaprav na mešanico 50:50 alkohol-voda. Motor je celo tekel (prepričljiv dokaz, da ameri delajo odlične in trpežne motorje). Poraba pa nekje 10 do 15l mešanice na uro zato, da se je motor vrtel v prostem teku...

Če je "izumljitelj" izginil, je to povsem razumljivo, saj ustanove, kot so pri nas v Polju, Idriji, Begunjah in še kje, ne razkrivajo podatkov o svojih pacientih.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

@gani-med:

>Nikoli nisem razumel zelenih, zakaj so tolikšni nasprotniki CO2.
CO2 je namreč nujno potreben za prehranjevanje rastlin (fotosinteza) in brez njega tudi zelenja ne bi bilo

Ortodoksni zelenkoti, čeprav govorijo, kot bi rožice sadili, v resnici ne marajo ne ljudi, ne živali, ne rastlin, radi in to samo pogojno, imajo samo kamenje, ki pa mora biti najmanj 300m pod površino. So ena taka hudo destruktivna sekta, ki si je na žalost pridobila sponzorstvo medijev in politikantov.
Nekoč je bil Slo-tech.

jozek ::

Azrael torej gre za zaroto?
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Thomas ::

Ni zarota, stampedo je.

Iracionalni vzgibi so prevladali nad pametnim razmislekom, kaj je to fotosinteza, kaj je H2O, kaj je CO2 in tako naprej.

Namesto tega, pa malanje črnega hudiča na steno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Pyr0Beast ::

Katalizator je že od samega začetka poden. Preden začne delovat se mora segreti in zato potrebuje dosti več kot par minut. Kake pol ure ali še več.

>Poleg tega da -prebavlja- zdravju zelo zelo škodljive NOx, katalizira tudi oksidacijo CO in CHx.

Dejansko nas zastruplajo z oktani. 100 oktanski bencin je smrt za okolje. Notri je ogromno aromatov, da mu zvišajo oktansko število. In aromati se ne -prebavljajo- tako dobro. Torej folk; pejte na dizla, boste veliko več naredili za okolje, čeprav se malce pokadi občasno. (kar se nebi smelo)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Eh, dizl je velika svinjarija, kakor koli ga obrneš. Je res precej čist, če teče ogret pri stalnih obratih in obremenitvi, kar pri cestnih vozilih ni pogosto. Samo tudi takrat bencinar ni dosti slabši.

Prednost dizla je njegova trajnost in ekonomičnost, ne ekologija, ampak to itak samo pri ladijskih in podobnih strojih, ki imajo z avtomobilskimi skupno samo to, da lahko uporabljajo enako gorivo. Dizli v avtih = velik hype.

100oktanov je pa nateg in to velik:

Vsak normalno konstruiran in izdelan Otto motor za "civilno" rabo teče na 87 oktanov brez nadaljnega. Namreč toliko oktanov ima bencin v ZDA, EU avtomobili, ki gredo tja, imajo iste mašine kot za EU. Tako, da...

Če pa firma izdela motor, ki zahteva izključno najmanj 100 oktanov, kot je npr VW FSI mašina in ga potem vtakne v nek klump, kot je Golf in podobna šara, je to norčevanje iz kupcev. No ja, norcev, ki kupujejo te smeti, imajo še dovolj, zaenkrat.
Nekoč je bil Slo-tech.

www ::

Mislim, da ni dvoma, da je potrošništvo gonilno kolo razvoja zato potrošništvo nujno rabimo. Rabimo še silovitejše potrošništvo, ker rabimo še silovitejši razvoj, če hočemo življenje izboljševati hitreje in hitreje. Navade potrošnikov so spremenljive, ponudba jim sledi. Navade potrošnikov je z manipulacijo mogoče hitro spreminjati . Ponudba jim sledi, če hoče preživeti. Če je manipulacija prosvetljena je prilagoditev ponudnikov koristna, če ne je samo vaja v mojsterstvu hitrega prilagajanja. Če je GW prazen demon, bo sprovociral samo Koristno vajo v hitrosti prilagajanja ponudbe.

