» »

Sončna elektrarna z hranilniki

Sončna elektrarna z hranilniki

««
12 / 12
»
»»

joez7 ::

Žal ne razumem, maš 1f ali 3f sistem. Če maš limito za balkonsko, je verjetno 1f?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

T743 ::

"Probaj govorit s elektro, potarnaj kaj te muči.
Če je kaka možnost, ti naj dajo bolj ohlapno limito - daljši čas."

Mogoče jih pa res pobezam, čeprav glede na njihovo preteklo "kooperativnost" zelo nerad. ;)
Z zmanjševanjem moči praznjenja iz 3.5Kw na manj pa menim, da zaradi te limite na števcu ne bi pridobil veliko, če bi hotel biti na povsem varni strani bi verjetno moral zmanjšati na 824W do 1KW da bi bilo 100% s tem bi baterija oziroma rezanje konic že skoraj izgubila smisel.
Sedaj od februarja je itak mir, deloma zato, ker SE da že dovolj od sebe, še največ pa pripomore zaporedna uporaba teh večjih porabnikov, do jeseni/zime ne pričakujem več izpadov bom pa sedaj lažje v miru probal še par različnih scenarijev, ker ogrevanje ni več nuja.

feryz ::

Glavni problem je drugje.
Včasih smo imeli varovalke. Toleranca je bila ogromna.
Potem smo dobili števce. Določeno toleranco so še pustili, čeprav so jo krepko oskubili.
Potem so prišle SE in toleranc kar naenkrat ni več. Kar je več kot neumno, glede na to, da je štrom robusten sistem z veliko inercijo.

Moram pa enkrat res dobiti uradno razlago za nastavitve števca, tako pri prevzemu, kot pri oddaji. Ker se mi zdi, da ga vsak prevzemnik nastavi po svoje, kakor se njemu dvigne.

deco16 ::

Sej vse skupaj je pač samo sprogramirano.

Čim ne vedo da imaš balkonsko ali pa SE lahko v omrežje spuščaš karkoli. Še Moj elektro to lepo pokaže. Števec ne fukne ven.

T743 je izjavil:

"Probaj govorit s elektro, potarnaj kaj te muči.
Če je kaka možnost, ti naj dajo bolj ohlapno limito - daljši čas."

Mogoče jih pa res pobezam, čeprav glede na njihovo preteklo "kooperativnost" zelo nerad. ;)
Z zmanjševanjem moči praznjenja iz 3.5Kw na manj pa menim, da zaradi te limite na števcu ne bi pridobil veliko, če bi hotel biti na povsem varni strani bi verjetno moral zmanjšati na 824W do 1KW da bi bilo 100% s tem bi baterija oziroma rezanje konic že skoraj izgubila smisel.
Sedaj od februarja je itak mir, deloma zato, ker SE da že dovolj od sebe, še največ pa pripomore zaporedna uporaba teh večjih porabnikov, do jeseni/zime ne pričakujem več izpadov bom pa sedaj lažje v miru probal še par različnih scenarijev, ker ogrevanje ni več nuja.

Gre pa 3f sistem 3x25 varovalke.

No mogoč je tu haklc. Balkonske so mišljene do 600(800W) 1f (morda pa tut ne).
Ti pa maš 3f sistem. Tu maš potem (predvidevam) omejitev 3x 250W (fazno) ali pa enkrat 800W 3f.
Še vedno ne razumem, ali imaš soglasje za balkonsko, ali soglasje za oddajanje.
Ker kolkor mi je znano, pri soglasju za balkonsko - viške šenkuješ.

No bom ponovil imam SE 9.45kw z 6.9kw baterijo brez možnosti oddajanja po soglasju, varovalke 3x25A, ter pogodbo o samooskrbi z odkupom viška pri Gen-i. Na tem istem kablu, ki gre od trafota sta že dve SE ena 13.4 druga pa nekje 30kw, tako ni ostalo zame nič več. Mi je pa ob priklopu mojster "odprl" števec na teh 824W, kar je še malo več kot 600W kot za balkonske. Mislim da št. faz niti ne igra vloge, ker ko baterija potisne nenaden višek v omrežje, čeprav kratkotrajno je to verjetno reda 2KW+, tako da bi števec zabrisal ven v vsakem primeru.

