» »

Telekom goes Vdsl2

Telekom goes Vdsl2

«
1
2

Dami ::

Slika je vlka 1.2mb tak da tisti na dialupu naj mal potrpijo:8)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
  • spremenil: PaJo ()

Fury ::

Ne da se normalno brat k je tok low res...

PaJo ::

Sem popravil, probaj se enkrat.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

416c6573a ::

WOOO, a dej ne noo. A lahko se napises bl natancno kje je to omenjeno. Nekak sm zasteku (po hitrem preletu) da je to samo opis VDSL2 in ne da se Telekom Slo. kej pripravlja. Pa morm priznat da zaradi narave dela, ki ga opravljam, bi moral to vedeti ze za vsaj leto dni naprej.

Fury ::

Res nikjer ni govora o siolu ce sem prov preletel :)

PaJo ::

Ta clanek bi naj bil vzet iz intrnega Telekom-ovega casopisa, poanta je samo v tem, da trenutno Telekom govori da vDSL na njegovem omrezju ne deluje, v resnici pa sam na veliko razmislja v tej smeri:D
Zgleda pa, da jih je konkurenca prehitela, upam da samo v dobro koncnih uporabnikov.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

#000000 ::

Koga boli kurac za naravo tvojega dela ?

Brane2 ::

Kolega, ki dela tam, mi je pred časom razlagal, da so na veliko študirali vDSL in se odločili za ADSL.

Pravi, da bi bil zanje VDSL boljši, če bi bila povprečna dolžina parice krajša, da tako kot je, bo za bistveno večje hitrosti za večino uporabnikov problem. Kot je videt iz članka, misli TK ob uvedbi VDSL2 tudi investirat v dodatne razdeliilne škatle bližje uporabnikom in tako skrajšati razdalje. MEni osebno se zdi to precej paničen odziv. Očitno nečesa niso upoštevali, T-2 jih je prešišal (je njihov HW boljši ?) in sedaj vlečejo trapaste poteze.

Ravno ko se bodo oni zjajcali z novimi omaricami, bo tu Gratel. Če se TK že gre tekmo, bi imho moral začeti razmišljati o optiki.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

...razen, če mislijo ravno to narediti. Optiko do njihove škatle v vvsaki skupini bajt, nato pa zadnji prdec z VDSL2 na 100 Mbitih do uporabnikov.

Je pa zanimivo še nekaj. če lahko TK na svoji inštalaciji zmontira ojačevalnike signala in uporablja prenos po več paricah hkrati, mogoče lahko ponuca kar parice, ki iih ima v lasti. Pač signal prenaša po vseh paricah v kablu, nato pa vsaki bajti preko demux-a ponudi svojo nazovi-parico; kos žice od demuxa do bajte. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

#000000 ::

Brane pa sej škatle na bajte je telekom montiral že ene 2-3 leta nazaj, tko da omarco ima že vsala bajta samo še kable potegnejo od jaška do bajte. LP

Ginginova ::

Telekom je po mojem čisto paničen zaradi T-2. Obnaša se kot prvoklasni monopolist in zavlačuje vse v zvezi z T-2, da ga je treba s kladivom pajsnit po glavi.

Sam se pa počasi psihološko pripravlja, da bo verjetno moral investirat v VDSL2, če bo hotel biti v koraku s časom. VDSL2 namreč združuje hitrosti višje od VDSL ter visok domet tehnologije ADSL2+. Namreč pri razdaljah nad 1600 - 2000 m bakrene linije sta VDSL2 in ADSL2+ izenačena s hitrostmi. Pod to razdaljo, pa VDSL2 preprosto zakolje ADSL2+. Torej je z VDSL2 vedno win/win situacija napram ADSL2+.>:D

Sicer pa bo T-2 po mojem itak kmalu začel ponujati storitve tudi preko optičnih vlaken. Tiste cifre v članku, ki govorijo o cenah optičnih priključkov so pojem malo prenapihnjene. V urbanih središčih se da ceno izgradnje optičnega vlakna do doma prinest noter v kakemu letu ali dveh, kar ni slabo, če računaš, da ima optično vlakno še ogromno lufta za prihodnost in je prenosni medij, ki je dovolj dober za naslednjih 15 let.

