» »

Računalniška anonimna valuta bitcoin ima enake tegobe kot realne valute

Računalniška anonimna valuta bitcoin ima enake tegobe kot realne valute

Slo-Tech - Marca smo prvikrat pisali o alternativni valuti bitcoin, ki si jo je leta 2009 zamislil Japonec Satoshi Nakamoto. Valute ne uravnava nobena centralna banka, ampak je njeno upravljanje popolnoma decentralizirano v omrežje P2P. Uporabnik z namestitvijo odjemalca dobi številko svojega računa, na in s katerega lahko potem nakazuje zneske. Emisija valute se vrši z izračunavanjem matematične zgoščevalne funkcije (hash), količina pa je navzgor omejena na 21 milijonov enot.

Valuta je privlačna predvsem zato, ker je neodvisna (osnova je kriptografija, zato so transakcije neizpodbojne), ker je popolnoma anonimna (vse transakcije so javno vidne, a so vsi računi anonimni) in ker je njen denarni agregat strogo omejen (denarja ne morete po mili volji tiskati). Od marca se je z bitcoinom zgodilo že marsikaj. Valuta je v primerjavi z dolarjem (pa tudi evrom) ves čas počasi apreciirala, nato pa je junija povsem podivjala in pridobila več kot 200 odstotkov vrednosti. Pred nekaj dnevi je valuta prvikrat močneje zanihala navzdol, saj je v enem samem dnevu izgubila tretjino vrednosti. Trenutno je en bitcoin vreden slabih 20 dolarjev.

Glavno vprašanje je, ali se lahko bitcoin uveljavi. Če se bo namreč valuta preveč razširila, bodo oblasti hitro zastrigle z ušesi, saj si ne želijo imeti konkurenčne valute, ki je anonimna in je ne nadzorujejo, saj kar kliče po uporabi na črnem trgu. Pasti anonimnosti, P2P-jevskosti in ireverzibilnosti pa je občutil eden izmed lastnikov večjega števila bitcoina, saj so mu jih neznani napadalci odtujili 25.000, kar znaša okrog 480.000 dolarjev. Pridobili so dostop do njegovega računalnika, transakcija pa ravno zaradi tolikokrat omenjanih prednosti bitcoina ni izsledljiva ali izpodbojna. Prvo sicer drži le, dokler denar napadalca ostane v sistemu, saj se pri pretvorbi v dolarje ponudi prva realna sled. Enaka količina denarja se je sicer kmalu pojavila na računu, ki ga povezujejo s hekersko skupino lulzsec.

Zanimiv pa je bitcoin tudi kot povsem ekonomski eksperiment, saj bo valuta lepo demonstrirala, na čem temeljijo vse današnje valute - na zaupanju. Kupila bo namreč točno toliko, kolikor bodo imeli ljudje zaupanja vanjo, pa če se vlade postavijo na glavo. In če to oviro preskoči, bomo videli, ali je inflacija res nujno potrebna za poganjanje gospodarstva. Bitcoin je namreč po dizajnu deflatorna valuta, saj se emisija upočasnjuje, kar bo v končni fazi privedlo do umiranja in padanja cen (ter krepitvi valute v primerjavi z dolarjem). Ekonomska teorija uči, da to zavre gospodarstvo, saj vsi sedijo na svojih kupih denarja in čakajo na nadaljnji padec cen, namesto da bi denar krožil po gospodarstvu. Zato je bitcoin odličen eksperiment, ki pa ima ves potencial, da zraste tudi v kaj več.

119 komentarjev

«
1
2 3

CaqKa ::

po eni strani je tekst napisan "pa če se vlade postavijo na glavo" po drugi strani pa se govori o "po dizajnu deflatorni valuti".
kaj pomeni deflatorna valuta? kak link na wikipedio ne bi škodil.

barakus ::

Saj je razloženo. V obtoku jo bo omejeno mnogo torej večje kot bo povpraševanje, več bo vredna in posledično boš lahko skozi čas z isto vsoto vedno več kupil. To se je do sedaj izkazalo kot slabo za gospodarstvo, ker potem vsak, ki ima nek denar, raje kot bi ga zapravil, ga hrani doma in čaka, da vrednost narase in kar naenkrat vsi tako razmišljajo in gospodarstvo se ustavi, ker preprosto noben noče več nič zapravit.