Navade potrošnikov je možno potisniti vsaj toliko v "zeleno", da ne bomo prisiljeni okleveti pred vsakim vdihom in požirkom kot Kitajci in istočasno ohraniti ali celo povečati rast potrošništva. Vseeno je, če 20 milijonov ljudi, ki so nekoč delali klobase, začne plesati balet, potem, ko zmanipulirani potrošniki raje dajo enake ali večje denarje za baletne predstave, kot klobase. S tako manipulacijo bi bila ohranjena ali povečana menjalna vrednost, zmanjšan izpust toplogrednih plinov, kar morda sploh ni pomembno, pomembena pa je manjša koilčina pojedenega holesterola, nitratov, konzervansov, pomemben je čistejši zrak, čistejša voda, in za nekatere tudi zmanjšan faktur krutosti.

Thomas ::

Potrošniki naj predvsem sami odločijo, kaj mislijo plačat in česa ne.

Ni nobene potrebe, da odloča nekdo drug namesto njih.

Sanitarna in druga regulativa naj se pa drži dejstev, ne pa neosnovanih fobij in podobnega crapa.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tayphoon ::

Kdo pravi da se vsak s tem strinja kaj trdite?

Človeštvo je preživelo tudi brez takšnega sistema kot ga imamo danes.

Tako da to je le ena opcija.

In zakaj bi se naj prav vsak z njo strinjal? To že diši po ditaturi?

Zeleni pač so potem opozicija.

Tako kot to v demokrciji gre. In kaj če bi naslednje "volitve" zmagali zeleni?

Bilo boi konec življenj na zemji?

Jaz tudi moram Bajuka poslušati recim pa kaj naj? Bo že enkrat odfrčal nekam.

Že od nekdaj pa mi razmišljanje kao da so največ na tem svetu užitki posameznika ki bi naj bili čim bolj maksimirani in zato potrebujemo potrošniško družbo ki bo te potrebe zadovoljila do maksimuma...

Lepo vas prosim jaz pač ne razmišljam tako ker pol pa res boljše da se danes od užitkov spravim v večno nirvano.

A ne vidite da počasi je kapitalizem preživet tako kot je bil komunizem saj čće si ideje preprosto napisal na list papirja in jih dal v učbenik si ugotovil kaj?

Da so zablode in da ti ne razmišljaš tako.

Thomas ::

> A ne vidite da počasi je kapitalizem preživet

Počasi. Ampak dokler bo človek, Homo Sapiens, bo tudi kapitalizem. Taka je narava stvari, taka je narava ljudi.

Sprijazni se s tem, ali pa se ne sprijazni. Tvoja glava, tvoj lajf, tvoj svet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tayphoon ::

Tu se pa motiš.

Ker kapitalizem je le sistem in kot tak nemore biti nikoli absoluten.

Tudi koimunizem je bil pripisan človeški naravi pomoje in se ga je tako utemeljevalo.

Tudi katoliška cerkev je tekom zgodovine dosegla že neko absolutno bistvo pripisano človekovi naravi?

Več takšnih sistemov je že bilo in prav vsi so bili to kaj trdiš sami po sebi v nekem obdobju.

To je tako kot knjižna polica.

Kapitalizem je pač ena od knjig na njej.

Thomas ::

> Ker kapitalizem je le sistem in kot tak nemore biti nikoli absoluten.

Bolj absoluten, kot Homo Sapiens. Kar je čisto dovolj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

www ::

Potrošniki naj predvsem sami odločijo, kaj mislijo plačat in česa ne


Točno to počno.
Včasih so kupovali cigarete.Bombandiranje z informacijami o škodljivosti cigaret so se jih dotaknile in ogromno tega denarja gre zdaj drugam, pa naj gre. Imajo pravico odločati se na osnovi informacij, ki krožijo. Informaacije krožijo svobodno, informacij je ogromno pa naj izvolijo prebirat. Je treba omejiti svobodo govora?

jozek ::

No držite se teme in ne filozofirajte preveč. Ostanimo pri dejstvih. Če ma nekdo nek argumetnt nj ga podkrepi z konkretnimi podatki, linkom al kaj podobnega. Neko zafrustrerano nabijanje nima smisla.
Če se kdo čuti kaj prikrajšan ali oškodovan naj pove kdo in kako ga je ... ostajamo pri temi.

