» »

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno.

««
10 / 15
»»

sumadinac ::

Kot samo ime teme pove Opravicevanje kolaboracije z okupatorjem je nesmiselno. so v vseh drzavah koloborante streljali pa naj bo to v fasisticni namciji, komunisticnih drzavah al pa demokraticnih. Izdajalec svojega naroda ne zasluzi boljse kot to.

LP

Thomas ::

Kolaboranti imajo včasih prav. Hočem reči, kolaboracija s sovražnikom je lahko boljša zadeva kot domoljubni patriotizem.

Recimo, kolaborantsvo z angleško krono za Škote, pred dobrimi 200 leti je že en tak primer. Podreditev Škotske Združenemu kraljestvu je posledično pomenila, da Škotska mesta so bila okoli 1800 najrazvitejša na svetu. Če bi si kaki dve desetletji prej priborili samostojnost, bi ostali samo zarobljeni gorjanci.

Včasih je pač kolaboracija boljša od nekolaboracije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

Nekako se smatra, da tujec ne bo tako prijazen, kot so domači vladarji. Da zaradi tega se kolaborirati z okupatorjem nikakor ne sme. Ampak to je seveda samo kliše.

V resnici je vprašanje le to, kaj ponuja Napoleon, in kaj ponuja dvor na Dunaju? Kaj ponuja Slovencem Jugoslavija in kaj ponuja samostojna država? Naj bo kar konkurenca med to-be vladalci, ljudje naj pa svobodno izbirajo, h komu bodo šli!

Potem pa - morda gorje premaganim, morda pa tudi ne. Vnaprejšnje nestrinjanje z okupatorjem je pa klavzula, ki jo jaz ne podpišem. Seveda tudi ne vnaprejšnjega strinjanja z okupatorjem ne. Povej kaj ponujaš to-be vladar, potem bomo pa videli, če smo zate.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

>Predlagam, da se prizna, da komunizem ni bil boljši od fašizma, če res ni bil.

Komunizem si preživel, fašizma pa zelo verjento ne bi.

>Vzrok; upor
>Posledica; maščevanje za upor x10

Spet ena mevža, ki se ko je vsega konec dere.
Povej mi, kako potem gledaš na ameriški "s teroristi se ne pogajamo". Ko potem teroristi ubijejo koga, ali je krivda na strani vlade?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr Evil ::

Komunizma 100 miljonov ni preživelo.

Poldi112 ::

Ne pravim da je bil dober. Pravim da sta fašizem in nacimez slabša. Če bi zmagala ti ne bi danes tu pisal svojih slavospevov njima.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Isti šmorn, nacizem in komunizem. Pobijeta desetine milijonov po svoji logiki.

Podtikanje, da zdej pa nekdo zagovarja nacizem, ker ga enači s komunizmom, lahko pride samo od koga ki misli, da je bil komunizem pa super.

Oba sta bila zelo slaba. Oba. (Both, če ne zastopiš kaj je "oba".)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

"Nekako se smatra, da tujec ne bo tako prijazen, kot so domači vladarji. Da zaradi tega se kolaborirati z okupatorjem nikakor ne sme. Ampak to je seveda samo kliše."

Tole posploševanje je precej abotno... torej to pomeni, da so nas partizani zajebali, ker Švabom in Lahom niso dali priložnosti, da bi nam pokazali kako prijazni so al kako? Neke prijaznosti namreč ni bilo videt, če že nič drugega. Ampak seveda se bo oglasil Dr. Evil in začel v slovenščini pljuvat čez klavce... naj bemti v švabščini, da bo korekten. Ampak ne... grem stavit, da mu nemščina ni šla posebej dobro v šoli. Naj me popravi, če se motim, bitte.

TESKAn ::

Podtikanje, da zdej pa nekdo zagovarja nacizem, ker ga enači s komunizmom, lahko pride samo od koga ki misli, da je bil komunizem pa super.


Kaj je zdej, Thomas, a boli, ko nekdo uporabi proti tebi enake prijeme, kot jih uporabljaš ti? Kar počez označevat ljudi za zagovornike?:)
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Thomas ::

TESKAn,

Zakaj boli? Mene nima kaj boleti, razen stupidnost nekaterih me moti. Celo če mi rečeš, da sem nacist ali komunist, me moti le toliko, kako si lahko tako neumen, da se take iznebiš.

Jaz samo pravim, da sta Hitler in Stalin zelo sorodna fenomena.

