» »

Še en način kje uporabiti WD 40

Še en način kje uporabiti WD 40

««
6 / 11
»»

jype ::

No, o tem nekaj malega vem. Jugoslovanski 50:50 je v bistvu precej bolj v prid zahodu, zasluge za to pa ima predvsem administracija Josipa Broza, ki je v kriznih casih Informbiroja, ko so na vzhodnih Jugoslovanskih mejah cakali Ruski tanki, ki so ze okupirali vecino vzhodne evrope, zaradi dobrih pogajalskih izhodisc ki jih je nudila strateska pozicija med vzhodnim in zahodnim blokom dosegla diplomatsko posredovanje zahodnega bloka, ki je preprecilo prelivanje krvi tudi v Jugoslaviji.

Poljaki, Cehi, Slovaki, Madzari, Romuni in Bolgari je niso tako poceni odnesli.

hokuto ::

Če bi recimo imeli spodobno gospodarsko rast vseh teh 10+ let, bi bilo normalno, da ljudstvo ne izkoristi možnosti zamenjati vprežnega konja.
Ker pa ni tako, mora biti nek drug faktor odzadaj. Inercija s prejšnjega sistema, osebek hokuto.

To je spet samo še ena v vrsti tvojih argumentacij "če ni po moje je nekaj narobe", ki pa k sreči na splošno nima nobene teže. Tudi jaz tako kot ti trenutno nimam predstavnika v vladi, za razliko od tebe pa ga celo nikoli nisem imel, pa ne samo v vladi, ampak niti v parlamentu, vendar mi na kraj pameti ne pride, da bi samo zaradi tega trdil, da ne živimo v demokraciji. Pač se moje razmišljanje, v času kar imam volilno pravico, (še) ni zadostno ujelo z razmišljanjem večine. Slabo zame (ali pa tudi ne, kdo bi vedel), nedvomno irelevantno za demokracijo. "Malo" manj egocentričen pogled ti ne bi škodil.


Torej, z zagotovitvijo sprememb na oblasti vsaj vsakih 12 let, bi jest rad nekaj naredil za državo.

No, no nikar tako skromno, oz da rečem bolj direktno, tako prevzetno. Lepo, da vsaj posredno odgovoriš na moje vprašanje kdo naj bi bil tisti vrhovni razsodnik, ki določi kateri rok je pravi za menjavo oblasti. Kako sem lahko sploh pričakoval, da imaš še koga drugega v mislih kot sebe, ki bi zgolj za blagor države, kljub znanim postopkom v demokraciji, kjer je edini res pravi rok tisti, ki si ga ljudstvo samo izbere, pa naj bo to 4, 16 ali katerihkoli 4x let, po 12 letih povedal butastim volilcem, da zdaj bojo pa končno vodili državo tisti, ki so čisto slučajno tebi ljubi (to rečem zato, ker mi je jasno, da je teh tvojih 12 let zelo močno vezano na tvoje konkretne želje za tokratne volitve). Če pa sem bolj splošen... tebi se torej zdi bolj demokratično, da ljudje na vsakih 12 let nimajo pravice voliti (če so ves ta čas bili relativno zadovoljni z istimi seveda), ampak se jim enostavno določi kdo jim bo takrat vladal. Potem pa prosim kar izvoli ponudit tak predlog zakona katerikoli demokratični državi. Samo vprašanje razpoloženja tistih, ki te bojo poslušali je, ali te bojo odpravili s smehom ali na kakšen bolj grob način. In potem ti stokaš o inerciji iz starega sistema, hkrati pa bi rad administrativno nastavljal novo vlado - regularnih volitev z enim vnaprej prepovedanim rezultatom namreč ne more biti.

M-man ::

Povezav na žalost nimam, lahko pa kdo poišče na Google. Sporazumi so bili povsem tajni, za Jugoslavijo pa so predvideli nevtralno vlogo oz. razdelitev vplivov na notranje federacije. Slovenija Hrvaška pod zahodom in ostalo pod vplivom ZSSR. Sigurno pa ima veliko zaslug Tito in tedanja administracija, ki se niso želeli priključiti Varšavskemu paktu in niso podlegli pritiskom Rdeče armade.

Thramos, kot prvič ne veš kdo sem in kako izgledam, starost je izmišljena in povsem možno je da sem delil tedanjo Evropo. Za tebe, ki te tam ni bilo, pa obstajajo knjige, dokumentarci, ustno izročilo, če pa BTK pa niti ne vem zakaj te potem take stvari zanimajo.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

thramos ::

in povsem možno je da sem delil tedanjo Evropo.


Uau!

če pa BTK pa niti ne vem zakaj te potem take stvari zanimajo.


Mah sama tema se mi zdi nesmiselna, mi pa ni všeč da en navaja "dejstva", brez linkov, virov ...

Jst ::

> mi pa ni všeč da en navaja "dejstva", brez linkov, virov


Heh, politični programi strank so isti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Caligula ::

Alexius, to ves, da je Jansa zelel biti v partiji?
In da je zacel takrat, ko to ni slo tako kot je zelel, kuhati zamero proti njim?
:D

EssEncE ::

Alexius, to ves, da je Jansa zelel biti v partiji?


