» »

Težava z vgradno pečico Bosch

Težava z vgradno pečico Bosch

DePalmo ::

Imam pečico Bosch serije 2, bolj natančno HBF113BS1 in me zanima če ima kdo doma isto ali podobno in kako mu peče.

Pri moji se mi zdi kot da spodnji grelec ne deluje dobro in stvari prihajajo ven surove s spodnje strani ali pa rabijo ogromno časa da se kaj speče. Naprimer, domače pice pečem med 200 in 275 in rabijo med 35 in 20 minut na omenjenih stopinjah, kar se mi zdi absolutno preveč. Pekač je notri, torej ogret preden dam na njega pico. Pečen krompir rabi okoli 45 minut na 220 stopinj, kar se mi tudi zdi preveč.

Sem jo že dal na servis kjer mi pa zatrjujejo da je s pečico vse vredu in da nimajo kaj popravljat. Zato me zanima če jo ima kdo doma in je dejansko šrot od pečice, ali me na servisu nategujejo na suho.

Nikonja ::

Ne razumem glih "pečem pico med 200-275"?? A to pomeni da dokler se peče konstantno spreminjaš temperaturu v tem rangu, ali kaj? Nasvet, kupi kamen za pečico (imaš jih pogosto v Hoferju ali Lidlu za 30eur) daš ga v pečico na max temperaturo cca 30 min, potem pečeš pice cca 3-5 min. Veeeeeliko boljše, hitrejše in lažje.
Krompir jaz tudi pečem na 220 vsaj 40 min, kaj je spet odvisno kolk debelo je narezan, katera sorta je... in tukaj ne vidim problema.

Lahko pa kupiš sondo za merit temperaturo, naštimaš pečico na npr 220 in vidiš odstopanje, če je v rangu 10% je vse ok, če je več je problem.

Po drugi strani kupil si dobesedno najcenejšo Bosch pečico, tko da ne moreš pričakovat da bo čist enako delala kot modeli od 1.500 eur, ane?

Šmorn ::

Mama se je pritoževala čez Bosch pečico (drug, dražji model), da spodnji grelci ne delajo. Prinesel sem 9 senzorjev in jih razporedil po pečici. Nastavljena temperatura 200 °C, dejanska temperatura 200 +/- 5 °C. Pač drugačna pečica in se jo nauči uporabljati, da boš dobil efekt kot ga želiš.

Furbo ::

Nikonja je izjavil:

Po drugi strani kupil si dobesedno najcenejšo Bosch pečico, tko da ne moreš pričakovat da bo čist enako delala kot modeli od 1.500 eur, ane?

Tudi najcenejša pečica bo delala isto kot tista za 1500 lol.
Samo servisi bodo cenejši oz. nepotrebni, ker ne bo kupa odvečne elektronike.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

feryz ::

Pravi da mu pečica ne dela, zgoraj pa piše naj si kupi kamen!? Cenejše bo, če kar beton ulije na dno pečice.

Fukni ven in kupi drugo, če nisi zadovoljen. Zakaj bi si oteževal življenje?
Servisi itak obstajajo zato, da zavračajo reklamacije. Če niso iz vesolja vidne.

Leko ::

LOL
Taki so vedno najbolj glasni. Najprej kupi najcenejši klump kar obstaja, (NE dragi moj @Furbo (daj ne oglašaj se s takimi bedarijami) najcenejša ne bo nikoli delal tako kot tista za 1500€ LOL razen dodatnih funkcij je vse od grelca do ostalega materijala na drugačnem nivoju, ni to za brezveze razlika v ceni LOL) potem pa jokajo po forumih, kaj vse ne dela.

mancini ::

A ti mislip da bo pica pečena v 3 minutah, tako kot v krušni peči.
Vsi časi, ki si jih napisal so nekje normalni.
Kupi kamen in ga grej 30-45 min na 250-300, pa si boš skrajšal čas peke

toro69 ::

Na 15 let stari Gorenje je pri 275°C v 10 min pica s spodnje strani rjava na kovinskem pekaču. Skupaj z plošćo je stala 400€.

telexdell ::

Pečice imajo običjno več grelcev- zgoraj, spodaj, ob ventilatoju, infra... Nastavi program kjer deluje le spodnji grelec in opazuj, če se ti pečica segreva. Če se ti, pol je grelec OK. Ko pečeš pico vklopi program, kjer deluje grelec ob ventilatorju in spodnji grelec. Pico daj na najnižje vodilo...Kot nov TV ali nov avtomobil ali nov računalnik... moraš tudi pečico najprej dodobra spoznati, da boš dobil retultate kot jih pričakuješ.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Kalibri ::

Ponavadi damo pico na ta višje vodilo.

telexdell ::

Kalibri je izjavil:

Ponavadi damo pico na ta višje vodilo.