> torej to pomeni, da so nas partizani zajebali, ker Švabom in Lahom niso dali priložnosti, da bi nam pokazali kako prijazni so al kako?

Ne. Pomeni samo to, da bi morali partizani gledati na to, da bi čimveč svojih pošibali v Severno Afriko in Italijo k Angležem, Američanom, Kanadčanom in podobnim. Tako bi jim omogočili efektnejšo borbo, z boljšim orožjem, pod boljšimi poveljniki, da bi Hitler preje storil konec. Poleg tega, bi Sovjeti ne prišli tako daleč na zahod in ne bi bilo potrebno prenašati glupega socializma še tako dolgo po WW2. Kar je pa najpomembnejše, ne bi spravljali v smrtno nevarnost svojcev in ostalih Slovencev.

(Nacisti in fašisti so bili SLABŠI od oblasti, ki smo jo imeli prej v Jugoslaviji. Sicer tista ni bila zelo prida, vendar še vseeno boljša od fašistov, nacistov in komunistov.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Kakšne enake prijeme? Kakšno podtikanje? Kje ti vidiš da namigujem da podpiraš nacizem?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

> Kje ti vidiš da namigujem da podpiraš nacizem?

Klela:

> Če bi zmagala ti ne bi danes tu pisal svojih slavospevov njima.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

"Pomeni samo to, da bi morali partizani gledati na to, da bi čimveč svojih pošibali v Severno Afriko in Italijo k Angležem, Američanom, Kanadčanom in podobnim."

Ta je precej bosa... fantje kolaborantje cvilijo, da niso vedeli za pravo naturo rjavo/črnosrajčnikov, partizani naj bi pa v hostah premišljevali, kje ujet čarter za borbo proti Rommlu? Ne ga lomit... Pa da ne bo pomote - kar precej jih je šlo v Severno Afriko. In zgodovinsko gledano sta bili OBE varianti boljši od izbire fantov kolaborantov. Pa naj wanna-be-švaboti-aber-verstehn-nix tulijo kar hočejo.

Thomas ::

> kar precej jih je šlo v Severno Afriko.

True. Samo jest bi, da bi jih večina, raje vsi.

Tebe Urban99, pa meče kokr Stanovnika. Prmej da te.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

Boljše, da me meče kot Stanovnika, kot pa Cukjatija. Ta se v življenju še za fuk ali ne-fuk ni znal odločit...

OwcA ::

Čisto preveč enovrstičnic.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Poldi112 ::

Thomas, citiraš moj odgovor Dr. Evilu, ne tebi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr Evil ::

Moj odgovor je točno tak kot je Thomas povedal.Oba obsojama vse izme,brez izjem.Le da govorima o komunizmu nekoliko več,ker nam je ta domač.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

Tarzan ::

Dr. Zlobček, kaj bi porekel na zgoraj zastavljeno vprašanje, kdo je kriv v primeru teroristov, ki zaradi vdora specialcev, potolčejo polovico talcev? So to teroristi, ali so to krivi pripadniki specialnih enot, ki so likvidirali enega od teroristov? Je kriv Bog, ki vse to iz naslonjača le mirno gleda?

Izraelci ubijejo palestinca, terorist se v znak maščevanja razčefuka na trgu in pobere s sabo še ducat izraelcev. Kdo je kriv za tragedijo? Je to palestinec, ker je prekmalu umrl?Je to terorist, ki je rekel, da bo s sabo vzel mnogokratnik žrtev svojih? Je to morda kriv izrelski vojak, ki je palestinca ustrelil?
Izrael seveda potem kot povračilo zravna dve naselji z zemljo...

Glede na to, da bosta verjetno s Thomasom glasovala za to, da je kriv palestinski terorist, lahko povem, da so se belogardisti, oziroma domobranci točno s tem palestincom borili z ramo ob rami. Sicer so bile okoliščine malenkost drugačne in razmerje moči na strani okupatorja, je pa bila mentaliteta enaka. Za enega našega, mi pokopljemo desetkratnik civilistov.

Vasi so gorele, Lukec, tudi tu blizu, kjer jaz živim je bilo vse požgano, ampak niso jih zažigali partizani. Nemci so jih, skupaj z domobranci. No, tako je bilo tu pri nas, nižje dol, bolj proti primorski so jih pa belogardisti in italijani. Partizani so definitivno imeli precej manj s požigi kot stran, katero ti zagovarjaš, pa če se še tako repenčiš.

