»

Eden največjih lastnikov bitcoinov je ameriška vlada

Slo-Tech - Eden največjih kitov, lastnikov velikanskih količin bitcoinov, so ZDA, poroča The Wall Street Journal. Zvezne oblasti, zlasti pravosodno ministrstvo in davčna uprava, imajo v svojih digitalnih denarnicah vsaj 200.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni približno 5,4 milijarde evrov. Večina jih je v denarnicah, ki niso povezane v internet (cold wallets), in so ustrezno šifrirane. Nič ne kaže, da bi imeli z njim kakšne resne načrte v bližnji prihodnosti. Ne ozirajo se niti na nihanje tečaja ali dolgoročne trende. Ne bi mogli reči niti, da na njih dolgoročno sedijo in čakajo dvig vrednosti. Zvezne oblasti preprosto ignorirajo te bitcoine, dokler ne pride sodno določeni čas za prodajo.

Razlogi so seveda preprosti. Organi, ki imajo v lasti te bitcoine, so jih dobili med različnimi preiskavami in kazenskimi postopki, ko so jih zasegli osumljencem kaznivih dejanj. Jarod Koopman, ki na davčni upravi vodi oddelek za forenziko in računalniške operacije, je pojasnil, da časovnice določajo...

21 komentarjev

Kako je FBI zasegel za 3,4 milijarde evrov bitcoinov

Slo-Tech - Čeprav je bitcoin brezimenski, še zdaleč ni anonimen, saj so transakcije javne in jim je možno slediti. Spletna tržnica z nezakonitim blagom Silk Road je bila ukinjena že pred desetletjem, FBI pa še vedno sledi bitcoinom in jih zasega. Te dni se začenja sojenje Jamesu Zhongu, pri katerem so lani, devet let po propadu strani, zasegli za (tedaj) 3,3 milijarde dolarjev bitcoinov in drugih kriptovalut. Zhong se je minuli teden izrekel za krivega prevare, za kar mu grozi do 20 let zapora. Zhong ni bil upravljavec strani, temveč komitent.

Lanskega novembra je FBI med hišno preiskavo zasegel 50676, kar je bil tedaj največji zaseg bitcoina v ameriški zgodovini. Poleg tega so mu zasegli še 174 bitcoinov na fizičnih nosilcih, srebrne in zlate palice in 661.000 dolarjev. Šele letos pozimi je ta rekord padel s še nekoliko večjim zasegom. To so odkrili s sledenjem transakcijam in preiskovalnim delom, čeprav se je Zhong trudil zakriti provenienco bitcoinov in jih je pral prek darkneta.

...

47 komentarjev

Za milijardo dolarjev bitcoinov je premaknila ameriška davkarija

Slo-Tech - Bitcoini v vrednosti skoraj milijardo dolarjev, ki so se po sedemletnem mirovanju začeli premikati, so v resnici pripadali ameriškim oblastem. Ministrstvo za pravosodje razkrilo, da so 3. novembra zasegli 69370 bitcoinov in nekaj drugih kriptovalut, ki jih je imel v posesti neimenovani heker. Oseba X, kakor so ga poimenovali, je med majem 2012 in aprilom 2013 vdrl v nezakonito spletno tržnico Silk Road in ukradel omenjene bitcoine. Oktobra 2013 je FBI spletno stran zaprl, lastnika pa aretiral. Ross Ulbricht danes sedi v dosmrtnem zaporu.

Ameriška davčna uprava (IRS) je sedaj vendarle uspela izslediti, kdo je omenjene bitcoine odtujil. Ko so jih 3. novembra premaknili, se je kriptosvet zdrznil, saj so omenjeno denarnico, polno bitcoinov, vsi dlje časa opazovali, a nihče ni vedel, komur pripada. Maja 2012 so namreč ukradeni bitcoini najprej zakrožili po dveh denarnicah, potem pa so aprila 2013 pristali v eni in tam čakali do danes.

IRS-u je pri sledenju bitcoinom pomagalo podjetje...

7 komentarjev

Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov?