OP ima probleme, da se mi ne zapeče spodaj. Sam že nekaj desetletij pečem pico, kot sem omenil. Tudi nova parna pečica, katera ima poseben program za peko pice na displeju označi najnižje vodilo. Mogoče bi pa enkrat poskusil kot sem predlagal (spodnji grelec+ grelec ob centilatorju+ max temperatura, ki jo pečica omogoča=hrustljava pica).
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

starfotr ::

Lahko prižgeš samo spodnje ali samo zgornje grelce. Mogoče je treba samo navodila prebat.

IL_DIAVOLO ::

Tudi najboljsa pečica ne dela dobro, če je zraven zanič kuhar, ki bi rad imel surov krompir pečen v 30 min.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Očitno sem podal premalo informacij ;)

Naj kar takoj omenim da kamen odpade. Če bi hotel iti v to smer, raje kupim namensko pečico za pice. Kar se pa tudi ne bo zgodilo ker nimam prostora, v kuhinji je pa ne mislim laufat.

Težava je, da pečica ni moja ker sem v najemniškem stanovanju. Sicer to ni težava, lahko kupim svojo ampak se hočem prej prepričat da je dejansko težava s to pečico.
Druga težava je, da sem bil vajen najcenejše Candy pečice katero imamo pri mami in deluje čisto drugače, pice so naprimer pečene v 20 minutah na 180 stopinj, krompir nekje med 25 in 30 minut na 200 stopinj. Da moja pečica rabi isti čas za pico in skoraj 100 stopinj več, mi ni normalno.

Ko sem napisal da pečem med 200 in 275 stopinj, je bilo mišljeno takole:
- 200 stopinj rabi 35 minut da mi speče pico
- 275 stopinj rabi 20 minut da mi speče pico
Pico imam na najnižji rešetki, pa še to mi rado naredi da je po vrhu zakurjena, spodaj pa surova. Pa naredim testo tanko kot papir! Če je malce debelejše, je sploh surovo in odcedim vse kar se da, da ni nepotrebne vode. Sem tudi že pekel na 275 tako da sem dal notri samo testo in mezgo, nato pa še ostalo. Vsaka plast je bila notri 10 minut, kar se mi zdi občutno preveč.

Daljši čas peke me ne moti, moti me da mi pravijo da spodnji grelec deluje, ampak po občutku ne oz. slabo. Ker tako težavo smo imeli pri mami ko je odpovedal spodnji grelec. Je speklo, ampak si dal na spodnjo rešetko in čakal in čakal. Ko smo ga zamenjali, je zadeva laufala kot je treba. Sicer verjamem servisu da grelec ima samo dve funkcije: dela ali ne dela, vmesne ni. In ne, ne morem vklopiti samo spodnjega grelca, oba ali nič.

In ne, pečica za 1500e ne bo 5x boljša kot najcenejša. Bo imela več opcij, to je pa to.

Če je slučajno kje slab spoj, je lahko grelec popolnoma delujoč, vendar ne greje dobro zaradi padca napetosti.

Kalibri ::

Je opcija, da je vključen napačen program, ki ne vžge spodnjega grelca?

Na 275 se pica sicer peče v gorenjevi pečici do 11 minut. Potem že začne mejiti na črno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kalibri ()

profii ::

Nam lahko daš sliko te svoje pice po pol ure?
Moja je pečena v 7 minutah. V navadni boschevi pečici na 275.

(aja, kamen za peko ni neka huda investicija, hofer/lidl akcija ~10€)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: profii ()

krho ::

Krompir v pečici ni nikoli pečen prej kot v 40min. Precej pomaga, če pokriješ krompir s folijo, da se najprej malo pokuha spodaj, pa potem umakneš in zapečeš. Pa sem prej delal s 14 let staro pečico in sedaj z novo in je isto.
Tudi pico na 180°C sam vedno pečem okoli 30min.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Scaramouche3 ::

krho je izjavil:

Krompir v pečici ni nikoli pečen prej kot v 40min. Precej pomaga, če pokriješ krompir s folijo, da se najprej malo pokuha spodaj, pa potem umakneš in zapečeš. Pa sem prej delal s 14 let staro pečico in sedaj z novo in je isto.