MadMicka ::

Dr Evil, lepo, da sta s Thomasom dosledna in obsojata vse brez izjeme. Edinole se mi zdi, da je Thomas obsodil tudi domobrance, ti jih pa še nisi.

Če se motim, na dan z besedo: tukajle lahko jasno in glasno obsodiš domobrance.

p.s.: ostalih ni treba, si jih že dostikrat :D

MadMicka ::

Še tole bi dodal: v tejle temi
Helsinški monitor, Holmec, Otvoreno, klevetanje
se vidi, da kako je z vojno. Kako je vojna umazana. V Sloveniji l. 91 je vojna, ki pravzaprav sploh ni bila vojna, temveč je šlo za par lokalno omejenih spopadov zelo nizke intenzivnosti, bilo je nekaj mrtvih, nekaj ranjenih, povzročila debate o morebitnih zločinih, ki trajajo že 15 let.

perci ::

Kdor govori, da vojna za Slovenijo ni bila vojna, jo je verjetno spremljal na kavču pred tvjem. Poslusal je kacinove tiskovke, uniforme ni oblekel, sedaj pa omalovažuje uspehe teritorialcev. Sramota!

Thomas ::

Vojna za Slovenijo je bila bliskovit uspeh in vsem udeležencem lahko samo iskreno čestitamo in se jim lepo zahvalimo.

Brez heca.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Verjetno mi ni treba poudarjat, da se popolnoma strinjam s Thomasom.

Thomas ::

Neuspeh Slovenske vojne, bi pomenil, da bi se za nas (tudi za nas!) začela Jugoslovanska.

Ta se je tako ali tako nameravala pričeti, samo še dodatni Slovenci in denar zanjo bi bil zagotovljen, če bi Slovenija bila poražena. Srbi bi ravno tako obkolili Sarajevo zaradi resnične ali namišljene bojazni pred islamizacijo Bosne in ravno tako bi se udarili na Hrvaškem.

Nam se je posrečil cut-off.

Smo pa imeli tudi v tej vojni kolaborante. Ki so iskreno mislili, da bi bilo bolje, če bi ostali v Jugoslaviji. Na ZSMS so ob začetku vojne zahtevali odstop Janše in Peterleta, ker je Teritorialna obramba kršila človekove pravice, s postavljanjem barikad. No shit! Kasnejši šef Mercatorja pred Jankovićem - Živko Pregelj - je ravno tako odsvetoval osamosvajanje in priporočal "pogovarjanje z ZIS".

Te, nam časovno bližje kolaborante, kot tiste, ki so med WW2 izdali kralja in Jugoslavijo, je treba gledati prizanesljivo, vseeno. Krog nesmiselnih maščevanj je treba prekiniti za vselej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

"Neuspeh Slovenske vojne, bi pomenil, da bi se za nas (tudi za nas!) začela Jugoslovanska "

a ne bi bilo boljše, da se Slovenci sploh ne bi branili, ampak odpotovali v Sarajevo in na Hrvaško direkt Srbe preganjat - recimo tako kot med WW2 Švabe v Severno Afriko?

MadMicka ::

urban :)

No, saj jaz tudi pravim: vsaka čast tistim, ki so se borili in tistim, ki so vse skupaj zgoraj organizirali l. 91 v boju za samostojno Slovenijo.

Edinole Perci o pravi vojni v Sloveniji pač ne more biti govora. Pravo vojno so imeli v Bosni in na Hrvaškem. Na desetisoče mrtvih, še nekajkrat več ranjenih, na stotisoče beguncev, nepregledna množica požganih in uničenih vasi in mest.

Nekaj je treba priznat: Srbi pač niso imeli starteškega interesa v Sloveniji. Pravim samo: če bi geografsko Slovenija ležala tam kjer leži Hrvaška in obratno, potem bi Perci razumel, kaj je to vojna.

p.s.: Dr Evil, še vedno čakamo na tvojo obsodbo domobrancev in tako na dokaz tvoje doslednosti

p.s.: Thomas, ali ti nemara zagovarjaš kralja in kraljevino kot totalitaristično državo, ko govoriš o nekih izdajalcih, ki so izdali kralja? Nič več mi ni jasno, kakšni so nazorski pogledi Thomasa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

jype ::

Thomas rad poudari, da bi Skotska stagnirala, ce se ne bi odlocila za "podreditev Zdruzenemu kraljestvu".

