» »

Dejanski izkoristek toplotnih črpalk?

Dejanski izkoristek toplotnih črpalk?

«
1
2

twom ::

V eni temi Toplotna Črpalka Sanitarna Voda berem

Dr_M je izjavil:

300L toplotna crpalka je ok za 5-6 varcnih ljudi, mogoce kaksen vec, ce ne pomivate posode rocno.
Pa pozimi je bolj problem, ker je zrak hladen. Za naso samostojeco pise, da je minimalna temperatura zraka 7°C, ampak ko je 10°C ali manj, dela cel dan, pa skoraj nic ne segreje, tko da jo moramo ogrevat s centralno pecjo.

A nimajo toplotne črpalke nekih bajnih izkoristkov, sploh tiste za ogrevanje? Koliko je dejanski izkoristek toplotnih črpalk? Ne tistih o nerealnih dometih bencinskih in električnih vozil s polnim rezervoarjem/baterijo.

Moja dilema...
Če ima toplotna črpalka pri -5 stopinjah izkoristek 1, potem dejansko nič več nič ne prišparam in samo obrabljam kompresorje črpalke.
Pri letni porabi 16 tisoč kilovatnih ure elektrike za vse potrebe, gre decembra in januarja vsak mesec cca 4 tisoč kilovatnih ur za ogrevanje. Poleti, ko je toplo je (bil) pa račun za elektriko tudi samo 35 EUR.

DamijanD ::

4MWh vsak mesec za ogrevanje? Ne vem o kakšnem objektu ti to govoriš?

Tole je poraba 12kW TČ za ogrevanje in SV za dobrih 200 kvadratov (slabo izoliranih), 6+ ljudi.

COP januarja je bil 2,85

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

NeBoŠlo ::

To zgoraj je tema in citat o sanitarnih TČ, ki so namenjene za uporabo notri v toplih prostorih. Ne moreš primerjat s tistimi, ki so zasnovane za zunaj

Zdaj se mi ne da iskat specifičnih podatkov, samo nekje sem zasledil da imajo tiste za zunaj pri -15 izkoristek kakih 1,5 ali 2, uporabniki pri nas pa poročajo o nekih 3,5 povprečno čez celo ogrevalno sezono. Tako približno, iz glave.

Sam mam samo 10 let staro klimo (torej TČ zrak-zrak), pa pri kakih -10 zunaj mi vleče iz vtičnice izmerjeno nekih 1300 W, in tako po občutku da malo več toplote kot en 2 kW kalorifer, torej izkoristek mora bit nekje okoli 2.

Arey ::

Tako je, quote govori o sanitarnih tc ki se jih montira v notranjem prostoru.

bciciban ::

Ideja teh notranjih sanitarnih tč mi nikoli ni jasna.
Greješ vodo tako, da hladiš bajto, ki jo moraš potem greti.

bciciban:
- pol leta ne greješ hiše
- to imaš nekje v kleti, ki je tako ali tako ne ogrevaš

Lowink ::

bciciban je izjavil:

Se dobi take modele, ki imajo nastavke za dovod in odvod zraka. Poleti snameš eno stran in imaš klimo.

Magic1 ::

DamijanD je izjavil:

bciciban:
- pol leta ne greješ hiše
- to imaš nekje v kleti, ki je tako ali tako ne ogrevaš

Sej poleti je seveda hlajenje plus. Samo pozimi je pa minus, če črpaš toploto iz kleti. Vsaj jaz ne bi vedu, da se izolacija izvede nad kletjo. Sama klet in plata nad kletjo je posledično dosti hladnejša. Seveda tega ne boš opazil zgoraj, če imaš talno gretje. Bo pa poraba večja. Toplotna bi morala imeti zajem zraka in izpuh zunaj. TČ bojlerji v bloku je popolen nesmisel.
Magic

Hudobec82 ::

bciciban je izjavil:

Ko "hladiš" bajto, je to komej kej opazno. Če nimaš lih 2x2m kurilnice, ti temperatura sten in podna skor ne pade. Zrak se shladi za kako stopinjo, ampak se potem ko TČ neha delovat v 15minutah segreje nazaj. Je pa to seveda stvar porabe, če vas je 10 v bajti, k si podajate kluko na banji in TČ dela 24/7...tisto je pa druga zgodba. Še zmer ma pa, kar se vhoda tiče, zrak v kleti s 16.C bistveno več energije kot tisti z 1.C zunej.

blay44 ::

Kot "študent" delal na električnih prilkopih, notrajni instalaciji in popravilih le teh. Pa so plin majstri rekl, da je stvar smiselna nad +15°C okolice. Ostalo je mešanje bolj ali manj smrdečega dreka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blay44 ()

JanK ::

Hudobec82 je izjavil:

Še zmer ma pa, kar se vhoda tiče, zrak v kleti s 16.C bistveno več energije kot tisti z 1.C zunej.

