» »

Pomoč pri izbiri sorrund sitema oz. mnenje o izbiri lokalnega hi-fi razturača

Pomoč pri izbiri sorrund sitema oz. mnenje o izbiri lokalnega hi-fi razturača

PeterII ::

Pozdravljeni!
Velikokrat Vas berem in se marsikaj naučim, tokrat Vas bi prosil za pomoč oz. mnenje pri nakupu celotnega sorrund sistema.
Naj omenim da sem se danes oglasil pri nekem lokalnem razturaču (čeprav je delal vtis in znanja -zame in moje znanje oz. neznanje, da je mednarodni razturač) kar se glede hi-fija tiče.

Človek ima full znanja pa tudi doma ima več miljonov vredne opreme. V glavnem mi svetuje, jaz samo kimam in ves navdušen oddidem od njega z mislijo:Končno vem kaj kupiti!

In potem za foro malo preverim svetovano opremo na netu in ugotovim:Da ste reciver že spluvali, dvd player je v ceni precenil (človek lahko tudi zrihta opremo po 20do30% ceneje, novo seveda), zvočniki kot model so stari več kot leto dni, subwoofer - precenjen, videorekorderja pa na netu sploh dobil nisem!

In sedaj sem spet nekako na začetku,..rabim pa že v naprej vedeti kaj kupiti zaradi gradbenih del.

No, celoten sistem naj bi bil sestavljen iz:

Receiver YAMAHA RX-V440RDS v search se vpiše model pa vrže ven link za 250 EU (model pravi da ni boljšega za sorrund kot Yamaha, sam ima komponento za cca. 1.200.000 sit)

DVD player: Pioneer DV-360-S za 130EU

ZVOČNIKI: fronterji in back (enaki) JBL LX 2002- prednji zvočniki morajo biti zaradi prostorske stiske v steni za 250EU/par

Center (tudi v steni) JBL LX 2000 za 135 EU

Active SUBWOFFER Yamaha YST-W315

Vieorekorder s 6-timi glavami: PANASONIC (model pravi da je Panasonic najboljši za videorekorderje) NV-HG-210EG za 250EU

Model pravi da naj bi bili za to ceno s receiverjom YAMAHA najbolj kompatibilni zvočniki JBL !

No to bi bilo to,..res prosim za nasvet, ker se bodo zaradi sorrund sistema morale razbijati stene in verjamite da nočem ugotoviti čez nekaj časa da sem se zmotil pri izbiri.

P.S.: Drugače pa nameravam za receiver, zvočnike, dvd in aktivni subwoofer porabiti cca.1200 EU do 1500EU . Če imate za takšno ceno kakšen boljšo izbiro...prosim povejte !
Hvala
by
Peter

TylerDurden ::

ni ravno pomoč ampak pozabil si še divx player za 60 €
Let\'s make some soap ...

PeterII ::

No,..hvala - vsaj nekaj, ampak bistvo mojega problema je drugje!
LP

gildo ::

Zdravo, Peter!

Sem ravno kupil sistem in sem v zadnjih dveh mesecih pregledal in preposlušal veliko tega, kar obstaja pri nas. Eno od pomembnih vprašanj je ali ti je pomembeno gledanje filmov ali tudi poslušanje glasbe. Za film je Yamaha recimo O.K., ima veliko različne opreme za malo denarja (nor. njen DVD predvajalnik za 45.000 bere tudi DiVXe, če ti je to pomembno, so pa ti DiVX playerji sami zase poceni). A za poslušanje glasbe je daleč na zadnjem mestu.

Meni osebno je precej pomemben tudi stereo zvok in jaz bi nekje v teh cenovnih okvirih izbral:
- receiver Harman Kardon AVR 130 (v BOFu ali Big Bangu 109.000)
- DVD player Harman Kardon DVD 22 (v BOFu ali Big Bangu 60.000) ter
- subwoofer JBL E150 (v BOFu ali Big Bangu 95.000).

