» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

ReRMh ::

zagotovo ne

če si ali delaš od doma ali podobno, je vse to tempiranje na sonce trivialno, tudi, če imaš vklop na daljavo, mogoče nabaviš še kak dodaten stroj z združenimi funkcionalnostmi ali krmiljenji.

to je mogoče res bolj drag eksperiment z možno (primerljivo) hitre vrnitve vložka, pač ni za vsakogar, zato pa sem že nekajkrat predlagal blog, da se ostali ne boste razburjali.

starfotr je izjavil:

Ampak z net meteringom smo točno to mejo zabrisali. Namreč cilj je, da največ porabiš takrat, ko najmanj generiraš. To je pozimi.

obrni se na EU in RS - zdaj je sicer net metering menda še samo mesečen, borzen še kar skriva nove subvencije... tehnologijo je pa bilo potrebno popularizirati. saj pozimi bomo plačevali vsi s TČ bolj pravično/višjo omrežnino, ironično - tudi tisti brez SE.

nejc_nejc ::

tehnologijo je pa bilo potrebno popularizirati. saj pozimi bomo plačevali vsi s TČ bolj pravično/višjo omrežnino, ironično - tudi tisti brez SE.

Padli smo v spiralo "povecane" nepotrebne porabe, kapaciteto moraš pa zagoravljat.....simpl.

Na nivoju printerjev v pisarnah ter kao zmanjsanji porabi papirja.:))

Zgodovina sprememb…

ReRMh ::

ja ampak se trudim, da me/nas podoptimalnosti v družbi ne oškodujejo čezmerno... če pa še ravno neke spodbude talajo... moraliziranja sem se pa na trd način odvadil že pred nekaj časa...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ReRMh ()

Fluido ::

Bellzmet je izjavil:

Cena fotovoltaike je padla, elektrika bo cenejša, prodaja TČ je tudi padla...ni čudno, da se prodajalci in distributerji poslužujejo tudi forumov za prikrito oglaševanje.

Da pa si suženj "svoje elektrike" in pečeš štrudelj ter se tuširaš, ko je zunaj sonce je pa sploh poseben fenomen.

Pa v tej temi ima nekdo ene 3 imena in se sam s sabo pogovarja:)

Spet se motiš, nisem ne prodajalec, ne distributer, sem le zadovoljen uporabnik tehnologije. Kje ti vidiš da se kdo sam s sabo pogovarja mi pa tudi ni jasno. Če sem pa tja pogledaš kdaj boš dal prat in sušit cunje še nisi suženj, večina ljudi je to delala ali dela še sedaj, ker je ponoči cenejša elektrika. Kot ti je že uporabnik johneyyy povedal " Veliko ljudi pomivalca in pralni stroj lavfa čez noč, ker je takrat štrom cenejši ne zato, ker si želijo za zajtrk perilo obešat itd." Ne boš verjel, ampak ljudje so marsikaj pripravljeni naredit za denar. Sicer pa vprašaj se kaj ti je več vredno, ali to da ne rabiš nikoli pogledat kdaj boš dal prat cunje ali pa dodatnih 1500 EUR v žepu vsako leto (konkretno v našem primeru je letni prihranek je 3000 EUR, nekje pol tega je zaradi prilagajanja s porabo). Če bolj ceniš to da ne rabiš nikol pogledat kdaj boš dal prat cunje namesto dodatnih 1500 EUR v žepu vsako leto, potem moraš bit res premožen (ali pa samo neumen).

Sicer pa ne pozabi kaj se je pred kratkim dogajalo na bencinskih črpalkah, ljudje so po ure in ure stali v vrsti, zato da so prihranili tistih 5 EUR na gorivu. Pa ne mi rečt da za 1500 EUR letno ne bi pogledal kdaj bodo dal cunje prat. Očitno živiš na nekem svojem imaginarnem planetu, kjer imajo vsi ljudje na voljo neomejene količine denarja, verjel ali ne, realnost pa je drugačna.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fluido ()

Sicer pa je že tvoja osnovna predpostavka napačna, prodajalci fotovoltatike imajo danes več profita kot so ga imeli pred recimo 2 letoma, cena sončnih elektrarn za potrošnika se je malenkost povečala, cena komponent je pa padla, torej prodajalcem fotovoltaike ostane več profita, ne manj, torej ravno obratno kot ti trdiš. Prav tako je cena elektrike danes mnogo večja kot je bila 2 leti nazaj. Prav tako se je prodaja toplotnih črpalk povečala, ne zmanjšala, skratka niti ene stvari nisi prav povedal.

Zgodovina sprememb…

alekskac ::

Koliko bi bilo minimalno število panelov za 10 kW hibridni razsmernik v sistemu z baterijo, recimo da gledamo Huaweijev model? Naša streha je nekoliko omejena s površino, ima p naklon 35° in je skoraj v nulo na jug. 2 stringa bi šla lahko gor. Elektrarna ne bi bila za oddajo v omrežje, ker ni več razpoložljive kapacitete za oddajo v mojem koncu (ni več možno soglasje). Vržno porabo imamo večinoma pod 8 kW, tudi pozimi s TČ. Ali prav razumem delovanje hibridnega razsmernika: če ni dovolj moči iz panelov/baterije vzame ostanek iz omrežja? Torej za del moči je razsmernik nekakšen pass through za omrežje? MOžno ja pa da se blokira oddaja?

Lonsarg ::

Ce ne bi bila za oddajo v omrezje potem priporocam da optimiziras zimsko proizvodnjo, zato morajo biti paneli obrnjeni 60°proti jugu, saj to se da vse z nosilci naredit, ne glede na naklon strehe. Ter seveda vsaj 50%-100% predimenzioniran, da imas pozimi cimvec pokrito.

