» »

Elektronske volitve v Kanadi

Elektronske volitve v Kanadi

Slashdot - Potem, ko so imeli na volitvah novembra 2005 v Kanadi cel kup težav z elektronskimi glasovalnimi napravami, so letos naredili analizo in pripravili priporočila za v prihodnje.

Glavni volilni uradnik Marcel Blanchet je v poročilu izpostavil, da elektronske volilne naprave niso izpolnile pričakovanj, da so varnostno ranljive ter netransparentne. Ugotovil pa je tudi pomanjkanje ustreznih znanj s strani vseh, ki so vpleteni v proces elektronskih volitev.

Uporabo elektronskih glasovalnih naprav so zato začasno zaustavili. Pred ponovno uporabo pa bi po Blanchetovem mnenju država morala ustrezno spremeniti zakonodajo, predpisati natančne tehnične specifikacije glede zanesljivosti in varnosti elektronskih glasovalnih naprav ter vzpostaviti neodvisni nadozorni organ za nadzor nad izvedbo elektronskih volitev ter postavljanjem smernic in standardov za v bodoče.

Tako v Kanadi, v ZDA pa žal vse po starem. Prejšnji teden je namreč v nepooblaščene roke pricurljala kopija zaprte kode Dieboldovih volilnih naprav. Če je kopija te kode prišla v roke slabih fantov, bodo le-ti sedaj imeli možnost poiskati in izkoristiti vse varnostne ranljivosti, ki jih skriva. To pa je sicer mogoče tudi brez vpogleda v izvorno kodo, kar so septembra letos dokazali iz z videom demonstriali na univerzi Princeton.

In kako bo v Sloveniji? Bo država postavila jasne standarde in merila glede elektronski glasovalnih naprav, ali pa bo to področje povsem prepuščeno iznajdljivosti zasebne pobude?

2 komentarja

MrM ::

Vsaj eni so se zadeve lotili kolikor toliko korektno.
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

Wirko ::

Elektronske volilne naprave ostajajo prevelik zalogaj za človeštvo. Odprta koda reši košček problema, enkripcija tudi reši košček problema, če je taka kot se spodobi - zakaj se pa tu nihče ne spomni na TC? Ampak ko sem prebral tole na Ars Technica, mi je postalo jasno, da je teh koščkov v vsakem primeru preveč, da bi jih s takimi ali drugačnimi tehnološkimi sredstvi lahko uspeli večinoma poloviti. Kaj šele vse.

http://arstechnica.com/articles/culture/evoting.ars


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brazilske volilne naprave uspešno napadli s pomočjo Tempest napada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
556263 (4937) smash
»

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Oddelek: Novice / Varnost
74119 (3649) Pithlit
»

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12312602 (10526) darkolord
»

E-volitve tudi v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
234195 (3862) BigWhale
»

E-volilno goljufanje?

Oddelek: Novice / Zasebnost
203167 (3167) Thomas

Več podobnih tem