To seveda ni res. Energija zraka je m⋅c⋅ΔT, kjer je m masa, c specificna toplota in ΔT sprememba temperature. Ce hoces izracunati celotno energijo zraka, moras zaceti iz 0K, se pravi je razmerje energij 289K/274K = 1.0547, se pravi ima zrak pri 16C 5.5% vec energije, kot pri 1C.

Ampak itak pri toplotni crpalki ne gre za absolutne, temvec za relativne razlike. Izraz za teoreticni izkoristek toplotne crpalke je zelo preprost: COP_max = T_i/(T_i - T_v), kjer sta T_i izhodna in T_v vhodna temperatura v kelvinih. Ce temperiras na 25C, je pri 16C izkoristek 298K/9K = 33, pri 1C pa 298K/24K = 12. Je seveda velika razlika, vendar se vedno (teoreticno, brez izgub drugje, npr., neucinkovitosti kopresorja, izgub pri prenosu toplote, dejstva, da moras radiatorje segrevati na vec, kot 25C,...) pri 1C porabis za gretje s toplotno crpalko 12x manj, kot bi porabil z kaloriferjem. Realni COP-i (pa se nekaj ostalega) pa je na https://chatgpt.com/share/6730ba49-117c...
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

:D
Tale tvoj chatAI ni glih pameten. So bionevronske mreže pogruntale tole:
Carnotova kro%C5%BEna sprememba @ Wikipedia
To nima zveze z izmejevalcem toplote.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blay44 ()

SambaShare ::

Hudobec82 je izjavil:

Ko "hladiš" bajto, je to komej kej opazno. Če nimaš lih 2x2m kurilnice, ti temperatura sten in podna skor ne pade. Zrak se shladi za kako stopinjo, ampak se potem ko TČ neha delovat v 15minutah segreje nazaj. Je pa to seveda stvar porabe, če vas je 10 v bajti, k si podajate kluko na banji in TČ dela 24/7...tisto je pa druga zgodba. Še zmer ma pa, kar se vhoda tiče, zrak v kleti s 16.C bistveno več energije kot tisti z 1.C zunej.

Shladiš jo toliko, kot ogreješ vodo. Za 200l bojler dnevno kakih 5kwh. In ja, pozimi potem tu oglaševati ene COP faktorje je hudo zavajanje.

JanK ::

@blay44 Ce samo povrsno preberes clanek, bos videl sledece:

- Desni cikel (prenos toplota -> delo) ima izkoristek (T_1 - T_2)/T_1. Ta izkoristek je vedno manjsi od 1, meri pa koliko dela dobis iz pretoka toplote. Dizelski motor je v grobem bolj ucinkovit kot bencinski, ker je T_1 (temperatura izgorevanja) visja, T_2 pa je ista (temperatura zraka).

- Levi cikel (delo -> prenos toplote) ima izkoristek T_2/(T_1 - T_2). Ta izkoristek je vedno vecji od 1, meri pa koliko toplote lahko precrpas z enoto dela.

ChatGPT pa sem linkal preprosto zato, da mi ni treba tipkati zadev, ki jih itak vem.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JanK ()

Ah sej to.
Da nau nesporazuma. O kerem zakonu termodinamike govoriva? Al se temperatura medija dvigne na temperaturo tople vode kar tko , na uč? Sam dej razlož nam mladim zakaj rabmo kompresor.

Karen ::

Jaz imam na letnem nivoju COP 2.5 - za vse kar je (ogravanje in topla voda). Micka 16kw. Velika, slabo izolirana bajta.

Webmojster ::

Karen je izjavil:

Jaz imam na letnem nivoju COP 2.5 - za vse kar je (ogravanje in topla voda). Micka 16kw. Velika, slabo izolirana bajta.

Kolko pa okvirno plačaš mesečno za elektriko (za ogrevanje + voda) če ni skrivnost?