Ogo

kitl76 ::

T2 bo res začel ponujati svoje storiztve preko optike sam kaj jim to pomaga do sedaj je ta možnost le v Kranju komaj čez dve leti pride v uipoštev LJ in še to ne v celoti kje so pa še ostala mesta to je skoraj nična pokritost trga, da imaš v dveh mestih optiko. Še vedno se bodo morali zanašati na TK in to, da bi TK pripravil omrežje na VDSL2 bi bilo super za vse. Saj vsi vemo, da TK nebo ponujal VDSL2 amapk bodo to ponujali operaterji Siol T2 Volja itd..

opajec ::

Samo, če bodo optiko pollagali - TK - bodo to morali polagati tako, da jim bo delala, ne kot v Domžalah, ko jim pol dela pol pa ne - optika!>:D

kitl76 ::

V Domžalah sploh še ni aktivna še vse gre po starih kablih v zraku. Tko, da to nemoreš govorit, da ne deluje ker tud še testirat niso mogli.

jRk0 ::

Ljubljana in Kranj skupaj predstavljata ze kar nekaj slovenske populacije. Dodamo se Maribor in Celje in mamo takoj 20,30%
You fuck up once, you loose two teeth.

MEDENA ::

LJ+KR= 15%

dodaš še MB in CE pa imamo kok ene 30% ?

globoko grlo ::

pa še Grosuplje, pa smo na 31%

jRk0 ::

Americani recimo pa bodo 10% meli v nevem kolk letih =) Torej smo vseeno na boljsem nekako =)
You fuck up once, you loose two teeth.

antonija ::

Dodas se oba Dupleka pa si na........31%>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

d0rK ::

Torej, kaj to pomeni?


Sem se zajebal, ker sem oddal pogodbo za T-2 pred parimi dnevi?

podbevna ::

Ne. Telekom že pol leta nateguje, da bo ADSL2+ "vsak čas". Ko bodo oni postavili VDSL2, bo imela že moja babica optiko. Po mojem so samo malo panični zaradi konkurence, pa se zaganjajo.

madmitch ::

Kaj govorite o Gratelu, kot da ima on edini optiko. Po sloveniji je položene toliko optike, da bi se nam morale riti svetiti kot kresničkam. Nikar ne pozabite na ELES, SŽ in ostale patrone, ki imajo razpredeno omrežje po skoraj vseh vaseh. Vsi ti imajo papšne laske po svojih kanalih. Kdor bo prvi to izkoristil bo careval da bo hudič. Mislim, da se TK tega boji bolj kot T2 v svojih brunaricah.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Ch4N93 ::

še ena prednost optičnih kablov: ne prevajajo el. toka, torej ni potrebe po prenapetostnih zaščitah :D

drugače pa kul, samo dokler bom moral s sobno anteno lovit TV signal, mi vse to en *urc pomaga
Ni nam lahko...

antonija ::

Ko bo enkrat optika bos s sobno anteno lahko samo se muhe lovil :) vse drugo se bo pa bliskalo :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

wishmaster ::

@Brane2,Pravi, da bi bil zanje VDSL boljši, če bi bila povprečna dolžina parice krajša, da tako kot je, bo za bistveno večje hitrosti za večino uporabnikov problem

Evo in to je ravno problem. Sam ko mal gledam te grafe mi nekaj ni ni jasno . VDSL ima doseg do 1,5 km in VDSL2 tud isti doseg .Men se pa ja zdi da ima doseg do 2,5 km in več . Men je čist vseeno kdo bo ponudil VDSL ,k tistemu bom šel ki bo v naših krajih ponudil VDSL .Ali ima kdo podatke koliko so med sabo oddaljene telekomove centrale ?

d0rK ::

Pff, sm se ze usrou. :)


Mam tako gnilo sreco, da me neb presenetl, ce bi se spet zajebu.

urarrr ::

madmitch=
Kaj govorite o Gratelu, kot da ima on edini optiko. Po sloveniji je položene toliko optike, da bi se nam morale riti svetiti kot kresničkam. Nikar ne pozabite na ELES, SŽ in ostale patrone, ki imajo razpredeno omrežje po skoraj vseh vaseh. Vsi ti imajo papšne laske po svojih kanalih. Kdor bo prvi to izkoristil bo careval da bo hudič. Mislim, da se TK tega boji bolj kot T2 v svojih brunaricah.

Nobody is perfect, my name is Nobody
_________________________________________________________________

Pa zakaj misliš naj bi se Telekom tega bal...

Ja res je vlakn je tolk k las v glavi...,morda tud več...In to že vsaj 5 let..