Pri hibridnih razmernikih pa imas take ki softwersko omejijo oddajo v omrezje (in kaj malega potencialno vseeno oddajo, to vpliva potencialno na soglasje), kar meni osebno ni vsec in pa offgrid razsmernike ki sploh ne morejo oddati v omrezje.

Sam pri offgrid je edino problem da jih vecina (razen nekih ful dragih) ne zna kombinirat omrezja in baterij/SE, znajo pa switchat med enim ali drugim virom. Ampak to pomeni da rabis moc baterije/razmernika ki zna celotno hiso poganjat, da zadeva deluje kadar je switchano na baterijo/SE. Ce gres v offgrid varjanto rabis veliko panelov in veliko baterijo in je optimalno da nastavis da se ti iz omrezja dopolne po potrebi ponoci, cez dan v drazji tarifi pa si popopnoma brez omrezja.

Skratka to je kar projekt, al si vzames res ure in ure in nastudiras al pa das raje nekomu delat. Ceprav vecina ponudnikov ponuja varjanjte z softwerskim limitom, ne z offgrid ampak nakbrz se da vse zmenit.

d4vid ::

Imam balkonsko elektrarno, torej do 600W v omrežje, ter 2x 400W panela.

Rad bi malo zoptimiziral in čim manj spuščal v omrežje in me zanima, ali je možno naredit hranilnik s navadnimi 100Ah akumulatorji za avto. Praktično valjajo se mi doma, zato bi rad porabil kar mam, potrebujem samo regulator. Če je možno, bi zvezal med mikrorazsmernik in celicey da lahko poberem vso energijo v spicah, sedaj sem pac omejen s razsmernikom. Oddajal bi pa npr 200W konstantno (v lastno omrezje).

Celice so na pomoznem objektu, kamor je speljan 1f strom, tako da off-grid odpade.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Bellzmet ::

Fluido, da ti "prišparaš" letno 3.000 eur pa seveda ne verjamem in so bučke. Ker kdo sploh ima porabo 3.000 eur letno elektrike? Kaj imaš to proizvodno halo ali je to v primerjavi z gretjem s kaloriferji? Resno vprašam. Pa seveda navedi tudi investicijo, da lahko toliko "prišparaš".

Pa poglejmo še tvoj 1.500 eur prihranka pri pranju. Če vzamemo, da pralni stroj za eno pranje porabi 1,5 kwh energije in vnesemo v tale kalkulator https://www.elektro-energija.si/za-dom/... bi moral za prihranek 1.500 eur (razlika višja/nižja tarifa) imeti letno porabo samo za stroj 15.000 kwh, kar pomeni 27 pranj na dan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

hojnikb ::

d4vid je izjavil:

Imam balkonsko elektrarno, torej do 600W v omrežje, ter 2x 400W panela.

Rad bi malo zoptimiziral in čim manj spuščal v omrežje in me zanima, ali je možno naredit hranilnik s navadnimi 100Ah akumulatorji za avto. Praktično valjajo se mi doma, zato bi rad porabil kar mam, potrebujem samo regulator. Če je možno, bi zvezal med mikrorazsmernik in celicey da lahko poberem vso energijo v spicah, sedaj sem pac omejen s razsmernikom. Oddajal bi pa npr 200W konstantno (v lastno omrezje).

Celice so na pomoznem objektu, kamor je speljan 1f strom, tako da off-grid odpade.

za zečetek boš mogu menjat mikroinverter in kupit hibridnega. Potem boš ugotovil, da avtomobilski akkuji niso kul, ker bojo z deep cyclanjem hitro crknal, pa tudi vprašanje kolk % uporabne kapacitete še majo...

Tl;Dr ne splača se
#brezpodpisa

d4vid ::

Imam jih doma, valjajo se mi okrog in jemljejo prostor. Niso novi, delajo pa še. Se tam pa tam kaj najde in so zastonj.

Anker ponuja akku, ki se vklopi med celice in mikroinverter, pa sem mislil, če je kdo kaj podobnega zasledil diy, s svojimi akuji in kupljeno elektroniko...

Also, kaj hibridnega priporočaš za minimalno 2 panela, pa da lahko naknadno dam še ene 4 zraven?
Obstajajo hibridi, ki jih lahko porabis tako za 1f kot 3f?

Also, je kdo delal lastne battery packe iz celic iz laptopov, baterijskih vrtalk itd... kjer ponavadi odpove ena celica?
Malo premetavam to idejo, pa ne vem kolk je to varno...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Imam jih doma, valjajo se mi okrog in jemljejo prostor. Niso novi, delajo pa še. Se tam pa tam kaj najde in so zastonj.

To da delajo, se ne pomen, da so uporabni. Izkusnja iz prve roke; 70Ah akku z 80% zagonskega toka od novega je pri C/10 praznilnega toka mel samo se dobrih 10Ah kapacitete. Če bi gor obesu C/1 (torej 70A ali ~840W bremena) bi blo se kake pol manj.

Pa seveda; taksen akku napolnes in spraznes 10x pa je fuč. Z razlogom so ciklični akkuji drugace konstruirani, pa se tisti niso misljenji za res globoko ciklanje.

Just... don't.

Anker ponuja akku, ki se vklopi med celice in mikroinverter, pa sem mislil, če je kdo kaj podobnega zasledil diy, s svojimi akuji in kupljeno elektroniko...

Also, kaj hibridnega priporočaš za minimalno 2 panela, pa da lahko naknadno dam še ene 4 zraven?
Obstajajo hibridi, ki jih lahko porabis tako za 1f kot 3f?

Also, je kdo delal lastne battery packe iz celic iz laptopov, baterijskih vrtalk itd... kjer ponavadi odpove ena celica?
Malo premetavam to idejo, pa ne vem kolk je to varno...

Ankerja pozabi. To je preveč drago za kWh ki jih dobis ven.

če bos iskal inverter, je kaj takega bare minimum
https://www.aliexpress.com/item/1005006...