Karen je izjavil:

Dva vprašanja:
Imaš podatek koliko je COP decembra in januarja, ko je zunaj v povprečju minus?
Kako si dobil ta podatek, COP? Kako veš koliko je COP decembra pri minus 10 stopinj ponoči?

Če gledam deanske COP tabele (ne teoretične) je pri -5 stopinjah okoli 2.0. Se pravi, da se mi naložba v toplotno črpalko (za ogrevanje stanovanja) pri trenutni porabi 400 EUR decembra (se pravi prihranim ene 500 EUR na leto) povrne v okoli 20 letih. Ob predpostavki da nič ne crkne v tem času...

Če gledam deanske COP tabele (ne teoretične) ...
zato bi mi prav prišel dejanski podatek kakšnega uporabnika.

Magic1 je izjavil:

Sej poleti je seveda hlajenje plus. Samo pozimi je pa minus, če črpaš toploto iz kleti. Vsaj jaz ne bi vedu, da se izolacija izvede nad kletjo. Sama klet in plata nad kletjo je posledično dosti hladnejša. Seveda tega ne boš opazil zgoraj, če imaš talno gretje. Bo pa poraba večja. Toplotna bi morala imeti zajem zraka in izpuh zunaj. TČ bojlerji v bloku je popolen nesmisel.

Strop kleti je izolacija. Sicer bi lahko bila boljša, ampak je izolacija. Nekaj te toplote ti potegne preko stropa kleti iz bivalnih prostorov, ampak nekaj pa tudi skozi tla kleti. Na tla kleti lahko gledaš kot en brezplačen zemeljski kolektor, par metrov pod zemljo je še kar toplo, ni dovolj za udobno bivanje, je pa dovolj za STČ.

SambaShare je izjavil:

Shladiš jo toliko, kot ogreješ vodo. Za 200l bojler dnevno kakih 5kwh. In ja, pozimi potem tu oglaševati ene COP faktorje je hudo zavajanje.

Če bi bili to neki dramatični vplivi na bivalne prostore, ne bi rabili centralnih napeljav sploh, bi imeli toplozračne peči kar v kleti. Če daš pozimi en kalorifer v klet, pa dnevno z njim skuriš 5 kWh, koliko ti bo to segrelo pritličje, koliko boš s tem prihranil na drugih načinih gretja? Tam blizu nič. Isto je s "hladom" v kleti preko STČ oz. verjetno še manj opazno, ker hladen zrak se spušča. Boš pa imel opazno toplejšo vodo relativno poceni.

Utk ::

twom je izjavil:

Karen je izjavil:

Dva vprašanja:
Kako si dobil ta podatek, COP? Kako veš koliko je COP decembra pri minus 10 stopinj ponoči?

Če gledam deanske COP tabele (ne teoretične) je pri -5 stopinjah okoli 2.0. Se pravi, da se mi naložba v toplotno črpalko (za ogrevanje stanovanja) pri trenutni porabi 400 EUR decembra (se pravi prihranim ene 500 EUR na leto) povrne v okoli 20 letih. Ob predpostavki da nič ne crkne v tem času...

Če gledam deanske COP tabele (ne teoretične) ...
zato bi mi prav prišel dejanski podatek kakšnega uporabnika.

Čudno matematiko imaš. Če imaš poleti račun 35 evrov, je to 450 evrov na leto. Za 16 megawattov plačaš nekih 2800 letno. Pomeni da te letno ogrevanje stane 2300 evrov. Če ima povprečni cop samo malo čez 2, prišparaš 1200 na leto.

To so tvoje cifre. Od kod 20 let?