ko že govorite o potrošnišvu. Zakaj pa ljudje kupujejo neumne in nepotrebne tehnologije? Koliko elektronskega materijal ima vsakdo doma ali pa v avtu, ki "ni potreben" in ga je vseeno plačal? To je potrošništvo: ustvarjenje potreb in njihovo zadovoljevanje.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Pyr0Beast ::

Včasih so kupovali cigarete.Bombandiranje z informacijami o škodljivosti cigaret so se jih dotaknile in ogromno tega denarja gre zdaj drugam, pa naj gre. Imajo pravico odločati se na osnovi informacij, ki krožijo.
veš, še vedno je veliko odvisnikov
glej heroin. Ga je kdo reklamiral? Pa je kar veliko uporabnikov, še posebej X-a

Eh, dizl je velika svinjarija, kakor koli ga obrneš. Je res precej čist, če teče ogret pri stalnih obratih in obremenitvi, kar pri cestnih vozilih ni pogosto. Samo tudi takrat bencinar ni dosti slabši.
Glede kemijskega stališča, je dizl dosti manjša svinarija.
Pri nepopolnem zgorevanju nastanejo saje in to je to. Pri benzu maš pa takrat še en kup CO-ja in CHx. Tistega se pa pri hladnem katalizatorju ne znebiš. Poleg tega nastane zraven še ogromno aromatov, ki so izjemno rakotvorni. Pri dizlih tega ni. Že sama zasnova dizla je taka, da težko pride do nepopolnega izgorevanja, če je filter čist in pumpa pravilno nastavljena.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kekz ::

Saje so s stališča Kyota koristen produkt. Pomeni, da C ne zgori in CO2 ne nastaja. >:D
Mogoče bi se morali manj ukvarjati z vodikom in bi še naprej lahko kurili ogljikovodike, če bi odkrili postopek, da se skuri samo ali pretežno vodik. Produkt izgorevanja bi potem bila voda in ogljik (saje).
Seveda pa izkoristek in poraba ... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Pyr0Beast ::

Hmm, zanimiva fora. :P
Ja, izkoristek močno pade, vendar bi ga pa lahko delno povečali, če bi notri vbrizgavali nekaj vode. Za -mazanje- ventilov bi bilo fajn poskrbljeno, vendar pa bi komora in cel izpušni sistem močno trpel zaradi saj. Po mojem mnenju je bolje kuriti metan za kaj takega. :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Wrop ::

Še nek podatek, za tiste, ki pravijo da za GW ni kriv človek. Verjetno veste da so zi v zgodovini sledila vroča in hladna obdobjan. Če se količina CO2 dvigne se temperature dvigne. v preteklosti je CO2 bil med 180 in 300 ppm. in podobno ko se je povečal CO2 v ozračju se je dvignila tudi temperatura. Med -9 in 3 stopinje C. Tako so izmerili s pomočjo leda na Antarktiki.
sedaj pa je CO2 presegel 360ppm, kar v zgodovini ni nikoli... Kdo še zanika, da ni kriv človek.
In ne razumem zakaj večina od vas, ki nima kakega doktorata iz klimatologije in podobo, se dela pametnega in govori, da so znansteniki eni lulčki od ovce... Pač če pravijo, da je kriv človek jim bom verjel, ker pač veliko več vedo o svojem področju, kot vsi mi tle skupej in ne govorijo na blef!
In napovedujo povečanje temperatur za nekaj stopij več, v nekaj letih. Pomislite 3 stopinje več. Tisti, ki kupijo krompir, kruh, meso in mleko v torgovini, jih pač ne ve kako se pride do takih izdelkov. Veliko kmetov ima probleme s točo, sušo... in dobijo manjši pridelek. Sej ne pravim, da v preteklosti ni bilo naravnih katastrof, ampak sedaj jih je bistveno več- vsaj tako pravijo starejši ljudje. Potem, ko bomo stradali tako kot v afriki, se bomo pa tolkli po glavi, ko bo vlak že odpelju mimo.
En način za zmanjšanje porabe energije, bi bil ta ukrep, da bi uporabljali v stanovanjih varčne žarnice. npr. dve navadni žarnici po 100W po 8 ur. to je 1600Wh*500000 družin.. to znese kar veliko napram ekvivalentni varčni žarnici, ki so po 20W. Sam folk, ki misli samo za 3 minute naprej, hoče prišarat pri nakupu in kupi navadno za 50 cent, kot pa da da 5 evrov za varčno.

