» »

Pa kaj hudiča hočejo od Microsofta?

Pa kaj hudiča hočejo od Microsofta?

andrej ::

antonija: daj kateri non-MS programi pa danes NE delajo, no! Lahko ti povem, da si je MS dal veliko dela in da je celo emuliral buge iz win9x sistemov, da dolocene stare ne-MS aplikacije tecejo na Windows XP!

mk-klavz: uradno ne. tako med vrsticamo ti to povejo fantje tam gori ;) Ma na supportu nimajo tvoje "KARTOTEKE", hehe...
Realno za to nimas moznosti. Drzi, da je malo bedno, ce mas instaliral Photoshop in ves, da MS PAinta nikoli ne rabis. To drzi. Meni bi blo pred leti tudi bolje, da bi se dalo cisto vsako stvar instalirat in odinstalirat po mili volji.

poldo: ne gre se, da si ne more privostit supporta. poglej, MS je firma, katere lastniki so delnicarji. Delnicarje boli k* kaksne izdelke ima MS, glavno, da imajo profit. To je realnost in za to se lahko zahvalimo ekonomistom. Zmotno je misljenje, da ima vsaka ekipa v MS-ju neskoncno denarja. Kje pa! Povsod se gleda, da imajo dobicek. Ravno zato, veliko featurov ne vidimo v winsih.

linux community vgradi kaksnen feature v OS, zato ker je cool. Pri MS-ju tega vec ne delajo. Za vsak feature se naredi analiza in se ugotovi, ce bo zaradi tega kaj vec dobicna, oz. kaj prinasa uporabnikov in MS-ju. Recimo za instalacijo in deinstalacijo vseh featureov so ugotovili, da se to ne splaca. Stroski implementacije tega bi bili bistveno vecji, kot tisto, kar bi oni pridobili. It's that simple. Zato vedno, ko nekdo rece, zakaj ne implementirajo tega, se treba zamislit, ce se to sploh splaca.

Druga zadeva pa je, da to tudi traja. Oni so ze lani zaceli z delom tega, kar bomo meli veni leta 2006/07...

glede prikolice bi bla boljsa primerjava, da bi jo mogo vedno zraven vozit;) in kupleno prikolico priklopit na to MS prikolico :)

antonija ::

Ce bi moral priklopit kupljeno prikolico na MS prikolico, bi to blo enako kot da Mozila nebi delal brez IEja al pa photoshop nebi delu brez painta. Tko nekak.

Ampak se bolj me skrbi drugo kar si napisu... Za vsak feature se naredi analiza in se ugotovi, ce bo zaradi tega kaj vec dobicna, Delnicarje boli k* kaksne izdelke ima MS, ne gre se, da si ne more privostit supporta, in ostale... Vse to pomeni da MS boli falus za uporabnike, ampak nam prodajajo (baje>:D) izdelke ki nekak delajo, so pa najslabse kar jim je ratal narest? Torej brez uporabnih dodatkov, brez podpore, brez moznosti nadgradnje z nonMS programi? Oni delajo avte v kerih je treba met MS radio, pa MS klimo, pa MS prevleke za sedeze, ker so mnenja da ce slucajn kdo drug hoce lepse prevleke se nej j§¦e ker oni pa ze ne bojo delal za kupca (potrosnika).... Grozljivo... A ti to pises ker ves kaka je situacija, a sam delas reklamo za MS?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Poldi112 ::

andrej
Explorerja ne mores odstraniti, ker se je MS potrudil da je cim bolj vgrajen v sam sistem. Razlogov je verjtno vec, tisti napacni je bil da so s tem nelojalno onemogocili konkurenco. Jim je kar prav da imajo zdaj glavobole glede varnosti.
Jaz razumem da se ravnajo ekonomicno. Mene moti da se ravnajo kot gnoj. Da niso fer. Gre zato da naredijo zaprto resitev standard, ker potem lahko vlecejo denar od ostalih firm, ki pac rabijo biti zdruzljive, ce hocejo preziveti. In te "svoje" standarde jim ni tezko uveljaviti, ce jih prisilis v uporabo 95% uporabnikom osebnih racunalnikov.
Jasno mi je da jih lahko prisilis samo z zakoni. In to pricakujem od EU.

Grey ::

Zakaj preprosto MS ne odpre svoje kode? A je to tak zločin al pa kej? Sam u bistvu majo prav..če bi to nardil bi izgubili kontrolo nad svojim izdelkom. In to je nekaj, kar katerikoli proizvajalec noče.
Za Linux pa upam če še nima, da dobijo firme prepoved programiranja softwara za Linux. Ker je to skrajno nekonkurenčno.