Najprej odgovorim taprvemu:
Ni skrivnost, poleti ne pridem pod 70 EUR, tam 70-80 (vsa elektrika, 3F, 3x25A hiša), pozimi je bila najvišja položnica lani malenkost čez 400 (feb), od oktobra progresivno raste do februarja, januarja je tam čez 300, enako marca, potem pa spet progresivno dol.
Ali drugače: lanska poraba sem gledal na TČ podatek: 12.000kWh poraba TČ za ogrevanje in za vodo (nisem niti gledal oz. ne vem če se sploh vidi ločeno za vodo in ogrevanje), vse porabe pa imam nekje 18.000kWh, se pravi 2/3 gresta za ogrevanje, tretjina je vsega ostalega (je pa površina ki jo ogrevam preko 300 kvadratov, gorenjska regija, recimo okolica Brnika).
Drugemu:
kako sem dobil podatek COP? Direktno v meniju Micke imaš podatka consumed energy pa delivered energy in je razmerje 2.5 (je podatek tudi po mesecih, samo sem samo na letni ravni gledal).
Lahko povem še, da sem nadomestil z UNP cisterno (prej imel plin), pa sem dobil investicijo (vzporedna vezava s plinom, kasneje plin odstranil v celoti, peči in cisterno iz vrta) nazaj v manj kot 4. letih (ROI < 4 let bil), zdaj imam to že mislim da 9. let. Okvara ena, preboj štroma in je skurilo motherboard (elektrodistributer kriv in povrnil celoten znesek iz naslova njihovega zavarovanja), aja, pa visokotemperaturna je.
Moram pa ene 3x v sezoni kompenzirat - zdajle imam recimo krivuljo na -4, do sedaj sem imel celo -6 da ni bilo prevroče v bajti, potem čez kak mesec dam na 0, januarja/februarja pa dostikrat celo pojačam krivuljo na +4 ali več. Kwapavem, mogoče ga tukaj kaj serjem ampak gledam na udobje (to je pa itak relativno, enim je 19 super temperatura, drugim 22, tretji bi radi 23-24...) Recimo da v splošnem okoli 22 furam, raje več.
Še podatek: streha je izolirana, okna troslojna (oboje zamnenjal); letos dobil en predračun za 20cm stiroporja izolacijo bajte (torej na novo, zdaj je siporex gor pa 35 let stara fasada). Tam nekje 27k bi me prišla (vključena prestavitev zunanjih klim, TČ na novi konzoli ipd.). To je pa toliko da nisem ziher da bi pri 2k EUR štroma za leto na ogrevanje prišel na 500 EUR za ogrevanje na leto, se pravi 1500 EUR razlike na leto, to več kot 15 let da bi bil na nuli. Ok, vrednost nepremičnini sicer zraste, samo če ne misliš prodajat je pa vprašanje kdaj in kako bi notri prinesel... zato to še oklevam. Saj vem ST-jevci lahko vedno "stresejo" 30k iz kripta in se bodo čudili zakaj ne grem v izolacijo, ker bom po 17. letih na nuli (ne računajoč obresti), ampak...

twom je izjavil:

Karen je izjavil:

Dva vprašanja:

B stolpec - realna poraba s shellyem,
C stolpec - poraba, ki jo ocenjuje TČ
D stolpec - ocena generirane toplote
E: COP

Če bi hotel bi lahko gledal/spremljal COP na dnevnem nivoju. Ne morem pa na urnem nivoju.

SambaShare ::

NeBoŠlo je izjavil:

Če daš pozimi en kalorifer v klet, pa dnevno z njim skuriš 5 kWh, koliko ti bo to segrelo pritličje, koliko boš s tem prihranil na drugih načinih gretja? Tam blizu nič.

V normalno izolirani hiši, ga bo segrelo za 5kwh, kasneje še nadstropje višje. Ker kot si že ugotovil, se hladen zrak spušča, topel pa dviga. Ne vem kaj sploh debatirava, COP ni enak oglaševanem, pa če se postaviš na glavo.

SambaShare je izjavil:

NeBoŠlo je izjavil:

Če daš pozimi en kalorifer v klet, pa dnevno z njim skuriš 5 kWh, koliko ti bo to segrelo pritličje, koliko boš s tem prihranil na drugih načinih gretja? Tam blizu nič.

V normalno izolirani hiši, ga bo segrelo za 5kwh, kasneje še nadstropje višje. Ker kot si že ugotovil, se hladen zrak spušča, topel pa dviga. Ne vem kaj sploh debatirava, COP ni enak oglaševanem, pa če se postaviš na glavo.

Nič se ne bi izgubilo skozi kletne stene, kletna okna, pa tudi kletna tla (ker kletna tla z recimo 7 stopinjami so hladnejša od ogretega kaloriferjevaga zraka, niso pa hladnejša od ohlajenega zraka od STČ)? Kar vseh 5 kWh bi prišlo lepo skozi tla in občutno zagrelo celo nadstropje zgoraj? Potem brezveze napeljujejo neke vodne povezave, če vsa temperatura tako lepo prehaja skozi notranje stene, tla in strop in je dost da eno sobo segreješ, pa bodo vse tople? Kaj pa pri ne tolk dobro izolirani hiši? Ker moderne hiše itak imajo skor vse normalne TČ za gretje vsega skupaj in najpogosteje niti nimajo kleti, ne vem, če so take hiše preveč relevatntne za presojanje smiselnosti STČ

SambaShare je izjavil:

Ne vem kaj sploh debatirava, COP ni enak oglaševanem, pa če se postaviš na glavo.