Vzami mogoče močnejso 24V verzijo.

Kar se pa tiče battery packa; pozabi razne vragolije z odsluzenimi celicami, ker s tem se res nočes hecat. Tezko bos nabral set identičnih celic, da bojo v enem segmentu, let alone cel pack. Pa tudi BMSi, ki se uporabljajo v kombinaciji s temi inverterji so običajno optimizirani za LFP kemijo, ne NMC/NCA.

Raje kot da se s tem hecas, vzami tele celice in jih povezes v pack
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4...

z 4S1P konfiguracijo naberes skupi 4kWh, z 8S1P pa 8kWh. Cena po kWh je pa tudi precej ugodna.

Potem pa se en budget BMS, recimo od JK
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Tle je smiselno malo preddemnzionirat.

Pa seveda. To je v osnovi offgrid inverter, tko da k to deployas, bo treba porabnik vkjučit preko njega.
#brezpodpisa

A pa je kjerkoli kak prepack teh zadev narejen, ki ima recimo 50-100% marzo glede na te raw zadeve.

Ker vse kar jaz najdem imajo 500%+ marze te premade BMS/battery kompleti. Kje je konkurenca?

Lonsarg je izjavil:

A pa je kjerkoli kak prepack teh zadev narejen, ki ima recimo 50-100% marzo glede na te raw zadeve.

Ker vse kar jaz najdem imajo 500%+ marze te premade BMS/battery kompleti. Kje je konkurenca?

mas kitajsko konkurenco..
https://www.amazon.de/-/en/DIPOWER-Rech...

ali pa če počekiras kj po alibabi, se najde iz eu skladisc se cenej.

Je pa glavnina teh powerwallov 48V, tko da rabis tudi temu primern inverter. Če hočes ostat na 12/24V, je potem opcija kaksna taksna premade baterija
https://www.amazon.de/-/en/XZNY®-1...

recimo.

So pa te poceni opcije tko tko; ponavadi so bolj svoh BMSi pa celice nizje klase (B grade?). Ampak se vedno svtlobna leta proti svincu.

Je pa ena prednost 48V/power wall baterije v tem, da ima inverter tudi RS485 komunikacijo z baterijo, tako da ima boljso idejo o stanju baterje (brez tega samo priblizno ugiba napolnjenost preko napetosti).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Bellzmet je izjavil:

Fluido, da ti "prišparaš" letno 3.000 eur pa seveda ne verjamem in so bučke. Ker kdo sploh ima porabo 3.000 eur letno elektrike? Kaj imaš to proizvodno halo ali je to v primerjavi z gretjem s kaloriferji? Resno vprašam. Pa seveda navedi tudi investicijo, da lahko toliko "prišparaš".

Jaz imam 1100€ sam za baseload na leto (cca 460 kWh na mesec). To zajema razsvetljavo, vodo (ni javnega vodovoda), pomivalc, pralni stroj, dva hladilnika, kuhanje in peko, dve zamrzovalni omari, bojler, 2 pcja, včasih TV, in občasno razvlaževalnik. Ko v kurilni sezoni vklopi še TČ, se letni znesek cca 1100€ še dodatno prišteje. Ko bo stala še mala čistilna, bo samo za to še 200€ štroma letno. 3000€ ni več tako daleč.

Ja samo on govori o prišparanju, razliki 3.000 eur. Se pravi npr. da je imel prej 5.000 EUR elektrike, sedaj ima pa samo 2.000 EUR...

5000€ ja mal huda, 3000€ letno pa ni več nepredstavljiva letna številka. Sploh če še poleti kako klimo poganjaš, pa TČ za gretje bazenske vode, pa čez leto e-avto, pa smo tam.

Ja ja spet OK. Še enkrat, on pravi "(konkretno v našem primeru je letni prihranek je 3000 EUR, nekje pol tega je zaradi prilagajanja s porabo, od tega 1.500 eur samo stroj k ponoči pere)". Se pravi, da ima za 3.000 eur razlike, ne da toliko plača za elektriko.

Invictus ::

Pač nabija, pa mu niso jasne cifre...

Al pa množi z 10...

1500 EUR prihranka pri pralnem stroju letno. Kaj pismo ima pralnico?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

On prilagaja porabo proizvodnji, ce prevec sije sonce se hitro vsi slecejo dvakrat na dan za dve ekstra pranji :) Al pa hiso ohladi na 20 stopinj na zalogo da porabi :)

Pa ce se vrnem na temo, sem v dilemi ce se res splaca j. z regulacijo za mocne SE al raje prijavim balkonsko SE moci 800W in montiram mocnejso in ustrezni limit za export v kombinaciji z baterijo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

celje ::

das soncno in elektricne radiatorje + velika bajta = hitro visok prihranek - vsaj na netmeteringu.

Bellzmet je izjavil:

Ne, niso bučke, prihranek je res blizu 3000 EUR letno (slabega stotaka manj kot toliko, pa sem zaokrožil). Poraba je vedno vsa leta bila blizu 18 MWh in pač nanese kolikor pač nanese. Naprav je ogromno, 3 skrinje, 2 hladilnika, NAS strežnik, oprema za presnemavat VHS kasete, segrevanje in hlajenje hiše z toplotno črpalko, 6 računalnikov, 3 televizorji, pečica, mikrovalovka, kuhanje na idukcijo (vsak dan je skuhano kosilo), gretje vode na elektriko, skratka ni da ni, tudi število članov gospodinjstva je močno nadpovprečno. Pa hiša je 300 m2 velika. Sploh pa to ni nobena poraba, ko gledam koliko američani porabijo, hiša v Kaliforniji, pol manjša od naše, članov 2x manj kot nas, pa 3 MWh večja poraba od nas in take porabe so pri njih standard. Investicija po subvenciji je bila dobrih 21k, kar pomeni dobrih 7 let vračilne dobe. Vsaj zaenkrat je dobrih 7 let. Ker pa vsi vemo da se bo elektrika podražila, bo to vračilno dobo še znižalo (ocenjujem na okrog 5 let).