T743 je izjavil:

No bom ponovil imam SE 9.45kw z 6.9kw baterijo brez možnosti oddajanja po soglasju, varovalke 3x25A, ter pogodbo o samooskrbi z odkupom viška pri Gen-i. Na tem istem kablu, ki gre od trafota sta že dve SE ena 13.4 druga pa nekje 30kw, tako ni ostalo zame nič več. Mi je pa ob priklopu mojster "odprl" števec na teh 824W, kar je še malo več kot 600W kot za balkonske. Mislim da št. faz niti ne igra vloge, ker ko baterija potisne nenaden višek v omrežje, čeprav kratkotrajno je to verjetno reda 2KW+, tako da bi števec zabrisal ven v vsakem primeru.

Uh, tu pa maš šmorn. Pri nas smo se dogovarjali, da bi ob potrebi, odstopili del oddajne moči za še enega soseda. Pa ta na koncu sploh ni šel v izgradnjo.
Jaz bi tega s 30kW pobaral, če ti odstopi 3kW oddajne moči. Verjetni bi njegov izplen bil manjši za 1% ali manj, ti pa srečen.

enavlaka ::

Treba se je pritožit na soglasje in zahtevat večjo moč.

2kW oddaje in baterija je neuporabno.

No da bi bilo neuporabno ne more držati, že z 750w max oddaje se čez mesec nabere precej čez 100kw, na leto pa upam da bo čim bližje 1 mw. S tem pa pokrijem še en mesec porabe. Z dvemi kw oddaje bi bilo utilizacije pa še 3x več.
Pritožba pa tudi ne vem kaj bi rešila, ker so zavrnitvi soglasja priložili študijo v katerem primeru bi bila oddaja možna, res pa je da sem takrat spraševal o 12kw oddaje. Potreboval bi nov razvod iz trafo postaje za kar so pa naračunali cca 20kEur nesorazmernih stroškov, za položitev cca 100m novega kabla.
Čeprav navsezadnje stane pa res nič, lahko v bistvu samo pridobim.

pegasus ::

Q ... dobavlja kdo pri nas off-grid setup na ključ?

V en kontejner bi dal baterijo in inverter ter ga prekril s celicami, da bo štrom za gradbišče ...

bf4ed ::

pegasus je izjavil:

Q ... dobavlja kdo pri nas off-grid setup na ključ?

V en kontejner bi dal baterijo in inverter ter ga prekril s celicami, da bo štrom za gradbišče ...

Sem ze razmisljal da bi nudil te storitve za posameznike. Ampak samo Victron.
Seveda brez racuna :))
Nimam s.p.

enavlaka je izjavil:

Treba se je pritožit na soglasje in zahtevat večjo moč.

2kW oddaje in baterija je neuporabno.

Jaz imam omejeno na 3,2kW oddaje.
Nastavljeno imam inverter na 3kW da sem na sigurni strani, ko pride nenaden sus sonca pri oblacnem vremenu.
Pa se mi dnevno nabere 30kWh oddaje v omrezje.

Vsaka malenkost je uporabna. Tudi z 2kW bi bil srecen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bf4ed ()

iloveboobz ::

3kW oddaje ti v teoriji omogča ~72kWh/dan exporta, kar je skoraj dovolj, da na polno utiliziras ~10kWp elektrarno. Je pa treba met dovolj veliko baterijo, da poreze vse spice in oddaja v omrezje z konstatnimi 3kW.
smoki

10kWpik polje, ti daje dnevno do nekje do 60-65kWh večinoma pa 50kWh, nekaj sam porabiš, tako da za oddajanje ostane nekje do 40-50kWh.
Če oddajaš pasovno 3kW po 10h =30kWh, tako da nekje 20kWh HEE že pokriva 90%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

enavlaka je izjavil:

Je še kaj drugega narobe, ni blok sheme, razsmernike, razdelilce, baterije nimaš označene, kakor je to po shemi. Stikala za izklop, nekje minimalno označena. Preboji v omarico niso v uvodnicah. Baterije ne zgledajo varovane z varovalkami. Ni videt izenačevanje potencialov ali pa dodatne ozemljitve kovinskih delov, sploh med hibridom in baterijami. Komunikacija skupaj z HV DC kabli. Tako se je delalo nekje do 2020. Za samogradnjo, v redu, za plačilo pa precej slabo in je na meji, da preglednik zavrne. Kaj je v omarici bi videl šele z odprtjem.