Kolikor imam izkušenj s klimo, primerjam s toploto kaloriferja, in gledam na števcu, koliko elektrike vleče, se mi zdi dokaj v skladu z oglaševanim pri podobnih napravah. Točno do desetinke ali celo stotinke COP pa ne vem in me niti pretirano ne zanima.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NeBoŠlo ()

Verjamem pa to, da tovarniški podatek izkoristka pri STČ ne upošteva tega, da toplota okoli STČ ni nujno do tja prišla čisto zastonj. Po kleteh starih bajt pa je vseeno tista zimska "blaga" kletna toplota verjetno kar velikem delu zastonj oz. sicer nekoristna za kaj drugega bistvenega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: NeBoŠlo ()

Webmojster ::

Karen je izjavil:

Najprej odgovorim taprvemu:
Ni skrivnost, poleti ne pridem pod 70 EUR, tam 70-80 (vsa elektrika, 3F, 3x25A hiša), pozimi je bila najvišja položnica lani malenkost čez 400 (feb), od oktobra progresivno raste do februarja, januarja je tam čez 300, enako marca, potem pa spet progresivno dol.
Ali drugače: lanska poraba sem gledal na TČ podatek: 12.000kWh poraba TČ za ogrevanje in za vodo (nisem niti gledal oz. ne vem če se sploh vidi ločeno za vodo in ogrevanje), vse porabe pa imam nekje 18.000kWh, se pravi 2/3 gresta za ogrevanje, tretjina je vsega ostalega (je pa površina ki jo ogrevam preko 300 kvadratov, gorenjska regija, recimo okolica Brnika).
Drugemu:
kako sem dobil podatek COP? Direktno v meniju Micke imaš podatka consumed energy pa delivered energy in je razmerje 2.5 (je podatek tudi po mesecih, samo sem samo na letni ravni gledal).
Lahko povem še, da sem nadomestil z UNP cisterno (prej imel plin), pa sem dobil investicijo (vzporedna vezava s plinom, kasneje plin odstranil v celoti, peči in cisterno iz vrta) nazaj v manj kot 4. letih (ROI < 4 let bil), zdaj imam to že mislim da 9. let. Okvara ena, preboj štroma in je skurilo motherboard (elektrodistributer kriv in povrnil celoten znesek iz naslova njihovega zavarovanja), aja, pa visokotemperaturna je.
Moram pa ene 3x v sezoni kompenzirat - zdajle imam recimo krivuljo na -4, do sedaj sem imel celo -6 da ni bilo prevroče v bajti, potem čez kak mesec dam na 0, januarja/februarja pa dostikrat celo pojačam krivuljo na +4 ali več. Kwapavem, mogoče ga tukaj kaj serjem ampak gledam na udobje (to je pa itak relativno, enim je 19 super temperatura, drugim 22, tretji bi radi 23-24...) Recimo da v splošnem okoli 22 furam, raje več.
Še podatek: streha je izolirana, okna troslojna (oboje zamnenjal); letos dobil en predračun za 20cm stiroporja izolacijo bajte (torej na novo, zdaj je siporex gor pa 35 let stara fasada). Tam nekje 27k bi me prišla (vključena prestavitev zunanjih klim, TČ na novi konzoli ipd.). To je pa toliko da nisem ziher da bi pri 2k EUR štroma za leto na ogrevanje prišel na 500 EUR za ogrevanje na leto, se pravi 1500 EUR razlike na leto, to več kot 15 let da bi bil na nuli. Ok, vrednost nepremičnini sicer zraste, samo če ne misliš prodajat je pa vprašanje kdaj in kako bi notri prinesel... zato to še oklevam. Saj vem ST-jevci lahko vedno "stresejo" 30k iz kripta in se bodo čudili zakaj ne grem v izolacijo, ker bom po 17. letih na nuli (ne računajoč obresti), ampak...