Sam dokler vlada ne bo žegnala prometa s tem ne bo nič.....
LP Urarrr

MUC ::

Ne živimo vsi ob železniški progi, tko da je treba potegn optiko do hiš, kar pa je problem. Optike za hrbtenično omrežje je pa res dost!

Wizeman ::

Seveda ni mus, da si zraven štreke, elektriko pa gotovo imaš. Baje je to edina prava alternativa vsem obstoječim omrežjem - internet preko električnega omrežja. Pomisli, skoraj vsaka bajta ma elektriko. In baje omogoča kar velike prenose....
Prazno

Hardstyle ::

Brane2 ::

Alal jim vera. VDSL-2 jim dela na 200m- sicer preizkusno zaenkrat !!!! TI BOGA ! :D :D

Seveda so vodilni na tem področju. So se pač orientirali na kratke proge.

Kaj sledi ? Mogoče naslednji preboj, ko jim bo delalo tudi na 50m ? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

amigo_no1 ::

Baš so caRji :D
Sigurno so uporabili nove splitterje :D

dolenska ::

hmm...kukr jst vem tudi t2 preizkuša vdsl2. tako sem slišal iz nekaterih zanesljivih virov . baje bo vdls2 vlekel do 2700m. in vrjetno bo t2 prej pričel prodajat to tehnologijo....
telekom pa itak misli da mu noben nič ne more..

Brane2 ::

Hja, proge okrog 300m si misli rezervirat, kot je videt... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Senitel ::

Mogoče kdo ve kako je z opremo? Lahko upam na VDSL-2 na centrali, ki jo bodo postavili v naslednjih parih mesecih? :D

dolegar ::

Članek na to temo iz SiOL-ovih novic.

janezl ::

Seveda bi lahko Dami povedal, da je clanek star najmanj eno leto...
J.
73 de Jani

alienalien ::

janezl lol poglej datum kdaj je dani to napisal:D

mitja_i ::

Sam si pa res upajo s temi številkami ven... Take hitrosti na T-2 na VDSL 1 že kako leto nazaj niso bile nič nenavadnega!:P Od kdaj in kje se pa hitrosti za download in upload seštevajo?! 8-O In to Telekom, ki sploh ni ponudnik internetnega dostopa! Na Voljin VDSL2 so tudi že vsi pozabili? (tam na srečo ne govorijo številk;) )

AntiFriz ::

Samo se caka se kdaj pri nas kdo kako pametno resitev ponudi pa grem tja ker tega 1mbit siolovega adslja imam pocas poln kufer. Pa ne zato ker ne dela ampak zato ker je pocasen ko 100 mater. Seveda se je za prehod na hitejsi paket poterbno vezat za 2 leti (kar se mi zdi tako zelo trapasto saj sem pri njih ze 6 let) oz placat mastne denarce za opremo zastarele tehnologije ... :bruh: je vse kar lahko recem.

Ejsi_Disi ::

Glede optike ste pozabili, da bo v kratkem KP začel delovati in pa NM. Konec tega leta pa tudi del MS in MB. Imam jaz tudi 60m od hiše mednarodno povezavo (mislim da je 2,5 GHz) pa mi nič ne pomaga.

NavadniNimda ::

Sej če je 2.5 Gb povezava lahko sešteješ upload in download, kot to delajo pri STA in prideš do zavidljivih 5 Gb.8-)

maribor113 ::

saj če seštejejo upload in download pa rečejo, da stranka potrebuje vsaj tolko simetričnega BW pol to ni nič slabega :P

Brane2 ::

V bistvu je to dobro. Telekom bo palamudil s tem in tu bo moral cene spustit pod nivo T-2jevih, če hoče pameten odziv.

T-2 mu pa lahko parira predvsem tako, da "raji" pokaže, kolk je optika dobra stvar. To pa pomeni verjetno kake neomejene hitrosti preko T-2jeve infrastrukture (ajde, omejene na 1Gb/s :D ) in podobne zadeve, kjer se lahko VDSL samo skrije.

To bi blo fino, da imaš recimo optiko doma in v službi in da lahko od doma "ladno" zmountaš particijo na svojem službenem disku in ji dostopaš, kot da bi bila na tvojem disku, ne da bi razmišljal o bandwithu, pingu itd. :)
On the journey of life, I chose the psycho path.

maribor113 ::

ne prehitevat, bodite srečni, da smo sploh z optiko tak daleč ... sam 100Mbit za 25€ ne bi bla slaba zadeva :D

KandazaR ::

Telekom bo naredil veliko napako če bo začel postavljati vdsl2 v večjih slo. mestih (npr. LJ, NM, KR, MB,...) ker je/bo tam že obtika.
VDSL2 je pomoje namenjen manjšim mestom kjer se še kmalu ne bo gradilo optike.