LOL moja pica je končana v 5-6 min...

koyotee ::

krho je izjavil:

Pokuhaš ga za par minut, odliješ vodo in vliješ malo olja in soli v lonec ter dobro premešaš. Zakaj bi tratil alu folijo?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

mancini ::

krho je izjavil:

Ali pa še kako minutko več.
Saj ta še sploh ni v življenju kuhal, ko piše o takih totalno nerealnih časih.

OP
daj poišči en recept kjer je krompir pečen v 25 minutah na 200 stopinjah. Malo beri recepte da boš dobil nek realen čas priprave hrane in kuhanja oz pečenja

@mancini: Ni to moja prva pečica in ni to moja prva peka. Mislim da imam kar dobro predstavo koliko časa nekaj potrebuje in 275 stopinj ter 20 minut za pico enostavno ne gre skupaj! Krompir v 25 minutah je pečen na 200 stopinjah, če pečico predhodno segreješ in če pečica deluje kot je treba. Seveda da so notri normalni kosi in ne praktično celi krompirji.

Da odgovorim še ostalim.
Ne, ni možno izklapljati spodnjega ali zgornjega grelca. Oba ali nič. Zgornji se prilagaja glede na stopinje in odneha, ne morem ga pa popolnoma izklopiti. Programi ki so na voljo:
- 3d vroč zrak (aka. ventilacija)
- blag vroč zrak (spet ventilacija)
- žar
- žar z ventilatorjem
- zgoraj in spodaj gretje
- hitro gretje
- luč
Hitro gretje sploh ni hitro, rabi isto časa kot ostali programi. Največ uporabljam gretje spodaj in zgoraj, če dam 3d ali blag vroč zrak mi pico z vrha zakuri, znotraj in spodaj je čisto surova. Zato pečem brez ventilacije.

starfotr je izjavil:

Če je slučajno kje slab spoj, je lahko grelec popolnoma delujoč, vendar ne greje dobro zaradi padca napetosti.

Tole je še najboljši komentar in sumim da tega na servisu niso niti testirali.

Gregor P ::

Senzorji ti najbrž ne uidejo, če boš hotel preveriti delovanje spodnjega grelca.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

TehDucky ::

Kaj pa če vzameš en termometer na žici npr za meso in ga postaviš nekam v pečico ter spremljaš temperaturo?
Da si enkrat vzameš čas in na 1 minuto napišeš tistih par cifer pa potem primerjaš še pri domačih kako deluje? Pa če sploh je končna temperatura enaka kot nastavljena.

Jaz imam parno s touch ekranom cca 1000 eur in mi omogoča, da nastavljam programe, ki so do 100C na stopinjo natančno (sous vide način kuhanja) ali pa po 5 stopinj na bolj običajnih načinih.

Pa ko jo primerjam s pečico od tašče, ki je nek nižji srednji razred, porajtam da na plehu določen del krompirja vedno bolj zažge (tik preden se ga pomeša), pri meni je čez cel pekač enako spečen seveda krompir zgoraj vedno bolj prime kot tisto kar se dotika pekača.

Moja naloži polno robe na pico, pa še kakšne sveže bučke pa polno zelenjave, pa na 200C si jo da pečt pa pride ven iz pečice po 11-12 minutah.

Edit: Krompir pa težko ocenim kako dolgo traja, recimo da je 220C in 45minut na zgornji meji, bi rekel da v moji bi ga pekel 45 minut na 180C pa še to surovega, če ga pokuham v sodi bikarboni za 5 minut (več krompir razpade), je za dobrih 20 minut gotov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TehDucky ()

Na voljo imam tole: https://www.conrad.si/p/termometer-za-m... in nisem prepričan če bi ga dal v pečico. Sicer mu verjetno ne bo nič škodilo, sam dvomim da je to njegov namen.

Drugih primernih senzorjev oz. termometrov nimam.

feryz ::

Za primerjavo, pica je pečena v osmih minutah na 200 stopinj. Že malo preveč. V original pladnju, na sredini.
Ampak z ventilatorjem. Brez je občutno dlje.
Pečica so neka gorenjeva jajca, tista kvazi retro.