Hvala ti za podatke

Čmo en benčmark štartat?, recimo:
-Poraba el energije na šukotu en cikel
-Prostornina "bojlerja"
-začetna-končna temperatura en cikel

Ne gre od oka ocenjevat izkoristek. Za karkoli poračunat, bi potreboval še vsaj količino porabljene tople vode in temperatura vode (vhodne in segrete). Pa še to zanemarjamo izgube čez bojler/cevi.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Ljudsko od oka. S statistike bi se hitro videlo, da se je nekdo tuširal umes ;)

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Če gre za toplotno črpalko zrak-voda, ne pozabit na temperaturo zraka, iz katerega se črpa toplota in pa na to, da ta temperatura ni konstantna, zna zelo variirati med dnevom...

Pa da bi vam (bilokako) gretje dobro delovalo...

Jože

Nad tem nimaš kaj dost vpliva. Ali vležeš zrak od zunaj, ali od znotraj in hkrati hladiš bajto. Vse kar lahko vplivaš je kdaj timer nastaviš, da TČ dela. Jaz bi nastavil na čas od 12h-16h, ko so zunanje temperature najvišje in hkrati te ni doma, tako da ti ne obremenjuje obračunske moči. Seveda si to lahko privoščiš, če imaš malo večji bojler. Sej drugače bi lahko jo fural tudi čez noč ob poceni toku, samo so tudi temperature takrat nižje.
Magic

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav.

Če gre za toplotno črpalko zrak-voda, ne pozabit na temperaturo zraka, iz katerega se črpa toplota in pa na to, da ta temperatura ni konstantna, zna zelo variirati med dnevom...

Pa da bi vam (bilokako) gretje dobro delovalo...

Jože

Doda se še letnik in model TČ, s tega se lahko preveri pravilnost delovanja.

Jazon ::

Evo, sem našel našo največjo porabo v zadnjem mesecu.
https://imgur.com/a/RzCAwoM

Boljer za STV je nazivno 300 lit.

Glede količine vode pa bo treba podati neko oceno:
- Mešan pretok 0,3m3/h
- Temperatura mešane vode min 37degC (limiter)
- Razmerje mrzla in topla voda 39 % : 61%
- S padcem tople vode se razmerje še poveča

Jaz bi glede na dnevno porabo preko vodomerja ocenil, da smo 26.10. ogreli 450 litrov mrzle vode.

Da ogreješ 300 litrov vode iz 15degC na 51degC gre po kalkulatorju 12,56kWh (45,25 MJ)
Da ogreješ 450 litrov vode iz 15degC na 51degC gre po kalkulatorju 18,86kWh

Po ST kalkulaciji to pomeni faktor 2.80, če smo ogreli 300 litrov.
Po ST kalkulaciji to pomeni faktor 4.20, če smo ogreli 450 litrov.

borisk ::

Če hočeš dejanski izkoriste potem moraš povprečit na celo leto. za nas ki se ne sekiramo pa je podatek proizvajalca dovolj, če pa proizvajalec skriva podatke, potem pa muti.
mitsubishi vsako leto ponavadi objavi njihov data book, kje imaš ogromno podatkov glede inštalacije, izkoriskih, o tem kako dolžina in premr cevi vpliva na izkoristek!! nekaj, kar bi mogli prebrati vsi inštalaterji, pa tudi investitorji, da jih prvi ne vozijo žejnih preko vode. Da to, da so prosto dostopni service manuali, kjer so napake podrobno opisane in kako jih reševati niti ne omenjam, ne samo za proizvajalca TČ, tudi nasplošno običajno ne dobiš toliko dokumentacije za tehnično stvar...

https://library.mitsubishielectric.co.u...

izkoristki za mojo TČ

izkoristki za mojo TČ

borisk je izjavil:

Če hočeš dejanski izkoriste potem moraš povprečit na celo leto.
Narobe!
Dejansko te/me zanima ravno samo december in januar, ko pokurim dve tretjini (2/3) vse celoletne elektrike in je zunanja temperatura v povprečju pod nulo. Ne zanima me avgust, ko je zunaj na južni strani hiše 40+ stopinj in pokurim zanemarljivo malo elektrike v bojlerju. Takrat je lahko COP tudi 100+, pa se mi zato pri celoletni porabi elektrike nebo nič poznalo.

Seveda pa proizvajalčev teoretični COP verjetno upošteva enako porabo avgusta kot decembra. Kot VW dizli...