Morda sem s tem malo presegel tvoj proračun (nisem vključil videorekorderja), a mislim, da bi s tem dobil resnično mnogo boljši sistem. Malo nazaj so bila v Big Bangu precejšnja znižanja in bi se dalo vse to dobiti za tvojo ceno. Bodo verjetno spet, če ne prej, bo morda kaj za novo leto. Drugače bi jaz raje počakal z nakupom katerega dela sistema npr. subwooferja oziroma razmislil ali sploh potrebujem videorekorder (so že v zatonu). Tako bi bilo tisto, kar bi kupil, res dobro.

Vgradnih zvočnikov ne poznam, se mi pa zdi, da je, če imaš dovolj prosotra, ena najboljših izbir (po moje najboljša) za to ceno zvočniški komplet Dali Concept (v BOFu ali Big Bangu 150.000). So imeli v akciji za 180.000 komplet Blue, s katerim ob dobrem ojačevalcu in dobrih kablih lahko dobiš resnično vrhunski zvok (še posebej, če uspeš še dobiti jubilejno serijo teh zvočnikov). Pa še nekaj, sprednji zvočniki so mnogo pomembnejši kot zadnji, ker gre pri filmu nanje večina glasbe, zadnji so bolj za efekte in občutek prostora, glasbo pa se večinoma še vedno posluša le stereo na prvi par. Zato je zelo smiselno, če so ti kvalitetnejši.

Glede mojih izkušenj je pa takole, pri receiverjih sem najprej primerjal Yamaho RX-V650, Marantz SR4500 in H/K AVR130 (v BOFU) in mi je bil H/K daleč najbolj všeč. Daleč najmanj mi je bila všeč Yamaha (čeprav ima cel kup različnih funkcij), precej bolj Marantz (ima zelo mehak, malo sladek, a zato manj jasen in realen zvok), najbolj pa H/K. Vedno so okusi različni in v BOFu navijajo za H/K, v Big Bangu pa npr. za Marantza (podobno navijajo v BOFu za Dalijeve Concepte, v Big Bangu pa za Blueje). Moja glavna izkušnja je bila: POSLUŠAJ SAM, vsi reviewi pri tem ne pomgajo kaj dosti, ker vsak hvali svoje (primerjaj pa tako, da imaš komponente oziroma zvočnike skupaj in poslušaš iste posnetke, ki naj bodo po eni strani odraz tvojega glasbenega okusa, po drugi pa čimbolj testni, tako da lahko preizkušaš zven različnih inštrumentov, pokritost različnih frekvenc, globino in širino zvočne slike, realnost, jasnost, mehkost itd.). V malo višjem cenovnem razredu sem poslušal NAD T 743 (130.000) ter NADov DVD player T 513 (70.000) in verjetno bi se za ta denar odločil zanju. Je bil boljši kot Onkyo 602, pa tudi morda za odtenek boljši kot H/K AVR 230.

Jaz sem se v končni fazi odločil za "all in one" Rotel RSDX02, ki je vsaj zame v razredu do 300.000 pometel z vso konkurenco. Dodal sem Dalijeve zvočnike Blue Jubilee (sem poslušal Jamo, Energy, Mirage, Athena, različne serije od Dalija, pa verjetno še katere in to tudi v višjih cenovnih razredih, pa so se meni obnesli slabše) ter kable s podobnim zvokom kot so Transparentovi za 90.000. Po moji oceni se ta sistem lahko kosa z marsikaterim, tudi bistveno dražjim sistemom. Se mi pa zdi, da sem imel srečo tudi z ujemanjem posameznih delov sistema, kajti tudi to je lahko zelo pomembno.

Glede suba pa mislim, da je JBL E150 (150W) daleč najboljša izbira, je izjemno dober woofer, zelo mehak, globok, a zelo hiter in odziven (kar pomeni, da uspe slediti glasbi), kar je zelo redka kombinacija. Ne vem, če sem sploh že slišal boljši sub (nekaj podobnega trdi tudi "glavni avdiofil" v Big Bangu), sploh v primerjivih cenovnih razredih (poslušal tudi različne sube od Jamo, Yamaha, Mordaunt Short, Energy, Mirage, Dali, Haybrook). Poleg tega ne povzroča vibracij in trese vseh sten, kot je to pri Yamahi, za kar ti bodo sostanovalci oz. sosedje verjetno hvaležni.