Združljivost...v kerem smislu to mišljeno? Če slučajno kak Word al pa kej ne dela...preprosto..narediš poceni Translator iz starega v nov jezik pa je zadeva rešena. Če pa mislite združljivost z 8 let starimi programi...pozabte, svet gre naprej.

BMW(vsa dodatna oprema; zastonj) vs BMW(vsa dodatna oprema;7.000.000SIT)...kerga vzamete?

Kar se tiče teh programčičev ala Mozilla, Opera itd. Al naj te firme naredijo superioren produkt da povozi IE al pa naj utihnejo. Nima se smisla prerekat glede programov, ki so vključeni v Windowse. Kupi ceu paket ali pa nič in tišči glavo pod skalo ter upaj na boljše čase.

BigWhale ::

Nekateri so enostavno pretrdi, da bi spregledali....

kopernik ::

Grey :\


Za Linux pa upam če še nima, da dobijo firme prepoved programiranja softwara za Linux. Ker je to skrajno nekonkurenčno.


Kaj te prevzaprav matra ? V unixu že 20,30 let obstajajo zastonj orodja (GNU anyone?), pa tudi v DOSu se je dalo dobiti zastonj programe. Ti bi pa kar prepovedal ? Potem tudi zraven windowsev ne bi smel dobiti nič zastonj, niti minesweeperja.


Kar se tiče teh programčičev ala Mozilla, Opera itd. Al naj te firme naredijo superioren produkt da povozi IE al pa naj utihnejo


Ali res nočeš razumeti ? Sploh se ne gre za superiornost ! Microsot s prevladujočim tržnim deležem zelo enostavno forsira svoje produkte. Že pred obsotjem outlooka in IE-ja so obstajali podobni programi. Toda 90% uporabnikov raje uporablja prav ta dva, zato ker sta vključena že zraven. Enostavno je lažje dati CD v mašino in voila - vse kar rabim je nameščeno. Podobno se bo najbrž zgodilo z Googlom - microsoft bo v kako naslednjo verzijo windowsev dodal shortcut(ali kaj podobnega) za iskanje z MSN-jem. Komu se dalo odpirati browser in tipkati www.google.com, če bo lahko iz vsakega programa s shortcutom prišel do iskalnika ?

||_^_|| ::

antonija:

Kaj bo ko bodo vsi prisiljeni plačati?
Eni bodo plačali polno ceno, drugi bodo pa prešaltali OS.
Če so vindovsi tok v riti in MS tok izkorišča in vsiljuje..zakaj pol uporabljajo vindovse tisti ki se bunijo? Sej obstajajo alternative, baje da popolnoma enakovredne. Jst še vedno ne vidim nobenega problema tuki.

To kar pravite antiMSjevci (glede cen, IE,OE,MP,..) bi držalo v primeru da bi bili vindovsi edin OS na svetu in življenskega pomena. V tem primeru bi seveda morali nekaj ukrenit.
Ampak glede na to kako stvari stojijo smo precej daleč od tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ||_^_|| ()

Poldi112 ::

Dejte zacet brat preden pisete bedarije.
Seveda moram imeti Windowse, ce hocem uporabljati programe, ki jih ni v drugih OS-ih. In vse kar vi mislite je brezpredmetno. Pravniki so ugotovili da se MS obnasa neprimerno in ne vem kaj je tu se za studirat (to za tiste ki imate kapo cez oci, da ne vidite situacije).

Caligula ::

//_//)()

Alternativ ni toliko in Microsoft lahko branis, ko Microsoft ne bo uporabljal vzvodov za unicevanje konkurence, zlorabljal monopolnega polozaja,.. Tu je problem. ker svojo moc uporabljajo na nacine, ki niso dovoljeni in skodujejo trgu. Saj, ko nehajo ne bo nihce pritiskal na njih. Je ze res, da je vecina zahtev, ki se do njih postavljajo butastih vendar imajo alternativo. Lahko se zadrzujejo sami, pa jim noben vladni organ ne bo nalagal neucinkovitih in butastih zahtev in kazni ali pa pac vztrajajo pri krsenju pravil primernega vedenja na trgu in pac cakajo na prav take posledice.

Ti bi imel povsem prav, ce se Microsoft nebi posluzeval neprimernih prijemov.
Evropska zakonodaja celo ne prepoveduje monopolov, dokler niso naravnani tako, da bi skodili trgu in kupcem.