Karen je izjavil:

Drugemu:
Imam podobno situacijo s hišo. Stara, neizolirana, dotrajana tako dimnik kot peč na drva, ki je stran zlivala nafto. 20 let nazaj sem namesto prenove šel na elektriko, ker je bila takrat cenejša po kilovatu kot pa nafta (ob 100% izkoristku). In to brez kakršnekoli naložbe.

Če te prav zastopim TČ uporabljaš samo za vodo? Za ogrevanje pa nafto?

Še to kar me zanima, COP je celoleten input vs output, al je povprečenje glede na čas? Sicer bi me pa zelo zanimal december ali januar. Kot že tretjič omenjam, takrat pokurim 2/3 vse elektrike, in edino takrat je zame COP relevanten. Vsi ostali meseci so bolj zaokrožitvena napaka, in za preostale mesece ne rabim TČ. Če oktobra porabim 50 EUR elektrike za ogrevanje v električnih radiatorjih, je lahko TČ tudi perpetum mobile, pa se mi na letni ravni ne bo nič poznalo.

Da si bo lažje predstavljat zakaj me zanima COP decembra, in ne letno povprečje, ker ne vem na kakšen način se to povprečje računa (na čas ali dejansko na input vs output)...
Če jaz avgusta vozim 60 na uro in naredim 60 km s porabo 4 litra na 100 km, decembra pa tišim 60 km čez Rakitno na polno pa porabim 12 litrov na 100 km, potem imam povprečno porabo 8 litrov na 100 km. Samo če se jaz poleti ne vozim z avtom, ampak samo v zimskih mesecih, potem je povprečna poraba čisto nekja drugega

twom: sem ti že nalimal podatke po mesecih pa še kar nisi zadovoljen...

Tale tabela, ki jo je dal BorisK se mi zdi kar realna.
https://imgur.com/a/cfIdlxL

Če si že tak žid, si zmontiraj 2, 3 klime po 500 evrov in imaš za jurja pa pol vse rešeno.

Arey ::

Vse tc ki sem jih ored nakupom gledal so imele cop podatke za vsaj 3 razlicne temperature, tko da proizvajalci dajo precej legit podatke. Ce pa jim ne zaupas pol pa tut prav, sam niso to neki "pisemo na reklamni pano" podatki ampak gre za zlo simpl preverljive stvari tko da bi na uc rekel da znani proizvajalci dajejo bolj kot ne zanesljive podatke.

Je pa res da se ponavadi ne izpostavlja cop na -5 ampak na +20°C.

bm1973 ::

Ponavadi imaš cel graf za COP, ne samo 3 temperature...

floyd1 ::

blay44 je izjavil:

Kot "študent" delal na električnih prilkopih, notrajni instalaciji in popravilih le teh. Pa so plin majstri rekl, da je stvar smiselna nad +15°C okolice. Ostalo je mešanje bolj ali manj smrdečega dreka.

To še vedno govorimo o sanitarni TČ, ali na splošno? V prvem primeru mogoče drži...
Naslov je pa bolj splošen, ne samo za sanitarne.

Sem šel pogledat na Micki pa imam samo zadnje 3 mesece ter 2023 in 2024 porabo, tako da ti dec/jan ne morem dati.
Ostalo pa tako (za vodo je mišljeno toplo vodo, pa cifre so v kWh):
Consumed v 2023 je 12.317, od tega za vodo 2.177, za ogrevanje pa 10.139.
Delivered v 2023 je 30.501, od tega za vodo 3.130, za ogrevanje 28.371.
Consumed v 2024 (do danes) je 8.218, od tega za vodo 1.718, za ogrevanje 6.499.
Delivered v 2024 (do danes) je 20.955, od tega za vodo 2.513, za ogrevanje 18.441.
Za november 2024 (do danes) je consumed 401/50/351 po enakem razmerju, delivered pa 1190/59/1130.
Tako na uč je COP pri topli vodi za en k**c, z aogrevanje je bistveno bolje.

Kak znalec: Micka, ta ekodan/zubadan ima mislim da 200l bojler. Prostor imam - a mislite če bi dodal za ogrevanje en zalogovnik tam 2kubika za vodo, da bi bila poraba manjša - pač bi skladiščil toploto v vodi, da bi pobiral špice pa da bi skoz po malem laufala/dogrevala? Al je to džabe i besplatno in naj o tem sploh ne razmišljam? Če s tem prihranim recimo 500 somov na letni ravni za ogrevanje je to investicija ki jo dobim nazaj v letu do dveh, samo ne bi šel v to če ne bo vsaj takega prihranka.