Dvojna konverzija je kar super. Vsak sistem lahko deluje samostojno in neodvisno drug od drugega.

Na nek način je ja, če ni net meteringa in imaš dovolj veliko soglasje, vsaj 6 ali raje 8kW. Izgube pa so 5-10%. Pri hibridu in soglasju na 2kW je uporabnega le malo čez 1kW (simetrično).
Če imaš indukcijo in pa TČ na on-off, pozabi na kaj več.

A v avtu jih pa maš po ceveh?

Vsi kabli v avtih so v ceveh in še dobro polimani na vseh koncih in pregibih. To je najosnovnejša požarna varnost, poleg mehanske zaščite in električne zaščite.

Hibrid in SE mata zaščito s RDC.

Vsaj solaredge ima že interni RCD, ki je za panele in večino notranje elektronike. Klasični pri inverterjih tako ali tako ne delujejo zaradi harmonikov ali polaritete. Če si mislil na avtomatske odklopnike pa je to minimalni standard.

Še vedno čakamo slike tvoje instalacije!!

Jih ne boš dobil

Hvala enavlaka. Tvoje sokolje oko, mi je rešilo eno zadevo.
Ko se je polnjenje končalo in je delalo balansiranje med dvema HEE, je občasno prihajalo do errorja (opozorilo za 5-10min) zaradi neskladja napetosti med dvema HEE (reda 10-20mV).
Tvoje opozorilo o pomanjkanju izenačitve potencialov JE POMAGALO.
Včasih spregledana pomanjkljivost dela sive lase. 8-)

Buggy ::

Buggy je izjavil:

@T743: najlepsa hvala za koristne informacije. Pri moji ponudbi gre za celoten sistem od SigEnergy. Ali imajo trenutno to v programu ali pa so mi ponudbo pripravili glede na to, da sem omenil ta sistem, pa ne vem.
Torej soglasja za oddajanje tudi ti nisi dobil a vseeno oddajas nek (balkonski) minimum?
A to je stvar distributerja (btw: ali si ga ob izgradnji menjal) ali elektra oz. pri katerem koraku je potrebno pazit na to?
Kako ti to pozimi dejansko odtehta oz. koliko imas letnega prihranka, ce se ogrevas na TC oz. ali je sploh smiselno komplicirat, ce izhajam iz stalisca da bom dobil soglasnje za NIC oddajanja v omrezje?

Lepo presenecenje iz elektra, ker sem pricakoval nic ;)
Odobrili so mi 9KW oddajanja za 12KW soncnico. Zdej se cakam formalnosti cez kaksne dva tedna pa bi se moralo ze postavljati...

SONČNA ELEKTRARNA MOČI 12,32 kW IN BATERIJA 20,00 kWh
TRINA - TRITSM-450NEG9R.28
Fire switch Santon
AC STREŠNIK BETONSKI/OPEČNATI
Sigen Hybrid 12.0 TP2
SIGEN BATERIJA 10KW 2x
SIGENERGY GATEWAY - 3 FAZE
SigenStor BC
OMARICA P-SE 2 STRING C ZAŠČITA

Podkonstrukcija baje ni planirana crna, ceprav je crna opecnata streha. Se pa baje zakljuckov ne bo videlo. Kake imate pa s tem izkusnje? Se splaca doplacati za crno podkonstukcijo samo zardi estetike....recmo 600€? Kolektorji (crni rob) bojo na vrhu - levo in desna stran strehe.

Sprej.
Predlagam, da povečaš baterijo do max. subvencije 27KW ali celo 30 kW.

bf4ed ::

Glede barve se ne sekiraj, nikogar ne zanima kaj mas na strehi. Cez 1 teden niti tebe ne bo zanimalo.

