» »

Velika suša, kmetje 'krivijo' državo

Velika suša, kmetje 'krivijo' državo

1 2
3
4

Brane2 ::

No, enga sem pa le spustu: :8)


-> ja, saj dejansko imas s kravo delovno pogodbo. Samo ves, kaj je problem? Ko ne daje mleka (ko ni breja/nima mladicev) je ne mores odpustit, ampak ji moras se vedno dajat placo!

Torej je v bistvu zaposlena ?

Res. Ubogi kmetje. Kako razlicno od tajnice v firmi, ki jo lahko nabrcas kadarkoli in ki ji ni treba izplacat place, ko firmi ne gre najbolje.
Da ne govorimo o dopustih, placani porodniski (ki jo lahko vzameta "krava" ali "bik"), placevanju sociale (krava hoce met penzijo) itd...

Sploh pa, ce bi ti tisti post prebral maaalce bolj temeljito, je primer govoril o potrebni papirologiji ne pa o socialni varnosti folka, ki dela zate...
A nič ne de, lahko se lotimo tudi tega...

Brane2 ::

Pa evo se ene, ceprav je bilo to deloma obdelano.


-> traktorja ne mores primerjat s tvojo tiskarno. A mi posodis avto? Kaj pa ce bi ga kar skupaj kupila in ga imela vsak pol leta? Saj sva prijatelja/soseda/whatever? I guess not.


1. kaksno zvezo ima avto s tiskarno ? Kar se tiska tice je povsem normalno, da nima vsak, ki bi rad kaj stiskal kar svojo tiskarno.
Precej tistih, ki so sli v to smer je propadlo. Kdove zakaj... :\

2. Svoj avto uporabljam v sluzbene namene in ga tudi posojam, ko gre za uporabo v sluzbene namene, kar pomeni skoraj vsak dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

B_Marley ::

Vidim da se je razprava razvnela :D

Samo branetu bi dodal na tale del...
>1. kaksno zvezo ima avto s tiskarno ? Kar se tiska tice je povsem normalno, da nima vsak, ki bi rad kaj stiskal kar svojo tiskarno.
Precej tistih, ki so sli v to smer je propadlo. Kdove zakaj...

Rad bi dodal da vsak kmet ki bi zelel klat svojo zivino ne more odpret klavnice, in vsak ki goji pšenico ne mlina...

That was all from me...
She is electric. Can i be electric too?

roCkY ::

ja pa še to, da je za veliko opravil na voljo morda le nekaj ur časa v tednu morda celo v celem letu. Vreme, narava dela... Kmetijstvo se ukvarja z živimi organizmi katerim nenehno teče biološka ura in morajo biti ustrezno oskrbljeni v točno določenem času; fenofazi rastline, patogena, plevela....

Kaj ti nuca v klimatu kjer je v večini let v času setve spomladi in spravila pridelkov jeseni veliko padavin in so tla zelo večinoma težka 200-300 kilovatni traktor, ki tehta 10-15 in ton in 10 tonski delovni stroj z 25 tonskim zalogovnikom, če z njim uničiš strukturo tal za naslednjih nekaj let, čeprav je na razmerje cena/storilnost upravičen. Nekatera orodja in naprave je možno uporabljati v strojnih krožkih (in se ogromno tudi uporabljajo) mnoga ne!

flipflop ::

Brane2,o stvareh o katerih NIMAŠ POJMA raje ne govori. Kmetijstvo in vse kar spada zraven je ena od takih stvari. Res,širiš same laži in verjetno je veliko takih tudi na tem forumu ki ti bojo celo verjeli.

In če ti delaš po 12 ali 16 ur dnevno,ti res nisem kriv jaz,niti kmetje. Ampak ko govoriš da se boš še ti preizkusil v kmetijstvu,se pa lahko samo smejem. ;)

Thomas ::

Sorry! Brane govori tisto, kar lahko argumentira. Zelo dobro argumentira.

Z njim se sicer strinjam komaj kakšnih 80% (osemdeset procentov). Ampak ... tip ima železno logiko, to mu je treba priznati!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

flipflop ::

Aha,in kaj je tip z železno logiko povedal da drži? Razen izražanja fovšije na 100 in en način ter spretnega obračanja besed ni povedal nič. Kot da bi jaz začel tebi,Thomas razlagat kako nepotrebno je dajanje denarja za znanost.

Poglej po bolj razvitih evropskih državah,vsi dajejo subvencije. In to večje kot v Sloveniji. Tudi težave s sušo so recimo v Avstriji že rešili in plačali škodo.

P.S. Primerjajte koliko denarja je kmet dobil za enega bika rečmo 93,94 leta in koliko dobi zdaj.

flipflop ::

Recimo ena od stvari: 2. Svoj avto uporabljam v sluzbene namene in ga tudi posojam, ko gre za uporabo v sluzbene namene, kar pomeni skoraj vsak dan.

A kmetje pa strojev ne posojajo al kaj? Kje pa,po Branetovi železni logiki ima vsak kmet vse priključke,potrebne in nepotrebne in to iz najvišjega cenovnega razreda.

Res. Ubogi kmetje. Kako razlicno od tajnice v firmi, ki jo lahko nabrcas kadarkoli in ki ji ni treba izplacat place, ko firmi ne gre najbolje.Da ne govorimo o dopustih, placani porodniski (ki jo lahko vzameta "krava" ali "bik"), placevanju sociale (krava hoce met penzijo) itd...


Da ne govorimo da tebi ni treba dajati denarja za oploditev krave. Da krava tudi zboli in jo je treba zdravit. Da daš enormne vsote za bika dobre pasme ki bi ga rad imel za seme in ti crkne še preden sploh opravi s kakšno kravo. Pa o tem,da ti tajnici ne zidaš doma,da tebi tajnica ne zlomi noge ko te brcne ker jo hočeš pomolzti.

>>>Sploh pa, ce bi ti tisti post prebral maaalce bolj temeljito, je primer govoril o potrebni papirologiji ne pa o socialni varnosti folka, ki dela zate...
A nič ne de, lahko se lotimo tudi tega...

In če bi gospod Brane prebral moje poste bolj dobro,ker sem dvakrat ali celo trikrat napisal zakaj so bili omenjeni papirji. Na noben način ne zaradi tega,ker bi bilo to smrt za kmeta. Zato,da se vidi,da ni kmet goljufal,ampak da je vse tako kot mora bit. In da ni potegnil od države (ne od braneta,od države,kamor plačuje preko davkov tudi kmet sam in ne samo brane) več kot po zakonu in ostalih določilih lahko,ampak prej manj.

>>>Vlece koristi vsak, ki potegne denar. Tudi ce ne gre z njim na dopust...

Z denarjem od subvencij se popravi opremo,hlev,kupi krmo,... Subvencije so namenjene temu in za to se tudi porabijo.

>>>Mogoce res. Mogoce pa je recimo sedaj v tem trenutku kak policaj v zelo tezkih pogojih, recimo usmerja kje promet v kakem kriziscu medtem ko ga v teh nocnih urah zaliva soliden dez. To se ni zadosten razlog da mu cesar (poleg dodatka za nadure itd) odobri subvencijo itd.

Subvencije ne,dodatke pa prav gotovo.

>>>Tudi s tem ne bi resil nicesar. Kamorkoli bi sel, karkoli bi delal, vedno bi denar od mojih davkov sel tudi za kmecke subvencije.
Poleg tega, zakaj bi prodal revijo ? ne cvetijo mi ravno rozice, a nisem kmet da bi jokal. Ko ne bo slo vec se mi strgalo in bom poču nekoga. Ne bom pa jokal za subvencije...

Jaz v tem ne vidim nobene argumentacije,ampak le žaljenje kmetov,kar Brane res oblada,to pa priznam.

>>>Verjamem pa, da je se najenostavnejsi obrazec tezko izpolnit, ce si nepismen...

OK,tvoja definicija kmeta kot nepismenega pijančka ki samo čaka da kaj dobi od "tvojega" denarja,je napačna. Če misliš,da so kmeti takšni,se motiš. To so pačpijančki ki imajo čisto slučajno eno kravo,30 let star traktor in mali travnik,ter po cele dneve čepijo v gostilnah. To niso kmetje,niti ne dobijo subvencij,če pa jih,in dela ne opravijo jih lahko prijaviš inšpektorju in bo po hitrem postopku izgubil subvencijo ki tebe tako peče.

>>>Saj se ne potegujem za avtorske pravice za ta zakon. Me tudi ne zanima, kdo si ga je izmislil. Le odgovarjam na (precej naiven) post " pomisli, kaj bi bilo, ce bi poleg DDV ti placal se davek na dobicek na sluzbeni racunalnik, avto itd". Moj odgovor je bil "saj ga

Tudi kmet ga plača,za razliko od tebe že ob nakupu opreme.

>>>Saj to velja tudi za majhne d.o.oje. Kdo lahko placa tajnico ? PA se zaradi tega lastniki teh ne zgovarjajo da so glupi, da ne razumejo zakonov, potrebujejo reformo zakonodaje, subvencije itd...


Oprosti,ampak če nisi zmožen sam opraviti potrebnega dela,je pač potrebno dobiti pomoč. Isto je na kmetijah. In če na kmetiji hočeš dobro pomoč,jo je treba plačat in to ne s hrano,10 litri jabčka in dovoljenjem da lahko spi na seniku. Od takega pomočnika ni nobene koristi.

>>>Ne mislim o kmetih. No, nisem dokler niste nacceli te teme. In vsekakor bi rad o kmetih mislil se manj. MIslim pa o kontroli nad tem, kam gre moj denar iz davkov. In rad bi vec nadzora nad tem.

Seveda pa te motijo samo subvencije in "pomoč" države za škodo ki jo je pustila suša. O zgrešenih nakupih policijskih čolnov,ministtrskih plač,... Ne,tebe moti samo,da bi kmet lahko postal uspešen in potem bi ti pač ne bil več mestni gospod ki se lahko dela norce iz kmetov.

>>>Ostane mi to, da poskusam spremenit stvari. Zakaj bi bezal ?

Bo drugje lazje ?

Kot recimo kohhhhoskim slovencem ? BTW, tudi njim marsikaj ne pase pa ne silijo sem...

Mogoče,če greš v irak,al pa kam tja dol. V razvitem svetu boš le še bolj jezen, saj bojo kmetje dobivali "tvoj" denar od davkov. In to še več kot pa v sloveniji.

>>>2. Pa saj jih bom prebral. Planiram selitev (no, razmisljam o tem) v kmecke vode. Pa ne zaradi tega threada, ze dalj casa razmisljam o tem... Sedaj imam guzvo, tega se bom resneje lotil, no razmisljanja o tem po novem letu, ko guzva mine...

Potem pa imaš ogromno denarja,da si boš lahko kupil dovolj velik hlev,pa dovolj prostora za vso krmo,pa gnojne jame,prostor za hrambo opreme,pa za traktor,pa za krave/bike,pa za vse kaj drugega kar spada zraven ampak se mi ne da naštevati. Ampak ti verjetno že vse veš. Ker če bo tvoja kmetija premajhna,boš kmalu ugotovil kolio ti subvencija in pomoč za sušo resnično pomaga.

>>>Tega se zavedam. Nisem hotel iti v detajle tu ( ki jih nit ne poznam vseh), sploh ce so v doloceni perspektivi irelevantni.

Ne da jih ne poznaš vseh,poznaš jih skoraj nič,pa še tiste katere poznaš ne razumeš.

>>>Nasprotujem pa temu, da se ta denar trajno tala folku in da to ni nalozba, na katere efekte bi lahko racunal v prihodnosti...

Mogoče tako misliš zdaj,če (ko) pride vojna,boš spremenil svoje razmišljanje. Ali karkoli drugega,da bo tvoja prva srk kako priti do hrane. Samo potem ne računaj na kmeta,ker bo imel zaraščene površine (narava seveda ne bo crknila-odgovor na tvoje vprašanje,kdo bo crknil mi ni treba razlagat-upam vsaj).


>>>az pa pravim da je bilo ocitno, da tezave prihajajo ze dolgo casa, solstvo pa boljkone zastonj. Kmetje torej po tej enacbi nimajo izobrazbe, volje da bi do nje prisli in sedaj niti moznosti ne vec.

