» »

Začelo se je sojenje v primeru Silk Road, obtoženi priznal postavitev strani

Začelo se je sojenje v primeru Silk Road, obtoženi priznal postavitev strani

Slo-Tech - V New Yorku se je začelo sojenje 30-letnemu Rossu Ulbrichtu, ki ga bremenijo več hudih kaznivih dejanj v zvezi s preprodajo prepovedanih mamil, izsiljevanja, vodenja hudodelske združbe in naročanja umorov, ki naj bi zagrešil kot ustanovitelj in skrbnik spletne strani Silk Road. Ulbricht, ki so ga aretirali oktobra 2013 ob zaprtju spletne strani, vse obtožbe zavrača, ne zanika pa vzpostavitve spletne strani. Trdi, da so mu vse skupaj podtaknili resnični storilci. Pred stavbo sodišča je bila tudi manjša skupina Ulbrichtovih podpornikov.

Spomnimo, da so Ulbrichta aretirali oktobra 2013 v javni knjižnici med klepetom po internetu na svojem prenosniku. Kmalu je FBI povedal, da gre za osumljenca v primeru spletne strani Silk Road, ki je delovala prek omrežja Tor na skritem delu interneta in je omogočala nakup in prodajo najrazličnejših prepovedanih snovi in predmetov, plačila pa so se izvajala z bitcoinom. Ulbricht naj bi leta 2009 celo kar sam začel gojiti halucinogene gobe, saj je moral imeti vsaj minimalno ponudbo drog, da je stran sploh zaživela in pritegnila ostale prodajalce. Na Silk Roadu naj bi bilo kar 95 odstotkov vseh prodanih izdelkov drog.

Tožilstvo je v uvodnem nagovoru poudarjalo, da je Ulbricht postavil spletno stran in jo v celoti nadzoroval. Silk Road je omogočil enostaven promet z drogami v obsegu, ki ga na klasičen način posameznik ne more doseči. Ulbricht je deloval kot vodja, skrbnik in arbiter v sporih, od vseh poslov pa je prejemal okrog deset odstotkov provizije, kar je naneslo 18 milijonov dolarjev. Ulbricht ni le vodil strani, temveč je strankam tudi svetoval, kako se zbujati čim manj pozornosti, kako pošiljati kupljeno po pošti in kako se izogniti prijetju. Ulbrich je celo obtožen, da je poizkusil naročiti umor šestih ljudi, ki niso upoštevali njegovih zapovedi o obvezni anonimnosti.

Obramba je začela z zanimivo taktiko, saj so takoj priznali, da je Ulbricht napisal spletno stran. A tu je bilo priznanj konec, saj poizkušajo dokazati, da je bila Ulbrichtu celotna zadeva podtaknjena. Ulbricht naj bi napisal stran Silk Road, ki bi omogočala prosto in neovirano prodajo prek interneta, potem pa v njej ni več sodeloval, ker je bilo vse skupaj preveč stresno. Poetično je, da naj bi bil Dead Pirate Roberts, kot je imel vodja strani vzdevek, nekdo drug. Tistega nesrečnega oktobrskega dopoldneva, ko so Ulbrichta aretirali, naj bi ga prav ti ljudje, ki jim je s približevanjem policijske preiskave začela teči voda v grlo, Ulbrichta zvabili v knjižnico, kjer so ga potem aretirali. Obramba je poudarila, da Ulbricht živel skromno in da nikakor ni mogel imeti 18 milijonov dolarjev, kolikor si jih je Dead Pirate Roberts zaslužil.


Spomnimo, da se je Ulbricht na predobravnalnem naroku izrekel za nedolžnega in da je tedaj zanikal kakršnokoli povezavo s Silk Roadom, sedaj pa je prvikrat priznal, da je stran napisal. O strani bo letos izšel tudi dokumentarni film.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3014025 (9809) bbbbbb2015
»

FBI aretiral ustanovitelja Silk Roada in zasegel tri milijone evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7136043 (23741) Machete
»

Glavni moderator na Silk Roadu priznal krivdo

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2410250 (7047) St235
»

Ulbricht: Pravi DPR je ustanovitelj Mt.Goxa

Oddelek: Novice / Kriptovalute
56247 (4710) Iatromantis
»

Aretiran soustanovitelj Silk Roada 2.0

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84851 (3787) Jux

Več podobnih tem