☰

» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

««
17 / 17
»
»»

feryz ::

Edino, ampak res edino, kot ups. Vse ostalo je navadna oslarija.

S tem da se od žleda dalje ne spomnim kdaj smo bili brez elektrike. 8 dni, kot smo bili takrat, pa nobena baterija ne bi držala.

aytim ::

AvtoR je izjavil:

aytim je izjavil:

Pri tistih, ki prodajajo večje količine

Jaz sem dobil ponudbo za 5 ton 1250eur s prevozom na dom. Avstrijske. No, "avstrijske". Gor napopajo kako nalepko želiš.
Če azijci ponujajo pelete, pa ti predhodno pokažejo embalažo njihovih končnih kupcev, kjer imaš gor napisano poreklo skoraj vsake države v EU, potem veš koliko je ura.
Velika večina peletov se uvozi, imo. Imaš sicer kar nekaj teh "predelovalnih centrov", ki žagovino dobijo napol zastonj, pa potem samo stiskajo in pakirajo

Kar na dan z besedo kje si to nabavil?
Lahko tudi zasebno, če je reklama problem...

Alibaba, cel kup distributerjev iz celotne Evrope

PROTEINSKI ::

Rjavi premog je super za mrzle zime. Čakam še vlado, da dajo subvencije na premog. Naj se lepo kadi iz naših dimnikov in da hodimo v kratkih rokavih pozimi. To je življenje.

Zgodovina sprememb…

globoko grlo ::

Eh nehi no, eno mini nukico v vsako slo vas, pa vse skup v oblak povezat, the future is bright, pun intended :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

deco16 ::

feryz je izjavil:

Edino, ampak res edino, kot ups. Vse ostalo je navadna oslarija.
S tem da se od žleda dalje ne spomnim kdaj smo bili brez elektrike. 8 dni, kot smo bili takrat, pa nobena baterija ne bi držala.

To sploh ni res. Jaz pozimi rabim baterijo zato da mi se napolni v nižji tarifi po 6c. In pol se prazni cel dan.
Razlika v ceni se zelo pozna. Posledično pol maš še nižje tarife ker je praktično poraba v 1-2 tarifi 0 kW.

Seveda daleč od net-meteringa in đabe elektrike pozimi ki si jo pridelal poleti.

Ampak se kar pozna. Tko da ne ni UPS edina zaveva s katero lahko profitiraš če imaš baterijo.

On ima netmetering.
Če ujameš 100 evrov letno zaradi baterije pri net meteringu, si car. Sploh ne vem, kako bi bilo to možno, vsaj pri meni ne.
Zdaj pa dajte ceno teh baterij, dodatnih razsmernikov in vsega kar paše zraven. Pa bomo videli, koliko se splača.

Še buggy je začel obupovati. Pa smo še zelo daleč od zime.

deco16 ::

Aja če ma net-metering pol brezveze ja.

miko22 ::

feryz je izjavil:

On ima netmetering.
Če ujameš 100 evrov letno zaradi baterije pri net meteringu, si car. Sploh ne vem, kako bi bilo to možno, vsaj pri meni ne.
Zdaj pa dajte ceno teh baterij, dodatnih razsmernikov in vsega kar paše zraven. Pa bomo videli, koliko se splača.

jaz imam netmetering, pa sem si dal naret baterijo. mesečno plačujem 48€ za baterijo. Nekateri plačujete več za čike.
prednost? Nikoli mi ne bo zmanjkalo elektrike. Ni brezveze baterija. Da ne omenjam rezanja konic.

Blagor ti, ker ti nikoli ne bo zmanjkalo elektrike.
Tam jo tudi ne, pa smo brez baterije. Sicer čudno, ampak tako je.

Maš pa prav, za čike dam mnogo, mnogo več. Če drži tvoj podatek, bi lahko imel ne eno, ampak 5 baterij.

Pravzaprav lahko, z malo čarovnije, dobim baterijo popolnoma zastonj. Ampak se mi niti pri najboljši volji, ne sanja, kaj naj bi jo rabil.
Ko/če se bo spremenilo, jo bom dal. Prvo sekundo.

feryz je izjavil:

On ima netmetering.