Jaz pa pravim,da so to predvsem starejši ljudje (moj oče je strojni tehni,pa se bliža 50.),kak kilometer niže je na eni kmetiji punca z računalniško šolo,pri nas ima isto šolo že brat,jaz pa grem letos v četrti letnik. podobno situacija je na drugih kmetijah(res da niso na vseh računalničarji),imajo pa vsaj triletno šolo,oziroma so še v srednji šoli. Trditev da so kar vsi kmeti glupi pa je posploševanje,tudi tokrat nepreverjeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

dr.J ::

Za argumentirano razpravo je potrebno dobro poznavanje obeh strani, ne samo svoje. Tu pa vsak brez izjeme pozna dobro samo svojo stran, zato se je ta debata spremenila v prerekanje. Na koncu bo vsak še bolj sveto verjel v svoje staro prepričanje.

Pa nima samo Brane dobrih argumentov! (čeprav so večini lažje razumljivi)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Brane2 ::


Da ne govorimo da tebi ni treba dajati denarja za oploditev krave.

Mislis tajnice ? :D

Da krava tudi zboli in jo je treba zdravit.


Za tajnicino zdravstveno dam vsak mesec minimalno cca 15kSIT ( to je pausalno- ne glede na to kaj pocne in preracunano na minimalno placo).
KOliko tebe stane zdravstebno za kravo, v povprecju na mesec ?


Da daš enormne vsote za bika dobre pasme ki bi ga rad imel za seme in ti crkne še preden sploh opravi s kakšno kravo. Pa o tem,da ti tajnici ne zidaš doma,da tebi tajnica ne zlomi noge ko te brcne ker jo hočeš pomolzti.


:D :D :D
Slisal kdaj za spolno nadlegovanje na delovnem mestu ?



In če bi gospod Brane prebral moje poste bolj dobro,ker sem dvakrat ali celo trikrat napisal zakaj so bili omenjeni papirji. Na noben način ne zaradi tega,ker bi bilo to smrt za kmeta. Zato,da se vidi,da ni kmet goljufal,ampak da je vse tako kot mora bit. In da ni potegnil od države (ne od braneta,od države,kamor plačuje preko davkov tudi kmet sam in ne samo brane) več kot po zakonu in ostalih določilih lahko,ampak prej manj.


For the umphteenth time: Kaj je tu tako drugacnega, tezavnega in za kmeta tako ponizujocega, cesar ne vidimo ostali smrtniki ?


Z denarjem od subvencij se popravi opremo,hlev,kupi krmo,... Subvencije so namenjene temu in za to se tudi porabijo.


Saj se ne dajemo okrog tega, zakaj je kdo porabil subvencije. Dajemo se okrog tega, da nimajo vsi sloji enakopravnega polozaja v tem pogledu. Ne moremo vsi dobit subvencij na svojem podrocju pod podobnimi pogoji. Niti priblizno.


Jaz v tem ne vidim nobene argumentacije,ampak le žaljenje kmetov,kar Brane res oblada,to pa priznam.

NE poskusam zalit kmetov. Le postavljam jih pred ogledalo in poskusam pokazat, kaksen bi bil svet ce bi za vse veljala merila kot veljajo za kmete.

OK,tvoja definicija kmeta kot nepismenega pijančka ki samo čaka da kaj dobi od "tvojega" denarja,je napačna.


To ni moja definicija. To je deklariral nekdo na tem forumu- da so kmetje nebogljeni ker nimajo v povprecju niti srednješolske izobrazbe.
O pijanstvu nisem IIRC rekel nič... :\


Tudi kmet ga plača,za razliko od tebe že ob nakupu opreme.


Ponavljam, ze stotic. Ne, za razliko od mene. Podobno, kot jaz. In kaj s tem ? :\


Oprosti,ampak če nisi zmožen sam opraviti potrebnega dela,je pač potrebno dobiti pomoč. Isto je na kmetijah. In če na kmetiji hočeš dobro pomoč,jo je treba plačat in to ne s hrano,10 litri jabčka in dovoljenjem da lahko spi na seniku. Od takega pomočnika ni nobene koristi.

Isto velja drugje. S čem naj jaz placujem tajnico ? S silazo ?


Seveda pa te motijo samo subvencije in "pomoč" države za škodo ki jo je pustila suša. O zgrešenih nakupih policijskih čolnov,ministtrskih plač,... Ne,tebe moti samo,da bi kmet lahko postal uspešen in potem bi ti pač ne bil več mestni gospod ki se lahko dela norce iz kmetov.

Tudi to je ze obdelano. Motijo me tudi policijski colni (no, to ze manj), predsedniska letala (to veliko vec) in ministrske place.
Moti me seveda tudi to, da nekdo gradi svoj uspeh iz (tudi) mojega denarja, ne da bi jaz vedel, kaj bom od tega imel.


Mogoče,če greš v irak,al pa kam tja dol. V razvitem svetu boš le še bolj jezen, saj bojo kmetje dobivali "tvoj" denar od davkov. In to še več kot pa v sloveniji.


To me zivo zanima. Rad bi videl, ce tudi v razvitem svetu cesar kar tako tala denar ne da bi zahteval razvoj in konkretne rezultate...


>>>2. Pa saj jih bom prebral. Planiram selitev (no, razmisljam o tem) v kmecke vode. Pa ne zaradi tega threada, ze dalj casa razmisljam o tem... Sedaj imam guzvo, tega se bom resneje lotil, no razmisljanja o tem po novem letu, ko guzva mine...

Potem pa imaš ogromno denarja,da si boš lahko kupil dovolj velik hlev,pa dovolj prostora za vso krmo,pa gnojne jame,prostor za hrambo opreme,pa za traktor,pa za krave/bike,pa za vse kaj drugega kar spada zraven ampak se mi ne da naštevati. Ampak ti verjetno že vse veš. Ker če bo tvoja kmetija premajhna,boš kmalu ugotovil kolio ti subvencija in pomoč za sušo resnično pomaga.


Ne. Razmisljal sem bolj v stilu enga 100 let starga hleva in 5 m2 travnika, ravno toliko da bi lahko obveljal za kmeta in bi lovil olajsave in sekal ovinke, tako kot tipicni kmet. Seveda bi se se naprej ukvarjal s tem s cemer sem se do sedaj. Tako kot domaci primerki. Zjutraj v d.o.o., popopldne na kmetijo. Seved as tem da bi imel vse na enem mestu... >:D

flipflop ::

>>>To me zivo zanima. Rad bi videl, ce tudi v razvitem svetu cesar kar tako tala denar ne da bi zahteval razvoj in konkretne rezultate...

Poglej,kaj sem na prejšnji strani napisal za sredstva SAPARD. Teh sredstev veliko kmetov ne bo videlo. Pa mislim da se bo podobno zgodilo tudi v SLO,samo nekaj časa je treba. Ne more se vse kar naenkrat zgodit.

>>>Ne. Razmisljal sem bolj v stilu enga 100 let starga hleva in 5 m2 travnika, ravno toliko da bi lahko obveljal za kmeta in bi lovil olajsave in sekal ovinke, tako kot tipicni kmet. Seveda bi se se naprej ukvarjal s tem s cemer sem se do sedaj. Tako kot domaci primerki. Zjutraj v d.o.o., popopldne na kmetijo. Seved as tem da bi imel vse na enem mestu...

In koliko misliš ti da bi bila velika subvencija? Poleg tega denarja iz pomoči zaradi suše sploh ne bi dobil,saj je treba imeti krepko več od pet kvadratov.

>>>Mislis tajnice ?

Mhm,sem se zmotil:8)

>>>Za tajnicino zdravstveno dam vsak mesec minimalno cca 15kSIT ( to je pausalno- ne glede na to kaj pocne in preracunano na minimalno placo).
KOliko tebe stane zdravstebno za kravo, v povprecju na mesec ?

Če že jemljenmo tajnice,jo ne primerjajmo več s kravo/bikom,ampak s pomočnikom na kmetiji. Zanj pa je verjetno treba kmetu plačevati isto kot tebi,kajne?

>>>Slisal kdaj za spolno nadlegovanje na delovnem mestu ?

Sem. Ampak jaz sem te vprašal,če plačuješ za osemenitev tajnice,potem pa mi ti odgovoriš z zgornjim. A to pomeni,da svojo tajnico spolno nadleguješ?
8-O

>>>For the umphteenth time: Kaj je tu tako drugacnega, tezavnega in za kmeta tako ponizujocega, cesar ne vidimo ostali smrtniki ?

Ja ne vem. Ko sem na prejšnji strani omenil papirje (ali jih je kdo drug,ne vem več),si rekel da tudi ti rabiš veliko papirjev. Ti papirji s kmetijo pa niso bili omenjeni zato,ker bi bili za kmeta težko delo,kakor si razumel ti,ampak zato,ker misliš da kmetje dobivajo subvencije ,naredijo pa nič in da jih dobijo kar tako. S 100 let starim hlevom in zelenico. Niti približno ni res.

>>>Saj se ne dajemo okrog tega, zakaj je kdo porabil subvencije. Dajemo se okrog tega, da nimajo vsi sloji enakopravnega polozaja v tem pogledu. Ne moremo vsi dobit subvencij na svojem podrocju pod podobnimi pogoji. Niti priblizno.

Hja,lahko pa kakšne druge pomoči(in če se ne motim,si na prejšnji strani omenil,da boš dobil subvencijo za revijo). Kot sem že rekel,ne primerjaj kmetijstva z ostalo industrijo.

>>>To ni moja definicija. To je deklariral nekdo na tem forumu- da so kmetje nebogljeni ker nimajo v povprecju niti srednješolske izobrazbe.
O pijanstvu nisem IIRC rekel nič...

Ne,ti si rekel,da je vsak obrazec težko izpolnit če si nepismen. Ne se zdaj izmikat. Da nisi rekel nič o pijanstvu? Kaj pa Da ne govorim o trumah polpismenega in polpijanega folka, ki s traktorji prdi nakrog ( v solidnem procentu brez minimalnega izpita- tistega za traktor, ki je malce nad kolesarskim izpitom), kao "po opravilih", v pravilnih presledkih povzroca nesrece in izgube-tudi v svojih vrstah... ? Na prejšnji strani? In kot sem rekel,to niso kmetje,ampak pijanci ki pač še imajo nek traktor in en konec zemlje. Subvencij pa ne morejo dobit,če ni vse kot je treba. Pa še verjetno je,da otrok od takšnega "kmeta" ne bo nadaljeval s kmetovanjem,tk da bo tisto zemljo lahko kupil drug kmet.

>>>Isto velja drugje. S čem naj jaz placujem tajnico ? S silazo ?
Zgrešil si bistvo.Verjetno namenoma.In BTW,silaža ne pade z neba. Z njo so povezani precejšnji stroški,da o svinjarijah ki jih počnejo ljudje sploh ne bi govoril. Ali o tem,da je spravilo silaže včasih (kar precejkrat) smrtno nevarno.

>>>Tudi to je ze obdelano. Motijo me tudi policijski colni (no, to ze manj), predsedniska letala (to veliko vec) in ministrske place.
Moti me seveda tudi to, da nekdo gradi svoj uspeh iz (tudi) mojega denarja, ne da bi jaz vedel, kaj bom od tega imel.

Pa bi te čolni lahko skoraj bolj motili,si videl kakšne imajo Hrvatje? Slovenci pač moramo biti posebni. In če bi se folk dovolj bunil,letala sploh ne bi bilo treba vračati,ker ga nikoli ne bi kupili. In tudi to,da si kmetom fovš,je že bilo povedano. Imaš ti zaradi subvencij kaj manj? In če imaš,kaj je tisto kar ti manjka? Kaj boš od tega imel? verjetno hrano,ker na moremo biti odvisni od drugih držav. Ne od hrane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: flipflop ()

flipflop ::

Moti me seveda tudi to, da nekdo gradi svoj uspeh iz (tudi) mojega denarja, ne da bi jaz vedel, kaj bom od tega imel.


Upam da nočeš s tem stavkom reči,da je vse kar si kak kmet kupi/pozida/..., pridobljeno SAMO ali VEČINOMA zaradi subvencij?

P.S. Obišči sejem v Gornji Radgoni in malo poglej cene opreme. Potem pa poglej koliko so kmetje dobili za subvencije. In koliko bojo dobili letos. In koliko znaša škoda pri kakem kmetu zaradi suše. In koliko bo dobil za pomoč pri suši. In koliko bo treba dati za krmo,ker jo bo večini zmanjkalo. Potem pa mi povej,kateri kmet si je zgradil kariero in nek velik uspeh s tvojim denarjem? In ne pozabi,da nisi edini davkoplačevalec,čeprav se tako obnašaš.