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin spet nezadržno raste in je pri 14.000 dolarjih na triletnem vrhu, se je začelo premikati tudi v globini. Skoraj 70.000 bitcoinov, ki so vredni okroglo milijardo evrov, je od aprila 2013 ležalo nedotaknjeno v eni izmed denarnic, sedaj pa so se premaknili. V torek zvečer jih je neznanec premaknil v novo denarnico, za kar je odštel 12 dolarjev provizije.

Premikanje tako velikih količin bitcoinov je zanimivo samo po sebi, v tem primeru pa še bolj zaradi njihove verjetne provenience. Tom Robinson iz podjetja Elliptic pravi, da lahko s precejšnjo gotovostjo sklepamo, da so ti bitcoini povezani z znamenito ilegalno tržnico Silk Road. Maja 2012 so jih iz denarnice, povezane s Silk Roadom, prenesli drugam, kjer so ostali do aprila 2013. Odtlej so ležali v denarnici, ne da bi se z njimi kaj zgodilo - do včeraj. Maja 2012 so bili ti isti bitcoini vredni 350.000 dolarjev, sedaj skoraj milijard dolarjev.

Silk Road je na darknetu omogočal prodajo in nakup različnih...

53 komentarjev

Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se...

50 komentarjev

Podkupljiva preiskovalca v primeru Silk Road kriva

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Glavni preiskovalec v primeru Silk Road, ki se je končal z dosmrtno obsodbo ustanovitelja in skrbnika strani, Carl Force, je na predobravnalnem naroku priznal vsa očitana kazniva dejanja. Že marca letos je namreč tožilstvo vložilo obtožnico, ki ga bremeni izsiljevanja, pranja denarja in oviranja preiskave.

Force je med preiskavo Silk Roada izsiljeval Ulbrichta in od njega prejel okrog 200.000 dolarjev. Nekaj denarja je dobil v zameno za informacije o preiskavi, ko je pod psevdonimom French Maid stopil v stik z Ulbrichtom, nekaj pa si jih je prisvojil v interakcijah prek računa z vzdevkom Nob, ki je bil uradni službeni profil za potrebe preiskave Silk Roada. Tretji poizkus izsiljevanja pod imenom Death from Above pa mu ni uspel.

Dodaten konflikt interesov je...

9 komentarjev

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Slo-Tech - Dva izmed preiskovalcev primera Silk Road, ki se je končal februarja letos z obsodilno sodbo zoper ustanovitelja strani Rossa Ulbrichta, sta kradla in izsiljevala ter si s tem pridobila več sto tisoč dolarjev protipravne premoženjske koristi, razkriva sveža ovadba. Carl Force iz agencije za boj proti mamilom (DEA) si je z izsiljevanjem Ulbrichta pridobil vsaj 200.000 dolarjev, še približno toliko pa je ukradel iz zamrznjenega računa bitcoinske borze CoinMKT. Shaun Bridges iz Tajne službe je ukradel za 350.000 dolarjev bitcoinov z računov Silk Roada.

Zgodba se bere kot slaba kriminalka. Force je bil agent pri DEA z letno plačo 150.000 dolarjev, med aprilom 2013 in majem 2014 pa je na svoj račun prejel nepojasnjenih 757.000 dolarjev. Interna preiskava je pokazala, da si...

25 komentarjev

Ulbricht kriv v primeru Silk Road

Ars Technica - Porota na newyorškem sodišču je včeraj po manj kot štirih urah posvetovanja Rossa Ulbrichta v primeru Silk Road spoznala za krivega v vseh sedmih točkah obtožnice. Kazen mu bodo izrekli na ločenem postopku v naslednjih mesecih, grozi pa mu dosmrtna ječa. Ulbricht je bil obsojen treh kaznivih dejanj v povezavi s prometom prepovedanih mamil in kaznivih dejanj v povezavi z združevanjem v hudodelsko združbo, pranjem denarja in vdiranjem v računalniške sisteme.

S tem se je končalo prvo dejanje procesa Silk Road, ki je trajalo dobre tri tedne. Ulbrichtov zagovornik Joshua Dratel je že napovedal pritožbo, še vedno pa vsi čakamo na izrek kazni.