Luka Percic ::

Wrop

če se hočeš pogovarjat o znanosti, imaš tole temo.

Tukaj mamo politično/družbeni/ekonomski vidik.
Sej ta delitev se mi dopade, da ne zapackamo odlične teme v Z&T.

Če maš kej pametnega za povedat, se tam tepi.

Pač če pravijo, da je kriv človek jim bom verjel, ker pač veliko več vedo o svojem področju, kot vsi mi tle skupej in ne govorijo na blef!


Ja pri tej temi že uporabljamo zaključke iz Z&T.
Če ti zaključki niso všeč izvoli tja.
Nevem če bi se tukaj še enkrat trudli razložit stvari mimoidočim, ker se le tem ni dalo nič prebrat.
Tko da na blef govoriš tukaj ti.

En način za zmanjšanje porabe energije, bi bil ta ukrep, da bi uporabljali v stanovanjih varčne žarnice

neumnosti, sam bom uporabljal take žarnice hot jih hočem.
In gues what; svetloba ki ima tako ozek razpon ferkvenc kot jih imajo varčne žarnice, matra oči (vsaj moje).
Da bom kvaliteto svojega vida ter počutja dal na kocko, zato ker bo komite tako ukazal- NE HVALA!

nevone ::

>En način za zmanjšanje porabe energije, bi bil ta ukrep, da bi uporabljali v stanovanjih varčne žarnice.

Varčevanje na žalost vodi v revščino. Varčevanje propagirajo ljudje brez idej. Tko to je. Jest bi tudi varčevanje predlagala, če bi od mene zahtevali rešitev. Ampak točno vem zakaj. Zato ker nimam bojše ideje. Ampak vem, da obstajajo ljudje z boljšimi idejami, zato jest tisto svojo varčnost lahko ponucam samo za lokalne zadeve. Globalno pa varčevanje ne more prinesti uspehov. To je strategija luzerjev ali pa tistih, ki mislijo, da te luzerje lahko vodijo in jih izkoriščajo za svojo promcijo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jest10 ::

Še se najdejo normalni politiki:

Češki predsednik Vaclav Klaus je pojav globalnega segrevanja označil za mit, s čimer se po njegovem mnenju strinja vsak resen znanstvenik.


Klaus je bil kritičen tudi do novega poročila ZN-a o globalnem segrevanju, ki ga je pripravila do zdaj največja skupina znanstvenikov z vsega sveta. V pogovoru za češki časopis Hospodarske noviny je Klaus skupino označil za politično telo brez znanstvene podlage, saj ne predstavlja uravnotežene skupine znanstvenikov. Gre za spolitizirane znanstvenike, ki imajo enostranska mnenja, meni Klaus.

Dolgopričakovano poročilo so v Parizu predstavili pred tednom dni, v njem pa je kot glavni krivec za podnebne spremembe omenjen človek. Poročilo vsebuje tudi alarmantne napovedi za prihodnost človeštva, če bodo še naprej naraščale temperature in se bo posledično dvigovala gladina morja.

V Mednarodnem odboru za podnebne spremembe (IPCC) je sodelovalo okoli 600 znanstvenikov iz 40 držav. Znanstveniki so se v 90 odstotkih strinjali, da je za podnebne spremembe po letu 1950 kriv predvsem človek. V poročilu izpred šestih let se je o tem strinjalo le dve tretjini članov znanstvene skupnosti.

Za Busha pomembnejša gospodarska rast
Češki predsednik pravi, da si drugi visoki politiki ne upajo spregovoriti o dvomih o globalnem segrevanju, saj se bojijo za svojo politično korektnost. Med bolj znanimi podnebnimi skeptiki na svetovni politični sceni je ameriški predsednik George Bush, ki daje prednost gospodarski rasti pred bojem proti podnebnim spre

jype ::

nevone> Varčevanje na žalost vodi v revščino.