Tri čuke za razsmernik, ene 4 za za 32kWh pa ene 3 za panele in ostalo drobnarije.
Od oka.

joez7 ::

Za info. Moj Deye 10kW je prišel 1.5k + 2x 10kWh po 1.4k = 4.3k€ material + nekaj dela, kar znese nekaj pod 5k.
So pa zanimive baterije (LFP), ob montaži so kazale ~17kWh, po mescu dni so prilezle na nazivnih 20kWh, sedaj pa kažejo že nekaj časa 24.5kWh (verjetno bo čez zimo malo upadlo zaradi praznjenja na 15%).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

deepsick ::

Fino to, da je dejanska kapaciteta večja od nominalne. Zagotovo nikakršnih avtohtonih negativnih čustev ne spodbuja, ne!!!!

Verjetno bodo po 5-6 letih na 100% in po 10-12 tih na 90%, če ne bo kaka celica prej zabrenkala.
Me je pa dobavitelj opozoril, da bodo rabile nekje 30 ciklov, do nazivne (da ne bi delal zgage s reklamacijo) 8-)

enavlaka ::

A komu sploh dela deye rezanje špic?

Dela. Jaz mam nastavljeno na 3kW.

tistih 500W (lahko se nastavi do 0W) je kot minimalna moč (dokler je baterija polna nad nastavljeno vrednostjo ~20%), one dve konici 3kW pa ko je baterija pod 20%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Takole pa zgleda nastavitev

Lepo reže na nastavljenemu nivoju, samo indukcija ga občasno spravi kakih 200W čez nastavitev, in je to treba vzet v zakup.
Pa leto 2026

Zgodovina sprememb…

Pa letošnjo leto s "0s" izpadov notranjih porabnikov. Tako da UPS deluje 8-)

Meni tudi deluje rezanje špic, vendar se vprašam kaj se bo zgodilo, ko bo pozimi baterija prazna, nastavljeno pa bom imel na 3. Bo prekoračilo rezanje, ker če jaz rabim 5kw v nekem trenutku, baterija pa ne bo mogla porezati ker je prazna?

Zato pa za zimsko obdobje baterijo nastaviš na 50-70%. In se baterija polni iz omrežja (z limito). Omrežje pa te vidi kot porabnika 3kW. Ko je poraba 5, ti 2 doda baterija, ko je poraba 2, se ti s 1kW polni baterija.
Je pa fajn, če ci dodaš avtomatizacijo, ki ti velike porabnike začasno omeji (vrže ven), ko pade baterija pod 20%.
Nekaj ti dodajo tudi paneli. Men Jan ~ 300 do 400kWh.
Lahko pa si omisliš polnjenje na 100% v 4. bloku (tu lahko tut vlečeš več).
V glavnem je treba bit pozoren na bloke 1. in 2. včasih se je treba mal poigrat in testirat različne nastavitve 8-)
Mam nastavljeno na 3 in konice porabe do 8kW (višje mam varovanje), pa ne presegam nastavljene moči.
Mogoče ti tole pomaga
Jan.2026

Zgodovina sprememb…

To sem razmišljal, da bi nastavil, da mi ponoči polni baterijo. Ne najdem pa te nastavitve.Pod kaj naj gledam?

edit: sem našel. pod system work mode-2 nastavim kolikor in kdaj mora biti baterija polna

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

Bizkit45 ::

miko22 je izjavil:

feryz je izjavil:

On ima netmetering.

jaz imam netmetering, pa sem si dal naret baterijo. mesečno plačujem 48EUR za baterijo. Nekateri plačujete več za čike.
prednost? Nikoli mi ne bo zmanjkalo elektrike. Ni brezveze baterija. Da ne omenjam rezanja konic.

Važno da ne bo NIKOLI zmanjkalo elektrike :D
Ka vse ne prebereš na tem forumu :)
Še vedno velja tista, šparali bomo pa naj stane kolikor hoče :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

točno.
Boljše dati v to kot v čike.

miko22 je izjavil:

To sem razmišljal, da bi nastavil, da mi ponoči polni baterijo. Ne najdem pa te nastavitve.Pod kaj naj gledam?

edit: sem našel. pod system work mode-2 nastavim kolikor in kdaj mora biti baterija polna

Za nastavljanje je še najbolje prek APPa Solarman v HomeAssistu. Prek displeya tut gre, sam je APP neprimerno udobnejši, in še nekaj dodatnih bombončkov dobiš 8-)

Men dela tale https://github.com/davidrapan/ha-solarm...
dejansko je to aplikacija Solarman Stick Logger integration for ? Home Assistant

joez7 je izjavil:

Dela. Jaz mam nastavljeno na 3kW.

tistih 500W (lahko se nastavi do 0W) je kot minimalna moč (dokler je baterija polna nad nastavljeno vrednostjo ~20%), one dve konici 3kW pa ko je baterija pod 20%.