To je bil pogoj, da bi jo lahko razpustil. Sej Gorbačov je bil tudi v partiji na srečo.:)

Hokuto:

Sej Sadam je imel tudi 99% podporo volivcev, potemtakem je bila to zate demokracija? Pa Putin? To definitivno ni demokracija, kot tudi v Sloveniji še ni čisto prava.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

Caligula ::

Alexius, to ves, da je Jansa nekoc zelo zelo zelel bit v partiji?
Pa jim je potem par stvari zameril, ker ni slo :D

DSmidgy ::

Sadam je imu 100% podporo. Bila je 100% udeležba. :D

Glede tega, da je ena stranka preveč na oblasti. Če delajo traparije - podpora lahko zelo pade. Poglejte SLS, ki je interna nesoglasja reševal pred javnostjo. Leta '96 (pomojem okoli 20%), '00 (okoli 12%, če se ne motim) in sedaj '04 (okoli 5%). To leto bodo verjetno komaj prag presegli. Če bi LDS take počel, bi se z njim isto zgodilo (kot seveda z ostalimi strankami). Mogoče bi opozicija morala namesto stalnega opozarjanja, da pozicija vse narobe dela, podati tudi rešitve. Zgleda delujejo manj kompetentno kot opozicija. Samo ne ... za volilni rezulat bo vse drugo krivo, kot pa oni.

Zelo se pa strinjam s Caligulo v tem, da so za rast država na vseh področjih odgovorni tudi prebivalci. Treba se je stalno izobraževat, da lahko dobiš boljše plačane službe. Ni na državi, da ti jo priskrbi. Zdi se mi, da je v državi preveč miselnosti stila otrok(državljan)/starši(država) - posočje, suša.

Sedaj ko hočejo še razpravo o posočju: ko je poplava, je država kriva (in ne to, da oseba nima zavarovano), ko je potres, je država kriva (in spet ne to, da stavbe niso zavarovane). Edino kar bi država lahko naredila, da bi prispevala tistim, ki imajo zavarovano do polne vsote (ker pomojem skoraj zavarovalnica ne izplača polne vsote).

Jst ::

Današnje Delo, 11.9.2004.

Če bi bile jutri volitve, katero od list bi volili?

LDS 21.1%
SDS 14.4%
ZLSD 7.7%
NSI 5.2%
SNS 3.1%
...
Ne vem 38.9%


Mislim, da bodo neopredeljeni odločali te volitve.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Pepe ::

-Treba se je stalno izobraževat, da lahko dobiš boljše plačane službe.

Po svoje je to larifari. Nič nimam proti izobrževanju in mislim, da je dobro.
Ampak ne pozabit, da je danes pri nas lažje dobit ing. kot zidarja. Je nujno potrebno izobrazit še tistih par? Mogoče že, toda vprašanje je kje. Ni pa odgovor v srednji ali višji itd. izobrazbi.
Vprašanje, kolk zasluži klepar v Avstriji?

Še eno misel. Zanimivo je, ko v Gorenju razlagajo, da bodo delavci imeli višje plače, ko bodo naredili nevem kolko (mogoče 10,50) recimo hladilnikov več na mesec. Potem padajo 50 mil. za zabavo na CZ.

Lp
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

DSmidgy ::

Sej ni treba da majo vsi fakulteto narejeno. Važno je, da se recimo izobraziš za zidarja (recimo da bi jih potrebovalo ne vem koliko), če kot čevljar ne dobiš službe (ali ti recimo ne gre samostojno podjetništvo). Izobraziš ze za tak poklic, s katerim boš dobil večjo plačo oz. ti bo pomagalo, da bo tvoje podjetje še bolj uspešno. En kup poklicov je postalo neperspektivnih po osamosvojitvi, ljudje pa samo gledajo, da so bo kaj spremenilo na boljše, namesto da bi sami ukrepali.

Če klepar v Avstriji dobro zasluži - če recimo eno leto ne dobiš službe, se naučiš nemško in kleparjenja in greš delat v Avstrijo.

Jest sem tudi šel šeenkrat v šolo in dobil dosti bolj plačano službo (zdej 2x večjo kot prej, čez čas bo 3x večja).

Po statiskikah čez 40% nezaposlenih nima strokovne izobrazbe (pomojem je to osnovna ali pa nedokončana osnovna šola). Kaj bo tak delal? Če pa bo, kakšna je verjetnost, da bo zaslužil več, kot je minimalna plača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Pepe ::

Saj po eni strani se kar razumeva in strinjava.

Ampak ne pozabit kolk je teh 40% starih. Za njih pa je značilno, da se apriorij bojijo vsega novega, kar ni modna muha. Vsaj po mojih izkušnjah.
In kako vedet, koga za kaj izobrazit.
Pa še nekaj glede izobraževanja. Recimo, da je nekdo na borzi dela, ma nagledano eno za njega fajn delo, ampak potrebuje xy znanje, za katerega bi moral na tečaj...
Pride na borzo pove, kako je na stvari in tam mu vljudno ali pa tudi ne povedo, da mu borza ne bo krila tečaja, saj ga krijejo samo, če "delodajalec" zahteva. Seveda ne bo, ker bo raje vzel drugega, ki to znanje ima in konec koncev morda niti ni boljša izbira.
Našemu siromaku pa se bo to ponavljalo v nedogled.
Zakaj pa čaka, da mu borza časti. Če pogledamo cene in prihodke, je odgovor na dlani.