Brane2 ::


>>>Slisal kdaj za spolno nadlegovanje na delovnem mestu ?

Sem. Ampak jaz sem te vprašal,če plačuješ za osemenitev tajnice,potem pa mi ti odgovoriš z zgornjim. A to pomeni,da svojo tajnico spolno nadleguješ?


Ne, ti si me vprasal ce me je ze kdaj tajnica brcnila in mi zlomila nogo, ce bi jo poskusal pomolsti.
Rezultat je tako kot pri tebi, odvisen od krave, pardon tajnice... :D

Brane2 ::


Kar se subvencij tice jih kot kmet mogoce niti ne bi rabil. Ne vem.


Me zanima kako je s statusom kmeta. A to tobis diplomo od psihologa ali je to titula, ki se podeduje, ali jetreba koncat kako solo/snelkurs za tole itd ?

Potem me zanima kako je ceno kmetij in katere dejavnosti in pod katerimi pogoji so dovljene na kmetiji itd.

To moram se prebrat/ se pozanimat itd...

Kar se paralel z papirologijo/delovno silo itd tice, se mi ne da vec igrat ping pong.

Vse to smo ze obdelali. Ne da se mi znova in znova ponavljat isto. Me ze prsti bolijo. Na koncu me bo se kdo obtozil, da imam vse tajnice za krave itd itd...

roCkY ::

Enostavno se mi ne da ponavljat kar sem napisal v prvih par postih v to temo. Če nekdo noče razumet zakaj so stvari take kot so pač noče.

Ponovno pa vsem tem nejevernim tomažem povem, da hrana na polici ni nič cenejša zaradi subvencij. No, če je dražja gre tudi cesarju več>:D . Država pobere davek trgovci visoko maržo (predvsem sedaj ko zaradi visokih temperatur in suše nekaterih artiklov primankuje), pridelovalec pa drobtinice ali izgubo. Tako je v marsikateri panogi ne le v kmetijstvu. Tudi kakršnakoli resna kmetijska proizvodnja je le podjetništvo s pogoji pod katerimi poteka. Problem te proizvodnje pa je veliko veliko dejavnikov na katere je zelo težko ali celo nemogoče vplivati. In cel spekter zakonodaje, ki zagotavlja potrošniku, da je proizvod neoporečen. Ti predpisi so zahtevnejši in obširnejši kot v katerikoli drugi panogi! Teh zadev pa nekateri ne vidite ali pa si zatiskate oči in jih ignorirate.

Ker je proizvodnja hrane dolgotrajen proces podvržen vsem tem vplivom, proizvod v večini primrov neobstojen je vseskupaj v preteklosti na območju Evrope rezurtiralo v današnji slabo učinkovit sistem, ki je doživel pomoje zelo slabo reformo pisano na kožo najmočnejšim trenutnim članicam. Začelo se je z izvoznimi dumpingi in končalo kot splošne podpore, da se konkurira na enak način podprti proizvodnji iz tretjih držav, ki delajo isto. Krog brez konca! Tak je žal trenuten sistem pri nas, v EU kateri se prano in ekonomsko pridružujemo, ZDA in ostali del amerike ima podobne interese in ukrepe...
Normalno pa je, da bo vsak na svojem področju izkoristil vse možnosti za pridobitev dohodka katere mu sistem ponuja.

Nehajmo tarnat in secirat mnenja drug drugemu. Predlagajte kakšne boljše predvsem učinkovite rešitve za to, da bo proizvodnja vseh artiklov v kmetijstvu potekala usklajeno in ne bo prihajalo do nihanj v ponudbi razen zaradi sezonskih vplivov. Brez s strani dela prebivalstva tako osovraženih plačil na površino obdelane zemlje s strani državnih proračunov oz. v evropi ene skupne blagajne vseh članic.
Pri tem ne pozabite in upoštevajte, da nekateri proizvodnji procesi trajajo več let, nekateri celo desetletje in še več, večina eno leto, nekatere rastlinske in živalske vrste pa za razvoj potrebujejo le nekaj mesecev. Oskrba živega bitja se mora izvajati brez prekinitve. Večina proizvodov pa mora biti porabljena v parih dneh pa tja do pol leta.

Bojim pa se, da rešitve trenuno ni. Če bi rešive bile stanje ne bi bilo tako kot je. Ne v kmetistvu ne v katerikoli drugi predvsem delovno intenzivni panogi, kjer sistem konkurence in pehanje nekaterih za dobičkom večini prinaša le borbo za golo prečivetje iz meseca v mesec.

Konec koncev smo vsi na isti barki in plujemo v isto smer. So pa pozicije kako kdo preživi aktivno (delovno) obdobje življenja krepko različne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roCkY ()

pin29 ::

dr.J:
Za argumentirano razpravo je potrebno dobro poznavanje obeh strani, ne samo svoje.

Kakih dveh strani? Moralo bi se govoriti o eni! O dveh se govori zato ker nekateri primerjajo kmetijo z industrijo, zakaj se ve...

Brane2:
Ne. Razmisljal sem bolj v stilu enga 100 let starga hleva in 5 m2 travnika, ravno toliko da bi lahko obveljal za kmeta in bi lovil olajsave in sekal ovinke, tako kot tipicni kmet. Seveda bi se se naprej ukvarjal s tem s cemer sem se do sedaj. Tako kot domaci primerki. Zjutraj v d.o.o., popopldne na kmetijo. Seved as tem da bi imel vse na enem mestu...


S tem si vse povedal. Sprva sem mislil in ti predlagal vstop v kmetijstvo, ker bi si že zelo kmalu potem mislil v smislu "kaka budala sem bil da sem obtoževal kmete vsemogočega", torej bi ugledal resnico, drugače je najbrž nikoli ne boš. Ker vem kako boš to izjavo (hotel) razumel, ti že v naprej povem da te z njo nočem žaliti (in te ne)! Popoldne pa na kmetijo? 8-O :\ :D :D :D
Sicer pa si nam z zgornjim "postom" dokazal svoje namene (čeprav s tako kombinacijo nebi dobil ničesar od države, a najbrž bi to verjel šele potem ko bi doživel). Sedaj šele vidimo kako zelo ti je žal tistega denarja ki gre kmetom s subvencijam. Potem pa obtožuješ da tipični kmeti sekajo ovinke...

Povej Brane2, te je sploh možno prepričati da žal o tej temi in kmetih meniš narobe in da je kmetijstvo v SLO potrebno in ga je treba spodbujat in usmerjat s pravo politiko v pravo smer? Žal je treba tisto pravo politiko še "poiskat" a s takim razmišljanjem kot ga imaš ti o kmetijstvu jo sigurno ne bo nihče našel!

Namreč ne vidim smisla v primerjanju krav in tajnic itd. in prepiranju glede zlomljenih nog ...Me zanima, ga vidiš ti Brane2?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pin29 ()

Brane2 ::

Jaz verjamem v prost pretok ljudi in denarja. Ce je kmetom res tako hudo, se mi nikakor ne bo splacalo biti kmet. Po tem, kar slisim od ucenih glav okrog sebe, ni cisto tako...

Ce imam enake osnovne pravice kot kdorkoli drug v tej dezeli, potem imam pravico biti tudi kmet. Saj to ste koneckoncev predlagali, a niste ? :\

Ravnokar sem zvedel, da ti status certificiranega kmeta ne podeli psihijater ampak opravis 14-dnevni schnellkurz...


Kar se sekanja ovinkov tice nc bat. Bom pac majhen kmet (kmetic :D ), ki mu tako kot ostalim malim kmetom tece voda v grlo.

Tako kot 90% kmetov pri nas. Kaj je slabega v tem ? :\

pin29 ::

Nisem te vprašal v kaj ti verjameš, sploh pa nisi odgovoru na nobeno vprašanjee mojega zadnjega posta.
Ce imam enake osnovne pravice kot kdorkoli drug v tej dezeli, potem imam pravico biti tudi kmet. Saj to ste koneckoncev predlagali, a niste ?

Jaz sem predlagal, ker menim da drugače neboš nikoli doumel (pa če se še tako smešno sliši) kmetijstvo kot to kar tudi je in ne indusrijo.

Ce je kmetom res tako hudo, se mi nikakor ne bo splacalo biti kmet. Po tem, kar slisim od ucenih glav okrog sebe, ni cisto tako...
malo obrazloži navedeno trditev...

Kaj je slabega v tem da 90% kmetom pri nas teče voda v grlo? Daj povej.

In kaj ima status kmeta veze s psihiatrom?!

Phoebus ::

In kaj ima status kmeta veze s psihiatrom?!

Nic, samo Brane2 zali.:\

flipflop ::

Thomas: praviš,da se strinjaš v 80% z Branetom drugim. Lahk poveš,v čem se strinjaš? Pa če bi še lahk napisal kaj je tako dobro argumentiral? Ker kar se mene tiče je povedal eno debelo nulo,žalil kmete,sebe povzdigoval nad vse,...

Sicer pa poznam take deloholike,ki delajo po 16 ur dnevno. Nič kaj simpatični ljudje. Sicer pa ko že govoriš koliko da delaš,kako imaš potem čas da se prerekaš po internetu? In če lako prosim po alinejah našteješ vse stvari,za katere misliš,da jih ima kmet več. Pa ne spet neke druge industrije zraven mešat,od sedaj samo o kmetih - o čemer bi se moralo govoriti že od začetka.

Brane2 ::


Nisem te vprašal v kaj ti verjameš, sploh pa nisi odgovoru na nobeno vprašanjee mojega zadnjega posta.


In kaj dejanjsko so vprasanja v tvojem zadnjem postu ? Nekako so izginila med obtozbami, ce pa jih locim od ostalega texta, pa nekako nimajo smisla...
A ker si ti tako hotel, bom to naredu...
Posebej zate, ob dodatnem komentarju na trditev tako trhlo, da mimo nje nisem mogel...


Kakih dveh strani? Moralo bi se govoriti o eni! O dveh se govori zato ker nekateri primerjajo kmetijo z industrijo, zakaj se ve...


VSI moramo zasluziti svoj obstoj. Kdor ni ucinkovit, mora delati na tem in se izboljsati ali pa ostati na periferiji dogodkov. Ti lahko (zelo kratkovidno) vztrajas na tem da so kmetje nekaj posebnega a potem se bomo za status posebnosti zaceli boriti tudi drugi.
Jasno je, da kmetovanje s seboj nosi neke specifike, a to velja za vsako vejo storitev ali proizvodnje. Ce razlik ne bi bilo, bi bili vsi enaki in ne bi bilo industrije, storitev, kmetijstva, drzavnih sluzb itd...


S tem si vse povedal. Sprva sem mislil in ti predlagal vstop v kmetijstvo, ker bi si že zelo kmalu potem mislil v smislu "kaka budala sem bil da sem obtoževal kmete vsemogočega", torej bi ugledal resnico, drugače je najbrž nikoli ne boš. Ker vem kako boš to izjavo (hotel) razumel, ti že v naprej povem da te z njo nočem žaliti (in te ne)! Popoldne pa na kmetijo?


Kaj te briga, kako jaz vodim svojo (bodoco) kmetijo ? Ce sem prav zastopil zakon o kmetijskih zemljiscih, sem obvezen biti dober gospodar ( v smislu, da ne unicujem zemljisca ali okolice), ni mi pa treba tebi porocati kaj pocnem z zemljo in kdaj to pocnem (recimo popoldne).


Sicer pa si nam z zgornjim "postom" dokazal svoje namene (čeprav s tako kombinacijo nebi dobil ničesar od države, a najbrž bi to verjel šele potem ko bi doživel). Sedaj šele vidimo kako zelo ti je žal tistega denarja ki gre kmetom s subvencijam. Potem pa obtožuješ da tipični kmeti sekajo ovinke...


Ce je tako, kaj se usajas ? Sedi in uzivaj ob pogledu, kako bom izvisel. Samo zacetna branja problematike govorijo malce drugace o tem...
Precej argumentov kmetchke strani je priletelo v stilu da o kmetuijstvu pojma nima in da tudi zakonov ne poznam. Eee, pa zdaj bom relevantne zakone spoznal. Potem se vrnem in recemo kaksno...


Povej Brane2, te je sploh možno prepričati da žal o tej temi in kmetih meniš narobe in da je kmetijstvo v SLO potrebno in ga je treba spodbujat in usmerjat s pravo politiko v pravo smer? Žal je treba tisto pravo politiko še "poiskat" a s takim razmišljanjem kot ga imaš ti o kmetijstvu jo sigurno ne bo nihče našel!