To mi ni všeč, da stalno prazne baterijo, četudi jo ne rabi. Drug način delovanja pa je pravilen.

Nastavi si po blokih in urah v dnevu. Imaš tabelo na razsmerniku in lahko klikaš.
Poskrbi, da se dan vedno konča 23:59. Ne prenašaj bloka v naslednji dan, ker se fw včasih odpelje.
Nov blok je od 00:01 naslednji dan. (Primer)

miko22 je izjavil:

Meni tudi deluje rezanje špic, vendar se vprašam kaj se bo zgodilo, ko bo pozimi baterija prazna, nastavljeno pa bom imel na 3. Bo prekoračilo rezanje, ker če jaz rabim 5kw v nekem trenutku, baterija pa ne bo mogla porezati ker je prazna?

Če je baterija pod mejo ne dela nič.
Če se baterija zaščitno izklopi, ker je preveč prazna pa bo cela hiša padla ven.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

""Če je baterija pod mejo ne dela nič.
Če se baterija zaščitno izklopi, ker je preveč prazna pa bo cela hiša padla ven.""

Tole NE drži. Sem nekaj časa namerno testiral te scenarije. LS=loadshaving
1. ko je baterija pod mejo, deluje vse, samo obnašat se začne kot gladilka - ko je poraba pod mejo jemlje iz omrežja, do limite, ko je poraba nad limito - jemlje razliko iz baterije.
2. LS dela tudi, ko je baterija pod 10%
3. če je omrežje, baterija 0% še vedno vse deluje. LS pa omejeno (dokler je vsaj kak % deluje) - polnjenje ne prebija LS,
4. do izpada razsmernika pride samo v primeru UPS obratovanja (ni mreže) in baterija 0%. Za ta scenarij pa agregat, in avtomatika, ki ti zmanjša nenujne porabnike.
5. če maš avtomatiko nastavljeno, da ti po 20min UPS (ni mreže) pomeče ven nenujne porabnike, maš 10kWh dovolj za nekje 10-20h, kar je dovolj za večino havarij na omrežju.
6. za daljše izpade mreže - pa agregat, priključen na gen. port - ki prevzame del porabe sistema, ali pa celo polni baterijo. Tle pa samo dovolj velik kanister in nadzor nad agregatom.
7. Zimska poraba 24h=~40kWh, nujna pa nekje 12kWh (ob krizi pa še pol manj) - pa si sam ... .
8. To, da med obratovanjem jemlje tudi iz baterije = loladschifting - če te moti - nastavi bat. na 100% - sam potem, je bat. samo v funkciji UPS in LS. Vsi viški panelov gredo direktno v omrežje, vsi manjki porabe pa iz mreže.
Pač kakor komu paše, in kol se zna poigrat s sistemom :D

WaterBoy ::

joez7 je izjavil:

dejansko je to aplikacija Solarman Stick Logger integration for ? Home Assistant

SolarMan še deluje z Deye inverterji? Nekaj se je govorilo da ne bo več, in da forsirajo svojo aplikacijo

Men deluje tudi SolarMan Smart PC. Sam ni nekaj, ga v osnovi ne uporabljam. V HA pa

WaterBoy je izjavil:

joez7 je izjavil:

SolarMan še deluje z Deye inverterji? Nekaj se je govorilo da ne bo več, in da forsirajo svojo aplikacijo

Kolikor sem čekiral - so v zadnjo verzijo dodali tut najnovejše Deye (serijo 5). Bol me skrbi v prihodnje - na aplikaciji se zgleda ne dela nič več (od maja 26) ;((

Buggy ::

Prisel prvi racun za cel mesec. Sicer 0€ ampak sem opazil da me sigenergy zavaja MF. Stimalo je vse glede oddaje in kupovanja ko kolici ne pa po ceni, ki smo jo po formuli iz pogodbe dali v APP.
Po klicu k Tilnu (fajn decko in entuziast na tem podrocju) je bilo vse jasno. APP namres kot gain racuna tudi porabo v bajti glede na borzne cene in ne samo gain od prodaje. Skarta vse skupaj.