Tožilstvo je uspelo dokazati, da je Ulbricht ustanovil, vodil in zaslužil s stranjo Silk Road, kjer so se prodajali...

6 komentarjev

Živahno dogajanje na sojenju v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen kaznivih dejanj preprodaje mamil, izsiljevanja in naročanja umorov v času, ko je vodil ilegalno spletno borzo Silk Road. V prvem tednu sojenja je obramba skušala opozoriti na relativnost dokazov o identiteti skrbnika strani z vzdevkom Dread Pirate Roberts (DPR) z izpostavljanjem, da niti agent na primeru nekaj časa ni vedel, koga bi sumil, in je sumil napačnega človeka.

Sreda je minila v pregovarjanju, izvajanje katerih dokazov bo sodnica Katherine Forrest dopustila. Obramba namreč zatrjuje, da je povsem mogoče, da je DPR kdo drug in ne Ulbricht. Največkrat so omenili ime lastnika nekdanje bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki je bil dejansko nekaj časa tarča preiskave, a so jo potem...

4 komentarji

Nova aretacija v primeru Silk Road 2.0

Slo-Tech - Medtem ko v primeru Silk Road prav te dni teče sodna obravnava na newyorškem sodišču, so v Seattlu aretirali domnevno desno roko upravljavca Silk Road 2.0.

Druga inkarnacija strani Silk Road je vzniknila kmalu po zaprtju originalne strani. Nekaj časa ni bilo jasno, ali gre za policijsko vabo ali dejansko stran, zaprtje tudi druge verzije in aretacija domnevnega kolovodje Blaka Benthalla pa sta prinesla odgovor na to vprašanje. Včeraj pa so v Seattlu aretirali še 26. letnega Briana Richarda Farrella z vzdevkom DoctorClu, ki naj bi bil Benthallova desna roka. Farrell je obtožen storitve kaznivega dejanja pomoči pri distribuciji kokaina, heroina in metamfetamina.

Farrella so odkrili prek IP-naslova, saj je do...

57 komentarjev

Začelo se je sojenje v primeru Silk Road, obtoženi priznal postavitev strani

Slo-Tech - V New Yorku se je začelo sojenje 30-letnemu Rossu Ulbrichtu, ki ga bremenijo več hudih kaznivih dejanj v zvezi s preprodajo prepovedanih mamil, izsiljevanja, vodenja hudodelske združbe in naročanja umorov, ki naj bi zagrešil kot ustanovitelj in skrbnik spletne strani Silk Road. Ulbricht, ki so ga aretirali oktobra 2013 ob zaprtju spletne strani, vse obtožbe zavrača, ne zanika pa vzpostavitve spletne strani. Trdi, da so mu vse skupaj podtaknili resnični storilci. Pred stavbo sodišča je bila tudi manjša skupina Ulbrichtovih podpornikov.

Spomnimo, da so Ulbrichta aretirali oktobra 2013 v javni knjižnici med klepetom po internetu na svojem prenosniku. Kmalu je FBI povedal, da gre za osumljenca v primeru spletne strani Silk...

0 komentarjev

V ZDA dražba zaseženih bitcoinov s Silk Roada

Slo-Tech - USMS (United States Marshals Service) je napovedal javno dražbo, na kateri prodajajo bitcoine, ki so jih zasegli na strežnikih Silk Road pri raciji strojne opreme in zaprtju strani. Skupno je na voljo nekaj manj kot 30.000 bitcoinov, ki so po trenutnih tržnih vrednostih vredni okrog 18 milijonov dolarjev. Pri tem povejmo, da so na Silk Roadu zasegli še bistveno več bitcoinov, a trenutno prodajajo le del. Kar so zasegli ustanovitelju strani Rossu Ulbrichtu, ostaja v posesti FBI.

Prva faza dražbe bo potekala med 16. in 23. junijem, ko se bodo lahko interesenti registrirali. Za sodelovanje na dražbi bo treba plačati tudi 200.000 dolarjev varščine in izjaviti, da kupec nima povezave s Silk Roadom. Sama dražba bo potekala 27. junija od 12.00 do 24.00 ure po slovenskem času. Dražili bodo v blokih po 3000...