Seveda. Drugace bi pomenilo, da vseh moznosti nisem sposoben dojeti zaradi lastne pristranskosti. Tega ne maram.
Seveda pa je za to potrebna razlaga nekoga, ki zna prebrati moja vprasanja v celoti, jih dojeti in podati svoj odgovor. Nekdo, ki bi imel izkusnej kmeta in logiko kot recimo Thomas,
Po 70+ postih debate ni blo takega na spregled. Samo neko javkanje, uzaljenost in odogovori na vprasanja, ki jih sploh nisem postavil.
To naj bi me prepricalo ? :\



Namreč ne vidim smisla v primerjanju krav in tajnic itd. in prepiranju glede zlomljenih nog ...Me zanima, ga vidiš ti Brane2?


Res je. Ni pretiranega smisla v tem. Je pa to tipicen odgovor na nepostavljeno vprasanje. Do tega je prislo, ko je nekomu zmanjkalo argumentov in je v obrambo svojega gledisca primerjal kravo s tajnico. Res je butasto a sprejel sem izziv in razmontiral njegov argument na atome. Sedaj nekdo drugi pravi, da je primerjava neumestna... Go figure... :\



[Ta odgovor je spremenil pin29 dne 27.08.2003 ob 12:10:36.]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

V čem se ne strinjam z Branetom?

Recimo v tem, da bi bilo pametno kupiti ex Yu army čelado na boljšjaku in jo kot zaščito pred ostrostrelci nesti na glavi s sabo v Ameriko!

No, dost heca.

V tej temi se ne strinjam v tem, da Cesar sploh more it v liberalizem, kakršnega on predlaga. Ki bi na dolgi rok sicer povzročil revolucijo v kmetijstvu, kakršno so v Ameriki že dali skoz. Tam je univerzitetnih profesorjev več kot farmarjev, produkcija hrane pa poceni in neverjetna.

Naš Cesar tega ne more, niti če bi hotel in znal. Zavezan je delovanju po direktivah in priporočilih EU and therefore we are all doomed, kar se tiče učinkovitega kmetijstva. Vsaj dokler Francija in Nemčija ne bosta čisto na kolenih s svojim vplivom - čemur zdaj presenetljivo dobro kaže - se reforma Evropske kmetijske politike ne bo začela.

Je pa to že zdaj vsaj deklarativni EU cilj. Zelo zmanjšati kmetijski proračun, čeprav Slovenci mislimo, da je ta proračun sveta krava in idealno stanje, katerega moramo mi šele doseči.

Sicer sem pa že povedal, kaj mislim o kmetijstvu v Sloveniji.

- GM food

- vrtnine

- namakanje, graditev vodovodov v ta namen, kot podaljšek avtocestnega programa.


Vode je DOST. Zdaj je bilo ob najnižjem vodostaju vsako sekundo 200 kubičnih metrov pretoka skozi Muro+Dravo.

Aja. Še POZITIVNI primer. En majhen orkester nezaposlenih iz Murske Sobote namaka in goji vrtnine. 500 ton letošnjega pridelka paprik, je lahko moralni in vsakršni zgled. Obračanje problemov v priložnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

pin29 ::

Phoebus:

In kaj ima status kmeta veze s psihiatrom?!
Nic, samo Brane2 zali.

To vem, a želel sem slišati razlago od Braneta2.

Brane2:

Ti lahko (zelo kratkovidno) vztrajas na tem da so kmetje nekaj posebnega a potem se bomo za status posebnosti zaceli boriti tudi drugi.


Ja, seveda. Ne gre se zato kdo je poseben in kdo ne.

Kmetijstvo v SLO je trenutno tako kot je. Ker je trenutno z njim nemogoče konkurirat tujini (razumljivo) ga je treba pač podpirat. Nenadno ukinitev pomoči bi doseglo le "štrajk". Pomoči bi morale, še bolj kot to sedaj, usmerjat kmeta k pravilnem načinu kmetovanja. To bi se moral sicer kmet sam, a to se premalokrat dogaja( zakaj? zaradi miselnosti prejšnega stoletja). Seveda se je zaradi določenih denarnih stimulacij lažje odločit. Logično je (vsaj meni) da te pomoči (npr. subvencije) ne bojo na večno! Kdor se bo uspel preusmeriti v nekaj kar je zanj dobičkonosno bo preživel, kdor ne pa sigurno ne.Take oblike kmetovanja kot so sedaj v SLO se ne bojo obdržale (večina ne). Trendi so, le poiskati jih je treba. V Ameriki za različne opcije razvoja neke kmetije to počnejo najeti ekonomisti in rezultate ovrednotijo z "verjetnostjo poz. poslovanja". A tam so kmetije ogromne in se jim to splača dati izračunati profesionalcem, pri nas se tega ne splača in je odločitev o določeni preusmeritvi bolj kot ne "na pamet izračunana" (če spoh). Potem pa pridemo do različnih možnosti, dobre perspektive je sigurno navedel Thomas, jaz bi pa zraven dodal še ekološko kmetovanje (vse variante so potem še odvisne od terena).

Kaj te briga, kako jaz vodim svojo (bodoco) kmetijo ? Ce sem prav zastopil zakon o kmetijskih zemljiscih, sem obvezen biti dober gospodar ( v smislu, da ne unicujem zemljisca ali okolice), ni mi pa treba tebi porocati kaj pocnem z zemljo in kdaj to pocnem (recimo popoldne).

Sploh me ne briga, povedati sem hotel le to da kmetije ne boš mogel voditi samo popoldne. To je full time job tako ali drugače.

Ce je tako, kaj se usajas ? Sedi in uzivaj ob pogledu, kako bom izvisel. Samo zacetna branja problematike govorijo malce drugace o tem...


Zakaj bi sedel in gledal kako boš ali ne boš izvisel? V vsaki slabi stvari je nekaj dobrega in obratno! Vsak se lahko od vsakega nekaj nauči. Super, ti jih kar preuči(zakone), morali bi jih poznati vsi kmetovalci. Ne smatram se za nekega "oh in sploh" poznavalca zakonov povezanih s kmetijsko tematiko, vem pač nekaj o tistih na katere naletim nanje...Naš boš pač podučil o tistih katerih ne poznam(o) (če naletimo na kak trd oreh kot je ta :\ ). Upoštevati pa moreš tudi dejstvo da teorija ni vse!


Povej Brane2, te je sploh možno prepričati da žal o tej temi in kmetih meniš narobe in da je kmetijstvo v SLO potrebno in ga je treba spodbujat in usmerjat s pravo politiko v pravo smer? Žal je treba tisto pravo politiko še "poiskat" a s takim razmišljanjem kot ga imaš ti o kmetijstvu jo sigurno ne bo nihče našel!

Seveda. Drugace bi pomenilo, da vseh moznosti nisem sposoben dojeti zaradi lastne pristranskosti.


Me veseli.


Thomas, prav imaš glede svete krave. Kmet bo lahko ponosen in vesel ko bo kmetoval dobičkonosno prez pomoči kakršnihkoli t.i. svetih krav!

Brane2 ::


To vem, a želel sem slišati razlago od Braneta2.


O.K. Kaj ptrebujes da te priznajo kot kmeta ? MIslim, razen fizicnih stvari- kmetije itd?

Sele ko sem slisal, da moras bit certificiran kmet, sem po prvem navalu smeha pomislil, da je to potrdilo o stanju duha, ki ti ga izda stric doktor-verjetno psihiater.

Kaze ti mehurckaste clike in te sprasuje, kaj vidis v njih, pogovarjata se o spominih iz otrostva in razglabljata o tem, ali vendarle ne gres v govedorejo, ker bi ob molzi rad podozivel, kar ze od zgodnjih let, ko te je dojila mama ne pomnis vec. :D

Po uspesno opravljenem pogovoru dobis listek, na katerem v bistvu pise "Tale je kmet" v latinscini in navodila lekarničarki za pripravo zdravil. :D

Poleg tega, glede na to da sem "bosanc"(no deloma-matkin del genov prihaja s prekmurskih kmetij), sem mislu, da mi naziv kmeta priznajo avtomatsko, pa ni tko... :\

No v glavnem, delamo na izpolnjevanju pogojev...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

flipflop ::

Kot zanimivost bi povedal,da je neki kmet za kravo ki jo je prodal v klavnico,dobil 24.000 SIT. Plačali so mu okoli 80 SIT/kg,za meso,ki ga v mesnici/trgovini kupiš po 1500? Ampak je to edina možnost,saj ne moreš klati doma,niti dati komu drugemu. V Avstriji recimo lahko na leto doma zakolješ eno govedo,menda pa se da prodajati tudi končne izdelke (suhe salame,...)

Zheegec ::

Bom pa še jaz nekaj prispeval (ko že imam privilegij biti obdan z dvema kmetijama).
Najprej bi vprašal Braneta2 - kmetje so res dragi za državo (subvencije,...), EU porabi velik % svojega proračuna za kmetijstvo. Samo kaj bi bilo brez vseh teh kmetov? Bi mogoče se preživljal -- z nabiralništvom? Ali bi vsakdo imel svoj vrtek - hej, bi vsaj zdravo jedli :D
So pa tukaj še drugi problemi. Recimo to, da so v EU tako velike subvencije, da kmetje iz manj razvitih držav (celin) zelo malo zaslužijo (ali pa celo nič) s prodajo svojih izdelkov - ker so končne cene lahko nižje. Je pa res, da ponekod to ne drži, Flipflopov primer.
Samo da pa mora imeti vsak kmet po 3 traktorje in poleg tega še gnojiti okoli rezervoarja s pitno vodo (ki konča v mojem kozarcu), je pa res zelo nepredstavljivo. Res da si kmetje nekaj strojev izposojajo, samo še vedno prideta 2 traktorja/kmeta z zelo povprečno velikostjo kmetije (v slovenskem merilu) in še veliko drugih strojev, ki jih sploh ne rabijo.
Za konec pa še ena stvar, ki se bo Branetu2 gotovo zdela smešna. Naš sosed ima kmetijo in ker je slišal za raziskave, da glasba pomirja živino (krave) in da potem dajo več mleka, jim je v hlev namontiral radijo, kjer lahko krave CEL DAN poslušajo poročila in pogovorne oddaje. Verjetno ni slišal, da naj bi predvajal klasiko za 1h/dan :D
Kakorkoli že, kmetje so ljudje, ki jo nujno potrebujemo (pa ne ravno v slovenskem merilu ;(( ampak nasplošno ) in brez njih ne bi bilo hrane. Da pa slovenski kmetje včasih preveč želijo od države je pa že itaq znano. Da imajo dovolj denarja tudi vemo (vsaj nekateri). Sem ravno prijatelju (kmetu) sestavil predračun za 700K (prej ga je imel za 900K:D ) -- bo že nekaj na tem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

pin29 ::

Sele ko sem slisal, da moras bit certificiran kmet, sem po prvem navalu smeha pomislil, da je to potrdilo o stanju duha, ki ti ga izda stric doktor-verjetno psihiater.

In kje si to slišal?

Po uspesno opravljenem pogovoru dobis listek, na katerem v bistvu pise "Tale je kmet" v latinscini in navodila lekarničarki za pripravo zdravil.:D

Poleg tega, glede na to da sem "bosanc"(no deloma-matkin del genov prihaja s prekmurskih kmetij), sem mislu, da mi naziv kmeta priznajo avtomatsko, pa ni tko...

No v glavnem, delamo na izpolnjevanju pogojev...:\



Brane2, ko si tole pisal si si najbrž mislil "če pa hočeš imeti žaljenje, izvoli tu ga imaš, še bolj pikanto začinjenega..." Lahko si ponosen na svoje zgornje besede (in iz prejšnjih postov).