Zgodovina sprememb…

Bellzmet je izjavil:

Pa poglejmo še tvoj 1.500 eur prihranka pri pranju. Če vzamemo, da pralni stroj za eno pranje porabi 1,5 kwh energije in vnesemo v tale kalkulator https://www.elektro-energija.si/za-dom/... bi moral za prihranek 1.500 eur (razlika višja/nižja tarifa) imeti letno porabo samo za stroj 15.000 kwh, kar pomeni 27 pranj na dan.

Povsem si falil. Si ti sploh prebral o čem se gre? Očitno ne..Prihranek ni na račun porabe v nizki tarifi, od kje ti to? Verjetno si (oprosti direktnemu izrazu) funkcionalno nepismen. Res je da sem v prispevku omenil da marsikdo pere ponoči, ker je takrat nizka tarifa, vendar to je bil samo primer kar so ljudje pripravljeni naredit za prihranek pri denarju, nikjer nisem rekel da mi to delamo. Še več, jasno sem napisal da je prihranek na račun sončne elektrarne, ki nima netmeteringa. Tarifa pri nas je enotna, tako da niti ne moremo prat v nizki tarifi, tudi če bi želeli. Prihranek 1500 EUR je zaradi prilagajanja s porabo, ker je zaradi odsotnosti netmeteringa potrebno proizvodnjo bodisi direktno porabiti, bodisi jo shraniti v baterijo. Ko je baterija polna, takrat proizvajaš samo toliko kot porabljaš.

In pranje cunj je samo prispodoba za prilaganje s porabo, pod "pranje cunj" spada tudi pranje pomivalnega stroja, gretje vode, do določene mere gretje ali hlajenje hiše in tako dalje.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Daj en račun prilepi, da vidimo to.

Poznam primer bogatih ljudi, ki imajo vse živo na elektriko in plačajo za elektriko med 700 in 1000 eur mesec. Pa imajo mnogo večjo površino kot ti.

To kar imaš ti (1500 kWh) je v povprečju manj kot 300 eur na mesec.

Invictus je izjavil:

Pač nabija, pa mu niso jasne cifre...

Al pa množi z 10...

1500 EUR prihranka pri pralnem stroju letno. Kaj pismo ima pralnico?

Ne, ne nabijam, cifre so mi kristalno jasne. Sem že pojasnil da "pranje cunj" predstavlja celotno prilaganje porabe. Glede na podatke ostalih uporabnikov tukaj ki imajo netmetering je njihov procent porabe direktno iz elektrarne nekje 40 %. Pri nas je zaradi prilaganja s porabo 85 %, Torej nekje 2x višji, kar pomeni da nekje pol prihranka ustvarimo zaradi prilaganja s porabo (ki ne vpliva na kakovost življenja popolnoma nič), preostala polovica prihranka pa bi bila tako ali tako.

starfotr je izjavil:

Daj en račun prilepi, da vidimo to.

Poznam primer bogatih ljudi, ki imajo vse živo na elektriko in plačajo za elektriko med 700 in 1000 eur mesec. Pa imajo mnogo večjo površino kot ti.

To kar imaš ti (1500 kWh) je v povprečju manj kot 300 eur na mesec.

In 300 EUR na mesec je enako 3600 EUR letno.. Od tega 85 % proizvede sončna elektrarna.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Prilepi anonimiziran racun! Ali pa samo nabijaš!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

alekskac je izjavil:

Bellzmet je izjavil:

Jaz imam 1100EUR sam za baseload na leto (cca 460 kWh na mesec). To zajema razsvetljavo, vodo (ni javnega vodovoda), pomivalc, pralni stroj, dva hladilnika, kuhanje in peko, dve zamrzovalni omari, bojler, 2 pcja, včasih TV, in občasno razvlaževalnik. Ko v kurilni sezoni vklopi še TČ, se letni znesek cca 1100EUR še dodatno prišteje. Ko bo stala še mala čistilna, bo samo za to še 200EUR štroma letno. 3000EUR ni več tako daleč.

Tako je, s tem da imam jaz precej več naprav, pa če bi ugibal je tud članov gospodinjstva precej več.

Bellzmet je izjavil:

Ja samo on govori o prišparanju, razliki 3.000 eur. Se pravi npr. da je imel prej 5.000 EUR elektrike, sedaj ima pa samo 2.000 EUR...

Ne, 85 % letne porabe elektrike proizvede elektrarna. Nekje 3400 EUR letne porabe elektrike, 85 % je slabih 3 jurje prihraka.

Bellzmet je izjavil:

Ja ja spet OK. Še enkrat, on pravi "(konkretno v našem primeru je letni prihranek je 3000 EUR, nekje pol tega je zaradi prilagajanja s porabo, od tega 1.500 eur samo stroj k ponoči pere)". Se pravi, da ima za 3.000 eur razlike, ne da toliko plača za elektriko.

Od kje si ti prišel na 5 jurjev? Sem ti zgoraj pojasnil, procent samooskrbe je mnogo višji kot si ti zastavil: znaša kar 85 %.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

On prilagaja porabo proizvodnji, ce prevec sije sonce se hitro vsi slecejo dvakrat na dan za dve ekstra pranji :) Al pa hiso ohladi na 20 stopinj na zalogo da porabi :)

Pa ce se vrnem na temo, sem v dilemi ce se res splaca j. z regulacijo za mocne SE al raje prijavim balkonsko SE moci 800W in montiram mocnejso in ustrezni limit za export v kombinaciji z baterijo :)

On prilagaja porabo proizvodnji, ce prevec sije sonce se hitro vsi slecejo dvakrat na dan za dve ekstra pranji :)

No to ravno ne, nikoli se ne pere brez potrebe. Se pa pere takrat ko je sonce, če je šansa (če ni, potem se pač opere vseeno, ne glede na vreme).