Bistri007 ::

barakus je izjavil:

To se je do sedaj izkazalo kot slabo za gospodarstvo, ker potem vsak, ki ima nek denar, raje kot bi ga zapravil, ga hrani doma in čaka, da vrednost narase in kar naenkrat vsi tako razmišljajo in gospodarstvo se ustavi, ker preprosto noben noče več nič zapravit.

Drugi problem konstantne količine denarja je nezmožnost gospodarske rasti. Če hoče podjetje večati obseg prodaje (ob približno isti prodajni ceni), mora pokasirati več. Da boš naslednje leto naredil 10% več in zaslužil enako, pa ni psihološko preveč lepo (motivator ipd).
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Gray_Warden_ ::

BitCoin kot tak ne more obstati. Namenjen je izključno anonimnosti. Pedofili bodo s tem denarjem gledali otroke, firme bodo našle način kako anonimno prati denar, sigurno se bo našel način kako kupiti drogo s tem. in vse bo neizsledljivo.

Stvar naj bi postala izsledljiva šele ko se pretvori v dolar.......zakaj? Saj ni treba vsega na enkrat pretvoriti. Če tisti hekerčki ki so odtujili denar ta denar lepo razdelijo medse in vsak pretvori v nekaj tisoč dolarjev dvomim da bo kdorkoli lahko dokazal od koga je ta denar....(pač so računali neke hashe in na ta način služili denar.

Na koncu pa je zanimiv tudi princip služenja denarja. Namesto da bi si denar prislužil, si kupiš nek hardcore računalnik ki izjemno hitro računa hashe in ti računalnik služi denar...več kot imaš denarja, več računalnikov, boljših računalnikov si lahko privoščiš, hitreje služiš denar...

V BitCoinu ne vidim nič dobrega.
There are things that go bumping the night. We are the ones who bump back.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Po pol ure 'bitcoinanja' sem ugotovil, da je vse skupi samo ena piramidna igra. Early adopters zmagajo. Sem ugasnil. :>

igor0203 ::

In kako to potem pretvoriš v pravi denar? Greš na banko in zamenjaš? :)) :P

BigWhale ::

igor0203 je izjavil:

In kako to potem pretvoriš v pravi denar? Greš na banko in zamenjaš? :)) :P

Prodas preko pay pala, recimo. Ali pa kupis kaksno storitev.

Gray_Warden_ ::

kot je bigwhale rekel. Preko paypala gre stvar (kakor sem razbral iz forumov). Zadeve ne bom pognal in sprobal saj rabim laptop za druge reči=)


BigWhale, kot sem rekel. Tisti ki zaslužijo več, si kupijo boljše računalnike in ustvarijo več kovancov. Tisti, ki pa so šele začeli pa nekako nimajo šans (razn če se najde kreten ki je dejansko kupil bitcoine v upanju da bo vrednost zrasla in bo te bitcoine lahko prodal, kot da so bitcoini nekakšne delnice...).
There are things that go bumping the night. We are the ones who bump back.

Zgodovina sprememb…

igor0203 ::

Interesting. Hvala :)

jan_g ::

Kar ne morem verjeti, da so mu ukradli za pol milijona dolarjev bitcoinov. Poem to dejansko deluje tako, da imaš, kar imaš, na svojem računalniku? Kot bi hranil gotovino doma v nogavici?

genesiss ::

Jap, če zbrišeš file izgubiš ves denar. Bitcoine pa lahko kupuješ/prodajaš (za eure ali dolarje) na recimo mtgox.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

crobat ::

Meni osebno je ta ieja super!

: To bi morali narediti z evrom, ga povsem spremeniti v elektronsko obliko, vsaka enota, pa bi bila izsledljiva, in bi se točno vedelo, kje in kam odkoga in za kaj se pretaka.

Regulacijo in količino denarja v obtoku pa naj še vseeno naprej vodi centralna banka.

HyperKiller ::

Glede piramide pravijo:
Applove delnice tudi niso piramida, čeprav so tisti, ki so jih kupili na začetku močno profitirali.

Poleg tega, da se pri običajn piramidi ne ustvari nič, tukaj pa se delujoča valuta. Bo pa Nakamoto pokasiral, ja :)
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

Gray_Warden_ ::

hyperkiller

zakaj so applove delnice vredne toliko kot so si je lahko predstavljati.

zakaj je bitcoin vreden kolikor je je pa popolnoma nemogoče si predstavljat....in zakaj bi pridobival na vrednosti. Zaboga saj gre samo za računanje nekih hash vrednosti...
There are things that go bumping the night. We are the ones who bump back.

zaj_tam ::

Ma potencial ja.

