» »

Živahno dogajanje na sojenju v primeru Silk Road

Živahno dogajanje na sojenju v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen kaznivih dejanj preprodaje mamil, izsiljevanja in naročanja umorov v času, ko je vodil ilegalno spletno borzo Silk Road. V prvem tednu sojenja je obramba skušala opozoriti na relativnost dokazov o identiteti skrbnika strani z vzdevkom Dread Pirate Roberts (DPR) z izpostavljanjem, da niti agent na primeru nekaj časa ni vedel, koga bi sumil, in je sumil napačnega človeka.

Sreda je minila v pregovarjanju, izvajanje katerih dokazov bo sodnica Katherine Forrest dopustila. Obramba namreč zatrjuje, da je povsem mogoče, da je DPR kdo drug in ne Ulbricht. Največkrat so omenili ime lastnika nekdanje bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki je bil dejansko nekaj časa tarča preiskave, a so jo potem ustavili. Ta je imel v lasti precej spletnih strani, med njimi tudi SilkRoadMarket.org (reklama za pravi Silk Road na TOR-u), a je Karpeles zgolj gostil stran po naročilu in plačilu neznanega kupca, pravega DPR-ja.

Obramba ni poskušala krivde prevaliti na Karpelesa, temveč pokazati, da dokazi niso zanesljivi. Zato so zaslišali tudi Kanadačana Ananda Athavaleja, ki je prav tako lastnik številnih internetnih strani in je bo mnenju obrambe prav tako možen kandidat za pravega DPR-ja.

V četrtek je FBI-jev agent predstavljal postopek aretacije oktobra 2013 in prenosni računalnik Samsung 700z, ki so ga takrat zasegli pri Ulbrichtu. Da bi zavarovali dokaze, so takoj zasegli prenosnik (še pred trenutkom aretacije) in poskrbeli, da Ulbricht ni imel časa pokriti pokrova in zakleniti šifrirane podatke ali kako drugače onesposobiti dostopa do podatkov. Agent Tom Kiernan je predstavil ogromno količino podatkov, ki so jih pridobili s prenosnika, med njimi tudi preglednice o financah strani, Ulbrichtove osebne finance, dopisovanje z uredniki na strani Silk Road, upravljanje kadrovske strukture na strani, izplačila zaposlenim, evidenco opravljenega dela in Ulbrichtov osebni dnevnik. V njem je pisal o nezadovoljstvu z življenjem kot glavni motivaciji za ustanovitev strani.

Petek je zaznamovalo
pričanje Ubrichtovega tesnega prijatelja Richarda Batesa, s čimer si je slednji zagotovil imuniteto, da mu ni treba v zapor. Bates, ki trenutno dela za Ebay, in Ulbricht sta se spoznala na univerzi. Bates je Ulbrichtu pomagal pri tehnični postavitvi strani Silk Road, po aretaciji pa je s tožilstvo sklenil dogovor o sodelovanje, da se je izognil pregonu. Poleg tega je Bates pomagal tudi postavitvi borze bitcoinov, za povrhu pa je tudi sam kupoval drogo na Silk Roadu. Motiva za pričanje in izognitev pregonu mu torej ni manjkalo. Bates je razkril dopisovanje z Ulbrichtom med študijem in sodelovanje pri postavitvi Silk Roada.

4 komentarji

MrStein ::

Obramba ni poskušala krivde prevaliti na Ulbrichta

Seveda ne, to počne tožilstvo. ;)

Ste mislili morda: Obramba ni poskušala krivde prevaliti _z_ Ulbrichta... ?

> je tudi sam kupoval drugo
drogo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

gus5 ::

DPR ni Ulbricht in PM Janza ni Janša. Še ena zarota? :))

Lahko US RS reši tudi Ulbrichta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gus5 ()

Iatromantis ::

05/04/2013attacker agreed to stop if I give him the first $100k of revenue and $50k per week thereafter. He stopped, but there appears to be another DoS attack still persisting.
[...]
05/22/2013 paid the attacker $50k
05/26/2013 tried moving forum to multi .onion config, but leaked ip twice. Had to change servers, forum was down for a couple of days.
05/29/2013 rewrote orders page paid attacker $50k weekly ransom
$2M was stolen from my mtgox account by DEA


Je blo pa živahno, sodeč po njegovem dnevniku..

Zmajc ::

Tip bo konkretno naj***l. Že tako so imeli dokaze da je vpleten s tem da so mu izpodmaknili prenosik pa so itak zadeli jackpot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2510818 (7469) Jupito
»

FBI aretiral ustanovitelja Silk Roada in zasegel tri milijone evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7135803 (23501) Machete
»

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Oddelek: Novice / Kriptovalute
56220 (4683) Iatromantis
»

Aretiran soustanovitelj Silk Roada 2.0

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84839 (3775) Jux
»

Zaprtje Silk Roada: FBI zasegel le bitcoine uporabnikov, glavnina še pogrešana

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2410484 (7081) 3furious

Več podobnih tem