Monopol je lahko fajn, ker so lahko pol ekonomije obsega, ni razdrobljenosti, vse je lahko interoperabilno,.. samo na zalost je v praksi mal takih, ker se firme in posamezniki tezko zadrzujejo in zlorablajo polozaj. Naceloma stremijo k nizkim volumnom in visokim cenam. Trg, ce je zdrav proba znizat cene in povecat volumne. To izboljsa distribucijo kapitala, veca zaposlitev, niza prag revscine in je nasploh clo dober tud za take subjekte kokr je icrosoft na koncu, ker si folk dejansko lahko stvari privosci,.... tisto drugo pa ravno kontra in je zato nezazeljeno.

Microsoftu se ne tezi zarad monopola. Tezi se mu zaradi zlorabe le tega. In tudi to zadevo z SCOjem so skuhali pri Microsoftu. Se pravi se trudijo, da bi imel svet manj alternativ in ne,da bi bili boljsi od njih. Se pravi jih je treba prebutat dokler ne zacnejo delat drugace.

Ko pa zacnejo pol pa vse lepo in prav.

Zakaj mislis, da mobilni operaterji ne stojijo ful za Microsoftom. Ker vejo, da igrajo umazano igro in na svojem terenu tega nocejo.
In Microsoft je tam to ze dojel in se je lepo zacel prilagajat njihovim zahtevam. Vse se da, ce se ne obnasas tko, da drugim skodujes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

kopernik ::

||_^_||:

Saj windowsi so življenskega pomena - za mnogo organizacij, ministrstev, vlad,podjetij, itd ... Prehod na drug sistem je izjemno drag - začenši s šolanjem zaposlenih. Zato še danes v Sloveniji obstaja ogromno cobolskih in cliperskih aplikacij. In bo trajalo še kar nekaj let, preden bo to vse v C-ju, Javi, itd...

In alternative obstajajo, jaz jih s pridom uporabljam, marsikdo drug pa enostavno nima volje za učenje novega sistema. Tudi za to, da si se naučil uporabljanja windowsev, si porabil nekaj časa ...

BigWhale ::

Roko naj dvigne tisti, ki si lahko pod Windowsi privosci MS razvojno okolje za baze podatkov, spletne aplikacije, javo, HTML/XML, skupaj s prevajalniki in vsemi ostalimi orodji, ki sodijo zraven.

Ne samo to, da je 'feature list', stvar, ki bi vplivala na izgled in uporabnost programja, prakticno nicna, ker navaden uporabnik pac na to ne vpliva ampak stvar je se toliko hujsa. Saj si sam ne mores napisati programa, ki bi to pocel zate! Tudi ce imas znanje in voljo za to. Enostavno ne mores....

... kdo hudica pa lahko kupi vsa potrebna orodja, brez da najame nek kredit...

... po drugi strani, pa, kdo lahko kupi racunalnik, da zanj 250k in potem se 150k da mu postane uporabno orodje, brez da najame kredit... :)

andrej ::

antonija: ne cisto. MS kot MS, kot ljudje, kot programerji zares zelijo imet cimboljse izdelke. Same delnicarje, ekonomiste pa to bolj malo skrbi. Ne da njih sploh ne skrbi, ker slabi izdelki pomenijo manjsi dobicek, bolsji pa posledicno vecji. Recimo. Ampak naceloma so tam tudi ljudje, ki jih bolj zanima denar. Tako kot v drugih firmah imas vec slojev ljudi v MS-ju in vsak ima svoje prioritete. Programerji zelijo imet popolne izdelke, vendar tega pac nikoli ne morejo dosect, ker je premalo casa in denarja. Onim bolj ozgoraj pa sama tehnologija ni tako pomembna, bolj pomemben je profit... Vsak je zadolzen za svoje podrocje in vsak mora dosega rezultate, ki se od njega pricakujejo. Oni tam ne delajo zato, da pac nekaj delajo, ampak zato, da imajo potem na koncu vidne rezultate...

poldi: razumem te. Vendar je tukaj tudi druga plat. Poglej, MS porabi desetine miljard letno za research. Oni niso dobrodelna organizacija ali drzavna organizacija, da bi potem svoje izume dajali ven zastonj. To si lahko privoscijo razne univerze, ki jih financira drzava. Oni pa si razvoj sami finacirajo zato je nekako logicno, da bodo za to zeleli placilo.

grey: saj lahko vsaka vecja institucija pride do izvorne kode. Napacno je prepricanje, da MS skriva svojo izvorno kodo pred vsemi. Njihovo izvorno kodo se DA dobit, vendar ne tako, da bit ti naredil iz nje svoj OS.
Aja, celotne kode ni mozno dobit, ker imajo nekaj komponent licensiranih od drugih ponudnikov in tako nimajo pravice, da bi sirili njihovo kodo naprej.