Za pranje denarja.

greebosan ::

Gray_Warden_ je izjavil:

(razn če se najde kreten ki je dejansko kupil bitcoine v upanju da bo vrednost zrasla in bo te bitcoine lahko prodal, kot da so bitcoini nekakšne delnice...).
Kolega je kupil BitCoine ravno pred mrzlico in ima profit. Poznaš Forex? V osnovi se BTC lahko trguje kot vsako drugo valuto, s to razliko, da je čas na strani pionirjev, saj je valuta deflacijsko naravnana. Tale strmi padec, ki se ga omenja v članku, pa je nastal prav zaradi predhodne mrzlice. Cene so se le vrnile nekako tja, kjer bi morale biti.

Gray_Warden_ ::

Še vedno so hudoooo napihnjene. 1 bitcoin je vreden 20 dolarjev. Na kakšni podlagi?

resno prašam k mi nikakor ni jasno kako je neka virtualna valuta lahko vredna 20 dolarjev.
There are things that go bumping the night. We are the ones who bump back.

Zgodovina sprememb…

BaToCarx ::

Silk road... Pa te "stock markets" so kar zabili ceno gor, mislim da se bo kar lepo umirilo na 1 BTC = 0.5 $ čez nekaj časa. Al pa bo v 2 mesecih krašlno na 0.0001. :D

Marat ::

Tisti ki je bil žrtev hekerjev, je verjetno kupil svoje bitcoine takrat ko so se trgovali v razmerju 1 BTC = 0,9 USD, torej je 25000 BTC kupil za malo manj kot 25000 USD. Zdaj, ko so mu bili ukradeni, je bilo razmerje 1 BTC = 20 USD, zato je "izgubil" pol milijona dolarjev... ampak dejansko je izgubil le tistih 25k USD, kar pa je vseeno zelo manj boleč udarec kot pa če bi v resnici vložil 500k USD :)

Glede na to da je BTC "deflatorna valuta" se dejansko izplača vložiti vanjo tudi sedaj, vendar obenem močno poskrbeti za varnost svoje virtualne denarnice. Bo pa zanimivo videti v naslednjih dneh in tednih kako bo ta kraja vplivala na zaupanje uporabnikov BitCoina...

A ima kdo svoj BitCoin račun? Lahko malo deli svoje izkušnje z ostalimi slo-techovci? :)

BaToCarx ::

Ne on jih ni kupil, je bil "early adopter", pa jih je "rudaril" je vsak dan dobil 50BTC, preberi si tisti forum post sej je par strani samo listaj do slik.

Edit: Damn edit shit, sm napisal roman pa je šu po gobe. :/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Bistri007 ::

BaToCarx je izjavil:

Edit: Damn edit shit, sm napisal roman pa je šu po gobe. :/

Dobro, da nisi imel not bitcoinov :P
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

poweroff ::

Anonimno plačevanje danes ŠE obstaja. Imenuje se "keš".
sudo poweroff

BigWhale ::

poweroff je izjavil:

Anonimno plačevanje danes ŠE obstaja. Imenuje se "keš".


Ki ga dvignes na bankomatu medtem ko te snema kamera? :>

poweroff ::

Saj pravim - ŠE obstaja.

(Dvignem in kolegu plačam za neko stvar na roke).
sudo poweroff

elKaktus ::

Gray_Warden_ je izjavil:

Še vedno so hudoooo napihnjene. 1 bitcoin je vreden 20 dolarjev. Na kakšni podlagi?

resno prašam k mi nikakor ni jasno kako je neka virtualna valuta lahko vredna 20 dolarjev.


Napihnjenost je relativna, kako pa ti zaupas v dolar, papir, ki ga tiska ena privat tiskarna, v sodelovanju z privat mafijsko banko po imenu FED. Ne razumem, kako lahko tistim barabam zaupaš, ki ti trdijo da je tist njihov papir dejansko kaj vreden.

A ves, "denar" oz. sredsvo za izamenjavo dobrin je osnovan na "zaupanju"("in god they trust", ceprav se v vsem tem casu se niso izjasnili kdo in kaksen je ta njihov bog) in se obdrzi vse dokler ljudje vrjamejo vanj, ko pa ne zaupajo vec je pa lahko v trenutku konec pravljic(glej npr.Great Crash in kriza nezaupanja ki je sledila zatem).

Skratka, dokler "denar" (pa naj bo elektronski ali "pravi"(po tvoje je to najbrz papir)), kroži je valuta živa, ko pač ne več tudi nje ni več.