No, brzkone bi tudi pokrajine tule danes bile precej razvite, ko bi sile osi zmagale v drugi svetovni vojni, a nas ne bi bilo tu, da bi lahko uzivali v napredku, kar morajo celo fantje kolaborantje priznat kot zgodovinsko dejstvo (izvajanje genocida vseh slovanov). Tudi njih bi preselili v "boljsa stanovanja", ko bi vojne bilo konec, tako kot so vse ostale razseljevali lepo po prioritetah (priblizno po iQ).

Da se vojna za Slovenijo kar nenadoma zasuce in je v njej pravilno biti proti okupatorju, ne pa sodelovati z njim, je pa seveda razumljivo. Dvojna morala belim in crnim nikoli ni bila problem, dvojna merila pa se toliko manj. A ne bi bilo pametneje sodelovat z jugoslovansko vojsko ze zato, ker so imeli vec orozja in vojakov? Pa pobijali so civiliste, saj se spomnite raketiranja tiste kmetije, kjer je kmet streljal rakete proti toci?

Torej, kaj zdaj, kolaboracija ali upor? Za normalne ljudi to ni vprasanje, za kvizlinge pa tudi ne. Cukjati ze ve, kdo mu je omogocil, da je zdaj predsednik drzavnega zbora, samo mocna psiholoska blokada mu onemogoca, da bi z dejstvom lahko normalno operiral, potem pa na partizanskih proslavah vali buce in kolaboracijo enaci z uporom, ceprav se zaveda, da so partizani ziveli od svoje vesti, domobranci, belogardisti, vaske straze in kar je se tistih, ki so delovali na pobudo domacih izdajalcev, pa so ziveli v posteljah, so vsak dan jedli in njihovih ranjencev ni nihce streljal, ko so oblezali. Ce je linija najmanjsega odpora tista prava morala, potem vemo, zakaj se Cukjati in podobni tako radi odlocijo za ocitne opcije.

Cudno, da se ravno katoliki obracajo po vetru, ko jim vendar vsak dan pridigajo, da je treba biti nacelen in neomajen v svoji veri in spostovanju do boga in njegovih napotkov k ravnanju v zivljenju.

Thomas ::

> a ne bi bilo boljše, da se Slovenci sploh ne bi branili, ampak odpotovali v Sarajevo in na Hrvaško direkt Srbe preganjat - recimo tako kot med WW2 Švabe v Severno Afriko?

Nikakor ne. To bi bilo podobno, kot če bi Jugoslovanska vojska 1941 ubranila Rupnikovo linijo. Če bi na tej obrambni črti razbili 1000 nemških tankov. Pa seveda niso. Kapitulirali so, Nemci so bili bistveno močnejši.

Takrat, kdor ni priznal poraza, je imel (težavno!) pot v Severno Afriko, preko Švice - kakorkoli že. Ne pa, da je tukaj uprizarjal samomorilske akcije, ki so največ škode prizadejale civilnemu prebivalstvu.

Če mene vprašaš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

jype ::

Thomas> Če mene vprašaš.

Vprasa se zgodovinarje. Ti vedo kar precej o angleskih agentih, ki so se s partizanskim vodstvom dogovarjali o tem kaj so pomembne tarce in kako naj organizirajo gibanje, da bo pomagalo skupnemu naporu antifasisticne koalicije.

Zares sele od zacetka zavezniskih napadov na Nemcijo, a kljub temu je jasno, zakaj se niso obrnili na "pametne" belogardiste in domobrance.

Thomas ::

> Vprasa se zgodovinarje.

Svetuješ podrejanje mnenju zgodovinarjev? Potem nezgodovinarji morajo biti lepo tiho v tejle temi?

Forume naj se ukine, razen tistih ozko strokovnih, kjer sodelujejo le etablirani in habilitirani strokovnjaki, specializirani za tematiko?

WTF?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> so se s partizanskim vodstvom dogovarjali o tem kaj so pomembne tarce

Jasno. Če so lahko zatrejdali en porušen železniški most, 3 ranjene Nemce in postreljenih 100 talcev za prelet flote bombnikov, porušen most in sestreljene 3 avione - so to zatrejdali. Jaz jih ne obsojam. Ni pa rečeno, da bi njihovo ponudbo sprejel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

Priporočam intervju v Sobotni Prilogi z Otom Lutharjem, o ˝reviziji zgodovine˝, pa tudi članek malo prej o ˝koncu globalizacije˝ni napačen.