BigWhale: kaj bi rad s tem povedal? Ce si nekaj ne mores privoscit si pac ne kupis. V cem je problem. Jaz tudi nimam denarja za Porsche, zato se vozim samo s Cliotom. Btw: prevajalnik za .NET je zastonj tako da lahko napises kakrsnokoli aplikacijo hoces. Mas pa tudi cel kup ostalih zastonj orodij... WebMatrix malo poglej... IMAS alternative....

Grey ::

Js res ne vem kaj jim zdej hodi Microsoft v nos. Kje so bli pa prej? Zakaj jim niso že prejtežil? Vse te fore k so notr v windowsih so prisotne že od Windowsa 95...ja od Windowsa 95! Zakaj se ni noben bunil takrat? Zakaj šele zdej?

To dokazuje samo eno...nesposobna konkurenca Microsoftu. Kdo je pa reku da morajo firme, ki delajo Mozillo, Opero in drug stuff, obstajat? Itq so zastonj programi to...delajo za svojo dobro voljo, nimajo dobička...a jih slučajno kdo prosi da delajo take programe? NE noben jih ne pros...torej kaj pol jokajo.
Gor mam milijon drugih predvajalnikov za glasbo in za filme. Uporabljam tut Media Player...

Sam če pa tko pogledaš...neki ne more bit zastonj...vsaj v današnjem plačilnem/ekonomskem sistemu(lep primer je avto). Al naj se plača...pač manj od konkurence al pa naj izgine s tržišča. Neki vmes ne more bit.

To da ne morte odinštalirat je najmanjši problem...kaj ste to pikolovski folk? Pač izbrišeš ikonco IE iz start menija si vržeš gor npr. Opero, zamenjaš ikonco v meniju z Operino ikonco in voila...ni IEja več.

In kaj je fora da ne moreš met svoj OS? Zakaj bi sploh šu pisat svoj OS?
A misliš da je nek Kekec od nekje kr tok pameten da si bo šu svoj OS pisat?

PS: Načeloma sm js za to, da MS ponudi Windowse brez dodatkov oz. da se jih da odinštalirat. Sam za druge programe je pa podpora preveč omejena oz. ponudba. Če ga hočeš imet ga moraš downloadat. V trgovini jih pa ni. Pa tut ne moreš kupvat varno prek interneta. Kraje številk pa to...zato je malček bolj da je to že vse v Winsih in si inštaliraš pač freeware verzijo programčiča. Sej drugi programčki so kul sam majo ful ful ful preslabo narejeno ponudbo. Da bi šu zdej neki kupit...napisat kako cifro al pa kej prek interneta pa da moram še downloadat...mi še na misel ne pride.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Jst ::

Grey: A si slep ali se samo sprenavedaš? Ni problem v OS, ampak v tržni politiki Microsofta. To, da jim gre sedaj v nos Media Player, ni pa nič nenavadnega, saj je samo refleksija. Tudi Al Capone-a so pospravili zaradi davkov.

Jaz osebno nimam nič proti OS samemu, kajti služim vsakdanji kruh z programiranjem (večinoma) WinApi32 aplikacij. Moti me to, kar sem naštel zgoraj.

Licenco za Windowse pa de fakto ne bi imel, če bi jih uporabljal za domačo uporabo. Media Player-ja sem iztrebil po hudih mukah - rundll32 ukazi. Ker uporabljam BsPlayer in Winamp. Messengerja prav tako.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Grey ::

Mnja...tržna politika. Cena mi vsekakor ni všeč. Več kt 20k sigurn ne bi dau. Ampak tko govori folk brez denarja. Tko da bom raj tih.
Je pa res...če so res kake napake v trženju in jih pač js ne razberem...naj jih razrešijo čimprej če se da.
Vsekakor vsak človek mora služit svoj kruh na tem svetu. Microsoft je eden od njih...ampak tm najbrž živijo tkole 1 njihov delavc za 50 ljudi.

Aja, Slovenija ma previsoke standarde...

BigWhale ::

> Js res ne vem kaj jim zdej hodi Microsoft
> v nos. Kje so bli pa prej? Zakaj jim niso
> že prejtežil? Vse te fore k so notr v
> windowsih so prisotne že od Windowsa 95...
> ja od Windowsa 95! Zakaj se ni noben bunil
> takrat? Zakaj šele zdej?

Pojma nimas o cem govoris, pojma nimas kaj se dogaja in nasploh nakladas v tri dni.

Pejdi googlat da se malo izobrazis.