Mimogrede, večino denarja ki ga imaš sedaj tudi ti, je tudi elektronskega(oz. virtualni!), in če bi ga vsi na enkrat želeli vnovčiti v papirnati obliki bi nastopila kriza, ker ga banke dejansko nimajo, čeprav se hvalijo da ga imajo(oz. so povečini raje modro tiho).

Tako, da je ta sodobna ekonomija z trenutnim denarjem tako ali tako bolj na trhlih temeljih, zato ko se vsake toliko zatrese skriplje od vseh strani(v prenesenem pomenu, da se razume).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elKaktus ()

Oberyn ::

BigWhale je izjavil:

poweroff je izjavil:

Anonimno plačevanje danes ŠE obstaja. Imenuje se "keš".


Ki ga dvignes na bankomatu medtem ko te snema kamera? :>


BigWhale, vseeno obstaja. Jaz nimam bančnega računa. Plačo dobivam v gotovini (kar je zakonito, samo če te delodajalec usliši - mene je). Torej nič bankomata. Nič kartic. Samo keš. Če rabim kaj iz spleta iz tujine naročiti, prosim znanca, ki itak stalno naroča zase. In kartic pa tega čisto nič ne pogrešam. Nikoli ne morem zapraviti več, kot imam. Nikoli nisem nič dolžan. Ne poznam kreditov. Pa sem živ, zdrav in sit.

Spock83 ::

crobat je izjavil:

Meni osebno je ta ieja super!

: To bi morali narediti z evrom, ga povsem spremeniti v elektronsko obliko, vsaka enota, pa bi bila izsledljiva, in bi se točno vedelo, kje in kam odkoga in za kaj se pretaka.

Regulacijo in količino denarja v obtoku pa naj še vseeno naprej vodi centralna banka.


Pa ti si najboljši prijatelj države. Dvomim da bi to učinkovali pri velikih ribah na sammem vrhu. Bo pa to v bližnji prihodnjosti realnost.

MrStein ::

Gray_Warden_ je izjavil:

Še vedno so hudoooo napihnjene. 1 bitcoin je vreden 20 dolarjev. Na kakšni podlagi?

resno prašam k mi nikakor ni jasno kako je neka virtualna valuta lahko vredna 20 dolarjev.

Koliko pa bi naj bila vredna?


Glede tega fajla, kjer se hrani "denar". Kaj se zgodi, če nekaj denarja porabiš, potem pa restoraš backup tega fajla od včeraj?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

BaToCarx je izjavil:


Edit: Damn edit shit, sm napisal roman pa je šu po gobe. :/

Bog je zate ustvaril Lazarus plugin.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

Sem šel malo wikipedijat:)

VSI imajo informacije o lastnikih za VSAK bitcoin, ki obstaja. In edino lastnik ima en privaten ključ, z katerim lahko networku sporočil, da je določen bitcoin zamenjal lastnika in vsi vklopleni v omrežje bitcoin to informacijo pri sebi shranijo.

MrStein ::

Torej načeloma lahko izgubiš fajl?
Le ključ moraš paziti?
(nisem nič bral opisa...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

Ja, sam kjuč je v filu ane, tak da je isto, če rečeš, da ne smeš izgubiti fila.

MrStein ::

Ja, na podlagi "VSI imajo informacije o lastnikih za VSAK bitcoin" sem mislil, da nujno rabiš samo ključ, podatke pa lahko od drugih dobiš.
Ključa torej ni mogoče ekstrahirati, da bi ga ločeno shranil?

Kaj se potem zgodi v primeru backupa, ko imaš out-of-date fajl?

Opa, Jeff Garzik. A to je Jeff "Linux" Garzik?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

gruntfürmich ::

Gray_Warden_ je izjavil:

BitCoin kot tak ne more obstati. Namenjen je izključno anonimnosti. Pedofili bodo s tem denarjem gledali otroke, firme bodo našle način kako anonimno prati denar, sigurno se bo našel način kako kupiti drogo s tem. in vse bo neizsledljivo.

Stvar naj bi postala izsledljiva šele ko se pretvori v dolar.......zakaj? Saj ni treba vsega na enkrat pretvoriti. Če tisti hekerčki ki so odtujili denar ta denar lepo razdelijo medse in vsak pretvori v nekaj tisoč dolarjev dvomim da bo kdorkoli lahko dokazal od koga je ta denar....(pač so računali neke hashe in na ta način služili denar.