Lp

P.S. Sem vesel, da si ti primer ki dokazuje, da se da.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

Caligula ::

Pepe, tista "zabava" je za njihove velike kupce in take zabave so tisto, kar omogoca, da se te aparate, ki jih izdelajo, sploh lahko prodajajo v takih kolicinah. Firme ze ocenijo kaj se jim splaca.

In tista "zabava" se ocitno jim. In vsi vecji koncerni na tak al pa drugacen nacin obcasno zabavajo svoje najvecje stranke.

Ziga Dolhar ::

So pa majstri. PopTV/Mediana na podlagi vzorca 406 vprašanih sklepa o gibanju podpore strankam.

Impresivno.
https://dolhar.si/

Marjan ::

Ja, temu se tud jaz večkrat smejem. Vendar ja tam kjer sploh ni podatka o številu vprašanih bolj žalostno kot pa smešno. IMO bi morala biti povsod zraven navedena tudi struktura anketirancev, in ne samo število!

Pepe ::

Nikoli nisem trdil, da reprezentace ne sme bit. Ampak se ti ne zdi da je to malo pretirano, če že ne druga Eva. Ne pozabimo, da smo skoraj imeli samoprispevek, ker so goreli. (vem, pretirana misel ampak...) In ne smemo pozabit da npr. v Avstriji ceno narekuje kupec (ne mislim končnega). Meni da to malo mislit, malo pač.

Lp

P.S. Nisem pristaš opzicije. Ampak ta oblast me je dosti bolj razočarala, kot navdušila. Naj dobi priložnost nova, še vedno lahko pade, če ga srala.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

jype ::

Jaz bom odlocal o volitvah. Ker sem se vedno neopredeljen oz. ker so se vedno vsi ko eni hlodi, ki se trudijo druge v drek potunkat, namesto da bi mi kdo povedal, kako bo drzavo Slovenijo naredil bolj prakticno.

Caligula ::

Pepe, ta vlada verjetno ni nobenega navdusila. Mene tudi ne. Me pa opozicija se manj. Ni nikjer kvalitetne konkurence. Se vidi, da se sposoben folk proba politiki ognit kolikor se da.

Pepe ::

Smo mi po svoje patetični, a.:'(

Zadni stavek je 1a.:)

Lp
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!

username ::

No, o tem nekaj malega vem. Jugoslovanski 50:50 je v bistvu precej bolj v prid zahodu
Ugh? Država, ki ima v nazivu "socialistična.." in v praktičnem smislu uvaja komunizem/socializem kot družbenoekonomski sistem ter razglaša revolucijo - oprosti, to se meni ne zdi "bolj v prid zahodu". Kvečjemu obratno.
Sicer pa je ob začetku hladne vojne nastal izraz "železna zavesa", ki se razteza "od Baltika do Trsta". To ti mora povedati dovolj.


zasluge za to pa ima predvsem administracija Josipa Broza,
Glede na zgoraj povedano skoraj brezpredmetno, pa vendar: za 50:50 nima zaslug jugoslovanska administracija (še manj pa Tito), ampak je bil tak dogovor velikih sil (ZDA in VB na eni strani in SZ na drugi strani).

Tista epizoda z rusko invazijo (ki je ni bilo) pa je bila predvsem posledica dejstva, da ne zahodna ne vzhodna stran nista hoteli izgubiti tamponske cone z imenom Jugoslavija. Če bi Rusi vdrli v Jugoslavijo, bi smeli namreč le do geografske vzhodne polovice (razen če bi tvegali vojno z Zahodom), zahodni zavezniki pa se bi tako pač namestili na "svoji" strani nove meje (ki bi verjetno potekala nekako čez Bosno).
Rusi so z obstojem Juge, kot je bila, dobil geografski vpliv do Trsta - delni vpliv na Jadranskem morju in odskočna deska za komunizem v Italijo (tako so upali). Zahodne vojaške enote pa so jim stale nasproti šele v severovzhodni Italiji in ne že sredi Bosne.
Tudi za Zahod pa je Jugoslavija pomenila velik kos ozemlja, ki bi se (v primeru globalnega spopada SZ-Zahod) pred Rusi branil sam ali bi vsaj malo zadržal rusko napredovanje po južnem evropskem boku v Italijo. Je namreč razlika, ali imajo Rusi tanke že sredi Bosne (ter letalska in pomorska oporišča v srednji in južni Dalmaciji) ali pa jih morajo (ob potencialnem jugoslovanskem odporu) še pripeljati iz Madžarske in Romunije (Avstrija je bila vojaško majhen zalogaj, a zaradi gora geografsko slabo prehodna).