Nekaj denarja moraš nameniti še za kable, v tem cenovnem razredu ti osebno ne morem svetovati, ker sem poslušal dražje kable, a ena od možnih izbir, ki jo nekateri svetujejo, bi bil kabel Van den Hul CS122 (vsaj za prednji par in center, najbolje pa za vse, cena je okoli 2500Sit/m v BigBangu).

Sporoči kaj se boš odločil, me prav zanima.

Lep pozdrav in dobro uho pri izbiri, :D
Andrej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gildo ()

PeterII ::

Ja,..no,..kaj naj rečem,..NAJLEPŠA HVALA za tako izčrpen obenem tudi poučen odgovor.

...glede mojih nejasnoti v tekstu: Iščem sorrund sistem namenjen predvsem gledanju filmov, čeprav poslušanje glasbe seveda ni izzavzeto (vendar je potrebno v zvezi jakosti zvočnikov upoštevati dejstvo da bom stanoval v bloku).

Na celoten sistem bom imel priključen računalnik tako kot računalnik planiram za gledanje DIVXov, za DVD pa bom kupil DVD player.

Videorekorder: Ker bom imel samo projektor bo vidorekorder v vlogi turnerja - zato ga rabim.

Zvočniki: BIstvo in obenem moj največji problem ker moram izvajalcem del čimprej posredovati dimenzije prednjih zvočnikov in centra, vejo v kakšnih dimenzijah razbiti steno - ozvočenje moraja biti v steni zaradi prostorke stiske,.. zato je tu tudi omejitev pri dimenziji zvočnikov (v mislih sem imel nekako takšne dimenzije (V35xŠ20xG25)..tisti DALI zvočniki verjamem da so dobri samo preveliki - nažalost - stena, ki se bo razbijala, je oporna stena v bloku,..mogoče bom pa prvi ki bo zaradi ozvočenja porušil blok :D :D

Subwoferja JBL E150 pa na JBL strani ne dobim,..

Sem pa trenutno pripravljen v zvočnike nameniti največ denarja, ker želim da bodo v steni ostali za nekaj časa.

V glavnem,..sklenil sem da se ne bom odločil za nakup Yamahe,..bom pa posvečal več pozornosti modelom receiverjom navedenim s strani GILDA,..

LP
by
Peter

mihec87 ::

Mislim da z dali zvocniki nebos zgresil.Jst mam dali-je res da niso blue.. so axs serija sam ze te vsaj za mene lepo igrajo kaj se kak visji model.
Prkloplene mam pa na yamaho rxv540rds jst sn zadovoln res pa je da ce bi mel vec denarja bi se raj za gildove varjante odlocu.
Svetujem ti pa tudi da gres v trgovine in poslusas razne kombinacije.

glinik ::

PeterII:
Praviš, da bi imel zvočnike v steni, ... :\ :\ a se zavedaš kaj boš dobil ven? Mislim, kaj bol čudnega še nisem slišal. OK, če misliš imet zvočnike za domači kino, pol je to ... ajde še sprejmem. Da boš pa imel zvočnike za poslušanje glasbe v steni, to pa mi je TO MUCH :\ Vsak zvočnik rabi zrak da "diha". S tem ga boš čisto zadušil, lahko ti pod vodo dihaš? Ne moreš, ker nisi namenjen življenju v vodi. Zvočnik tudi ni namenjen življenja v steni. OK, nimaš prostora, pa še na estetiko sobe gledaš, kaj naj pol rečem ...

gildo:
Res lep prispevek, meni se ne bi dalo vse preposlušat. Res pa je, da bi pri dražji robi drugače mislil :D . Si eden redkih, ki si je vzel čas in lepo potestiral stvari.

Jaz bi si na vašem mestu nabavil ene računalniške zvočnike 5.1 za XXX $. Potem pa bi si še nabavil en korekten stereo sistem. Tako poslušam kvaliteten stereo, film pa v 5.1 sistemu :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

gildo ::

Peter, sub JBL E150, o katerem sem ti govoril, je iz NORTHRIDGE serije in ga lahko vidiš na njihovi spletni strani na tem linku:
http://www.jbl.com/home/products/series...