Od kod naj bi prišel prihranek? Toplote rabiš tolk pa tolk, prek zalogovnika jo kvečjemu še nekaj zgubiš. Cop pa zarad njega ne bo višji.
Če ti zdaj normalno dela, po moje ne bi profitiral nič, kvečjemu kaj izgubil.
Če bi se stalno zaganjala in ugašala bi bla druga stvar. Še zmeraj ne bi najbrž nič prihranil, bi pa bilo bolje za TČ.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

borisk ::

škoda placa, če računaš da m2 novodradnje 2k€+
Toploto ti shranjuje estrih in beton in cigli znotraj izolacijskega ovoja.

Fury ::

Mitsubishi 9kw toplotna

Oct 2024 COP 2.65
Nov zaenkrat COP 2.79

Celo lansko leto 2.6

To je za sanitarno in talno.

Karen je izjavil:

Sem šel pogledat na Micki pa imam samo zadnje 3 mesece ter 2023 in 2024 porabo, tako da ti dec/jan ne morem dati.
Ostalo pa tako (za vodo je mišljeno toplo vodo, pa cifre so v kWh):
Consumed v 2023 je 12.317, od tega za vodo 2.177, za ogrevanje pa 10.139.
Delivered v 2023 je 30.501, od tega za vodo 3.130, za ogrevanje 28.371.
Consumed v 2024 (do danes) je 8.218, od tega za vodo 1.718, za ogrevanje 6.499.
Delivered v 2024 (do danes) je 20.955, od tega za vodo 2.513, za ogrevanje 18.441.
Za november 2024 (do danes) je consumed 401/50/351 po enakem razmerju, delivered pa 1190/59/1130.
Tako na uč je COP pri topli vodi za en k**c, z aogrevanje je bistveno bolje.

Kak znalec: Micka, ta ekodan/zubadan ima mislim da 200l bojler. Prostor imam - a mislite če bi dodal za ogrevanje en zalogovnik tam 2kubika za vodo, da bi bila poraba manjša - pač bi skladiščil toploto v vodi, da bi pobiral špice pa da bi skoz po malem laufala/dogrevala? Al je to džabe i besplatno in naj o tem sploh ne razmišljam? Če s tem prihranim recimo 500 somov na letni ravni za ogrevanje je to investicija ki jo dobim nazaj v letu do dveh, samo ne bi šel v to če ne bo vsaj takega prihranka.

A to misliš če imajo tlaki/talno ogrevanje dovolj akumulacije da skačeš z dogrevanjem med tarifami?

Ja, to sem mislil. Gledam portal Mojeelektro, pa mi enkrat na dan (random od dopoldneva do poznega večera, ne more bit druge stvari kot TČ, ker recimo če gledam za teden dni nazaj ni nikogar doma v tem času, pa nič se ne pere ali podobno, ni skrinje, hladilnik pa tudi ne more narediti take špice, je praktično nov A klasa) naredi špico med 5 in 7kW. To bi rad porezal, zato sprašujem če bi z akumulacijo toplote povzročil da bi zadeva na manjši moči laufala (ali pa lahko to kontroliram kje v menijih TČ-ja da omejim max. porabo/delovanje, četudi na račun da ali dalj časa dela. Se je kdo ukvarjal s tem? Drugače nimam talnega ogrevanja ampak visokotemperaturno (radiatorje).

Karen: a ti mogoče takrat ogreva sanitarno vodo? Vključi ECO način za SV in izključi program za legionelo.

deco16 ::

Fury je izjavil:

Mitsubishi 9kw toplotna

Oct 2024 COP 2.65
Nov zaenkrat COP 2.79

Celo lansko leto 2.6

To je za sanitarno in talno.

To je nekaj malo, sicer jo mam samo od sredine oktobra ampak oktober je bil COP kar blizu 5.

November pa ja, je pa druga pesem ker se je kar ohladilo... ampak še vedno nad 3. Preverim.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Loža
4135645154 (88) sniff
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22562762 (27491) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7143035 (13677) zamotsloteh
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

9031473 (18183) energetik
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382164921 (131745) Zvezdica27

Več podobnih tem