Sicer Dr. Oto govori nekaj podobnega kot jaz:8), povsem naključno, seveda :))


edit: Luthar, kot Lex Luthor >:D

Zgodovina sprememb…

jype ::

Thomas> Svetuješ podrejanje mnenju zgodovinarjev? Potem nezgodovinarji morajo biti lepo tiho v tejle temi?

Rad obsojas, ja. Svetujem, da se v debati opira na dejstva, ki so jih potrdili zgodovinarji. Sicer se lahko pojavi kaksno zgodovinsko "dejstvo", kot je recimo Cukjatijeva verzija domobranske prisege.

Nikakor pa ne svetujem, da ne debatiramo o tem, kaj je bilo z odlocitvami nasih prednikov narobe.

Dr Evil ::

p.s.: Dr Evil, še vedno čakamo na tvojo obsodbo domobrancev in tako na dokaz tvoje doslednosti



Zgodaj zjutraj pa tebi na ljubo še ne mislim odgovarjat.Upam pa,da boš z opoldanskim odgovorom zadovoljen:D


Domobranstva ne obsojam,obsojam pa morilce v njihovih vrstah.Samo domobranstvo kot pojem ni problematičen,saj branjenje doma je popolnoma pravična stvar.

Zakaj mislim,da domobranstvo ni obsojanja vredno?

Zato ker je reakcija na dane okoliščine,ki so ga povzročile resnične zločinske ideologije.Pa prosim,ne enačit nacizma z domobranstvom,ker namera slednjega je branit življenje,namera prvega pa ga uničit.


Torej "obsojam"(nikogar,ker kdo je brez greha....) vse tiste,ki so pod domobranstvom izdajali nedolžne ljudi.

Seveda pa je obsojanje ljudi,ki so bili zverinsko pobiti in vrženi v brezna popolen nesmisel in se dogaja le kot duhovno zadovoljevanje tistih,ki so takrat klali.Na njihovo žalost moram rečt,da bodo zato goreli,če se ne bodo prej skesali.

Thomas ::

> Svetujem, da se v debati opira na dejstva, ki so jih potrdili zgodovinarji.

Sej to Daedalus predlaga. Da se recimo posluša Janka Prunka, kaj ima povedati o teh dogodkih.

Ti se pa NE strinjaš s tem.

Tvoj predlog je očitno slab.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IgorGrozni ::

˝Moj˝ Dr. Luthar pravi, da je Prunk j. politikant.:D

Dr Evil ::

Mene samo zanima to,kako lahko nekateri tu opravičujete početje neke bande,ki sploh ne more predstavljat naroda,ker je predstavnik tega bil le kralj SHS.Ta banda je enostavno prevzela oblast in sodila po svojem zakoniku.Že samo zaradi tega,bi morali vsi,ki so bili partijski veljaki it v kamnolom do konc življenja.In to je še mila kazen.

IgorGrozni ::

Saj bo, o Evil one, ..vsi bodo očiščeni v ognju.>:D

MadMicka ::

Se pravi Dr Evil domobranstva ne obsoja, obsoja pa posamezne domobrance, ki so morili.

Prav. Kaj pa partizanstvo? Njega tudi ne obsojaš, obsojaš pa le posamezne partizane, ki so morili?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Dr Evil ::

Dr. Zlobček, kaj bi porekel na zgoraj zastavljeno vprašanje, kdo je kriv v primeru teroristov, ki zaradi vdora specialcev, potolčejo polovico talcev? So to teroristi, ali so to krivi pripadniki specialnih enot, ki so likvidirali enega od teroristov? Je kriv Bog, ki vse to iz naslonjača le mirno gleda?



Specialci so drugo polovico rešili,partizani pa so se lepo poskrili in pustili,da teroristi ali Nemci pobijejo vse.Tu je razlika med specialci in partizani.

Ampak ta dejanja partizanov so še najmanj sporna.

Kako boš opravičil partizansko pobijanje celih družin,ki so predstavljale politično prepreko pri prevzemu obalsti?

Dr Evil ::

Se pravi Dr Evil domobranstva ne obsoja, obsoja pa posamezne domobrance, ki so morili.

Prav. Kaj pa partizanstvo? Njega tudi ne obsojaš, obsojaš pa le partizane, ki so morili?


Obsojam vse zločince.