Tu je še copy/paste iz zgornjega "posta":

Kmetijstvo v SLO je trenutno tako kot je. Ker je trenutno z njim nemogoče konkurirat tujini (razumljivo) ga je treba pač podpirat. Nenadno ukinitev pomoči bi doseglo le "štrajk". Pomoči bi morale, še bolj kot to sedaj, usmerjat kmeta k pravilnem načinu kmetovanja. To bi se moral sicer kmet sam, a to se premalokrat dogaja( zakaj? zaradi miselnosti prejšnega stoletja). Seveda se je zaradi določenih denarnih stimulacij lažje odločit. Logično je (vsaj meni) da te pomoči (npr. subvencije) ne bojo na večno! Kdor se bo uspel preusmeriti v nekaj kar je zanj dobičkonosno bo preživel, kdor ne pa sigurno ne.Take oblike kmetovanja kot so sedaj v SLO se ne bojo obdržale (večina ne). Trendi so, le poiskati jih je treba. V Ameriki za različne opcije razvoja neke kmetije to počnejo najeti ekonomisti in rezultate ovrednotijo z "verjetnostjo poz. poslovanja". A tam so kmetije ogromne in se jim to splača dati izračunati profesionalcem, pri nas se tega ne splača in je odločitev o določeni preusmeritvi bolj kot ne "na pamet izračunana" (če spoh). Potem pa pridemo do različnih možnosti, dobre perspektive je sigurno navedel Thomas, jaz bi pa zraven dodal še ekološko kmetovanje (vse variante so potem še odvisne od terena).

Kakšno je tvoje mnenje Brane2 o tem kar je opisano v zgornjem navedku?

Brane2 ::


Kmetijstvo v SLO je trenutno tako kot je. Ker je trenutno z njim nemogoče konkurirat tujini (razumljivo) ga je treba pač podpirat.


1. Vse veje gospodarstva "so take kot so". Kaj si hotel s tem povedat ? Da kmetijstvo ni tako, kot bi rado bilo ? Kaj pa danes je ?
2. Zakaj je treba nekonkurencne veje podpirat ? Zakaj ne podpiramo enkao denimo textilne industrije da ne nastevam ostalih parsto primerov ?


Nenadno ukinitev pomoči bi doseglo le "štrajk".


Pa kaj? Zanimivo je, da je pridelek kmetov tako velik, da bi strajk javnost opazila samo po traktorjih na cesti...


Pomoči bi morale, še bolj kot to sedaj, usmerjat kmeta k pravilnem načinu kmetovanja. To bi se moral sicer kmet sam, a to se premalokrat dogaja( zakaj? zaradi miselnosti prejšnega stoletja). Seveda se je zaradi določenih denarnih stimulacij lažje odločit. Logično je (vsaj meni) da te pomoči (npr. subvencije) ne bojo na večno!


Pri tem sistemu sploh ni logicno, da bo subvencije kmetom enkrat konec. Kot je videti, rabi kmet za to vedno samo svez razlog (= letos se neuporabljen) in tega jim nikoli ne bo zmanjkalo.
To je sistem, ki se sam vzdrzuje, tako kot ogenj. Ce bi slo kmetom danes 5% bolje kot jim gre, bi se natanko za tistih 5% manj sekirali- in ziveli dalje po starem. Jebat ga- ni ga cez tradicijo.
Razen ko zmanjka za nov traktor. Takrat je pa cesar vsega kriv.


Kdor se bo uspel preusmeriti v nekaj kar je zanj dobičkonosno bo preživel, kdor ne pa sigurno ne.Take oblike kmetovanja kot so sedaj v SLO se ne bojo obdržale (večina ne). Trendi so, le poiskati jih je treba. V Ameriki za različne opcije razvoja neke kmetije to počnejo najeti ekonomisti in rezultate ovrednotijo z "verjetnostjo poz. poslovanja". A tam so kmetije ogromne in se jim to splača dati izračunati profesionalcem, pri nas se tega ne splača in je odločitev o določeni preusmeritvi bolj kot ne "na pamet izračunana" (če spoh). Potem pa pridemo do različnih možnosti, dobre perspektive je sigurno navedel Thomas, jaz bi pa zraven dodal še ekološko kmetovanje (vse variante so potem še odvisne od terena).

Tako javkanje ni produktivno. Vedno je nekaj, v cem je uspesnez drugacen od zgube, na kaj se da zahaklat. Jasno, uspesni so, ker so velki. Ampak to velja tudi za ostale veje industrije, npr jeklarsko industrijo, avtomobilsko- mah pravzaprav za vsakoo vejo, ki jo najdes pri nas. In kaj bomo sedaj ? Bomo eni drugim placevali subvencije ? Kmetje jeklarjem, jeklarji textilcem ,textilci...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pin29 ::

Kmetijstvo v SLO je trenutno tako kot je. Ker je trenutno z njim nemogoče konkurirat tujini (razumljivo) ga je treba pač podpirat.
Kaj si hotel s tem povedat ?
?


Nič od tega kar si ti navedel. Ja podpirat ampak v smislu ki sem ga razložil v naslednjih nekaj stavkih (v prejšnem postu). Alternative v SLO kmetijstvu so. In to je rešitev znajti se in kmetovati v taki smeri da bi bilo to dobičkonosno. Nekaj od možnih alternativ sem tudi na/pre pisal.

Pa kaj? Zanimivo je, da je pridelek kmetov tako velik, da bi strajk javnost opazila samo po traktorjih na cesti...


Ni vse v "ekonomiji". Tudi če do učinka na trgovskih policah nebi bilo, bi bili pa lahko neprimerno večji na cestah...Nenazadnje ne moremo si privoščit da bi v SLO kar opustili kmetijstvo. To je nedopustno, pa če še tako utemeljuješ z "necrkovanjem" narave...

Pri tem sistemu sploh ni logicno, da bo subvencije kmetom enkrat konec. Kot je videti, rabi kmet za to vedno samo svez razlog (= letos se neuporabljen) in tega jim nikoli ne bo zmanjkalo.o je sistem, ki se sam vzdrzuje, tako kot ogenj. Ce bi slo kmetom danes 5% bolje kot jim gre, bi se natanko za tistih 5% manj sekirali- in ziveli dalje po starem. Jebat ga- ni ga cez tradicijo.
Razen ko zmanjka za nov traktor. Takrat je pa cesar vsega kriv.

Saj že ves cajt govorim da bi bilo politiko spremenit. Problem je dejansko to da je podobna politika tudi po velesilah po katerih se SLO zdaj zgleduje, kot pravi (se mi zdi da) Thomas. Ko bi se kmet enkrat postavil na noge (kar ni nemogoče) mu nebi bilo treba več "jokati" za subvencije

Samo za inf. To kar bodo kmetje letos dobili zaradi suše niso subvencije. Recimo da je to "pomoč ob naravnih katastrofah" ali pdb. Kaj so subvencije sem razložil v enem od prejšnih "postov".

Tako javkanje ni produktivno. Vedno je nekaj, v cem je uspesnez drugacen od zgube, na kaj se da zahaklat. Jasno, uspesni so, ker so velki. Ampak to velja tudi za ostale veje industrije, npr jeklarsko industrijo, avtomobilsko- mah pravzaprav za vsakoo vejo, ki jo najdes pri nas. In kaj bomo sedaj ? Bomo eni drugim placevali subvencije ? Kmetje jeklarjem, jeklarji textilcem ,textilci...


Tisto sploh ni bilo javkanje, pač pa analiziranje trenutnih razmer. Na koncu pa so bile podane t.i. rešitve... Ja, to vsi vemo da so uspešni ker so veliki. A to pomeni da majhni ne morejo biti uspešni? Nikakor. Zakaj pa bi ponujali isto kot veliki, poiskati je treba nekaj drugačnega a vendar trendovskega! Te možnosti so, samo kmetom bi billo dopovedat (tistim, ki tega še ne počno), da je treba te (po tvojem) "haklce" najdit in izkoristit. Poznam nekaj primerov, ki to počno, pa še to počno v narobno smer.

Sicer pa subvencije med raznimi industrijami in kmetijstvom...?
Po tvoje povedano: Vsaka ind. panoga ima svoje specifične lastnosti zaradi katerih se razlikuje od drugih. Če je kmetijstvo ena izmed teh panog, potem ima ta svoje določene specifične lastnosti. In zakaj bi sedaj primerjali to panogo z eno drugo (npr. kovinsko ind.), če imata drugačne lastnosti, ki ih med sabo ne moreš primerjat. Če pa jih, pa bi to pomenilo da pa vendarle različnih lastnosti ni in je tako vse enako, kar pa ni res.

In ko sem že omenil kov. ind.: Zelo blizu je tovarna, ki spada v omenjeno panogo. Na "razvoju" imajo zaposlenih 7 ljudi (se mi zdi,+ - 1). Ta tov. je skoraj v celoti odvisna od nekaj večih avstrijskih firm. Ena je sodelovanje odpovedala, kar se je zelo poznalo na prometu. Sedaj sodelujejo samo še s preostalimi. Vodilni se bojijo, da izgubijo še ostale "naročnike". Pa vprašam vodilnega kaj pa so na razvoju kej razvil...In on odgovori, da nič konkretnega, če so že posamezni imeli ideje pa so jih ostali skritizirali ( že iz folšije) in do končnega (pol)izdelka ni prišlo.

Brane2 ::

pin29:

Na zivce mi gre ze pocasi to, da od mene zahtevas odgovore na svoja vprasanja, sam pa ne dajes odgovore na moja. Ko naletis na neugodno vprasanje, ga eskiviras.
Saj nc ne recem, da ne smes podajat mnenj, a prosim drzi se enakih pravil, kot jih zahtevas od drugih.
Ce pogledas zadnjih parsto postov, jih je precejsen del mojih. Od tega tipkanja me ze posteno bolijo prsti. Lepo bi bilo videt malo mentalne discipline od sogovornikov, da se drzijo ene smeri, dokler ni ta izcrpana. ne pa da me zasipajo z novimi in novimi vprasanji, in bezijoi od mojih odgovorov s spet novimi nepovezanimi trditvami/vprasanji na spet neko novo podtemo...

Primeri, samo iz zadnjega posta:



Ni? od tega kar si ti navedel. Ja podpirat ampak v smislu ki sem ga razlo?il v naslednjih nekaj stavkih (v prej?nem postu). Alternative v SLO kmetijstvu so. In to je re?itev znajti se in kmetovati v taki smeri da bi bilo to dobi?konosno. Nekaj od mo?nih alternativ sem tudi na/pre pisal.


To ni odgovor na vprasanje, zakaj je kmetistvo tako posebno, da bi bilo treba subvencionirati RAVNO njega, ne pa tudi jeklarstva, tekstilne industrije itd itd.
Podajas mi lastno mnenje o nekih internih problemih kmetov, brez odgovora na vprasanje...


Ni vse v "ekonomiji". Tudi ?e do u?inka na trgovskih policah nebi bilo, bi bili pa lahko neprimerno ve?ji na cestah...


Spet. Ni odgovora na vprasanje "V cem je pomen strajka nekoga, ki ne pridela zadosti, da bi odsotnost nejgovih proizvodov sploh kdo opazil in se zaradi tega bistveno zasekiral ?"
Le neka slutnja o potentnosti kmetov, ker bi lahko povzrocili zastoje na cestah (s presezkom traktorjev, domnevam)...

Ob tem se porajajo zanimiva VPRASANJA(=rad bi odgovor):

1.
Ce je to argument, je potem O.K., da bi tudi druge veje gospodarstva, ki razpolagajo s solidnim avtoparkom zasedale v casu lastnih strajkov ceste (=javno dobro, placano iz DDV itd) ?
Kot primer bi lahko navedel avtoprevoznike, vojsko, policijo itd... :\

2.
Z zadnjo blokado cest so kmetje odvzeli pravico davkoplacevalcem do uporabe javnih dobrin-cest in s tem verjetno povzrocili folku skodo, ker ni mogel pravocasno dostaviti svoje robe ali prevzeti tujo.
Ali se ti zdi sprejemljivo, da bi recimo sedaj prizadete strani kmetom vrnile uslugo ?
Recimo v stilu, da bi blokrali ceste in tako tudi kmetom dostop do njiv v kriticnem casu setve, zetve itd ?
Ali pa mogoce, da bi Petrol nehal tankat nafto traktoristom za kriticen teden ali dva v smislu" zaradi vas nismo mogli dostavljati goriva svojim crpalkam in smo imeli zaradi tega izpad dohodka, sedaj vracamo uslugo..."

3.
Spomnim se se "kmeckih reklamnih akcij", ko se je mleko zlivalo v kanale itd. Pa so kmetje placali davke za to mleko ?