Na koncu pa je zanimiv tudi princip služenja denarja. Namesto da bi si denar prislužil, si kupiš nek hardcore računalnik ki izjemno hitro računa hashe in ti računalnik služi denar...več kot imaš denarja, več računalnikov, boljših računalnikov si lahko privoščiš, hitreje služiš denar...

V BitCoinu ne vidim nič dobrega.


kaki paranoik!!! OMG!! zdaj boš še začel illuminate not vlačit. te že vidim...
zadihaj malo!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Lonsarg ::

@MrStein ne vem v take podrobnosti se nisem spuščal. Backupa se da, sj gre za enako stvar kot certifikat v osnovi.

out-of-date ni problem, posodobiš, je pač zraven time stamp. Transakcija tudi ni problem, ker edino ti lahko z pravim ključem jo podpišeš. Edini problem je lahko pri "delanju" bitcoina, če kar naenkrat dva hkrati v omrežju javita, da sta izdelala nov coin. Ponesreči se hkrati ne zgodi, se pa zgodi, ker ljudje gulfajo in dobijo od nekoga nov key, potem pa naprej javijo, kot a je njihov. Za rešitev duplikatov je en sistem, točen kakšen se nisem spuščal, ne vem kdo točno zmaga. Če boš recimo ti direkt povezan na kompromiziran node maš komaj kaj večja šanse od njega, da ti uspe lastnino nad coinom obdržat. Ampak bo moral imeti on kr srečo, da bo lih kdo, na katerega je on direkt povezan nov coin ustvaril.

war-dog ::

Oberyn je izjavil:

BigWhale je izjavil:

poweroff je izjavil:

Anonimno plačevanje danes ŠE obstaja. Imenuje se "keš".


Ki ga dvignes na bankomatu medtem ko te snema kamera? :>


BigWhale, vseeno obstaja. Jaz nimam bančnega računa. Plačo dobivam v gotovini (kar je zakonito, samo če te delodajalec usliši - mene je). Torej nič bankomata. Nič kartic. Samo keš. Če rabim kaj iz spleta iz tujine naročiti, prosim znanca, ki itak stalno naroča zase. In kartic pa tega čisto nič ne pogrešam. Nikoli ne morem zapraviti več, kot imam. Nikoli nisem nič dolžan. Ne poznam kreditov. Pa sem živ, zdrav in sit.


jap, živ in paranoičen. Verjetno nosiš velike količine denarja s sabo, da ti ga slučajno kdo nebi ukradel ko te ni doma a?
Object reference not set to an instance of an object.

BaToCarx ::

MrStein je izjavil:

BaToCarx je izjavil:


Edit: Damn edit shit, sm napisal roman pa je šu po gobe. :/

Bog je zate ustvaril Lazarus plugin.


Opera tukaj, pa ni plugina ki bi pomagal če klikneš napačen gumb :D Tisti Shrani pa Prekliči... :D Po moje bi moral bit shrani na desni, polno popravi na levi, in textek prekliči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

Iatromantis ::

Ja veliko se dogaja zadnje čase z bitcoinom, mogoče je pa prešel kakšno mejo uporabnikov in se zdaj stvari same odvijajo toliko hitreje. Kripto-valuta kot je bitcoin ima gotovo prihodnost, le da še nihče ne ve, a bo preboj v mainstream uspel drugi generaciji kripto-valut ali že bitcoinu.

Tukaj je še približni izračun, koliko opreme potrebuje rudar bitcoinov in kako hitro naj bi se mu investicija povrnila: http://bitminer.info/

MrStein ::

Dobra reklama za trgovce: Kupite Radeon 6990, čez 2 meseca sem vam že povrne... :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jinto ::

MrStein, načeloma bi mogoče lahko, vendar wallet.dat vsebuje 100 parov public-private key, ki so zgenerirani naprej. Tako da če backupiraš nek file nato in na originalu nato narediš 100 novih naslovov, bo stari wallet.dat še vedno aktualen, po stotem pa boš izgubil denar, ki je bil nakazan na nove naslove (po 100 novih naslovov).

Roadkill ::

MrStein je izjavil:

Dobra reklama za trgovce: Kupite Radeon 6990, čez 2 meseca sem vam že povrne... :)

Na newegg.com imajo že par mesecev probleme z dobavljivostjo ATI kartic (vseh tipov zadnjih generacij). Dejansko vse prodajo prvi dan, ko dobijo pošiljko. :)

Tisti, ki sprašujete koliko je bitcoin v resnici vreden si pojdite prebrat kak osnoven članek ki razlaga denar in valute....