Tisti,ki je kot patriot šel k partizanom in bil zaveden od komunistov in si ni umazal rok z nedolžno krvjo,ne vem čemu bi takšne ljudi obsojal.Partizanstvo obsojam zaradi vrha in morilcev,ki so pod krinko partizanstva pobijali nedolžne.Obsojam drhal,ki na proslavah bemti in tuli po tistih,ki so kot patrioti branili svoje domove.Ki so verjeli ,da imajo tudi oni pravico branit svoje domove,proti bilokomu!

Obsojam partizanstvo zato,ker se tisti,ki so bili resnični heroji niso zoperstavli proti raznim stanovnikom in ribičičem,ki se skrivajo za njihovimi dejanji.

MadMicka ::

Prav. Samo toliko da veš: Anglo- američani obsojajo domobrance. Partizane so šteli za svoje zaveznike.

Se strinjaš s tem?

Dr Evil ::

Kolikor sem bral po forumih je bilo govora,da je Churchill vrnitev domobrancev prej zelo obžaloval.Verjetno si ni mislil,da bodo komunisti pobili zares vse.

Če ti meniš,da je prek desettisoč domobrancev si zaslužilo smrt,potem pač ne spadaš med ljudi z srcem,ampak kamnom.


Priznaš,da jih večina ni zaslužila smrti?

MadMicka ::

Večina domobrancev si gotovo ni zaslužila smrt. Ves vodilni kader ter vsi tisti navadni vojaki, ki so pobijali (talce, ujetnike, ranjene, neoborožene civiliste) pa gotovo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Manfred01 ::

Dr Evil
Domobranstva ne obsojam,obsojam pa morilce v njihovih vrstah.Samo domobranstvo kot pojem ni problematičen,saj branjenje doma je popolnoma pravična stvar.

Pa ti res nisi priseben. Cel svet obsoja izdajalce samo pri nas bi jih tebi podobni radi naredili za junake. SRAMOTA.
Branili domovino ja v nemških uniformah in z nemškim orožjem, reveži pa so bili zavedeni ja in to 2 leti so bili zavedeni. Ali so bili toliko glupi ali pa so preprosto kalkulirali kako se bo obrnilo. In tudi pomisliti ne upam kako bi se maščevali, če bi bila zmaga na strani fašistov, to bi bili šele pokoli, saj je znano da so bili domobranci 3x bolj krvoločni kot partizani. Kako tudi ne, saj so jih šolali in nagovarjali isti kot križarje !

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Fritz, oziroma Manfred.

Pokola ne moreš opravičiti s pokolom, ki bi se zgodil v neki paralelni realnosti in drugimi akterji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Drži. Prav tako ne moreš opravičevati kolaboracije s pokolom, ki se je zgodil šele post festum

Dr Evil ::

Če pa cel čas trobimo,da so partizani,katerih jedro je bilo iz ortodoksnih komunističnih klavcev sestavljeno,pobilo pred vojno več kot 1000 ljudi.

Thomas ::

Drži. Prav tako ne moreš opravičevati enih lolekov, ki so pobili druge loleke. Pa bili Beli, Črni, Rdeči, Rjavi ... niti resničnih zmagovalcev te vojne, Angloameričanov, ki so pobili brez vsake potrebe vsaj milijon ljudi po koncu WW2.

Ne moreš jih opravičevati, ne moreš jih preveč niti obsojati.

Obsojaš pa komot trdobučmane, ki danes ne zastopijo nič bolj, kot so tisti neznalci razumeli tedaj.

Ker tukaj nikogar ne streljamo (kakšen sicer tudi s tem grozi - LOL), niti tukaj ni noben pod pritiskom izvršiti to ali ono dejanje pod pretnjo smrtne grožnje.

Tukaj je vse, kar je treba, razmišljanje z glavo in analiza preteklosti. Intelektualna igra. Obsojam nekatere, da so totalni pocarji v njej, pa se jo še gredo. Kakor recimo tudi tistega modrijana, ki je v sosednji temi napletal o 300 stopinj vroči Savi pri Krškem.

Taki, naj berejo, namesto da zlivajo svoj žolč in svoje destilirane traparije. Za dobro nivoja foruma in za dobro tistih, ki bi radi prebrali kaj tehtnejšega od sezonskega zmerjenja partizanov in domobrancev. Lolekov, če mene vprašaš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
10 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420790 (18763) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586463 (5408) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531171 (24689) Primoz
»

Živela OF (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15112079 (9865) jype

Več podobnih tem