Al pa hiso ohladi na 20 stopinj na zalogo da porabi :)

Tudi to ne, hladi se do nekih 22 do 23 stopinj, več bi bila že težava, ker bi se delal kondenz (niso vsi radiatorji konvektorski). Voda ki jo pošiljaš v radiatorje ne sme nikoli it pod točko rosišča, ker v nasprotnem primeru boš mel kondenz. Res pa se greje in hladi na zalogo, kolikor se pač da. To v praksi pomeni da se pozimi ko sonce zaide toplotno črpalko izklopi, toplota shranjena v zidovih pa poskrbi da se do jutra temperatura ne zniža za kaj več kot 1 °C. Isto poleti, le v obratni smeri. Isto za gretje vode, da se gret čez dan, bojler je 500 litrski.

Zgodovina sprememb…

Spodaj imaš posnetek kako tip že leta hladi hišo "na zalogo", konkretno: klimo laufa samo preko noči, kar zadostuje da se tudi čez dan temperatura ne dvigne v "neprijetno območje". On to dela zato ker ima elektriko ponoči cenejšo, mi pa podobno stvar delamo pač zato ker nimamo netmeteringa in je treba imet čim več porabe takrat ko je proizvodnja, kar pomeni da hladimo čez dan.

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

V Javnih skladiščih v Ljubljani čez noč delajo led, da čez dan hladijo prostore. Torej na zalogo.

starfotr je izjavil:

V Javnih skladiščih v Ljubljani čez noč delajo led, da čez dan hladijo prostore. Torej na zalogo.

Pametno. Kot pravim, nismo prvi ki smo se tega spomnili, zadeva že leta preverjeno deluje marsikod.

Zgodovina sprememb…

ps: aja pa cunje se suši na elektriko, ne glede na letni čas (vedno se je tako delalo, tudi leta preden je prišla sončna elektrarna), ker če jih daš v sušilca jih je treba manj likat (pa še z obešanjem se ne rabiš matrat obviously).

johnnyyy ::

Fluido je izjavil:

Spodaj imaš posnetek kako tip že leta hladi hišo "na zalogo", konkretno: klimo laufa samo preko noči, kar zadostuje da se tudi čez dan temperatura ne dvigne v "neprijetno območje". On to dela zato ker ima elektriko ponoči cenejšo, mi pa podobno stvar delamo pač zato ker nimamo netmeteringa in je treba imet čim več porabe takrat ko je proizvodnja, kar pomeni da hladimo čez dan.

Seveda lahko delaš takšno ali drugačno optimizacijo, a pri soncu se je potrebno zavedati, da je energija precej sezonska. Zato imaš vedno vprašanje kako pozimi potrošit čim manj poleti pa čim več, saj boš le na takšen način lahko imel "optimalno elektrarno" in tudi baterije.

Fluido je izjavil:

Tudi to ne, hladi se do nekih 22 do 23 stopinj, več bi bila že težava, ker bi se delal kondenz (niso vsi radiatorji konvektorski). Voda ki jo pošiljaš v radiatorje ne sme nikoli it pod točko rosišča, ker v nasprotnem primeru boš mel kondenz.

Jaz imam podobno težavo. A lahko poveš kako določiš ta trenutni dan rosišče? Imam v celi hiši samo 2 konvektorja (pa cel kup radijatorjev). Zaradi rosenja imam poleti radijatorje zaprte, čeprav mislim da bi vsaj v mansardi še vedno lahko pripomogli k hlajenju. Žal si jih ne upam uporabljati, ker obratujem na stalni T dvižnega voda, običajno 14°C. Ta pa ni vedno na rosiščem, le v dolgem suhem poletju je. Če določam rosišče eksperimentalno, mi hitro lahko kaj namoči (preden opazim da ni OK, je že prepozno). Pri konvektorjih nimam težave, ker imam odvod kondenza, tako da ne rabi bit čisto točno določena temperatura vode. Raje bi obratoval nad rosiščem da bi lahko še vklopil radijatorje, pa ne znam določiti kje je. Radijatorje po hiši imam sicer obilno dimenzionirane, ker je bilo pred TČ nizkotemperaturno plinsko ogrevanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

GregiB ::

Fluido je izjavil:

Če bolj ceniš to da ne rabiš nikol pogledat kdaj boš dal prat cunje namesto dodatnih 1500 EUR v žepu vsako leto, potem moraš bit res premožen (ali pa samo neumen).

Samo toliko, da zadeve spravimo v kontekst...

Najpraj, povprečno gospodinjstvo v rodni grüdi letno skuri 3,8 MWh elektrike (vir SURS za leto 2021). Pri trenutni ceni električne energije je to na položnicah ranga 1.000 € letno. Torej, gospodinjstvo, ki skuri 3x več, bi moralo ugasniti popolnoma vse, da bi prišparalo 3.000€ na leto. Gospodinjstvo, ki ima pa dodatno npr. TČ za ogrevanje, skuri ranga 6MWh več na leto, a bi "šparanje" pomenilo zgolj hladnejši prostor od udobno toplega... kar pa ni nekaj, kar bi ljudje načeloma žrtvovali...

