» »

Koncentracija ogljikovega dioksida dosega nove rekorde

1 2
3
»

gruntfürmich ::

DamijanD je izjavil:

http://www.rtvslo.si/svet/trump-ukinil-...

končno je priprl pipico lažnivcem in manipulantom.
no, pa saj je to tudi pred volitvami obljubil. zakaj taka drama sedaj? ste frapirani ker eni politiki izpolnijo tisto kar govorijo? očitno da. ampak potem imate očitno vi v glavah probleme...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

zmaugy ::

EU lahko vpliva na to sranje, če hoče:

1. dodatne trošarine na fosilna goriva za osebna vozila, tako da bo liter bencina/dizla 10 EUR. Zelo hitro se bojo ljudje zracionalizirali in šli na javni prevoz, ki se bo tudi lahko povečal, ker bo večji interes. Ko bo javni prevoz boljši, bo zanimanje zanj še večje.

2. ekološka taksa/carina na meso, tako da bo na koncu v trgovini kila mesa 100 EUR.

Prvi ukrep bi poleg javnega prevoza vzpodbudil tudi razvoj električnih vozil in tehnologije akumulatorjev, drugi ukrep bi vzpodbudil pravi razvoj dejanskih ekoloških in etičnih alternativ mesu.

EU je prevelik trg, da bi ga lahko drugi igralci ignorirali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Invictus ::

Kdaj bodo pri EV takse za razgradnjo baterij?

Namreč, gre za precej svinjski proces.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nekikr ::

nekikr je včeraj ob 07:00:56 izjavil:

Si kdaj v Sloveniji zasledil, da bi katera državna agencija, ministrstvo ali kdorkoli v javni upravi hotel racionalizirati svoje poslovanje?!?!
Ja, ves čas se dogaja.

Ja, no, ok, to je res. Kar naprej poslušam po medijih, kako se javna uprava racionalizira, kako ljudje sami priznavajo, da jih je nekje preveč in jih potem premestijo oz. odpustijo, ker jih ne rabijo. Tudi zato se v zadnjem desetletju število zaposlenih in stroškov z javno upravo vztrajno krči.
Ne, čakaj, nekaj ne štima tule...ampak sigurno imaš prav!

tikitoki ::

plavko61 je izjavil:

Za rastline je co2 hrana, torej narava je ok. Torej nevem zakaj jamrajo zeleni pa Eco podobni kljukci. Aja, vse je samo biznis???


Trol or stupid? Preber si o posledicah globalnega segrevanja, pa ne bo ti skodilo, ce dodas se onesnazevaje in prenaseljenost.

Gruterzer ::

ttzavod je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

ttzavod je izjavil:

a na svetovnem trgu MWh sončnih in vetrnih dosega manj od 30€ za MWh... Če moram plačevati 135 za energijo iz NEK, rajši kupim svoj solar z baterijami in se izognem še omrežnini.

malo manj laži in zavajanja prosim.
ti kar kupi in se izoliraj; seveda brez mojega denarja, pa poročaj o stroških!
gamat lažniva...


Ja?

https://cleantechnica.com/2016/12/25/co...

https://www.bloomberg.com/quicktake/sol...

https://www.forbes.com/sites/dominicdud...

https://cleantechnica.com/2018/02/11/so...


V teh 30€ ni všteti backup, potrebna prenova električnega omrežja, kakšni so capacity faktorji za to vrednost, "battery not included" ipd.? Kot vidim, navajajo podatke investicijske banke Lazard, ki je globoko v "obnovljivih virih" energije. Jedrska energija je tudi edina, ki ima v ceno všteto razgradnjo elektrarne in upravljanje z jedrskimi odpadki. Tule je razčlenitev določenih predpostavk, ki jih uporablja Lazard in primerjava z gradnjo jedrske elektrarne podjetja KEPCO iz južne koreje:
 LCOE Lazard + KEPCO

LCOE Lazard + KEPCO


Za informacijo: v nemčiji je CF za vetrne 20% in solarne 10% - daleč pod predpostavljenimi 50% in 30%.
Kitajska gradi jedrske še ceneje, tudi rusija ne zaostaja daleč in ostali se bodo morali prej ali slej prilagoditi temu.
Ti kar kupi svoj solar z baterijami in se odklopi iz mreže, a nimajo vsi tega privilegija ali želje.

Potem je tu tudi znižanje emisij. Sončna ali vetrna energija ne nadomestita fosilnih goriv, jedrska jih in to kar učinkovito zato tak pomp okoli jedrske. Po zadnji študiji Have fossil fuels been substituted by renewables? An empirical assessment for 10 European countries


Regarding the ECA, an increase of 1% in the installed capacity of solar PV decreases electricity production from oil and natural gas by nearly 0.11%, and 0.20% respectively in the long-run. In contrast, an increase of 1% in the installed capacity of wind power provokes an increase of 0.26%, and 0.22% in electricity generation from oil and natural gas, respectively in the long-run. [...]