Glede hrupa za sosede: jaz sem tudi v bloku. Eden izmed razlogov, zakaj mi je ta sub tako všeč, je tudi to, da oddaja glasbo (zvok) in ne vibracij, se pravi, da ne trese tal in se širi po zidovih. Ena od lastnosti dobrih zvočnikov (in dobrega receiverja) je tudi ta, da pri nizki glasnosti lepo igra. Pri tem se so se Daliji (pa tudi Rotel) dobro izkazali.

Da boš na računalnik poslušal DiVXe, je še bolje, ker jih brez problemov predvaja le računalnik, mnogi pravijo, da imajo takšne ali drugačne probleme z DiVX predvajalniki, pa še DVDja, ki bi to predvajal, ti ni treba iskati. Dobri DVDji jih navadno sploh ne predvajajo, ker gredo proti kvaliteti, DiVX format pa je osiromašen.

Kar se vgradnih zvočnikov tiče, se načeloma zelo strinjam z Glinikom, jih sicer nisem poslušal, a si težko predstavljam, da dajo ven kakšen konkreten zvok - iz razlogov, ki jih je opisal Glinik. Prostor okorg zvočnika in tudi postavitev v prostoru sta izjemno pomembna, sem bil prav presenečen, ko sem se s tem igral pri sebi doma. Da zvok za to, da se razvije, potrebuje določene pogoje, se izkaže tudi pri vseh teh modernih dizajnsko oblikovanih zvočnikih (aluminjastih, malih, posebnih oblik itd.), ki kljub vsej reklami in včasih firmam, ki stojijo za njimi, ne pridejo blizu zvoku, ki pride iz (kvalitetnih) klasičnih lesenih zvočniških omaric.

Glinik, glede razmišljanja o dveh sistemih, sem tudi jaz pomislil na to. Nekateri to zagovarjajo. Vendar je res, da tudi v filmih obstaja glasba oz. da velik del efekta filma temelji na zvoku, čeprav je ta vseeno v funkciji vsebine. Pri tem je poleg sprednjih zvočnikov zelo pomemben center, ker gre tja ves govor in petje, če bi že zanemarili sourraunde, ki so pri filmu res bolj za efekte, čeprav imajo svojo vlogo tudi npr. pri prologicu II in all-stereu, ki sta zelo uporabna npr. za gledanje TV. Nasplošno je pri surroundu prostorski zvok vsaj tako težko (težje) vzpostaviti kot pri stereu, to pa naj bi bila pravzaprav funkcija surround sistema (za to v bistvu potrebujemo soliden sistem). Vprašanje je tudi, če bi z nakupovanjem dvojnega sistema res prihranil veliko denarja. Če bi kupil kvaliteten CD player in klasičen receiver (oz. ojačevalec in tuner) ter cenejši DVD player in A/V receiver, bi glede na to, kar sem računal, bil na podobnem (ali celo slabšem). Če gledam npr. Rotel (ki se mi je prikupil) za stereo, bi če bi kupil najcenejši ojačevalec in najcenejši tuner (Rotel nima stereo receiverjev, ampak so tunerji ločeni), prihranil dobrih 100.000, kar pa bi pomenilo, da bi za pri DVD playerju in A/V receiverju za to ceno pristal npr. pri Yamahi. V celoti pa bi na ta način imel slabši sistem. Glede stereo zvoka mislim, da je moj all-in-one receiver (DVD + A/V receiver) zvokovno primerljiv oz. boljši od Rotelovih ojačevalcev nižjega razreda. Tudi glede moči gre v zgornji razred, npr. omenjeni ojačevalec ima 2 X 35W, moj pa 6 X 80W. Če bi hotel večjo moč, pa bi si takoj pokvaril proračun. Moj receiver na netu celo primerjajo z enim Rotelovim, ki se pri nas prodaja za 100.000 več kot je stal ves moj all-in-one. Sem ga primerjal tudi z Rotelovimi stereo ojačevalci od dveh mojih kolegov, pa ne vem, če mi ni bil moj bolj všeč.