Kar pa se tiče pranja cunj in 1.500€... Cikel pranja + sušenja cunj porabi cca. 5kWh. Razlika med VT in MT je trenutno 0,05€, pa če temu dodamo še kak cent za razliko v omrežnini, pridemo na 0,30€ razlike, če pereš podnevi ali ponoči.
Naprej je izi... Za prihranek 1.500€ na leto bi moral namesto podnevi ponoči opraviti 5.000 pranj letno, oz. 13,7 pranj na noč...vsako noč... Eh, eni res ne vedo, kaj pišejo, preden stisnejo "pošlji"
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Je rekel da ni prihranek od pranja cunj ... je dal sam za primer, kje so nekateri pripravljeni šparat, da rabijo elektriko v cenejši tarifi. Tako jo oni veliko porabljajo v svoji "cenejši tarifi", torej ko jim sveti sonce na panele. Oni trenutno ne rabijo ničesar izklapljat za 3000eur letno nižje plačilo položnice, ker so elektriko s teh položnic plačali (recimo) 7-8 let vnaprej - z nabavo SE z baterijo. Kaj bo pa čez 8 let še ne vemo, upajmo da jim dela vse brez okvar čim dlje.

Samo toliko, da zadeve spravimo v kontekst...

Najpraj, povprečno gospodinjstvo v rodni grüdi letno skuri 3,8 MWh elektrike (vir SURS za leto 2021). Pri trenutni ceni električne energije je to na položnicah ranga 1.000 EUR letno.

Pozabil si povedat da ma povprečno gospodinjstvo 3x manj članov kot naše ( povprečno gospodijstvo ima samo malo več kot 2 člana), ter da se povprečno gospodinjstvo ogreva na drva, mi se pa na toplotno črpalko. Potem si pozabil povedat da smo tehnološko razvita familija, kar pomeni 6 računalnikov, potem si pozabil povedat da povprečno gospodinjstvo nima ločene zmrzovalne skrinje (ima tisto ki je znotraj hladilnika) ali pa če jo že ma ima ENO, mi imamo pa kar 3 in to 3 ta velike. Povprečno gospodinjstvo nima NAS strežnika ipd ipd. Pozabil si tud povedat da je povprečno gospodinjstvo veliko pod 100 m2, naše je kar 3x večje (okrog 300 m2). Skratka marsikaj si pozabil povedat. Evo, črno na belem, poraba našega gospodinjstva v manj kot pol leta je 8030 kWh. V celem letu to pomeni 16.060 kWh. V resnici še več, ker je bila prva polovica poletja precej hladna in bo v drugi polovici leta potrebno precej več hladit prostore. Plus še nekaj za sušenje domačega sadja jeseni. tako da končna poraba ko nekje med 17.000 do 18.000 kWh.

Zgodovina sprememb…

Fluido, nisem jaz pozabil povedat, ti tega nisi navedel, sicer pa je itak vseeno. Sam si napisal...

Fluido je izjavil:

Če bolj ceniš to da ne rabiš nikol pogledat kdaj boš dal prat cunje namesto dodatnih 1500 EUR v žepu vsako leto, potem moraš bit res premožen (ali pa samo neumen).

Trdim, da gospodinjstev, ki bi lahko s premeščanjem porabe elektrike dala 1.500€ letno v žep... ni. Ti pa pišeš na način, da tisti, ki tega ne počne je pač... neumen.

Poleg tega... če letno skuriš 18MWh.. pa bi hipotetično ves ta štrom skurin na VT... še vedno nisi letno na 1.500€ prihranka, pa če vse prestaviš na MT...

V manj kot pol leta 1620 EUR profita. Torej v celem letu to pomeni cca krat 2, torej 3240 EUR profita (tukaj je upoštevano samo kolikor elektrarna proizvede , procent samoskrbe je torej že upoštevan).

Fluido, nisem jaz pozabil povedat, ti tega nisi navedel, sicer pa je itak vseeno. Sam si napisal...

Sem omenil že vsaj 2x na tem forumu, če ne bereš je to tvoj problem.

Kar pa se tiče pranja cunj in 1.500EUR... Cikel pranja + sušenja cunj porabi cca. 5kWh. Razlika med VT in MT je trenutno 0,05EUR, pa če temu dodamo še kak cent za razliko v omrežnini, pridemo na 0,30EUR razlike, če pereš podnevi ali ponoči.
Naprej je izi... Za prihranek 1.500EUR na leto bi moral namesto podnevi ponoči opraviti 5.000 pranj letno, oz. 13,7 pranj na noč...vsako noč... Eh, eni res ne vedo, kaj pišejo, preden stisnejo "pošlji"

Pa a si glup al kaj?! Vč kot očitno ti ne veš kaj pišeš, ker strejaš v prazno. Sem ti že povedal da prihranek NI NA RAČUN razlike med večjo in manjšo tarifo, ampak na račun večje proizvodnje sončne elektrarne (ki je brez netmeteringa). Prav tako sem ti že povedal da se prihranek dodatnih 1500 EUR nanaša na celotno reguliranje porabe, ne samo na pranje cunj. Soforumaši z netmeteringom so dali podatke da porabijo cca 40 % vse energije direktno iz elektrarne. Mi jo več kot 2x več (nekje 85 % na letni ravni). Torej prilaganje porabe pri nas šteje nekje polovico profita od sončne elektrarne (torej 3240 EUR je celoten letni profit od sončne elektrarne, polovico od tega je 1600 EUR, torej tolk je na račun prilaganja porabe). ps: ignoriraj vse napisano, po ponovnem branju tvojega posta sumim da si chat GPT bot, debata s takim pa pač nima smisla.

Zgodovina sprememb…

Trdim, da gospodinjstev, ki bi lahko s premeščanjem porabe elektrike dala 1.500EUR letno v žep... ni. Ti pa pišeš na način, da tisti, ki tega ne počne je pač... neumen.

Ravno obratno. Nekateri tule na forumu se posmehujejo češ da za tist drobiž se ne splača prilagajat se s porabo, vendar v našem primeru prilaganje s porabo prinese dodatno 1500 do 1600 EUR vsako leto in bi bili neumni če tega ne bi počeli. Je toliko kot sem napisal, ne šmeš štet samo cene energije, ampak vse postavke ki se navezujejo na porabo, vključno z trošarino in večjim ddvjem (ki se obračuna na koncu, se pravi gor na vse druge prispevke).