Če bi Rusi leta 1948 vseeno vdrli, bi bil za Slovenijo to veliko boljši razplet (posebej, če ne bi bilo vojne med SZ in ZDA+VB). Rešili bi se komunističnega vpliva, verjetno tudi dobili nazaj večji del slovenskega ozemlja, ki je potem sredi 50ih let tako pač bil dodeljen Italiji.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

:D

Ti si pa faca, da si takole lepo razlagas vse potencialne razvoje dogodkov.
Mislim glede na informacije, ki so tebi dane vse,... pa ker tocno ves kaj je katera administracija takrat hotela,.. skoda, da nisi zivel ze takrat pol :D Bi bil koristen. Bi od tebe o sebi in svojih interesih zvedeli vec, kot so vedeli sami.

Tako bluzenje je brezvezno. Kaj bi, ce bi,... na tega tvojega bi ti vsak z minimalnim znanjem zgodovine lahko (ce bi se komu dalo) spisal 1000 variacij na temo oz toliko kolikor bi se jih dalo po verjetnostnem racunu glede na vsako casovno tocko, ki je kaj pomenila.

Mislim resno-da se ti tkole kr eno teoreticno nabijanje sploh da. Ze zgodovinska "dejstva" ki si jih ti navedel se da spodbijati, ker je ogromno variacij,..

Jaz recimo ljubim zgodovino ampak nerad polemiziram o njej, ker vsaj vem ,da so podatki, ki jih imamo danes pac dodobra izkrivljeni. Se posebno tisti o vojnih obdobjih, ker je vedno vsaj polovica podatkov za sprotno slepljenje nasprotnikov, polovica pa za opravicevanje svojih dejanj. In vse jemljem z rezervo. Ce pa bi se spravil se neke fiktivne bi, ce bi,... sam proizvajat bi pa sploh dobil ze fikcijo.

Ce nimas nic proti, raje o takih stvareh pogledam 2,3 nasprotujoce si oddaje pa je vsaj kaj v njih verodostojnega. O vojnah pa sploh ni nikoli nic verodostojno. Zmagovalci zgodovino pisejo po svoje, porazenci po svoje,..

M-man ::

Username, kot prvo očitno niti ne veš zakaj so tanki stali na meji z Jugoslavijo in kakšen je bil potek socializma v naši bivši državi in kakšen v prosovjetskih državah.

Kot drugo ni šlo za razdelitev v smislu sovjetski tanki v Bosni in ZDA na Hrvaškem, temveč za politično in gospodarsko povezanost posameznih federativnih republik z eno oz. drugo stranjo bloka.

Kar se tiče zaslug Tita, pa mislim, da je jasno, da bi Jugoslavija lahko z lahkoto vstopila v Varšavski pakt in samo tedanja oblast je kriva, da se to ni zgodilo. Odločili so se za neopredeljenost in tako dobili pomoč od obeh velesil. Ne istočasno, pač pa v različnih časovnih obdobjih.

O sami koristnost komunističnega vpliva pa mislim, da nima smisla razpravljati ne v družbenem učinku, ne o političnem, sploh pa ne o ekonomskem rezultatu. Zakaj? Ker je bil v vseh pogledih pozitiven. Po vojni ni prišlo do pretiranega bogatenja posameznikov, ki bi lahko preprodajali in se šli črni trg. Politično stabilnost je v nekdanji državi (predvsem Bosna, Kosovo, Makedonija) lahko ohranjala le tedanja oblast. To je dosegala z nedemokracijo, vendar na tem nestabilnem območju to drugače ni mogoče. Ekonomski vidik komunizma je bil pa v začetku razvoja industrije izrazito pozitiven, rast izjemna in hitrejša kot v primeru prostoekonomskega modela, vendar je kasneje gospodarstvo predolgo časa vztrajalo v investiranju bazične industrije.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

username ::

Tako bluzenje je brezvezno. Kaj bi, ce bi,... na tega tvojega bi ti vsak z minimalnim znanjem zgodovine lahko (ce bi se komu dalo) spisal 1000 variacij na temo oz toliko kolikor bi se jih dalo po verjetnostnem racunu glede na vsako casovno tocko, ki je kaj pomenila.
Caligula grmi proti "bluzenju". Ko pa on bluzi o ekonomiji, je pa vse v redu, a ne.

Ampak kar sem napisal, ni samo bluz. Vsekakor mi ti tega nisi dokazal (kot smo npr. tebi dostikrat v zadnjem času s podatki in linki dokazali kakšne ekonomske zadeve).

Pa ne jemat tegale za slabo, Caligula. Če imaš kaj zanimivega povedat še o novejši zgodovini in če se ti da, le daj. Se že veselim zanimive debate!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Caligula ::

Username-you funny. Sem ti ze enkrat lepo rekel-ne uporablaj besed "ste dokazali". Enkrat se ni zgodil, da bi ti kaj dokazal.
In ekonomija je neka azurna zadeva z sprotnimi podatki, analizami,.... ocenjujejo jo mednarodni in lokalni analitiki na nekih objektivnih bazah, ker imajo pripadniki vseh nacij nek realen interes vedet, ce se splaca kam vlagat ali ne. Se pravi ni motivacije za samonategovanje.

Pri zgodovini je pa tko, da ma nacionalni naboj, politika in vse kar je podobnega velik interes in se lahko delo ustvariti tisto eno univerzalno zgodbo.