Andrej: Ja, seveda... Ti si kupil Cliota ampak ni hec v tem, da nimas denarja za Mercedesa ampak, da v tvojem Cliotu ne mores zamenjati prevlek za sedeze... :)

Grey ::

@BigWhale: Zakaj nakladam? Sej so res ble multimedijske fore že v Win95. Internet Explorer in Media Player... oz. kako si mislu da se izobrazim...mislm da vem kr dost...

borchi ::

grey: žal res nimaš pojma. npr. M$ in Netscape sta se zakačila že pred kakimi 5-6 leti (lahko pa da še dlje nazaj) - vem, ker sem iz tega delal seminar na faksu.
l'jga

Grey ::

Ups my mistake....sm se spomnu zdej k je blo neki o tem govora:8) . Priznam zmotu sm se...

Mr.B ::

Bodimo realni:
Tudi če nebi integrirali IE, MSN, WMA itd... , pa bi zraven dali opcijo če kliknete sem boste lahko brskali po internetu, poslušali vaš najboljši album itd, a mislite koliko ljudi nebi kliknilo na ta gumb. Zelo redki. Ali bi izboljšalo stanje drugih ponudnikov? Vrjetno ne, ker večina itak nebi vedela kaj klikne, razen tega da bo lahko po netu brskala pa muziko poslušala.Kot seveda so se zjalovile vse une variante, čez zraven bi morali biti še drugi brskalnik konkurenc, ter medijski predvajalniki, itd...Uf zakaj ne še linux?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

||_^_|| ::

Članice Evropske unije so podprle odločitev komisarja za konkurenco Maria Montija, da mora ameriški koncern Microsoft zaradi domnevne zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov plačati rekordnih 497 milijonov evrov kazni. Predlog o kazni so v ponedeljek v Bruslju namreč potrdili tudi člani tako imenovanega posvetovalnega odbora, v katerem sodelujejo strokovnjaki držav članic EU za vprašanja konkurence.

No vidte fantje kako se na izi pride do pol miljarde €. Znajdejo pa se tile naši bruseljčki, ni kej:)

Caligula ::

To je ful poceni. Sam s tem si Microsoft ni kupil opcije, da lahko se naprej pocne vse kar hoce. Ce bodo nadaljveli se bo to stopnjevalo.

Pol milijarde je drobiz. Izgube v trgu, ki mu jih povzrocajo akterji, ki se neprimerno vedejo so mnogokrat visje. To ni nic. To je klofutka po roki.

antonija ::

Ce se bo M$ iz te klofutke po roki kej naucu pol dobr zanjga, cene pa naslednjic eno okol uses. Pol pa eno cez zobe, pol pa zbit na tla pa zbrcat... Enkrat jim bo ze jasn kaj so zakoni...>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

||_^_|| ::

Mene pa neki zanima tko s pravnega vidika:

Kako lahko EU naloži denarno kazen eni firmi iz ZDA, sploh če je to početje v ZDA naprimer legalno?

Caligula ::

Zato, ker so krsili zakonodajo v EU.
Ravno tako ZDA iztozijo kar hocejo iz evropskih podjetij. Pa itak majo te firme tam tudi podruzjice,.. pa skodo so delali v Evropi,..

Preprosto skratka. :D

Poldi112 ::

Kaj je legalno drugje je nepomembno. Ce se neka firma ne drzi nasih zakonov gre na nase sodisce. Ali mislis da mi uporabljamo ameriske zakone???
V ameriki pa to NI legalno. Ampak tam so jo odnesli z opozorilom (pa zanemarljivimi stroski za podkupnine:D)

Caligula ::

Si predstavlas? Vrzes v zrak MAnhattan pa pol tezis, da te oni ne morjo obsodit, ker si Slovenc? :D >:D

andrej ::

BigWhale: drzi. V mojem Cliotu ne morem zamenjat preklek. Ok, bi jih lahko, ampak bi mogo dat nove prevleke na ze obstojece ;)

||_^_||: glede na dolgotrajnost postopkov to ni ravno izi. Pa se zdaj se lahko pritozijo, tako da...

Gandalfar ::

Komentar na vprasanje kaj bo EU z denarjem je, da bodo zdaj itak pravniki stopili skupaj in se bo zacela dolga pravna bitka in bo v najboljsem primeru trajalo samo par let, da pride proces do konca...