Gregor P ::

Pri meni se peče na 300 z ventilatorjem na prvem nivoju do 7 minut (tako tudi piše v navodilih). Prav tako pečica od Gorenja.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

matobeli ::

Če grelec dela ali ne dela najlažje ugotoviš tako da pomeriš porabo pečice, ko sta oba prižgana bi moralo biti precej blizu nazivne porabe, če pol ne dela bo vidno na porabi. Če maš dostop do vtikača lahko probaš z nečem takim:
https://www.emos-si.si/merilec-porabe-s...

Drugač pa najd štromarja da ti pomeri pri varovalkah.

Ni treba preveč tople vode odkrit s testiranjem grelca.

Prižgeš pečico in z obema rokama držiš grelce (zgoraj in spodaj).

Ko postane prevroče spustiš. Če spodaj ne postane vroče, je pač nekaj narobe z grelcem.

Torej imam zanič pečico. Sem probal po tem nasvetu in delujeta oba grelca. Sicer zgornji daje več od sebe kar je nekako logično ker je grelec direkt v pečici, spodnji je pa pod plehom.

V kratkem grem na obisk k mami in bom tam spekel pice. Če bodo časi normalni, bom vrgel tale klump ven in kupil nekaj drugega.

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Ampak z ventilatorjem. Brez je občutno dlje.

Tole je bistveno, velja tudi za peko krompirja

profii ::

starfotr je izjavil:

Ni treba preveč tople vode odkrit s testiranjem grelca.

Prižgeš pečico in z obema rokama držiš grelce (zgoraj in spodaj).

Ko postane prevroče spustiš. Če spodaj ne postane vroče, je pač nekaj narobe z grelcem.

Novejše pečice ne delujejo pri odprtih vratih.

Bellzmet ::

Daš košček sira na spodnji grelec in takoj vidiš, če dela.

c23po ::

DePalmo je izjavil:

...

starfotr je izjavil:

Tole je še najboljši komentar in sumim da tega na servisu niso niti testirali.

To s padcem napetosti nima smisla. Padec napetosti se povzroči izsevanje toplote, torej mora pečica vseeno greti. Izmeriti je treba ali ima pečica nazivno porabo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c23po ()

Bellzmet ::

More biti pa res najcenejša pečica, da nima ločeno za nastavit zgornji/spodnji grelec.

Alien123 ::

DePalmo je izjavil:

Torej imam zanič pečico. Sem probal po tem nasvetu in delujeta oba grelca. Sicer zgornji daje več od sebe kar je nekako logično ker je grelec direkt v pečici, spodnji je pa pod plehom.

V kratkem grem na obisk k mami in bom tam spekel pice. Če bodo časi normalni, bom vrgel tale klump ven in kupil nekaj drugega.

Malo denarja, malo muzike. Imam sam pečico bosch HBG676EB6, pa je ne morm prehvalit.

Machete ::

Če dela debelo pico, jo založi z zelenjavo + pelati, kjer vsa voda šele začne odtekat in kuha testo, in ne zna uporabljat programov, ni 180°/30 min nič čudnega.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Evo, bil pri mami na obisku in naredil dve pice. Isti postopek kot pri meni, pica pečena v 11 minutah. Nato sem ponovil vajo, druga pica isto pečena v 11 minutah. S tem da je bila pečena in da nisem odcejal sestavin, kot to počnem doma.

Bom izmeril porabo elektrike pečice med delovanjem.

Leko ::

DePalmo je izjavil:

Očitno sem podal premalo informacij ;)
In ne, pečica za 1500e ne bo 5x boljša kot najcenejša. Bo imela več opcij, to je pa to.

Ti pa nisi ravno najbolj brihten in pismen.
Nisem rekel da je 5X boljša, je pa boljša. LOL IN kaj pomenijo te opcije! :))

Leko je izjavil:

LOL
Taki so vedno najbolj glasni. Najprej kupi najcenejši klump kar obstaja, (NE dragi moj @Furbo (daj ne oglašaj se s takimi bedarijami) najcenejša ne bo nikoli delal tako kot tista za 1500€ LOL razen dodatnih funkcij je vse od grelca do ostalega materijala na drugačnem nivoju, ni to za brezveze razlika v ceni LOL) potem pa jokajo po forumih, kaj vse ne dela.