To, da so early adopterji obogateli je logično in edino pošteno. Saj so bili edini pripravljeni tvegati in se spuščati v nekaj tako nesigurnega kot je bitcoin.
To, da smo vsi nevoščljivi ljudem, ki so BTC kupovali po 0.05$ - 1$ in jih sedaj prodajajo za $20, je pa pač normalno. Tudi sebe bi najraje v rit brcnil, ker sem ob prvem srečanju z BTC rekel "ni šans, da kupim kaj tako prekleto neumnega". :)

Za več informacij pa: 1NEk4GJChMrxU4bvvh8agkjYD2DypPkf6H :))
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Jinto ::

Lonsarg je izjavil:


Edini problem je lahko pri "delanju" bitcoina, če kar naenkrat dva hkrati v omrežju javita, da sta izdelala nov coin.


To o čemur govoriš je double spending, ampak ga razumeš narobe. Double spending se ne nanaša na izdelavo novega denarja (denar izdaja sistem, ko se potrdi nek blok), ampak ponarejanje transakcij (dvokratno plačilo istega denarja), ki se lahko zgodi, če ima napadalec večjo računsko moč kot pošteni del omrežja.

Roadkill ::

Se pravi sam sebi potrdi transakcijo? Kul :)
To je v tem času pomojem že skoraj neizvedljivo, ker posameznega tako velikega playerja ni več.
Ü

Marat ::

elKaktus je izjavil:

Gray_Warden_ je izjavil:

Še vedno so hudoooo napihnjene. 1 bitcoin je vreden 20 dolarjev. Na kakšni podlagi?

resno prašam k mi nikakor ni jasno kako je neka virtualna valuta lahko vredna 20 dolarjev.


Napihnjenost je relativna, kako pa ti zaupas v dolar, papir, ki ga tiska ena privat tiskarna, v sodelovanju z privat mafijsko banko po imenu FED. Ne razumem, kako lahko tistim barabam zaupaš, ki ti trdijo da je tist njihov papir dejansko kaj vreden.

A ves, "denar" oz. sredsvo za izamenjavo dobrin je osnovan na "zaupanju"("in god they trust", ceprav se v vsem tem casu se niso izjasnili kdo in kaksen je ta njihov bog) in se obdrzi vse dokler ljudje vrjamejo vanj, ko pa ne zaupajo vec je pa lahko v trenutku konec pravljic(glej npr.Great Crash in kriza nezaupanja ki je sledila zatem).


Vseeno je razlika v tem da za državno valuto stoji država s svojimi deviznimi rezervami, kar poveča zaupanje v valuto (seveda v skladu s stabilnostjo države, inflacijskimi pričakovanji ipd.). Virtualna valuta kot je BitCoin pa za seboj take podpore nima (ima sicer kakšne druge prednosti), zato bo težko dosegla takšno širše zaupanje kot valute (stabilnih) držav.

jype ::

Gray_Warden> resno prašam k mi nikakor ni jasno kako je neka virtualna valuta lahko vredna 20 dolarjev.

Kako ti je pa lahko jasno, da je en zguban zelen papirček vreden 20 dolarjev?

Marat> Vseeno je razlika v tem da za državno valuto stoji država s svojimi deviznimi rezervami

Če bi, bi razlika bila, ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

amigo_no1 ::

US $ je bil prejšnjega stoletja vezan na zlato.Potem so to odpravili.

http://marjanakos.wordpress.com/2008/11...

Katera valuta tebi zbuja zaupanje ? Mogoče švicarski frank, vse ostalo je ...


Denar
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=spre...
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=spre...

Globalni finančni sistem
http://ambasador21.wordpress.com/2009/0...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

jype ::

Azgard> VSI imajo informacije o lastnikih

To ne drži. Nihče ne ve, kdo stoji za posameznim bitcoin naslovom in nobene možnosti ni, da bi to ugotovil, ne da bi ti lastnik to povedal prostovoljno.

smihael ::

to če prav razumeš pustiš prižgano in ti generira coine? ali je treba neko začetno vrednost vložit (če kako?) kot je recimo to pri bankah ko se greš varčevanje z obrestmi (compound interest)...

Isotropic ::

pustis in ti jih generira (google: proof of work), ce sem prav razumel
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6122914 (14079) sodnicaN
»

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5021049 (17727) MrStein
»

Računalniška anonimna valuta bitcoin ima enake tegobe kot realne valute (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
11933274 (28094) crobat
»

Novice iz sveta Bitcoina (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5017185 (14600) kronik

Več podobnih tem