BSD-jas ::

A kaj je podlo pri M$?!? Zagotovo tole (samo se bojim, da ga ne preganjajo zaradi tega). Če hoče občan Yanez Nowak kupiti M$jev OS, ga to stane N SIT. Če pa isti Yanez Nowak registrira Yanez Nowak s.p. ali d.o.o. za preprodajo računalnikov s prednameščenim OS, bo M$ ju za ISTI OS odštel samo N/3 (glede natančnega razmerja se tukaj ne bomo pričkali, daleč od resnice pa tudi ne more biti), če obljubi, da si ne bo dovolil prednameščati tudi kakšnega Linuxa ali čeas podobnega. Torej občan Yanez Nowak subvencionira nekoga, ki si ni sposoben sam namestiti OSa, ki naj bi bil "preprost tudi za stare mame"!!! Ponavadi se zaračuna ravno neznanje in neumnost, ne pa obratno. Nekaj podobnega so si do pred leti privoščili tudi naši operaterji mobilne telefonije. Klici v druga omrežja so tako bili nerazumno zasoljeni, klici znotraj omrežja pa so lahko stali tudi krepko podcenjen tolar na minuto. Pa je država kaj hitro zapovedala, da cena ne sme biti manjša od dejanskih stroškov klica in da so tovrstna subvencioniranja prepovedana. Nekako takole jih je dobila po pi*ki tudi nemška pošta, ki je za navadne pošiljke zaračunavala več, da bi lahko pri hitri pošti cenovno konkurirala uveljavljenim družbam. Pa RyanAir, ki je v postopkih, da njegove nizke cene subvencionirajo VSI uporabniki njegovih ciljnih letališč in še in še...
Mogoče je pa tudi, da že cena tistih N/3 pokrije vse stroške razvoja, distribucije ipd. OS-a. V tem primeru mora občan plačati trikrat več, kar je oderuštvo, ki smrdi najmanj po kakem Orionu.

borchi ::

suljo: mislim, da M$ cene (dobr vzemimo OEM cene in rečmo, da se delajo nadgradnje in se ne kupuje recimo Office2003 na novo) niso pretirane - kako drugo podjetje, ki nima takega položaja na trgu kot M$ bi s takimi cenami težko prišlo skoz. morš računat, da je M$ postal leglo, kjer je treba DOBRO plačat programerje, pol je treba pa pokrit vse tise, ki so v M$ zato, da postanejo miljonarji, tiste, ki so v M$ samo zato, da skrbijo, da jim kdo ne zmakne dobro plačane službe pa vso hordo marketingarjev pa ...... pa do tistih, ki v forumih bučnice luščijo itd.

drugače pa mislim, da tale razsodba ne bo zdržala pritožbe. janeza novaka s.p. noben M$ ne more prisilit, da prodaja M$ izdelke, če pa pač že hoče sklent pogodbo s hudičem pa mu M$ to pač omogoča. če gre vsem prodajalcem M$ tako v nos, se naj zmenijo pa ga bojkotirajo in razložijo kupcem računalnikov zakaj bojo na boljšem brez M$ (kar nekaj argumentov je za to). v firmi nismo v malem morju ponudb za računalnike dobili niti ENE konfiguracije, ki je prednaložena npr. z linux-om in je zato 30k sit cenejša. jah, pol pa nič, pač kupim gol računalnik in instaliram linux sam, čeprav se mi včasih ne lubi in bi rajš dal tistih 5k sit za storitev že dobavitelju hardware-a.

večina teh ubogih janezov novakov s.p. je nesposobnih ali pa lenih. M$ to ni in TUDI zato je tam kjer je.
l'jga

Ciho ::

Tole je pojasnilo Evropske komisije (povzeto iz 24ur.com):
"Evropska komisija je odločila, da mora Microsoft plačati 497 milijonov evrov kazni, ker je zlorabil položaj na trgu na način, ki ni skladen s pravili evropskega notranjega trga, razširil svoj dominanten položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike tudi na trg operacijskih sistemov za manjše strežnike ter na trg predvajalnikov večpredstavnostnih datotek. Komisija zahteva, da podjetje v 90 dneh proizvajalcem računalnikov ponudi različico Oken brez predvajalnika večpredstavnostnih datotek Windows Media Player, v 120 pa objavil tudi "popolni in natančni" zapis ključnih delov programske kode Oken, s čimer bi svojim konkurentom na trgu operacijskih sistemov za strežnike omogočil zagotavljanje "polne skladnosti" oziroma "pogovarjanje" njihove programske opreme z operacijskim sistemom Windows."

Torej ne gre samo za WMP, ampak za kodo, ki mora biti dostopna ostalim proizvajalcem SW. Če bo stvar uspela, bo to velik udarec za MS, saj bo lahko konkurenca izdala še boljše verzije npr. predvajalnikov. MS v Evropi ustvari okoli 25% prometa, kazen pa pomeni okoli 0.5 % letnega prometa v svetu. To ni tako malo niti za MS, če pa bo moral spremenit še politiko prodaje, bo udarec še večji. Po mojem mnenju si lahko obetamo nižje cene in večjo kvaliteto. Kar pa je za nas končne uporabnike najpomembnejše.