In ne, ne bomo debatirali o moznih scenarijih, ker ne ti ne jaz in vecina zgodovinarjev nismo sposobni napovedat dogodkov, ki bi se kao lahko zgodili. Za priblizke je pa brezveze. Ker resnica je le ena. Pri ekonomiji mas pa stopnje odstopanj. Skratka ekonomija ni podobna zgodovini.

Pa resno-daj ne bluzi-spominjas me na kakega obupanega politika kake zapostavljene stranke, kimisli, da ce butasto ponavlja "mi smo dokazali" da se bo to pol s casom pa ponavljanjem kar spoznalo za resnico. Enkrat sem ti ze rekel-tocno napisi kje in kaj.

Sej, ce ste mi "dokazali" bos ja uzival v ponovnem vlacenju moje malenkosti cez tisto zadevo se enkrat ane? :D
Tko da,... napisi tocno kaj in kje ali pa ne dajaj butastih izjav.

O zgodovini pa ne debatiram. Ker smo vsi odvisno od virov. In teh je ogromno. in ti se bos zgovarjal ne ene, jaz na druge, o tem kaj je res bilo pa noben od naju nima pojma. In se ni nekega prostora za logiko, da bi te lepo fino sesuval v debatah kot te lahko pri ekonomiji, kjer lastnega razmisljanja nisi pokazal nobenega. Le nekaj si iz ucbenikov osnovne postavke citiral, tiste pa realna ekonomija popolnoma obrne...

Skratka debatira se o stvareh, kjer so podatki dokaj verodostojni in se da tudi logicno sklepat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

Thomas ::

Tito je bil Stalinu zvest, vendar ga je ta zabrisal iz Socialistične skupnosti.

Pač po Stalinovi navadi, da je treba odrezat kakšnega vernega pristaša, da so drugi potem še bolj zvesti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ciho ::

To da je bilo možno vzpostaviti normalno rast in stabilnost v Jugoslaviji z nedemokaracijo, oziroma z komunizmom, z povojnimi poboji, zaplembami, itd. je za mene čista neumnost. V Jugoslaviji j ešlo za križanje različnih interesov komunističnih, ljudskih, fašističnih in drugih strank. Prevladala je pač komunistična, z takimi in drugačnimi metodami in uveljavila svoj način vladanja, po vzoru SZ. In bila je res uspešna, družbeno, ekonomsko, politično,... Da me ne bo pobral. Zato pa smo lahko dobili pralne praške samo čez mejo.Pa kavo. In je tako cvetelo tihotapstvo. Pa bencin samo na lihe, sode dneve. Cel zahod je imel vse. Samo mi ne! Res je bilo super uspešno! Pa super uspešno so se pobili med seboj! Je za razmislit, če ne bi bilo bolje se takoj po vojni ubrniti na zahod...

Thomas ::

> Enkrat se ni zgodil, da bi ti kaj dokazal.

Jah, od tebe se argumenti odbijajo, kot da si iz teflona. Zato, Kaligula.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Caligula ::

Thomas, pa ti si ja joker tukaj povsod.

Keri argumenti? Pa clovek saj si bil vsaj toliko dojemljiv, da si se pametno sam izkljucil iz debat o ekonomiji, ker si vsaj enkrat videl, da se tvoje pomanjkanje substance v tistih debatah jasno vidi.

Se spomnim, da sem se veselo linkal marsikaj. Username se je vsaj trudil z citati iz ucbenikov, ti Thomas si pa res kar nekaj vedno nabijal :D

Thomas, jaz si zase vsaj ne domisljam, da sem 100% objektiven.
Je pa prav ROFLMAO, ce se izkaze, da si ti tisti, ki komu ocita karkoli v zvezi z teflonom, argumenti,... :D
Pa spet-pozabil si me oznacit za komunista, LDSovca, proarabca, protiamericana, hudica,... :D :D :D
Ker to so tvoji najpogostejsi argumenti na forumu.

Sej je prav cudno da ni vec vsak-ama cisto vsak tvoj post poln tega :D :D :D
Ne mi rect, da si mentalno dopolnil 15 let in upustil stigmatiziranje?

Sicer pa pomagaj Usernamu in me opozorita na TOCNO SPECIFICNE stvari, ki sta mi jh dokazala.
Ker jaz sem tak-ce kdo nekaj dejansko mi nekaj dokaze, potem sprejmem. Samo,... ce ne,... pol pa ne.
In vidva....... :D
LOL

Daj raje zacni razlagat o mempleksih pa wikipediji. Pa se enkrat-probaj utemeljit se kako tvojo trditev oz sposobnost z linkom na stran od wikipedije >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

username ::

kakšen je bil potek socializma v naši bivši državi in kakšen v prosovjetskih državah.
1. tudi SFRJ je bila večino časa bolj ali manj prosovjetska.
2. "potek socializma" tudi med Članicami Varšavskega pakta ni bil povsem enoten. Ni bilo čisto enako v Romuniji kot na Češkem ali Madžarskem. Res pa je obstajal korigirni mehanizem (mati ZSSR), ki je "popravljal" pretirane odklone od pravoverne linije (npr. na Madžarskem 1956 ter ČSSR 1968...)

mislim, da je jasno, da bi Jugoslavija lahko z lahkoto vstopila v Varšavski pakt
Kakšne pa klatiš. Jugoslavija je bila razdeljena 50:50, zato NI SMELA vstopati v Varšavski pakt, pa seveda tudi v NATO ne. Zato so pa bile po vojni ideje o nekih balkanskih paktih še z Grčijo pa Bolgarijo, ampak potem ni bilo iz tega nič (po domače povedano; Bolgari so šli v VP, grki pa v NATO).