Kakorkoli. NA portalu je zdej 140€ dobropisa v enem mesecu in 10dni. Tesno sem zdej v dezevnem dnevu nalasc fural as usual (nasa se je fenala na polno, tamal si je delal toste, pol pride se drug tamal pa se on, sanitarna voda preko TC na 50 stopinj) pa smo bili se zmeraj golden (pozitivno par €), ceprav sonca ni bilo nic. Zgolj s trgovanjem ter akumuliranjem v najnizji tarifi ter prodajanjem v najvisji.

TC za ogrevanje se ne dela, kot sem rekel ce bo 300€ januar in 200€ februar, marec 100€...do takrat bojo pomoje dobropisi posli, +/-...sem zmagal, ker je to 1000€+ gaina na leto, imam pa UPS za monoblock (jeba je ce zmanjka stroma ker je povezava voda in ne plin). Drugo leto ko bo morda ze aprila zacel delat bo pa morda se kej bolje, ce pa umislim se kaksen EV se bo pa se s tega naslova dodalo v skupno blagajno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Če sem prav prebral:
Dobitek od SE je 0 ?
Del energije za hišo si vlekel iz omrežja, del iz baterij
V baterije si dajal izključno energijo iz omrežja
Torek kljub 100% omrežni porabi, si neto pozitiven na koncu meseca?

96 iz omrežja
830 v omrežje
vsaj tako je na računu.
Pribitek pa 108€
Prav fajn, kupuje po 117 prodaja po 155€ >:D
Zna celo koga zaščemt, da gre dol s netmeteringa 8-)

Buggy ::

enavlaka je izjavil:

Če sem prav prebral:
Dobitek od SE je 0 ?
Del energije za hišo si vlekel iz omrežja, del iz baterij
V baterije si dajal izključno energijo iz omrežja
Torek kljub 100% omrežni porabi, si neto pozitiven na koncu meseca?

ti govoris zgolj za test case, ko je bilo brez sonca, drugace pa za cel mesec tako kot je povzel @joez7
Point pa je da se na gaine iz APP ni za zanasat, ker je metrika za prikaovanje drugacna kot sem mislil jaz. Ne gre za prikaz gaina od prodaje ampak za overall vsega kar soncinca naredi na tisti trenutek, vkljucno s porabo v bajti + prodaja/odjem.

Ja to je klasika, da so cifre večje.
Ne vem če je ta spread tudi tako masten ko noter vzameš izgube ac-dc-baterija in baterija-dc-ac.
Res pa, četudi je to par c. Je to zastonj baterijsko gretje (pozimi)

14.09. so mi menjali števec ker kao stari ne omogoča vsega(zdaj mam baterijo).
Še danes nimam podatkov v moj elektro od takrat. Kak dolgo te rabijo da to uredijo?

jest10 ::

To je komej em teden pa že delaš paniko:8)

wajdouc ::

Doma imam veliko 100 V li-ion modulov, bms vključen. Gledam po internetu in vsi inverterji deluje na 12/24/48 V. Se da dobiti kje rejtane za 100 V? Potreboval bi nekaj v rangu od najman 2 kW pa največ do 5 kW.
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

Mogoč kak Deye ali Sun HV. Začne delat nekje na 200V. Idealno za tvoj setup 2x100V. To, da ma tvol modul BMS ni dovolj. BMS mora znat komunicirat z razsmernikom, drugače je štala.
Nekaj na hitro https://www.deyeinverter.com/product/hy... ;)

wajdouc je izjavil:

Doma imam veliko 100 V li-ion modulov, bms vključen. Gledam po internetu in vsi inverterji deluje na 12/24/48 V. Se da dobiti kje rejtane za 100 V? Potreboval bi nekaj v rangu od najman 2 kW pa največ do 5 kW.

Eni znajo predelat 100V module v 50V. Išči tudi v tej smeri.

Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::

wajdouc je izjavil:

prodaj pa kupi LFP celice. Če so ti moduli NMC, potem to ni glih fino met v bajti.

