» »

Popis nepremičnin

Popis nepremičnin

1
2
»

Buggy ::

Pa zakaj potem zgoraj govorijo ze zdej o nekem davku katerega se naj bi nekateri izogibal...ce ga sploh se ni ???
Sedaj obstajajo "davki"/nadomestila ki jih placas obcini v procesu ko se lotis gradnje:

-lokacijska informacija (cca 4ksit) - 1x za vsako novo poizvedbo
-komunalni prispevek(po formuli obcinskih odlokov) - 1x pri pridobitvi gradbenega dovoljenja
-nadomestilo za stavbno zemljisce - vsako leto 1x (prvih tri leta po izgradnji si oproscen - odvisno od obcine)

..torej kaksen je se tisti davek na neprimicnino o katerem se tukaj govori in ki naj bi ze obstajal, kaj zamujam?

cekr ::

Ravno o tem pravim. Obstajata dva davka. Davek na stavbno zemljišče in davek na premoženje(vsaj tako piše na položnici - pred leti se je imenoval drugače ). Problem je pa ravno v tem, da ga nekateri plačujemo, večina ga pa ne.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Mercier ::

Se sicer ne spoznam na tole in niti ne vem kako je v "normalnih državah", ampak ker mi Internet ravno daje možnost vrtet gobec...

Bedarija tole. Imajo kvadraturo (oziroma se naj ta evidentira) in lokacijo. S tega se da opalit čisto OK davek. A mam jaz router v bajti, pa ploščice, mi je pa čisto razmetavanje denarja za popisovanje. Niti ni ravno stimulativno.

BTW, ona stanovanja v Yugi je folk že prej plačeval. (nekateri so jih že preplačali) Mislim, ne moreš jim potem računat 130% vrednosti.

ales85 ::

Mene pa pri tem popisovanju še routerjev in podobnih stvari moti nekaj drugega. Na priemr sedaj 10% pove, da imamo routerje. Kaj pa ostali, ki recimo nabavijo napravo čez en dan, en teden, en mesec, ... Kam bi se pa to evidentiralo in kako?
Ter druge podobne reči. Tudi nova okna. Kaj je to važno pri trenutih objektih, ko pa je čez eno leto lahko vse povsem drugače.

Buggy ::

cekr:.. si preprican da ta "davek iz premozenja" ne velja le za prostore, katere namembnost so "POSLOVNI PROSTORI" in se (je) v njih opravljala kakrsna koli pridobitna dejavnost? Nekako mi ni znano, da bi placeval ta davek za namensko bivalno povrsino na kateri je prijavljenih vec clanov gospodinjstva.

cekr ::

Ja, na bivalne prostore sta do sedaj dva davka. Je pa s tem davkom na premoženje tako, da se štejejo neki popusti glede na število ljudi, ki jih prebiva v objektu. Vsaj pri nas je predvideno 40m^2 na prebivalca. Višek pa gre v obračun davka. Verjetno to zaradi tega ni znano, ker jih velik prebiva v manjših bivalnih prostorih. Recimo 160m^2 je predvideno za 4 člansko družno. Višek se obdavči. Je pa možno, da je v posameznih občinah različno.

Po novem zakonu pa naj bi celotno obdavčitev spravili pod en davek - davek na premoženje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Buggy ::

To me pa zdej res ferbec matra. Ce je tako kot pravis, zna biti res povezano se z kaksnim obcinskim odlokom.
Namrec, ravno na nasem koncu bi moral o tem davku potemtakem veliko slisati, saj je celo morje his iz obdobja socializma ( 3 stuki po 100m2) notri pa po dva najvec trije ljudje, pa se nobenga nisem slisal jokat o davku na premozenje, ki ga mora placati zaradi velike hise oz. sploh.

...bom pa od sedaj malo bolj pozoren, ker to mi pa ne gre cisto v racun.