Tole je pa drzna trditev, poleg tega, da je napačna.

Varčevanje je vedno le določanje prioritet. Sam privarčujem ogromno, vendar za to porabim precej denarja. Grejemo se pretežno z obnovljivimi viri, imamo varčne žarnice in še varčnejše računalnike, namesto z avtomobilom se po mestu prevažamo s kolesom. Vse to stane, a omogoča prijetnejše bivanje, pa še toplogredniki ne sitnarijo.

Vsako varčevanje seveda ni koristno kar v splošnem, odločiti se, pri čem in za kakšno ceno bomo varčevali, pa danes niti ni tako težko.

Azrael ::

Šparanje vodi v bedo. Sploh če se špara zato, da se špara in ni pomembno koliko to stane.

Razsipništvo (največkrat) tudi pelje v propad.

Torej treba je zbalansirati neko srednjo pot.

Neke državne prisile pa pogosto naredijo več škode kot profita. V Jugi so najprej uvedli bone za gorivo, potem pa še par nepar sistem, vse to, da se prišpara na dragi nafti in ohrani okolje?

Rezultat, poraba goriv je šla gor, pa še praktično pri vsaki bajti so si kupili še en avto...
Nekoč je bil Slo-tech.

Wrop ::

Tisti ukrep sem bolj mislil kot priporočilo. Če misliš da si kvariš vid, potem uporabljaj navadne žarnice. In če prišparaš nekaj pri elektriki, pač porabiš nekje drugje tisti denar, zato ne vem zakaj bi z nekim malim varčevanjem pri elektriki propadli lai se pahnili 50 let nazaj. Država bo ob izpadu dohodka že znala zakrpat primankljaj.

jozek ::

Kako lahko "varčevanje" stane? Če manj porabiš pač manj plačaš.
Stane lahko samo tehnologija, ki varčuje z določeno energijo.
V jugi pa Bencina nismo šparali zaradi tega ker bi želeli rešiti okolje. To je bilo omejevanje svobode gibanja, ki pa se k sreči ni obnesel. Če nebi "šparali" z bencinom, bi lahko bil le ta dražji, zaradi naftne krize. ampak okolje tle ni bilo pomembno.
Konec koncev si v trgovini lahko kupil določene izdelke samo kadar so jih ravo dobavili. Po kafe je bilo tako ali tako treba iti čez mejo ;-)
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

nevone ::

>nekim malim varčevanjem pri elektriki propadli lai se pahnili 50 let nazaj.

Sej to varčevanje z ekonomičnejšimi izdelki je čist kul. Samo tisto, da dejmo čimbolj ugašat luči, pa podobni bluzi so škodljivi. Seveda, če nimaš za štrom, jasno da ne boš kuru vse živo, smo če pa sredstva so, so pa zato, da se koristijo.

No ja, mal smo zašli off topic.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Azrael ::

Hehe, seveda brezumno šparanje stane olala, čeprav v prvem trenutku nič ne plačaš.

Kar poglej po raznih podjetjih kjer šparajo pri vsem (od delovnih pogojev, materialov, orodju itd) in gre posledično vse skupaj samo v eno smer, direktno in brezpogojno k hudiču.

Draga nafta pa samo skrbi za polnjenje proračunov neučinkovitih EU držav. Samo hec je pa v tem, da o tehnološkem razvoju v EU že dolgo ni niti sledu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Glede na to, da bi lahko za ene izdelke lahko uporabili enojno embalažo namesto kakšne 7 slojne ...
Ogromno stvari bi se dalo optimizirat, s šparanjem pa ni nobeden še dobička ustvaru.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

5pellfire ::

Sej ne pravim, da v preteklosti ni bilo naravnih katastrof, ampak sedaj jih je bistveno več- vsaj tako pravijo starejši ljudje


Pozabljaš da starejši ljudje niso bili rojeni z televizorjem, gsm-om, internetom itd. na vsakem koraku in da so
informacije potovale precej počasneje.

gani-med ::

