» »

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Slo-Tech - Sojenje Rossu Ulbrichtu, ki se je pričelo ta teden in kjer presojajo, ali je bil obtoženi 30-letnik resnično ustanovitelj in vodja spletne strani za prodajo mamil Silk Road, postaja čedalje zanimivejše. Ulbrichtov odvetnik namreč trdi, da je Dead Pirate Roberts - takšen vzdevek je uporabljal skrbnik strani - v resnici Mark Karpeles, ki je bil izvršni direktor propadle borze za bitcoine Mt.Gox, ki ga sumijo velike tatvine. Karpeles v elektronskem sporočilu za medije navedbe zavrača.

Ulbricht, ki se je na predobravnalnem naroku izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, je na prvem naroku priznal, da je spisal stran Silk Road. Zanikal pa je, da bi jo kasneje upravljal oziroma da bi z njo kaj zaslužil. Trdil je, da je stran predal drugemu človeku, ki mu je potem vse skupaj podtaknil, ko je postalo prevroče. Njegov zagovornik Joshua Dratel je včeraj in danes na sojenju poizkušal pokazati, da obstoji razumen dvom, da je Ulbricht res DPR. Za dokazovanje je izbral Marka Karpelesa, kar ni naključje.

Karpeles je imel kot ustanovitelj borze Mt.Gox v lasti ogromno bitcoinov. Dejansko je obstoj strani, kakršna je bila Silk Road, Karpelesu koristil. Silk Road je zagotavljal povpraševanje, ker je bilo na njem moč plačati izključno v bitcoinih, kar je ohranjalo vrednost valute v primerjavi z dolarjem. Toda od tod do sklepa, da je bil Karpeles DPR, je daleč.

Dratel je izkoristil delo agenta Jareda Der-Yeghiayana pri Službi za domovinsko varnost, ki je preiskoval tako Silk Road kakor tudi Mt.Gox. Izkazalo se je, da je Der-Yeghiayan tekom preiskave posumil, da se je oseba za vzdevkom DPR zamenjala, ker se je spremenil ton komunikacije (PGP-ključ pa je ostal isti!). Na neki točki je celo menil, da je Karpeles DPR, saj tedaj Ulbrichtove identitete še niso poznali, a je kasneje na podlagi zbranih dokazov spremenil mnenje. Obramba je poroto spomnila, da je vsa komunikacija potekala izključno prek interneta in da je bilo težko zatrdno reči, kdo je za katerim uporabniškim imenom.

Vse to drži. A drži tudi, da so Ulbrichta aretirali s prenosnim računalnikom v roki, ko je klepetal z agentom pod krinko, ki se je vtihotapil med najvišje moderatorje na Silk Roadu. Ob pridržanju so poslikali zaslon, kjer je bil pogovor odprt, ter zgodovino brskanja. Sojenje se bo nadaljevalo v torek prihodnji teden.

5 komentarjev

slovenec_89 ::

Ulbricht = Mark = Satoshi?

Jupito ::

In če prebereš od zadaj naprej, = Hitler.

S tole strategijo bo se dobro končalo zanj. ;((
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

poweroff ::

Ne pozabit, da ni na sojenju v Sloveniji. V ZDA sodniki ne kupujejo nekih čudnih zgodbic o komunistični zaroti, parklju iz Murgel ali tajnih službah, ki da so politiku v Bruslju podtaknile podkupnino...
sudo poweroff

Iatromantis ::

Ne pozabit, da je to novinarska konstrukcija, namreč da se kaj takega trdi na sodišču - namen odvetnika Rossa je bil pokazati, da je sam preiskovalec Jared sprva verjel, da je DPR Karpeles - ne pa da obramba to verjame - skušajo pač pokazati na relativnost dokazov.

Iatromantis ::

Meh, se opravičujem, očitno tudi obramba zdaj to trdi..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2711363 (9452) [D]emon
»

FBI aretiral ustanovitelja Silk Roada in zasegel tri milijone evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7135830 (23528) Machete
»

Mt.Gox v stečaju, izgubljenih za pol milijarde dolarjev bitcoinov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5523695 (17745) tomaz88
»

Aretiran soustanovitelj Silk Roada 2.0

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84840 (3776) Jux

Več podobnih tem