Ma kaj pa vem. Se vozim okol po dezelici z motorckom pa mal gledam kako imajo zadeve izvedeno in so ene res groza. Veliko strli ven na koncih pa tudi ce je deljeno polje je vmes kar tisto svetlo ohisje. Spet drugo so pa prijemalke al kako se ze rece, ki so na temnem panelu pol svetijo v soncu....ne vem no ce bi se lahko navadil, bom pa vsekakor pozoren in tudi omenil se mto izvajalcu ;)

@joez7: ma sem tudi to dobil kot predracun, pa mi je mal predrago. Itaq na dolgi rok planiram V2H oz V2G resitev ko pride ustrezen EV ki bo zanimiv tudi meni zato tudi Sigenergy.

miko22 ::

Buggy je izjavil:

Buggy je izjavil:

@T743: najlepsa hvala za koristne informacije. Pri moji ponudbi gre za celoten sistem od SigEnergy. Ali imajo trenutno to v programu ali pa so mi ponudbo pripravili glede na to, da sem omenil ta sistem, pa ne vem.
Torej soglasja za oddajanje tudi ti nisi dobil a vseeno oddajas nek (balkonski) minimum?
A to je stvar distributerja (btw: ali si ga ob izgradnji menjal) ali elektra oz. pri katerem koraku je potrebno pazit na to?
Kako ti to pozimi dejansko odtehta oz. koliko imas letnega prihranka, ce se ogrevas na TC oz. ali je sploh smiselno komplicirat, ce izhajam iz stalisca da bom dobil soglasnje za NIC oddajanja v omrezje?

Lepo presenecenje iz elektra, ker sem pricakoval nic ;)
Odobrili so mi 9KW oddajanja za 12KW soncnico. Zdej se cakam formalnosti cez kaksne dva tedna pa bi se moralo ze postavljati...

SONČNA ELEKTRARNA MOČI 12,32 kW IN BATERIJA 20,00 kWh
TRINA - TRITSM-450NEG9R.28
Fire switch Santon
AC STREŠNIK BETONSKI/OPEČNATI
Sigen Hybrid 12.0 TP2
SIGEN BATERIJA 10KW 2x
SIGENERGY GATEWAY - 3 FAZE
SigenStor BC
OMARICA P-SE 2 STRING C ZAŠČITA

Podkonstrukcija baje ni planirana crna, ceprav je crna opecnata streha. Se pa baje zakljuckov ne bo videlo. Kake imate pa s tem izkusnje? Se splaca doplacati za crno podkonstukcijo samo zardi estetike....recmo 600€? Kolektorji (crni rob) bojo na vrhu - levo in desna stran strehe.

Koliko te bo to stalo?

16K€ pred subvencijo

Odlična cena. Jaz sem pred leti dal 12k za 10k polje -500 subvencije. Za 20kWh + hibrid pa 5k.
Subvencija ti bo pokrila baterijo - vzam 3x 10kWh - ti bo razliko med 20 in 30 pokrila subvencija.

alekskac ::

Že par dni sem na obali, vse od Kopra do Strunjana. Nisem še videl hiše s PV paneli na strehi. Videl sem par streh s termo solarnimi paneli, PV pa še ne. 14 dni nazaj sem bil v Novi Gorici, je tud bolj tema. Je to zaradi burje, ali zarad konstrukcije strehe,ko so korci prilimani s purpenom na streho? Če grem samo po Sostren jih najdem v 5 minutah kar nekaj. Bi si predstavljal da mata obala in goriška boljše pogoje ...

alekskac ::

alekskac je izjavil:

Že par dni sem na obali, vse od Kopra do Strunjana. Nisem še videl hiše s PV paneli na strehi. Videl sem par streh s termo solarnimi paneli, PV pa še ne. 14 dni nazaj sem bil v Novi Gorici, je tud bolj tema. Je to zaradi burje, ali zarad konstrukcije strehe,ko so korci prilimani s purpenom na streho? Če grem samo po Sostrem jih najdem v 5 minutah kar nekaj. Bi si predstavljal da mata obala in goriška boljše pogoje ...