Odločili so se za neopredeljenost in tako dobili pomoč od obeh velesil.
Ne.

Odločili s(m)o se za "neuvrščenost" in dobili sumljivo družbo raznih tretjerazrednih afriških in azijskih diktatorjev, med drugim tudi psihotikov tipa Naser...

Po vojni ni prišlo do pretiranega bogatenja posameznikov
Haha, ta je dobra! Ne, do kakega pretiranega bogatenja pa v komunizmu res ni prišlo, to pa ne. >:D (zakaj bi se komu to zdelo dobro, je pa drugo vprašanje...)

ki bi lahko preprodajali in se šli črni trg.
Hopla, seveda je bil črni trg. Ravno (zahodni) tip odprtega svobodnega gospodarstva zmanjšuje potrebe po črnem trgu in podobnih podtalnih rabotah. Zaradi omejevanja v socialističnem sistemu (omejitev uvoza in proizvodnje nekaterih dobrin, zlasti luksuznih) in slabše učinkovitosti socialističnega gospodarstva se v teh državah razbohoti črni trg. Ne se slepit, da ga ni bilo. Je bil prisoten ves cajt od leta 45 do začetka 90ih let.

Ekonomski vidik komunizma je bil pa v začetku razvoja industrije izrazito pozitiven, rast izjemna in hitrejša kot v primeru prostoekonomskega modela,

- a imaš podatke o gospodarski rasti v povojnih letih za SFRJ, Češko, Poljsko, pa za Nemčijo, Francijo, Nizozemsko, Avstrijo,...?
Sicer pa, v slabo razvitih državah so na začetku obnove stopnje rasti vedno zelo visoke. To ni nobena posebna zasluga socializma kot takega.
Kako bi si naprimer razlagal napredek južne Koreje, ki je bila leta 1953 še bolj zaostala kot Slovenija (kaj Slovenija, cela SFRJ), pa še precej bolj porušena? v pol stoletja je dosegla BDP na prebivalca precej višji od slovenskega in zelo močno gospodarstvo in to začuda brez "pomoči" socializma...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

v pol stoletja je dosegla BDP na prebivalca precej višji od slovenskega

o, jezus, nekdo je spet narobne številke prebral iz tabele? al je tako sam bolj priročno za kaj (ne)dokazat?

need to learn how to read?
l'jga

Thomas ::

> v pol stoletja je [Južna Koreja] dosegla BDP na prebivalca precej višji od slovenskega in zelo močno gospodarstvo in to začuda brez "pomoči" socializma...

No, roko na srce! Nekaj pomoči socializma je le bilo. Namreč zgled v kakšen drek padeš, če se greš socializem. Za večino Južnih Korejcev je Severna Koreja služila kot učinkovito zastrašujoč primer, svarilo. :D



Kaligulo pustim stradat odgovora dalje. Namreč vprašanje ne izpolnjuje pogoja o minimalnem nivoju. Zato.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Enkrat se ni zgodil, da bi ti kaj dokazal.
Sem, in to dokaj dobro, if I say so myself. Če ti nisi hotel sprejeti tistih dokazov, pa ne morem pomagati.

ce ste mi "dokazali" bos ja uzival v ponovnem vlacenju moje malenkosti cez tisto zadevo se enkrat ane?
1. Ne vlačim "tvoje malenkosti", ampak tvoje trditve.
2. ne, ne bom užival. Raje se lotim analiziranja kake nove cvetke. Se mi dozdeva, da mi zabave zlepa ne bo zmanjkalo... :D

Le nekaj si iz ucbenikov osnovne postavke citiral,
Mislim da nisem kaj dosti (če sploh kaj) citiral iz učbenikov. Linkal sem ponavadi realne ažurne podatke.

Res sem enkrat naprimer v eni temi dal link na definicijo produktivnosti, če se prav spomnim. To je res dokaj osnovna zadeva, ampak sem jo moral linkati, ker sem videl da nekaterim ni bila jasna niti ta osnovna definicija (poleg tega je pa nekdo to sam pošteno priznal in vprašal po definiciji).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Thomas: ce bi poznal zgodovino, bi vedel zakaj nas je Stalin "vrgel ven".

Ker sem potomec nekoga, ki je bil nacelnik policijske postaje, katere delavci so prijeli precej ruskih agentov ki so jih na postaji tudi zaslisevali, sem po osamosvojitvi od njega lahko iz prve roke izvedel, kako je takrat zgledala zunanja politika stalinisticne Sovjetske Zveze in takrat pac ni bil cas za biti neuvrscen, pa smo to vseeno postali. Ja, imeli smo podporo zahoda, nismo pa imeli zegna vzhoda. Velesile se niso nic zmenile, kaj bo v Jugoslaviji, smo pa imeli veliko prosovjetsko usmerjenih clanov partije, ki se jih je med casom Informbiroja pac bilo treba znebiti. Tezki casi.