BlueRunner ::

Hmmm... scan je iz internega telekomovoega glasila tam nekje iz začetka 2006 (ja, tam nekje iz začetka lanskega leta), sicer pa je bil "kao" avtorski članek dobesedno prepisan iz iskratelove prezentacije, ki je bila takrat pripravljena za zainteresirane ponudnike v Sloveniji. Eden izmed podpisanih "avtorjev", oziroma bolje rečeno plagiatorjev, je tudi že zaposlen na T-2, za drugega pa se tudi že govori, da mu bodo pokazana vrata, če bo naredil še eno takšno sranje, kot ga je v tandemu z prvim zagrešil z kako testiranjem ADSL2+: testiranje, ki sta ga opravljala ta dva možiclja je trajalo več kot eno leto, na koncu pa je obsegalo manj kot 12 strani. Od tega je bilo 10 strani diagramov, kot so v zgornjem članku. Zaključek v poročilu je tako bil, da vse dela OK, kako zelo OK, pa lahko povedo vsi tisti, ki so v preteklem letu pri SiOL-u viseli na teh ADSL2+ modemih... še več kot eno celo leto po uvedbi so se trudili odpravljati napake, ki jih ta tandem pri testiranju ni našel. Če dosedanje izkušnje za ta dva možiclja kaj povedo, potem to pomeni, da Telekom še zeloooo dolgo ne bom imel delujočega VDSL2, pri T-2 pa se bi z uvedbo znalo malo zavleči, glede na sposobnost nekaterih kadrov, ki so jih dobili iz Telekoma.

Skratka: novica ima že brado, celo nekateri ljudje, ki so prepisovali tuje prezentacije in se z njimi kitili, so se že zapustili Telekom, pa še za vse nas bi verjetno bilo bolje, če ga ne bi.

Rogue ::

Telekom bo naredil veliko napako če bo začel postavljati vdsl2 v večjih slo. mestih (npr. LJ, NM, KR, MB,...) ker je/bo tam že obtika.


Jaz sem recimo iz KR, 800 metrov iz centra pa ne morem imet optike. Zakaj? Ker jo še nedoločen čas ne bo. Pri T2-ju vse leze po polžje.
Drugač pa ne vidim poante postavljanja VDSL2 v majhnih naseljih. Ravno v središčih večjih mest se jim bo splačalo zaradi omejenega dosega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rogue ()

KandazaR ::

Ja sam imaš večjo možnost da boš dobil optiko kot pa en iz Kočevja, Logatca, Postojne,...

madog ::

Jaz sem recimo iz KR, 800 metrov iz centra pa ne morem imet optike. Zakaj? Ker jo še nedoločen čas ne bo. Pri T2-ju vse leze po polžje.



Ok ne vem kaj je pr T-2 po polžje

se pravi v 1 letu in še mal so prekopal ceu KR in še ed začetn del LJ, me zanima če bi ti dal jest kramp v roke bi bil zihr hitrejši.


Si pač pristaš TS in zgleda da ti je vse ostalo kr tko za brez veze.
VDSL 2 pride v poštev samo TS oz SIOL-u pa še to samo v urbanih naseljih ker ne rabijo nobenih novih kablov ulečt vse kar rabijo je HW.


T-2 je zaenkrat tako kot praviljo znanilec nove generacije. in v to generacijo definitivno spadam tut jest pa čeprov je TS zavrnil postavitev centrale na mojem področju za T-2. Ja telekom požegna kje bo lahko T-2 imel svoje kolokacije in kje ne.

Samo tolk za en lep od Telekoma za*j*b*a* dan.

Hvala in lahko noč
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom začenja z FTTH (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Omrežja in internet
52961674 (9058) morosito
»

Optika za vogalom (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

Oddelek: Omrežja in internet
2095157725 (33590) Vanadium
»

t2, optika 10/10 za ceno 1/1 od 1.10.07 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
13716078 (9147) Sergio
»

SiOL ZELO poizveduje za T-2jevci ! Jim teče voda v grlo? :) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
19117489 (9567) pizdindim
»

Kako dolgo bo še zamujal T-2? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9214996 (8103) Jaffa

Več podobnih tem