Zgodovina sprememb…

Še enkrat, za telebane... si izjema... delavec na žagi lahko takih, kot si ti na prste prešteje. Pišeš o neumnih porabnikih, nato, da nimaš net meteringa... who's the stupid on, huh?
99,99% gospodinjstev s "spremljanjem" porabe prišpara letno < 100EUR, kar je še vedno dnar, ne pa 4 mestne cifre, ki jih prišpara tvoje, in samo tvoje gospodinjstvo...

Pišeš o neumnih porabnikih, nato, da nimaš net meteringa... who's the stupid on, huh?

Če že hočeš vedet, stupid si ti, ne mi, ker mi smo zaprosil za netmetering in dobili zavrnjeno zaradi razmer na omrežju (beri napetost bi bila na začetku veje prevelika v primeru da bi vse sončne elektrarne v našem koncu proizvajale maksimalno in bi bila poraba celotne veje enaka nula. Kar se sicer v praksi nikoli ne naredi, ampak tako to gor na elektru računajo. Vrjante da bi znižali celotno napetost na transformatorju pa ni, ker potem bi hiša zadnja v veji imela premajhno napetost kadar bi vse sončne elektrarne proizvajale nula. Skratka to da smo dobili zavrnjen netmetering NI NAŠA krivda! Tudi po pritožbi in vrnitvi v ponovno odločanje je bil netmeteting še vedno bil zavrnjen. Po drugi strani pa mogoče to niti ni slabo, kajti ponudniki že uvajajo dnevne dodatke za netmetering (trenutno ne še vsi, ampak kako dolgo še?). Tako da to da nimamo netmeteringa je lahko tudi svojevrstna prednost:

" Citat smo povzeli po njihovem na spletu objavljenem ceniku za paket Samooskrba 2024 - februar. Lastnik desetkilovatne male sončne elektrarne bi za kritje stroškov odstopanj dnevno plačeval 1,82 evra, kar znese slabih 55 evrov na mesec oziroma dobrih 655 evrov na leto. "
https://evsvet.eu/viewtopic.php?t=1462&...

Torej nekje tretjino letnega profita bodo vzeli pri tistih ki imajo netmetering. Mi ga nimamo, tako da ni težave.

Zgodovina sprememb…

99,99% gospodinjstev s "spremljanjem" porabe prišpara letno < 100EUR, kar je še vedno dnar, ne pa 4 mestne cifre, ki jih prišpara tvoje, in samo tvoje gospodinjstvo...

Ma make 100 EUR. 100 EUR morda na račun razlike med visoko in nizko tarifo, to ja. Vendar jaz ne govorim o tem. Jaz govorim o postavitvi sončne elektrarne brez netmeteringa. Torej recimo če imajo mesečno položnico enako 200 EUR, to pomeni 2400 EUR letno, nekaj od tega je za fiksne stroške, torej kake 2200 EUR letno. Če letnega netmeteringa ni in za tiste ki so prošnje oddali po 1.1.2024 ga že apriori ni, torej nekje polovico od teh 2200 EUR lahko prišparajo s prilaganjem, torej 1100 EUR letno. Komur je za 1100 EUR dodatnega denarja na leto čisto vseeno je bodisi idiot, bodisi za slovenske razmere super bogataš. Pri nas je pa prihranek zaradi prilaganja s porabo 1500 EUR letno, skupni prihranek zaradi sončne elektrarne pa preko 3000 EUR letno.

Zgodovina sprememb…

Fora je da tudi ce ima samooskrbna z baterijo kako leto/dve daljso odplacilno dobo se vseeno bolj splaca od verzije brez baterije. Namrec fora je da ti taka z baterijo prinasa PO odplacilni dobi vec profita.

Za tiste ki imajo netmetering se tudi dolgorocno splaca dodati baterije, ampak ne na nacin da menjas inverter, pac pa na nacin da inverter ohranis in dokupis zgolj powerwall ki ga tretiras kot locen sistem.

Ampak kot receno cene baterij se padajo, je morda kako leto/dve za pocakat, se pa vseeno splaca tudi ze sedaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Fluido je izjavil:

Torej recimo če imajo mesečno položnico enako 200 EUR, to pomeni 2400 EUR letno,

Kdo ima mesečno položnico za elektriko 200€??? Osebno ne poznam... nikogar...
Preden sem šev v investicijo TČ in SE sem imel mesečno položnico za hišo z dvoje gospodinjstev ranga 70€ na mesec, danes bi bilo to ranga 100€ na mesec.

Fluido je izjavil:

nekaj od tega je za fiksne stroške, torej kake 2200 EUR letno. Če letnega netmeteringa ni in za tiste ki so prošnje oddali po 1.1.2024 ga že apriori ni, torej nekje polovico od teh 2200 EUR lahko prišparajo s prilaganjem, torej 1100 EUR letno. Pri nas je pa prihranek zaradi prilaganja s porabo 1500 EUR letno, skupni prihranek zaradi sončne elektrarne pa preko 3000 EUR letno.

Še enkrat... nihče nima položnice 200€ na leto oz. 183€ za variabilne stroške... me pa zanima nekaj drugega... torej, šel si v investicijo SE zato, da letno prihraniš 1.500€ "s prilagajanjem"... Kakšen je pa ROI? Pri meni je SE+TČ 7,5 let, oz. zdaj bo še manj, če bo šla elekrtika in nafta gor...

Fora je da tudi ce ima samooskrbna z baterijo kako leto/dve daljso odplacilno dobo se vseeno bolj splaca od verzije brez baterije. Namrec fora je da ti taka z baterijo prinasa PO odplacilni dobi vec profita.

Vsekakor, tako moji izračuni, kot izračuni v temle spodnjem članku to potrjujejo. Še več, pred par leti se je 10 letna vračilna doba v sončno elektrarno smatrala kot dobra, naša vračilna doba pa je kljub ODSOTNOSTI netmeteringa samo dobrih 7 let, kar je še 3 leta manj.