JA podal si premalo informacij predvsem tistih ključnih. Že to, da si v najemniškem stanovanju je ena najvažnejših. Po zadnjem postu pa pridemo do tega, da tudi najcenejši klump posebej od Candija, ki je res klump speče pizzo v 11 minutah. No in kaj ti to pove.8-O

cebelar123 ::

DePalmo je izjavil:

Imam pečico Bosch serije 2, bolj natančno HBF113BS1 in me zanima če ima kdo doma isto ali podobno in kako mu peče.

Pri moji se mi zdi kot da spodnji grelec ne deluje dobro in stvari prihajajo ven surove s spodnje strani ali pa rabijo ogromno časa da se kaj speče. Naprimer, domače pice pečem med 200 in 275 in rabijo med 35 in 20 minut na omenjenih stopinjah, kar se mi zdi absolutno preveč. Pekač je notri, torej ogret preden dam na njega pico. Pečen krompir rabi okoli 45 minut na 220 stopinj, kar se mi tudi zdi preveč.

Sem jo že dal na servis kjer mi pa zatrjujejo da je s pečico vse vredu in da nimajo kaj popravljat. Zato me zanima če jo ima kdo doma in je dejansko šrot od pečice, ali me na servisu nategujejo na suho.

Pica na 275C se peče nekje 7min. Torej ventilacija plus 275C. Drugače pa kupi laserski merilec temperature in pomeri grelec spodaj in zgoraj. Ali pa samo kamen po 1h gretja. Dosegat mora 275C

@Leko: kaj ima veze ali sem v najemu ali lastnik? Nobene. Kar sem spraševal sem že dobil odgovore od drugih, od tebe pa ... manj kot nič.

Scorpy84 ::

Poglej velikost pecice, ce tvoja mami ima manjso, bo hitreje speklo. Pri nama je podobno, starsa imata malo manjso pecico pa se jim od spodaj hitro spece. Jaz imam vecjo pa rabi vec casa, da se od spodaj spece, pri picah traja malo vec casa, zato pecem na kamnu. Sicer se treba navaditi take pecice, krompir lahko speces z mehko sredico in hrustljavo skorjo, ne da bi zazgalo. Pri starsih dosti zazge robove, sredica pa trda. Pac malo se igraj s pecico in temperaturo.

buttcrack ::

da ne odpiram nove teme, si bom sposodil tole...

pečica ne greje na ventilatorsko, peče samo na spodnji/zgornji grelec.

Ker je že izven garancije, me zanima ali je popravilo smiselno? Nisem pa iz štrom foha tako, da sam tega ne znam zrihtat.

Odvisno, kolk si sam majstor, vrednost pečice itn... Ventilatorski grelec za gorenje dobiš za 17€ miele pa tudi tak grelec stane 65€, načeloma so cene tam okoli 40€. Če odneses serviserju, pa te lahko pride 60-100€. Ne rabiš biti štromar da to zamenjaš, le dve levi roki ni glih fajn imeti.

če je pokrov dol, staro off, novo on, pol neki težav ne bi smel imet. kam pa po RD, da ne bom že tam preplačal? Gre seveda za Gorenje pečico :) piše da gre za 3300W, kolk mora potem bit ta grelec, predvidevam, da se to sešteva z ostalima dvema.

bo treba več kot pokrov sneti, ponavadi še stranice, preden prideš do zadnjega dela. Sicer pa na yt imaš dosti tega, bolj ali manj so vsi ali manj isto sestavljeni.

c3p0 ::

Mogoče je na grelcu vtisnjena številka. Ponavadi so to neki generični grelci, ko jih "Mile" prepakira pa dobijo precej višjo ceno, kot, če jih npr. Beko.

puginho ::

Menjava krožnega grelca je ena lažjih nalog, vsaj pri gorenju, verjamem da je drugod podobno. Če boš sam menjal pol se ti splača, drugač je že vprašanje, ker pol bo počasi drugi grelec crknil itn.

hvala za pomoč/nasvete

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Peka pizze (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

Oddelek: Loža
1341249008 (8857) alekskac
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

15149597 (12803) MArkusPrimus
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

742153424 (4353) mailer

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

22457992 (37865) bluefish
»

Ventilacijska pečica dela slabo

374808 (4002) feryz

Več podobnih tem