Včeraj sem bil mal naprej od Strunjana, sem jih videl enih par. Nekaj na Belem križu, in nekaj malega v Pacugu, na vrh brega. Ob zalivu ne (tiste hiše gledajo v grobem na sever - imajo na jugu visok breg, zato verjetno ne).

fujtajksel ::

alekskac je izjavil:

Že par dni sem na obali, vse od Kopra do Strunjana. Nisem še videl hiše s PV paneli na strehi. Videl sem par streh s termo solarnimi paneli, PV pa še ne. 14 dni nazaj sem bil v Novi Gorici, je tud bolj tema. Je to zaradi burje, ali zarad konstrukcije strehe,ko so korci prilimani s purpenom na streho? Če grem samo po Sostren jih najdem v 5 minutah kar nekaj. Bi si predstavljal da mata obala in goriška boljše pogoje ...

Za vikende ki čez celo leto porabijo bolj malo se itq ne splača ;)

Tist, ki ma za vilo ob morju, mu je postranskega pomena - ga moti v izgledu.
Ko pa greš malce po gorenjski - ali po Pohorju - majo več kot 50%.

Ideja s sprejem je kewl in bojo to tudi naredili oz. bom sam. Antracit mat ...tale bo ok verjetno
https://www.bauhaus.si/barvni-spreji/ed...

Pa se en nasvet oz. Info bi prosil.
Ker ima sigenergy neke AI smart funkcije se mi baje splaca vzeti dinamicno tarifo.

Trenutno kot vidim imajo to moznost Gen-I dinamicni in Bisol dinamicni + kjer je pri trgovanju najvisja cena omejena. Pri 20kwh hranilniku in cenami znanimi v naprej naj bi bilo kar nekaj prednosti v primerjavi s fiksnim paketom, seveda ce ti elektrarna podpira te funkcije. Sigenergy je v tem baje zelo ok v smislo set it and forget it.

Kaksne prakticne izkusnje ali pa nasveti pri odlocitvi kater in pri komu izbrati paket bi bili dobrodosli.

Trenutno poraba cca 10000KWh, tolotna 9Kw monoblok, EV se ni, pride cez kaksno leto ali dve.

Soncnica 12kw, oddaja je v omrezje omejeno na 9kw

Buggy je izjavil:

Ideja s sprejem je kewl in bojo to tudi naredili oz. bom sam. Antracit mat ...tale bo ok verjetno

Pa se en nasvet oz. Info bi prosil.
Ker ima sigenergy neke AI smart funkcije se mi baje splaca vzeti dinamicno tarifo.

Trenutno kot vidim imajo to moznost Gen-I dinamicni in Bisol dinamicni + kjer je pri trgovanju najvisja cena omejena. Pri 20kwh hranilniku in cenami znanimi v naprej naj bi bilo kar nekaj prednosti v primerjavi s fiksnim paketom, seveda ce ti elektrarna podpira te funkcije. Sigenergy je v tem baje zelo ok v smislo set it and forget it.

Kaksne prakticne izkusnje ali pa nasveti pri odlocitvi kater in pri komu izbrati paket bi bili dobrodosli.

Trenutno poraba cca 10000KWh, tolotna 9Kw monoblok, EV se ni, pride cez kaksno leto ali dve.

Soncnica 12kw, oddaja je v omrezje omejeno na 9kw

Jaz mam sam osnoven paket pri Gen-I (netmetering). Dokler mam pridelavo večjo kot porabo, je toto.

fikus_ ::

Buggy je izjavil:

........

Ta sprej ne bo dolgo ostal na konstrukciji, če že suho prašno barvanje, ampak dvomim, da se boš šel to. Deli morajo biti že prej pobarvani pred montažo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

enavlaka ::

Prašno barvanje se zapeče na profile. Strošek jurja za cel kombi aluminija
Sprej bo propadel v letu ali dveh

fikus_ ::

Obstaja tudi eloksiranje aluminija v želeno barvo, cena pa ??
https://www.galvana-doga.si/storitve/ob...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
««
12 / 12
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so baterijski hranilniki prava stvar (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
393139220 (51) SunContract
»

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar (strani: 1 2 3 4438 439 440 441 )

220063658885 (7389) enavlaka
»

Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 430 31 32 33 )

Oddelek: Loža
1641270006 (115774) Fluido
»

solarni paneli na balkon (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25650559 (23493) Karen

Sončna elektrarna? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27879581 (49971) BigWhale

Več podobnih tem