Članek:
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

No v resnici bo še manj kot 7 let, ker se bo cena elektrike do 2031 sigurno še povišala v primerjavi z cenami danes, ampak dobro, to vpliva tudi na tiste z netmeteringom tako da relativna razlika se ohrani. Bodo pa morebitni dodatki na netmetering tistim ki ga imajo vračilno dobo podaljšali za nekaj let. Pri nas te bojazni ni.

Pri meni je SE+TČ 7,5 let, oz. zdaj bo še manj, če bo šla elekrtika in nafta gor...

7 let cela nekaj je ROI same sončne elektrarne, TČ je prišla že leto prej.

Še enkrat... nihče nima položnice 200€ na leto oz. 183€ za variabilne stroške.

O brez skrbi še dosti več.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Bellzmet je izjavil:

Jaz imam 1100EUR sam za baseload na leto (cca 460 kWh na mesec). To zajema razsvetljavo, vodo (ni javnega vodovoda), pomivalc, pralni stroj, dva hladilnika, kuhanje in peko, dve zamrzovalni omari, bojler, 2 pcja, včasih TV, in občasno razvlaževalnik. Ko v kurilni sezoni vklopi še TČ, se letni znesek cca 1100EUR še dodatno prišteje. Ko bo stala še mala čistilna, bo samo za to še 200EUR štroma letno. 3000EUR ni več tako daleč.

Evo en uporabnik iz te teme pravi da ima letne porabe 2200 EUR plus še 200 EUR bo za malo čistilno napravo, torej 2400 EUR letno. TO je enako 200 EUR povprečno na mesec.

Pred kratkim sem gledal en video ene američanke, ki je na svoj Airbnb dala solarne panele. Za foro sem še enkrat izbrskal video in šel iz firbca gledat kakšno porabo ima in pazi to, sred Kalifornije ima v enem majhem Airbnbju, ki je tri četrt leta prazen porabo krepko preko 24 MWh! Sred Kalifornije kjer skor ni treba nič ogrevat in kjer ima večino leta prazno ima porabo precej višjo od naše (naša je bila prejšnja leta 16 MWh, zdej skupaj z hlajenjem bo nekih dobrih 17 MWh, plus sušenje sadja cca 1 MWh, bo skupaj cca 18 MWh). Glede na to američanko je naša poraba v bistvu super nizka. Dobr, majo za hlajenje mal več, pa še vseen. Aja pa pazi to, ta njen Airbnb je po kvadraturi več kot 2x manjši od naše hiše, pa glede na to da ima večino leta prazno je povprečno število članov ene 2x manjše od našega!

Razlaga spodnje slike: letna produkcija je 24.446 kWh, kar predstavlja 102 % energy offset, kar po domače povedano pomeni da jim sončna elektrarna na letni ravni proizvede 2 % več kot porabijo. Kar pomeni da je poraba krepko preko 24.000 kWh.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Fluido je izjavil:

Tudi to ne, hladi se do nekih 22 do 23 stopinj, več bi bila že težava, ker bi se delal kondenz (niso vsi radiatorji konvektorski). Voda ki jo pošiljaš v radiatorje ne sme nikoli it pod točko rosišča, ker v nasprotnem primeru boš mel kondenz.

Jaz imam podobno težavo. A lahko poveš kako določiš ta trenutni dan rosišče? Imam v celi hiši samo 2 konvektorja (pa cel kup radijatorjev). Zaradi rosenja imam poleti radijatorje zaprte, čeprav mislim da bi vsaj v mansardi še vedno lahko pripomogli k hlajenju. Žal si jih ne upam uporabljati, ker obratujem na stalni T dvižnega voda, običajno 14°C. Ta pa ni vedno na rosiščem, le v dolgem suhem poletju je. Če določam rosišče eksperimentalno, mi hitro lahko kaj namoči (preden opazim da ni OK, je že prepozno). Pri konvektorjih nimam težave, ker imam odvod kondenza, tako da ne rabi bit čisto točno določena temperatura vode. Raje bi obratoval nad rosiščem da bi lahko še vklopil radijatorje, pa ne znam določiti kje je. Radijatorje po hiši imam sicer obilno dimenzionirane, ker je bilo pred TČ nizkotemperaturno plinsko ogrevanje.

Odčitaj točko rosišča iz spodnje tabele in temperaturo dvižnega voda nastavi na to vrednost. Se pa točka rosišča spreminja glede na vlažnost zraka, tako da v obzir vzemi največjo dnevno vlažnost zraka v notranjosti prostora (inštaliraj sobni merilec vlažnosti če ga še nimaš). Ker se vlažnost zraka spreminja, boš moral temperaturo dvižnega voda spremenit vsak dan posebej, z nekaj programerskega znanja lahko potencialno lahko zadevo tudi avtomatiziraš (če te funkcija tvoja toplotna črpaka ne nudi že po defaultu).

Link do tabele:
http://www.senzal.si/files/tabela_tocke...

Zgodovina sprememb…

ps: zdele sem pogledal naše nastavitve, temperatura dvižnega voda je nastavljena na samo 11 stopinj celzija in nikjer nobega sledu o kakršnemkoli kondenzu, kljub temu da tabela kaže da se bi že davno mogel pojavit (naj bi se glede na vlažnost zraka, ki jo kaže sobni merilec pojavi že pri 5,2°C VIŠJI temperaturi). Zanimivo. Morda se voda v ceveh segreje za toliko preden pride do radiatorja ali pa sobni merilec vlage ne kaže točne vrednosti ali kombinacija tega dvojega.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641169757 (15525) Fluido
»

solarni paneli na balkon (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25635088 (8022) Karen

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27863774 (34164) BigWhale
»

Tesla Powerwall v Sloveniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9523529 (16687) hruske

Več podobnih tem