To sprasujem zaradi tega, ker ce bi to naredil katerikoli d.o.o., bi placal vsaj DDV, ce ne tudi davek od dobicka na tako "porabljeno robo". Brez debate in moznosti izmikanja. Ce je bila roba pridelana, na koncu leta pa je ni na skladiscu, je se steje kot kapital podjetja. Ce je ni na skladiscu, si cesarju dolzan davek na dodano vrednost in davek na dobicek.
Ce bi denimo jaz to naredil s celotno mesecno naklado revij, bi bilo to videti takole:
(za revije to ne velja v popolnosti, a pustimo sedaj to. Lahko to obdelam pozneje, ce koga zanima)
Naklada revije je 3.000 kosov na mesec. Prodajna cena revije je 1.000 SIT, skupaj s 8.5% DDV (strokovna literatura ima nizji DDV)
Torej je maloprodajna cena revije sestavljena iz osnovne cene 921,66 SIT + 8.5%tni DDV od 78,34 SIT
Pri celotni nakladi revije znese samo DDV 235.023 SIT. Ko sem torej revijo tako potalal, sem cesarju dolzan davek od dobicka. V cesarjevih oceh je to denar, ki sem ga zasluzil in sem ga porabil za svoj uzitek. Od tega pa on hoce 25%. Od prodajne cene revij bo odstel nabavno ceno, razliko obravnaval kot zasluzek in od tega bo hotel cetrtino. Ne mislim sedaj s tabo razpravljat o svoji nabavni ceni revije, a pri tej kolicini lahko mirno recem, da je davek na "dobicek" precej vecji od DDVja...

Torej bi tudi tako mala firma, kot je moja s podobno "akcijo" postala prakticno cez noc dolzna cesarju krepko cez pol milijona sit.
In ne samo to. V cesarjevih oceh je postena stopnja DDV 20%. S tem, ko mi priznava znizano stopnjo 8.5%, mi pomaga. V bistvu mi ta bolj malo pomaga (verjamem pa, da drugim revijam mogoce precej vec) a tako on gleda na to. Ker podpira strokovnost, jo je manj obdavcil, ne pa subvencioniral.
Seveda je ta pomoc vezana na konkretne pogoje, ki jim mora strokovna revija ustrezat, a ne bi zdaj o tem.

Zato sprasujem. Je ta folk placal davek na zlito mleko ?


Nenazadnje ne moremo si privo??it da bi v SLO kar opustili kmetijstvo. To je nedopustno, pa ?e ?e tako utemeljuje? z "necrkovanjem" narave...


To si reku ze nevemkokrat. In jaz sem te tudi nevemkokrat vprasu (seveda brez konkretnega odgovora).
Zakaj je to nedopustno ?
Odkod ti to, da bi z ukinitvijo v Sloveniji opustili kmetijstvo ? Kaj pa ce bi takrat obstojece kmete zamenjali sposobnejsi ?


Saj ?e ves cajt govorim da bi bilo politiko spremenit. Problem je dejansko to da je podobna politika tudi po velesilah po katerih se SLO zdaj zgleduje, kot pravi (se mi zdi da) Thomas. Ko bi se kmet enkrat postavil na noge (kar ni nemogo?e) mu nebi bilo treba ve? "jokati" za subvencije


Ampak to ni bilo vprasanje. Vprasanje je bilo:

Kaj davkoplacevalcem garantira, da se bo slovenski kmet sploh kdaj postavil na noge ?
Smisel subvencij je nenazadnej samo v izboljsanju stanja s perspektivo doseganja uspeha.


Tisto sploh ni bilo javkanje, pa? pa analiziranje trenutnih razmer. Na koncu pa so bile podane t.i. re?itve...


Brez zamere, ampak to kupcev vasih izdelkov niti ne zanima. Kot tudi kmeta ne zanima, kaj je proizvajalec traktorjev naredil, da je sproduciral bremze za traktor. Ne zanimajo ga notranji problemi prozvajalca in zagotovila, da bi ob dobrih subvencijah mogoce ze naslednje leto lahko naredili zadostno kolicino dobrih in zadosti varnih bremz, ne vedo pa se povedat cene..."
Z drugimi besedami, kmet zahteva od vseh okrog sebe bistveno drugacna pravila igre kot zase...


Ja, to vsi vemo da so uspe?ni ker so veliki. A to pomeni da majhni ne morejo biti uspe?ni? Nikakor.


Ne, tega "ne vemo vsi". Ce je nekdo "uspesen, ker je velik", je pa lahko ravno tako uspesen kot majhen, potem ni "uspesen ker je velik". :\


Zakaj pa bi ponujali isto kot veliki, poiskati je treba nekaj druga?nega a vendar trendovskega! Te mo?nosti so, samo kmetom bi billo dopovedat (tistim, ki tega ?e ne po?no), da je treba te (po tvojem) "haklce" najdit in izkoristit. Poznam nekaj primerov, ki to po?no, pa ?e to po?no v narobno smer.


Mene denimo to ne zanima prevec. Kmetom priznavam strokovnost vtem, kar pac ze pocnejo, dokler to pocnejo na lastne stroske in lahko zivijo od tega. Ce jih bomo morali vzpodbujati in razmisljati zanje, potem se bolje splaca razmisliti o nalozbah v kmetije in tam zaposliti delovno silo. Voditi kmetije, ki jih obdeluje zaposlena delovna sila.



Po tvoje povedano: Vsaka ind. panoga ima svoje specifi?ne lastnosti zaradi katerih se razlikuje od drugih. ?e je kmetijstvo ena izmed teh panog, potem ima ta svoje dolo?ene specifi?ne lastnosti. In zakaj bi sedaj primerjali to panogo z eno drugo (npr. kovinsko ind.), ?e imata druga?ne lastnosti, ki ih med sabo ne more? primerjat. ?e pa jih, pa bi to pomenilo da pa vendarle razli?nih lastnosti ni in je tako vse enako, kar pa ni res.


Primerjam jih lahko na na ekonomskem nivoju. To je tisti najmanjsi skupni imenovalec. Vsak naj placuje svoje stroske, potem pa lahko na svojem dvoriscu pocne kar hoce. Ce tega ne more, izgubi pravico "biti pameten", okolica pa lahko razmisli o ne/primernosti kake solidarnostne akcije. Vendar je to stvar okolice, ne pa pravica prizadetega.


Vodilni se bojijo, da izgubijo ?e ostale "naro?nike". Pa vpra?am vodilnega kaj pa so na razvoju kej razvil...In on odgovori, da ni? konkretnega, ?e so ?e posamezni imeli ideje pa so jih ostali skritizirali ( ?e iz fol?ije) in do kon?nega (pol)izdelka ni pri?lo.


Ce je res, jih bo pac to udarilo po zepu. Ce bo mene(kar ni verjetno), mi seveda ne bo prav...
Vsekakor pa ta prouizvajalec ne bo zahteval od avstrijskih kupcev kvot in subvencij in jih prepriceval, da bodo brez njega skripnili. Upam da ni tolk blesav... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pin29 ::

Odgovoril nisem na tista vprašanja, katrera so se mi zdela samoumevno odgoorljiva in tista ki so se mi zdela nesmiselna (kot npr. spaševanje kaj so to vprašanja). In tista ki so bila vprašana glede na napačno razumljeno trditev (komentar, odgovor). Če je trditev napaćno razumljena, potem odgovor že v osnovi nima smisla. Zelo poenostavljen primer:
trditev:Imaš dolg jezik. (mišljeno: si zelo zgovoren)
vpr.:Kaj ima dolžina jezika veze s čevljem?


To ni odgovor na vprasanje, zakaj je kmetistvo tako posebno, da bi bilo treba subvencionirati RAVNO njega, ne pa tudi jeklarstva, tekstilne industrije itd itd.


Če propade firma s textilom, gre v stečaj, se pojavijo kupci, jo kupijo in udejstvujejo svoje namene preureditve in novega štarta (kakršnegakoli že)

Če "propade" kmet stvar ni tako "utečena". Dom je na kemtiji, denarja da bi se preselil kam drugam ni, možnosti za službo pa majhne. Ker se obdelovanje površin ne splača, ureja samo še vrtiček z nujno potrebnimi kulturami...Ostalo se zarašča...Da bo kdo kupil posestvo je malo verjetno ker se večini kmetov ne splača...
Da bomo sedaj pa kar pustili SLO naravo množično zaraščat je pa za moje pojme nedopustno (čeprav z ekon. vidika ni to nič narobe).Če je to tebi dopustno, potem ga ni treba podpirat in subvencionirat, drugače pa mislim da je to potrebno (vsaj prehodno).

Kmetija ni neka firma in še vedno ni primerljiva z ind. (tudi če je skupni imen. ekonomski vidik) Saj nimamo za vsako vejo industrije svoje ministrstvo? Ne, imamo Ministrstvo za gosp. in ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

V cem je pomen strajka nekoga, ki ne pridela zadosti, da bi odsotnost nejgovih proizvodov sploh kdo opazil in se zaradi tega bistveno zasekiral ?

Ni ga. Ampak če bi kmetje štrajkali na "pravi" način, torej nebi oddajali mleka v mlekarne in mesa v klavnice,... Bi sigurno imelo posledice (takrat sem napisal "tudi če do unčinka nebi prišlo...", ne da ga dejansko nebi bilo). Kaj bi Ljubljanske (in druge) mlekarne pakirale v svoje embalaže, kje bi našli SLO meso na policah,... (ko bi seveda pošle zaloge) Seveda bi bilo tujega še vedno dovolj, a mlečna in druge ustrezne predelovalne ind. bi pa vendarle nasrkale. In zakaj torej kmetje ne naredijo prav to? Ker bi bila to prevelika katastrofa tudi za njih. Tak je pač najlažji način za kmeta da čim manj ozgubi in čimveč doseže. Ko jim bo dovolj voda tekla v grlo sem prepričan da bi naredili tudi "pravo" varianto štrajka.


Ce je to argument, je potem O.K., da bi tudi druge veje gospodarstva, ki razpolagajo s solidnim avtoparkom zasedale v casu lastnih strajkov ceste (=javno dobro, placano iz DDV itd) ?
Kot primer bi lahko navedel avtoprevoznike, vojsko, policijo itd...


Pri drugih vejah gosp. je pač razmerje čim manj izgubiti, čimveč pridobiti drugačno. Izverejo si pač tiste vrste štrajka ki jim "najbolj paše".
Sicer pa avtoprevozniki to počno, policija in vojska pa tako ali tako nista neodvisni od države (in njenega "javnega dobra").

Z zadnjo blokado cest so kmetje odvzeli pravico davkoplacevalcem do uporabe javnih dobrin-cest in s tem verjetno povzrocili folku skodo, ker ni mogel pravocasno dostaviti svoje robe ali prevzeti tujo.
Ali se ti zdi sprejemljivo, da bi recimo sedaj prizadete strani kmetom vrnile uslugo ?


Ne. Kmetje niso štrajkali na ta način zato, ker so "vračali uslugo nekomu drugemu", ampak zato ker so si želeli izboljšat položaj pri določenih zadevah. Pri tem so takrat nasrkali tisti, ki pač so, če bi štrajkali na "pravi" način bi pač nasrkali drugi. Vedno nekdo nasrka.
In če bi šli vedno po načelu "oko za oko" se razvoj in učinkovitost ZELO zmanjša vsem in posledično celi državi.

Pa so kmetje placali davke za to mleko ?


Neposredno ne. Sistem obračunavanja davkov je pri kmetih drugačen, mislim da je to razložil roCkY nekje na prjšnji strani(ali predprejšnji).

moj komentar: s svojim primerom bolj krtiziraš zakon o ddv, kmetje niso krivi da je zakon tak karšn je za njih in drugačen za tebe.

Zakaj je to nedopustno ?
Odkod ti to, da bi z ukinitvijo v Sloveniji opustili kmetijstvo ?
Kaj pa ce bi takrat obstojece kmete zamenjali sposobnejsi ?


