» »

E-volitve tudi v Sloveniji?

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta 2006 vse e-volilne naprave opremljene s tiskalnikom, ki bo vsak oddan glas tudi natisnil, z čimer bo omogočeno naknadno preverjanje oddanih glasov.

Žal pa kot kaže teh izkušenj na MID-u (še) niso upoštevali, saj so v študiji o izvedljivosti e-volitev s predlogi implementacije na strani 18 zapisali, da je "zaradi odsotnosti papirnih volilnih lističev potrebno rešiti problem preverjanja volilnih izidov ...". Da tiskanja glasovnic v študiji ne obravnavajo kot resne možnosti, kaže tudi stran 20, kjer je v drugi fazi prehoda k e-volitvam zapisano:"Namesto klasične papirne glasovnice se uporabi glasovalna naprava. Volilni uradniki preverijo identiteto volivca in mu omogočijo elektronsko oddajo glasu. Izpolnjena elektronska glasovnica se po komunikacijskem omrežju pošlje v volilni center, kjer se zabeleži in prešteje."

Vsekakor je razmišljanje o elektronskih volitvah vredno vse pohvale. Ne bi pa bilo odveč razmisliti o možnosti, da se ob elektronski oddaji glasu glasovnica še natisne, volivec pa jo potem vrže v klasično skrinjico. To bi omogočalo naknadno preverjanje pravilnosti glasovanja, ki bi ga lahko izvajali v primeru sumov zlorab, pa tudi na povsem naključno izbranih voliščih.

23 komentarjev

cekr ::

Pri e-volitvah bodo vedno dvomi. zato sem odločno proti takšnim volitvam.

Vsako glasovanje ima svojo številko, vsak volivec ima svojo številko, vsak obkroženi ima svojo številko....

Kaj sledi iz tega ....
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Tito ::

Dvomlivci vedno neki serjete... Tok je fajn da boš lahko doma volil... Vsaj večja udeležba bo!:D

antonija ::

Men se pa zdi da bi blo zlo fajn ce bi to obstajal... Velik manj dela z ljudmi (in posledicnih napak), verjetno manjsi stroski, hitrejsi rezultati.

Je sicer problem tajnosti glasovanja, sam to bi lahk tud dons reku ker ce bi ze kdo hotu vedet kak si ti glasoval bi mu vsekakor uspelo, ker je nacinov mnogo. Je pa res da je treba varnost v takih sistemih nasponat do amena...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Elektronske volitve in elektronsko žrebanje lota, sta dve veliki oslariji!

Politični strel v lastno koleno, kdor bo to uvajal. Pa čeprav bo vse 100% pošteno, bo to samo darilo tistim, ki bodo ob vsakih volitvah videli "samo farso".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bakunin ::

thomas - a ti vedno s takim optimizmom zres v svet ?

zakaj sploh se dihas ? Itak brezveze.

Thomas ::

Razen lota in volitev, jest drugih omejitev za computerizacijo ne vidim.

Torej sem bolj težko pesimist. A ne?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jeebs ::

Kako se že razmnožujejo voli?:D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

NoUse4AName ::

if it aint broke, dont fix it. Ne vidim zakaj bi sploh riskirali varnost, ce pa so dobre stare papirnate volitve cisto vredu.

pivmik ::

Elektronske volitve pod nadzorom ljudi... DA.
(označiti bi bilo treba, da si prišel volit na isti način kot pri navadnih volitvah. Volil bi tako, da namesto da pišeš na list samo pritisneš na gumb al kaj podobnega).

Elektronske volitve samo z računalnikom (bognedaj preko interneta)... ne, Ne in NE!
LP, Gregor GRE^

Gandalfar ::

Tito: doma se vsaj dve generaciji ne bos volil ...

gre se samo zato ali bos pritisnil gumb na voliscu ali obkrozil izbrano stranko..

in ali bo potem zadevo mogoce se lepse zlorabiti kakor obsotjece listke, ki jih nekdo lahko vsaj presteje. Kaj pa ce MORAS zaupat racunalniku? A ni to kul ... ljudje so itak cist nepodkupljivi ;>

MIDadmin ::

Precejsen (v novici manjkajoc) poudarek objavljenega dokuemnta MID je na razlocevanju 4 razlicnih nacinov e-volitev.

1.) Elektronsko glasovanje na svojem voliscu
2.) Elektronsko na katerem drugem voliscu (zelo koristno za tiste ki npr studirajo v drugem kraju kot imajo stalno bivalisce, nase drzavljane v tujini ipd.)
3.) Elektronsko na javnem nadzorovanem mestu, ki pa ni sicersnje volisce (npr. kjniznici, upravni enoti, cerkvi, whatever)
4.) doma v naslanjacu

Mislim, da iz dokumenta jasno izhaja, da je 4.) opcija (ki pa je hkrati najbolj poblicirana in seveda tudi privlacna) se malce za vogalom.

Je pa prav, da se o teh zadevah razmislja in debatira tudi v strokovnih javnostih kot je slo-tech. Thx!

keber ::

In zakaj bi sploh investiral v ultra drago elektronsko opremo za volitve, če bo treba vse glasove sprintat IN PREŠTET ročno? Ni to brezvezno podvajanje stroškov? Nič drugega ne bo, da bodo eni mastno zaslužili, stroški pa ne bodo nič manjši.

poweroff ::

Ja, tega nisem poudaril, da ne gre za glasovanje preko interneta, mislim pa da je bilo dovolj jasno da gre za glasovanje na volišču. V študiji so sicer kar skeptični glede glasovanja preko interneta. Kar je tudi prav.