Sreco imamo, da so v Jugoslaviji zmagali komunisti, sicer bi bila oblast v rokah cetnikov, ustasev in domobrancev, ki ne samo da se med sabo niso mogli gledat, njihovi vodje so bili kar ekstremno nacionalisticni. Me zanima kako dalec v srednji vek bi se vrnili, ko bi nas Sovjetska Zveza zmlela in zanima me, zakaj bi se komu na zahodu takrat zdelo, da bi jo ustavil.

No, po pravici povedano jaz ne poznam prosovjetskih drzav na vzhodu Evrope, zgolj tiste, ki si jih je Sovjetska Zveza prikljucila po "osvoboditvi". Verjetno ni tezko jit v knjiznico in pogledat v knjigo, od kod je prisla Sovjetska vojska, ki je pustosila tudi po nasih krajih, kjer smo ob koncu vojne imeli precej spopadov z ljudmi, ki naj nas bi prisli osvobodit izpod nemske okupacije. Slikovite (pravzaprav bolj strahotne) zgodbe pa lahko pove vedno manj zivih ljudi.

Da niso posamezniki bogateli, o tem je tezko razpravljat. Ce mi kdo lahko pokaze nekaj voznih parkov, ki so bogatejsi od Titovega osebnega, potem mu bo hitro jasno, da jih ni ravno veliko. Imeli smo tudi druge bogate ljudi, verjetno se nekateri spominjajo Macka, najbogatejsega znanega komunista v Sloveniji. Niso bili ravno prijetni ljudje, verjamem, ampak v tistem sistemu so se znasli, kot so se najbolje lahko. Ravno tako kot se moramo mi v kapitalizmu, le da se od nas pricakuje, da nismo posteni in da ne delamo za ljudstvo, ampak zase.

jype ::

username: borchi te je postavil na laz. Izgubil si kredibilnost in pristal na priblizno istem nivoju kot Caligula. Happy?

Caligula ::

Username-vztrajam-daj pokazi prosim kje ste mi kaj dokazali.

Thomas ::

Link na 13000 $

yupe, glupi Ameri imajo zjebano CIO, to je znano. Zato so številke pri Sloveniji višje kot pri Koreji.

Hecam se, ampak ne povsem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

:|

Mal ste pričeli pretiravat. :|

Če ne boste prešli iz osebnega nivoja neprimernih obkladanj, na resno debato, se lahko zgodi, da bo kakšen post (ali pa kar cel paket) izginil v celoti.

caligula, tebe prosim še za posebno previdnost pri izražanju

Hvala za raumevanje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

username ::

Ups!

Malo sem zajebal.

Tukajle so podatki Svetovne banke za leto 2003: LINK WorldBank, kjer se vidi, da je po dohodku na prebivalca Južna Koreja (12020 USD) le malenkost nad Slovenijo (11830 USD). Torej sem pretiraval, ko sem napisal "...precej višji BDP na prebivalca...".

Borchi, tvoj link kaže podatke o BDP, preračunane na pariteto kupne moči. Vseeno to pomeni, da v Južni Koreji dejanski standard ni višji od slovenskega. Zato se vsem opravičujem za svojo napako.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

username: ni problema.

thomas: še kr ne veš kaj pomeni pps pri gdp?
l'jga

username ::

takrat pac ni bil cas za biti neuvrscen, pa smo to vseeno postali.
Če ni bil čas za to, potem pač to ni bila posebno pametna poteza, kajne?

Velesile se niso nic zmenile, kaj bo v Jugoslaviji,
Seveda so se. Najbolj transparentno na Jalti, sicer pa tudi prej in pozneje.

Me zanima kako dalec v srednji vek bi se vrnili, ko bi nas Sovjetska Zveza zmlela
Sem že razložil, da bi SZ lahko zasedla le približno vzhdno polovico SFRJ, zahodno bi pa "vzeli" zahodni zavezniki.
Tudi vzhodne polovice (Srbija, Makedonija, vzhodna Bosna) ne bi ravno "zmleli". Saj roko na srce Rusi tudi Madžarske leta 1956 in Češke leta 1968 niso spravili v srednji vek.

se od nas pricakuje, da nismo posteni in da ne delamo za ljudstvo, ampak zase.
In zakaj naj ne bi bilo pošteno, da človek dela zase? Meni se zdi bolj nepošteno to, da moram delati za nekoga drugega.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

> še kr ne veš kaj pomeni pps pri gdp?

Seveda, da vem. Kok lahko pa kupiš za zasluženo? Zdej ti tud veš, borchi?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

To je res dokaj osnovna zadeva, ampak sem jo moral linkati, ker sem videl da nekaterim ni bila jasna niti ta osnovna definicija (poleg tega je pa nekdo to sam pošteno priznal in vprašal po definiciji).