Ja, danes v kratkem času izvemo za bistveno več katastrof, kot so izvedeli včasih, ker mediji pokrivajo celo Zemljo.
Če bi začeli poročati še o "katastrofah" na drugih planetih, bi lahko rekli, da jih je še toliko več, kot jih je bilo včasih.
Neznosna vročina na Veneri s povišanim tlakom, na Neptunu pa divjajo viharji s hitrostjo 2.500 km/h, hkrati pa je pritisnil hud mraz -270 stopinj Celzija ...

krneki0001 ::

Hehehe . New York ima 2.5 metra snega, pa v prihodnjih dneh misli spet padat. Ga nimajo več nikamor za metat.

kekz ::

New York ima 2.5 metra snega, pa v prihodnjih dneh misli spet padat. Ga nimajo več nikamor za metat.


Vse filme bo treba posneti na novo >:D
Že kot otrok sem opazil in se mi je zdelo smešno, da Američani v filmih vedno kažejo Ruse v snegu in kožuhih, pri sebi pa vedno sonce.
Kolega, ki je bil pred kratkim v Kaliforniji (San Francisco), pa je razložil, kakšno je tam vreme. Vsak dan do popoldne megla, šele potem se malo razkadi. In to poleti, vse 4 tedne, ko je bil tam.
Pravi, da je videl jumbo plakat z mislijo neke znane osebnosti: "Še nikoli me nikjer ni pozimi tako zeblo kot poleti v Kalifoirniji." :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

jest10 ::

Del države New York pa res

jozek ::

OK vidim da ni resnosti in interesa. Konec teme.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

tsh2 ::

Thomas: Za jokat. Evropska avtomobilska industrija je na vrhu sveta. EU se je pa odločila, da jo potopi s svojimi nesmiselnimi in nerealnimi zahtevami glede CO2.


Kaj pa CO2 in skrb za čisti zrak zaradi zdravja (in boljšega počutja) ljudi?

nevone ::

/malo za šalo malo zares

Jest tudi ne pijem več gaziranih pijač, ker mi je babica rekla, da škoduje zdravju.

/malo za šalo malo zares off

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

tsh2 ::

praviš da ne škoduje zdravju? no jaz zase vem, da mi ni prijetno vdihavati izpušnih plinov.

nevone ::

1. Kateri so izpušni plini? Naštej vsaj 3!

2. Izloči med njimi nestrupene!

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pyr0Beast ::

Jaz sem mnenja, da se bo efekt tople grede nekako kompenziral.
Če se bo -kurjenje- zaradi višjih temperatur močno zmanjšalo, bomo nejbrž lepo prišli čez, će ne, smo ga resno naj..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tsh2 ::

ne vem, kateri so izpušni plini, nisem strokovnjak v tem. ni mi jih prijetno dihati. to mi je dovolj, da jih ne maram v zraku, ki ga diham.

Pyr0Beast ::

@nevrone
... počutim se kot pri pouku kemije v 2. letniku srednje šole XD
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

>ne vem, kateri so izpušni plini, nisem strokovnjak v tem. ni mi jih prijetno dihati. to mi je dovolj, da jih ne maram v zraku, ki ga diham.

Meni pa ni prijetno poslušat jamrarije, ki nima nobene osnove.

/kaj je komu prijetno in kako drugi poskrbijo za to da mu ne bi bilo več
Mene je pa strah ponoč k je tema, samo mi pravjo da moram z energijo šparat.
/kaj je komu prijetno in kako drugi poskrbijo za to da mu ne bi bilo več off

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kekz ::

Tudi CO2 je toksičen, ampak šele pri koncentracijah nad nekaj % (ne spomnim se točno koliko, nekje med 4 in 8).
Kar je veliko večja doza kot za CO, ki je toksičen že pri zelo majhnih koncentracijah.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rešitev svetovne energetske krize? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21016110 (2353) gruntfürmich
»

Koncentracija ogljikovega dioksida dosega nove rekorde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10530502 (25168) Gruterzer
»

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16517725 (12535) TESKAn
»

Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
879120 (7510) poweroff
»

Kyoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
38825990 (19818) Thomas

Več podobnih tem