Pyr0Beast ::

uff, torej bomo mi začeli pa kr pošteno plačevati. V hiši je okoli 100m^2 na osebo ... :'(
.. in ne, ni novogradnja, je ena več kot 200 let stara hiša, ki so jo prizadejale številne bombe in požari (tolk da se skupaj drži). Vzdrževanje je pa nemogoče, ker je streha -državna- (v postopku denacionalizacije) in je že skoraj popolnoma propadla.
Kolikor sem gledal ni nikakršnih olajšav glede tega (samo datum obnove in nekaj podobnih stvari), tako da nam 20k na osebo najbrž ne uide. :\
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

cekr ::

Mislim, da ne bo toliko. Kakšnih 20000 sit na leto na celo stavbo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

nastyboy ::

Meni se zdi da je "če se že grejo takšen projekt vreden 2 miljardi" smotrno da se popiše čimveč zadev.. da ni treba pol teoretično delati popisa čez pol leta za vsak ruter,telefon (glede na to da smo/postajamo informacijska družba).

Bi pa rekel da so te majhne stvari zato da prikrijejo večje sistemske....sicer niti z besedico ni bilo nikjer omenjeno pri ciljih projekta,da bo to osnova za pridobitev davkov... ampak kar tiščte glavo v pesek. Upam da bo una zadeva z ustavnostjo uspela(glede za kaj naj bi se uporabljali ti podatki).


Tole je pa direkt iz njihove strani vzeto (med pogostimi vprašanji)
...
Tako naj bi bili v letu 2007 vsi lastniki nepremičnin obveščeni o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Na ta izračun bodo imeli možnost pripomb. Utemeljene pripombe bodo upoštevane in bo izračun opravljen ponovno. Rezultat množičnega vrednotenja bo pripisana vrednost vseh nepremičnin. Kako in kdaj bo ta vrednost uporabljena za določitev davka na nepremičnine pa bo določeno v posebnem zakonu.


naprej

kar bo največ prispevalo k osnovi za davek bo lokacija, velikost in starost nepremičnine... ostalo bo v primerjavi s tem bolj obrobno.

Kar se tiče oken klima naprave, in podobnega.. po mojem mnenju je državi kvečjemu v korist če ima folk nova okna, klime naprave, debelo izolacijo....potreba po energiji narašča in bo naraščala.... mrki električne energije so v zadnjih časih kar povečujejo. In če se ogrevaš s klimo napravo ki deluja kot toplotna črpalka so rezultati takojšnji, prav tako nova okna bolj zadržujejo toploto kot stara, zmanjšujejo strošek ogrevanja za približno 14%.... debelina izolacije je celo predpisana z zakonom.. in se bo celo še povečala v prihodnosti.
V vzpodbudo bi dal na stare stvari večji davek.. pa naj začne folk razmišljat še mal v tej smeri, ki ni tako potratna z energijo. ... Po drugi strani pa je obnovljeno stanovanje tržno več vredno.. kar bi lahko pomenilo več davka ker se ga bo določalo predvsem glede na tržno vrednost...

Aja še zanimivost

He he poslanci so se seveda zgrozili nad množico podatkov ki jih bodo morali popisanci oddati.. seveda so ta seznam hitro malo skrajšali.. tako bazenov ne bo treba premeriti in popisati... HALO... poslanci že vejo za kaj se bodo rabili podatki... sej je pa ja logično da je hiša z bazenom dosti več vredna kot brez njega in davki bi na ta nacin sli tudi gor ... toliko o preglednosti HAHA

bad_dog ::

Ali morda kdo že ve kako je z nedokončanimi gradnjami? Recimo, da imaš nedokončano mansardo. Ali jo je treba naknadno prijaviti ali kaj drugega?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Problemi človeštva
1114188205 (15350) MrStein
»

Poglejmo koliko je vredna taščina ali sosedova hiša! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27433794 (25265) LordTado
»

Vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6512498 (10458) Okapi
»

Nepremičnina

Oddelek: Loža
151435 (1118) genius11
»

Obdavčitev nepremičnin - zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31185306 (80116) Mr.B

Več podobnih tem