Matev ::

ko jaz h komu pridem kaj poštimat na računalniku mi gre ful na jetra da nbena stvar ne dela

ker pač nima najnovejše verzije fleša, mp3 predvajalnika, predvajalnika za .mov fajle nima real playerja itd itd.....

a neb mogl bit to vse skupi že v sistemu .....
če bi to blo že vse vgrajen not v wisih al pa keremkolže OSu bi blo tud mal boljš

ane?

da ne omenjam tega da z najnovejšim recimo media pleyerjem ne morš večine filmov gledat ker pač nima najnajnovejših kodekov not ki se očitno dnevno pojavljajo - mac tega problema nima
tm kupš OS pa ti večpredstavne datoteke delajo tud še 5 al pa 10 let po nakumpu.... nbenga kodek not found ni
vse ma že not

Poldi112 ::

A ti bi kar razvoj ustavil?

Matev ::

razvoj gre v napačno smer.....

namest da bi postajal vse kompatibilno se samo komplicira z različnimi kodeki in formati in nezdružljivostjo

zakaj je recimo na vsakmu macu možno odpret vsako večpredstavno datoteko

medtem ko pa na PCju brez instalacije raznih realplayerjev ni možno gledat navadnega videa????

razvoj gre sedaj na žalost v napačno smer
poglejte recimo DVDje za primer

BigWhale ::

Matev, zato pa imamo open source, da ga na pravo pot lahko SAM postavis!

Ne pritozuj se in ukreni kaj!

CaqKa ::

ja.. še en linux predvajalnik za multimedijske datoteke napišie ;)
matev: divx kodeka ni zato not ker ga morš kao plačat.. verjetno divxnetworks tega ne pusti.. podobno verjetno pomeni za real player..
poleg tega da sta real format quicktime in wma zelo konkurečni formati.. zato jih pa ms verjetno ne da v sistem.
sicer bi se pa meni to tudi dopadlo da bi sistem inštaliral pa bi že vse delalo..
samo to še na linuxu ni tak :) to je samo na macih očitno ;)

Matev ::

na mekih vse tko lepo dela ker ima ista firma tako OS kot strojno opremo čez


bi blo fajn če bi bil še pri PCjih kak tak monopolist ki bi OS in strojno opremo delu ter postavlju standarde.....
(če predpostavim da ne bi tak gigant izkorišču tega pa potem cene navil - tko kot pri mekih).....


osebno bi imel raje monopolista kot pa 1000 nezdružljivih in med seboj na smrt skreganih frakcij

borchi ::

matev: zdej pa se enkrat preber svoje poste, pol pa mamo vpras ka ti je dala za jest, da take razdiras!
l'jga

Matev ::

od mikrosofta hočjo samo denar.... ker ga ima očitno res preveč bi bilo prov da bi ga mal zgubu....

samo ne zdi se mi prav da bi ga dajal za eno čist mem tožbo ki nič pametnega ne prinaša


glede mekov je pa dejstvo (en in edini operacijski sistem ter en in edini standard za vse dele strojne opreme)..... kupiš postaviš in uporabljaš.... nobenih gonilnikov nobenih nadgradenj nobenih posodobitev..... računalnik uporabljaš praktično tok časa da zastari in potem kupiš novga (ok kako novejšo verzijo programa za tisto kar z njim delaš že instaliraš)

kar je pri PCjih ko se ti dnevno popravki za to in ono varnostno ali kakršnololi luknjo pojavljajo, prava fantastika



sama zamisel o poenotenju standardov ter medsebojni združljivosti je pa v PC svetu zaenkrat še očitno nemogoča
ker takoj očitajo monopol ter izkoriščanje le tega

sicer pa zakaj ??????? ne bi smel imeti možnosti pregledovanja VSAJ VEČINE večpredstavnih datotek ko legalno KUPIM nek OS.... zakaj bi moral še dodatne nakupe delat

BigWhale ::

> osebno bi imel raje monopolista kot pa
> 1000 nezdružljivih in med seboj na smrt
> skreganih

Ja, se strinjam z Borcijem.. Na cim si ti danes? Huh...

Saj imeti enega s samim sabo zdruzljivega monopolista niti ni tako slabo (ampak MS ni vedno zdruzljiv sam s sabo), ok, pustimo to ampak, kaj pa ko ti ta monopolist rece, da ima pravico brskat po tvojem disku in ko se tvoja MAC addressa pojavlja v dokumentih, k si jih napisal? In ko bo tvoj monopolist opustil star izdelek in te prisilil, da kupis novega, ne zato, ker ti star ne bi vec deloval ampak enostavno zato, ker ima star en bug in ga oni ne bodo popravili.