25 komentarjev

Nove aretacije v primeru Silk Road

The New York Times - V primeru Silk Road, kjer je FBI omenjeno spletno stran zaprl oktobra in aretiral njenega domnevnega ustanovitelja in upravljavca Rossa Williama Ulbrichta in največjega preprodajalca Stevena Lloyda Sadlerja (ki je nekaj časa celo sodeloval s policijo), se nadaljujejo aretacije sodelujočih. FBI je tako vložil obtožnico zoper tri moderatorje na forumu in administratorje strani, ki so jih aretirali v ZDA, Avstraliji in na Irskem (ali so tretjega obtoženega res aretirali na Irskem, so poročila trenutno nasprotujoča).

Peter Phillip Nash kot glavni moderator na forumih in Andrew Michael Jones ter Gary Davis so obtoženi sodelovanja pri prekupčevanju z mamili, vdiranja v računalniške sisteme in pranja denarja. Naloga...

1 komentar

Milijonske kraje bitcoinov

Slo-Tech - Tečaj bitcoina raste prek meja in je od absolutnega rekorda, ki ga je izenačil prejšnji teden, zrasel še za 30 odstotkov do vrtoglavih 350 dolarjev za bitcoin. To vabi tudi dolgoprstneže, ki so v zadnjem tednu zakrivili dve veliki tatvini, sicer pa je bilo tatvin v kratki zgodovini bitcoina že cel kup. Škoda gre v milijone dolarjev.

Inputs.io je bila priljubljena avstralska stran, ki je ponujala spletno denarnico za bitcoine. To je precej enostaven način hrambe bitcoinov, pri katerem ne potrebujemo lokalne kopije vseh narudarjenih blokov in se nam ni treba ukvarjati z varovanjem datoteke (tako pred nepooblaščenim dostopom kakor pred izgubo, saj sta v svetu bitcoinov oba katastrofalna in neobrnljiva dogodka). V zameno...

45 komentarjev

Silk Road 2.0 - limanice ali ne?

Forbes - Po zaprtju Silk Roada in aretaciji njegovega kolovodje je na internetnem črnem trgu zazijala velika praznina. Vodenje strani, kjer je mogoče iz domačega naslonjača kupiti raznorazne prepovedane snovi in predmete, je pač izjemno dobičkonosno početje, zato ni čudno, da so nasledniki kar planili pokonci. Sedaj pa je pred nami Silk Road 2.0, ki naj bi bila zaresna stvar. A vsi se sprašujejo, ali gre za prevaro, FBI-jevo past ali pa resnično stran.

Začetna stran je primerno zajedljiva, saj je oblikovana v enaki maniri kakor generično FBI-jevo obvestilo o zasegu domene in ukinitvi strani. Dostop do nje je enako zamotan kakor do stare strani, saj je dosegljiva le prek omrežja...

13 komentarjev

Bitcoin: nesluteni milijonar, pripravlja se Dark Wallet

Guardian - Tečaj bitcoinov je v letošnjem letu divje nihal, od rekordnih 260 dolarjev aprila, kasnejšega padca na 30 dolarjev in do današnjih vrednosti okrog 210 dolarjev. Prvi rasti je pomagala velika medijska pozornost, k drugi rasti pa aferi Prism in Silk Road. Toda ko je bitcoin v letu 2008 šele dobro nastajal, je bila njegova vrednost bistveno nižja.

Norveški študent Kristoffer Koch je tako povsem po naključju postal precej premožen. Leta 2009 je pri pisanju diplomske naloge o šifriranju kupil za 150 kron bitcoinov, torej je dobil za slabih 20 evrov 5000 bitcoinov. Na nakup je kmalu pozabil in bitcoini so obležali v njegovi spletni denarnici. Letošnja medijskega pozornost ga je spomnila, da ima nekje neke bitcoine, tako da je po nekaj poizkusih ugotovil svoje...