OK, zakaj bi rabil printat? Zaradi MOREBITNE naknadne kontrole. Če bi se kaj sesulo, bi tako lahko rekonstruiral rezultate, na nekaj naključno izbranih voliščih pa bi naredil "štih probo" in s tem dokazal, da se rezultati ujemajo. Neuradne rezulte bi imel takoj, za uradne pa je itak že sedaj treba čakati.. vmes bi imel par dni časa, da bi preveril vse skupaj... v začetni fazi.. po nekaj volitvah bi itak že vsi zaupali sistemu in bi imel papirje le za backup.

BaRtMaN ::

Oprostite, ampak e-volitve so čisto brez veze. Če moraš prinest natisnjeno potrdilo na volišče, je bolje, da greš kar NA volišče volit in ni nobenih problemov z avtentičnostjo glasovnice.

Phoebus ::

Če se že govori o printanju- zakaj ne bi imeli na voliščih računalnikov z odprtim wordprocessorjem, uporabnik mora natipkat glasovnico, jo sprintat, obkrožit svojo izbiro in potem vržt v tisto škatlo....e-glasovanje :D :D :D

poweroff ::

Mater ste eni bukovi... Seveda greš na volišče! ampak tam glasuješ preko touch screena, hkrati pa se ti za kasnejšo evidenco sprinta glasovnica, ki jo vržeš v škatlico. V čem je prednost? V tem, da se pride do rezultatov hitreje, a ne?

Thomas ::

Nej naredijo tako skrinjico, da bo brala kaj je padlo noter, če se jim že tko mudi rezultate vedet, pa exit poolom ne zaupajo!

Me prov mau briga, če zvem ob 19:00 ali ob pol 20:30. Bolj me briga, da je dovolj verodostojno, da se lahko gre tudi preverjat nazaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zaspan ::

Hmmm... Poraja se mi vprašanje če bo na takozvanih e-volitvah možna polovička. >:D

keber ::

Matthai:
Hitreje????

Si ti že bil kdaj na volišču?

Mislim, da kakšna stara mama hitreje obkroži kandidata/ko na papirju, kot pa da priskrola po ekranu. Računalniška tehnika marsikje ni bolj enostavna kot navaden papir. Sploh - v čem je smisel tipkat po touchscreenu in nato metat papir v škatlo? Ni ga. Smisel je samo za tiste, ki bodo priskrbeli to opremo. Dosedaj je na eno volišče prišlo stroškov samo za tiskovine in volilno komisijo (pa kakšen deci za junake :D ). Po novem načinu pa bi poleg vseh teh stroškov rabil še drag ekran, zmogljiv računalnik, tiskalnik mrežo in še kaj. Kako bo to zmanjšalo stroške in povečalo zanesljivost glasovanja? Ne bo.

Te e-volitve so itak bedarija. Potem se bo vsak kandidat lahko pritoževal čez zanesljivost elektronskega sistema. Ker bo ta v mreži (kaj je potem sploh smisel), bo vsak lahko shekal v njega). Ni ga čez papir!

Pregovor pravi:
Don't fix it, if it ain't broken!

cekr ::

Kot je nekdo že zgoraj omenil; vse skupaj je samo v poslu, ki ga bo speljalo neko računalniško podjetje (lastnik je slučajno član vladajoče stranke).
Racionalnost nakupa takšne opreme, ki se v povpračju rabi manj kot 1x na leto, je pa čisto razmetavanje našega denarja.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

poweroff ::

Keber - sem bil celo v občinski volilni komisiji... tako, da se malce spoznam na te zadeve :D .

Nakup računalniške opreme bo potreben samo enkrat. OK, tiskanje je stalen strošek, vendar se bo čez nekaj časa lahko navadne glasovnice popolnoma zamenjalo z elektonskimi.

Je pa res, da je treba razmisliti ali ne bi potem kazalo bolj upoštevati ljudstvo - se pravi ceč referendumov, itd., ker bi se v tem primeru stroški hitreje povrnili. Samo na žalost naši politiki niso preveč navdušeni nad tem, da bi ljudstvu dali več pristojnosti...

Krofojed ::

Hm, mene bi bolj kot studija o izvedljivosti e-volitev zanimala studija o ekonomski upravicenosti. Ce je ceneje, potem kul, ce ne, potem pa pac ne - hitrost je (za moje pojme) popolnoma nepomembna. E-volitve po internetu so pa po bolj zanimiva rec, ker so definitivno udobnejse in naceloma tudi cenejse. Zal je pa za to se prezgodaj, ker cenejsost ne bi prisla do izraza, saj je se vse prevec ljudi, ki bi itak rabili klasicna volisca. Kajpada je tu tudi problem verodostojnosti, ampak po mojem je to moc zadovoljivo resiti (ne 100%, ampak tudi pri klasicnih volitvah so mozne goljufije).

BigWhale ::

Vse se da, ce se hoce...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Estonija javno razkriva izvorno kodo programa e-volitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7520620 (18394) poweroff
»

Ranljive so tudi elektronske volilne naprave v Indiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910024 (8847) MadMicka
»

Slovenija poživlja ali o glasovanju na volitvah preko interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11112315 (9487) Daedalus
»

Referendum o RTV (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35953525 (48043) Brane2
»

E-volitve tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
234163 (3830) BigWhale

Več podobnih tem