Slo-Tech - OpenAI je predstavil novo inačico svojega ChatGPT, ki je namenjena učencem, dijakom in študentom. Način za študij (study mode) je zasnovan z osredotočenostjo na postopek reševanja nalog, ne zgolj same rešite. Tako ob nalogah prikaže postopke reševanja po korakih, kot bi to pričakovali v šoli. Pri tem postopka ne pokaže takoj, temveč uporabniku s podvprašanji podobno kot Sokrat pomaga sklepati na poti do končnega rezultata. Novi ChatGPT Study Mode je na voljo za uporabnike brezplačne verzije in naročnike na Plus, Pro ali Team. V naslednjih tednih ga bodo dobili še naročniki ChatGPT Edu.
Poudarili so, da so Study Mode razvili v sodelovanju z učitelji, znanstveniki in strokovnjaki s področja pedagogike. Cilj je imeti pripomoček, ki bo učil misliti in reševati probleme, ne pa reševal problemov namesto ljudi. Da bi to dosegli, so ChatGPT Study Mode opremili z naslednjimi zmožnostmi: interaktivnimi pozivi, stopenjskimi odzivi, prilagojeno dinamiko, preverjanjem znanja in fleksibilnostjo.
Ob tem so dejali še, da gre za prvo različico. V prihodnosti bodo še nadgradili Study Mode. Osredotočili se bodo zlasti na boljšo vizualizacijo, postavljanje ciljev in spremljanje napredka ter obsežnejše prilagajanje oziroma personalizacijo.
Novice » Znanost in tehnologija » ChatGPT dobil različico za dijake in študente

RedDrake ::
Znanec je po poklicu prof. fizike za srednje šole in pravi, da bo AI pomenila konec učiteljskega poklica kot takega. Za manjše otroke bo še aktualna "vzgoja", ostalo bo brez veze, ker bo AI lahko prilagodil pristop individualno vsakemu posebej. Učitelj bo torej samo še paznik v takorekoč dnevnem zaporu za mularijo.

kriptobog ::
Znanec je po poklicu prof. fizike za srednje šole in pravi, da bo AI pomenila konec učiteljskega poklica kot takega. Za manjše otroke bo še aktualna "vzgoja", ostalo bo brez veze, ker bo AI lahko prilagodil pristop individualno vsakemu posebej. Učitelj bo torej samo še paznik v takorekoč dnevnem zaporu za mularijo.
Osnovna sola bo ostala, ostalo pa z izjemo nekaj podrocij ne. 80% sol je ze zdaj brezveze, ker je skoda zabiti 8 let za solanje (srednja+fax), ce se lahko precej vec naucis sam v roku 2 let in gres prej nabirati dejanske izkusnje.

bm1973 ::
Ti "profi." pač nimajo pojma, drugače ne bi učili...
Niso neka resna referenca...
Tako kot so Finci nazaj uvedli v šolo pisane črke, saj so ugotovili gibalne probleme pri otrokih, ki so jih učili samo tiskane črke in pisanje na tablice...
Osnovna sola bo ostala, ostalo pa z izjemo nekaj podrocij ne. 80% sol je ze zdaj brezveze, ker je skoda zabiti 8 let za solanje (srednja+fax), ce se lahko precej vec naucis sam v roku 2 let in gres prej nabirati dejanske izkusnje.
Problem ljudi je samodisciplina.
To zmore 1% ljudi, vse ostalo rabi palico, da se jih spravi do kruha...
AI ne bo rešila ničesar...
Zdaj se išče nove in nove opcije za kar bi LLM (kar v resnici je) porabili, da se pritegne investitorje.
V praksi se pa že vidi AI zajebe po velikih firmah, ki stanejo milijone dolarjev, samo ne pridejo tako v javnost. Potrpeti bo treba še 2-3 leta, da to kapne še glupim managerjev, ki so že zdavnaj izgubili stik s tehnično realnostjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