Kaj pa potem? :)

Matev ::

k tej izjavi sem pripisal tudi:
če monopolist tega ne bi izkoriščal


ker je (gleda na pohlep MSja ali pa kogarkoli drugega) le pobožna želja

Poldi112 ::

Matev, ali imas mac-a in zakaj ne?

borchi ::

matev: pa kdo te je napizdu, da ti bo verzija OS Xa izdana leta 2004 kr sama od sebe znala predvajat filme kodirane v kodeku, ki ga bojo nardili leta 2005? dej pomisl mal! PROSIM!
l'jga

drejc ::

En nasvet rabm:
Dubu sm zravn avta smučke Atomic.
Mislte da bi lohk tožu VW za 497Eur? Ker jest bi rajš vidu da bi zbil ceno avtu za une 70k, pa bi jest si pol kupu ene Elanke, k sm jih meu že prej ogledane.

:\
|O

Caligula ::

Ce bi mel WV 90% trga, bi znal piskat ostali proizvajalci, pa za smuce bi se Elan prtozu, da je to nelojalna konkurenca, ker je to vezana trgovina,... Sej to je logicno.

Fantje, treba znat trzno razmisljat pol pa studirat kaj je fer in kaj ne. Treba pogledat na veliiiko nivojih in z veliiiko zornih kotov.
Pol bi dost manj kozlarije sprasevali.

CaqKa ::

eh ste eni tukaj skregani... matev kr prav govori. trenutno imamo samo težave in zakaj... zaradi tega ker nič ni standarizirano.
linuxasaši pa si samo poglejte svoje okolje.
kje imate kake standarde? vse je tak kak se je pač enemu zljubljo ko je začel nek program pisat.. vse visi nekje v lufti...
zakaj nimam maca?
zato ker se ga ne oglaša v sloveniji in nasplošno v evropi kot nekaj najboljšega po namazanem kruhu. se pa zato na slotechu oglaša vse kar je OS kot nekaj še boljšega od namazanega kruha ali nemara tople vode.. kar pa sploh ni res.

drejc iji tožit pa se kregat z vw.. očitno bo zadeva obrodila sadove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Gandalfar ::

CaqKa: kaj ti pomaga 'standard' ce je skrit? Kakor je Microsoft rekel noc.. Word je standard. Ja, je .. ampak za koga? Zakaj ne odprejo specifikacije in mi omogocijo, da napisem converter iz office2003 formata v word97 ali pa 6.x, ce mi pase... Nocem, da mi word shranjuje ampak da lahko sam poljubno pisem parser za njihov format in da ga ne bodo z vsako verzijo naredili se bolj obskurnega in da mi ni treba ugibat kaj kej pise. To je tisto kar si zelimo od Microsofta .. ODPRTOST standardov

Microsoftov 'standard' ti prav toliko pomaga kakor 'pomanjanjkanje standardov' pri opensourcu, ker se ga ne mores drzati. Slednji se vsaj nekaj trudijo v tej smeri in pocasi delajo in mocno verjamem, da se jim bo uspelo zmenit .. oni se vsaj lahko .. Microsoft pa skriva svoje 'standarde'...

ne vseh, ampak dost ta zanimivih in pomembnih pa :)

CaqKa ::

ko boš dovolj velika firma boš dobil ta standard na voljo..
da boš pa ti kot neki šiki miki wanabe pisal convert pa je beda.. naj napiše firma ki je sposobna to in bo zadevo naredila user frinedly kar se da... ja in tista firma bo dobila od msja žegn.. za zadevo bo plačala, zadevo bo nato prodajala in zadeva bo nato delala.
nebo TESTING kot je to običjno za stvari v linuxu.

če bi bla stvar odprta za vse potem bi se polno takih gandalfarjev našlo, ki bi hteli spisat nek konverter... hej tega pa nočem.. nočem 25 konverterjev za isto nalogo.. hočem enega in tega poštenega.

CaqKa ::

aja pa tak čisto mimogrede.. zakaj pa slotech forum ni open source?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014412 (10944) krho
»

Spet je vroče na sodišču Evropskih skupnosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
1219849 (7287) Poldi112
»

Microsoft in EU dogovorila ime (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
39422632 (18783) OwcA
»

EU : Microsoft - 2 : 0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10010177 (10082) Utk
»

M$ monopolist ?

Oddelek: Loža
341574 (1184) TESKAn

Več podobnih tem