(predpostavljam da je vprašanje postavljeno če v celoti opustimo kmet. tako kot sem mislil s trditvijo)
Že zaradi same raznolikosti narave. SLO ima svoje naravne znamenitosti, razolikost terena, veike gozdne površine,..ki so atrakcija za turista, če jo pustimo zaraščati bo to vplivalo na omenjeno raznolikost in tabo počasi izginila. Ostale bojo še "gore", morje, mesta, ostalo bo najprej grda zaraščenost, kasneje pa gozd. Kako bi to vplivalo na prebivalstvo in turiste je težko reči, ampak moje mnenje je da definitivno ne dobro. Da prebivalstva (ki ga ni malo) na deželi ne omenjam, vsi bi pač morali imeti službo nekje. In kje ter kako bi jo našli je drug problem. in to ne majhen. SLO ind. ni tako bleščeče razvita da bi lahko zaposlila ves naveden folk...Za marsikatero stvar pa bi bili odvisni samo še od tujine...Ne da se mi več naštevat, razlogov je ogromno.
Za drugo vprašanje predvidevam da si mislil z ukinitvijo subvencij in pomoči.
Dejansko je trenutno kmet. v zelo slabem stanju, če kmetom ukinemo dosedanje oblike pomoči bo to povzročilo (velike) posledice. če že ne dejanske (materialne) pa psihične. Veliko kmetov je takih, ki bi zaradi tega zelo "oškodovani" in bi težko sploh še kmetovali. Pri nekaterih to nebi tako bistveno vplivalo na njihovo delovanje, poznalo bi se jim pa. Sicer pa sem prepričan da bi to povzročilo "štrajk", ki nebi bil kar tako za hec. To je moje mnenje, ni nujno da bi bilo res tako a nenadna ukinitev kar tako sigurno nebi imela lepih posledic. Drugače bi vseeno bilo če bi postavili nek program ki bi se sprožil ko bi bilo to primerno za kmet.. Ta bi lahko postopno zmanjševal subvencije...Ampak sprožit bi se moral ob primernem času (= čez nekaj let), sedaj nebi z njim nič dosegli.
Sigurno bi obstoječe kmete zamenjali sposobnejši, a dvomim da je slednjih sedaj toliko da bi lahko "rešili" kmet.

Kaj davkoplacevalcem garantira, da se bo slovenski kmet sploh kdaj postavil na noge ?

Pri takšni politiki nič. Še ob pravilni nebi bilo 100% garancije, ker ta ne obstaja nikjer, bi pa bila velika verjetnost.

In še nekaj izjav, ki si jih dovolim komentirati.
Ne, tega "ne vemo vsi". Ce je nekdo "uspesen, ker je velik", je pa lahko ravno tako uspesen kot majhen, potem ni "uspesen ker je velik".

Vsako poslovanje ima svoje prednosti in slabosti, ponavadi velika prednost je, če si velik. Zato jo boš izkoristil. Če si majhen tega pač ne moreš, vendar pa imaš druge prednosti, ki jih lahko izkoristiš in jih veliki nimajo. Nesmiselno je govorit da lahko uspešno delujejo samo veliki.Seveda pa ne bojo mali delovali s tako velikim dobičkom kot veliki (logično), a za njih je to še vedno lahko uspešno.

Ce jih bomo morali vzpodbujati in razmisljati zanje, potem se bolje splaca razmisliti o nalozbah v kmetije in tam zaposliti delovno silo. Voditi kmetije, ki jih obdeluje zaposlena delovna sila.

Stvar politike. Čeprav mislim da ta varianta ni najboljša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pin29 ()

Brane2 ::


?e propade firma s textilom, gre v ste?aj, se pojavijo kupci, jo kupijo in udejstvujejo svoje namene preureditve in novega ?tarta (kakr?negakoli ?e)

?e "propade" kmet stvar ni tako "ute?ena". Dom je na kemtiji, denarja da bi se preselil kam drugam ni, mo?nosti za slu?bo pa majhne. Ker se obdelovanje povr?in ne spla?a, ureja samo ?e vrti?ek z nujno potrebnimi kulturami...Ostalo se zara??a...Da bo kdo kupil posestvo je malo verjetno ker se ve?ini kmetov ne spla?a...
Da bomo sedaj pa kar pustili SLO naravo mno?i?no zara??at je pa za moje pojme nedopustno (?eprav z ekon. vidika ni to ni? narobe).?e je to tebi dopustno, potem ga ni treba podpirat in subvencionirat, druga?e pa mislim da je to potrebno (vsaj prehodno).


Se vedno ne razumem zakaj je stecaj firme enostavnejsi od stecaja kmetije. Je, ce predpostavis, da se za firmo najdejo interesenti, za kmetijo pa ne.

Vendar vecinoma ni tako. Firma, ki gre v stecaj, je praviloma "do konca zgonjena", ker se je pred skripnotjem borila za prezivetje in ve tem casu pocasi propadala ker se stvari niso obnavljale. Tako da v procesu stecaja ponavadi ni veliko stvari, ki bi kogarkoli zanimale. Torej z njo ni trivialno zaceti sluziti, saj ce bi enostavna pot v zasluzek obstajala, bi jo zaposleni ze zdavnaj ubrali. Takrat tudi ni veliko, za kar bi potencialni kupec karkoli placal. Stroji so zgonjeni, poslovni partnerji pa nezadostni za poslovanje. Eventualni interesenti se mogoce zagrebejo kvecjemu za kake nepremicnine, ce te obstajajo.

Poleg tega stecajni postopek STANE. SLisal sem, da za stecaj rabis cca 15.000 DEM. (za vse procedure, stecajnega upravitelja itd)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

roCkY ::

Slučajno sem naletu na diplomsko nalogo, ki se ukvarja z bistvom problema, ki se nekoliko off topic melje v tej temi.

Pojasnjuje tudi marsikatero mojo trditv.

http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/mahne501.pdf

PS
Brane2: Če še nisi preberi vse. Ne le tista poglavja, ki morda nekoliko ustrezajo tvojemu stališču.

Brane2 ::

Ziher se hecas. Vi ne berete v celoti mojih odgovorov in argumentov, jaz pa naj sedaj preberem 64 strani texta ?

Ajd u redu. Me prav zanima, kaj mi bo to prineslo... :\

roCkY ::

Ne se ne hecam. Ta diplomska je najboljša predstavitev stanja v kmetijstvu v širšem prostoru kakršno je v zelo zgoščeni obliki, na kar sem do sedaj naletel. V takemle tekstu, ki vsebuje ogromno citatov je določena tematika argumentirano in zgoščeno predstavljena z minimalnim vplivom subjektivnih stališč.
Ravno te stvari pa sedaj ključno vplivajo na stanje in dogajanje v Sloveniji.

Prebral sem vse dokler niste (smo) zašli predaleč od bistva (ne od naslova teme ampak samega bistva diskusije, ki se je razvila). Sploh pa sem prebral čisto vse dokler se mi je zdelo še smislno aktivno sodelovat v debati. Naprej pa res malo bolj povrh.
Verjemi bolj koristno porabljen čas, kot pa iskanje kje je nekdo tako obrnil besede, da mu glede na svoja stališča lahko repliciraš. Za vključitev v tako debato enostavno nimam časa, predvsem, ko se začnejo stvari lomit in kresat na že kar ironično kaotičnih primerjavah.

Glede na to kako zagrizeno si se lotil debate pa, ko boš seznanjen še z vsemi temi dejstvi pričakujem tvoje mnenje na svoj predzadnji post. Odgovora - rešitve sem prepričan, da nimaš, ker ga nima nihče.

PS
Ti boš kmalu natipkal 64 strani texta v to temo!

Brane2 ::

O.K.

Prebral sem precej, preletel ostalo.

Iz tega, kar je nevedeno, je videt:

- da je SKP regulativa kmetijstva bila upravicena (mogoce) nekoc, ko je bil problem pridelave hrane (okrog 2. sv vojne itd)

- da zadnjih nekaj desetletij prinasa bistveno vec problemov kot jih resuje

- da poraba sredstev za SKP narasca zelo hitro, rezultatov pa ni ali pa so marginalni

- da so se drzave clanice ujele v zacaran krog. Kmetijstvo je postalo odvisno od subvencij, poleg tega pa clanice ne morejo enostarnsko izstopiti iz sistema, ker bi tako izgubili subvencije. Placevale bi torej v evropsko blagajno, ven pa ne bi dobile nicesar.

- da so stvari postimane tako, da imajo politicni vplivi vecjo tezo od dejanjskih interesov, povezanih neposredno s pridelavo in porabo teh dobrin

-da je bil sistem ze tolikokrat predelan, pokrpan in dopolnjen da se folk zgublja v njem

-ker tu trg odloca o malocem, uspesnost posameznega sistema "dolocajo" analitiki, ki pa se prakticno nikoli ne morejo zmenit za "uradno diagnozo". Kar je za nekoga katastrofa, je v oceh drugega precej solidna resitev. Za tele tipe so bli nasi experimenti tipa "usmerjeno izobrazevanje" itd pravi preblisk genija...


Iz vsega tega je razvidno, a ta sistem ni brezpogojno stabilen, temvec ga morajo umetno vzdrzevati, in to s porabo ogromnih denarjev. Kljub vsemu temu so cene izdelkov nekonkurencne.

Torej je jasno, da se bo sistem podrl. Vprasanje je le, kdaj bodo zagovorniki teh idej priznali, da so za*rali stvari in kako bo to videti v javnosti.

O.K. obdelal sem ta text. Sem zgresu poanto ali je to vse ? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Ni ga. Ampak ?e bi kmetje ?trajkali na "pravi" na?in, torej nebi oddajali mleka v mlekarne in mesa v klavnice,... Bi sigurno imelo posledice (takrat sem napisal "tudi ?e do un?inka nebi pri?lo...", ne da ga dejansko nebi bilo). Kaj bi Ljubljanske (in druge) mlekarne pakirale v svoje embala?e, kje bi na?li SLO meso na policah,... (ko bi seveda po?le zaloge) Seveda bi bilo tujega ?e vedno dovolj, a mle?na in druge ustrezne predelovalne ind. bi pa vendarle nasrkale. In zakaj torej kmetje ne naredijo prav to? Ker bi bila to prevelika katastrofa tudi za njih. Tak je pa? najla?ji na?in za kmeta da ?im manj ozgubi in ?imve? dose?e. Ko jim bo dovolj voda tekla v grlo sem prepri?an da bi naredili tudi "pravo" varianto ?trajka.


Obcutek imam, da je mleka vec kot dovolj in da bi se v primeru izpada domace mlekarne "znasle" z uvozom. Ne bom trdil da je tako, a daje me mocan obcutek...

Brane2 ::


Pri drugih vejah gosp. je pa? razmerje ?im manj izgubiti, ?imve? pridobiti druga?no. Izverejo si pa? tiste vrste ?trajka ki jim "najbolj pa?e".
Sicer pa avtoprevozniki to po?no, policija in vojska pa tako ali tako nista neodvisni od dr?ave (in njenega "javnega dobra").


Aja ? To se moram videti. Da bi vojska strajkala na nacin, da ne bi reagirala v slucaju potrebe. Ali pa, da bi policija namenoma zacela spuscat drogo, ilegalce itd v dezelo in iz nje, ker pac strajka.

V stilu kmeckih strajkov bi lahko poklicali TV ekipe v gozdove, da pridejo snemat, kako pomagajo folku prenasat drogo...

Resno mislis, da sta si denimo policija in vojska izbrali nacin, ki jima najbolj "leze" ?

Kar se avtoprevoznikov tice, tudi to, kar so naredili ni O.K. S tem so omejevali (tudi) moje pravice, da uporabljam ceste, ki sem jih koneckoncev placal. In ce mene vprasas je pritisk na davkoplacevalce precej butast nacun obracunavanja, ker se jim tako zagabis. Ce so imeli problem s cesarjem, naj ga urejajo z njim.

So pa avtoprevozniki imeli IMHO precej boljsi razlog za strajk. Oni niso jokali zaradi subvencij. Pa bi jih prekleto rabili. Prekipelo jim je, da cakajo ko poslednji bedaki na prehodu dolga vas tudi po teden dni in vec, da carina opravi svoje. Cesar ne da denarja za osebje, ki itak avtoprevoznike guli ko prasce. Papirji, ki ti dovoljujejo prevoz robe cez mejo, stanejo. Stanejo tudi zajebancije na meji. Vsak tisti carinik je placan 5x glede na taxe, ki jih tako ali drugace pobere. Ze dolga leta problematika avtoprevoznistva nima NIC skupnega s prevozom, voznjo in avtoparkom. Avtoprevoznistvo se vrti samo okrog spretnosti s papirji, spretnosti izogibanja rokam mafije, ki ti mimogrede kje zakolje soferja in sprazni kamion, spretnosti in osebnih poznanstvih s cariniki itd itd.