kriptobog ::
Ti "profi." pač nimajo pojma, drugače ne bi učili...
Niso neka resna referenca...
Tako kot so Finci nazaj uvedli v šolo pisane črke, saj so ugotovili gibalne probleme pri otrokih, ki so jih učili samo tiskane črke in pisanje na tablice...
Problem ljudi je samodisciplina.
To zmore 1% ljudi, vse ostalo rabi palico, da se jih spravi do kruha...
AI ne bo rešila ničesar...
Zdaj se išče nove in nove opcije za kar bi LLM (kar v resnici je) porabili, da se pritegne investitorje.
V praksi se pa že vidi AI zajebe po velikih firmah, ki stanejo milijone dolarjev, samo ne pridejo tako v javnost. Potrpeti bo treba še 2-3 leta, da to kapne še glupim managerjev, ki so že zdavnaj izgubili stik s tehnično realnostjo.
Tudi po zakljucku solanja rabijo palico, da se kam premaknejo v karieri. Imajo palico, ki jih spravi do kruha. Rece se ji racuni. Pa so zadovoljni? Vecin se pritozuje ker morajo hoditi na siht. Ce ne bi bilo sole bi kako leto prej delali v meku.

Tudi po zakljucku solanja rabijo palico, da se kam premaknejo v karieri. Imajo palico, ki jih spravi do kruha. Rece se ji racuni. Pa so zadovoljni? Vecin se pritozuje ker morajo hoditi na siht. Ce ne bi bilo sole bi kako leto prej delali v meku.
To je drug problem, ampak AI ne bo rešil zanič učiteljev, niti bolje učil otrok od njih...
Edini, ki lahko otroke res kaj nauči in stera v life, so starši.

wajdouc ::
Novodobni starši so pa prvaki v prelaganju odgovornosti na vse druge ljudi in stvari ter preleni, da bi otroke naučili kakšnega znanja, ki jim bo uporaben čez celo življenje. Seveda obstajajo svetle izjeme. V žlahti imam oba ekstrema: bratranec dela s tamalimi kot z rožami, ki jih občasno zaliješ. Drugi bratranec pa fura služba-otroci (socializacija, popoldanske aktivnosti, šport, ni da ni) lifestyle.
AI kot tutor, ki se osredotoča na postopek reševanja problemov, se mi zdi dobra ideja. Ga bo treba poizkusiti.
AI kot tutor, ki se osredotoča na postopek reševanja problemov, se mi zdi dobra ideja. Ga bo treba poizkusiti.

tigrr ::
ChatGPT Study Mode is more versatile and adaptive (think AI tutor).
Astra AI is more structured and traditional (think smart flashcard system).
Naši dečko morjo v roke pljunit, če ne bo kmal zmanjkal za položnce.
Astra AI is more structured and traditional (think smart flashcard system).
Naši dečko morjo v roke pljunit, če ne bo kmal zmanjkal za položnce.

Glugy ::
Mogoče bi mi šlo pa boljše v šoli če bi imel ChatGPT v mojih časih da bi mi razložil snov ( vsaj kar se bolj logičnih predmetov kot je matematika tiče ). Verjetno bi moral biti pri kakšni zgodovini ali čem podobnem bolj previden. Ampak ja jz še zmer nisem niti probal ChatGPT, ampak verjetno me bo to čez čas potisnilo v depriviligiran položaj glede na ostale če me ni že.

Excalibur ::
Novodobni starši so pa prvaki v prelaganju odgovornosti na vse druge ljudi in stvari ter preleni, da bi otroke naučili kakšnega znanja, ki jim bo uporaben čez celo življenje. Seveda obstajajo svetle izjeme. V žlahti imam oba ekstrema: bratranec dela s tamalimi kot z rožami, ki jih občasno zaliješ. Drugi bratranec pa fura služba-otroci (socializacija, popoldanske aktivnosti, šport, ni da ni) lifestyle.
Poznam take primere iz wajdušne :) Tam so vsi na šport mahnjeni se mi zdi :)
No, ne en ne drug ekstrem ni fajn. Se mi zdi, da je premal otrok s starši, da se kot familija "povežejo" - predvsem predšolski otroci se mi zdi da so preveč po aktivnostih namesto da bi se učil s svojo glavo razmišljat in jo začet uporabljat se jih pa vozi na vsemogoče "vodene" stvari.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 3557 (20) | Utk |
» | ChatGPT dobil različico za dijake in študenteOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 1606 (242) | Excalibur |
» | Koliko uporabljate AI pri svojem delu? (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 6156 (1515) | Lkuch |
» | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 58108 (17487) | SambaShare |
» | Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44944 (15824) | dronyx |