:-)))) tisto si linkal meni. v bistvu sem te malo na led peljal, priznam. ker sem vidu, da ste meli kilometrsko temo, brez da bi ugotovili, da VI ne vete kaj je produktivnost. enkrat si še poglej prvi post v tej temi in mi povej, če sedaj opaziš eno vlko bedarijo?

i ain't mentioning no names, baracuda1 ;-)
l'jga

Luka Percic ::

"Sreco imamo, da so v Jugoslaviji zmagali komunisti, sicer bi bila oblast v rokah cetnikov, ustasev in domobrancev, ki ne samo da se med sabo niso mogli gledat, njihovi vodje so bili kar ekstremno nacionalisticni. Me zanima kako dalec v srednji vek bi se vrnili, ko bi nas Sovjetska Zveza zmlela in zanima me, zakaj bi se komu na zahodu takrat zdelo, da bi jo ustavil."

Te ljudi si pa ti osebno poznal kajneda? A ti je le tvoj prednik lepo razložil kdo je bad?

V srednji vek?
Pomoje bi se iztrelili na zahod!

(no mogoč je tudi tvoj scenarij. pravzaprav so ugibanja, kaj bi če bi,... brezpredmetna. Aneda?)

"Ravno tako kot se moramo mi v kapitalizmu, le da se od nas pricakuje, da nismo posteni in da ne delamo za ljudstvo, ampak zase. "

Ja sej. Tito pa je imel vozni park bogat samo za dobrobit ljudstva. Kajneda?

borchi ::

Zdej ti tud veš, borchi?

mja, neki se mi zdej sanja. vem pa da definitivno drži tole:

The data derived from the PPP method provide the best available starting point for comparisons of economic strength and well-being between countries.

tako da ne vem v čem je finta nas linkat na stran, ki ima tudi absolutno številko poleg pps? poleg tega ima številke v stalnih cenah (l. 2000), medtem ko prvotni link ni imel info za katere cene gre (vsaj jaz na prvi uč nisem zasledil).
l'jga

Thomas ::

Ja no, Slovenija in Koreja sta danes torej nekako na istem. Koreja je začela tam kjer je danes Afrika, Slovenija pa v Evropi. Obe kakih 50 let nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Cr00k ::

jst sem mal bral zgornje poste...

...ne bom komentiral, ker zadeve na poznam dovolj dobro...

...samo glede zivljenskega standarda, med korejo in slovenijo...

ugotovit katera drzava ima boljsi zivljenjski standard je tolk zajeban..., namrec samo BDP/prebivalca oz. podobnih podatkov ni mogoce rect, kdo ima boljsi standard...

...v zivljenski standrad je treba upostevati veliko drugih dejavnikov, tudi onesnazenost okolja..., pa sivo,crno enkonomijo (ki jo je nemogoce meriti), pa delez gospodnijskih del..., delo na vrtu... in podobno... (tako da je "realni" BDP, ki bi uposteval te podatke tudi (po nekaterih studijah) tudi za 10% (razvite dezele), do okoli 200%(nerazvite) visji, kot je dejanski...


PS. Ta teden Hrvati redno kopljejo, grabijo nase morsko dno, ob spremsvtu hrv. policije, in ob opazovanju slovenske policije(p-111), kaksno imate mnenje glede tega, kako bi se morala vlada odloct, bi moral biti Jelincic v vladi, da bi konc bil mir, oz. bi bilo ravno obratno... (jst osebno bi volil jelincica, samo zaradi Piranskega zaliva..., ker je ocitno nepopustljiv pri tem (oz. vseh nacionalnih problemih/vprasanjih) problemu.

Na pop-tv je lepo povedal, za je bila zadnja mednarodno priznana meja med HR in SLO pri Rijeki... No vsaj meni je dalo misliti... Kaj Rop in ostala kompanija dela v vladi pa tut ne vem..., da tako popusca pri nacionalnih vrednotah..., ali bolje receno lize rit vsakemu, ki mu pride nasproti...

Lp, Cr00k

pps. s tem postom ne zelim sproziti kreganja... naj vsak pove kaj misli glede tega odprtega vprasanja...

Luka Percic ::

Jelinčiča gor?
Ne hvala, nam bo preveč okrnil ugled.

Rešitev? Ja arbitraža ane!

PopTV-ju nebi takoj verjel. Tako kot neverjamem hrvaškim medijem.
Vsak goni svojo, tako da jast se zdaj nevem kdo ima prav.
Naj arbitražo naredijo, v arbitražo pa naj zajamejo celotno mejo (kopno+morje), pa vržejo vn tisti sporazum Drnovšek-Račan, ker itak ni bil parafiran.

Potem bomo pa vidli kdo je bolj lagal;
Al naši nam, al njihovi njim!

Thomas ::

Lažejo oboji obojnim. Hrvaška vlada se boji istrskih ribičev, ki so zoprno agresivni, saj ujamejo zmeraj manj, pa še zmeraj več jih je, dobro pa pihajo na dušo večini Hrvatov.

Slovenska nam pa ne upa povedat, da ne bomo imeli morja vse do njihove obale.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Jasno, da arbitraža o celi meji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
6 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prigode in nezgode nove vlade (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
905953 (4571) Ziga Dolhar
»

Rezultati državnozborskih volitev 2004 (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
49027366 (17405) iration
»

Rupel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1438781 (6644) drejc
»

10 let LDS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1127883 (5987) BigWhale
»

Lds-pot v brezno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
745211 (4109) Thomas

Več podobnih tem