Kar se avtoprevoznikov tice, jih razumem. Ne razumem pa nacina. Jaz tega na njihovem mestu nikoli ne bi naredu. Bi pa zapeljal tezek kamion s prikolico direkt v parlament. To bi se slisalo in vsak cesarjev oproda ki bi se kdaj zajebaval z mano si ne bi upal vozit brez spremstva po cesti.
Poleg tega bi s tem dosegel prikaz neke stiske. Nihce ne bi reskiral zivljejnja v takem podvigu, ce mu res ne bi dogorelo, stvar pa bi dobila bolj osebne znacilnosti.
Torej ce soferja lahko kje na kakem zakotnem parkingu razbijejo ko kanto in je revez lahko srecen, da je tokrat izgubil samo ves denar in zobe, potem ne vidim zakaj bi se tip moral delati finega v pogovorih s cesarjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Ne. Kmetje niso ?trajkali na ta na?in zato, ker so "vra?ali uslugo nekomu drugemu", ampak zato ker so si ?eleli izbolj?at polo?aj pri dolo?enih zadevah. Pri tem so takrat nasrkali tisti, ki pa? so, ?e bi ?trajkali na "pravi" na?in bi pa? nasrkali drugi. Vedno nekdo nasrka.


ne sprasujem se jaz zakaj so kmetje strajkali tako. Jaz pravim,da so s tem oskodovali ostale. To, da "vedno nekdo nasrka" ne pomeni, da ni upravicen do odskodnine...


In ?e bi ?li vedno po na?elu "oko za oko" se razvoj in u?inkovitost ZELO zmanj?a vsem in posledi?no celi dr?avi.


Ali v prevodu receno "Kmetom naj bo. Ostalim ni treba tako strajkat".

In BTW, ko ravno razglabljamo o metodah strajka. Se ni dolgo tega, ko so kmetje jokali, ker mlekarne niso odkupovale mleka (kloramfenikol afera) cel mesec ali dva.
Kaj mislis, da bi se zgodilo, ce bi mlekarne zacele stavkat in bi v posebni akciji zacele kupovati mleko npr. na madzarskem ?

Samo za par mesecev, v smislu strajka ali recimo bojkota ? :D :D :D

Brane2 ::



Pa so kmetje placali davke za to mleko ?


Neposredno ne. Sistem obra?unavanja davkov je pri kmetih druga?en, mislim da je to razlo?il roCkY nekje na prj?nji strani(ali predprej?nji).


Seveda mi je razlozil. A takrat smo se pogovarjali o tem, kaksni ubogi revezi da so kmetje, ker placujejo davke in izpolnjujejo papirje :\

Zato sem naredu malo primerjavo, "kako bi to zgledalo, ce bi bil kmet d.o.o."

Ravno to sem takrat trdil.

Sistem obracunavanja davkov pri kmetih je res "drugacen"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Zakaj je to nedopustno ?
Odkod ti to, da bi z ukinitvijo v Sloveniji opustili kmetijstvo ?
Kaj pa ce bi takrat obstojece kmete zamenjali sposobnejsi ?


(predpostavljam da je vpra?anje postavljeno ?e v celoti opustimo kmet. tako kot sem mislil s trditvijo)
?e zaradi same raznolikosti narave. SLO ima svoje naravne znamenitosti, razolikost terena, veike gozdne povr?ine,..ki so atrakcija za turista, ?e jo pustimo zara??ati bo to vplivalo na omenjeno raznolikost in tabo po?asi izginila. Ostale bojo ?e "gore", morje, mesta, ostalo bo najprej grda zara??enost, kasneje pa gozd. Kako bi to vplivalo na prebivalstvo in turiste je te?ko re?i, ampak moje mnenje je da definitivno ne dobro. Da prebivalstva (ki ga ni malo) na de?eli ne omenjam, vsi bi pa? morali imeti slu?bo nekje. In kje ter kako bi jo na?li je drug problem. in to ne majhen. SLO ind. ni tako ble??e?e razvita da bi lahko zaposlila ves naveden folk...Za marsikatero stvar pa bi bili odvisni samo ?e od tujine...Ne da se mi ve? na?tevat, razlogov je ogromno.


Ce bi bilo to res, uhajanja folka s kmetij v mesto sploh ne bi bilo. Ce se folk seli, potem je to mozno. Saj jaz ne govorim o tem, da bi kmetijstvo ukinili, ali da bi ga celo ukinili cez noc.
Govorim o tem, da bi stemi stvarmi moral upravljati trg in ekonomska realnost.

Brane2 ::


aj davkoplacevalcem garantira, da se bo slovenski kmet sploh kdaj postavil na noge ?

Pri tak?ni politiki ni?. ?e ob pravilni nebi bilo 100% garancije, ker ta ne obstaja nikjer, bi pa bila velika verjetnost.


Od kod je razvidna ta "velika verjetnost" ? Jaz je ne vidim. Ce tak prijem v preteklosti ni resil nicesar, zakaj bi v bodoce ? Zato ker se bodo kmetje bolj potrudili ?
Ce je sistem zanic, je tu noben trud prizadetih ne pomaga.
Tako nekako kot so nas vspodbujali k vecjemu trudu tik pred potopom socializma... :\


"Velika verjetnost".

Optimalen izraz za kmeta, ki bi rad preprical folk da mu dajo denar, obenem si pa pusca odprta vrata za (sicer malo verjeten :D ) neuspeh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Vsako poslovanje ima svoje prednosti in slabosti, ponavadi velika prednost je, ?e si velik. Zato jo bo? izkoristil. ?e si majhen tega pa? ne more?, vendar pa ima? druge prednosti, ki jih lahko izkoristi? in jih veliki nimajo. Nesmiselno je govorit da lahko uspe?no delujejo samo veliki.Seveda pa ne bojo mali delovali s tako velikim dobi?kom kot veliki (logi?no), a za njih je to ?e vedno lahko uspe?no.


Torej nihce tu ni "uspesen, ker je velik", ampak ker zna svojo velikost izkoriscati v oklju, kjer majhni ne izkoriscajo svoje majhnosti. Vsaka velikost je kompreomis, ustrezen doloceni trzni nisi in nacinu dela. Treba se je torej temu prilagoditi ali spremeniti velikost.

Sem to prav dojel ?

Ce je temu tako, potem ne drzi tvoja trditev, da so ameri lahko "uspesni ker so veliki" in da se lokalni kmet ne more kosati z njimi...

Ali se motim ?

Brane2 ::



Ce jih bomo morali vzpodbujati in razmisljati zanje, potem se bolje splaca razmisliti o nalozbah v kmetije in tam zaposliti delovno silo. Voditi kmetije, ki jih obdeluje zaposlena delovna sila.

Stvar politike. ?eprav mislim da ta varianta ni najbolj?a.


Meni pa je ravno ta vse bolj vsec. Ce ze ne kot glavna, pa vsaj kot ena od glavnih. Lahko bi bila varianta, ki bi bila vzporedna popolnoma privat varianti.

Privatniki bi tako tekmovali z drzavno posestjo.

Ena ideja (rough sample):

Vsaka obcina bi imela nekaj solidnih strokovnjakov, placanih iz davkov itd, ki bi upravljali z zemljisci v lasti obcine. Ti strokovnjaki bi dolocali "plan za naslednje leto", pa tudi razporede operacij iz dneva v dan. Pod seboj bi imeli "sefe oddelkov", ti pa pod seboj konkretne delavce, ki bi kosili travo, sejali, zeli itd.

Vse stvari bi bile objavljene javno. Vedelo bi se torej, koliko pridelka je bilo ustvarjenega na koliksni povrsini itd. Ustvarjen $$$ od pridelkov bi sel nazaj v (obcinsko, drzavno) blagajno in pomagal placevati place udelezenih. Ce bi se zgodil presezek, bi postalo kmetijstvo profitabilno. Ce ne, bi pac imeli sistem podoben danasnjemu, vendar z veliko vec kontrole.

Pri tem pa mislim, da bi tak sistem lahko delal bistveno boljse od sedanjega. Vsaka povrsina bi bila pod ocesom strokovnjaka in obdelovalo bi se tisto, kar je v interesu obcin in drzave, ki bi lahko vedno gledale celotno sliko, ne pa prihodka z vsake njive posebej...


Privatni sistem bi se obdrzal samo tam, kjer lahko konkurira temu sistemu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pin29 ::

Glede variant štrajk (in kako to počno vojska,...)sploh ne bom razglabljal (ker se mi zdi nesmiselno). Povedal bi le to: Kdorkoli že štrajka, to počne zato da si "v nečem" pač izboljša položaj, ob tem vedno nekdo nasrka, pa če je še tako nepravično. Bistvo štrajka ni kako čim bolj škodovati drugim, pač pa narediti koristi sebi. Že običajna škoda(npr. štrajk na cesti) je ponavadi dovolj za izhodišče pogajanj, ni treba da zaradi enga štrajka ogrozimo varnost države.

A takrat smo se pogovarjali o tem, kaksni ubogi revezi da so kmetje, ker placujejo davke in izpolnjujejo papirje

Kolikokrat še?: Nobeden ni jambral, flipflop je z nakazovnjem na izpolnjevanje papirjev tudi pri kmetih obstaja regularnost in ne goljufajo vsi povprek.

Govorim o tem, da bi stemi stvarmi moral upravljati trg in ekonomska realnost. S tem se popolnoma strinjam tudi jaz, a tega se ne doseže čez noč in ne s takšno politiko kot vlada sedaj. Saj si prebral tisto diplomo...

Sem to prav dojel ?

Ne, nisi. Ne da se mi še enkrat razlagat, mislim de sem bil prejšnjič dovolj jasn. Sigurn sem da bi naslednjo razlago spet obrnil sebi v prid (ali pa nsmiselnosti)...in krog se začne znova...

Glede tvoje ideje: Ne bom je skritiziral, naj jo analizirajo tisti ki so za to usposobljeni, teoretično lahko mi zdej napravimo super-duper scenarij, tako kot so bili v to prepričani tisti ki so oblikovali sedanjo SKP (pa so bili strokovnjaki?!).

Tud sam bi pohvalu tisto diplomsko nalogo, tam vse piše (sicer še nism čist na konc: točka 2.3).

Brane2 ::


Glede variant štrajk (in kako to počno vojska,...)sploh ne bom razglabljal (ker se mi zdi nesmiselno).


Zanimivo. Prej se ti je pa to zdelo smiselno. Zdaj kar naenkrat ni več. Bogve zakaj... :\


Povedal bi le to: Kdorkoli že štrajka, to počne zato da si "v nečem" pač izboljša položaj, ob tem vedno nekdo nasrka, pa če je še tako nepravično. Bistvo štrajka ni kako čim bolj škodovati drugim, pač pa narediti koristi sebi. Že običajna škoda(npr. štrajk na cesti) je ponavadi dovolj za izhodišče pogajanj, ni treba da zaradi enga štrajka ogrozimo varnost države.


Bistvo štrajka ? Običajna škoda ? Je to kje definirano, da tako operiraš s tem, ne da bi stvari pojasnil ?

roCkY ::

A ni bistvo štrajka v tem, da s tem, ko/da nekoga udariš po žepu opozoriš na svoj problem in skušaš doseči svoj cilj? Vlado udariš po žepu tako, da udariš davkoplačevalce, ki so potem zraven še nezadovolni (volitve)... Tu je pomoje bistvo štrajkov v marsikateri panogi širom sveta.

Brane2 ::

O.K. Poglejmo, če sem to prav dojel.

KMetje začnejo stavko, s katero zaprejo ceste, tako da so oškodovani davkoplačevalci. Cesar dolgo časa ne naredi nič.

S tem kmetje dosežejo nezadovoljnost davkoplačevalcev, ki bodo v nhaslednjih volitvah glasovali za vlado, ki bo:

-ugodila vsem zahtevam kmetov, da jih le ne bo na cesto...

...ali...

-odločneje uporabila vojsko, policijo in državni aparat, ki bo naslednjega s podobno idejo ugriznil tako, da ga bo strah ceste...

Which is it ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Barakuda1 ::

Stavka (štrajk), naj bi bilo prenehanje dela, zato da s tem prisiliš lastnika kapitala, da ti da večjo mezdo (plačo) kot si jo imel do takrat, oziroma neke druge ugodnosti. Drži. Če to drži kaj je potem

kmečki štrajk :\

kje je tu prenehanje dela naperjeno proti lastniku kapitala :\

Me prav zanima, če bi organizirali štrajk tko, da ne bi šli obdelat njiv, pa nakrmit živine, pa krav pomoust, pa na banko po subvencijo.

Neb dolg trajal tak štrajk.
Tko pa, ko se lohk "afnaš" kolk ti paše, sam pa tko al tko ne utrpiš nikakršnih posledic, je fajn štrajkat..ggrrr ;((

Barakuda

perci ::

temu se v bistvu reče bojkot
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28335271 (30091) louser
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33764510 (57824) Invictus
»

Nesmiselna regulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5310125 (9217) Daniel
»

Kmetje napovedujejo proteste ?! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25714842 (11199) Zheegec

Več podobnih tem