24 komentarjev

FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Mladenič, ki je ustanovil največjo stran za prodajo mamil na internetu, je zaslužil 80 milijonov dolarjev.

vir: Forbes
Forbes - FBI je zasegel 144.000 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 20 milijonov evrov, kar je največji zaseg katerekoli elektronske valute v zgodovini. Najverjetneje gre za denar, ki je bil v lasti Rossa Ulbrichta, ustanovitelja in upravljavca spletne strani Silk Road, kjer so se preprodajali prepovedane snovi in predmeti. FBI je zasežene novce prenesel na svoj račun oziroma v svojo bitcoinsko denarnico.

Kako so dobili podatke o naslovu denarnice, kjer je imel Ulbricht shranjene bitcoine, in šifrirni ključ za njihovo zaplembo, niso razkrili. Glede na sodelovanje enega izmed glavnih prodajalcev na strani s policijo, FBI verjetno ni imel težav pri razvozlavanju poti denarja. To je že drugi veliki zaseg bitcoinov, ki so povezani s Silk Roadom, saj so pretekli mesec ob...

14 komentarjev

Aretacije zaradi Silk Roada se nadaljujejo, nova stran pa že skoraj nared

Slo-Tech - Policijsko delo pri preiskavi strani Silk Road in njenih uporabnikov, ki so prekupčevali s predmeti, katerih promet in posest sta prepovedana z zakonom, se nadaljuje. Po aretaciji lastnika in ustanovitelja in zasegu premoženja nekaterih uporabnikov je imel FBI sicer težav z zasegom premoženja lastnika, saj je bilo v bitcoinih, ki jih brez dostopa do ustrezne datoteke-denarnice ni mogoče pleniti, a to ni ustavilo nadaljnjih aretacij. Policija je v ZDA, Veliki Britaniji in na Švedskem aretirala še osem oseb, ki so delovale na Silk Roadu.

FBI je tako že aretiral 40-letnega Stevena Lloyda Sadlerja iz zvezne države Washington, ki je sodil med najbolj aktivne prodajalce drog na Silk Roadu. Pod vzdevkom NOD je na strani končnim uporabnikom prodajal kokain, heroin in...

12 komentarjev

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Slo-Tech - Pri zaprtju strani Silk Road in aretaciji njenega ustanovitelja in upravljavca je FBI zasegel 26.000 bitcoinov, ki so vredni približno tri milijone dolarjev. Glede na podatke, da je Silk Road ustvarila 1,2 milijarde dolarjev prometa, ustanovitelj pa je od tega zaslužil 80 milijonov dolarjev v obliki provizij, je ta številka videti zelo majhna. In res je, razkriva FBI, saj ti bitcoini niso pripadali ustanovitelju Rossu Ulbrichtu.

Zaseženi bitcoini so z uporabniških računov na Silk Road, torej gre v resnici za denar uporabnikov. Kje se skriva 600.000 bitcoinov oziroma 80 milijonov dolarjev, ki pripadajo Ulbrichtu, pa FBI še ni uspel ugotoviti. Prav mogoče je, da jih ne bodo dobili nikoli, saj je ameriško sodišče že večkrat razsodilo, da se nikogar ne more prisiliti v razkritje gesel, ker bi to predstavljajo kršitev 5. amandmaja k ameriški ustavi. Če ima torej Ulbricht te...

24 komentarjev

FBI aretiral ustanovitelja Silk Roada in zasegel tri milijone evrov

BBC - Ameriški FBI je včeraj aretiral 29-letnega Rossa Williama Ulbrichta iz San Francisca. Diplomant fizike si je današnjo omembo na vseh medijih zaslužil s svojo spletno stranjo, ki jo je FBI prav tako zaprl. Ulbricht je vodil zloglasno Silk Road.

Silk Road je bila spletna stran, ki je kot Ebay za snovi, katerih promet in posest sta z zakonom prepovedana, delovala od februarja 2011. V Silk Road se je bilo mogoče povezati le prek anonimnega omrežja Tor ob poznavanju natančnega naslova strani, zaradi česar stran ni bila dostopna običajnim uporabnikom interneta. Pravimo, da je pripadala tako imenovanemu globokem spletu (deep web), kjer so strani, ki jih ni mogoče doseči z običajnimi iskalniki. Gre za ogromno omrežje, saj raziskovalci ocenjujejo, da je za...

71 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev