» »

Global warming - the greatest hoax ever?

Global warming - the greatest hoax ever?

username ::

link

en citat iiz linka:

US Senator James Inhofe, who chairs the Senate Committee on Environment and Public Works, says it (Kyoto, op. username) is inconsistent with freedom, prosperity and environmental policy progress.

"I'm becoming more and more convinced... that global warming is the greatest hoax ever perpetrated on the American people and the world," he told a conference briefing.


(kar je zgoraj podčrtano, sem podčrtal jaz)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

In sedaj se bodo spet skregali "tehnokrati" in "zeleni".

V bistvu bi pa tehnokrati morali vedeti, da ljudje precej svinjajo po okolju, zeleni pa, da je globalno segrevanje tocno to kar je, globalno in da ga 'merimo' zelo malo casa.

:)

Vsak bi pa moral malo popustiti. Segrevanje zemlje lahko nastane problem, ampak ni pa se problem.

NoUse4AName ::

Ja in kaj pa ve en senator? Je slucajno strokovnjak? Totalno brez pojma verjetno ni, ampak ni pa niti priblizno kvalificiran, da bi se sel kregat z znanstveniki, ki vejo veliko vec od njega na tem podrocju. Da clovesko unicevanje okolja nebi imelo nobenega globalnega efekta je bolj tesko za verjeti.
Kaj sele da bi bil nepristranski glede te teme. Mislite, da so americani pripravljeni vlozit denar v varovanje okolja? Raje ga dajo vojski. Zato jim taksni senatorji, ki si zatiskajo oci prav pridejo.

bradek ::

Res je, da je Grmiček prekinil kar nekaj sporazumov o zmanjsevanju emisij CO2 in global warmingu, ki so jih ZDA podpisale/sprejele preden je njegova administracija prisla na polozaj in da to govori en "njegovih" moz. Res je da se grebe za nafto v Iraku in se kje drugje. Res je da so ZDA na prvem mestu pri porabi fosilnih goriv in energije na splosno. Res je, da se noben noce odpovedat udobju. Pa je to dobro?

Ravno danes sem nekje zasledil da naj bi se v prihodnjih 50 letih temperatura dvignila za cca 3 stopinje povprecno, ce nadaljujemo s takim tempom kjer smo zdaj. Pa je to dobro?

Jaz mislim da to ni nikakrsen hoax.
Tako ali tako imam pa eno svojo teorijo.... tukaj ni dobro ali slabo... tukaj je drugacno.
Moje mnenje seveda.

lp
M

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

BigWhale ::

Mah, temperatura niha sem ter tja, levo desno, gor in dol. Vedno je in vedno bo. Problem je edino v tem, da jo je treba ohranit na neki dokaj normalni ravni.

Ko bo na svedskem poleti +35 stopinj cel mesec skupaj, pa bo ze mal krizno... ;)

Vesoljc ::

no ja, vsaj prednosti domačega terena ne bodo imeli več... pri oc-ju namreč ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

jeti51 ::

>>Ravno danes sem nekje zasledil da naj bi se v prihodnjih 50 letih temperatura dvignila za cca 3 stopinje povprecno, ce nadaljujemo s takim tempom kjer smo zdaj.

Zmotil me je drugi del stavka ("če nadaljujemo..."), ki namiguje na to, da je za globalno segrevanje kriv izključno človek. Da se bo temperatura dvignila, to verjamem, da pa je to posledica človeka, je pa nekako "naučena" stvar zaradi bombardiranja medijev in zelenih. Saj smo to bolj ali manj to vsi verjeli, no, potem pa, ko človek izve, da je bilo okoli leta (mislim da) 1200 še topleje kot danes in je Grenlandija dobila tako ime zato, ker je dejansko bila zelena, po drugi strani pa v tistem času o industriji ni bilo ne duha, ne sluha... se potem človek vpraša, kaj je dejansko krivo za segrevanje ozračja. Visokih temperatur v preteklosti nenadoma nihče več ne more pojasnjevati z industrijo, kot to počnejo danes.
Vreme bolj natančno spremljamo šele kakšnih 150 let in smo pač zaznali ogrevanje. Ker pa se je to po naključju nekako pokrilo z industrializacijo, je takoj prišlo do sklepa, da je za ogrevanje kriva človeška vrsta. Morda, ampak dokler ne bo kdo dobro pojasnil, kako naj bi pa ista vrsta že v preteklosti vplivala na segrevanje ozračja, bom še naprej skeptik. :)

BigWhale ::

> je takoj prišlo do sklepa, da je za ogrevanje kriva človeška vrsta. Morda, ampak
> dokler ne bo kdo dobro pojasnil, kako naj bi pa ista vrsta že v preteklosti vplivala
> na segrevanje ozračja, bom še naprej skeptik.

Ne da smo krivi ampak nase delovanje, pa prispeva k segrevanju ozracja. :) Sploh emisije toplogrednih plinov. Koliko pa prispeva je pa drugo vprasanje.

Tarzan ::

...in je Grenlandija dobila tako ime zato, ker je dejansko bila zelena...


Ne ga srat! Grenlandija in Islandija, Grenlandija je popolnama zamrznjena ledena pustinja, Islandija pa je polna toplih vrelcev, klima tam je izrazito blaga, sploh če upoštevamo, kako daleč na severu se nahaja. Temperature tam precej redko padejo dosti pod 0°C.

Zakaj so ju poimenovali popolnoma obratno? Zato, ker so imeli smisel za humor! To da je grenlandija zelena, je bil popoln nateg tistega, ki jo je poimenoval. Enako velja za Islandijo.

Thomas ::

Tarzan ... zakaj se oglašaš, če pojma nimaš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Več od tebe ga že imam, ampak ker nisem edini se s tem nima smisla preveč hvaliti.:|

perci ::

Why "Greenland" ?
There ia a story about the origin of Greenland's name. The first settler in Greenland, Erik the Red, is reported in old Icelandic sagas to have named the new country Greenland to attract other settlers there. Some historians, anyway, have claimed that due to climatical changes, weather in Greenland in the Middle Ages might have been much warmer than nowadays.
Ivan Sache, 3 September 2001

Tito ::

Točno to sem hotu dele prileprt :D .

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::


Na sliki kaže kakšna odstopanja so se pojavila 8000 let pred našim štetjem, ko je človek začel požigati gozdove... Namesto, da bi se hladilo se je začelo segrevati vse do danes!


Neumno je sploh razmišljati ali je razlog za globalno segrevanje človek ali ne! Dokazano je, da večje koncentracije CO2 ustvarjiho efekt tople grede. Ker se v atmosferi pojavi plast z veliko koncentracijo CO2 in taka plast prepušča svetlobo (z majhno valovno dolžino) ne prepušča pa toplote (velika valovna dolžina). Če potrebujete dokaz lepo naredite toplo gredo! Vsak vrtnar ve kako deluje topla greda! In skoraj enako je s tem problemom.

Vem pa zakaj nekateri nočejo vrjeti tej teoriji. Odgovor je čisto preprost. $$$!!!

Par slikic, ki lepo pokažejo delovanje in po taki predstavitvi še osnovnošolci vse lepo zakapirajo, pa čeprav skoraj nič ne vejo o kemiji in fiziki!




In še onesnaževalci...



Neumno se je kregati in prerekati ali ta problem obstaja. Še bol debilno je razmišljati, kako bi se mu izognili, saj za to je vsaj 4000 let prepozno! Vprašanje je kako se privaditi na nove podnebne razmere, kaj storiti s kmetistvom in kako se bi izognili še večje godle!

Kakšen scenari nas čaka, če se pola stopita pa ne vem, za koliko metrov bi se dvignila gladina morja (upam da dobimo še neo obalo... panonosko morje, kaj nebi bilo fino :\ ).

Thomas ::

Kaj pa interglacialne dobe med drugimi ledenimi dobami, ko je bilo tudi (zelo) toplo, človeka pa še ne?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Ravno v tem je največ govora! Ker se je vse lepo periodično ponavljalo dokler se ni pojavil človek. Potem pa kar eksponentno naraščanje!

Thomas ::

Nobene lepe periodičnosti ni bilo. Interglacialne dobe so bile nekatere dolge 100, druge pa samo 10 tisoč let - in še mnogo variant vmes. Nekatere so bile zelo tople, druge ne. V tej medledeni dobi je bilo že topleje in že hladneje ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

komaj čakam na OC friendly okolje ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tito ::

Še par sličic...



Tu je vidno, zakaj bi naj bila grenlandija zelena.




Po toplem obdobju bo zagotovo prišla tudi ledena doba (najbrž se bo kar preslikala :D )

Vesoljc ::

pokaž eno slikco, ki ima skalo z 100k letnimi črticami...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tito ::







Tito ::

Vprašanje pa je kolk ti lahko take slike kej pomagajo...

Thomas ::

Zelo poučne slike, ni kaj! Po moje bi morala ljudi zaradi njih srečati pamet. Bi morala.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

THX 1138 ::

http://www.nasa.gov/mission_pages/oco/m...

"NASA's Orbiting Carbon Observatory satellite failed to reach orbit after its 4:55 a.m. EST liftoff Feb. 24 from California's Vandenberg Air Force Base.

Preliminary indications are that the fairing on the Taurus XL launch vehicle failed to separate. The fairing is a clamshell structure that encapsulates the satellite as it travels through the atmosphere."

Se bojijo, da bi izsledki teh raziskav škodovali boju proti "globalnemu segrevanju"?

Sem moral malo oživiti to temo:)

Bellzmet ::

@Vesoljc: LOL! Najbolj pametne izjave v tej temi. HAhaha. :D

Zame je tudi hoax tale global whatever.

lp

PaX_MaN ::

Se bojijo, da bi izsledki teh raziskav škodovali boju proti "globalnemu segrevanju"?

Neumnost. Če bi se bali, ne bi niti pomislili zagoniti nekaj _sto milijonov_ za _načrtovanje_, _razvoj_, _izdelavo_ _in_ _izstrelitev_.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

mojsterleo ::

dejstvo je, da je globalno segrevanje in ohlajanje naravni pojav, ampak vsekakor k temu prispevamo tudi sami. ozonska luknja konec koncev ni nastala sama od sebe. tako da je raznorazno sprenevedanje politike tukaj odvec, zmanjsane emisije strupenih in toplogrednih plinov bodo zagotovo izboljsale situacijo.

Zheegec ::

global change je stalen pojav, 60mio let nazaj je bilo bistveno bolj toplo, kot dandanes pa se nihče ne sprašuje, zakaj se je ohladilo in zakaj se (dolgoročno) še vedno hladi. Tudi zakaj se zadnjih 10let ne greje se nihče ne vpraša.

morali bi predvideti spremembe v prihodnosti - sploh ledene dobe znajo biti katastrofalne za človeštvo, ne pa se igrati z nekimi emisijami CO2, ki so samo izgovor nekaterih za zaslužek.
Potem se pa na te spremembe prilagoditi...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pyr0Beast ::

Par slikic, ki lepo pokažejo delovanje in po taki predstavitvi še osnovnošolci vse lepo zakapirajo, pa čeprav skoraj nič ne vejo o kemiji in fiziki!
CO2 in H2O odbijata IR sevanje v obe smeri. Tako proti zemlji, kot tudi v vesolje. Rezultat je nižja moč obsevanja skozi dan a višje temperature, saj je noč toplejša.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Snohman ::

Nabijanje, pojdite vprašati nekega resnega strokovnjaka, ki se ukvarja z merilno tehniko, kako izmeriti globalno povprečje. Me zanima njegov odgovor, še bolj pa vaš izraz na obrazu.

Zheegec ::

zakaj pa ne greš ti vprašati, če te zanima odgovor?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Luka Percic ::

ozonska luknja konec koncev ni nastala sama od sebe.

Dokaza da smo jo povzročili ljudje, takorekoč ni.

Komot da je nastala sama od sebe. Tako kot je "izginila".

zmanjsane emisije strupenih in toplogrednih plinov bodo zagotovo izboljsale situacijo.

Strupenih; vsekakor, toplogrednih- naj prvo kdo dokaže, preden spet zagonijo miljarde za projekte z negativnim učinkom.

Luka Percic ::

Namesto da bi delali smetišča ki ne smrdijo in ne spuščajo v podtalnico; raje zapravljamo miljarde za neučinkovito reciklažo(nekovine).

Namesto da bi vsa fosilna goriva pretvorili v pline, ter alkohole, ter jih potem kurili brez strupenih plinov ("popolnoma" čist zrak v mestih!!), se gremo raje sončne panele, ter veterno energijo, ter co2 trgovanje.

Toliko o "tehnokratih" ki jih ne skrbi za okolje v katerem živimo.

Če hočemo nemoteča smetišča, pač nam nemore bit prioriteta zmanjševanje odpadne mase, ampak kako naredit smetišča manj moteča.

Če hočemo čist zrak, nam nemore bit prioriteta omejevat dihanje, ampak učinkovita rešitev ki bo znatno omejila količino strupenih plinov v zraku.

Če pač hočete zavirat napredek, nas spravit v jame, se počutit krivo ker nam je življenje še kar udobno, ter se nasploh neumno obnašat, potem pa le gonite to co2 gonjo.
Osebno se bom seveda zavzemal da vas strpamo pod verske skupnosti.

Okapi ::

Predvsem pa bi bilo treba dokazati, da je globalno segrevanje zares škodljivo (globalno gledano), ne pa samo s pravljicami strašiti ljudi. Prepričan sem, da bi bile recimo +3 stopinje globalno gledano koristne. Rastline bi bolje rasle, manj bi bilo stroškov z ogrevanjem (in vseh drugih z zimo povezanih stroškov) ...

Namesto da bi vsa fosilna goriva pretvorili v pline, ter alkohole, ter jih potem kurili brez strupenih plinov

In kam bi šel ves tisti ogljik, ki je v fosilnih gorivih?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Luka Percic ::

Hmm... namesto plini bi bilo bolje če bi napisal preprosti alkani (metan, etan, propan, butan).

echo ::

Preden pritisnete na "pošlji", poglejte datum objave, na katero replicirate. Zadeve so namreč stare dobrih 5let...
Če pač hočete zavirat napredek, nas spravit v jame

Ja zdaj se boš pa moral odločit, ali eno ali pa drugo. Noben nas noče spravit v jame, radi bi samo, da ostanemo tu, kjer smo :8)
manj bi bilo stroškov z ogrevanjem

Pa zato toliko več z ohlajanjem. Izkoristek kaloriferja je namreč neprimerno večji od klime ;)

Ne da zagovarjam AGWF, ampak se mi dozdeva, da smo vsi enaki. Noben namreč ni prepričan, kaj se dogaja. Vsi pa smo se obdali z plaščem samozavesti, preko katerega ne spustimo nikogar.

Snohman ::

zakaj pa ne greš ti vprašati, če te zanima odgovor?


Jaz poznam odgovor, veliko ljudi pa si ne predstavlja kako komplicirano je te izvesti. Zato tudi slepo vrjamejo o 0.5 C prirastka in podobne stvari, ki nimajo kake resne osnove.

Zheegec ::

zakaj pa ne greš ti vprašati, če te zanima odgovor?


Jaz poznam odgovor, veliko ljudi pa si ne predstavlja kako komplicirano je te izvesti. Zato tudi slepo vrjamejo o 0.5 C prirastka in podobne stvari, ki nimajo kake resne osnove.

Vem, da je zakomplicirano. Tiste meritve, ki jih imamo sploh niso dovolj natančne za določanje pravega povprečja. Za par mio let imamo res dobro povprečje, to danes pa je samo povprečje par 100 meritvenih postaj, ki so razstrosene po površini planeta. Povprečje na tako kratki rok (100 let recimo) je precej nepomembno.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

TESKAn ::

IMO je tudi 1000 - eltno povprečje brez veze. Kako se bo v njem videla špica +50°C in minimum -20°C? V povprečju je znosnih 15°C, v realnosti si pa nekaj časa švical, potem pa zmrzoval. Vsa ta povprečja niso vredna para posušenih dingovih ledvičk.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Jst ::

Jaz sem prepričan, da je že term "global temperature" ena bedarija.

Prosim po vseh temah o GW, naj mi jo nekdo že enkrat definira, jebemu!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

No, to je gotovo centralni problem, kako definirati povprečje.

Prav frapantno je, kako nikogar ne skrbi, da se stalno operira z "5. globalno najtoplejše leto od 1885 naprej".

HALO? Takrat ni še nikogar bilo niti na Severnem, niti na Južnem tečaju, kaj šele da bi tam meril. Še izviri Nila niso bili dobro razjasnjeni, kaj šele da bi kdo tam meril. Amazonija, Afrika, večina Pacifika - brez enega termometra.

To sem sicer ponovil že velikokrat ampak enih se nič ne prime. Kar gonijo to, čeprav povprečje ni definirano. Najmanj pa 100+ letno.

Dejte, glavo v roke, pliz, pliz!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

THX 1138 ::

Dejte, glavo v roke, pliz, pliz!


Jaz to ravnokar počnem, že ene pet minut. Ko prebiram tole:

Slovenija bo na ravni ministrstva brez listnice kmalu dobila urad za podnebne spremembe,


http://www.rtvslo.si/okolje/prihaja-ura...

zee ::

juhej...h sreci je ta brez listnice in kot tak cenejsi za servisiranje od ostalih ministrov (ucinkovit je pa ene toliko kot "navadni" ministri)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Shegevara ::

Seveda. Potrebno ga je ustvarit. Ker Ministrstva za okolje in prostor pač "nimamo".

Bellzmet ::

Teli bodo samo takse/davke pobiral, koristi pa ne bo nobene in bo šlo vse skupaj nekomu v žep, isto kot SAZAS.

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10636513 (32433) donfilipo
»

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834443 (24405) NSA Agent
»

Segrevanje ozračja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26923853 (19128) gzibret
»

Kyoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
38825744 (19572) Thomas

Več podobnih tem