Also, HVDC inverterjov takih majhnih moči afaik ni.
smoki

Tale je 5kW SUN-5K -SG01HP3-EU-AM2 HV 160-600V. V objektu pa samo LFP. Cena pa 2k.

wajdouc ::

Vidim, da ima DEYE CAN komunikacijo, to bo še najmanjši problem zrihtat, da se bosta pogovarjala.
Kar se tiče predelave iz 100 V na 50 V, tega ne bi počel. Ni računice, ker bi bilo veliko mehanskih predelav pa bms bi moral zamenjat in se mi ne da tega počet. Zaporedno vezani moduli so tudi opcija. Kemija je NMC in ne bo nikjer blizu hiše.
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

iloveboobz ::

joez7 je izjavil:

Tale je 5kW SUN-5K -SG01HP3-EU-AM2 HV 160-600V. V objektu pa samo LFP. Cena pa 2k.

kul ocitno so tut talih malih moci HVDC
smoki

wajdouc je izjavil:

Vidim, da ima DEYE CAN komunikacijo, to bo še najmanjši problem zrihtat, da se bosta pogovarjala.
Kar se tiče predelave iz 100 V na 50 V, tega ne bi počel. Ni računice, ker bi bilo veliko mehanskih predelav pa bms bi moral zamenjat in se mi ne da tega počet. Zaporedno vezani moduli so tudi opcija. Kemija je NMC in ne bo nikjer blizu hiše.

Jaz bi verjetno vzel kaj takega https://www.bolha.com/solarna-tehnika/s... in kako novo 10 - 16kWh LFP (1.4 - 2k€), ali LV Deya. Včasih je še najbolje vzet preizkušeno stvar, kot pa nekaj prilagajat. Serijska vezava dveh ali treh baterij je včasih kar zahtevna - pravilno polnjenje in balansiranje.
Precej lažje je pri paralelni vezavi (načeloma se dve ali tri, med sabo samobalansirajo) :D

Če boš jemal 3f Deya, je muhast na fazno zaporedje - če ni prava = error!

Zgodovina sprememb…

Likalnik ::

miko22 je izjavil:

feryz je izjavil:

On ima netmetering.

jaz imam netmetering, pa sem si dal naret baterijo. mesečno plačujem 48€ za baterijo. Nekateri plačujete več za čike.

baterijo si dal, kljub temu, da imaš net-metering? Zakaj? plačuješ 48€ za baterijo, jaz plačujem poleti 8€ položnice za elektro, pozimi pa do max 20€..pa imam prav tako net-meterin in res ne vidim dodane vrednosti pri dodajanju baterije.
Tudi meni ne zmanjka nikoli elektrike...glede konic imam pa energy meter, kateri mi omogoči, da polnim avto s tem špicam in ostale zadeve v hiši

deepsick ::

Mogoče podoben scenarij...

Žal majhna elektrarna, omejitev moči oddajanja, nedovoljena nadgradnja, in dodatno rezanje konic, ups in kot tehnična zanimivost in avtohtona favšija, da ne moreš v tej temi pisati kaj iz terena :D Pa tudi razvadiš se s tem kok... ehm, subvencijami, ki jih pač delijo.

Zaenkrat en ev, v kratkem najbrž še en, vsak kWh je pomemben, trenutna produkcija je kakšne 10% nad tekočo porabo, ki je samo 'zmerno zmrzljiva'.

In še, denar mora zmerno krožiti :D

Likalnik je izjavil:

miko22 je izjavil:

feryz je izjavil:

On ima netmetering.

baterijo si dal, kljub temu, da imaš net-metering? Zakaj? plačuješ 48€ za baterijo, jaz plačujem poleti 8€ položnice za elektro, pozimi pa do max 20€..pa imam prav tako net-meterin in res ne vidim dodane vrednosti pri dodajanju baterije.
Tudi meni ne zmanjka nikoli elektrike...glede konic imam pa energy meter, kateri mi omogoči, da polnim avto s tem špicam in ostale zadeve v hiši

Ce je pri SunContractu, potem je moral kupiti ali pa bi ga kasneje skenslali.

SunContract ::

Za vse individualne dogovore in podporo se lahko obrnete na podpora@suncontract.org

Več o hibridnih sončnih elektrarnah in baterijskih hranilnikih: https://suncontract.org/si/hibridne-son...
Verjamemo v energetiko prihodnosti, kjer imajo uporabniki več nadzora,
več transparentnosti in večjo vlogo
pri ustvarjanju trajnostnega energetskega sistema.
««
17 / 17
»
»»