Kar se zvočnikov tiče, če bi kupil le sprednje zvočnike, ki bi jih tako in tako za stereo, in bi se npr. zadovoljil pri ostalemu z računalniškim 5.1 sistemom, bi sicer mogoče res prihranil nekaj jurjev, če pa bi kupil še boljši center, pa je že vprašanje kolikšna bi še bila razlika. Vprašanje pa je, če bi bil denarni prihranek vreden toliko slabše reprodukcije. Vsekakor bi bil vsaj pri filmih zvok veliko slabši, pa tudi sub bi bil uporaben le za kino, omenjeni pa je lahko za kdaj pa kdaj čisto simpatičen tudi za kakšno pop/rock ali podobno glasbo.

Pa tudi vizualno je veliko lepše, če imaš en sistem, razen če imaš dva prostora namenjena za to. Se pa strinjam, da gre z vidika vrhunskega zvoka še vedno za kompromis (velja pa ta tudi pri ceni), vendar zame daje ta Rotel presenetljivo dober stereo zvok. :)

Lep pozdrav vsem in Peter, sporoči kako gre kaj tvoj izbor in če blok še stoji,
Andrej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gildo ()

glinik ::

Vidiš, vse težave rešiš, če nisi mahjen na 5.1, temveč na stereo sistem :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

gildo ::

Ja, včasih dobiš še 5.1 ena v kompletu! :D

PeterII ::

Končna izbira hi-fi sistema (za Gildota - Andreja).

RECEIVER: MARANTZ 5400 OSE (original special edition). Pravotna cena 200.000 sedaj znižan na 140.000 sit. Niham sem še med Harman/Kardonom AVR 330 za 170.000 vendar sem se zaradi specifik, določenih lastnosti in seveda bistvenega elementa:boljše kvalitete predvajanja odločil za MARANTZ.
Če se kdo odloča za nakup navedenega modela naj pohiti ker ji je v SLO manj kot 10 in da se dnevno prodajajo.

Ozvočeneje: DALI BLUE 2002 za sprednje in zadnje zvočnike (res dražja varianta ampak dolgoročno gledano bolj primerna in zanesljiva) za center, ki izhaja iz iste serije, pa C 1000.
Zvočniki so menda res top za ta cenovni razred in po specifikah.

Glede moje specifike (zvočniki v steni), pa se izkušeni prodajalci niso tako burno odzvali kot Glinek v svojem postu, ampak mi niso svetovali prostoječih zvočnikov in zvočnikov bass reflesx odprtino zadaj oz. ob strani ter dali par nasvetov v zvezi same namestitve.

Subwoffer: JBL E 250, čeprav bil bil že 150 dovolj ampak glede na to da ni velike razlike v ceni ter spet dolgoročno gledano,..

Aha, še kabli: CS122 za 2500 sit na meter.

Ja,..moj predvideni proračun (skupno opisane stvari nanesejo 450.00 brez kablov)prekoračen vendar mislim da se glede nato da sem izbral več kot kvaliteten sistem za moje potrebe, uho in glasbene potrebe ter dolgoročno zadovoljstvo nimam kaj obremenjevati. Denar bi itak ali itak zapravil na kakšen za kakšno drugo "traparijo".

Gildo - Andrej najlepša hvala za nasvete ki so mi služili kot orentir in za pregon določenih dvomov in utriditev določenih prepričanj.

P.S. Glede bloka,..če se ne bo porušil zaradi razbijanja stene se pa bo zaradi JBL 250sktre ;) !!

lep pozdrav
by
Peter


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10013486 (1623) gorilla
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073306 (5269) MaStr
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187404 (52547) Janac
»

[Hi-Fi] - Hišni kino sistemi 3.1, 5.1, 7.1... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16634037 (16808) josko674
»

Yamaha RXV 363 in zvočniki JBL scs 178

Oddelek: Zvok in slika
93914 (3610) PlayTheGame

Več podobnih tem