This research applies an ARDL approach to ten EU countries, with a time-span from 1990 to 2014. The paper also focuses on the relationship between electricity generation from fossil fuels and both RES deployment and the characteristics of electricity demand. [...]

Overall, the results support that the integration of both RES and the characteristics of electricity demand, have quickly been internalised in electricity production systems. The results highlight that electricity production systems have maintained and increased fossil fuels to back up RES and to satisfy electricity demand.


Vetrne elektrarne ne zmanjšajo emisij, ampak povečajo, solarne so nekoliko bolje, jih zmanjšajo. Razlog je, da sonce sovpada z našo porabo - človeštvo porabi več energije podnevi. To tudi pomeni, da je solarna energija brez "baterij" omejena na nihanje te porabe podnevi-ponoči. In kaže, da ima penetracija solarnih in vetrnih v evropi nekje limito 10% za solarne
in 20% za vetrne
(večje države).
Jedrska lahko nadomesti fosilna goriva kot je to primer francije, švedske, ontario (canada) in mnoge ostale države z >30% jedrske.
 Germany vs France co2 emissions

Germany vs France co2 emissions


Google public data - co2 emissions

Solarne elektrarne (v ZDA) so v bistvu elektrarne na plin Mark Z. Jacobson's 100% Renewables (100% WWS) Roadmap to Nowhere by Conley & Maloney . Enako se v evropi Shell že veseli zaprtja jedrskih v belgiji, ker jih bodo nadomestile plinske elektrarne.
In, če kje vidiš laži, da so obnovljivi viri energije znižali ceno elektrike - tule za ZDA link in evropo: link . V ZDA je pač plin zelo poceni, za enkrat. Prednost jedrske je tudi, da cena goriva predstavlja zelo majhen delež cene energije.
Nemčija ne gre s premoga, zato ker jim ta omogoča najnižjo ceno baseload električne energije - wholesale baseload price. Verjetno bo cena baseload šla gor, ko bodo pričeli ukinjati premog, ta jih seveda letno košta €40B v okolijskih stroških - 10GW KEPCO 3gen jedrske elektrarne (4 leta in imajo vso proizvodnjo električne energije razogljičeno).


Lahko navedeš negativne posledice proizvodnje sončnih panelov na okolje?


Tudi rudarjenje elementov baterij ni neškodljivo. Recikliranja ni, v evropi morajo proizvajalci imeti nek kapital za recikliranje, ne vem če to velja za posrednike solarnih panelov. Evropski solarni velikani so bolj kot ne insolventni (SolarWorld).

Jaz menim, da potrebujemo JEK2. A nisem prepričan, da smo ga sposobni zgraditi. Že za drugi tir so težave, pa je investicija 1 milijarda, kaj šele jedrska. Mogoče, če gradimo s hrvati, madžari in še italjani. Trenutno ponujajo le reaktorje moči 1GW-1.6GW, mogoče bo bolj zanimiva ponudba kitajske, 600, 800 MW. Zelo zanimiv je tudi projekt centralnega ogrevanja ljubljane, zagreba iz jedrske krško - http://www.djs.si/3predavanja/JEK2.pdf . Toploto se vedno pozablja pri obravnavi jedrskih elektrarn. Za vsako enoto proizvedene električne energije sta dve zavrženi toplote. Tega vetrna ali solarna elektrarna nima. Če uporabimo to toploto za ogrevanje, zmanjšamo porabo električne energije (v primeru električnega ogrevanja) ali pa izboljšamo zrak, saj so centralna ogrevanja sedaj na fosilnih gorivih - primer ljubljana. A tile projekti so iz davnega leta 2009. Podnebje ne čaka.

Še priporočam:
Getting to Zero: Pathways to Zero Carbon Electricity Systems
CNA2018 Michael Shellenberger
Drago Babič - Prihodnost naše energetike (1)
3rd Science and Energy Seminar , 11/29, Friedrich Wagner (dobra razlaga RE omrežja v evropi)
France - 100% renewable electricity at no extra cost, a piece of cake?
The Power to Decarbonize
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letos bodo izpusti ogljikovega dioksida verjetno celo upadli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5920079 (17280) jype
»

Lani kljub gospodarski rasti izpusti ogljikovega dioksida ostali enaki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3119119 (17255) carota
»

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10636591 (32511) donfilipo
»

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834521 (24483) NSA Agent

Več podobnih tem